|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
Zajrzałam do zleconych badań, więc je spiszę - może ktoś przez to przebrnie.
Tylko w listopadzie wypadły mi wizyty u hematologa i endokrynologa, więc od początku ciąży trochę tego było:* morfologia (kilka razy, bo na początku ostro spadły płytki krwi, a to mogła być przyczyna końca w 2010, więc dodatkowo 2-3 płatne); * żelazo i inne z tym związane (ferytyna, sTfR); * LDH (bo hematologowi w lipcu coś się nie podobało) --- * TSH (u endo) --- * TSH + fT3 + fT4 "zleciłam" sobie sama, bo poza wyższym TSH w 6 tc i zmęczeniem, które można uznać za objaw ciąży, za szybko spadła mi temperatura. No i wiecznie marzłam; ![]() * bHCG też "zleciłam" sobie sama, bo nagle minęły mi objawy, Przyznaję - spanikowałam ;--- PODOBNO dobry gin raczył zlecić mi badania w czasie trzeciej wizyty, czyli ok. 9 tc. * morfologia; * badanie ogólne moczu; * oznaczenie grupy krwi. --- Mój gin zainteresował się dotychczasowymi wynikami i dostałam trochę dłuższą listę: * morfologia; * TSH (ze względu na niedoczynność tarczycy); * fT4 (jw.); * glukoza; * WR - VDRL; * progesteron (jak będzie wysoki, to będę mogła odstawić luteinę); * CMV IgG; * CMV IgM; * TOXO IgG; * TOXO IgM; * badanie ogólne moczu. ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- To będzie zależało od wyników, dynamiki zmian i lekarzy zlecających. U endo byłam na początku drugiego miesiąca i kolejną wizytę wyznaczył mi za 3 miesiące "jak już przytyję", a ja nie tyłam nawet przed leczeniem, więc to dla mnie marny wyznacznik. Na razie TSH sprawdzam co ok. 3 tyg. |
|
|
|
#2192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje az jestem zdziwiona ze tak szybko widac siusiaka ja mam nadzieję nie zobaczyć bo chcemy dziewczynkę ![]() A ja mam super cere jak nigdy ![]() Laseczki od ktorego miesiaca ciazy planujecie isc na l4? chcecie pracowac jak dlugo sie da czy raczej nie zamierzacie sie przemeczac? ja ze wzgledow osobistych (maz pracuje w niemczech i chcialabym do niego jechac jak najpredzej ) najchetniej poszlabym juz dzisiaj.. ale mysle tak jeszcze do marca, kwietnia popracowac, zalezy jak sie bede czula i jak mnie beda traktowac w pracy jak juz sie dowiedza ze jestem w ciazy... bo niestety u mnie w pracy jest nerwowa i wyscig szczurow, 8 h sie pracuje przy kompie niemal na akord kto szybciej i roboty jest masakrycznie duzo... nawet nie mamy czasu zjesc sniadania jak ludzie tylko kazdy przy kompie pomiedzy jednym tel a drugim... nio a ja teraz raczej bede musiala troche zwolnic...
|
|
|
|
|
#2194 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2,5 miesiąca niepewności chyba bym nie przerwała. |
|
|
|
|
#2197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2198 | |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie fatalnie
mi na usg szukała ale siusiaka nie znalazła, mówiła że jeszcze wcześnie, chłopca podobno szybciej można rozpoznać więc liczę na dziewczynkę![]() Cytat:
ja też myślę tak do marca kwietnia choć to nigdy nie wiadomo, na pewno w domu jeszcze się nasiedzę i za pracą zatęsknię więc nie zamierzam się z L4 spieszyćmuminek82 gratuluje synusia! |
|
|
|
|
#2199 | |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na początku były straszne pryszcze. Teraz jest dużo lepiej.
Cytat:
Zobaczymy.
|
|
#2200 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jeszcze niedawno była jesień średniowiecza
Teraz troszkę lepiej. No i jeszcze miałam cerę mieszaną, a teraz jest strasznie sucha
|
|
|
|
#2201 |
|
Zakorzenienie
|
mnie tez wypryszczyło, ale powoli sie uspokaja
|
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro idę po szampana, znalazłam w osiedlowym sklepie takiego o nazwie Pinokio. Ciekawe czy będzie dobry
![]() W ogóle zrobiłam sobie pomidorową. Zjadłam pełną miseczkę. Wracam po chwili do kuchni, a tam ktoś mi opróżnił pół garnka |
|
|
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mąż kupił mi Pikolo. Smak brzoskwiniowy. Mam nadzieję, że nie będzie za słodki, bo słodkie mi teraz ciężko wchodzi...
|
|
#2204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się zastanawiam czy brzoskwinię czy truskawkę brać, ale pewnie zostanę przy tym pierwszym ![]() Kochana jeszcze tak z ciekawości zapytam, bo widziałam na pierwszej stronie, że tp wypada Ci 25.07, jak ja sprawdzałam na stronie w internecie, to też jakoś tak mi wyszło. Przepraszam, że tak prosto z mostu, ale kiedy miałaś pierwszy dzień ostatniego okresu? Jestem ciekawa czy mi też ten sam tydzień określi ginekolog |
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to mam ciągle jakieś problemy ze skórą, a przed @ to już w ogóle zawsze masakra... teraz też wyglądam koszmarnie, ciągle mi się coś nowego pojawia, a najgorzej jest na dekolcie...
Zrobiłam na sylwestra sałatkę (drugą robię jutro) i ciasto na zimno. Mieszkanie z grubsza posprzątane, reszta jutro... Czuję się trochę lepiej, oby mi się w nocy nie pogorszyło... A tak w ogóle to zaczęliśmy dziś 14. tydzień
|
|
|
|
#2206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2207 |
|
Zakorzenienie
|
Ale szybciutko Ci idzie
![]() Dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#2208 |
|
Zakorzenienie
|
moj cera zrobila sie bardzo miekka i delikatna w dotyku (wczesniej raczej mialam sucha) ale tez mnie wysypuje co jakis czas a wczesniej nigdy nie mialam pryszczy nawet w okresie dojrzewnia nie mialam tradzika wiec teraz to dla mnie conajmniej nowosc ;/
|
|
|
|
#2209 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie zaktualizowałam pierwszą stronę
![]() w dalszym ciągu zachęcam nowe mamy i te do których będę mogła dopisać brakujące tp o priv do mnie Jeśli ktoś znajdzie błąd albo ma pomysł co można jeszcze coś tam dopisać to również czekam na sugestie![]() Mnie po podróży po krótkiej drzemce głowa już nie boli ale cały czas mnie mdli i nie chce przestać nawet po jedzeniu (przeważnie mdli mnie jak już muszę coś wrzucić na ruszt) Autobusem i samochodem to ja bym w ogóle nigdzie nie dojechała... godzina autem to było dla mnie dużo za dużo...Dziewczyny mam pytanie co do beciowego, słyszała któraś o tym że trzeba koniecznie chodzić na NFZ żeby dostać becikowe?? a mamy które chodzą prywatnie będą miały problemy z uzyskaniem pieniążków? dzisiaj coś do mnie takiego dotarło a nie wiem ile w tym prawdy... |
|
|
|
#2210 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, ja mamusia sierpniowa roku 2011 - wszystkim przyszlym, zycze wszystkiego co najlepsze, spelnienia marzen i wspanialych wrazen z oczekiwania na wasze upragnione pociechy - czas ten jest MEGA wspanialy. Zdrowych i cudownych bobskow wam zycze i latwych i szybkich porodow
![]() co do wszystkich przesadow- radzilabym nie wierzyc - ja mam corke, mialam mdlosci i wymioty, zer o zachcianek, zero zmian na twarzy a corka - jota w jote TZ Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2011-12-31 o 02:05 |
|
|
|
#2211 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- jej nie strasz, przed 10 tyg to słyszałam że trzeba się zgłosić ale żeby na NFZ? to byłaby totalna głupota, nie rozumem po co, za dużo NFZ ma kasy czy jak, już widzę te kolejki przed gabinetami, już teraz do dobrego lekarza na NFZ trzeba czekać kilka tygodni, teraz kto tylko może sobie na to pozwolić to chodzi prywatnie i tu też do dobrego lekarza nie da się umówić na już, moja przyjmuje też na NFZ to mogłabym czasem do niej pójść żeby w papierach było |
|
|
|
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
Zniesli to ze przed 10 tyg trzeba byc u lekarza. zeby dostac becikowe trzeba byc przynajmniej 3 razy u lekarza ginekologa ( w kazdym trymestrze trzeba byc raz), pozniej bierze sie takie zaswiadczenie od lekarza prowadzacego ze prowadzil wasza ciaze, to jest potrzebne do becikowego.
Lekarz wylicza z 28 dniowego cyklu i pozniej kieruje sie tylko i wylacznie data z OM, a nie usg, bo te same zobaczycie, ze co usg sa inne. U mnie z miesiaczki bylo na 17 sierpnia, a z usg 14,18,19,21 a urodzila sie 11 w 39 tygodniu
Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2011-12-31 o 09:42 |
|
|
|
#2213 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez kupilam... smak tropikalny bo chcialam cherry ale byl pod spodem i nie moglam sie do niego dostac ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2214 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trochę poszukałam teraz w necie i od 2012 roku trzeba zaświadczenie, że kobieta pozostawała pod opieką lekarza od co najmniej 10 tyg ciąży, jest pomysł żeby przesunąć z 10 na 12 tydzień ale to nic pewnego jeszcze, jest kryterium dochodowe 85 tyś rocznie więc dość sporo, nic o lekarzu na NFZ nie było, raczej że nie każdą kobietę stać na wizyty prywatne a na NFZ często się czeka tak długo że ten 10 tydzień minie więc nie sądze żeby dyskryminowali prywatne gabinety moja lekarka kieruje się chyba owulacją bo na karcie ciąży mam wpisane 2 tygodnie wcześniej niż z daty miesiączki ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2011-12-31 o 10:17 |
||
|
|
|
#2215 |
|
Rozeznanie
|
Od 1 stycznia 2012 wchodzą przepisy, które mówią o tym, że becikowe będzie przyznawane tylko pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie ciąży przebywała pod opieką lekarską, a pierwsze badanie przeprowadzono u niej przed upływem 10. tygodnia ciąży. Kolejne badania mają być przeprowadzane w każdym z kolejnych trymestrów.
Mimo, że nowe reguły wchodzą w życie z początkiem 2012 roku, becikowe na nowych zasadach odbiorą dopiero te kobiety, które zaszły w ciążę w kwietniu 2012 roku lub później. |
|
|
|
#2216 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziękuje super ![]() Cytat:
Cytat:
ja tak jak wanilllka będe popijać soczek
|
|||
|
|
|
#2217 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja już po USG genetycznym, wszystko jest ok, kość nosowa pięknie widoczna, przepływy też miałam mierzone i wszystko w porządku, serce czterokomorowe, narządy wewnętrzne prawidłowe i na swoim miejscu, z pomiaru fałdu karkowego też wszystko ok wychodzi. No i płeć się jednak zmieniła, dokładniejsze USG pokazało, że jednak dziewczynka i gin stwierdził, że tym razem jest więcej niż pewien (chociaż coś tam potem powiedział, żeby i tak poczekać do USG w 20 tyg i wtedy to już będzie ponoć niemal ostateczna wersja ) czyli bierzemy od koleżanki resztę różowych ciuszków co zostawiliśmy hahahaa w ogóle dzieciak się na początku tak wiercił, że lekarz za nim nie nadążał hehe. Kopał, obracał się, głaskał się po głowie (super to widok był ![]() Aaaa i jeszcze przez chwilę widzieliśmy też jak dzieciaczek kciuka ssie, no po prostu niesamowite przeżycia
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-12-31 o 10:47 |
|
|
|
#2218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2219 |
|
Raczkowanie
|
Witam Sylwestrowo Mamusie
![]() Ja też będe nowy Rok opijać soczkiem bo na nic innego nei mam ochoty a ogólnei ja alkoholu za abrdzo nie lubie także i tych bezalkoholowych trunków ![]() Co do pracy i L4 to ja na najbliższej wizycue poprosze mojego lekarza o zwolneinei prszynajmneij na 2 tyg bo ja dojeżdżam zatłoczonym busem do pracy godz, a później jeżdże samochedem z kolega po trasie i to też zazwyczaj z 4-5 godz na tyłku w samochodzie, więc jak wysiadam to mnei wsztko boli. a później jeszcze znowu zatłoczonym busem godz wracam do domu i nast miejskim do rodziców po córcie. Także same dojazdy z wyjsciem z domu do pracy zajmują mi tak 2-2.5godz wiec ja już mam serdecznie dosyć. A że nie może mie pracodawca zmienić stanowiska pracy to lipa;/ i sam mi zaproponowal że może wezme sobei narazie zwolneinei dopóki nie przejda mi mdłośći i wymioty i ogólne złe samopoczucie. Mam spoko szefa który na prawde dba o pracownikow więc chyba nie zaszkodzi jak sobei wzme sobei troche wolnego i odpoczne, i naciesze sie Córcią bo późneij będzie już trudno jak pojawi sie kolejne malenstwo poświęcić jej dużo czasu i póść z nia gdziekolwiek. Ale się rozpisałam. No ja życze Wam wszytkiego najlepszego na Nowy Rok bo chyb się już dziś nei pojawie a jutro to nei wiem.
|
#2220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kla ski:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.

Tylko w listopadzie wypadły mi wizyty u hematologa i endokrynologa, więc od początku ciąży trochę tego było:

gratuluje 

mi na usg szukała ale siusiaka nie znalazła, mówiła że jeszcze wcześnie, chłopca podobno szybciej można rozpoznać więc liczę na dziewczynkę
Teraz troszkę lepiej. No i jeszcze miałam cerę mieszaną, a teraz jest strasznie sucha

kla ski: