|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat na nowy wątek! | |||
| Letnie bobasy robią wygibasy.VII-VIII 2011 |
|
3 | 5,26% |
| Mamo, Tato spójrzcie na mnie - siadam, wstaje już tak ładnie! |
|
7 | 12,28% |
| Letnie bobasy i ich mamy radosne z niecierpliwością czekają na wiosnę. |
|
0 | 0% |
| Płatki śniegu i czerwone noski- a letnie maluszki są poprostu boskie. |
|
2 | 3,51% |
| Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkujac czekamy na wiosnę. |
|
25 | 43,86% |
| Na pierwsze ząbki czekamy, przez co spać mamie czasem nie damy. |
|
3 | 5,26% |
| Sześć miesięcy już prawie wszyscy mamy, ale na sanki się jeszcze w tym roku nie wybieramy. |
|
4 | 7,02% |
| Siadam, wstaje, podskakuje - czasem mamie dokazuje ! |
|
13 | 22,81% |
| Pierwsze ząbki już mamy i pięknie już siadamy. |
|
0 | 0% |
| Ząbki się już pokazują i radośnie mamy podskakują. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
|
|
|
|
#1772 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci.Mamy VII-VIII 2011r
Cytat:
![]() Brumeczku zdrówka dla Tymka No i mężowi płuca pękną prędzej niż cos z tego jego noska wyjdzie . Nie wiem o co kaman
|
|
|
|
|
#1773 | |
|
Wtajemniczenie
|
Buziak dla EMI
Cytat:
aż mi się smutno zrobiło Mój Jaś też najlepiej sie uspokaja jak go głaszce -najlepiej po nosku(tj od czółka ku noskowi) albo przykładam policzek do jego policzka i szepcze do uszka (śmierdzącego swoją drogą )
|
|
#1774 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maść kupiłam i smaruję (sobie też ), a do noska póki co wpuszczam tylko sól morską, żeby nawilżyć. A ten Navisin to leczniczy z tego co widzę, tak? I faktycznie przyspiesza leczenie?Doczytałam że obkurcza sluzówkę, to pewnie łatwiej oddychać, tak? Cytat:
![]() A Zuzka teraz śpi czy świętuje?
|
|
#1775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może jest za ciepło
|
|
#1776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ktoś mi podmienił idealną córe. Zawsze jak usnęła o 20 to na dobre do 7, a tu usnęła przed 20 i wstała w najlepsze chce się bawić |
|
|
|
|
#1777 | |
|
Zakorzenienie
|
No to się cięszę
![]() Cytat:
Piskam wodą odciągam a tam pustki, albo zielone kozy ![]() Maśc majerankowa? smuty jakieś. Ja od urodzenia aplikuje małej jak widzę, że źle jej się oddycha. NO i co. Cyztam poradniki o zas.ran.ym glutenie i co poradnik to inne pierdy. Zes.ram się prędzej chyba niż dojdę do ładu. MAMY karmiące UU!!?? Ile odciągacie mleka aby podać gluten w formie kaszy manny? i czy podgrzewacie, jak to robcice? Czy robicie tylko na wodzie? |
|
|
|
|
#1778 |
|
Zakorzenienie
|
ScIO NAPISZ MI na priv ile mam kasy przelać i dane swoje plissss
Brumek a co dobrego jedliście? dziubek u nas to samo z charczeniem i tym niby " katarem nie katarem" . wodaqua ksiądz ma czuje oj tak
|
#1779 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Na razie śpi, jak będzie później to nie wiem
. (ostatnio się chyba trochę naprawiła, ale tylko troszeczkę )Cytat:
. A prasowanie podeślij Brumkowi, nie obrazi się .Cytat:
. Znam ten ból ![]() Mam ochotę na sałatkę z paluszkami surimi i makronem ryżowym... A w lodówce światło .Edit: no właśnie Brumek co jedliście?! Wielkie buziaki dla Emi z okazji 5 miesięcy!
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2011-12-30 o 21:51 |
||
|
|
|
#1780 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
A Tymcio za głaskaniem po nosku nie przepada dla odmiany On lubi po główce (tak od środka w stronę czółka) i pod bródką Ciekawi mnie, co z tym uszkiem Mój mąż ma bardzo często zapalenie ucha i wtedy też dziwnie z niego pachnie ![]() Cytat:
![]() Zresztą w składzie jest tylko wyciąg z majeranku i wazelina, więc nie ma tam niczego niebezpiecznego. Na stronie jednej apteki znalazłam, że: "Ziele majeranku stosowane miejscowo ma słabe działanie przeciwzapalne ściągające i przeciwbakteryjne. Maść stosuje się w stanach zapalnych błony śluzowej nosa u dzieci i niemowląt". A to poranne furczenie Szymka to może wynik tego, że w nocy jest za sucho tam gdzie śpi? I przez to powstaje katarek, który w dzień przechodzi?
|
|
#1781 |
|
Zadomowienie
|
Dziubek ta Ikea dziś wyszła tak nagle z inicjatywy Tża
chętnie bym sie z Tobą spotkała Dakaro my budować sie raczej nie bedziemy tylko przybudowywać ale mam taki jeden projekt który bardzo mi sie podoba i może kiedyś ![]() Tż śmiał sie z pijanej żony , łobuz jeden ![]() A czy ja moge z Wami spędzić Sylwestra przyniose niemiecki szampan pierniczki i żelki
|
|
|
|
#1782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
POdaj przepis proszę na tą sałatkę. Mam te surimi w zamrażalce i nie wiem co zrobić... Wiecie co? Jestem w kropce. Najpierw piszą rozszerzać dietę jak dziecko jest na UU najlepiej po 6 miesiąca życia, potem piszą że gluten podawać jak dziecko na UU po 5 miesiąca życia np zupą jarzynową ![]() I o co kaman? To po co piszą żeby rozszerzać dietę po 6 miesiącu życia? |
|
|
|
|
#1783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech zdrowieje Brumiątku. Justynko już nie mam dyżuru. Agata zapomniała jak się śpi po prostu. M. ją wziął do łóżka i on moment usnął i Agula na niego popatrzyła i też usypia ![]() Ale muszę małża obudzić, żeby mi winko otworzył ![]() Żaneta z tego co kojarze to na 2 gramu glutenu 100 ml mleka. Ja jutro robie knopersa (miałam dziś, kupiłam wszystko co trza tylko najważniejszych wafli zapomniałam) i sałatke gyros. Edytowane przez Scio Czas edycji: 2011-12-30 o 22:01 |
|
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
lecicie jak szalone ![]() Mam 6 stron do nadrobienia ![]() zaczynam... po pierwsze tysiąc buziaków dla półrocznej Zuzinki,niech nam zdrowo rośnie mały kudłaczek i niech da mamuśce trochę w nocy odsapnąćCo do spania Lilę kładę na boczku, i jak jest śpiąca to wtula się w pieluchę i zasypia a jak się odwróci od razu na plecy to wiem że będzie problem z zaśnięciem ![]() Ale jak już zaśnie porządnie to w nocy wędruje po łóżeczku i śpi już na pleckach. Baboniku dzięki że pytasz o nogę Bierzesz jakieś suplementy zeby organizmowi zrównowżyć tę rygorystyczną diete?? Co do glutenu to u nas już w zasadzie wprowadzony. Od jakis 3 tygodni Lila dostawała codziennie do obiadku i żadnych atrakcij nie ma, więc myślę że już można dawać jej glutenowe rzeczy. Poza tym zniknęły jej te zrogowaciałe suche plamki na nóżkach i raczkach -winne najprawdopodobniej były pomarańcze i mandarynki, bo odkąd przestałam je jeść to zniknęły agni ja robiłam krówkę z tego przepisu, szybkie i pyszne: Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżka miodu 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 2 jaja cukier waniliowy łyżeczka sody Mąkę wysypać na deskę, w środku zrobić miejsce na pozostałe składniki i ugniatać rękoma. Następnie podzielić na dwie części - będą dwa spody. Piec krótko, do zarumienienia, inaczej będzie suche, ok. 160st. Śmietana - będzie pomiędzy plackami: 1/2 l. śmietany 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 śmiet. Fix Oczywiście zmieszać to mikserem do odpowiedniej konsystencji. -mleko skondensowane lub kajmakowe (kupić w sklepie) Wierzch ciasta wysmarować mlekiem skondensowanym/kajmakowym, a na to ułożyć orzechy.
|
#1785 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Katarowi mówimy stanowcze NIE ! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale podjęłam decyzje gluten wprowadzam jutro |
||||
|
|
|
#1786 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ja się wkurzyłam dziś.... Poszłam wczoraj do apteki po Peritol, który jem żeby w ogóle mieć apetyt (ja w przeciwieństwie do Was muszę się wspomagać żeby jeść normalnie, tak już mam z natury i marzę o kilku kilogramach więcej, szkoda gadać) W sumie 1 opakowanie mi wystarcza na jakiś tydzień. Kosztowało ok. 15 zł. Więc zamówiłam ten lek (2 opakowania), dziś mężowi dałam recepte, poszedł, odebrał i mi mówi, że zapłacił ponad 40 zł ;| Się okazało, że teraz kosztuje ponad 20 zł jedno opakowanie :[ Zła jestem, bo to spora różnica w cenie, a kupować i tak muszę... W ogóle dopiero dziś się zorientowałam, ze jutro sylwester Już całkiem w czasie stanęłam...
|
|
#1787 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to możliwe plus to że może być za sucho w pokoju -tylko to dla nas temat nie do ugryzienia bo jak przykręcę kaloryfer to zimno nie zrobię mikro uchyłu w oknie bo wtedy przy odkręconym ogrzewaniu pójdę z torbami jak przyjdzie rachunek nawilżacz nie ma szans bo znowu mam tak szczelne okna że momentalnie woda leje mi się po ścianach i zbiera na suficie i tak koło sie zamyka Cytat:
a ten farmaceuta to pewnie jakiś baran ![]() co do glutenu -dajecie codziennie ?? moja pediatra zaleca dwa razy w tygodniu a dziś czytałam,że skutki uboczne jego podawania mogą wystapić niestety nawet po kilku miesiącach dopiero .Cytat:
i Natkę i Meszsares też sciągnie
|
|||
|
|
|
#1788 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój różnie, zwykle przed południem ma jedną drzemkę 1,5-2-godzinną, po południu nie zawsze śpi, a dziś w ogóle przez cały dzień spał chyba 1,5 godziny Cytat:
będzie dobrze! ![]() Cytat:
przyjazne państwo....Cytat:
Cytat:
![]() A co na to teściowa? Cytat:
e tam, przecież nawet na opakowaniu jest napisane "od 1 roku życia" OD, a nie POWYŻEJ, czyli u naszych można ![]() Natka, oczyma wyobraźni widzę tą piękną garderobę! Brumek, duuuuużo zdrówka dla Tymcia!!! Upiekłam ciacho może być na jutrzejszą imprezę ![]() Zanetka, dla Emi!
|
|
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
dla Emi z okazji 5miesięcy Więcej nie napiszę, weny brak. Wybaczcie. Dobranoc
|
|
|
|
#1790 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(tylko ogórka kroję w kostkę, nie ścieram):Sałatka krabowa paczka paluszków krabowych ogórek szklarniowy( duży) pęczek koperku makaron sojowy lub ryżowy( jak kto woli, z obydwoma smakuje tak samo dobrze... 2 łyżki majonezu (najlepiej kielecki, lub inny o dośc intensywnym smaku) sok z 1 cytryny paluszki skrapiam sokiem z cytryny i tak pozostawiam do rozmrożenia. kroje je w kostkę, makaron przygotowuje wg przepisu na opakowaniu, ogórka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. koper drobno siekam, całość mieszam dodaje majonez i na godzinke do lodówki, żeby było schłodzone... A tu masz dużo przepisów: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12090 Cytat:
). Wino zostaw na jutro! ![]() Cytat:
To samo ostatnio pisałam, jak Zaneta pytała o usypianie dzieci na MM. Jak się położy na boczek, to zaśnie. Jak przekręci na plecy, to będą "schody" .Dziękujemy! Cytat:
. Pogięło ich z cenami.
|
|
|
#1791 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na przystawkę placki ziemniaczane i kawiorem, tatarem z łososia i musem śmietanowym. Potem ja - sałata z homara z owocami, a mąż (cytuję ) "Pieczeń z mlecznej cielęciny podana w wianku z młodej marchewki". A na deser jabłecznik z sosem waniliowym, zapiekany pod bezą i tort bezowy z kremem pomarańczowym, likierem migdałowym i musem truskawkowym ![]() I wypiłam trzy kawy, takie pyszne robią ![]() Dziękuję Cytat:
![]() Dziękuję Dziękuję A jakie? ![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Nateczko - a wracając do Twoich problemów z alergią, to nie możesz spróbować Claritynę? Niby na opakowaniu jest napisane, że przy karmieniu trzeba się poradzić lekarza, ale wiem że lekarze jednak pozwalają Jeszcze jest Nosaller, który spokojnie można stosować przy UU (http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p5174-Nosaller) i Tu też jest dużo konkretnych informacji o lekach, które można brać karmiąc piersią: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,9...ozna_.html?v=2 A tu leki dopuszczone do stosowania przez Amerykańską Akademię pediatrii: aappolicy.aappublications .org/cgi/content/full/pediatrics;108/3/776/T6 anglojęzyczny wykaz:
|
|
#1792 | ||
|
Zakorzenienie
|
brumek czyżbyście u Gesslerowej byli?
ona lubi takie poetyckie menu robić ![]() Współczuję katarku to niby niegroźne ale małe dzieci ciężko przechodzą, męczą się, bo nie mogą oddychać. Jak katar jest taki wodnisty to polecam Nasivin, jest taki specjalny dla niemowląt 0,01% , szczególnie na noc bo obsusza śluzówkę i pomaga spać. a jak jest taki bardziej cignący to lepiej odciągać i nawilżać właśnie solą fizjologiczna, czy jakimś Marimerem itp Co do drzemek w dzień Lila ma dwie - jedna długa (na dworzu) - 11-14, a potem króciutka drzemka ok 17 - tak z pół godziny, żeby do kąpieli o 20 wytrwała. Jak śpi dłużej to ja brutalnie budzę ![]() Cytrusików Lila nie lubi ku mojej rozpaczy bo mandarynki mogę jeść kilogramami ![]() Cytat:
przynajmniej nie będziesz musiała jeździć autem ![]() Cytat:
To chyba właśnie o to chodzi we wprowadzaniu glutenu - codziennie małe dwki i obserwujemy reakcję organizmu ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- brumek widziałaś? ![]() http://www.nocsushizercow.tobaya.pl/...FUVTfAodMXfIig
|
|
#1793 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumek najbardziej minie ruszył ten tort bezowy! A ja nie lubię słodyczy. O matko... A smakował Ci kawior, nigdy nie jadłam, nie potrafię się przełamać
|
|
#1794 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1796 |
|
Zakorzenienie
|
I musze napisać że niestety nie wpadnę na naszą wątkowa imprezkę Sylwestrową (nie bijcie!)
Mieliśmy spędzać Sylwka sami w domu ale dziś zdzwoniłam się z moją dobrą koleżanką i oni też mieli spędzać sylwka w domu.... więc ich zaprosiłam do nas ![]() Mamy zrobić sobie mały kinderbal bo oni mają dwóch synów 4 latka i miesiąc młodszego od Filipa ![]() Będzie więc fajne spotkanie, będą nocować u nas bo siostra dziś pojechała na tydzień na wyspy kanaryjskie a rodzice też wybywają z domu, więc chata wolna ![]() Kupiliśmy parę akcesoriów żeby dzieciaki miały fajne przyjęcie, będa balony,czapeczki, konfetti itp,do tego Piccolo, torcik malinowy, babeczki i inne pyszności. Dla nas zrobiłam gyrosa, jutro jeszcze jakąś sałatkę bezmięsną bo kumpel jest wegetarianinem, do tego tortille i będzie git
|
#1797 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubie jej za bardzo, jedynie Zielnik mi pasuje. Choć w Ale Glorii nie byłam więc nie wiem. Byliśmy w Różanej na Chocimskiej ![]() Katarek wodnisty póki co. Chociaż i ciągnie się trochę To chyba coś wirosowego, nie bakteryjnego, bo jest biały ten katar, nie zielony. A po ten Navisin to chyba jutro polecę, skoro tak go chwalicie. Dzięki Na tej nocy kiedyś byliśmy Teraz odpada, bo ... Tymek w nocy śpi, a my tylko z nim ![]() Cytat:
Kawiory nie-na-wi-dzę Ja go w czymś dostaję, to zrzucam na bok Zawszem mi ojciec mówił, że do kawioru trzeba dorosnąć, ale widocznie ja nigdy nie dorosnę do tak wykwintnego pokarmu Dla mnie to świństwo i już, choć regularnie próbuję się do niego przekonać. Zawsze mnie odrzuca ![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
|
|
#1798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1799 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Nie no żartuję, możesz bez . Tylko smutno nam bez Ciebie będzie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

Raz dwa minie. Domek miał 5 dni
Polecam maść majerankową i krople Nasivin

Pierwszy raz. Ja go chyba zaraziłam, bo mi zaczął się w Wigilię. Wczoraj był trochę mniejszy, dziś jest gorzej, bo w nosku aż mu charczy. I w związku z tym pierwszy raz użyliśmy KATARKU do odciągnięcia wydzieliny. To ten podłączany do odkurzacza
Ale tylko stęka i na pewno zaraz uśnie. Zresztą chyba już usnął 

przyniose niemiecki szampan 

Już całkiem w czasie stanęłam...
będzie dobrze!
przyjazne państwo....
może być na jutrzejszą imprezę 
.