|
|
#181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode 2013
Hej dziewczyny, wcześniej nie miałam czasu, więc dopiero teraz życzę wam wszystkiego dobrego - zdrowia, szczęścia, spełnienia wszystkich planów oraz duużo cierpliwości potrzebnej do planowania waszych ślubów
Jak czytam o waszych przygotowaniach to widzę że jestem lekko do tyłu czyli nie mam załatwionego nic Mam plan do czerwca zrobić nauki przedmałżeńskie, najchętniej jakieś weekendowe, tylko zastanawiam się gdzie. Który Kościół byście polecały?
|
|
|
|
#182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jutro się idziemy zapisać do akademickiego
|
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
biala17a, nie tylko Ty jesteś w tyle. Obie jesteśmy
Ja temat nauk omijam szerokim łukiem. Jeszcze nie wiem w jakim kościele i z jaką datą będę ślubować. Macie pomysł jak mu przemówić do rozumu? Bo ja już tracę wiarę Edytowane przez lady fancy Czas edycji: 2012-01-02 o 18:00 |
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze raźniej. Dla mnie to na razie nie realne takie;-) a mamy tylko salę zarezerwowaną. Rozglądamy się za zespołem.Dziewczyny a wy wszystkie jesteście z Lublina? Tylko ja nie?
|
|
#185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#186 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A odnośnie Twojego pytania to ja co prawda pochodzę z Lublina ale mieszkam w Warszawie więc wszystko będziemy załatwiać "dojazdowo-weekendowo" ![]() Cytat:
Płatności Jaka cena za osobę? Czy jest minimalna liczba osób, za które trzeba zapłacić? Czy cena jest uzależniona od liczby gości? (im więcej gości, tym cena za osobę niższa) Jak wygląda płatność: ile przed weselem, ile po? Trzeba znać dokładne terminy i kwoty Jak wygląda opłata za dzieci? (przeważnie połowa ceny) Ile płaci się za osoby z obsługi wesela, nie związane z salą (zespół, fotograf itp.)? Lokal Na ile osób przeznaczony jest lokal? W ilu salach odbywa się wesele? Czy parkiet do tańczenia i stoły są w tej samej sali czy w osobnych? Czy jest ogródek? Czy można z niego korzystać? Czy jest wydzielone miejsce dla palących? Czy w danym terminie odbywa się tylko nasze wesele czy jest ich więcej? (dotyczy to tylko dużych lokali, dworków czy pałaców) Menu Jak wygląda menu, z ilu posiłków się składa (ile gorących, ile zimnych)? Kto ustala menu? Para młoda czy jest to narzucone odgórnie? Jak duży wybór mamy ustalając menu (np. wybieramy z kilku potraw czy możemy zasugerować własne)? Czy można spróbować potrawy, które będą podane na weselu (nie będzie takiego problemu jeśli jest to restauracja)? Czy dania podawane są na półmiskach, czy każdy dostaje już nałożoną porcję na talerzu? Czy po weselu można zabrać resztę jedzenia? Kiedy można je odebrać? Czy jest pakowane przez lokal, czy samemu trzeba dostarczyć odpowiednie pojemniki? Pokoje Czy pokój/ apartament dla nowożeńców jest w cenie? Czy są pokoje dla gości? Jaka jest cena? Czy sala dysponuje pomieszczeniem, w którym para młoda można schować prezenty, koperty, rzeczy osobiste, itp. (przede wszystkim gdy sala nie dysponuje pokojami)? Alkohol Czy alkohol kupujemy sami czy trzeba wykupić w lokalu? Czy jest korkowe, ile wynosi? Kto wydaje alkohol (nieraz jest on w osobnym pomieszczeniu, do którego klucz dostają nowożeńcy/ drużba/ rodzice, wtedy tylko oni mogą je otworzyć)? Kto podaje alkohol (drużba/ obsługa)? Czy jest możliwość ustawienia osobnego stołu na inny alkohol niż wódka (wino, piwo itp.)? Jak wygląda w takiej sytuacji opłata za ten alkohol? Ciasta i tort Czy w cenę wliczone jest ciasto i tort? Jeśli nie jest to w cenie, to czy istnieje możliwość kupna w lokalu czy sami musimy to zorganizować (nieraz kupno w lokalu jest właściwie obowiązkowe, na to też trzeba zwrócić uwagę) (to samo dotyczy owoców i napojów)? Klimatyzacja Czy jest lokalu? Czy jest w cenie? Ile kosztuje korzystanie z klimatyzacji, jeśli nie jest w cenie? Ustawienie stołów Jak ustawione są stoły? Czy można samemu zaproponować ustawienie stołów? Dekoracja Czy dekoracja lokalu jest w cenie? Kto zajmuje się dekoracją, jeśli lokal to jaka jest cena? Jeśli my dekorujemy, to jaką mamy swobodę i kiedy możemy to zrobić? Jeśli dekoracja jest w kwestii lokalu, czy możemy coś dodać swojego? Czas Do której trwa wesele? Czy przekroczenie danej godziny zakończenia wesela oznacza dodatkową opłatę? Obsługa Czy obsługa jest w cenie? Ilu jest kelnerów podczas wesela? Czy podczas wesela obecny jest kierownik? Jeśli nie, kto jest wtedy osobą decyzyjną? Pozostałe Czy herbata i kawa są w cenie? Jeśli nie to ile kosztuje i jak jest rozliczana (najczęściej ilość wydanych filiżanek/szklanek)? Czy jest ochrona? Czy istnieje możliwość, że na wesele wejdzie osoba nieproszona? Do kiedy należy podać ostateczną liczbę gości? Jak wygląda sala do tańczenia? Czy jest parkiet, płytki, itd.? Czy na następny dzień po weselu można zrobić poprawiny? Jaki jest koszt? Czy jedzenie i napoje, które zostały z wesela? Czy lokal oferuje dodatkowe atrakcje: sztuczne ognie, fontanna czekolady, pokaz barmański itp? Czy samemu można zorganizować sobie tego typu atrakcje? Czy nie wiąże się to z dodatkowymi opłatami w lokalu? (np. fontanna z czekolady ) Dodatkowe opłaty (warto upewnić się czy jest to w cenie, żeby potem się nie zdziwić) Parking Szatnia Korkowe Pokrojenie tortu Roznoszenie i rozlewanie napojów Pierwszy kieliszek szampana Chleb i sól na przywitanie nowożeńców Opłata za stłuczoną zastawę, kieliszki? (czasami zdarza się, że zapłacić trzeba nawet za kieliszki, które para młoda rzuca za siebie po pierwszym toaście) |
||
|
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
|
Jolie Perle Rare, dziękuję Ci z całego serducha, bardzo mi pomogłaś
Tak poza tym, to dużo zadatku na sale płaciłyście? Z TŻ-tem jesteśmy prawie zdecydowani na Akropol ![]() |
|
|
|
#188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie Pod Kasztanami było za duże (podobno minimum 140 os.) ale z tych dwóch sal wybrałabym Pod Kasztanami - Akropol mnie nie przekonywał: za blisko ruchliwej trasy, mało miejsca do tańczenia, wg mnie ogólnie za mała sala jak na 150 0sób no i dziwny "zakaz" używania ogródka podczas wesela - dopytajcie się o to właścicielki bo nam podczas spotkania wciskała że niby ze względu na klimatyzację te duże drzwi wejściowe zostają zamknięte zaraz po uroczystym wejściu młodych na salę ... nie pamiętam szczegółów ale mocno nas to zdziwiło.
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz dla mnie może jeszcze jakieś przydatne informacje odnośnie Akropolu?
|
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
My z Tż-tem planujemy ślub na sierpień 2013. w nast, tyg. chcemy zwiedzać sale, robimy wesele na ok 250 osob . Wesele ma być 2 dni, w związku z tym planujemy odwiedzić katarzynkę i romax. romax wiemy jak wygląda, ale zdjęć katarzynki tej najnowszej sali nigdzie nie ma.. z tego co wyczytałam to ciężko juz jest z terminami w katarzynce co mnie troche smuci bo ma dobre opinie.. no ale okaże się...jeśli któraś z Was ma zdjęcia katarzynki tej nowej sali na ponad 200 osob to bardzo proszę na maila : sylwia198866@interia.pl |
|
|
|
#191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do innych szczegółów to niestety nic na chwilę obecną nie przychodzi mi do głowy, niestety po podpisaniu umowy na salę wyrzuciłam wszystkie notatki dotyczące pozostałych lokali a szkoda bo z racji mojego niezdecydowania zwiedziliśmy sporo lokali...ogólnie uważam że Akropol jest bardzo ładny, ma ładnie urządzone pokoje, jest z tych, co "robią wrażenie" i ma sporo dobrych opinii jednak nas nie przekonał. a! i pamiętaj, że śliczne kwiatki i dekoracje, które są na zdjęciach nie są zwykle zapewniane przez lokal - jednak to dotyczy wszystkich sal Edytowane przez Jolie Perle Rare Czas edycji: 2012-01-02 o 22:25 |
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Jolie! Uświadomiłas mi swoją lista że zapomniałam zapytać jak się płaci za małe dzieci. Masakra jak mogłam zapomnieć. A umowa już podpisana więc trudno może okaże się ok;-) tz dał 1000zł zadatku.
Dziewczyny a myślałyscie jaki byście chciały kolor przewodni na weselu? Ja myślę nad fioletem ale nie wiem czy blondynka i fioletowy bukiet to dobry pomysł
|
#193 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam się z Wami w nowym roku i od razu składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne!
Dopiero wróciliśmy z sylwestra... Trochę zabalowaliśmy, ale było świetnie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A propo Akropolu, byłam tam na dwóch weselach! I znam ten lokal z trochę innego źródła! Jedzenie jest smaczne, wielkości dań są w porządku, jak coś się kończy to donoszą. Sala moim zdaniem jest na max 140 osób! Jak chodzi o wychodzenie na dwór, to ja się nie dziwię, że zamykają te duże, wejściowe drzwi. W końcu po to jest klima, żeby nie zmieniać temperatury w pomieszczeniu co chwilę. Ale to nie znaczy, że nie mozna wychodzić na dwór! To jest absurd! Wychodzi się z sali do korytarza, gdzie jest recepcja i później na dwór, więc nie wiem skąd macie takie informacje, że nie wolno korzystać z ogrodu... Jedynym minusem jest to, że Akropol ma zawalony kalendarz na dwa lata w przód!
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
witaj sylwia0002, ja niestety, nic nie wiem a propos Katarzynki.
Zalety to na pewno:niższa cena w stosunku do innych lokali, śliczny ogródek, wnętrze ładne, duża sala, sporo miejsca do tańczenia, dobra klimatyzacja, ładne łazienki (panie z obsługi co raz to sprawdzały czy czysto, czy nie trzeba donieść papieru), obsługa na 5-tkę (cały czas podawała coś, pytała czy potrzeba nowego talerzyka, donosili wódkę, napoję na bieżąco), akustycznie jest jak najbardziej w porządku, Wady: hmm. może taki parking średni, ale raczej na pewno się zmieścicie(plus, że o ile dobrze pamiętam, niektóre miejsca były zadaszone) na prawdę polecam nie wiem jak inne dziewczyny, ale to był jeden z lokali, gdzie bawiłam się najlepiej Jolie Perle Rare, a nie wiesz czy jest dowolność w wystroju sali czy np. można tylko kwiatki? justi699, właśnie kolor przewodni dziś spędził mi sen z powiek zastanawiam się nad ecru z brązem lub różem . Jeśli jesteś blondynka to fiolet wydaje się okej edycja: myszonka88, dziękuję bardzo za cenne informację
Edytowane przez lady fancy Czas edycji: 2012-01-02 o 22:17 |
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie zależy Ci na weselu w sobote, to można zawsze wybrać niedzielę! Ja właśnie w Akropolu byłam na weselu przyjaciela Tżta w niedzielę! Jest duzo taniej! A co do zaliczek to z tego co wiem to jest tak jak wszędzie, ok 1000-2000zł. W najbliższym wolnym czasie radziłabym pojechać, bo Wszyscy nam mówili, że po nowym roku będzie wysyp rezerwacji. Jeśli My nie mielibyśmy dwudniowego wesela też bym robiła w niedzielę, zawsze to taniej, a wesele to samo!
|
|
|
#196 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do klimatyzacji - wystarczy zamykać drzwi ![]() Odnośnie terminów to na pocieszenie napiszę, że jak w sierpniu szukałam wstępnie na 2012 to były jeszcze ze 2 wolne soboty w sezonie więc chyba nie będzie problemów z terminami na 2013 Cytat:
nie pamiętam już takich szczegółów jednak sala jest na tyle ładna, ze poza kwiatkami nie trzeba jej bardzo stroićCytat:
Edytowane przez Jolie Perle Rare Czas edycji: 2012-01-02 o 23:27 |
|||
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
u nas też będzie przewodni bordowy albo fioletowy
widziałam już jak sala w bordowym wygląda więc może raczej bordowy ![]() my dzisiaj chcemy iść nauki ogarnąć
|
|
|
|
#198 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#199 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie. Jak to jest z tymi naukami? To nie jest tak, że trzeba je zrobić jak najbliżej ślubu? Czy może to wszystko jedno kiedy się je robi?
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Co do koloru przewodniego to jeszcze sie nie zastanawiałam, wole nie myśleć teraz o tym, bo przed ślubem może mi sie coś odmienić!
![]() Ja na Waszym miejscu zapytałabym się o to w kościele, w którym będziecie brali ślub. My dowiedzielismy się, że nauki u mnie w parafii ważne są tylko w tym roku w którym bierze się ślub. Oczywiśnie nie dotyczy to sytuacji losowych, niezależnych od nas.
|
|
#201 |
|
Zadomowienie
|
my sie dzisiaj zapisalismy w akademickim i nic nie było, że w roku w którym jest ślub
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór dziewczyny
jak tam wam dzień mina? Mi ok tylko teraz pora zabrać się za naukę. W niedzielę mam 2 egzaminy :-| no ja właśnie myślałam o jasnym fiolecie plus ecry lub biały. Tż umówił nas na czwartek wieczór z dwoma zespołami. Zobaczymy co z tego wyjdzie
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, mnie dziś jakoś dopadło choróbsko straszliwe..
mam nadzieję, że Wy się jakoś jeszcze bronicie ![]() tajeczka, gratulacje tak poza tym, to ile wcześniej chodziłyście z TŻ-tami do kościołów rezerwować termin? edycja: justi699, jakie zespoły jeśli można wiedzieć?
Edytowane przez lady fancy Czas edycji: 2012-01-03 o 18:20 |
|
|
|
#204 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam kilka do wyboru i podejrzewam, że nie będę miała problemu z terminem
|
|
|
|
|
#205 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
|
|
#206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(może być w wiadomości prywatnej) sama jestem w kropce a TŻ się uparł na Katedrę ![]() edycja: Iemand, dziękuje z całego serducha Kochana normalnie leże w łóżku z gorączką i takim bólem gardła, że szkoda gadać..
Edytowane przez lady fancy Czas edycji: 2012-01-03 o 18:29 |
|
|
|
|
#207 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
Zespołów mamy kilka. Ale nie wiem czy ci się przydadzą nazwy bo ja nie jestem z lbl.
No kuruj się kochana, wygrzewaj. Mnie dziś głowa boli i węzły chłonne(?)
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
justi699, ojoj, też się kuruj!
ja się dziś kuruje grzanym winem mój błąd.
|
|
|
|
#210 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.

Mam plan do czerwca zrobić nauki przedmałżeńskie, najchętniej jakieś weekendowe, tylko zastanawiam się gdzie. Który Kościół byście polecały?

jutro się idziemy zapisać
tayka
Macie pomysł jak mu przemówić do rozumu? Bo ja już tracę wiarę 

używania ogródka podczas wesela - dopytajcie się o to właścicielki bo nam podczas spotkania wciskała że niby ze względu na klimatyzację te duże drzwi wejściowe zostają zamknięte zaraz po uroczystym wejściu młodych na salę ...
co mnie troche smuci bo ma dobre opinie.. no ale okaże się...

mam nadzieję, że Wy się jakoś jeszcze bronicie
ja się dziś kuruje grzanym winem