|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Cytat:
fajnie było tak przeglądać te malutkie ciuszki ![]() Ja dzisiaj odebrałam wyniki badania na HCV - ujemny teraz czeka mnie jeszcze powtórka z morfologii i moczu (bo już drugi trymestr praktycznie lada dzień zaczynam), ale z tym poczekam do nowego roku, bo po wczorajszym pobieraniu mam dość. Sala witaj A w ogóle to dzisiejszy dzień jest dla mnie jakiś koszmarny, ta pogoda mnie dobija, najchętniej bym spała non stop
|
|
#2042 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A czy dalej tak jest, ze prawo nas chroni dopiero od 4 miesiaca ciazy ? Wczesniej mogą nas zwolnić? Wprawdzie zwolnienia się nie boję, ale kolezanka tak mnie nastraszyła, żebym absolutnie wczesniej nie ogłaszała tej nowiny, bo roznie moze być. Cytat:
Lekarze mowia, ze przez 1 miesiac (kiedy prawie kazda z nas nie wie, ze jest w ciazy), nowy organizm jest chroniony i nie karmi się tym, co mu damy, takze ryzyko wystapienia jakichs problemow jest prawie zerowe. Dopiero jak sie dowiadujemy, czyli pewnie po ok. miesiacu, zaczynamy o siebie bardziej dbac, unikajac chocby alkoholu. Cytat:
Taka głodna się dzisiaj obudziłam. Codziennie tak mam, że funkcjonować nie mogę, zanim czegoś nie zjem
|
|||||
|
|
|
#2043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Cytat:
. Dlatego myślę,że tak od 5-6 miesiąca zaczne chomikowanie. Początkowo ciuszki,później artykuły kosmetyczne i na koniec zostawimy sobie łóżeczko i wózek.Aguś jesli dobrze licze to my jutro zaczynamy 14 t.c.??
|
|
#2044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2 Teoretycznie to tak właśnie niby jest z tymi nudnościami i wymiotami, ale trzeba pamiętać, że to nie reguła. Znam mamusie, które te przyjemności w ciąży ominęły i dziewczyny, które mimo koszmarnych nudności czy wymiotów poroniły, nie ma reguły. Ja wymiotowałam tylko raz, nudności mnie męczyły sporadycznie, bardziej jadłowstręt dawał się we znaki, a dzidziuś ma się świetnie. Dlatego nie ma co panikować, jeśli nie ma się wszystkich książkowych objawów Ad.3 Z tego co się dowiadywałam już tak nie jest i każda ciężarna (z wykluczeniem tych co są na umowie na okres próbny krótszej niż chyba 3 miesiące) ma zapewnioną ochronę od momentu poczęcia. Gooha co za burak z tego byłego szefa Mój szef, mimo tego, że mój urlop macierzyński na początku na pewno nieco zdezorganizuje funkcjonowanie firmy, bardzo się na wieść o mojej ciąży ucieszył i naprawdę idzie mi na rękę jak tylko się da (nawet teraz jak byłam w firmie i pokazywałam koleżance z pracy zdjęcia z USG sam się zapytał, czy też może zobaczyć ). Ale to trzeba być człowiekiem, nie chamem... Na szczęście zdaje się, że dobrze na tym wyszłaśAsiu ja 14 tydzień zaczynam w sylwka, dzień po Tobie chyba A co do wyprawki, ja już dopytywałam znajome jaki to koszt, i jeśli kupuje się wszystko nowe to mówiły, że bez ciuszków na jakieś 4 tys trzeba się przygotować (kupując część rzeczy używanych to tak do 3 tys, największe oszczędności są na wózku jak ma się możliwość odkupić jakiś w dobrym stanie). My teraz będziemy zmieniać samochód, a zaraz potem zaczynamy odkładać kasę na wyprawkę.Co do ciuszków polecam polowanie na paczki ciuszkowe na allegro, większość moich znajomych tak robiła, bo te ciuszki to i tak prawie nówki bo dzieci szybko wyrastają (niektóre z tych co dostałam od znajomej to oni użyli raz, góra dwa). Nie ma sensu wydawać kupy kasy na nowe ciuchy, z których i tak części pewnie nawet się nie użyje (tak wszystkie doświadczone mamusie mówią)
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-29 o 12:58 |
|
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze jest stres przed odebraniem wyników, ja tak przynajmniej mam... Jakie miałyście robione badania ? Ja miałam: grupa krwi i czynnik Rh morfologia ogólne badanie moczu glukoza na czczo w surowicy próby wątrobowe hormony tarczycy toksoplazmowa różyczka cytomegalia VDRL hbs/anty hbs anty hcv hiv test pappa+beta hcg metodą kryptor test prisca usg genetyczne cytologia Czeka mnie jeszcze: test tolerancji glukozy odczyn coombsa posiew z cewki moczowej na chlamydie i ureaplazmy posiew z pochwy i odbytu na paciorkowce GBS sód potas INR APTT OWA hbs any hcv hiv Czy wy też tyle badań macie zleconych ?? Mnie ta ilość zatrważa. Aha, któraś z was mówiła o ubezpieczeniu - moja firma zapewnia najwyższy pakiet w Medicover, jednak ja prowadzę ciążę poza tą placówką, za większość badań nie płacę, na kilka z nich musiałam mieć skierowanie od lekarza Medicover i dzięki temu był za friko. Myślę, że od czasu do czasu będę chodzić do jakiegoś lekarza stamtąd na konsultacje, skoro i tak za darmo. |
|
|
|
|
#2046 |
|
Zakorzenienie
|
Pumas co do badań, to nawet mi się nie chce już grzebać co to u mnie było robione, ale na pewno mniej niż u Ciebie
|
#2047 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, ja mam na czas nieokreślony.
|
|
|
|
#2049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
grupa krwi i czynnik Rh morfologia ogólne badanie moczu glukoza na czczo w surowicy hormony tarczycy toksoplazmowa hbs/anty hbs INR APTT posiew z pochwy ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
phdwao, w sumie miałaś podobne badania do moich, tyle ze moja lekarka zaleciła mi krzepliwość dopiero później, w połowie ciąży. Dobrze chociaż, że nie płaciłam ani złotówki za powyższe prócz prenatalnych.
|
|
|
|
#2051 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najgorzej z eja za to wszytsko place |
|
|
|
|
#2052 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja jutro ide na Usg mam nadzieje ze wszystko dobrze
![]() chciala bym sie juz cos dowiedziec czy chlopczyk czy dziewczynka ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- ja mam szczescie bp wozek juz mam za darmo ![]() dostane lozeczka i fotelik- nosidelko
|
|
|
|
#2053 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo jutro będzie skończony 13 t.c. a w sobote zaczęty 14 t.c.Cytat:
![]() Cytat:
Ja byłam zatrudniona na umowę na czas określony,która wygasła 30.11 wówczas był to 8-9 t.c. jeśli dobrze pamiętam. Byłam zatrudniona od 23.09. I teraz jestem na zasiłku chorobowym . Mogę na nim być do końca ciąży(o ile będę dostarczała zwolnienia lekarskie do ZUS-u),ale nie przysługuje mi macierzyński
|
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeden dzień tylko nas dzieli
|
|
#2055 |
|
Zakorzenienie
|
hej
melduje sie ostatnio nie najlepiej sie czuje i niemialam weny na pisanie' musze was nadrobic' a troche tego jest
|
#2056 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
. Poczekam na pierwsze USG (15tc) i może już zamówię. Nie przyjmuję do wiadomości że coś może być nie tak ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Piekna jest też pościel z Milpolu. http://allegro.pl/14ele-posciel-haft...000447435.html
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2058 |
|
Wtajemniczenie
|
slodziutka ta posciel
![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- ciagle mogla bym jesc pistacje albo orzeszki ziemne
|
|
|
|
#2059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2060 | |||
|
Wtajemniczenie
|
O a mi się coś ubzdurało że miałysmy w tym samym dniu
. A czyli ja jutro zaczynam 14 tydzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mi się podobają wózki Maxi Cosi Tylko ta cena - 2900 zł.![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Pumas- bo my liczymy od daty ostatniej @. Mi początkowo USG pokazywało czasami 1,5 tygodnia różnicy. Ale ostatnio dzidziuś nadrobił .I się prawie zgadza
|
|
#2061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tygodnie liczymy wg ostatniej miesiączki, bo te terminy z usg są baaaaardzo ruchome (sama zobaczysz, że będą się zmieniać). Mojej koleżance raz USG pokazało termin porodu na początek września, a wg OM miała na koniec i tak urodziła. Mój gin też trzyma się tygodni wg terminu ostatniej miesiączki
|
|
#2062 |
|
Zakorzenienie
|
To nie wiem czemu moja gin tylko i wyłacznie operuje USG, a nie ostatnią miesiączką. Twierdzi, że zapłodnienie było mniej wiecej 2 tygodnie pozniej, wiec po co wprowadzać mnie w błąd, stąd też 12.5 tyg. a nie pełne 14.
|
|
|
|
#2063 |
|
Zakorzenienie
|
Radziłabym zrezygnować z orzeszków ziemnych w ciąży-mogą one powodować alergię u dziecka: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_od...ykul,5020.html
|
|
|
|
#2064 |
|
Zakorzenienie
|
a co z orzechami laskowymi ? Dostałam dwie siaty i podobno mam się nimi zajadać.
|
|
|
|
#2065 |
|
Wtajemniczenie
|
Pumas - ja cykle miałam nieregularne a ginekolog i tak bierze pod uwagę OM. Tak jak Agnieszka mówi, te terminy z USG są ruchome. Czasami dziecko wolniej rośnie i jest duża różnica,czasami szybko nadrobi i różnicy nie ma.
|
#2066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do orzechów, to chyba najbardziej polecane są włoskie dla ciężarnych
|
|
#2067 |
|
Zakorzenienie
|
Żaden gin nie przyjmuje u mnie w mieście przed sylwestrem
Dopiero w poniedziałek mogę dzwonić się umówić
|
|
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc to nie wiem, jak to jest, jakoś kieruję się usg, a nie @ mimo, że miałam je regularne jak w zegarku. Stąd też moja lekarka nie chciała, bym się przywiązywała do terminu porodu, bo i tak się konkretny dzień nie sprawdzi ;]
|
|
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
Chodzi tylko o ziemne, bo są silnym alergenem.
Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2011-12-29 o 16:51 |
|
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj na badaniach prenatalnych. Właściwie to po prostu USG genetyczne, które będę miała u swojego gina w przychodni. Maleństwo ma już 6 cm, NT 1,8 mm, tętno 164/min. O tym, że kość nosowa jest widoczna pisałam już wcześniej. Wygląda na to, że wszystko jest w porządku, ale lekarz powiedział, że USG wykrywa wady w 70 %, a badanie krwi w ok. 90 % i warto je zrobić, więc zrobiłam. Krótko mówiąc wydałam 250+150 zł i na razie wiem tyle samo, co 10 dni temu bez opłat. Ostnio dociera do mnie sporo stresujących informacji i brzuch mam chyba mniejszy, niż kilka dni temu, więc uspokoiłam się dopiero, jak zobaczyłam ruch rączek i usłyszałam bijące serduszko.
Oby tylko testy z krwi były równie optymistyczne. Wrócę do tematu rodzaju USG - 19.12 wszystko udało się zobaczyć przez brzuch, a dzisiaj niestety zupełnie nic. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

fajnie było tak przeglądać te malutkie ciuszki 

. Dlatego myślę,że tak od 5-6 miesiąca zaczne chomikowanie. Początkowo ciuszki,później artykuły kosmetyczne i na koniec zostawimy sobie łóżeczko i wózek.
Mój szef, mimo tego, że mój urlop macierzyński na początku na pewno nieco zdezorganizuje funkcjonowanie firmy, bardzo się na wieść o mojej ciąży ucieszył i naprawdę idzie mi na rękę jak tylko się da (nawet teraz jak byłam w firmie i pokazywałam koleżance z pracy zdjęcia z USG sam się zapytał, czy też może zobaczyć 

. A czyli ja jutro zaczynam 14 tydzień
Dopiero w poniedziałek mogę dzwonić się umówić