|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Hej Mamusie
![]() Byliśmy dziś na wizycie u pediatry z synkiem i na bilansie dwulatka z Polusią i nasz maluszek przybral w ciagu dwóch tyg 600 gramów na wadze Co do kryzysu laktacyjnego to nie wiem co Wam poradzić ja karmie na żadanie, kiedy chce. W ciągu dnia bardzo często (w nocy 3 razy), zdarza się, że spi z 3 godz a czasem ledwo co na karmie a zaraz znó chce cysia w każdym razie ja staram się pić dużo wody, choć ogólnie mało zawsze piłam. Napewno 1,5 l butelka dziennie idzie.Acha i ja nie odciągam narazie, bo nie było takiej potrzeby, nawalu nie mam jakiegos zbytniego, ale tyle mleka, zeby dla synka starczyło to jest, bo czasem mu sie z buzi już wylewa (ulewa swoją drogą) jak już nie może ![]() Acha Laski polozna mi mówiła jeszcze z córcia, zeby pic tylko te wody z ceryfikatem. U mnie o tak od zawsze Żywiec zdrój idzie. Podobno czasem mamy dają jakieś cisowianki itp. i one nie są dobre dla maluszka ![]() Seona wspólczuje tych dolegliwości ![]() Moja córeczka skoczyła wczoraj 2 latka...aż mi się łezka w oku kręci jak wspominam jej poród...to były takie emocje wtedy... Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2011-12-23 o 18:29 |
|
|
|
#4202 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
do tego ryż ugotuj (sól) może nie mega wymyślne, ale zawsze smaczne ![]() ----------------- ręce mi opadają, jak piszecie o tym braku pokarmu w wiekszości przypadków po prostu dziecko wymaga częstszego przystawiania i wystymulowania laktacji u matki. Podawanie butelki tego nie załatwi, będziecie produkowały jeszcze mniej mleka, a dziecko przyzwyczai się do smoka butli. Po obu porodach prawie nie miałam mleka (siary w ciąży w ogóle), dziecko musiało wystymulować produkcję ssaniem. Z pierwszym synem - raz był w szpitalu dopojony glokozą i usłyszałam, że nie był najedzony, bo wytrąbił z butli tyle a tyle - jasne, łatwo leciało, słodkie, to i wypił..... Z drugim mial duże przerwy miedzy karmieniami, no to wniosek, że koniecznie musi dostać butelkę, na nic moje słowa, że jak chce ssać, to przysysa się do piersi - okazało się, że z butelki też nie chciał ssać, czyli coś tam jednak zjadał i mu starczało i odpoczywał sobie po prostu po porodzie. Myślę, że łatwiej mi mówić, bo nie jest to pierwsze moje dziecko. Z pierwszym człowiek bardziej się wszystkim niepokoi i daje sobie wiele wmówić. Z drugim jestem spokojniejsza i nie słucham głupot. ------------------------------------------------- Jeszcze co do nietolerancji laktozy - jest to sprawa niezwykle rzadka. Bardziej pospolite jest to, że organizm dziecka nie nadąża z trawieniem dużej ilości laktozy - problem chwilowy i nie wymagający odstawiania od piersi. Gdy mi się wydawało, że za często je i krótko, czyli zjada tylko mleko pierwszej fazy - rzadkie, zawierające dużo laktozy - to np dawałam mu do drugiego karmienia tą samą pierś, żeby z niej wypił też to bardziej wartościowe mleko, a uniknął kolejnej mega dawki laktozy. Tu jest trochę na ten temat - chodzi o lactose overload: http://raisingchildren.net.au/articl....html#overload A i co do tego, że przez jelitka dziecka mleko szybko przelatuje. Szybciej niż przez dorosłego, bo przewód pokarmowy jest krótszy, ale problem przy zab trawienia laktozy to to że nie jest ona trawiona przez nasze enzymy, ale za to ulega fermentacji i dopiero w jej efekcie powstają gazy, kwaśne metabolity itd powodujące dolegliwości. Także wciąż twierdze, że na objawy trzeba chwilę poczekać
Edytowane przez oolong Czas edycji: 2011-12-23 o 19:03 |
|
|
|
|
#4203 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aby samo sie rozkrecilo!!!! to juz ostatnie nasze brzuszki i koniec poczekalni![]() Cytat:
ad.2. oby, dzieki, jedna reka pisze bo karmie. Cytat:
za twoje karmienie i moje!!!
|
|||
|
|
|
#4204 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobitki, jeszcze jestem
maly biedny po tym szczepieniu, pol wieczoru przeplakal, goraczka, dzisiaj tez i jeszcze kataru po poludniu dostal, placze biedaczek, bo mu przeszkadza w spaniu, ciagle na rekach i tylko cycek, butelka pluje, a glodny, bo w cyckach pustki, wyciagnal wszystko... mam nadzieje, ze jutro bedzie mu lepiej, bo nie widzi mi sie powtorka z rozrywki... i taka to robota, jak co chwila do niego biegam... no ale sernik juz sie piecze, jeszcze dopakowac torby i chyba wsio, a rano pobudka i w droge... jeszcze raz wesolych i spokojnych swiat wam zycze odezwe sie po powrocieKarola, marli wielkie grarulacje - cudny prezent swiateczny
|
|
|
|
#4206 |
|
Zakorzenienie
|
Muffinko moi wprawdzie nie goraczkowali ale placz byl przeokropny po szczepieniu i nozki spuchniete jak banie... Na szczescie tylko popoludnie i wieczor po szczepieniu. A juz noc i nastepny dzien prZespali jak zabici. Przy okazji szczepienia okazalo sie ze maluchy waza po 3710 gr (6,5 tygodnia)
Wlasnie, ja dwojeczke karmie swoim biusem rozmiar c/ d i daje rade, nigdy nie dokarmialam a z tego co maluchy ulewaja to by sie jeszcze i trzeci wykarmil
|
#4207 |
|
Zakorzenienie
|
Oolong, ja przystawiam ile się da, ze starszą pierwszy m-c właściwie tylko na piersi wisiała i laktację miałam super. Moja jest jednak tak absorbująca teraz, że nie mam szans co chwila przystawiać
Domi7ks, super, że tak ładnie Twój synek przybiera, zazdroszczę
|
|
|
|
#4208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten trzeci to moze moj sie zalapie? ![]() synio chyba juz troszke lepiej, wyciagnelam mu tyyyle smarkow, ze chyba mu lzej po prostu i zasnal w koncu spokojniej oolong ja sie nie dokonca zgodze, ze wystarczy wiecej przystawiac, maly ciagnal na kazde zawolanie, po pol godz kazdego cycka przy karmieniu i to bylo ciagniecie, bo pilnowalam, zeby nie spal, w nocy pol godz jadl, pare minut- gora 30 spal i ryk i raczki po lakcie w buzi, spadl na wadze ponad 250g w drugiej dobie, nie moglam zjesc bez niego przy cycku, nie moglam wyjsc do lazienki spokojnie, bo ciagle glodny i ciagle ryk, chociaz troszke mleka kapalo,ale jednak nie wystarczajaco, pilam duzo, te cale herbatki na laktacje tez jadlam dobrze (na szczescie mial mi kto gotowac), jakby nie mm to bym chyba depresji dostala od tych rykow jakby ze skory go obdzierali, bo ciumkanie cycka dla przyjemnosci a z glodu da sie odroznic, i co z tego, ze bylam nastawiona na karmienie piersia minimum do 6 mies, jak nie ma czym mama opowiadala, ze miala tak samo, nie mogla z pokoju wyjsc calymi dniami, babcia z czworka tez. Fajnie, ze tobie sie udalo, gratuluje i zazdroszcze, jednak nie u kazdego sie da...
|
|
|
|
|
#4209 |
|
Raczkowanie
|
Życzymy wam wszystkim Świąt wypełnionych radością i miłością,
niosących spokój i odpoczynek. Nowego Roku spełniającego wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary, szczęścia i powodzenia.
|
#4210 |
|
Zadomowienie
|
Z okazji świąt dużo zdrowia dla Was i dzieciaczków, dla mamuś w dwupaku szybkiego rozpakowania i spokojnych maluszków. Spokojnych, wesołych, spędzonych w miłej i świątecznej atmosferze świąt. Gratulacje dla rozpakowanych mamuś
|
|
#4211 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez sie zastanawiam kiedy minie dyskomfort, probojemy rozciagac, moze pomoze. Cytat:
Ja w sumie nie mam problemow, czasem mam tylko twarde piersi i mleko samo leci, a czasem nie, ale Mala zazwyczaj najada sie z 1 piersi wiec mysle, ze jest ok. Czasem po calym dniu musze druga podac. |
||
|
|
|
#4212 |
|
Zadomowienie
|
Wesołych świąt mamuśki
Edytowane przez elf27 Czas edycji: 2011-12-26 o 14:38 |
|
|
|
#4213 |
|
Zadomowienie
|
wesołych świąt kochane!!!!!!!!
|
#4214 |
|
Zakorzenienie
|
..........._,|,_
............'|`...Gdy pierwsza ..... ....../.. gwiazdka .........../`,)... na niebie ........../__ ... zabłyśnie ........./ . o ....niech Was ......../_ , *__... Aniołek ......../ `, .* _...ode mnie ......./ ? `~ . ... uściśnie ....../_ . * ., o ...I przekaże ....../ ? o .. ~ ? serdeczne ...../ . * .... . o.? życzenia ..../_ ,,~~ '. * ' __'w Święta ..../`~,, .. o.......::::::Bożego .../ .* ...`' * ? ,',.. :::: Narodzenia ../_.....o ..~~,, , _... oraz wiele ./ .. * ......... ,, ~ ' ..... radości i /* .... o ..._~`'*...o ....nadziei `-,,~'`' ...* ... _ ,-´.......w Nowym ........":-------:".......2012 Roku
|
|
#4215 |
|
Raczkowanie
|
Wesołych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, rozpakowanym przespanych nocy bez kolek, nierozpakowanym szybkiego i szczęśliwego rozwiązania
|
|
#4216 |
|
Zadomowienie
|
Wesołych świąt kochane
Karolinko śliczny reniferek Ja karmię piersią, mój synek ma 6tyg, je ciągle, ja myślałam że to wiszenie na cycku to max 2 tyg, a u nas to trwa i trwa. Może jakieś mało kaloryczne to moje jadło , nie wiem, w nocy prześpi max 2h a i to raz na dobę. W dzień ciągle chce jeść, na razie daję radę, najgorzej jak mam gości albo idziemy w gości to przecież nie mogę siedzieć z wywalonym cycem , bo inaczej nie ma szans na pogadanie, no chyba że smok śpi .
|
|
|
|
#4217 |
|
Zakorzenienie
|
Ela jak wam Wigilia mineła??
Bo u Nas szkoda gadac, przesiedziałam w pokoju z małym i nie poszłam. Najgorsza w moim życiu.
|
|
#4218 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Myszeczka, Ela
|
#4219 |
|
Raczkowanie
|
Mamuśki z okazji Świąt życzę Wam pociechy z Dzieciątek oraz spełnienia marzeń!
Gratulacje dla wszytskich mamusiek rozpakowanych ![]() pluusia21- teściowa do odstrzału! Słuchaj tylko i wyłącznie swojej intuicji, wierzę, że się uda
|
|
|
|
#4220 |
|
Zadomowienie
|
Ale cicho dziś. To my się pokażemy wigilijnie i z prezentem
|
#4221 |
|
Zadomowienie
|
Wesołych świąt ode mnie i od...Hani
![]() Urodziłam Hania przyszła na świat 22.12.2011 o godz. 23.55 waga 3100 długość 53 cm
|
#4222 |
|
Rozeznanie
|
Fallen!!! Gratulacje!!! Piekne imie wybraliscie
Pozdrawiam!
|
|
|
|
#4223 |
|
Zakorzenienie
|
Fallen gratuluje serdecznie
piekne imie ![]() super zdjecia dziewczyny, ja tez zaraz poladuje fotki na kompa i sie pochwale moimi chlopcami nie chce przesadzac ale z dnia na dzien coraz przystojniejsi sie robia
|
#4224 |
|
Zakorzenienie
|
Fallen gratulacje!!!
Moja teściowa złamała rękę dzisiaj. Humor mamy wszyscy zwalony, bo tak złamała, że albo od razu teraz operacja, albo gips i po gipsie wtedy i tak operacja, bo ona w tej chwili nie chce się operować. Wchodziła po prezenty na strych. We własnym domu . Wiem, że to podłe, ale przynajmniej nie będzie mi Lili nosić |
|
|
|
#4225 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawe czy mi sie uda zdjecia zamiescic- zdjecia z ostatnich 2 tygodni mojej trojeczki
|
#4226 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Joamic śliczna gwiazdeczka Fallen gratulacje, napisz coś więcej, jestem ciekawa wrażeń z porodu .Myszko napiszę Ci w klubie. ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Glam |
|
|
|
#4227 |
|
Zakorzenienie
|
adas- 1,3,4
domek 2, 6, 7 seona wredota z ciebie ![]() Myszeczko a co sie stalo ze przesiedzialas sama z malym, co twoj maz na to w ogole? wspolczuje, pierwsze swieta z maluszkiem i takie nieudane ![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- a cholerka zdjeciapodpisalam a sie nie laduja cosik, sprobuje znow
|
#4229 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluje Kochana ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
Glam cudne masz te murzyniątka
|
|
|
#4230 |
|
Zakorzenienie
|
wesołych zwariowane mamuśki
![]() Myszka, u mnie był wczoraj niezły sajgon, bo dzieciak mi się zbiesił i cały dzień albo wył albo wisiał na cycku. Na szczęście dziś śpi grzecznie ![]() Muffinka, nie wiem, co Ci poradzić. Dopajaniem nie uratujesz laktacji. Mój synek w szpitalu spadł na wadze 260g, też mnie straszyli, że mam dopajać itd, tylko u mnie był inna sytuacja - on nie chciał w ogóle jeść, nawet z butli, dlatego nawet była myśl, że potrzebna mu jest kroplówka...!! Poszłam z nim do domu, nadal sporo spał, nawet 6 godzin potrafił przespać, to zaczęłam go budzić po max 4h snu, ale po paru dniach się poddałam, bo nie miałam siły karmić go gdy on nie ma na to ochoty, no i wstawanie w nocy i walka z synem mnie wykończyła, więc przestałam na siłę wybudzać i zdałam się na jego zachcianki (jak poczuje głód to wstanie i mnie zbudzi ). Kończąc ten przydługi wywód - w ciągu niecałych 4tyg przytył tylko na mojej piersi z 2950 (waga minimalna w szpitalu) do 3830, czyli prawie 900g. Lekarka była zadowolona, że tak dużo. Edit: a i siary w ciąży też nie miałam, zresztą w poprzedniej też nie, a syna rok karmiłam.Nie chcę, byś czuła się przeze mnie terroryzowana na karmienie piersią. Po prostu uważam, że warto próbować i nie poddawać się przedwcześnie. Zdać się też na własne uczucia i nie przyjmować bezkrytycznie zaleceń/dobrych rad innych. No chyba że rzeczywiście mało przybierał na wadze - np po 4 tyg na samym mleku piersiowym przytył Ci mniej niż 600g (chyba taka jest granica w 1. mies). Cmok
Edytowane przez oolong Czas edycji: 2011-12-25 o 20:49 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

ja karmie na żadanie, kiedy chce. W ciągu dnia bardzo często (w nocy 3 razy), zdarza się, że spi z 3 godz a czasem ledwo co na karmie a zaraz znó chce cysia
w każdym razie ja staram się pić dużo wody, choć ogólnie mało zawsze piłam. Napewno 1,5 l butelka dziennie idzie.

aby samo sie rozkrecilo!!!! to juz ostatnie nasze brzuszki i koniec poczekalni

odezwe sie po powrocie
- cudny prezent swiateczny

Mnie to dobija, zero przyjemności 

, bo inaczej nie ma szans na pogadanie, no chyba że smok śpi