|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Matiasy to chyba są konserwowane
|
|
|
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
W oleju, śmietanie, occie można, ale tak jak pisałam raczej nie częściej niż raz w tygodniu. Śledzie są bardzo zanieczyszczone. Ja postanowiłam, że po świętach nie będę już jadła śledzi. No chyba, że akurat będę miała taką zachciankę to od czasu do czasu nie zaszkodzi. Możemy jeść ryby pieczone w foli, gotowane na parze. No ale to nie śledzie raczej
![]() Tuńczyka z puszki też trzeba unikać. Ale pamietajcie, że wszystko w granicach rozsądku. Jak zjemy trochę sałatki z tuńczykiem, to na pewno nic złego się nie stanie. To samo z porcją śledzika.
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że mam ochotę tylko na owoce i warzywa, więc z rybami aktualnie u mnie nie ma problemu
|
|
|
|
#1714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet się chwaliłam że mam ciążę bezobjawową, aż tu nagle... Nudności, senność, zmęczenie, wzdęcia, częstomocz, brak apetytu - wszystko na raz mnie dopadło! Poczekaj tak ze 2 tygodnie...
|
|
|
|
|
#1715 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cześć dziewczyny Jeśli chodzi o ryby to ja uwielbiam wędzony , a pasta rybna z makreli wędzonej jest moją najpyszniejszą potrawą . To coś w rodzaju pamiętnika. Każdy tydzień ciąży opisany jest osobno. Po każdym tygodniu ciąży jest miejsce na własne notatki. Zadane są pytania np. Jak się dzisiaj czujesz? Czy minęły Ci mdłości? .
|
|
#1716 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ulzyło mi po tych Waszych odpowiedziach. A wiecie może jak to jest z domowymi zwierzątkami? Ja od 5 lat mam królika miniaturkę czy powinnam teraz oddać go komuś?
|
|||
|
|
|
#1717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się podoba ta cała część opisowa dotycząca tego jak teraz możesz się czuć, jak wygląda dziecko, jak poradzić sobie z dolegliwościami, o badaniach prenatalnych etc, ale szczerze mówiąc ten pamiętnik mi się nie podoba. Jest jakby przesadzony. No bo np w 9 tyg ciąży ona się zastanawia gdzie będzie rodzić. Takie to trochę nieprawdziwe, bo do porodu zostało 30 tyg i ja na przykład na tym etapie myślę o badaniach prenatalnych, martwię się czy moje dziecko rośnie prawidłowo, ewentualnie zastanawiam się jak wstać z łóżka i nie puścić pawia A bohaterka książki pisze o porodzie. No i to nazywanie dziecka astronautą albo żółtkiem... szczerze mówiąc teraz opuszczam już tę część pamiętnikową. Ale może Wam się spodobaCytat:
|
|
#1718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak przeczytasz tą książkę, to koniecznie zdaj relację Też muszę się w coś zaopatrzyć, niby coś tam wiem, bo mam dużo młodszą siostrę i wszystko pamiętam odnośnie pielęgnacji etc. ale warto coś sobie teorii przybliżyć
|
|
|
|
|
#1719 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam i ja! Jestem na początku 7 tygodnia
I jeszcze to do mnie nie dotarło... Obawiam się bardzo bo mam straszny kaszel i katar czy może to zaszkodzić pęcherzykowi?
|
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że jeżeli kaszel i katar są mocne, to powinnaś iść do lekarza |
|
|
|
|
#1721 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Powiem tak. Ja wszystkie niepokojące mnie objawy konsultowałam telefonicznie z położną bądź osobiście z lekarzem. To dopiero początek więc trzeba dbać o siebie i maleństwo
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie nowe mamusie i gratuluję
Co do książek jak polecam "Ciąża instrukcja obsługi". Jest świetnie napisana, zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn (nawet są specjalne porady dla tatusiów, bo ona ma dwóch autorów - kobietę, zdaje się położną, i faceta, chyba ginekologa położnika), z humorem, bez owijania w bawełnę. Ja się przy niej momentami bardzo uśmiałam. Ma tylko jedną małą wadę - jest pisana przez amerykanów i pod ich rynek i opiekę zdrowotną, ale to bardzo nie przeszkadza.
|
#1723 |
|
Zakorzenienie
|
A miałam zapytać i wyleciało mi z głowy
Położna jest nam odgórnie narzucona, czy można ją sobie wybrać? Bo w mojej przychodni jest bardzo niemiłe babsko i nie chcę żeby mnie prowadziła
|
|
|
|
#1724 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczęta! Święta dobiegaja końca, ale nie objadlam sie zbytnio
![]() Powoli wchodzę w 11 tydzień ciązy, nadal bezobjawowo ![]() Za 2 dni idę na kolejną wizytą do ginekologa, ciekawa jestem jak maluszek sie ma ![]() najbardziej co zabolało w święta: nie mogłam zjeśc tatara ja uwielbiam, ale niestety nie ryzykuję |
|
|
|
#1725 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja ciagle jadlam golabki i bigos mniam mniam
|
|
|
|
#1726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyszczenia się nie bój - prześpisz - niestety też przez to przechodziłam ![]() trzymam kciuki za następne staranka _________________________ __________________ witam nowe mamy _________________________ ___________________ a ja święta przeżygałam.... bleeeeeeeeeee nic jeść nie mogę - wszystko wraca małż mi teraz robi rosołek - może coś zostanie w żołądku - bo już na mnie krzyczy że mu zagłodzę dziecko (no tak - przeca to tylko jego dziecko )
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#1727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: aa juz dojrzałam.. miejmy nadzieje, że niedługo to minie |
|
|
|
|
#1728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#1729 |
|
Zakorzenienie
|
niefajnie---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Dziewczyny kupujecie już ciuszki dla niemowlaczków? Ja zastanawiam sie nad tym powaznie bo: a) teraz będa fajnie wyprzedaże b) od nowego roku wzrastaw vat na ciuszki dziecięce aha!~rosnie Wam cos brzuszek? mi nic
|
|
|
|
#1730 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() Oj bardzo dawno mnie tu nie bylo. jak sie czujecie? Moje jedyne objawy to: mdlosci brak apetytu czeste oddawanie moczu. Mdlosci mam tak straszne ze nie raz caly dzien mnie trzymaja ![]() no i piersi urosly i strasznie bola ![]() a u Was jak? 10 stycznia ide na usg to sie dowiem co i jak. szczerze mowiac po przeczytaniu tylu postow od aniolkowych mam troche sie przestraszylam
|
|
|
|
#1731 |
|
Zakorzenienie
|
Od wczoraj mam wrażenie, że czuję ruchy mojego maluszka
To znaczy nie kopniaki, tylko takie jakby łaskotanie. I zastanawiam się czy to TO, bo córa to od razu uraczyła mnie kopniakiem Ale ponoć w kolejnej ciąży ruchy można poczuć wcześniej, tylko zastanawiam się czy to nie za wcześnie...
|
|
|
|
#1732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzis czuję w 1 miejscu w macicy co jakis czas lekkie laskotanie, ale co to nie wiem
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dzewczyny
![]() Jak tam po świętach ? Ja się nawet nie objadłam, tak raczej standardowo. Trochę mnie szokujecie wiedzą na temat: co jeśc czego nie jeść itd. Ja póki co jem wszystko to, na co mam ochotę, bez jakichś ograniczeń. Nawet lampkę czerwonego wina wypiłam. Za dwa dni usg. Przerażenie rośnie. W ogóle pod choinkę dostałam książkę o wychowywaniu dzieci ![]() A co do ubranek - nie kupuję jeszcze - po pierwsze, żeby nie zapeszać, a po drugie, nie znam płci. Podwyżki vatu się nie boję, ileż mogą ceny wzrosnąć, wg mnie nie odczujemy tego. |
|
|
|
#1734 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też póki co nic nie kupuję. Mam sporo ciuszków po Dorotce, na początek wystarczy.
|
|
|
|
#1735 |
|
Zakorzenienie
|
ja po usg jak sie dowiem ze na 100% wszystko jest dobrze to moze wtedy zaczne malutkimi kroczkami cos kupowac ale na razie jeszcze sie wstrzymuje.
|
|
|
|
#1736 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka mi mowiłam, że już na genetycznym można poznać płeć - czy to prawda? Jakoś wydaje mi się za wcześnie... |
|
|
|
|
#1738 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mialam w 6 tyg usg i tez widzialam jak serduszko bije wprawdzie nie bylo go slychac ale bylo widac jak sie ruszalo.
Ale po wszystkich tych postach ktore trafily na ten watek o aniolkowych mamach troche sie przestraszylam. usg mam dopiero 10 stycznia i nie ma rzdnych szans zeby przyspieszyc |
|
|
|
#1739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plec dziecka juz jest wiadomo od momentu zaplodnienia tylko ciezka do rozszyfrowania ![]() Moja polozna mowila ze usg genetyczne trwa pol godziny wiec moze w tym czasie uda im sie zobaczyc co moj maluszek ma miedzy nogami tym bardziej ze w dniu usg bedzie to 13 tydzien i 4 dzien
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

Okropny, straszny, całodobowy
, a pasta rybna z makreli wędzonej jest moją najpyszniejszą potrawą
. To coś w rodzaju pamiętnika. Każdy tydzień ciąży opisany jest osobno. Po każdym tygodniu ciąży jest miejsce na własne notatki. Zadane są pytania np. Jak się dzisiaj czujesz? Czy minęły Ci mdłości? .
A bohaterka książki pisze o porodzie. No i to nazywanie dziecka astronautą albo żółtkiem... szczerze mówiąc teraz opuszczam już tę część pamiętnikową. Ale może Wam się spodoba

ja uwielbiam, ale niestety nie ryzykuję
niefajnie