|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Czyli twoje łożysko jest zaraz pod twoimi żebrami na przedniej ścianie-czyli jakby od zewnątrz. Ja mam swoje na ścianie tylnej -czyli od strony wnętrzności. I tyle, oba są jak najbardziej prawidłowe. Ważne żeby nie było przodujące-czyli umiejscowione przy szyjce macicy.
|
|
|
|
#2222 |
|
Zakorzenienie
|
Claudia ja się wyprowadziłam jak miałam 21lata. Ale u mnie to inna historia. Często kłóciłam się z rodzicami i często słyszałam że mam wypierd...... więc powiedziałam im że jak jeszcze raz to usłyszę to to zrobię no i tak zrobiłam. I szczerze nie żałuję bo po tym bardziej dogaduję się z rodzicami teraz.
|
|
|
|
#2223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Tylko pojechałam do męża dopiero miesiąc po ślubie cywilnym, bo chciałam jeszcze obronić pracę magisterską. No ale tak się złożyło, że obroniłam ją dopiero w styczniu i latałam kilka razy do PL z pracą .---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Ja dzidzię czuję od 12tc .
|
|
|
|
|
#2224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Daj Twoim rodzicom czas, na pewno dojdzie do nich że mają już dorosłą córkę, która będzie miała swoją rodzinę. A my już w 32 tc. Jak to szybko zleciało, za kilka tygodni będę mamą!! A mam jeszcze takie pytanie - czy któraś z Was kupowała może przez allegro łóżeczko dla dziecka z całym wyposażeniem - tj. materac, pościel, ochraniacze itd. Bo jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak kurier ma to dostarczyć?
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
Z domu wyprowadziłam się mając 21 lat. Mieszkanie kupiliśmy gdy miałam 20 (tak, czekaliśmy rok na możliwość wprowadzenia się).
|
#2226 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
ja uż 28 tydzień! jak to szybko leci 2 tygodnie zostało do 30 tc. a później już z górki cieszę się nisamowicie
|
||
|
|
|
#2227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2228 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-01-03 o 11:10 |
|
|
|
|
#2229 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurierzy mają obowiązek wniesienia przesyłek o wadze nie przekraczającej 30 kg. Zgodnie z prawem przewozowym kurierzy nie mają obowiązku wniesienia cięższych paczek. @19claudia91 ja miałam 23lata, i mimo,że wcześniej studiowałam z dala od domu to mama i tak próbowała odwlec wyprowadzkę w czasie. To było dziwne, bo ja też zwiewałam z domu podobnie jak nikii89, żeby poprawić stosunki między sobą a rodziną. |
|
|
|
|
#2230 |
|
Zakorzenienie
|
No wiec jestem po wizycie u lekarza ogolnego.
Bylam u bardzo fajnej mlodej pani doktor, ktora w sumie mnie bardzo pocieszyla, ze ona tez takie bole pachwin i ud wewnetrznych miala od 6 m-ca ciazy i urodzila sn i po porodzie jej przeszlo. Mowila, ze to sa dosc sporadyczne przypadki, kiedy jest duze rozejscie spojenia lonowego i wtedy nie mozna rodzic sn, a tak to powinno byc ok. Ale ze jutro mam wizyte u gina, to powiem mu o tym, moze uda mu sie zbadac poprzez usg, pani doktor mowila, ze nie jest pewna ale byc moze glowica od usg uda sie zbadac to spojenie lonowe. No i skierowanie mam do ortopedy, wiec jutro lub pojutrze pojade do przychodni przyszpitalnej i umowie sie na wizyte tak w razie czego. Ale zobaczymy co jeszcze jutro powie moj gin.
|
#2231 |
|
Zadomowienie
|
ja miałam dzisiaj straszne koszmary, ale wiem ze to z wieczornego ogladania tv, śniło mi się ze TZ mnie zdradził-z jedna z was , ale nie zdradze wam z która, bo to chyba takie losowe było.W tym snie prosto w oczy przyznał mi sie do zdrady fizycznej, beczałam jak nie wiem![]() ja mam łożysko w scianie tylnej w dnie i czuje synka dosc mocno ![]() Claudia my z TZ mieszkalismy przed slubem z moimi rodzicami rok i rok po slubie, remontowalismy nasze mieszkanko, wiec rodzice wiedzieli ze przedzej czy pozniej sie przeproawdzimy.Przproawdz ilismy sie w momencie kiedy ja juz nerwowo nie dawałam rady i moja mama byla w szoku, płakała i w ogole mówiła cos o wdziecznosci, ale po tygodniu oswoiła sie z sytuacja i teraz jest ok miałam 21 lat jak sie wyprowadziłam.
|
#2232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Dziękuję za wszystkie komplementy ![]() i już wczoraj nie miałam jak popisać, bo TŻ ciągle zaglądał mi w kompa ale wczoraj nareszcie pierwszy raz poczuł malutkiej ruchy dała mu parę kopów, ale był zadowolony a jutro ma 23. urodziny i będę mu wieczorem tworzyć jakieś ciacho - biszkopt przełożę masą lub bitą śmietaną, bo tortów zbytnio nie umiem robić...Cytat:
![]() Wczoraj zamówilam na all trochę rzeczy, wszystko co mi się przydało od sprzedawcy rodzyneczki (bo jedna przesyłka to po co kombinować) także czekam teraz na: laktator TT, wkładki laktacyjne 50 szt. TT, osłonki uniwersalne na sutki TT, prześcieradło frotte z gumką i takie samo flanelowe, 10 szt. majtek poporodowych i 3 opakowania wkładów poporodwych z belli i aspirator nosefrida. Już jakoś moja lista posiadanych rzeczy w miarę wygląda wczoraj poprałam białe ubranka, dziś poprasuję i piorę kolorowe. Poza tym wrzucę do pralki torbę, którą zamierzam wziąć do szpitala - ma wymiary takie jak na wielu stronach piszą, że najlepiej jak torba nie przekracza 115cm (suma wysokości i szerokości). Ciekawe tylko czy się w nią zmieszczę
|
|
#2233 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2234 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
możesz zapytać sprzedawcę ile toto waży a potem wykłócać się z kurierem. ja sprawdzę ile waży mój ikeowy standard. edit: sprawdzone: lekusieńki singlar waży 15kilo, a nawiększe jakei znalazłam-mammut już 42! koniecznie pytaj sprzedawcę, w razie czego neich Ci wyśle za dodatkową opłatą taką firmą kurierską, która ma opcję wniesienia. Edytowane przez cottonpuma Czas edycji: 2012-01-03 o 11:31 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#2235 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja uwielbiam tymbarki m.in. za te "niespodzianki" pod zakrętkami ![]() Cytat:
czyli miałam skończone 22 lata (pół roku po ślubie-wcześniej mieszkaliśmy razem z mężem u rodziców). To była kwestia czasu, bo remontowaliśmy mieszkanie więc to było zależne od tego kiedy je wykończymy. mimo, że moi rodzice byli na to przygotowani, wiedzieli że kiedyś to nastąpi to i tak wiem, że było to dla nich trudne. Z resztą dla mnie też... Ale takie życie, więc przyzywyczajamy się wszyscy do nowej sytuacji Cytat:
Dzień dobry. pospałam do 10 ale jakaś taka nie wyspana jestem, tak jak Wy, kręce się z boku na bok, w efekcie budze się na plecach
|
|
#2236 | ||
|
Zakorzenienie
|
Co do umiejscowienia lozyska, tez myslalam, ze jak na przedniej scianiejest to mniej czuc bobasa, ale ja mam na przedniej scianie a chytam go za plecki pupcie i czuje bardzo wyraznie wiec juz nie wiem....
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bylam w szoku. Ale czasem cuda sie zdarzaja, bo ogolnie panuje duza znieczulica. A ze to moja druga ciaza, to juz nie jedna akcje widzialam i nie raz zostalam zignorowana mimo brzuszka.
|
|
#2237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no to może lepiej się dowiedz ile to waży i jakie mają warunki dowozu, czy kurier to wnosi pod drzwi, żebyś nie została z tymi pakami na dworze |
|
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
Noż ja nie pierdziele przyznam się szczerze, że rzadko bywam u lekarzy ale to co mnie dzisiaj spotkało to jest skandal szczyt i kurna szara pierd..... rzeczywistość Dostałam skierowanie od prywatnego lekarza (bo przecież na fundusz nie pójde) na posiew moczu pochwy na kiłę i na jakieś inne tam takie ciążowe Idę dziś do okienka a tam baba do mnie 150 zł ![]() Na co ja: i nie ma to znaczenia, że jestem w ciąży?? Ona: NIe bo ma pani skierowanie od prywatnego lekarza No i ja sięteraz pytam: gdzie tu ....wa sprawiedliwość |
|
|
|
#2239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc podziękowałam i poczekałam na wizytę do swojej i to co ona mi każe zrobić za badania. ale też byłam mega poirytowana tym faktem, bo dla mnie skierowanie to skierowanie bez względu na to czy od prywatnego czy na kasę, a tu się okazało, że jednak skierowanie od prywatnego to pic na wodę ![]()
|
|
#2240 |
|
Zakorzenienie
|
kubusewa niestety ja chodzę prywatnie do gina i wszystkie badania prywatnie i płatnie robię
Ja się wyprowadziłam chyba najpóźniej z was. Co prawda jak studiowałam to mieszkałam w innym mieście ale po studiach wróciłam i mieszkałam z rodzicami. Dopiero rok temu mieszkam na swoim. Tyle że ja z rodzicami miałam zawsze super relacje |
|
|
|
#2241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się na niego nóż w kieszeni otwiera po zmianie refundacji leków i sposobie wypisywania recept! I na aptekarzy - wariatów (bo tacy się zdarzają teraz). Mój brat dostaje specjalne leki na padaczkę aby przerwać napad. Ok. W grudniu zabrali refundację, więc mama zrobiła wcześniej zapasy, bo cholera wie, co to będzie. Aptekarka poszła mamie na rękę i wypisała na kartce jak recepta powinna być wypisana. Lekarka zgodnie z instrukcją receptę wypisała, na co pani aptekarka odsyła mamę z powrotem do lekarza, bo recepta nie jest wypisana tak, jak być powinna. No ręce opadają. W drugiej aptece nie robią tego problemu. Lekarz rodzinny drukuje recepty. Pani w aptece nie zrealizowała recepty, bo druk jest za słaby, pieczątka krzywo przystawiona!!!! Czujecie to!? No i numer pesel nie jest równo w krateczkach wydrukowany. I co ma taki lekarz zrobić? A pacjent? Farmaceutom przewraca się już w dupach ![]() No i żeby do lekarza rodzinnego rejestrować się z tygodniowym wyprzedzeniem? Tak zapisać mogę się, jeśli wiem, że będę za tydzień potrzebowała konsultacji czy coś... ale w nagłym przypadku chorobowym nikt mnie nie może przyjąć, bo to jego dobra wola jeśli ma komplet pacjentów. ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
|
|
#2242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
To nie chodzi karolca o podejście tylko o sankcje finansowe dla farmaceutów i lekarzy. Teraz tego się boja i stąd takie szopki
|
|
|
|
#2244 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
wiem bo sama stawiam... na druczkach do banku i ani razu mi pani nie powiedziala ze krzywo |
||
|
|
|
#2245 |
|
Rozeznanie
|
no może i są, ale te podstawowe badania kosztują mniej więcej 8 zł za badanie (czyli 16 zł) + jakies 3 zł za pobranie krwi, chociaż je się nie spotkałam z tym, żeby ktoś w laboratorium mnie poinformował, że mogę wykonać je bezpłatnie....
|
|
|
|
#2246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jakie sankcje? Z jakiego powodu? Recepta dobrze wypisana (dokładnie tak jak pani aptekarka sobie zażyczyła)... i jeszcze tekst "pieczątka krzywo przystawiona" No sorry :/ Jakby wszystko było źle wypisane, to żadna apteka nie zrealizowałaby recepty. A nie tylko ta jedna.
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchaj 16 to nie 150 jednak .. no umówmy się ....
|
|
|
|
#2248 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
znalazlam prace przez angielska agencje jako Au Pair, ludzi do ktorych jechalam widzialam tylko na zdjeciach i rozmawialam z nimi przez telefon, za bardzo nigdzie wczesniej nie wyjezdzajac, spakowalam sie i pojechalam do UK (autokarem , posiedzialam 5 miesiecy i wrocilam (zadowolona ze spelnilam swoje marzenie, wszytskie zarobione pieniadze (marne byly) wydalam na lekcje angielskiego i pamiatki i zwiedzanie![]() Claudia nawiazujac do Twojej odpowiedzi na post ivonki....nie obraz sie...ale on teraz potrzebuje Twojej bliskosci i synka??? a gdzie byl jak Ty potrzebowalas jego bliskosci, ile nerwow Ciebei to kosztowalo??z doswiadczenia wiem ze nie warto np. tracic kontaktu z rodzina, bo jaka jest taka jest ale to rodzina (mama, tato), nie warto porzucac relacji z nimi dla partnera, przyjaciol itd. bo oni czesto odchodza, a rodzina przewaznie pozostaje mimo wszystko. dobrze ze zmienilo mu sie troche podejscie, tylko oby na dlugo , bo tak szybko ludzie sie nie zmieniaja niestety. nie spalam calusienka noc piesio juz lepiej, ale chodzi i placze ciagle, caly czas musze go glaskac i pocieszac ze przestanie go bolec. kciuki za wizyty!!!! |
|
|
|
|
#2249 |
|
Rozeznanie
|
no ale podstawowe badania to jest morfologia i mocz i to koniec, żadne inne ciążowe typu toksoplazmoza, krzywa cukrowa, różyczka, WR, czy też kiła do tego się nie zalicza
a zobacz sobie na rachunku ceny tych badań - wszystkie inne są o wieeeeeellllleeee droższe niż te tzw. podstawowe |
|
|
|
#2250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.

ale to tylko taka dygresja była.

. Tylko pojechałam do męża dopiero miesiąc po ślubie cywilnym, bo chciałam jeszcze obronić pracę magisterską. No ale tak się złożyło, że obroniłam ją dopiero w styczniu i latałam kilka razy do PL z pracą
.

ale wczoraj nareszcie pierwszy raz poczuł malutkiej ruchy 

więc podziękowałam i poczekałam na wizytę do swojej i to co ona mi każe zrobić za badania. ale też byłam mega poirytowana tym faktem, bo dla mnie skierowanie to skierowanie bez względu na to czy od prywatnego czy na kasę, a tu się okazało, że jednak skierowanie od prywatnego to pic na wodę
, bo tak szybko ludzie sie nie zmieniaja niestety.