Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-29, 15:07   #841
pearpearl
Wtajemniczenie

Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

Cytat:
Napisane przez boroo50 Pokaż wiadomość
Mam tu coś dla Was - ale tylko dla tych poszczących, reszta niech się smakiem tylko obejdzie

SMACZNEGO
i teraz wlasnie Agatek wskoczyla na swojego tzta

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:12   #842
klaurencja
Raczkowanie

Dot.: Nowy Rok za pasem, czas przywitać się z Bobasem-mamy styczniowo-lutowe 2012

boroo, na mnie to nie działa, zero seksu od miesiąca i a ni troszkę ochoty
Stary 2011-12-29, 15:21   #843
magda1804
Rozeznanie

Agatku świetnie, ze jestes juz w domku

Nikotynka gratulacje dla Ciebie i dzidziusia!!!!

Cytat:
Napisane przez pozycja77 Pokaż wiadomość
hej Mamuski

nawojka, magda1804, kasikzaki a na was kiedy przyjdzie pora? jak samopoczucie?
dobre pytanie, bo mnie juz szl.ag trafia,bo nic sie nie dzieje

Cytat:
Napisane przez snesha Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie - z małym wszystko ok, ale okazało się że ja przesadziłam. Wszystko przez to świąteczne zakupy, i jeszcze doszło szukanie i kupowanie auta. W ciągi 2 tyg, szyjka mi się skróciła z 4 cm do 2 cm. A ja MUSZĘ jeszcze miesiąc wytrwać w pracy.
snesha oszczedzaj sie jak najwiecej, miesiac to dosc duzo czasu, ile przed porodem masz zamiar zrobic sobie wolne od pracy? Podziwiam Cie, ze tak dlugo pracujesz, zreszta siebie tez podziwiam, bo ja od maja juz w domu siedze i jeszcze pare dni i na glowe dostane

Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was pije herbatę z liści malin i łyka kapsułki z wiesiołka?
Jejku jak bym sobie pojeździła rowerem

Też bym się wzruszyła na takiej mszy...bardzo miłe
Mijus ja pilam herbatke, ale na mnie dzialala przeczyszczajaco, wiec ja odstawilam, bo bardziej mnie to meczylo, niz pomoglo
Rowerkiem tez bym posmigala, jeszcze do tego nawet w miare ladna pogoda jest i juz chcialam swoj rower wyciagnac, ale wszyscy odradzaja

Bambusiek to musiało byc Ci bardzo milo na mszy

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
tak, dzwoniłam do szpitala i tylko mnie wkurzyli...
bardzo niemiła pani powiedziala, że oni przecież na "zimno" nie tną i jak się zacznie akcja porodowa to mam przyjechac i wtedy mi zrobią cc
dziwne jakieś mają zasady...mam skierowanie, mam podstawy, bo ta cesarka to nie jest moje "widzi misie"

ja nie wiem, faceci to naprawdę z innej planety...źle się czuje to nie pójdzie do roboty, ale, że Ty możesz w każdej chwili zacząć rodzić to luz
chyba do niego ni dochodzi powaga tej sytuacji...
czyli co, juz zadecydowal i jedzie na 100% ??
Mala_stopka to paranoja jakas jest z ta cesarka! Oni jacys nienormalni sa czy cos
Moj tz chyba zdania narazie nie zmienil. Ja ludze sie, ze do niedzieli urodze i wtedy nie bedzie mial wyjscia jak zostac z nami w domu

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Do tej pory to wyglądało tak, że sprawdzała mocz paskami, mierzyła mi ciśnienie, tętno dziecka, obwód mojego brzucha, pytała ogólnie czy dobrze się czuje i ustalała kolejną wizytę i to wszystko. Dziś mnie pierwszy raz przebadała. Mam skróconą szyjkę do 2,5cm, miękką, niewielkie rozwarcie na ok 1cm no i mówiła, że czuje główkę. Twierdzi, że dzidziuś będzie mały ok 2800g. Jeśli nic się nie zadzieje, mam przyjść do niej w środę i wtedy będzie dzwonić do szpitala i ustalać mi termin na wywoływanie.
Nawojkaczyli zbyt wiele sie nie zmienilo Ja w UK bylam 4lata temu i tez taka opieka byla. Tylko mocz, cisnienie i krew mi badali. Tetna dziecka i obwodu brzucha tez nie. A o badaniu nie bylo mowy! Ani razu nikt mnie nie zbadal.
Dobrze,ze u Ciebie cos sie dzieje, jesli szyjka sie zmienila. Do srody pewnie nie wytrzymasz trzymamzeby teraz z gorki bylo

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:25   #844
natisska
Rozeznanie

GG do natisska

Witam nieśmiało Mamusie !!

Nie wiem czy ktos mnie jeszcze pamieta, ale jestem w zaginionych wiec nie zniknelam na zawsze....

Nie bylo mnie tyle czasu bo moze jak pamietacie mialam budowe na glowie ale od 3 tygodni mieszkamy juz na nowym domku a dzis mi wreszcie podlaczyli neta !!!!
Wchodze a tu juz 4 bobasy sa wsrod nas cudownie !!!

Ja zaczynam dzis 35 tydzien bylam na wizycie i wszystko dlugie i pozamykane na nic sie nie zanosi a ja bym chciala urodzic za jakies 3 tygodnie....

Wszystko mam poprane zostalo prasowanie i mam do was pytanie czy ubieracie juz posciel czy na poczatku dziecko spi w rozku/spiworku ??

Ahh i takie mam jeszcze pytanie, nie jestem juz w klubie i rozumiem doskonale ze dlugo mnie nie bylo ale chcialabym wrocic, rozumiem ze Inutil nadal nim zarzadza???

Iii tak w ogole to buzka wszystkim i strasssssznie sie ciesze ze jestem juz z powrotem ))))))

natisska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:26   #845
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Sadystka jeny Zajeździsz tego bidaka
Jak słyszę to słowo to nie mogę ze śmichu wytrzymać.

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
"cipowa" przeczytałam... mąż musi mnie dziś wieczór zbałamunić, nie ma co....

członkach??

trzymta mnie!!!!

chyba muszę męża zawołać na szybki numerek... co by mi się wzrok poprawił....

kciuki za babcie!!
ZBOCZUCH.

Cytat:
Mam tu coś dla Was - ale tylko dla tych poszczących, reszta niech się smakiem tylko obejdzie

SMACZNEGO

DZIEWCZYNY KTÓRE MIAŁY TEN GBS ? MIEDZY KTÓRYMI TYG SIE TO BADANIE WYKONUJE? I JAK CHODZĘ PRYWATNIE TO KUPUJE COŚ W APTECE A POTEM NIOSĘ TO COS DO LABORATORIUM ???

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:43   #846
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elunia25 Pokaż wiadomość
u mnie ostatnio sporo nerwów bo od świat zaczęły mi się pojawiac skurcze przepowiadające i czasami jak np wczoraj trwały prawie całą noc, masakra myslałam już że to to
na szczęście dziś byłam u gina i jest ok brak rozwarcia tak więc czekamy do stycznia, choć po badaniu gin stwierdził że mogę rodzić lada chwila.
Chwilami mnie to przeraża z jednej strony chce już malego na zewnątrz a z drugiej boje się coraz bardziej porodu, choć po opisie Klaurencji to nie jest tak źle
Sebuś waży teraz 3500 więc będzie co rodzić
Elunia no to Sebus spory do stycznia zaledwie pare dni, wytrzymajcie jeszcze troszke

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
mam takie samo przeczucie. Może dlatego że czuje się coraz gorzej.
Co z kim rozmawiam to mówi, że ostatni miesiąc jest najgorszy....

idę do klubu pochwalic się zdjęciami brzucholca
Czubasek widzialam brzuszek- pieeeeknyyyy sliczna sesja

wlasnie dziewczyny ja pamietam, ze ok 35tyg tez mialam przeczucie, ze urodze szybciej, a teraz 40tydz i nic nasze ciala plataja nam figle

Cytat:
Napisane przez Blanszor Pokaż wiadomość
Weszłam dziś na wagę i też mi oczy wyszły! Zobaczyłam częstotliwość Radia Dla Ciebie w Warszawie

Dziś wyglądam mniej więcej jak na foto - tylko mam masę wieloryba!
Blanszor ej chyba nie jest tak najgorzej? czestotliwosci radia w Wa-wie nie znam, bo ja nie stad wiec pewnie nie jest tak zle

Agatek świetnie opisalas pobyt w szpitalu
a dobrze zastanowilas sie nad wyborem imienia? znam paru Sebastianow, w tym moj TZ nim jest i przyznam szczerze, ze to niedobre chlopaki

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
Monika cos sie nie odzywa... ciekawe jak jej maluszek!
no wlasnie co z Monia??? i Sandra???

04.01.2012r.

Stary 2011-12-29, 15:44   #847
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:

Oczywiście we wtorek nie zrobili usg, bo nie mieli czasu zbadali mnie ręcznie i to tylko 2 babki były- jedna położna, druga młoda, co dopiero stażystką była a już pani 'doktor' mówiły mi laski kiedyś o tym, że jest nieczuła... i miałam zaszczyt tego doświadczyć- cięzarne wychodziły zgięte w pół z bólu! jak mi wsadziła wziernik, rozszerzyła, ja dupala odsuwam z bólu, a ona: "rozluźnić się" "jak mam si ę rozluźnić jak to boli??" "no ja wiem, wiem, przepraszam" "ja ci się ku... rozluźnię to z podziwu nie wyjdziesz" se pomyślałam usg niet, dopiero w środę dr. Jackowski robił a ta pinda siedziała obok i obserwowała tylko na szczęście i się smiała ze mnie, bo mówię "doktorze, ja chcę jutro wyjść, bo mąż wrócił, chcę się jeszcze nim naciszeszyć..." i żeby nie mówił płci (jeju jakie to męczące jest na tyle badań i usg co miałam to chyba 17 razy już tak mówię... )

A no i trzyma ten przyrząd na dupce małego, a on bach bach, 3x dupala podniósł, że lakarzowi ręka latała "oj chyba mu () się nie podoba... " bronił swej dupci

łozysko poziom 2 dziecior 2900 około ("to chyba przez te święta..." ) przepływy ok... dziś na obchodzie miał być mój ordynator ale go nie widziałam w ogóle urlop ma od świąt chyba bo we wt też go nie było - był zastępca jakiś Walduś Didlowski (ponoć super lekarz- i faktycznie )ale to z 'ginekologii' patrzy na mnie, uśmiecha się, pogłaskał brzunio i mówi: "2900?? to nie tak źleee, będzie dobrze!" no i ktg ekstra hiper fajnie- dziś tylko 40 min, z tym, że ruszałam dzieciakiem żeby kopało i było widać, że ładnie się udziela jak szturchnęłam go za dupala, to nagle tętno z 120-130 na 184 skoczyło aż się wystraszyłam... czy wybudziłam go ze snu zimowego czy jak....
witaj
no nieźle nieźle mały sporo waży, oby tak rósł dalej
współczuje ci macanka, mój gin też nie robił tego najdelikatniej a na ostatniej wizycie chciałam mu powiedzieć zeby mnie nie badał nbo sie boję że mi coś naruszy i się poród zacznie

Cytat:
Hm do wczoraj nie miałam żadnych objawów zbliżającego się porodu wiec trochę się martwiłam. Wieczorem miałm skurcze przez godzinę i myślałam, że już nie odpuszczą i będzie szybka akcja bez przepowiadaczy, ale nic takiego się nie wydarzyło. Czuje się dobrze, ale ciągle nie dociera do mnie, że to już niedługo
czy możesz opisać swoje bóle
bo ja nie wiem czego mam się spodziewać
Cytat:
a mi dzis kolezanka napisała maila (z pracy) ze premie mają byc z oszczędnosci po 1800 brutto na głowę.... ale ja pewnie się nie załapie..... skoro siedzę na zwolnieniu
no właśnie ciekawe jak będzie z premiami, u nas wypłacają koło marca/kwietnia za zeszły, no wiec ja pracowałam do końca października więc powinnam dostać chyba nie mimo że będe na macierzyńskim

Cytat:

SMACZNEGO

Cytat:

DZIEWCZYNY KTÓRE MIAŁY TEN GBS ? MIEDZY KTÓRYMI TYG SIE TO BADANIE WYKONUJE? I JAK CHODZĘ PRYWATNIE TO KUPUJE COŚ W APTECE A POTEM NIOSĘ TO COS DO LABORATORIUM ???
34-36t
gin powinien mieć sprzęt więc się nie martw tylko kaskę szykuj
mój pobrał i sam wysłał i zainkasował 50zł
Cytat:
Napisane przez natisska Pokaż wiadomość

Nie wiem czy ktos mnie jeszcze pamieta, ale jestem w zaginionych wiec nie zniknelam na zawsze....

Nie bylo mnie tyle czasu bo moze jak pamietacie mialam budowe na glowie ale od 3 tygodni mieszkamy juz na nowym domku a dzis mi wreszcie podlaczyli neta !!!!
Wchodze a tu juz 4 bobasy sa wsrod nas cudownie !!!

Ja zaczynam dzis 35 tydzien bylam na wizycie i wszystko dlugie i pozamykane na nic sie nie zanosi a ja bym chciala urodzic za jakies 3 tygodnie....

Wszystko mam poprane zostalo prasowanie i mam do was pytanie czy ubieracie juz posciel czy na poczatku dziecko spi w rozku/spiworku ??

Ahh i takie mam jeszcze pytanie, nie jestem juz w klubie i rozumiem doskonale ze dlugo mnie nie bylo ale chcialabym wrocic, rozumiem ze Inutil nadal nim zarzadza???

Iii tak w ogole to buzka wszystkim i strasssssznie sie ciesze ze jestem juz z powrotem ))))))
witaj

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:55   #848
elunia25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
oj bedzie, bedzie

nie slyszalam,ze lampa solna pomaga
dobrze wiedziec

sssssseksiiiiii

ale łachudra z niej
i takie osoby wlasnie nie powinny zostawac lekarzami,skoro nie maja za grosz wyczucia i podejscia do pacjentki

ja zaraz ze swoim materacykiem piankowym i nieskojarzonymi szczepionkami ja wyprzedze
lampa solna jonizuje powietrze, dziala na zasadzie groty solnej tylko że o wiele słabiej, ale u nas zdala egzamin w 100% odkąd ją mamy to moj Tz mniej choruje

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
Elunia no to Sebus spory do stycznia zaledwie pare dni, wytrzymajcie jeszcze troszke

Czubasek widzialam brzuszek- pieeeeknyyyy sliczna sesja

wlasnie dziewczyny ja pamietam, ze ok 35tyg tez mialam przeczucie, ze urodze szybciej, a teraz 40tydz i nic nasze ciala plataja nam figle

Blanszor ej chyba nie jest tak najgorzej? czestotliwosci radia w Wa-wie nie znam, bo ja nie stad wiec pewnie nie jest tak zle

Agatek świetnie opisalas pobyt w szpitalu
a dobrze zastanowilas sie nad wyborem imienia? znam paru Sebastianow, w tym moj TZ nim jest i przyznam szczerze, ze to niedobre chlopaki

no wlasnie co z Monia??? i Sandra???
Tłumaczę małemu że jak teraz wyjdzie to będzie najmlodszy w klasie i że ma jeszcze czas, ale jak ja tylko zaczynam do niego gadać to dostaje kopniaka w żebro albo widzę wypinający się tyłek, coś mi się zdaje że bedzie uparty po tatusiu
elunia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 15:57   #849
kamciurka
Zakorzenienie

AGATEK witaj
NIKOTYNKA gratuluje, dobrze ze masz już to za sobą obyscie szybko wyszły
NESKA u mnie były tzw.nagrody i ja dostałam tylko za okres dwoch miesięcy kiedy jeszcze pracowałam,. A kasa była tez z oszczędności za półrocze..
NATISSKA witaj

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:16   #850
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

ale fatalnie się czuję. Cały dzień bym przespała, boli mnie podbrzusze i praktycznie non stop mi się brzuch stawia.. chyba wezmę nospę mały dziś mniej aktywny. Zaczynam się trochę bać. Jutro idę na ktg, ciekawe czy coś z niego wyniknie

Mam teraz stracha, że jak zacznę rodzić to nie będę wiedziała że to już...

Nikotynka wspaniale, że Mała już na świecie jest. Szkoda, że tak się męczyłaś no i skończyło się cc...

Cytat:
a mi dzis kolezanka napisała maila (z pracy) ze premie mają byc z oszczędnosci po 1800 brutto na głowę.... ale ja pewnie się nie załapie..... skoro siedzę na zwolnieniu
kurde, a może dostaniesz proporcjonalnie do czasu jaki przepracowałaś w roku???

Cytat:
czyli najpierw rozek, pozniej taki spiworek (i co, okryc jeszcze kocykiem? bo przeciez raczki sa nieosloniete), a dopiero po jakims czasie normalna posciel,tak?

To faktycznie sie ciesz, chociaz pamietaj, ze zawsze sa jakies przeklamania i jeszcze okaze sie,ze Klusek tez wiekszy niz na usg
ale 5,8 i 5,5
wtedy pampersy jedynki do wyrzucenia
heh, to od razu 3 trzeba by pewnie kupić
A z pościelą tak mi się właśnie wydaje. A co do śpiworka, to nie wiem czy kocyk będzie potrzebny jak się na śpiworek przejdzie na wiosnę, będzie już cieplej pewnie chyba że na Wielkanoc śnieg i mróz będzie...

Ja liczę na przekłamanie w dół

Cytat:
Napisane przez natisska Pokaż wiadomość

witaj
fajnie, że już na swoim jesteś
co do klubu to zrobiłyśmy przetasowanie i jeśli zostaniesz z nami to zaproszenie będzie

Cytat:
robi się chyba między 34 a 36tc. A lekarz Ci nic nie mówił? Kupować nic chyba nie trzeba, musisz iść do laboratorium gdzie wykonują to badanie, tam ktoś pogrzebie Ci patyczkiem trochę i tyle
Stary 2011-12-29, 16:21   #851
*Agatek*
Zakorzenienie

bybella ojj ręczny laktator to katorga... wiele mamuś odradza, lepiej elektryczny (w szpitalu pożyczają na czas pobytu medeli w razie gdyby dziecko nie umiało ssać)

Boroo a Ty nie masz rwy kulszowej? nie boli Cię to? od czego tak Cię łapie??

Cytat:
Napisane przez klaurencja Pokaż wiadomość
Dziewczyny, to jest tak: rodzisz i nie wiesz, jak karmić. Przystawiasz - nagle wszystko staje się jasne i dostajesz oświecenia!
dobrze prawi! każda tak mi mówi
Cytat:
Jakie tutaj pustki!
bo mnie nie było... nie było komu spamować ale i tak 17 stron w 3 dni?? pięknie dziewczyny, pięknie...
Cytat:
Taaaaaa lecisz jeszcze nie widziałam latającej ciężarówki, człap człap
tak jak pingwin nie?? tak łażę teraz i ja cienrzko mi

Cytat:
Napisane przez kaczuszka81 Pokaż wiadomość
Tak się bała a jeszcze będzie tak, że większy będzie mały od mojej - hmmm czyżby to przez frytki
jadłam, jadłam frytki! We wtorek przed 17stą

A nie chce mi się wierzyć, że dziecko nagle przytyło w niecały tydzień 500 gram od ostatniego spotkania z ginem tak to tyło 200 g/2tyg a teraz niby tyle? może to przez te święta... ?
Cytat:
bybella, robię to tylko dlatego że trafił mi się mały leniwiec, który tylko śpi-je-śpi-je
bo to NIEDZIELNE dziecko!!!!!!
To tak jak ja!! i też chcę w niedzielę rodzić
Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
jakby to napisała nasza Miss Patologii, "co masz?"

Cytat:
Oby przeszło, liczyłam na wybuchy płaczu czy inne ekscesy
"nie mów hop..." resztę znasz... zobaczymy za 2-3 miesiące

ja też kcieć niedzielne dziecie

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:26   #852
czubasek20
Zakorzenienie

oglądam rozmowy w toku.
Jest o młodych matkach.
Matka robi pretensje córce ze w ciaze zaszła.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
robi się chyba między 34 a 36tc. A lekarz Ci nic nie mówił? Kupować nic chyba nie trzeba, musisz iść do laboratorium gdzie wykonują to badanie, tam ktoś pogrzebie Ci patyczkiem trochę i tyle
Nie mówiła mi jak będę do niej dzwonić w następnym tyg to się zapytam

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:28   #853
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
i teraz wlasnie Agatek wskoczyla na swojego tzta
A może był tak wystraszony, że cofnął się szybkim i niieśmiałym krokiem wręczając jej ... obraną pomarańczę
Cytat:
boroo, na mnie to nie działa, zero seksu od miesiąca i a ni troszkę ochoty
Ja też wolę już teraz pomarańcze
Cytat:
Miałam patyczek maleńki z watką wsadzany tylko dopochwowo delikatnie 13 grudnia. Nie liczę tych tygodni ze strachu, a mam termin na 21 stycznia. Nic się nie bój. Niektórym dziewczynom tu czytałam wymaz pobierali z obu dziurek, także nie wiem jak bedzie u Ciebie.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:31   #854
MartuNiunia87
Rozeznanie

hej wam dziś od rana chodzę i sprzątam.. nie wiem co mi się dzieje jakiś syndrom wicia gniazda, wszystko wycieram, układam, odkurzam i tak łaże i szukam co by tu jeszcze sprzątnąć

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
Jto szyjka w normalnym 28 dniowym cyklu http://www.beautifulcervix.com/cervi...tos-of-cervix/
Ciekawe.. takich fotek jeszcze nie widziałam... kurde:P człowiek nie wie co ma w sobie :P

Cytat:
A czy słyszałyście może coś takiego, że 8mc jest najgorszy (w sensie niebezpieczny czy coś takiego)?
Dzwoniłam w święta do mojej babci, pogadałyśmy sobie troszkę i mówiła mi, ze mam uważać, bo to najgorszy miesiąc (). Nie umiała mi wyjaśnić dlaczego
Tak, z tego co ja wiem to ze względu na płuca. Ja leżałam właśnie w 1ciąży w 8 miesiącu żeby mały nie wylazł... podobno już lepiej urodzić w 7 miesiącu niż w 8 bo dziecko właśnie ma te płucka nie dokońca wykształcone i często te dzieciaczki mają problem z samodzielnym oddychaniem.

Ostatnio oglądałam program na temat HIPOTROFII u niemowląt.. i pan doktor powiedział tak:

1. Łożysko najlepiej funkcjonuje przez 8,5 miesiąca (licząc na miesiące) i po 8,5 miesiąca spokojnie można rodzić
2. najzdrowsza waga dla dzidzi która się rodzi to od 3-4kg (mniej lub więcej też nie oznacza choroby czy czegoś, ale jest to odchył od jakiejś tam normy)
3. Dzieciaczki z hipotrofią, która nie była stwierdzona wcześniej w przebiegu ciąży, (tak jak u mnie to było) ani nie ma innych czynników (palenie, narkotyki) to najprawdopodobniej dzieciaczki przenoszone u których łożysko zestarzało się na tyle, że nie dostarczało im niezbędnych składników i dzidziuś po prostu zaczął chudnąć pod koniec ciąży zamiast tyć...

Cytat:
ja słyszałam, że na rotawirusy niekoniecznie szczepić. Poza tym zawsze można później. Pneumokoki warto.

A chyba z tych skojarzonych najlepsza jest 5w1 tylko nie wiem czy mi się nie miesza, bo mój mózg kiepsko ostatnio pracuje...
Więc tak: ja szczepiłam małego mojego szczepionką skojarzoną 5w1 Infanrix i płaciłam za nią ok 90zł w aptece i zanosiłam do przychodni gdzie podawali małemu, ja byłam zadowolona bo nie gorączkował, miejsce po szczepieniu bez zmian no i za 1 zamachem zaliczył wszystkie szczepienia.

Co do rotavirusów - żałuję ze mojego małego nie zaszczepiłam, ale nie było tej szczepionki (pojawiła się gdy mały skończył już pół roku)

Pneumokoki - lekarka powiedziała mi, że szczepić dziecko jeśli:
- któreś z rodziców/opiekunów pracuje w placówce typu szpital, przedszkole, żłobek, szkoła i ma kontakt bezpośredni i codzienny z dużą ilością dzieci
- niemowlak posiada rodzeństwo przedszkolne/szkolne
- niemowlak idzie do żłobka

w innych wypadkach zaleca szczepić dopiero jak maluch będzie szedł do przedszkola (tak było z moim)

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
uwazam na cycuchy

co do szczepionek to ja dzis po rozmowie z kolezanka a potem z polozna ustalilam ze szczepie normalnie..
1) bo wiem jak jest po tych szczepionkach ja takie mialam, moja mama itd
2) 3 szczepionki i ich przeciwiciala nie wiadomo jak za kilka lat to sie zachowa.. czy tym bardziej sie nie skumulja?
3) cena jest kosmiczna i firmy sie przescigaja jest kilka rodzaji za tyle i z atyle.. a niczym sie nie roznia

argument bo dziecko mniej boli nie przemawia do mnie.. mnie kuli 3 razy i zyje

co do rotawirusow nie szczepie napewnio jedyna konsekwencja to odwodnienie dziecka.. ale to wina rodzicow bo mozna tego dopilnowac..

pneumokoi mozna zaszczepic w kazdym momencie.. mysle ze zaszczepie ale muszę jeszcze poczytać
Wiesz nie chcę się z tobą kłócić ani nic, każdy ma swoje zdanie, ale uwierz, że moje dziecko przeszło rotavirusa i naprawdę dopilnować tego żeby dziecko się nie odwodniło to masakra... bo wiesz chęci można mieć - ja siedziałam całą noc przy małym i wciskałam mu to herbatkę to wodę, niestety ilość płynów jakie dziecko da w siebie wmusić (bo samo z siebie nie chce pić) jest dużo mniejsza od tych które wydala... to była masakra, dziecko w ciągu kilki dni leci z wagi masakrycznie i im mniejsze tym bardziej więc praktycznie zawsze kończy się to szpitalem i kroplówką, dlatego z tych wszystkich szczepień to na rotavirusa zaszczepię małą na bank... co do reszty to już zależy jak tam kto uważa..

Z pneumokokami muszę skonsultować się z naszą pediatrą, ale pewnie powie mi to samo co przy synku, więc pewnie zaszczepię małą na nie od razu bo mały nasz chodzi do przedszkola więc wszytko będzie do domu znosił... ale każdy ma swoje zdanie, pierwsze dziecko też szczepiłam dopiero w wieku 3 lat jak szedł do przedszkola
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:42   #855
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
ja miałam chyba w 35 tyg- poszłam do lab mikrobiologicznego i mi tam pobierali
Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
no właśnie ciekawe jak będzie z premiami, u nas wypłacają koło marca/kwietnia za zeszły, no wiec ja pracowałam do końca października więc powinnam dostać chyba nie mimo że będe na macierzyńskim

:
Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
AGATEK witaj
NIKOTYNKA gratuluje, dobrze ze masz już to za sobą obyscie szybko wyszły
NESKA u mnie były tzw.nagrody i ja dostałam tylko za okres dwoch miesięcy kiedy jeszcze pracowałam,. A kasa była tez z oszczędności za półrocze..
NATISSKA witaj
Cytat:
[B
kurde, a może dostaniesz proporcjonalnie do czasu jaki przepracowałaś w roku???
:
no to są oszczędnosci za cały rok.... ja pracowąłam do wrzesnia... nie mam pojecia czy cokolwiek dostanę bo to zawsze widzimisię dyra....
moze kierowniczka cos dla mnie wysępi ale nie nastawiam się....
co innego premie motywacyjne bo to są raz na kwartał (ale to są groszę juz)no to za 3 kwartał dostałam proporcjonalnie do przepracowanego czasu....
no ale te oszczędnosci to taki "bonus"- będa chcieli to dadzą, nie to nie...\
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:49   #856
MartuNiunia87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez annyonne Pokaż wiadomość
czego to ludzie nie wymyślą

Pearl ja mam śpiworki tego typu: http://allegro.pl/spiworek-cherokee-...006756581.html
Trzymam kciuki za wizytę
Dokładnie taki mam też tylko że z Real'a

Cytat:
Hej mamusie
Ja też się budzę spocona ,a nie śpie zakryta jak przed ciazą i grzejnik też mam wyłaczony.Nieraz grzywka to normalnie mokra i koszulka przy piersiach też ,ale nie od mleka tylko potu.Nie wiem czemu tak mam,a co dziwne jeszcze to jakoś strasznie się ślinię jak śpię.Normalnie,do tego mdli mnie rano i chyba muszę wrócić do diety cukrzcowej bo przestałam ją stosować bo wyniki na czczo glukozy miałam już lepsze ,ale widze ,że jednak gorzej się czuję rano niż jak ją stosowalam
Agawo nie wiem co to może być,ale może kości miednicy ci się rozciagają zeby mały mógł wstawić główkę
Mi też wiecznie gorąco... normalnie wiecznie bym tylko okno miała otwarte bo inaczej to mam wrażenie ze nie mam czym oddychać.. no normalnie masakra jakaś... a w nocy też kołdra to mnie parzy!

Cytat:
Klaurencja i Monika jak rodziłyscie moglyście przybierać dowolne pozycje czy na leżaka
Ja jak rodziłam 4 lata temu to mogłam jak chciała, położna tylko mi doradzała jak może być mi lepiej i szybciej

Cytat:
No właśnie dziewczyny, macie wybranych pediatrów??
Tak, będę z małą chodzić do tej samej pani doktor do której chodzimy z małym

Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was pije herbatę z liści malin i łyka kapsułki z wiesiołka?
Ja jeszcze mam czas, ale koleżanka co leżałam z nią w szpitalu piła (bo miałam już czas, a powiedzieli, że wezmą ją na cc dopiero jak skurcze będzie mieć) jak tylko zaczęła ją pić to na KTG zaczęły się pokazywać skurcze:P

Cytat:
N1KOTYNKA URODZIŁA

Wczoraj o 22:55 przez cc
Córcia waży 3400 i mierzy 55cm
Nie obyło się bez komplikacji

Pozdrowienia dla nas wszystkich a szczegóły będą jak wróci do siebie

Cytat:
Monika cos sie nie odzywa... ciekawe jak jej maluszek!
Pewnie jest zajęta maluszkiem, siedzi ciągle z nim
Martynka- 23.02.2012

Stary 2011-12-29, 16:50   #857
klaurencja
Raczkowanie

Agatek, życzę ci niedzielnego śpiocha
Stary 2011-12-29, 16:52   #858
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
Boroo a Ty nie masz rwy kulszowej? nie boli Cię to? od czego tak Cię łapie??
A jak to się objawia ta rwa? Bo ja z łóżka nie mogę wstać ani kroku zrobić. Myślałam, ze to miednica coś z prawej strony z tyłu. Jak leżę to ćmi, a jak się tylko poruszę od pasa w dół to kaplica. Żeby z wyrka wstać to masakra jest, bo boli cholernie i nie da się przekręcić nawet Poradź mi coś na to, bo nie daje rady
Cytat:
oglądam rozmowy w toku.
Jest o młodych matkach.
Matka robi pretensje córce ze w ciaze zaszła.
Też to oglądałam. Następny odcinek będzie całkiem ciekawy - o bąkach i braku zębów u facetów

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:54   #859
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Agatek, życzę ci niedzielnego śpiocha
hehe wszystkie osoby urodzone w niedzielę, jakie znam, są leniami okropniastymi
Stary 2011-12-29, 16:58   #860
*Agatek*
Zakorzenienie

Mijus- co do zmywarki, my kupujemy w biedronce tabletki finisha (często jest promocja 96 tabletek-30 zł) i wtedy mamy spokój na pół roku nabłyszczacz byle jaki, ale właśnie raz na 2 miesiące nie domywa i wtedy trza sól nie? wsypać i żeby sama się umyła do środka zmywarki nie?? (nasza zmywarka ma ponad 7 lat)
Mamy bosha

Cytat:
Napisane przez kasiulka99 Pokaż wiadomość
Witam Brzuchatki

widzę, że zaczęłyście kolejny wątek i że na świecie pojawiła się 3 dzieciaczków - gratuluję mamusie

ja miałam problemy ze zdrówkiem dlatego dawno mnie tu nie było

mi odkleiło się trochę łożysko i dostałam krwotoku, groziło mi cc w 30 tyg a dzidzia ważyła tylko 1 kg - na szczęście udało się opanować sytuację i po 2 tygodniach wypuścili mnie ze szpitala ale do końca ciąży muszę leżeć ale oczywiście wolę to niż pozostanie do końca w szpitalu

wracam do nadrabiania tego wątku bo tamtego już nie zdołam
ooo jaaaaaa!!!!!!! szok! Leż! Ja leżę ponad 2 mies- nie jest tragedią, laptop, wizaż i jedziesz wyprawka jest?
Cytat:
chyba Agatek kiedyś pisała, że jelita mamy pod żebrami nie? z tego co pamiętam
tak- są pod mostkiem mi burczy w brzuchu po lewej stronie pod żebrem i się wtedy strasznie dziwnie czuję... naprawdę poprzestawiane nieźle tam jest
Cytat:
ale moje jelita wrócą potem na miejsce???

nieeeeee... no co Ty! zostaną tam!
Cytat:
Napisane przez kasiulka99 Pokaż wiadomość
co do zastrzyków na płucka to miałam te zastrzyki ale położne mówiły że to nie znaczy że jakby znów coś się działo to by wystarczyło, one nie są na zawsze - zdziwiłyśmy się na sali bo myślałyśmy że tylko raz się podaje a jednak nie
no co Ty gadasz?? ja myślałam, że to raz i tyle jestem o jedno mądrzejsza

Nie wiem czy to- to samo, ale jak grozi przedwczesny poród to robią z 3-4 takie zastrzyki więc myślę, że po takiej dawce rozwiną się płuca do końca
Cytat:
Napisała do mnie LIKAS ze jest w szpitalu. wczoraj zle jej wyszło KTG, robili test oxy ale mała nie zdecydowała się wyruszyć na świat... mała waży 2200 (koniec 38 tyg).i pozdrawia Was wszystkie

a my bylismy na usg
wszytsko jest ok! mały wazy ok 3100 i jest gotowy do wyjscia na swiat
ooo 3100 ładnie

Likas trzymam kciuki aby było wszystko ok!!!!!!!!

Cytat:
woooooowww
i moznaby wysikac swoje imie na sniegu...
oby nie pod wiatr!
Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Dzidziol świruje, ciągle się przeciąga i prostuje na linii pupcia-stopy
mam dokładnie to samo!!!!! a ja syczę z bólu, a brzuch się robi kwadratowy
Cytat:
a może nie bo mąż wytęskniony ma pierwszeństwo
troszkę sobie dziś nagrabił, więc...

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 16:58   #861
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
A jak to się objawia ta rwa? Bo ja z łóżka nie mogę wstać ani kroku zrobić. Myślałam, ze to miednica coś z prawej strony z tyłu. Jak leżę to ćmi, a jak się tylko poruszę od pasa w dół to kaplica. Żeby z wyrka wstać to masakra jest, bo boli cholernie i nie da się przekręcić nawet Poradź mi coś na to, bo nie daje rady

Też to oglądałam. Następny odcinek będzie całkiem ciekawy - o bąkach i braku zębów u facetów
moim zdaniem to raczej nie rwa.....
rwa kulszowa boli bardzo nisko w plecach (tuz nad tyłkiem ale własnie ból z tyłu jest) i promieniuje do nogi (boga boli, drętwieje)
przynajmniej tak to się u mnie objawia....Spróbuj ciepłą kąpiel (ale nie za ciepła-wiadomo) i moze weź paracetamol... jakby to miała byc rwa to powinno choc troche ulżyć...
Stary 2011-12-29, 16:58   #862
MartuNiunia87
Rozeznanie

Cytat:

Ogólnie to znlazłam taki opis objawów:

Nagły ból okolicy lędźwiowej, promieniujący do pośladka, tylnej powierzchni uda lub do łydki albo stopy. Zwykle towarzyszy mu uczucie osłabienia siły mięśniowej i drętwienia powyższych okolic ciała. Czasem bóle są tak silne, że chory zmuszony jest do przyjęcia pozycji leżącej. Mogą występować parestezje i drętwienia, zaburzenia czucia w różnych miejscach kończyn dolnych.

i u mnie dokładnie tak jest, ból od lędźwi przez prawy pośladek aż do stopy...

Co do jakiś porad... nie znam, ja po prostu musiałam się czasem położyć i już, nie pomagało i nawet czasem bolało na leżąco... ogólnie musiałam jakoś przetrwać, teraz od jakiegoś czasu mam spokój...

tu możesz poczytać: - ogólnie leku na to nie ma - to po prostu ucisk na kręgi i tyle :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rwa_kulszowa
Martynka- 23.02.2012

Stary 2011-12-29, 16:59   #863
staraupa
Raczkowanie

Inutil ja normalnie odkąd pamiętam to mam jak ty... ostatnio pytałaś że aż się martwisz że twój Klusek tak się wypina i saleje i powiem szczerze że do wczoraj miałam tak samo. Strasznie ruchliwy i ogólnie ciągle się wierci. Ale jak już dziś przeczytałam że mało się rusza to pomyślałam no nie możę by....bo ja dziś od rana w panice bo mój taki niemrawy że miałam na KTG jechać. Coś tam się teraz przesuwa ale to nie to co zwykle. Więc nasze chłopcaki widzę podobne
Ja też od 3 dni się czuje fatalnie, brzuch się strasznie stawia i boli jak na okres, łykam nospę i magnez i leże plackiem ale niewiele to daje. Do tego mdli mnie od wszystkiego...jak ja marzę żeby już był styczeń i urodzić zdrowego dzidzia
Boro normalnie współczuje ci tego bólu. Termin mamy prawie razem...ciekawe ciekawe)
Agatek jak wróciła to jaki zefir na forum
NIKOTYNKA gratulacje, nareszcie się udało. Mam nadzieję że komplikacje nie za duże i wszystko ok!!
Kasikzaki coś cicho....czyżby moje przeczucia
Ktoś pisał ale nie pamiętam kto o chusteczkach Huggies - sprawdzałam już jakiś czas temu, są mega badziewne, jak dla mnie śmierdzą i rwą się na potęgę. Kupiłam trzy pak i nie zmierzam ich używać!
staraupa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:01   #864
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Mijus- co do zmywarki, my kupujemy w biedronce tabletki finisha (często jest promocja 96 tabletek-30 zł) i wtedy mamy spokój na pół roku nabłyszczacz byle jaki, ale właśnie raz na 2 miesiące nie domywa i wtedy trza sól nie? wsypać i żeby sama się umyła do środka zmywarki nie?? (nasza zmywarka ma ponad 7 lat)
Mamy bosha

:
u mnie od soli i nabłyszczacza jest kontrolka i sie zapala jak brakuje. soli dosypuję raz na jakies 3 miesiące. nabłyszczacza nie potrzeba teoretycznie jak się uzywa tabletek 3w1 czy iles tam w jednym ale ja dolewam od czasu do czasu
Stary 2011-12-29, 17:03   #865
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Hej mamusie

Ja was dzisiaj tak podczytuje od rana ale sił na pisanie brak.....spałam w nocy aż do 4.30(całe 4 godziny), później sie zdrzemnęłam po południu ale ogólnie taka wypluta jestem

Cytat:
hej Mamuski

nawojka, magda1804, kasikzaki a na was kiedy przyjdzie pora? jak samopoczucie?
Ja według OM dzisiaj mam 39t 4d wiec czekam grzecznie do niedzieli

Nikotynka
serdeczne gratulacje

Nawojka u mnie wogóle nie ma badań ginekologicznych Fajnie ze Cię przebadała, widać że coś się zaczyna dziać

Agatek witaj z powrotem
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:07   #866
anankee
Rozeznanie

oj dziewczyny nie narzekajcie tak na laktatory reczne. Ja mam avent isis ręczny i bardzo go sobie chwalę (używałam przy córce jak wrócilam do pracy). Na początku kupiłam medele mini electric, ale właśnie ona nie zdała u mnie egzaminu i nie wyciągnęla ani kropli mleka!
Oczywiście trzeba się trochę namachać z ręcznym, ale jak się sciąga od czasu do czasu to jest naprawdę super!

ja mam dziś ostatnią wizytę u gina o 20.30

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:11   #867
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
Hej mamusie

Ja was dzisiaj tak podczytuje od rana ale sił na pisanie brak.....spałam w nocy aż do 4.30(całe 4 godziny), później sie zdrzemnęłam po południu ale ogólnie taka wypluta jestem

Ja według OM dzisiaj mam 39t 4d wiec czekam grzecznie do niedzieli

Nawojka u mnie wogóle nie ma badań ginekologicznych Fajnie ze Cię przebadała, widać że coś się zaczyna dziać

Agatek witaj z powrotem
Kasikzaki ja widzialam, ze Ty buszowalas wczesniej na wizazu Wiesz, ze ja wg OM mam dzis dokładnie 39t 3d to poczekamy sobie razem

04.01.2012r.

Stary 2011-12-29, 17:12   #868
anankee
Rozeznanie

aha, no i zapomniałam o najważniejszym
GRATULACJE DLA N1KOTYNKI I JEJ CÓRECZKI!!!

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:12   #869
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

NIKOTYNKO!!!!! Gratulacje
ciezaroweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-29, 17:13   #870
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
oj dziewczyny nie narzekajcie tak na laktatory reczne. Ja mam avent isis ręczny i bardzo go sobie chwalę (używałam przy córce jak wrócilam do pracy). Na początku kupiłam medele mini electric, ale właśnie ona nie zdała u mnie egzaminu i nie wyciągnęla ani kropli mleka!
Oczywiście trzeba się trochę namachać z ręcznym, ale jak się sciąga od czasu do czasu to jest naprawdę super!

ja mam dziś ostatnią wizytę u gina o 20.30
ja tez mam Avent Isis reczny i z nudow sprobowalam juz czy dziala- dziala
za wizyte

04.01.2012r.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości