|
|
#31 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2011-12
|
Dot.: Nutramigen nierefundowany!!
Drodzy Forumowicze,
Informacja o tym, że Mead Johnson Nutrition, producent Nutramigenu wycofuje się z Polski jest całkowicie nieprawdziwa. W trakcie rozmów z Ministerstwem Zdrowia deklarowaliśmy ciągłość dostaw Nutramigenu 1 i 2 zgodnie z wymaganiami Ministerstwa. Nieumieszczenie Nutramigenu na liście leków refundowanych również dla nas jest ogromnym zaskoczeniem, tym bardziej, że decyzja ta podjęta została z pominięciem zaleceń kluczowych autorytetów w dziedzinie pediatrii i leczenia alergii niemowląt. Do tej pory nasza firma nie otrzymała oficjalnej informacji z Ministerstwa Zdrowia, potwierdzającej finalnie taką decyzję. Jeśli jednak tak się stanie i od 1 stycznia 2012 roku Nutramigen nie będzie refundowany, będziemy zabiegać o jej zmianę wszystkimi dostępnymi w świetle prawa środkami. Mamy nadzieję, że nasze działania przyniosą szybkie i pozytywne efekty, a Nutramigen znów będzie dostępny dla wszystkich małych pacjentów, którzy go potrzebują. |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda, że nie ma takiego komunikatu na oficjalnej stronie mead johnson - bo na forum to może być mało wiarygodne.
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#34 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam nadzieje że to prawda, więc dziwne te słowa Pani Katarzyny K. z Ministerstwa Zdrowia która stanowczo mi mówiła że mleko nie bedzie refundowane i że firma wycofuje się z produkcji dla Polski. Gdzie jest prawda????? |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Przed chwilą ściągnęłam ze strony MZ wykaz refundowanych środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego:
Bebilon pepti 1, proszek do sporządzania roztworu doustnego, 2025 kJ/100 g Bebilon pepti 2, proszek do sporządzania roztworu doustnego, - - Bebilon sojowy 2, proszek do sporządzania roztworu doustnego, 2065 kJ/100 g Humana SL, proszek, - nie dotyczy ISOMIL, proszek, - - ISOMIL 2, proszek, - - Nutrison advanced Peptisorb Powder, proszek, - g Easiphen o smaku owoców leśnych, płyn doustny, - ml Lophlex o smaku neutralnym, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, preparat złożony g Lophlex o smaku owoców leśnych, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, preparat złożony g Lophlex o smaku pomarańczowym, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, preparat złożony g Minaphlex, proszek, - - Minaphlex o smaku waniliowo-ananasowym, proszek, Nie dotyczy (dieta - preparat złożony) g Phenyl-Free 1, proszek do sporządzania roztworu, Preparat złożony g Phenyl-Free 2, proszek do sporządzania roztworu, - g Phenyl-Free 2HP, proszek do sporządzania roztworu, - g XP Analog LCP, proszek do sporządzania roztworu doustnego, - - XP Maxamum o smaku pomarańczowym, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, - g milupa pku 1, granulat, - g milupa pku 1 mix, granulat, - g milupa pku 2 mix, proszek, - g milupa pku 2 prima, granulat, - g milupa pku 2 secunda, granulat, - g milupa pku 2 shake choco, proszek, - g milupa pku 2 shake truskawkowo-waniliowy, proszek, - g milupa pku 3 , tabl. powl., - g milupa pku 3 advanta, granulat, - g milupa pku 3 shake pomarańczowy, proszek, - g Bebilon pepti MCT, proszek do sporządzania roztworu doustnego, 2155 kJ/100 g Humana z MCT, proszek, - nie dotyczy milupa cystilac, proszek, - g ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Nie ma nutramigenu! pytanie czym go zastąpić z tego co proponują jak pepti odpada a reszta sojowa? a te przy fenyloketonurii jaki mają skład - orientuje się ktoś?
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
A wg mojej pediatry (mądra, doświadczona kobieta) od sojowego się odchodzi bo ogrom dzieci uczula, szacuje się że jakieś 70%.
Nutramigenu naprawdę w PL nie ma czym zastąpić. Córka zaczynała od pepti, ale jednak na nutra się skończyło. Skaza minęła, ale są dzieci do 3-4 lat pijące nutra! i co wówczas? |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Bella - a Twoje dziewczyny próbowały w ogóle Bebilonu?
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31319679]A wg mojej pediatry (mądra, doświadczona kobieta) od sojowego się odchodzi bo ogrom dzieci uczula, szacuje się że jakieś 70%.
Nutramigenu naprawdę w PL nie ma czym zastąpić. Córka zaczynała od pepti, ale jednak na nutra się skończyło. Skaza minęła, ale są dzieci do 3-4 lat pijące nutra! i co wówczas?[/QUOTE] Chleb z kiełbasą ![]() Ja mam Nutre do końca stycznia. Załatwioną kanałami, bo szanowna pediatra nie chciała mi wypisać na zapas. Co będzie dalej nie wiem. Bebilonu nie tolerowała, sojowego się boje. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31319679]A wg mojej pediatry (mądra, doświadczona kobieta) od sojowego się odchodzi bo ogrom dzieci uczula, szacuje się że jakieś 70%.
Nutramigenu naprawdę w PL nie ma czym zastąpić. Córka zaczynała od pepti, ale jednak na nutra się skończyło. Skaza minęła, ale są dzieci do 3-4 lat pijące nutra! i co wówczas?[/QUOTE] chyba mój wodę będzie pił! tym bardziej, że Pepti zawiera częściowo laktoze, której mały nie może. Mi dziś z łaską dała 6 op - w sumie mam 10 - do lutego starczy.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2011-12-30 o 20:05 |
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Oby wam szybko skazisko przeszlo
Scio A tak teraz patrzę, córki Agatki, w podobnych terminach a ślub brałam 2 tygodnie po Tobie |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Nie. Pediatra stwierdziła,ze nie ma sensu.
Wysypało je po normalnym mleku+ bóle brzuszków+mega ulewanie i nieustanny płacz. I na pewno to kolki nie były, bo nagle po nutramigenie się skończyło ![]() Ale nie wiem co teraz bedzie bez
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
zobaczymy co po nowym roku będzie
My robiliśmy testy na nietolerancje i wyszła tragedia - od glutenu, po jajka, drożdże, ziemniaki, groszek, mleka itd...
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Sporo tego...
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Mirabilka, a czemu ci nikt nie powiedział, że testy przed końcem 2 roku nie mają sensu? Moja córa miała koncertową skazę białkową miała robione pod tym kątem badania w szpitalu w wieku 6mcy - nic nie wyszło, dla odmiany, a skaza była jak cholera. I lekarze od razu mi w szpitalu powiedzieli, że robią tylko przy okazji innych badan, bo ono samo i tak sensu nie ma. Tak więc może okazać się, że Twój synek wcale nie ma takiej koszmarnej nietolerancji na wszystko
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31280855]
Bebilon Pepti też wywalony z listy!!![/QUOTE] no zaje....ście |
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Nie doczytałaś do końca. Pepti jest
Zostało Bebilon pepti 1 2, Bebilon Pepti MCT, sojowy, Isomil, Humana sl |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31341784]Mirabilka, a czemu ci nikt nie powiedział, że testy przed końcem 2 roku nie mają sensu? Moja córa miała koncertową skazę białkową miała robione pod tym kątem badania w szpitalu w wieku 6mcy - nic nie wyszło, dla odmiany, a skaza była jak cholera. I lekarze od razu mi w szpitalu powiedzieli, że robią tylko przy okazji innych badan, bo ono samo i tak sensu nie ma. Tak więc może okazać się, że Twój synek wcale nie ma takiej koszmarnej nietolerancji na wszystko
a kto powiedział, że nie mają? nam lekarz powiedział, że można testy robić nawet z krwi pępowinowej. Tym bardziej, że zanim zrobiłam testy to zapisywałam po czym go wysypało - i po zrobionych testach też próbowałam dać nietolerowany składnik - i automatycznie wysyp ma. Gdzieś słyszałam o tym, że niby nie mają - u nas w rodzinie 3 dzieci to tacy, którzy mają sporą nietolerancję - ale z niej wyrastają po kilku latach. I testy we wszystkich przypadkach się sprawdziły. To, że nie mają sensu to chyba tylko wtedy, że dziecko wyrosło - a nie miało testu jako noworodek a później już nic nie wykazało. Tym bardziej, że nietolerancja to nie to samo co alergia.
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
czas reakcji organizmu przy nietolerancji jest podobna bardzo szybki - przy alergii wydłużony.
Nietolerancję da się "leczyć" odpowiednią dietą przy odpowiednim dbaniu o stan jelit - więc jest szansa, że się z nietolerancji po prostu wyrośnie. A alergia do końca życia. Tak nam lekarz tłumaczył.
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
Wlasnie wrocilam z apteki nutramigen jest juz pelnoplatny;/
zostaje mi bebilon pepti i enzym pomagajacy trawic laktoze ale szalu nie bylo po tym dopiero nutra dala efekt.. |
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
Przed chwilą dzwoniłem do firmy Mead Johnson Polska. Rozmawiałem z Panią która jest odpowiedzialna za dostępność produktów firmy w Polsce i powiedziała wyraźnie: NIE WYCOFAJĄ NUTRAMIGENU Z POLSKI. Będzie on nadal dostępny, jednakże decyzją ministra zdrowia za 100% ceny. Firma próbuje rozmawiać o refundacji ale od tygodnia nie ma nawet odzewu z ministerstwa odnośnie spotkania w tej kwestii!!!
Prośba - aby słać maile na strony ministerstwa z prośbą o wciągnięcie nutramigenu na listę refundacyjną z opisem powodów dla których inne środki jak Bebilon Pepti czy Humana Sl nie mogą być uznane za odpowiednik Nutramigenu (laktoza i soja). Albo ministerstwo sobie z tego nie zdaje sprawy myśląc, że są zamienniki, albo uważa, iż używających Nutramigenu jest mało i można ich po prostu pominąć. Dajmy sygnał, że są w błędzie. Maile ministerstwa: kancelaria@mz.gov.pl kancelaria-mz@mz.gov.pl |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
czyli będzie można kupić bez recepty?
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Tak. Ale co z tego? Z receptą kosztował 9-12zł, bez nawet i 30 będzie, dla wielu rodzin to kolosalna różnica.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Nutra chyba tylko na recepte
![]() Na opakowaniu pisze, ze wydawana tylko na recepte |
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Tfu, o refundację mi chodziło
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Nowa dostawa kosztuje już 31.80... Tylko i wyłącznie płakać.
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Szaja Agatki fajne dziewczyny są Twoja to już duża pannica. A będzie brat czy siotra?
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
mejla napisalam do miniterstwa. a co
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Scio, kiedyś bym chciała, teraz nic nie będzie bo we wrześniu się dziecię rozwijać przestało. Ale już zielone światło jest
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31393063]Scio, kiedyś bym chciała, teraz nic nie będzie bo we wrześniu się dziecię rozwijać przestało. Ale już zielone światło jest
[/QUOTE]Przepraszam, nie wiedziałam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.

Agatki fajne dziewczyny są
Twoja to już duża pannica. A będzie brat czy siotra?