ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-23, 15:20   #31
Swarovska
Zadomowienie

Dot.: ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy?

moja teściowa to próbuje nas zmanipulować ale i tak robimy ostatecznie jak chcemy tylko ona jest nie zadowolona wręcz rozczarowana.. jeżeli chodzi o wódkę moja teściowa też nie pijąca ale za to naliczyła wódki za dużo chciała kupić 50 pólitrówek na 50 osób gdzie mamy sporo dzieci i będzie inny alkohol np. bimber ale i tak kupimy ile chcemy
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-25, 22:12   #32
betterw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Swarovska Pokaż wiadomość
jeżeli chodzi o wódkę moja teściowa też nie pijąca ale za to naliczyła wódki za dużo chciała kupić 50 pólitrówek na 50 osób gdzie mamy sporo dzieci i będzie inny alkohol np. bimber ale i tak kupimy ile chcemy
To mój TŻ planuje kupić 120 półlitrówek na 60 osób, a też będzie dodatkowo inny alkohol i sporo osób niepijących. Wesele oczywiście jednodniowe. Nie sądzę, aby półlitra na osobę, to było za dużo, to raczej standard.
betterw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 00:30   #33
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betterw Pokaż wiadomość
To mój TŻ planuje kupić 120 półlitrówek na 60 osób, a też będzie dodatkowo inny alkohol i sporo osób niepijących. Wesele oczywiście jednodniowe. Nie sądzę, aby półlitra na osobę, to było za dużo, to raczej standard.
My mieliśmy pół litra na osobę, a i tak sporo zostało. Ale tak, to raczej standard. Z tego, co zauważyłam dużo osób liczy pół litra na osobę.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 14:56   #34
talkative2
Zakorzenienie

Zdecydowanie 0,5 na osobe trzeba liczyc. Trzeba popatrzec na to, ze zabawa jest od poznego popoludnia czesto do rana. Takze czasami na jedna osobe trzeba 2 x 0.5 , podczas kiedy inna moze nie wypic w ogole.

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 15:39   #35
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
Zdecydowanie 0,5 na osobe trzeba liczyc. Trzeba popatrzec na to, ze zabawa jest od poznego popoludnia czesto do rana. Takze czasami na jedna osobe trzeba 2 x 0.5 , podczas kiedy inna moze nie wypic w ogole.
Właśnie, raczej ciężko przewidzieć kto ile wypije. A lepiej żeby zostało, niż gdyby miało zabraknąć.
Stary 2011-12-26, 20:46   #36
tatami
Rozeznanie

Dokładnie. Sytuacja, kiedy na weselu skończyły się butelki jest chyba najgorsza.

Lody miętowe

tatami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 21:27   #37
potrzebujacaciebie
Raczkowanie

A ile wydaliście lub planujecie wydać na cała uroczystość wraz z zabawą
potrzebujacaciebie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 11:14   #38
Swarovska
Zadomowienie

my mniej więcej do 13 tysięcy zakładamy ale jeszcze nie wiemy ile ksiądz zażąda i czy pojedziemy w podróż poślubną...

a wy macie w planach podróż poślubną? jak tak to gdzie jedziecie?
Stary 2011-12-27, 12:07   #39
joannap00
Przyczajenie

do mojego ślubu kawałek czasu , jezcze. Bo nie jestesmy zaręczeni ( i nie spieszno nam do tego gdyż mam szkołe, a chciałabym tez trochę sama zarobić na wesele) ale myśleliśmy o pradze bo jest podobno bardzo sliczna. hmm... przeglądamy również często group.pl bo na prawdę jest wiele ciekawych rzeczy
joannap00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 12:33   #40
123spinka
Zadomowienie

my planujemy wydać około 16 tys

wesele ok 50 osób i nie do rana bo mało kto wytrzyma, cześć gości będzie z dziećmi a druga to starszyzna, myślimy że może do 24?
sala 120 za os ale w tym napoje bez ograniczeń, 2 gorące posiłki i jeszcze dużo jedzenia na stołach plus tort
a już był gdzieś ten wątek poruszany zaraz go odszukam może coś pomoże [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144146
Stary 2011-12-27, 12:52   #41
potrzebujacaciebie
Raczkowanie

Ja jak zdecyduje się z TŻ to myślę ,że wcale bym nie chciała poprawin bo większość osób i tak nie przyjdzie a płacić trzeba więc bym wolała jechać za te pieniądze w podróż poślubną No i bym chciała tylko cywilny, bez kościelnego bo nie czuję takiej potrzeby.. :P ale to się jeszcze okaże co i jak .. a bym przewidywała jakoś do 12 tys.
Stary 2011-12-27, 21:06   #42
Lea_ny
Zakorzenienie

Dołączam się do grona tych, którzy nie mają majątku do wydania na ślub i wesele. Z TŻ-em planujemy zaprosić ok. 50 osób i zastanawiamy się właśnie czy 10 tys. (ewentualnie nieco więcej - ale bez szaleństw) nam starczy Z tymże ze sporych wydatków alkohol nam odejdzie - bo my najwyżej symbolicznie jakieś winko do obiadu.

Cytat:
Napisane przez Gajaa Pokaż wiadomość
Ja też jestem oszczędną PMką! U mnie prym wiodą grupony. Mam je na tort, wina, suknie ślubną i farbowanie przed ślubem. Mam zamiar jeszcze na paznokcie upolować i jak się da, to na makijaż

Dzięki temu suknia wyszła za 1600 zł (drogo, ale mam się uparła. Bez kuponu by było 2600 zl....), wina wyszły 18 zł/butla x 24 (bo zamiast wesela robimy tylko obiad na 5h i ok 40 osób), zaproszenia i biżuteria z allegro, obrączki przetapiane, restauracja 110 zł/osoba, bez Dja/orkiestry. Mamy też taniego i dobrego fotografa. Będzie w porzo

w 10 tysiach, jak kornelia, mamy nadzieję się zmieścić.

problem za to z autem mamy, bo matka twierdzi, że oni to z ojcem pili będą, a nie mamy znajomych z samochodami więc trzeba będzie chyba zamówić jakieś, ale widziałam jedno fajne za 300 zł/dzień ...

Teściowa ma to wszystko w nosie, stwierdziła, że "jak sobie nie poradzicie sami to ostatecznie wam się dorzucę" za co jej szczerze nienawidzę. W jednym zdaniu gratuluje zaręczyn i opowiada co tam nowego u jej małego kota za to moja rodzina stoi za mną murem i nam się dokładają
Z tymi zakupami grupowymi to faktycznie fajny pomysł! Aczkolwiek takich typowo ślubnych nie widziałam - raz tylko fotografa, ale jak obejrzałam jego portfolio, to się przeraziłam Ale będę zaglądać regularnie, może coś się trafi. A jakby któraś z Was widziała jakąś ciekawą ofertę z Warszawy, to będę wdzięczna z cynk

A możesz podrzucić jakieś info o tym fotografie? Bo z tym będziemy mieć największy problem

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2011-12-27 o 21:09
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 21:14   #43
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Dołączam się do grona tych, którzy nie mają majątku do wydania na ślub i wesele. Z TŻ-em planujemy zaprosić ok. 50 osób i zastanawiamy się właśnie czy 10 tys. (ewentualnie nieco więcej - ale bez szaleństw) nam starczy Z tymże ze sporych wydatków alkohol nam odejdzie - bo my najwyżej symbolicznie jakieś winko do obiadu.
My mieliśmy niecałe 50 osób łącznie z nami i zmieściliśmy się w 15 tys.
Stary 2011-12-27, 22:03   #44
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Wyślę Ci, Lea, link do jego bloga na PW Jasne, koleś nie jest Bóg wie jaki wspaniały i na pewno ma mniejsze umiejętności niż wypasieni fotografowie z 20letnim stażem za jedyne 5 tysięcy, ale na nasze skromne potrzeby spokojnie wystarczy no i koszt pakietu max(bodaj ślub, obiad weselny, plener, przygotowania) to, dla nas, 750 zł

Dla Warszawy jest mnóstwo ślubnych ofert! Widziałam mnóstwo na kieckę ślubną, makijaż okolicznościowy, na manikjur i pedikjur, fryzjera, pierścionki zaręczynowe, fotografa, tort weselny (teraz na buzzindze jest! 109 zł za 3 kg torcika. Własnie to mamy, tylko mysmy utrafili wczesniejszą wersje tegoż 10 zł tańszą ). Że nie wspomne o wyjazdowych gruponach idealnych na podróż poślubną tak, jestem gruponowym maniakiem, ale dzięki temu oszczędziłam tysiaka na sukni, 200 zł na torcie, ze 300 zł na winach, 120 na koloryzacji i masce regenerującej włosy(ustrzeliłam niedawno, muahahaha ). Mam zamiar polować dalej

My mamy zamiar zamknąć się w 10 tysiącach, ale to i tak horrendalna suma. Niepotrzebny nam taki duzy obiad, ale matka sie uparła, więc...lista gości zwiększyła się o 100%. Miało być ok 20, będzie ok. 40 zresztą - matka płaci, więc niech se sprasza. Ja będę się bawić przy innym kawałku stołu, bo z tymi wszystkimi ludźmi nie mam o czym rozmawiać
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 23:05   #45
potrzebujacaciebie
Raczkowanie

Co innego jak płacą rodzice , bądź sie dozucaja.. bo jezeli miałabym sama placic za cała impreze i zapraszac tłumy ludzi .. bo ktos tam chce.. to bym gdzies to miala..
Stary 2011-12-28, 08:33   #46
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

U nas się dorzucają tylko na szczęście,co nie zmienia faktu, że matka i tak swoje odwala. A to zaproszenia za wcześnie - nie ważne, że tata kolejny raz będzie koło Wielkanocy w PL, bo pracuje za granicą, nie ważne, że nam sie takie podobają - grunt, że nie ma koloru fioletowego na nich,a to zbrodnia nie do przeżycia. Zwariować mozna. A im bliżej ślubu, tym będzie gorzej
Stary 2011-12-28, 11:36   #47
potrzebujacaciebie
Raczkowanie

Cytat:
U nas się dorzucają tylko na szczęście,co nie zmienia faktu, że matka i tak swoje odwala. A to zaproszenia za wcześnie - nie ważne, że tata kolejny raz będzie koło Wielkanocy w PL, bo pracuje za granicą, nie ważne, że nam sie takie podobają - grunt, że nie ma koloru fioletowego na nich,a to zbrodnia nie do przeżycia. Zwariować mozna. A im bliżej ślubu, tym będzie gorzej

Tego własnie bym nie chciała..boje się ,że u mnie będzie też z tym problem..a dokładnie ,że przyszła teściowa bedzie robić cyrki jak się dowie ,że chcemy tylko cywilny a nie wydawac kase na księdza ..;/ Boje sie ze bedzie gadac ze wszytskie jej dzieci miały i bla bla i rozpeta sie wojna..
Stary 2011-12-28, 12:05   #48
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

My specjalnie wyjścia nie mieliśmy. TŻ stracił pracę, więc oszczędzamy co miesiąc niewiele. Zrezygnowaliśmy już z wesela na rzecz obiadu, stąd mnóstwo tych oszczędności o których pisałam. Mama więc postanowiła się dorzucić niewiele - miało być niewiele, wyjdzie wiele, bo jak sobie sama kupiłam suknię to focha strzeliła jak stąd do Kanady (przez allegro, taniocha. ta sie uparła na salonową. oczywiście fason sama se wybrałam, ale po co płacić za coś 1600 zł jak można mieć bardzo podobną za 400 zł?!). Stwierdziłam - dobra, w tym jednym ustąpię. resztę robię po swojemu, ale non stop słysze jakies komentarze właśnie: że a to welon nie taki, a to zaproszenia, a to coś tam, coś tam. Grrr a zupełnie przekładac na za X czasu też nie chcemy, bo juz i tak żyjemy jak małżeństwo i oboje chcemy się zalegalizować. Cóż, w rankingu "najbardziej upierdliwej matki przy organizacji slubu" moja i tak zamuje jakieas dolne pozycje. jak słysząłam historię znajomych to mi włos się jezył na głowie. Awantury o obrus, winietki, suknie, samochód, orkiestrę - wszystko!

Potrzebującaciebie - jak sami będziecie sobie wszystko finansować to może się w pompkę cmoknąć. Nic Wam nie zrobi. Zyczę wytrwałości

Edytowane przez Gajaa
Czas edycji: 2011-12-28 o 12:07
Stary 2011-12-28, 12:24   #49
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez potrzebujacaciebie Pokaż wiadomość
Tego własnie bym nie chciała..boje się ,że u mnie będzie też z tym problem..a dokładnie ,że przyszła teściowa bedzie robić cyrki jak się dowie ,że chcemy tylko cywilny a nie wydawac kase na księdza ..;/ Boje sie ze bedzie gadac ze wszytskie jej dzieci miały i bla bla i rozpeta sie wojna..
u nas własnie tak było jak zastanawialiśmy się między kościelnym a cywilnym, jak się dowiedziała, że w ogóle rozważamy te dwie opcje to zrobiła awanturę, powiedzieliśmy, że nie mamy kasy na księdza bo to 1000zł minimalnie u nas to zaoferowała, że zapłaci za księdza i organistę. Także w sumie cieszę się, że tak wyszło bo jednak w duszy chciałam kościelny. Moja teściowa jest bardzo "religijna" więc spodziewaliśmy się, że tak będzie
Stary 2011-12-28, 12:35   #50
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Swarovska Pokaż wiadomość
u nas własnie tak było jak zastanawialiśmy się między kościelnym a cywilnym, jak się dowiedziała, że w ogóle rozważamy te dwie opcje to zrobiła awanturę, powiedzieliśmy, że nie mamy kasy na księdza bo to 1000zł minimalnie u nas to zaoferowała, że zapłaci za księdza i organistę. Także w sumie cieszę się, że tak wyszło bo jednak w duszy chciałam kościelny. Moja teściowa jest bardzo "religijna" więc spodziewaliśmy się, że tak będzie
1 tys zł za samego księdza ?? To my mieliśmy szczęście, że nasz proboszcz jest, jaki jest. O pieniądzach powiedział tylko tyle, że nie one są w tym wszystkim najistotniejsze, a na kopertę nawet nie spojrzał i daliśmy tyle, ile uważaliśmy za słuszne.
Za organistę, klarnecistę i solistkę daliśmy 200 zł, więc też niedużo. Dekoracja kościoła wyniosła nas 150 zł, z nikim nie dzieliliśmy kosztów bo tylko my braliśmy ślub tego dnia, ale dekorowaliśmy tylko ołtarz, ambonę, nasze krzesła i nic więcej.
Stary 2011-12-28, 12:48   #51
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez potrzebujacaciebie Pokaż wiadomość
Dlatego nie rozmawiam ze swoja Panią teściowa

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 12:49   #52
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Książa niestety sobie liczą. W poprzednim kościele w którym się wywiadywaliśmy co i jak, ksiądz chciał 800 zł + dekoracja + nauki + kasa za te wszystkie świstki (odpis aktu bierzmowania, chrztu, czegos tam jeszcze). Spokojnie by wyszło ponad tysiąc.

Moja kosmetyczka mi opowiadała, że w kościele u miasteczku jej kolezanki czy jakoś tak, gdzie był jeden jedyny kościół, ksiądz liczył sobie bodaj 1500 zł.

Teraz mamy kościółek na uboczu i ksiądz chce"cołaski" (+ dekoracja + nauki + kasa za te wszystkie świstki (odpis aktu bierzmowania, chrztu, czegos tam jeszcze))
Stary 2011-12-28, 12:58   #53
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

My za ślub zapłaciliśmy 500 zł
dekoracje które były zrobione z kilku mieczyków 200 zł (w tym dniu były 3 śluby)
nauki niby bezpłatne ale spotkanie z psycholożką 30 zł
akt chrztu 50 zł u mnie TŻ za darmo
bierzmowanie ja 25 zł TŻ 25 zł
Zgoda na ślub w innej parafii 100 zł
Opłata za nie granie przez organistę + zamówione przez nas skrzypce 350 zł

I ani razu nie usłyszeliśmy 'co łaska'.

- 25 kg
Stary 2011-12-28, 13:05   #54
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

My dalismy 200 zł za nauki.
Zespół będziemy mieć za darmo - utalentowani przyjaciele
O dekoracji nic jeszcze nie wiem. Całej reszcie też nie.
koleżanka teraz brała ślub i wyciagała akt chrztu etc z tej samej parafii, z której ja będę - dała cołaski za jedno, a za drugie nic - bo zapomniała kasy z domu. Ksiądz był niepocieszony, ale wydał co trza

kilka mieczyków 200 zł i to dzielone przez 3?

Mam grupon na oczyszczanie ryjka przed ślubem!
Stary 2011-12-28, 13:08   #55
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
kilka mieczyków 200 zł i to dzielone przez 3?

Mam grupon na oczyszczanie ryjka przed ślubem!
Nie dzielone przez 3 tylko razy trzy
Każda z par zapłaciła 200zł

- 25 kg
Stary 2011-12-28, 13:09   #56
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

to miałam na myśli koszt dzielony na trzy wychodził 200 zł na parę. masakra jakaś
Stary 2011-12-28, 13:17   #57
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
to miałam na myśli koszt dzielony na trzy wychodził 200 zł na parę. masakra jakaś
Dokładnie masakra
I założe się, że kwiaty pochodziły z ogrodu zakonnic

- 25 kg
Stary 2011-12-28, 13:26   #58
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

A ile czasu wcześniej wywiadywaliście sie o to ile par w Waszym dniu bierze ślub? tez mamy plan podziału kosztów i nie wiem kiedy księdza molestować
Stary 2011-12-28, 13:29   #59
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
A ile czasu wcześniej wywiadywaliście sie o to ile par w Waszym dniu bierze ślub? tez mamy plan podziału kosztów i nie wiem kiedy księdza molestować
My ślub braliśmy w sierpniu i jak byłam się zapisywac w kościele na termin, to spytałam księdza ile ślubów będzie w tym dniu (to było koło marca).
Miały być 4 ale w końcu były 3.
Nie uzgadniałam nic z tamtymi parami, bo nie dało się nic zrobić po swojemu.
Ksiądz nie pozwalał na dodatkowe dekoracje a kwiaty mogły być tylko od nich.
Nawet rodzaju nie można było wybrać.
To cud że się zgodziła na skrzypka. Ale i tak organista się wpieprzał i nie było mojego ulubionego kawałka

- 25 kg
Stary 2011-12-28, 13:32   #60
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się dowiadywałam w lipcu, a brałam ślub w sierpniu.
Ale u nas nikt nie brał w tym samym dniu, więc bez większego znaczenia to było.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości