Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-25, 16:24   #181
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22
Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012az

Cytat:
Napisane przez klaurencja Pokaż wiadomość
AFilip na swiecie!
3kg 50 cm, Klara rodzila poltorej godziny.
_to juz ja jestescie tutaj? Jestem strasznie zmeczona ale filip wszystko wynagradza. ide odpoczazac i z gory dziekuje za gratulacje
kl aski:

gratulacje!!!!!!!!!!!!!!! !!!

ło matko zaczyna mnie łapać przerażenie ]
coraz wiecej bąbelków na wątku

my po wigiliach lajtowo najpierw u moich rodziców, potem na troch do tesćiiow - dostalismy kase na wózek wiec w tym tyg kupujemy
dzisiaj sie lenimy a jutro rodzice tesciow zaprosili

Bella gratuluje zareczyn

Nikotynka
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 16:27   #182
Angelika_26
Raczkowanie

Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012az

Cytat:
AFilip na swiecie!
_to juz ja jestescie tutaj? Jestem strasznie zmeczona ale filip wszystko wynagradza. ide odpoczazac i z gory dziekuje za gratulacje
Super!! Gratulacje!! Zdrówka dla Was. Odpoczywajcie
Angelika_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 16:42   #183
kamusia178
Raczkowanie

Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

Cytat:
Napisane przez bybella Pokaż wiadomość
muszę wam się pochwalić, wczoraj tż mi się przed wigilią oświadczył nie sądziłam, że kiedyś doczekam tej chwili hehe fajnie tak być narzeczoną
GRATULACJE I DUŻO SZCZESCIA ZYCZE

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Wigilia nam sie super udala. "goscie" pojechali o 22.00 a my do 3.00 siedzielismy. Siostra zanocowala i zaraz jedziemy wszyscy do nas na sniadanko.
Prezenty wyszly super, jedzeniem sie objadlam ze nie moglam oddychac. I dostalam od tz super puduche do spania i karmienia 2 w 1 i zestaw do spa na noc
Aga to swietnie ze wigilia udana i ze taki trafny prezencik dostalas/dostaliscie napewno sie przyda przez najblizsze pare miesiecy

Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
tak jak Martuniunia napisała nawet trzeba zmieniać boki na których śpi, może nie w czasie snu ale np kłaść go za każdym razem na innym boku. Ja córkę kładłam tylko na boczkach bo się bałam że w razie jakiegoś ulania się zachłyśnie albo coś no ale na szczęście nic takiego nigdy nie miało miejsca A jak już będziesz mamą to zobaczysz że wszystko będziesz robić instynktownie
Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
Koleżance położna mówiła, żeby jak najczęściej kłaść małą na brzuchu właśnie, ale jak nie śpi. Bo to bardzo dobrze robi na kręgosłup. No i o przekręcaniu, żeby główka się nie odkształcała też jej mówiła

Nie wiem jak reszta ale ja tak mam. Mam takie same obawy jak Ty. Dlatego poszliśmy na SR, ale ja się po niej spodziewałam więcej akurat. Im bliżej tym bardziej strach jest większy. Właśnie o to co będzie potem, bo poród jakoś przeżyję
Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
powinno spac na boczku tylko raz na jednym raz na drugim zeby sie nie odksztalcila glowka a na boczku bo jak mu sie uleje to sie nie zadlawi
Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
nie marwt sie ja mialam tak samo jak ja je ubiore i w ogole.. pierwszy dzien za duze ciuchy zeby mi bylo wygodnie teraz przewracam nim na prawo i lewo
a na pocztku bedziesz miec w rozku wiec tym latwiej
dziekuje za odpowiedzi
no wlasnie mnie porod nie przeraza tylko to jaka bede mama mam nadzieje ze czas wszystko zweryfikuje i instynkt macierzynski zadziala

Cytat:
Filip na swiecie!
Jejciu kolejna mamusia - SERDECZNE GRATULACJE !!

Cytat:
Pospalam godzinke i teraz chcialaby goraco podziekowac za gratulacje
filipek jest cudn. Dostal 10 pkt. Jestesmy z tz bardzo szczesliwi. Mam zapchana skrzynke odbiorcza i ciagle dostaje sms ;p ide zobaczyc co tam w klubie i i
de znow spaac
-
Nie moge spac, skoro wiem ze mam synka swietne uczucie, zycze kazdej z was porodu takiego jak ja - sadzilam, ze to boli bardziej
ach, az sie lezka zakrecila w oczku przyjemny porod... chociaz taka kruszynka to pewnie migaczem wyskoczyla z brzuszka wyspij sie mamuska wyspij poki jeszcze daje

Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
Hej! Jak tam święta?
TŻ wpisuje sms... chyba mu teraz zaczyna być źle samemu w święta.. ja jestem w innym mieście bo bratanek ma urodziny... także nie widzieliśmy się od wczoraj od godz 12 jakoś... dziś wracam do domu ok 21.. nie wiem co będzie i co mu powiem.. ale jestem na niego zła... a jeszcze bardziej jest mi źle i przykro...
ech... no teraz nie wiadomo jak sie zachowac... moze wybadaj sytuacje po wejsciu do mieszkania... zorientujesz sie co jest grane i dalej jakos sie potoczy... napewno powiedz mu o swoich odczuciach - zawinil niech slucha !
kamusia178 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 17:35   #184
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka
Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

Monia, usko, klaurencja Gratulacje ... o Matko sie posypały dziewczyny. Niech maluszki rosna zdrowo
ciezaroweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 17:38   #185
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
AFilip na swiecie!
ło matko!!!! 1,5h?!

Klaurencja gratulacje!!!!!!!!!

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 17:47   #186
klaurencja
Raczkowanie

magda wbrew pozorom nie tak dlugo
Stary 2011-12-25, 18:04   #187
Oluska1988
Raczkowanie

Witam w ten świąteczny czas Melduje się

Wczoraj nie dałam rady już wejść o przyzwoitej porze więc dziś wam życze wszystkiego co najlepsze kochane mamusie

Monia, Klaurencja GRATULACJE
Oluska1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 18:06   #188
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Hej mamuśki

Wpadłam na chwilę zobaczyć co tam u Was, a tu takie nowosci

Klaurencja serdeczne gratulacje

Lecę dalej czytać, wszyscy oglądają tv to ja na chwilę na kąpa usiadłam
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 18:07   #189
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Klaurencja napisz co nie co więcej o przeżyciach porodu jak będziesz miała siły

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 18:37   #190
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Kasik już kiedyś pisałam tylko nie wiem czy Tobie czy AdzeMili, ja kupiłam taką mięciutką szczoteczkę do włosków w toysrus. To taki sklep z zabawkami i są tam też akcesoria dla noworodków, łożeczka, wózki, kosmetyki itd. Tylko nie wiem czy masz coś takiego u siebie w Ie. Kosztowała 4f
Nawojka u nas niestety nie ma takiego sklepu ;/
ale dzięki

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
Dziewczynki jako, że raczej jutro już tu nie zajrzę również chciałam Wam z całego serca życzyć ZDROWYCH SPOKOJNYCH ŚWIĄT, ZDROWYCH DZIDZIUSIÓW I LECIUTKICH PORODÓW

aaa i wstawie Wam moją choineczke, co prawda bez lampek, bo TZ na razie tak je podlaczyl ze ja nie siegam do kontaktu, a nie ma go bo jest na nocce i nie mam jak wlaczyc, jutro poprawimy
i patrzcie co do prezentu zrobilam dla mojego TZ kartka na spanie, bedzie chcial spac to bede odcinac, on z tych czasow co wszystko bylo na kartki to niech ma
Czaderski prezent
Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
pierwsza
jemy śniadanko i się zbieramy na kończenie zakupów
faceci wczoraj ubrali choinkę zrobili jaja faszerowane i sałatkę warzywną i zakupy(prawie wszystkie) a dzisiaj będą sprzątać i karpia robić! kochani są nic nie muszę robić ale oczywiście i tak latałam ze ścierką wczoraj. mi zostało pakowanie prezentów
iiiii brzuch mi opadł!!!aaaaaaaaaaAAAAAAA AAaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!j ak to już blisko do porodu!!!
Mi już tez dużo osób powiedziało że mi się brzóch obniżył

Edytowane przez kasikzaki
Czas edycji: 2011-12-25 o 18:50
Stary 2011-12-25, 18:37   #191
agacia_cz
Zadomowienie

gratuluję wszystkim rozpakowanym mamuśką
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 18:48   #192
kasikzaki
Zadomowienie

Uśka, świetny opis porodu i super że maly się wkońcu zdecydował zassać

Dziewczyny opisy porodów będą wklejane na pierwszej stronie (cc, sn)

Nikotynka z tym seksikiem to super sprawa, gorzej z cholestozą, ale już niedługo

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:

muszę wam się pochwalić, wczoraj tż mi się przed wigilią oświadczył nie sądziłam, że kiedyś doczekam tej chwili hehe fajnie tak być narzeczoną
gratulacje
Stary 2011-12-25, 18:57   #193
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
AFilip na swiecie!
Gratulacje

My niedawno wróciliśmy od moich rodziców... oczywiście objedzeni sałatka zrobiła furorę (magda1804 ), a w drodze powrotnej szukaliśmy jeszcze otwartej Żabki, bo nam ananasów zabrakło na jutro na obiad

Ależ jestem śpiąca
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 19:13   #194
Haniula
Zakorzenienie

klaurencja gratulacje ! migiem Wam poszło tez bym tak chciala ! Koniecznie chcemy zdjecia i opis !
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 19:36   #195
klaurencja
Raczkowanie

zdjecia to moze pozniej

opis.. ale co opisac?
Stary 2011-12-25, 19:41   #196
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
zdjecia to moze pozniej

opis.. ale co opisac?
Wszystko ! od pierwszych skurczy po krzyk małego Filipka
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 20:12   #197
Anulka_86
Raczkowanie

Oj dziewczyny... weszłam poczytać co nowego i jak zaczełam kończyć czytać patrze??? - nowy wątek... i tu juz tyle stron.
Nie dałam rady teraz przed świetami czytać bo kupę roboty miałam.

Zacznę od tego, że pragnę wam wszystkim życzyć radości i uśmiechu w te Święta Bożego Narodzenia, miłości i ciepła rodzinnego oraz wielu łask od narodzonej Dzieciny.
Wesołych Świąt !!!!!

a teraz.... pragnę pogratulować mamusią jejku aż się zdziwiłam ,że tyle się nowych pojawiło.
Monia, Usko, klaurencja
- moje gratulacje brawo mamusie

ja sama zaczełam wczoraj 31 tydzień i przerażenie mnie ogarnia że już nie wiele zaostalo a ja jeszcze tyle mam do zrobienia i nie mówiąc do kupienia.

Edytowane przez Anulka_86
Czas edycji: 2011-12-25 o 20:53
Anulka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 20:12   #198
kamusia178
Raczkowanie

i zmien sygnaturke bo ta nieaktualna
kamusia178 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 20:28   #199
NataliaM1103
Rozeznanie

Cytat:
AFilip na swiecie!
Gratulacje
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 20:38   #200
klaurencja
Raczkowanie

hmm...
ok. 10 rano dopadl mnie bol brzucha. zasnęłam jeszcze raz, ale znów obudzil mnie ten bol. odkrylam, ze bole sa regularne, wiec poszlam budzic tz. poszlam jeszcze pod prysznic i dostalam pierwszych skurczy, co 10 minut. sprawdzilam, czy torba spakowana i wlaczylam sobie tv bo tz nie gotowy 8) skurcze co 7 minut. sprobowalam jeszcze zjesc kanapke, ale nie dalam rady. wyszlismy do auta. tam mialam juz skurcze co 5 minut (czy 4). na ip polozna ledwo zdolala mnie zbadac, takie sie wiercilam poszlismy na porodowke, a tz zostal i probowal dodzwonic sie do mojego lekarza. podpieli mnie pod ktg. na porodowce tzta nie bylo, ale w sumie to dobrze zaczeli przygotowywac cala porodowke na szybko, a ja mialam juz skurcze co dwie min. polozyli mnie i zaczelam przec. i tak godzine, bo maly nie zamierzal szybko wyjsc. o 13 40 uslyszalam placz - to byl moj filipek polozyli mi go jeszcze z pepowina na brzuchu i dopiero po urodzeniu lozyska ją odcieli. zawolali tzta, przecial pepowine, a filipka zabrali do mierzenia i wazenia. oddali mi go po dziesieciu minutach na karmienie. ogolnie porod to nie najprzyjemniejsze przezycie, ale nagroda cudowna!
Stary 2011-12-25, 20:40   #201
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Heeej

My w domu, nogi mam tak opuchnięte że chyba na całej długości są tak samo grube

OOO, jakie wieści. Dziewczyny, chyba regularnie zaczynamy się sypać

Cytat:
AFilip na swiecie!
GRATULACJE!

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
ojej to znaczy, ze cialo szykuje sie do porodu
Inutil a brzusio opadl?
Szykuje się, szykuje. Ja jakoś nie widzę, ale w piątek na wizycie lekarz mówił, że opadł ładnie i macica już nisko...
Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Wigilia nam sie super udala. "goscie" pojechali o 22.00 a my do 3.00 siedzielismy. Siostra zanocowala i zaraz jedziemy wszyscy do nas na sniadanko.
Dobrze, że po tych nerwowym czasie przedświątecznym wszystko poszło dobrze.
Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
Hej! Jak tam święta?
TŻ wpisuje sms... chyba mu teraz zaczyna być źle samemu w święta.. ja jestem w innym mieście bo bratanek ma urodziny... także nie widzieliśmy się od wczoraj od godz 12 jakoś... dziś wracam do domu ok 21.. nie wiem co będzie i co mu powiem.. ale jestem na niego zła... a jeszcze bardziej jest mi źle i przykro...
Wypisuje smsy? Co on myśli, że przyfruniesz do niego jak na skrzydłach??? Przepraszam, ale mało poważny ten Twój tż...
Stary 2011-12-25, 20:47   #202
19mala83
Raczkowanie

Hej mamuśki

Cytat:
AFilip na swiecie!
Klaurencja gratulacje!!!

AgaMili fajnie, że wigilia udana i że mogliście spędzić czas z siostrą.

Bybella gratulacje zaręczyn

My wigilię spędzaliśmy najpierw u teściów potem u moich rodziców, w sumie to jesteśmy u nich do jutra, przyjechała siostra z mężem i córką i tak sobie posiedzieliśmy rodzinnie, ide się polozyć bo cały dzień jakoś się dziwnie czuję a nie mam torby spakowanej także mam nadzieję że jak coś to mały zaczeka jednak z narodzinami.
19mala83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 20:53   #203
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
AFilip na swiecie!
machina ruszyła

Gratuluje

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 21:14   #204
pozycja77
Zadomowienie

klaurencja gratuluje Synka i szybkiego porodu!!

Szczęściem jednego człowieka jest drugi człowiek.L&Ł
pozycja77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 21:24   #205
klaurencja
Raczkowanie

Fifik spi a ja znow na wizazu nie mam co robic.na jutro zapowiedzieli fotografa.
I takie moje male pytanko, bo pielegniarek nie spytalam : takiego noworodka trzeba kapac codziennie
Stary 2011-12-25, 21:27   #206
*Agatek*
Zakorzenienie

My Wigilię mieliśmy o 18.00 zjedliśmy, około 20-21 przysnęłam bo byłam zmęczona i się obudziłam przed 24.00 gadałam do Filipka, żeby coś powiedział ludzkim głosem, czy mu smakusia żarełko, czy mnie kocha, czy mu tu dobrze, a on mrużył oczki a na pytanie 'a jak nowa koleżanka?' odwrócił głowę troszkę zniesmaczony... ale nic nie chciał powiedzieć cwaniaczek

A dziś koło 15stej teście&szwagier pojechali do babci a my zostalim sami troszkę filmów, troszkę trza było nadrobić zaległości...

A jutro się pakuję do szpitala

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Agatek, daj trochę
Czyli co tam masz: seler, szynka, kukurydza i ananas .. Coś jeszcze?

sól, pieprz, troszkę majonezu- żeby się wszystko połączyło 2 słoiki selera 'rolnik'- te małe, 2 kukurydze, puszka ananasów, 30 dag szynki konserwowej i wychodzi taka miska
Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
udanego czasu z mężulkiem nacieszcie się sobą bo to pewnie ostatnie dni we dwoje
Cytat:
Napisane przez kamusia178 Pokaż wiadomość
Agatek - super ze masz juz Endruska przy sobie - tylko go za bardzo nie wymecz bo taka wyposzczona lwica jak sie na niego rzuci to chlopakowi sil braknie

Cytat:
Woooooow!!!!!! Gratulacje!!!!!!! Poka pierścień mocy!! GPRS załączony oł jeeeah

bambusek moje też w 34/35 tyg ważyło 2200! Po świętach nadrobi

MartuNiunia87 strasznie mi przykro a myślałam, że się chłop ogarnie do Wigili...

Klaurencja szok!!!!!!!! GRATULACJE!!!! Nie sądziłam, że rak cak cak i urodzisz! Fajnie, że mężulek nas ładnie poinformował
Normalnie też tak chcę!!!!!!!!

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 21:47   #207
bambusiek
Zakorzenienie

[QUOTE=klaurencja;31220520]hmm...
ok. 10 rano dopadl mnie bol brzucha. zasnęłam jeszcze raz, ale znów obudzil mnie ten bol. odkrylam, ze bole sa regularne, wiec poszlam budzic tz. poszlam jeszcze pod prysznic i dostalam pierwszych skurczy, co 10 minut. sprawdzilam, czy torba spakowana i wlaczylam sobie tv bo tz nie gotowy 8) skurcze co 7 minut. sprobowalam jeszcze zjesc kanapke, ale nie dalam rady. wyszlismy do auta. tam mialam juz skurcze co 5 minut (czy 4). na ip polozna ledwo zdolala mnie zbadac, takie sie wiercilam poszlismy na porodowke, a tz zostal i probowal dodzwonic sie do mojego lekarza. podpieli mnie pod ktg. na porodowce tzta nie bylo, ale w sumie to dobrze zaczeli przygotowywac cala porodowke na szybko, a ja mialam juz skurcze co dwie min. polozyli mnie i zaczelam przec. i tak godzine, bo maly nie zamierzal szybko wyjsc. o 13 40 uslyszalam placz - to byl moj filipek polozyli mi go jeszcze z pepowina na brzuchu i dopiero po urodzeniu lozyska ją odcieli. zawolali tzta, przecial pepowine, a filipka zabrali do mierzenia i wazenia. oddali mi go po dziesieciu minutach na karmienie. ogolnie porod to nie najprzyjemniejsze przezycie, ale nagroda cudowna![/QUOTE]

Ostatnie zdanie najbardziej mi się podoba

A jak zdrowie małego? bo coś kojarzę, że miałyśmy jeden dzień różnicy w tp:co nfused:

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
bambusek moje też w 34/35 tyg ważyło 2200! Po świętach nadrobi

Zgaga mnie co chwilę łapie

A młody właśnie zaczął czas swojej nocnej aktywności
G. 9.1O.18

Edytowane przez bambusiek
Czas edycji: 2011-12-25 o 21:51
Stary 2011-12-25, 21:47   #208
eliza1984
Zadomowienie

Cytat:
AFilip na swiecie!
gratuluję ,wspaniała wiadomość i super szybki poród.Uciekam bo mąz chce kompa
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 21:49   #209
klaurencja
Raczkowanie

Telefon mi wariuje , jakby wyzej byla moja wypowiedz to sroki

Przeczuwam na dzis noc wizazowa u siebie
bambusiek mi lekarz przesunal tp o dwa tygondie prawie wiec jest ok z filipkiem
bybella gratulacje

Edytowane przez klaurencja
Czas edycji: 2011-12-25 o 21:56
klaurencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 21:54   #210
bambusiek
Zakorzenienie

Hehe... zjadłam mandarynkę i od razu czkawka się pojawiła po pomarańczku tak samo

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
bambusiek mi lekarz przesunal tp o dwa tygondie prawiewiec jest okz filipkiem
Aaaa... to nie wiedziałam

Mi powiedział, że bardzo możliwa jest "obsuwa" do 2 tygodni
G. 9.1O.18
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości