|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
![]() eh szkoda że nie działa na Frania... u mnie chyba za 3 noc dopiero zaczeło działać... ale może będą wybawieniem kaszki.. Anciu trzymam za to mocno kciuki! aaa i nie jesteś sama, nasi synowie tu najstarci a jabłuszka nie znają ![]() ja czekam do 4 stycznia do szczepienia, jak mi pediatra znowu powie nie, to mam ją gdzies, dowiedziałam się od innych matek że ona tak każdemu mówi.. a inna pediatra która na zmianę z nią pracuje zaleca właśnie wczesniej... takze się potwierdza co lekarz to inne zdanie ![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- aaa juz widze włoski jaka bujna czuprynaaa
|
|
|
#4262 |
|
kosmitka
|
Pocieszające, że na 3 noc może pomóc, to może i dzisiaj spróbuję. Bo wczoraj to nic, tylko cyc, nad ranem to już chyba co godzinę czy co pół, ale pociamkał jak smoka i spal, więc nie chodzilo o jedzenie. A na małża reagował alergicznmie
W sumie nawet dzisiaj się rozdarł, jak ten próbował go uspać, tylko mama najlepsza jest. Idę spać, bo jak mi dzisiaj nzowu nie da pospać to będę jutro jak zombie.
|
|
#4263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi też gin tak powiedział jak go zapytałam, chciałabym żeby tak zostało, bo jak sobie przypomnę różne akcje przy @ sprzed ciąży to...![]() a jak go położysz bliżej przewijaka? widać tak mniej więcej w którym miejscu moja jest położona ale tę wydeptaną ścieżkę? to jak wstanie może się jutro uda
|
|
#4264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale to prawda że faceci tak zostali wychowani i poprostu myślą że tak ma być, że nic nie muszą robić, bo mamusia za nich wszystko zrobiła. Moi bracia też nic nie robili przy dzieciach, nie przebierali, nie kąpali i wogóle, więc jak ja o coś mam pretensje do męża że nie zrobił, albo za mało się małym zajmuje, to mi wypomina, że on go kąpie, że on umie przewinąć a moi bracia nie i że mam powinnam się cieszyć że tyle robi![]() a ja mu zawsze odpowiadam, że on też chciał mieć dziecko więc się niech opiekuje nie z przymusu, czy jak go o to poproszę tylko tak sam z siebieOgólnie ostatnio odbyłam rozmowę z moim mężem własnie na temat opieki nad synkiem. Nie mogę powiedzieć bo kąpie on, czasami da butlę, przewinie, przebieże, nie ma z tym żadnego problemu. Tylko najczęściej robi to jak go poproszę, a nie właśnie sam z siebie. A on mi na to że on myślał że skoro mam małego na rękach i się nim zajmuje to nie chcę żeby ktoś inny się nim zajął Ale chyba coś do niego dotarło bo dziś wrócił z pracy, jak była pora karmienia to zrobil mleko i nakarmił bez gadania![]() A Wasi tż jakie mają do tego wszystkiego podejście??
Edytowane przez Martusiaaa21 Czas edycji: 2011-12-28 o 22:26 |
|
|
|
|
#4265 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawe ile z tego mu sie "objawi" - bo chyba nie wszystko musi?
Skoki sa przewalone, ale ostatnio myśle o nich jak o czymś co sprawi, że będę klaskać z radości jak Stefek zaskoczy mnie nową umiejętnością ![]() Jaaaa, ale śliczności czarniutkie
|
#4266 |
|
Wtajemniczenie
|
to i ja się pożegnam, dobrej i przespanej nocki Mamuśki
|
|
#4267 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oj to musiałaś się zdenerwować że jedzenie Ci sie popsuło... A co do małżonka szanownego, to zimny prysznic i rozmowa I to jak najszybciej Kochana bo się wykończysz. I wpadaj częściej bo tęskno Cytat:
Dla mnie to nie problem powiedziec co trzeba kupic..Chociaż tż robi sam zakupy bez mojej listy. A Stefka to wiadomoooo się wychowa ![]() W tygodniu wraca o 18 wiec cały dzien ja się zajmuję Stefkiem. Jak wróci to jemy potem kapiel Stefka - razem, potem Tż go karmi i kladzie spac. W weekend przewija, przebiera, usypia, zabawia - nie ma problemu. Zakupy domowe to tak jak pisałam wcześniej - jak jedzie sam to nie muszę mu mówic co kupic. Nie zawsze kupi wszystko co potrzeba, ale nie robię z tego dramatu. Poza tym po obiedzie-kolacji po 18 zawsze zmywa - bez proszenia. Myje podłogi, ściera kurze...też go o to nie proszę. I mięso marynuje - bo robi na czuja i wychodzi pyyycha Kurde...cud nie facet ![]() A tak serio to u nas jest luźno i bez stresu - nie zawsze obiad, nie zawsze błysk... Nikt nie jest idealny..poprostu - wspieramy sie.
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaa
![]() Martuś mój mąż od samego początku się zajmował Malutką, pierwszego pampersa w szpitalu zmieniał on bo ja spałam akurat teraz też sam wykąpie jak trzeba, choć wolimy razem to robić da butlę bez proszenia, przebierze małą, zabawi, ponosi jak trzeba. Jak jeszcze wstawaliśmy w nocy na karmienie, to oboje i na zmianę -albo ja zmieniałam pieluchę a on karmił, albo odwrotnie. Ja nie narzekam bardzo dużo mi pomaga, oczywiście w miarę możliwości. I w domu posprząta i ugotuje i pranie wstawi i zakupy zrobi (ale z moja listą i kilkoma telefonami, żeby uzgodnić wszystko dokładnie ) choć jeśli chodzi o porządki muszę się częściej upominać, żeby coś zrobił i rano psa wyprowadzi tak, żeby w razie potrzeby mógł wytrzymać cały dzień. Oczywiście nie jest cały czas taki idealny i czasem mnie wkurzy tak, że go wyganiam sprzed oczu ale w 90% sytuacji tak ![]() I fajnie, że Twój zrozumiał, dobrej nocki tiaaaaa co się będzie męczyć Małgoś widzę, że nasi TŻ podobni zapomniałam jeszcze dodać, że mój to tak gotuje, że ślina do kolan w ogóle marzy się mu prowadzenie restauracji u nas też po kąpieli to mąż karmi i usypia córcię o! i fajnie napisałaś- nikt nie jest idealny, ważne żeby się wspierać
Julitka ![]() Edytowane przez mooonik Czas edycji: 2011-12-28 o 23:08 |
|
|
|
#4269 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój też mnie wkurza, pokłócimy się, ale to w normie no body's perfect ![]() Ide spac Buziaki
|
|
#4270 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam pobieżnie, ponieważ karmimy się na leżąco z naciągniętą myszką i z tej odleglości muszę się powysilać żeby dojrzeć małe literki a klawiatura ekranowa doprowadza mnie do furii
![]() Więc "pardą" ![]() Wpadłam spytać mam których maluchy miały problemy z podnoszeniem się do góry. Tzn łapane za rączki leżąc na plecach nie chcą zbytnio podnosić główki. Kładę małego w ramach ćwiczeń na brzuszku i ślicznie zadziera łepek, ale jak patrzę czy są jakieś efekty to mały skubaniec złapany za ręce robi mostek i ani myśli podnieść głowy. Martwię się ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- O a co do tematu mężów- mój balaganiarz, leń i totalny brak zapału kucharskiego. Jedyne co potrafi mi zrobić to jajecznicę i kanapkę, ale za to Filipem zajmuje się genialnie Mam wrażenie, że częściej ode mnie go przewija a jak idziemy do przychodni to on mnie nie dopuszcza do małego. Sam rozbiera ubiera Pewnie myślą że ja to wyrodna
|
|
|
|
#4271 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
moja perfekcyjnie wypluwa ![]() Cytat:
za wyikCytat:
dziubek trenuje od małego łamacz serc niewieścich rośnie ![]() Cytat:
u mnie nie przed porodem też mało krótko tylko niestety bardzo boleśnie i coś czuje że nic w tej kwestii się nie zmieni...szkoda![]() małgosia1983, aa2 ale synki mają obstawę nie dziwię się że tak smacznie śpią ![]() moja dostała wielkiego różowego królika od asystentki męża ale się go na razie boi
|
|
|
#4272 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może się zapowietrzył i musiał odsapnąć moja tak przy cycku czasem zrobi a za chwilkę znów wcina Cytat:
hehe dba o nóżki, po co się przemęczać ![]() Cytat:
Cytat:
u nas pomogło to że mała zaczęła reagować na tatę jak na obcego i to że 3 pary naszych znajomych się właśnie rozeszło po kilku latach niby szczęśliwego związku ...moje prośby i groźby nic nie dawały ...trzymaj się może do twojego też coś dotrze wreszcie Cytat:
cud miód ...eee mój też podłogi myje i zakupy robi o ile nie siedzi przy projektach albo w robocie do wieczora---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- dziewczyny od stycznia wzrasta vat na ubranka dziecięce z 8% na 23% przypominam w razie czego bo jeszcze kilka dni zostało na tańsze zakupy ![]() szkoda że pensje nie wzrosną
|
|
|
#4273 | |
|
Zadomowienie
|
Witam Was stałe bywalczynie i nowe mamusie =)))
zajrzałam następnego dnia gdy spytałam się o kaszkę. Poszłam do pediatry i powiedziała żeby zacząć Mu dawać więcej mleka, a jeśli to nie pomoże to kaszkę. Zaczęłam Mu dawać dużą butlę mleka i najczęściej się najada ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- O a Ja muszę się pochwalić, bo wczoraj biegałam radosna po domu i cały czas o tym nawijałam: zeszły Mi się kości biodrowe (dałam radę założyć stare spodnie, ale nie zlatują tak jak wcześniej). Mam booooski humorek =) he he |
|
|
|
|
#4274 |
|
Zadomowienie
|
Cześć mamusie!
Przepraszam, ale nie mam dziś nastroju na cytowanie... ![]() Byliśmy wczoraj u lekarza specjalisty od rehabilitacji... Stwierdziła niewielkie odstępstwa od normy dla 3-miesięcznego dzidziusia i zaleciła rehabilitację metodą Vojty Żebym wtedy wiedziała na czym polega ta metoda to bym się chyba nie zgodziła Poprosiłabym o inną, bo jest taka, która jest przyjemna dla dziecka. A ta Vojty to mam wrażenie, że to czysty sadyzm! Jak czytałam na innych forach, jak dzieci są aż fioletowe z płaczu przy tej metodzie, to mi ręce opadły Łudzę się nadzieją, że przy tych naszych minimalnych odchyleniach te ćwiczenia nie będą aż tak drastyczne, bo pójdziemy tam tylko raz i więcej się nie pojawimy (no chyba, że zmienią nam metodę) Do tego mam chyba zapalenie jajnika Muszę się dziś umówić do gina... |
|
|
|
#4275 | |
|
Zadomowienie
|
Widzę że znów temat mężów =) Mój pomoże jak Mu z pare razy o tym powiem. Ale wolę sama to zrobić, bo On tak pomaga że Ja muszę pilnować. W nocy wstawał tylko wtedy gdy miałam wyrwany ząb i nie byłam w stanie się ruszyć (ale i tak musiałam Go budzić parę minut). A On gada już o następnym dziecku. I w sumie Ja też gadam o następnym =))) ale zrobiłam parę punktów które muszą zostać spełnione przed następnym dzieckiem =)))
Dziewczyny uważacie że to za późno na chrzest gdy dziecko będzie miało 9-10 miesięcy? ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4276 | |||
|
kosmitka
|
Cytat:
.Mój mąż był tak wychowany, że nie umiał nic zrobić i nie musiał nic robić. Ale znamy się 7 lat i dużo się w tej kwestii zmieniło. ![]() Cytat:
A Wy coś kupujecie już teraz przez tą podwyżkę vat? Cytat:
Na pewno wszystko będzie dobrze, może Twój maluszek dobrze to zniesie i polubi ćwiczenia Cotka u nas długo trwało z tą głową, nie przejmuj się kochana, Twoj Fifi też załapie wnet i będzie się dźwigał ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Jestem dzisiaj chronicznie niewyspana, pobudki nie wiem co ile, najdłużej spałam chyba 1,5h
|
|
|
#4277 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie kupuje nic, mam zapas ubranek większych dla Czarka. Wieczorem lub jutro rano pochwale się strojem Mojego przystojniaka jaki miał w święta =)
|
|
|
|
#4278 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przyjdzie czas na królika Cytat:
Cytat:
Cytat:
I kciuki żeby jajnik nie był chory ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
No ładnie jak sobie mężula naprostowałaś Żeby nie powiedzieć wychowalaś ![]() My nie kupujemy bo kupimy raczej używane i krzesełko i fotelik. Oj biedna z tym niewyspaniem ![]() Cotka nie martw się. Tak jak Ancia pisze, załapie i Filippo
|
|
#4279 |
|
Zadomowienie
|
Ja cały czas słyszę że to za późno, że dziecko powinno mieć maksimum 4 miesiące. Ale My nie mamy kasy by zrobić, więc dziecko będzie starsze
|
|
|
|
#4280 |
|
Zadomowienie
|
Mamy stwierdzoną asymetrię- młody bardziej preferuje lewą strone, i minimalne wzmożone napięcie
![]() Metoda ma polegać na specjalnym układaniu ciałka i uciskaniu odpowiednich punktów na ciele aby wymóc odpowiedź mięśni, które gorzej pracują. Tą metodą rehabilituje się głównie wcześniaki, a czemu nam zapisano to ja nie mam bladego pojęcia. Sama lekarka mówiła wczoraj, że to profilaktyka wad postawy w przyszłości. |
|
|
|
#4281 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
no właśnie każdy w swoim tempie, a do tego chłopcy moga później opanowywać nowe umiejętności i nie ma w tym nic złego nie martw, się przyjdzie pora i na Filipka ![]() Cytat:
i jeszcze kupa innych rzeczy ma zdrożeć ![]() Cytat:
to ta duża butla teraz to ile ml??Cytat:
A na podstawie czego stwierdzili, że Mati potrzebuje rehabilitacji, bo to chyba asymetrię się wyrównuje tą metodą??i za jajnik żeby to nic poważnego nie było.Cytat:
teraz już się nie robi tak na chybcika chrztów.Cytat:
no moja ma długie nogi to fakt, od usg zawsze kość udowa była min 3tyg do przodu ![]() my nie kupujemy bo na razie kasy brak. Wiecie, że t becikowe od Krk co nam przyznali jeszcze nie dostaliśmy Cytat:
|
|
#4282 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, nie zauważyłam lub zapomniałam odpisać =) teraz dostaje 260 ml na noc i nieraz w ciągu dnia też tak dostanie. Herbatą nie da się już oszukać
|
|
|
|
#4283 | |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
ale u nas piękne słoneczko mały właśnie zasnął, także idę zupkę ugotować, a później śmigniemy na spacerek jak tak ładnie na dworze![]() Soniu trzymam żeby mała szybko zaczęła robić postępy i nie trzeba było jej tak męczyć. A na czym polegają te ćwiczenia?Małgosiu, Moonik dla Tż, ideały normalnie ale grunt to się dogadywać między sobą i poprostu jak coś nie pasuje to rozmawiać, a na pewno będzie dobrze![]() Mój mąż też praktycznie wszystko w domu umie zrobić i dzieckiem też się świetnie zajmuje tylko poprostu czasem muszę mu o tym przypominać ale najważniejsze, że robi to i nie marudzi![]() Cytat:
I współczuję nocki ![]() a ja chodzę sama do lekarza bo mąż w pracy niestety
|
|
|
#4284 |
|
Zadomowienie
|
moonik już czytałam ten wątek
Nas skierowała do poradni pediatra, bo młody jeszcze wtedy nie podnosił główki z diagnozą: "obniżonego napięcia", a po dokładnych badaniach wyszło "minimalnie wzmożone napięcie"i ta asymetria .Martusia |
|
|
|
#4285 |
|
KWC
|
Hej
![]() Irmith - może przydałaby się poważna rozmowa? Z moim mężem już nie dało się żyć, a w końcu przyszła straszna awantura, wszystko sobie wywrzeszczeliśmy i teraz jest dobrze ![]() cotka - Nie przejmuj się, Eryk też niezbyt wyćwiczony w utrzymywaniu głowy przy podnoszeniu. Już mu nie wisi jak kula w worku, ale do trzymana prosto to jeszcze ho ho... I z pleców na bok za cholerę się nie obraca. Mówiłam o tym lekarce, ale to zbagatelizowała. Dżasta - ale masz żarłoka I pochwalę się Eryk od kilkunastu dni zasypia sam ok. 22.00 i śpi do 6-7 rano bez jednej pobudki. Daję mu wtedy mleko i śpi dalej do 9 rano. Wysypiam się jak księżniczka. Edytowane przez spray Czas edycji: 2011-12-29 o 10:52 |
|
|
|
#4286 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nasz na noc zjada od 90 do 150ml (mowa o wodzie znaczy się o wodzie potrzebnej do przygotowania mleka ) Cytat:
u nad dziwnie zadżumione a rano taki był ładny wschód słońca...a pewnie, że najważniejsze to się dogadywać i nie wymuszać od drugiej osoby, że koniecznie ma coś zrobić Cytat:
ja się znowu boję podwyższonego napięcia.. przed szczepieniem ped tez powiedziała, że Julik ma b.dużo siły i nie wie jeszcze jak nią dysponować.. troszkę się boję też, ciekawe co nam powie w styczniu
|
|
#4287 |
|
Zadomowienie
|
moonik mam dziś dzwonić się umawiać, ale jakoś ten telefon "mnie parzy"
... Chyba muszę się zmusić![]() Spotkanie z rehabilitantem mamy mieć 1x wtyg. a potem 3-4x w ciągu dnia ćwiczyć to co nam zaleci... |
|
|
|
#4288 |
|
Zadomowienie
|
mooonik nan pije. Inne mleka Mu nie odpowiadają
|
|
|
|
#4289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
im szybciej zaczniecie, tym szybciej Mati "wróci do normy" ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- noo to faktycznie głodomorek z niego też byliśmy na Nanie ale jak tyle potrzebuje to co zrobić ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
fajnie tak pospać co nie?
|
|
#4290 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

i leży tak po parę minut albo i dłużej 
.
mi też gin tak powiedział jak go zapytałam, chciałabym żeby tak zostało, bo jak sobie przypomnę różne akcje przy @ sprzed ciąży to...
I to jak najszybciej Kochana bo się wykończysz. I wpadaj częściej bo tęskno

i rano psa wyprowadzi tak, żeby w razie potrzeby mógł wytrzymać cały dzień. Oczywiście nie jest cały czas taki idealny i czasem mnie wkurzy tak, że go wyganiam sprzed oczu
oby tak zostało i to nie było wigilijne przemówienie ludzkim głosem
moja perfekcyjnie wypluwa 

u nas pomogło to że mała zaczęła reagować na tatę jak na obcego i to że 3 pary naszych znajomych się właśnie rozeszło po kilku latach niby szczęśliwego związku ...moje prośby i groźby nic nie dawały ...