|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Kubusewa ja tez bym radzila kupic wyprawke wczesniej, bo po porodzie jak to sobie wyobrazasz? Latac z dzieckiem po sklepach? Mysle, ze bedziesz zbyt zmeczona na to
poza tym to sa mega pieniadze na raz wiec tym lepiej rozlozyc sobie wydatki ja tez zamierzam duzo spacerowac, mam o tyle fajnie ze do tesciowej mam ok 7 kilometrow nie omieszkam do niej ISC no i na deptak mam ok 2 kilometry wiec tez sie tam fajnie idzie, park mam przy domu, w ogole duzo miejsc do chodzenia, obym tylko wytrwala w postanowieniu i lazila
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
Mala nazwy Sprzedajacych ktorych moge Ci polecic: rodzyneczki, babyboom.
|
#1893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kupilam juz wiekszosc rzeczy, bo pozniej nie bedzie na to czasu i kupuje stopniowo co miesiac po troche, aby uniknac jednorazowego wydatku.mysle ze lepiej byc przygotowanym. |
|
|
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze nic nie mam jeszcze oprócz ciuszków i wózka ... i obudziłabym się z ręką w nocniku...a jakie wkładki dla mnie po porodzie najlepsze???
|
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
Nie marudź my nie mamy nic, ani jednego kaftanika nic słownie: NIC
|
|
|
|
#1896 |
|
Zadomowienie
|
Kubusewa ja mimo super apetytu i dużej ilości pochłanianego jedzenia przytyłam narazie tylko 4 kg a jestem dziś w 25 t 0d ciąży. Gin mówi, że taka moja uroda.
Co do wydatków to wg mojego kosztorysu: 1500 zł wózek 1000 zł malowanie pokoju + komoda + dywan/wykładzina 2000 zł cała reszta, czyli laktator, butelki, smoczki, łóżeczko, pościel, kocyki, rożek, pieluchy tetrowe, pampersy i podkłady poporodowe do szpitala, termometr, staniki do karmienia, kosmetyki do kąpieli i pielęgnacji synka, wanienka itd...Wszystkie ceny zaokrąglałam + dodawałam koszty przesyłek, więc tu może wyjdzie nieco mniej. Ciuszki póki co kupuję za grosze z bieżących pieniążków, nie z tych odkładanych na ta grubszą wyprawkę. Na pomoc finansowa nie liczę, chociaż wiadomo byłoby miło dostać cokolwiek bo są to duże wydatki. W każdym razie tak czy siak damy sobie radę. Na szczęście w lutym dostanę 13 pensję z pracy za poprzedni rok, tak więc na wózek będzie i jeszcze zostanie. Mała ja będę kupowała większość u polecanego przez Aguśkę użytkownika : rodzyneczki http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11612773 Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-01-01 o 18:23 |
|
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1898 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Ja mialam w pierwszej ciazy straszna zgage,a mloda urodzila sie lysa...
|
|
#1899 |
|
Wtajemniczenie
|
tez mam zamiar duzo spacerowac, mieszkamy na wsi, mam park krajobrazowy 3km od domu. a tym bardziej ten nasz wozek z ogromniastymi kolami bedzie trzeba wykorzystywac
|
|
|
|
#1900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas na pewno nie ma co liczyć na generalny remont.. po pierwsze nie ma na to kasy po drugie głębszej potrzeby też nie ma .. w końcu jest tapeta a pokój od remontu (x lat temu) generalnie to był praktycznie nieużywany, także mnie czeka zakup i montaż szafy wnękowej, komódka dla maluszka, łóżeczko(najlepiej z baldachimkiem ) i jakieś siedzisko i jakieś oświetlenie (ale to max 200 zł za żyrandol i boczne).Dalej wanienka (ta moja znajoma ma jakąś wanienkę anatomiczną za 60zł), wózek(1500zł) No i wyprawka do szpitala i laktator NIe wiem czy jest sens kupować elektroniczną niańkę (w końcu nie musze od dziecka pedałować po schodach więc bez przesady) Jeśli to co dostanę od teściowej (bo obiecała mi) nie spodoba mi się to musze kupić nawilżacz powietrza (ale to raczej na zimowe miesiące) Nie wiem co zrobić względem teog sprawdzacza oddechu (co to kiedyś romawiałyśmy cyz ma być na łóżeczku czy na piżamce) ale to chyba wyjdzie mi w praniu Ubranek jako takich nie licze bo sądzę, że jednak ciocie i babcie mnie obdarują ponad miare (pomijając moje zakupy)No i tam rożki, kocyki (boję się tych z TKmaxu - musze poczytać) Olejki i pieluchy to też raczje wchodzą w skład cotygodniowych zakupów w hipermarkecie - więc tego też nie będę nawet liczyć.. No tyle, ze musze pomyśleć czy pieluszki eko czy pampers.... nie mam jeszcze zdecydowanego zdania na ten temat No i tyle w sumie ooo no musze się zastanowić czy musze kupować mustellę na rozstepy... Na raize mam aa dla mmy za 45 zł i mam skórę lśniącą jak po opalaniu z olejkiem z resztą już dawno aż tak nie dbałąm o skórę ![]() aaaa no i mam w końcu zalakierowane zęby - czyli do porodu żadnego borowania ![]() No i żeby nikt na mnie nie krzyczał: TOrbę do szpitala dla mamy i dal dziecka zamierzam mieć przed porodem spokojnie .. pewnie już od 21 marca będzie gotowa ... Mówię raczej o wózkach łóżeczkach, ... nie wiem .. chyba w ramach obsesji świątecznych zakupów poszłam do tego TKmaxa i tam się napatrzyłam na ciuszki i teraz pewnie będę chodzić kupować co tydzień zestaw kaftaników za 30 zł nie wiem.. początkowo chciałam nie dać się zwariować gorączce zakupów .. ale chyba powoli mnie ogarnia .. Pewnie po obronie mi całkiem puszczą hamulce .. dlatego sama nie wiem cyz modlić się o wczesniejsą czy późniejszą obronę a swoją drogą do szpitala mam jakieś 15 minut piechotą .. więc od biedy mogę iść pieszo do domu Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-01-01 o 18:41 |
|
|
|
|
#1901 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja mam trochę inne podejście do pomocy ze strony rodziców.
Pewnie się zdenerwujecie na mnie ale mnie by do głowy nie przyszło oczekiwać czegokolwiek od rodziców. W końcu zrobili dla mnie już tak wiele. Wychowali, wyżywili, ubrali, wykształcili. Wyprowadziłam się z domu i to JA będę miała dziecko, a nie oni. To była moja dorosła decyzja i nie wyobrażam sobie jakbym mogła oczekiwać od nich że będą się dokładać do mojego dorosłego życia np.kupując wyprawkę lub jej część. Jeśli chcą pomóc to cudownie ale to jest ich decyzja i dobra wola. A jeśli nie chcą lub nie mogą to też nie widzę problemu w końcu to ich pieniądze i mają prawo wydawać je na siebie jeśli takie mają życzenie. Ale to moje zdanie oczywiście i wiem że sytuacje w domach bywają różne i to nie jest tak że ja kogoś personalnie krytykuję. Naprawdę nie bo mało wiem o Waszych sytuacjach domowych więc potraktujcie to jako takie generalne dywagacje...
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O wiele milej byloby mi na przykład, jakby teściowa chociaż zapytała "jak się czuję" albo z grzeczności zapytała jak nam idzie kompletowanie wyprawki. Jak szwagierka była w pierwszej ciąży (poroniła na poczatku trzeciego miesiąca), już w 8 tygodniu ciązy kupiły wózek Generalnie szał i w ogóle. A nas się pytają jedynie o to, ile zapłaciliśmy za przejazd autostradą i skwitowanie "bogatego stać". A potem krytykowanie, że chcemy wywalić wykładzinę i połozyc panele (teraz widzę, ile piachu i psiej sierści codziennie się w wykładzinie gromadziło!) oraz "a gdzie wy postawicie łóżeczko?" Jakby to było najwazniejsze... a mnie martwi skąd wziąć pieniądze na wózek, bo te 'drobne' rzeczy mogę wliczyć w miesięczne wydatki na zycie, doliczyć do cotygodniowych zakupów.
|
|
#1903 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zariah ja się w 100 % podpisuje pod Twoją wypowiedzią
|
|
|
|
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie mamusie noworocznie i życzę samych miłych momentów w 2012 roku
Ja miałam niezbyt fajnego sylwestra, więc nie będę go nawet wspominać ![]() Dziewczynki mam do Was pytanko (chyba koniakonia coś o tym wspominała) - czy Was też tak boli spojenie łonowe? Mnie zaczęło bolec jakiś miesiąc temu, ale teraz ból jest wprost nie do wytrzymania... w nocy nie mogę wstać, płaczę z bólu... Najgorzej jest jak w ciągu dnia pójdę na jakiś spacer, później w ogóle nie mogę się ruszyć
|
|
|
|
#1905 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja tez nie mam zadnej pomocy, tez od czasu od czasu pomagam mamie. niestety tak jest ze niektorzy z rodziny mysla ze jak mieszkamy w uk to mamy pieniedzy mnostwo, a tak nie jest, my tu zyjemy (tzn mamy rachunki do placenia, jedzenie jest drogie, nie zarabiamy duzo jak na tutejsze warunki, fakt, ze staramy sie zyc (tzn wyjsc sobie gdzies od czasu do czasu, kupic sobie cos dobrego, ale tak powinno byc jesli mozna sobie na to pozwolic oczywiscie), mozemy sobie pozwolic na wiele rzeczy ale bez sensacji. Tz mama mieszkala kilkanascie lat we Wloszech, taka byla milosierdzia, ze pomagala jak szalona, organizowala synom wesela, na co ja sie nie zgodzilam, powiedzialam ze nikt nie bedzie mi organizowal i placil za wesele - bo oczywiscie wszystko byloby tak jak ona chce, kupowala multum rzeczy itd. a po powrocie do Polski zostala gola i wesola, wszystkie pieniadze sie rozeszly, kontakty z synami jakis czas temu sie popsuly i z synowymi przede wszystkim (poszlo tez miedzy innymi o pieniadze). dlatego dzieki Bogu ze jakos dajemy sobie rade i nie musze liczyc na pomoc, ale w zyciu roznie bywa, dlatego miedzy innymi wyjechalismy z Warszawy, bo tam wiecznie mielismy problemy finansowe, a cenie sobie przede wszystkim niezaleznosc. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-01-01 o 19:06 |
|
|
|
|
#1906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do fotelika.. zamierzam kupić wózek 3 w 1 i wypatrzyłam już nawet coś dla nas .. z fotelikiem dobrej jakości (i odpowiednią ilością gwazdek) poza tym... wydaje mi się, że będę mało z niego korzystała Po porodzie przez pierwsze 3 -4 miesiące nie zamierzam aż tak często podróżować do teściów a do rodziców to mogę dziecko przetransportować normalnie w wózku :P:P:P a wózek to ... podejrzewam, że wspomożony przez dziadków... raczej 100% będziemy mieć dużo wcześniej MOja mama nie narzuca mi się kompletnie.. bo uważa, że ja się bardzo denerwuję gdy ona się wtrąca .. więc ja nie mam takiego problemu .. ostatnio kupowała mi prezent na imienino-gwiazdkę.. prawie mi go wcisnęła na siłę (nie lubię być obdarowywaną ... jakoś tak czuję, że nie zasłużyłam ... wolę dawać prezenty)
|
|
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, nawet śmiem podejrzewać,że gdzieś to hormonalnie jest uzasadnione .... wg mnie pewien typ kobiet może mieć dzieci z czuprynami i te same kobiety mają dużo tych hormonów co rozluźniają mięśnie przy wpuście do żołądka ...
|
|
|
|
|
#1908 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1909 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja czasami musialam liczyc na pania z banku jak szlam pytac czy dostane jakis gowniany kredyt gotowkowy, beda na studiach nie chcialam prosic rodzicow o pieniadze,a musialam sie utrzymac jakims cudem w wawie.
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Rozeznanie
|
karolca to przykre że teściowa ma takie podejście i faktycznie deklaracje finansowe nie były na miejscu jeśli nie miała zamiaru zrealizować tych zamiarów
moja nawet nam nie pogratulowała i ma w nosie wnuczkę no ale niestety jak się wiążemy z TŻtami to z "dobrodziejstwem inwnetarza" że tak powiem i że nie mogę wybrać rodziny to pozostaje mi się pogodzić z sytuacją. Flowerbombka Cytat:
może bym miałą mnóstwo pieniędzy gdybym mieszkała na kupie z 10 ludzi w jednym domu i nigdzie nie wychodziła. Ale tak jak Ty prowadzę normalne w miarę życie więc też nie odkładam dużo. A nawet gdybym się tarzała w kasie to nie ich sprawa przecież. No ale ludzie są zawistni i oczekują od nas że będziemy ich sponosrować - np. wujek TŻta coż rozczarowali się chociaż dobrze o nas nie myślą A ja pomagam tylko mamie bo u niej się nie przelewa i to też bardzo rzadko bo ona ode mnie pomocy wziąć nie chce. Zosia samosia jest taka kochana mamuś moja. ![]() kubusewa - ja nie mówię, że to coś złego jak się liczy na pomoc w kupieniu wózka. Jak mówiłam nie mam pojęcia o Waszych układach rodzinnych więc naprawdę, naprawdę nie krytukuję. To na pewno super jak rodzice mogą/chcą pomóc i gdybym dostała od rodziców wózek to bardzo bym się ucieszyła na pewno. Ale nie liczę na żadną pomoc bo w końcu decydujac się na dziecko wiedziałam, że wózek dużo kosztuje. Wiedziałam i liczyłam się z takimi kosztami. A moja rodzina jeśli nie chce lub nie może to naprawdę nie ma obowiązku żadnego mi pomagać bo przecież dla nich to też duży wydatek. |
|
|
|
|
#1911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1912 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a panie z banku wyrozumiałe nie są ale dałam radę |
|
|
|
|
#1913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Noi Filipek nie mial jakiejs bujnej czuprynki ale mial dosc duzo wloskow potem oczywiscie z czasem wylysial hihih i wyrosly mu nowe wloski zupelnie inne niz te pierwsze.
|
|
#1914 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
![]() z czuoryny nic mi nie zostało bo w wieku 2 lat miałam cienkie, białe włoski i mama mi kokardki w nie wplatała bo takie miałam cienkie mysie ogonki, że nawet gumka do włosów z nich spadała |
||
|
|
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatecznie przez te dolegliwości miałam papier ze wskazaniami do cc, ale podjęłam próbę porodu sn ( po konsultacji z ordynatorem na oddziale, który powiginał mi nogi w tą i w tą i zapytał czy chcę spróbować, a ze ja na końcówce dużo nie chodziłam to ból był znośny). Skończyło się cc, bo nic nie szło, no i w sumie nie wiem czy by to spojenie wytrzymało. Może lekarz da Ci zlecenie na takie pas ortopedyczny , który pomaga na tą dolegliwość, wtedy będziesz mogła to na kasę chorych załatwić. A czy pomaga Ci taki jakby kaczy chód ? Bo lekarz przyjmujący mnie na oddział stwierdził,że dam radę , bo nie chodzę kaczym chodem
|
|
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Filip urodzil sie z ciemnymi wloskami prostymi, potemmu wyrosly jasniejsze (brazowe) i jak rosly to pozniej mocno mu sie krecily i bardzo mierzwiły. Mial takie niesforne, splatane. A teraz ma proste w moim kolorku, bo maz ma ciemniejsze.
|
|
#1918 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a Wy bierzecie jedną torbę do szpitala czy dwie (osobną ze swoimi rzeczami i osobną z rzeczami dla malucha?)
---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- ivonka7 MoniaHan gosia261282 ślicznie wyglądacie
|
|
|
|
#1919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1920 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najche tniej wzielabym taka mala walizke, ale nie wiem czy mozna, a jak nie mozna walizki to wezme dwie torby (i masz racje z tym podzialem torby na rzeczy dla dzidzi i dla mamy)Dziewczyny ktore rodzily beda lepiej wiedzialy. a wlasnie przypomnialo mi sie. moja przyjaciolka ma 9 miesieczna coreczka (ma jeszcze 2 letnia), i ta mlodsza nawet nie zaczyna siadac jeszcze, wiec troche tym zmartwieni wybrali sie do lekarza (w wawie), powiedzial ze to bardzo prawdopodobne ze to choroba genetyczna...bez zadnych badan tak im powiedzial, i polaczyl jeszcze to z plamami (ma biale plamy na nozkach, kolezanka uwaza ze to bielactwo lub plamy od slonca). powiedzialam jej ze bielactwo ja mam tez (moj tato rowniez), ze ono nie ma nic wspolnego z tym ze ona jeszcze nie siedzi. lekarz nazwal te odbarwienia ''plamami'', powiedzial ze w zwiazku z tym serduszko jej tez pewnie prawidlowo sie nie rozwija.wystraszyli sie bardzo ta diagnoza ''choroby genetycznej'' bezpodstawnej tak naprawde i znalezli dobrego neurologa i poszli do niego. zbadal malutka, stwierdzil ze zadnej choroby genetycznej nie widzi, poprostu za malo byla malutka stymulowana, z ''plamami'' nadal nie wiadomo, maja isc na dalsze badania. kazal cwiczyc z malutka czesciej i stwierdzil ze ma ruchowy rozwoj opozniony o 2 miesiace a tak poza tym wszystko dla niego wyglada dobrze. kolezanka przyznala, ze z pierwszym dzieckiem wiecej pracowala, z ta malutka stanowczo za malo, przewaznie lezala w bujaczku lub w wozku na podworku, glownie na pleckach, kolezanka wtedy przygotowywala sie do egzaminu na aplikacje, mieli przeprowadzke, remont i sama stwierdzila ze to pewnie ich wina. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-01-01 o 19:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

poza tym to sa mega pieniadze na raz wiec tym lepiej rozlozyc sobie wydatki
no i na deptak mam ok 2 kilometry wiec tez sie tam fajnie idzie, park mam przy domu, w ogole duzo miejsc do chodzenia, obym tylko wytrwala w postanowieniu i lazila 

nie wiem.. początkowo chciałam nie dać się zwariować gorączce zakupów .. ale chyba powoli mnie ogarnia .. Pewnie po obronie mi całkiem puszczą hamulce .. dlatego sama nie wiem cyz modlić się o wczesniejsą czy późniejszą obronę 

może bym miałą mnóstwo pieniędzy gdybym mieszkała na kupie z 10 ludzi w jednym domu i nigdzie nie wychodziła. Ale tak jak Ty prowadzę normalne w miarę życie więc też nie odkładam dużo. 
najche tniej wzielabym taka mala walizke, ale nie wiem czy mozna, a jak nie mozna walizki to wezme dwie torby (i masz racje z tym podzialem torby na rzeczy dla dzidzi i dla mamy)