|
|
#1801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Co do ćwiczeń, to najlepiej skonsultować to z ginekologiem. Każda ciąża jest inna i to, co jednej wolno u drugiej będzie niewskazane. Wiem, że generalnie rower (nie rowerek) się odradza ale ze względu na możliwość upadku, zaleca się spacery, truchtanie (ale już nie bieganie) i basen.
Co do poznawania płci na genetycznym - mi gin na ostatnim usg (11tydz 4 dzień ciąży) podał płeć na 80% i powiedział, że zweryfikujemy to jeszcze na genetycznym (bo będzie dokładniejsze), więc jest szansa poznać. Tylko, że szybciej zwykle wiadomo że chłopak, bo wcześniej się narządy płciowe wykształcają. Jeśli chodzi o ryby, to zaleca się jedzenie ryb morskich, odradza rzeczne i hodowlane. O śledziach słyszałam, że są wręcz bardzo ciężarnym polecane, ale piszą, że nie surowe. Rozbieżne opinie są na temat tego, czy śledź w oleju to jeszcze surowy czy już nie, i bądź tu człowieku mądry... Na pewno wystrzegajcie się ryb typu panga czy tilapia, bo one zazwyczaj pochodzą z wietnamu, ze strasznie zanieczyszczonych wód i do tego są karmione syfem żeby szybko rosły. To są najgorsze ryby do jedzenia jakie mogą być w ogóle. Z tego co wiem niewskazane są też wędzone na zimno ryby i tuńczyk.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-27 o 10:55 |
|
|
|
#1802 |
|
Rozeznanie
|
Ale popisalyście. Dziewczyny a ja mam takie pytanie, jestem w 6tc licząc od dnia ostatnej miesiączki, ale cykle mam dlugie 35 dni wiec licząc od owulacji to 3tc, kiedy powinnam iść do gin?? Jeszcze przed ciążą zaczęłam brać magnez i kwas foliowy i przyjmuje dalej.
|
|
|
|
#1803 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuje za miłe przyjecie
![]() Co do cwiczen to mysle że jezeli przed ciążą miało się jakąś aktywność to można oczywiście bez jakichś ekstremalnych sportów cwiczyc. Ja dzisiaj od 7 biegam za mała. Teraz dzień w pracy to dzięn wolny ![]() pumas : Oczywiście sama zadecydujesz ale z tym porodem nie jest tak żle ![]() Ja nastawiałam sie na jakąś rzeż a potem byłam w szoku ze to już
|
|
|
|
#1804 |
|
Zakorzenienie
|
Ja łykam 5 tabletek dziennie. Początkowo tylko 2, ale było to za mało, bo bardzo odczuwałam bolący brzuch i odkąd biorę 5, to nic nie czuję.
Tak, magnez mozna jeść nawet do 8 tabletek dziennie, bo jest wydalany, nadmiar się nigdzie nie gromadzi. |
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratujcie
choróbsko mnie bierze... zaczyna mnie boleć gardło
|
#1806 |
|
Zakorzenienie
|
herbatka zmiodem i cytryna duzo czosnku i do lozka
|
|
|
|
#1807 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Jestem Kasia mam 27 lat i chciałam dopisać się do listy oczekujących mamusiek . Termin porodu mam wyznaczony na 1.07.2012 . Pozdrawim |
|
|
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1809 |
|
Zakorzenienie
|
Mozesz spokojnie brac więcej, nie zaszkodzi, a na pewno pomoze z brzuchem
Mnie pobolewał przez 2 dni, az poszłam do lekarza, bo nie wiedziałam, o jest grane. a to taka banalna sprawa, brak magnezu.Dobra jest joga, ale nie taka zwykla, tylko dla ciezarnych. W mojej okolicy niestety wszystkie zajecia dla ciezarówek są kolo 10-12. istna dyskryminacja osó pracujących. Zero zajeć wieczorem. Na gardlo mozna brac tabletki do ssania. |
|
|
|
#1810 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Jestem tu nowa i może opowiem kilka słów o sobie . O dziecko zaczęliśmy starać się w październiku i już tego samego miesiąca doszło do zapłodnienia, nie myślałam , ze tak szybko Nam się uda . Jestem w 13 tygodniu ciąży , 22.12 miałam badanie prenatalne i wszystko jest w porządku, już dwa razy słyszałam na USG bicie serduszka( jejku jakie to wzruszające ) .Dziecko ma już 6,5 cm i jest już wielkości cytryny . Pozdrawiam wszystkie mamuśki |
|
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1812 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Chwile mnie nie było, ale już nadrabiam
![]() Martarynka witamy .Ja byłam na początku 5tyg. na usg i było widać już pęcherzyk niestety jeszcze zarodka nie. Cytat:
mam katar i kaszel. Byłam dzis u lekarza, bo chory jest też mówj 2 letni synek. Stan zapalny krtani, na szczęście powoduje go jakiś wirus który nie powinien zagrażać ciąży. Jedyne co to żeby nie męczył mocny kaszel bo on może zaszkodzić, mam pić pół łyżeczki mucosolvanu (lek przypisany synkowi). Na ulotce pisze ze nie wskazany dla kobiet w ciąży, ale niestety mocny kaszel może bardziej zaszkodzić niz ten syrop. Na początku ciąży nalezy strzec się bardzo grybska bo wedy dzidizus moze ucierpieć. Cytat:
Zresztą na początku zostałam obsypana od rodziny nowymi ciuszkami więc ja na prawde nie wiele musiałam kupować, jedynie może jak mnie skusiło jak coś pieknego zobaczyłam ale to nie była na pewno konieczność. Bardziej to zajełabym się urządzaniem pokoiku dla Mareczka i dzidziusia. Spać bedą pewnie z nami, ale marzy mi się przeniesienie wszystkich zabawek kupienie ładnych mebelków do drugiego pokoju. Cytat:
Mimo że mąż był ze mną przy porodzie nie chciałam żeby przy usg lekarz wkładał usg przez pochwę. Sama najpierw weszłam pogadałam z lekarzem , zapytałam czy mąż może być przy usg i czy możliwe będzie usg przez brzuch, on się zgodził i wtedy dopiero zaprosiłam męża do gabinetu. Cytat:
chyba źle coś zrozumiałam Tż nie musi koniecznie mieć grupy krwi, jedynie chyba dlatego żeby sprawdzić czy wasze grupy się zgadzają i wrazie czego żeby oddał krew. Mi po porodzie była krew potrzebna i mi mąż chciał oddać ale to było za późno na badania . Konflikt może wystąpić gdy matka ma ujemną grupę krwi a dziecko dodatnią. Wtedy matki krew zwalcza dziecko jakby to był "intruz" coś w tym stylu, nie potrafię tego dokładnie fachowo wytłumaczyć. Chyba że grupa ojca potrzebna jest do wyliczenia grupy krwi dziecka?? Cytat:
Chyba że dziecku nic nie jest, to można używać. Położna ze szkoły rodzenia odradzała wszystki kosmetyki mocno pachnące. Dla małego dziecka powinno się jak najmniej chemi używać. Nawet do przemywania pupci, jeśli dziecko nie ma problemów z zaczerwienieniami to najlepsza przegotowana woda i wata. Jeśli są zaczerwienienia to zaczynać od najłagodniejszych kremów np linomag. Cytat:
![]() ![]() podobnie jak ja jesteśmy w tym samym wieku mamy maluszki w podobnym wieku ![]() Ja narazie jeszcze nie dowierzam tej drugiej ciąży Cytat:
nie wolno stresować kobiety w ciąży .Oby wszystko wam się szybko wyjaśniło. Co do cwiczeń to jeśli wcześniej nie byłaś zbyt aktywna to cwiczenia nie są zalecane. Pooglądaj sobie filmiki na you tube wiem że jest tam trochę ćwiczeń dla kobiet w ciąży odpowiednio przygotowanych. Ćwiczyc na własną rekę bez konsultacji ja bym się bała. Z czosnkiem ostrożnie. Może zaszkodzić. Są o nim róźne opinie (jak o wszystkim), z tego co słyszałam w dużych ilościach może spowodować skurcze i krwawienia. Tak więc czosnek, ale z umiarem ! ------------------- ale się spisałam jeszcze się pochwale że będę rodzić razem z szwagierką ![]() cieszę się że nie bede sama w rodzinie. Już nie mogę się doczekać jak bedziemy z brzuszkami w lecie latać
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008050301801830.png http://www.suwaczek.pl/cache/2f1fe0a70f.png Mareczek 24 II 2010r Karolinka 23 VIII 2012 Edytowane przez gooha3 Czas edycji: 2011-12-27 o 14:07 |
|||||||
|
|
|
#1813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do grupy krwi ojca, trzeba ją znać, bo skąd będziesz mieć pewność, że dziecko nie odziedziczy przypadkiem Twojej grupy, wtedy nie ma żadnego zagrożenia i dziecko nie jest żadnym intruzem. "problem" pojawia się tylko w przypadku, gdy Ty masz minus, facet ma plus i dziecko dziedziczy plus. Takze reasumujac - nawet, jesli jest konflikt miedzy rodzicami nie oznacza, ze bedzie konflikt miedzy dzidziusiem a mamą - ale to okazuje sie dopiero w momencie porodu, stad tak wazna jest informacja o grupie krwi ojca. Co do tego usg - wiesz, ja się nie krepuje, to raczej moj facet moze czuc sie dziwnie, ze ktos mi cos tam wkłada. Tak mi sie wydaje, może przesadzam i zastanawiam się bez sensu. Fajnie, że bedziesz miała kompankę do rodzenia, zazdroszczę. Ja niestety nie :/ A właśnie, jak najlepiej rozwiązac sytuacje ze spaniem dziecka? wiem, ze to jeszcze czas, ale zastanawiam sie, a wlasciwie rodzina zastanawia się, jak to najlepiej rozegrac. Mamy 3 pokoje. Małą sypialnie, w ktorej na 100% nie zmiesci sie lozeczko dziecka. Jeden pokoj obecnie jest przeznaczony wlasnie dla dziecka. A pytanie brzmi - czy dziecko powinno spac przy rodzicach, czy nalezy je przyzwyczajac do spania w oddzielnym pokoju, majac ewentualnie "podsluch" do pokoju ? |
|
|
|
|
#1814 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie mąż był przy usg dowcipnym i nie miałam przed tym żadnych oporów. Najlepsze, że małż już po wszystkim spytał mnie, czy to dla mnie jest przyjemne jak on mi tak kręci tą głowicą tam czy nie
|
#1815 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam grupę krwi dodatnią więc chyba dlatego zdziwiło mnie badanie ojca, ale dla mnie to poprostu nie było potrzebne.
Jeśli chodzi o pokój to wbrew wszystkim radom rób tak jak dla Ciebie najwygodniej. Są różne szkoły że nie powinno się dziecka przyzwyczajać, ale z drugiej strony ja sobie teraz nie wyobrazam tego jak po porodzie miałabym wstawać do drugiego pokoju po kilka razy w nocy. Jak dla mnie dziecko w drugim pokoju to wykluczone. Na poczatku takie przemieszanie dnia z nocą było chyba najtrudniejsze i szerze powiem ze czasmi przysypiałam karmiąc dziecko na fotelu ze zmęczenia. Z czasem jak się nie bałam o maluszka to spał z nami. Karmienie wtedy było naprawde dużo wygodniejsze. W tej chwili Maruś najczęściej zasypia przy nas. to jest w tej chwili chyba jedyny sposób żeby zasnął w miarę szybko. Z niego to jest na prawde nocny Marek, a ja nie jestem zwolenniczką lulania, wożenia wózkiem i usypiania na siłę. Więc jak my się kładziemy spać on przylatuje do nas oczywiście wpycha się na środeczek 5 minut i zasypia. Wtedy ja staram się go przełożyć do łóżeczka i do rana śpi już w swoim łóżeczku. Ma usunięte szczebelki więc jak się budzi nad ranem to i tak przychodzi do nas, ale za to ja nawet nie musze wstawać i mi to nie przeszkadza że jest z nami.jedyne co to bede miec problem jak pojawi się dzieko bo w 4 możemy się nie zmieścić w łózku. Mam w planie zakup jakiegoś zbajerowanego łóżeczka dla Marka żeby chciał w nim zasypiać sam. Polecam książkę Tracy Hogg (nie wiem czy nie przekręciłam) "Język niemowląt" tam jest dużo rad dla początkujących mam jak dla mnie badzo fajnie napisana. Chyba wróce do niej przy drugim maleństwu. Jak ktoś byłby chętny mam gdzieś pdf. ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Jesli w sypiali nie macie miejsca na łóżeczko to na sam poczatek polecam są takie małe koszyki żeby dziecko było blisko. Ja dostałam od rodziny taki koszyk i jak nocowaliśmy u moich rodziców to miałam maluszka przy sobie tak do ok 6 miesięcy poźniej już mniejszy problem jest z karmieniem nocnym bo dziecko przesypia noce. Na początku jakis miesiąc pobódki miałam co ok 1 do 2 godz .
|
#1816 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1817 |
|
Zadomowienie
|
Z tym usg. ja się tez nie krępuje. zresztą przy porodzie był mąż ze mną i bardzo go za to kocham że naprawde super się zachował, i nie dawał mi powodów do krępowania się.
Jednak wiem że chociaż tego na głos nie powie nie dokońca mu się to podoba że musi mnie w takiej sytuacji oglądać jakiś facet. Wie że nie mam wyjścia więc nic nie powie, a ja jak mogę to wole mu oszczedzic takich sytuacji. Przy porodzie było inaczej jak widział jak cierpiałam to to nie miało takiego znaczenia kto mi tam zagląda. ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- mlodaj- wysłane
|
#1818 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1819 |
|
Rozeznanie
|
Przy gardle płucz szałwią i mozna psykać tantum verde albo tabletki do ssania islamos albo jakoś tak- fajnie nawilżaja gardło
(innych do ssania wg mojej lekarki nie) Właśnie doleczam już 2 infekcje w tej ciąży -łapie wszystko co Zosia przyniesie ze żłobkagooha3 W ciaże juz wieżę ale zupełnie sobie nie wyobrażam jak to z dwójką będzie ![]() Co do spania z dzieckiem to co prawda Zosia nie śpi z nami i nigdy nie spała ale ma łóżeczko w naszej sypialni. Juz takie półroczne , roczne dziecko wyobrażam sobie wyeksmitowac ale noworodka nie bardzo. do 3 m-ca karmiłam małą min 3-4 razy w nocy. Tż mi ją podawał a ja ją karmiłam na śpiąco Tak poprostu było wygodniej a i malutka była bliżiutko.Choc znam koleżanki których maluszki od początku miały swoje pokoiki , spały dobrze w nocy.Każde dziecko jest inne |
|
|
|
#1820 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więc nic się nie zmarnuje jak coś. Muszę popatrzeć jeszcze na Babydream czy ma składy dobre |
|||
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gdzie zamówilyscie te próbki??
|
|
|
|
#1822 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1824 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
Mama TŻ dzwoniła i pytała o ginekologów i mam do wyboru dwóch, po Nowym Roku do któregoś z nich pójdę. No i z krwią wyszło tak jak myślałam, czyli ja mam A1Rh- a TŻ A1Rh+. Muszę na zastrzyk iść
|
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1827 |
|
Wtajemniczenie
|
Soleilka
a ile masz lat ze Ci tak mama zyczyla?
|
|
|
|
#1828 |
|
Zakorzenienie
|
21, ale moja mama jest osobą, która nie powinna mieć dzieci
|
|
|
|
#1829 |
|
Wtajemniczenie
|
aha to jestesmy w podobnym wieku ja mam 20 jak urodze to zaraz skoncze 21
|
|
|
|
#1830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc te 2 tygodnie różnicy mi nie robi
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

choróbsko mnie bierze... zaczyna mnie boleć gardło 

niefajnie
nie wolno stresować kobiety w ciąży .
-łapie wszystko co Zosia przyniesie ze żłobka
Tak poprostu było wygodniej a i malutka była bliżiutko.