|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
[/COLOR]
kurcze zle obliczylam. Za opakowanie zaplacilam w takim razie 14 zl... Ale wczesniej za dopochwowa placilam ponad 3 zl. od poczatku ciazy. Wiec zdrozala i to bardzo duzo.[/QUOTE] całe szczęście w nieszczęściu - ja luteiny nie mam i nie miałąm,ale za to garściami jem asmag forte, jodid, tardyferon. Do tego oczywiście standardzik ciążowy - prenatal, a i tak wydaje mi się, że tony tego "ciążowego" zestawu, bo swojego regularnego nie wspomnę... |
|
|
|
#2372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepszym lekiem jaki biore jest feroplex (zelazo) za opakowanie place 60 zl. Ale podobno skuteczne bardzo. Wykupilam tego feroplexu 3 opakowania (180zl) samo zelazo, a lekarz wypisal mi ich w sumie chyba z 6 opakowan. Niestety nie dalam rady majac male dziecko na utrzymaniu wykupic wszystkiego. Do tego No-spa ktora biore 3xdz a za to wieksze opakowanie cos kolo 20 zl place, magnum forte ktore biore 2xdz ale nie pamietam ile kosztuje. Prenatali juz nie licze, ktore sa tez baaardzo drogie, bo cos kolo 30 zl. Poza tym jeszcze mam inne leki z magnezem, to wszystko bardzo duzo kosztuje.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-03 o 17:45 |
|
|
|
|
#2373 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po otrzymaniu znieczulenia ma sie czucie w nogach i mozna chodzic. Na czas parcia znieczulenie zostaje odlaczone , wiec ma sie 100% kontroli nad skurczami partymi i wcale nie ma potrzeby uzywac kleszczy czy czegos rownie okropnego bo kobieta moze przec! Skurczy przy rozwieraniu sie szyjki po otrzymaniu znieczulenia nie czuc w najmniejszym stopniu, znieczulenie blokuje bol w 100% Samego wbicia sie duza igla nie czuc rowniez gdyz miejsce wklucia jest wczesniej znieczulane normalnym zastrzykiem, tzn normalna igla! Faktycznie znieczulenie moze spowolnic akcje porodowa, ja wtedy dostalam oksytocyne na przyspieszenie. Ja powiem tyle ze w pewnym momencie dochodzi sie do takiego bolu ze jest juz wszytsko jedno co sie stanie byle przestalo bolec i ja po 11 godzinach boli gdy doszlam do rozwarcia 3 cm (tyle trzeba miec zeby dostac znieczulenie) blagalam o ulge! I zaznaczam ze bylam na gazie, faktycznie pomaga on troszke ale moim zdaneim niezbyt duzo. Nie chce tutaj nikogo straszyc , ale wiem ze krazy duzo mitow na temat znieczulenia i z tego co ja slysze dookoloa to w Polsce tak jakby panuje takie przekonanie ze porod ze znieczuleniem podobnie jak porod przez cc to nie jest taki prawdziwy porod ![]() I strasznie mnie to wpienia Uwazam za straszne ze nie kazda kobieta u nas ma mozliwosc zazyczenia sobie znieczulenia zewnatrzoponowego! A jak kto znosi bol i jak wposmina porod jest sprawa indywidualna i to nie jest zadna tajemnica! Nie zakladam z gory ze bede znieczulenie brala bo jesli pojdzie szybko i sprawnie to nie bedzie pewnie potrzeby , ale akurat przy adasiu potrzebowalam bo bylam tak wykonczona ze nie mialam sily na nic juz! W internecie mozna znalez wiele informacji na temat znieczulenia , nie wierzcie w obiegowe opinie! Niektore rzeczy sa doslownie wyssane z palca, kazdy to wie ![]() Ide Was teraz troche ponadrabiac bo bylismy odcieci od internetu wczesniej
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
Ja postanowilam sobie, ze sprobuje bez znieczulenia, ale jesli uznam ze bol jest zbyt wielki to poprosze o nie bez zadnych ogrudek
jeszcze poprosze lekarza/polozna zeby trzymali reke na pulsie i mnie spytali o znieczulenie kiedy bedzie na nie czas, zeby nie przeoczyc Dla mnie porod to porod, obojetnie czy przez cc czy sn - to chwila narodzin dziecka, jedyna i niepowtarzalna, magiczna
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#2376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nie dość, że mąż wraca do domu po pracy o 20.25, to jeszcze czasami bywa tak, że idzie z kolegami do baru na piwo i wraca jeszcze później zamiast wracać do mnie, bo ja na niego czekam jak głupia ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Ja nie rozważam nawet opcji "bez znieczulenia". Jak jest możliwość ulgi w cierpieniu to dlaczego mam z niej nie skorzystać?
|
|
|
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wstałam po drzemaniu i czuję się o niebo lepiej
![]() przed spaniem zjadłam frytki same, a TŻ z kurczakiem bo ja na niego ochoty nie miałam...a teraz zjem sobie banana może, a później płatki z mlekiem no i dalej nie wiem co z tą poduszką. idę Was nadrabiać. |
|
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
ale sos do spaghetti był pyszny
|
#2379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm może...
a jak nie da...
|
|
|
|
#2381 |
|
Zadomowienie
|
Emigra,Lena super ze córeczkami wszystko w porzadku
tez od samego poczatku mam problem z zajadami, na noc samruje kremem nivea tym zwykłym i ładne sie goją ![]() ja nie załuje tej kasy która wydałam na sprawy zwiazne z dzieckiem i ciaza, ale jest mi przykro , ze majac problem z zajsciem w ciazy nie moglam liczyc na pomoc lekarzy nieprywatnych, ze musialam placic duze pieniadze za wizyty, zastrzyki i inne badania i ze tearz tez musze placic kupe kasy, która mogłabym wydac na jedzenie ,albo kupic cos dziecku, no ale niestety... taka jestem zła ,ze odciagaja te składki na ubezpieczenie, ze mój mąz musi co miesiac placic tyle zusu, a tu nie mozna liczyc na podstawowa pomoc medyczna w ramach ubezpieczenia. Ja sie codziennie modle o zdrowie... Ja poduszki do karmienia nie kupuje sama nie wiem czemu, moze jakos bede radzic sobie z jasiem na fotelu![]() Na obiad dzis niezdrowo pizza udało mi sie TZ namówic, ale wzielismy mała bo zawsze starczała, TZ sie zagadał przez tel ,a ja mu wiekszosc zjadłam![]() Kupiłam dzis najmniejsze pampersy 2-5 kg 43 sztukii chusteczki- mam 4 opakowania, mam nadzieje ze na jakies 3 tygodnie wystarczy. Dziewczyny co z takich aptecznych rzeczy dla dzidzi, dla siebie koniecznie powinno sie kupic? tantum rosa kupilam, czopki glicerynowe, nie wiem co jeszcze... Jeszcze mam pytanie co do reczniczków, czy te z kapturkiem sa duzo wygodniejsze od np takich? http://allegro.pl/recznik-kapielowy-...013339414.html
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-01-03 o 17:58 |
|
|
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie niestety nie ma dobrych gotowych sosów w słoiku
. Jak są to niedoprawione i mdłe. Albo zamiast smak sosu mają smak przecieru pomidorowego...
|
|
|
|
#2383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy kupię, mam wygodny fotel w drugim pokoju i chcę z niego skorzystać ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
|
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
a jakie bierzesz?
|
|
|
|
#2385 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bylam na slubie i weselu u mojej najlepszej przyjaciolki z dziecinstwa w sierpniu a w maju przeciez urodzilam Filipa i zaluje, chociaz wesele bylo blisko i nawet malego na chwilke wzielam i moglam tez podskoczyc do domu, co na nogach 10 minut mialam na sale od domu.... jednak zle sie bawilam. Poszlam tylko dlatego, ze to moja bardzo bliska przyjaciolka i ze zabawa byla blisko. Jednak maly byl jeszcze malusi, 3 mce, ciagle o nim myslalam, nie umialam sie skupic na zabawie tylko ciagle moje mysli byly w domu, co chwile dzwonilam do mamy ktora zostala z malym i to bylo bez sensu. Nie bylam gotowa jeszcze na imprezowanie. A poza tym zle sie czulam mimo majtek wyszczuplajacych, jednak jeszcze w zupelnosci nie doszlam do figury sprzed ciazy i zle sie czulam w sukience, ciagle myslalam, ze brzuch mi gdzies odstaje, biodra itd. ![]() Cytat:
|
|
#2386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2387 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobnie z opuchliznami - jako nerkowiec opuchnięte mam zawsze - kazał mi wiec jeść cyclo3fort (35 od opakowanka) ale podkolanówki antyzylakowe i nogi wysoko załatwiają sprawę. Prenatalu nawet bym nie wybrała gdyby nie mus-to jedyny bezjodowy skład jaki znalazłam, a że muszę brać Jodid 200 to dawka z regularnych tabsów byłaby ogromna. Pójdę jutro na wizytę (olśniło mnie, że w piątek wolne, a w sumie nie ma u mnie terminów, lekarz po prostu kazał się stawiać co 2 tyg, więc sama sobie wybieram kiedy mi pasuje) może mi wyszuka jakieś nowe, tańsze coś. |
|
|
|
|
#2388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Odnosnie recznikow wydaje mi sie ze te z kapturkiem sa fajne, bo mozna okryc glowke malenstwu, ale wiekszym recznikiem tez mozna tak zawinac malutka zeby go okryc razem z glowka.
|
|
#2390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dostałam od teściówki na urodzinyJeśli zaś chodzi o pieluszki, to mam to szczęście, że moja dawna przyjaciółka pracuje w P&G i kupuje mi w sklepiku pracowniczym za tanio 42 szt. Pampków za 18 złCo do wyprowadzki - ja się wyprowadziłam w wieku 19 lat z moim ówczesnym chłopakiem, a później mężem. Ślub brałam w wieku 21 lat, mama ostrzegała, że to za wcześnie i żebym się jeszcze zastanowiła, ale ja swoje wiedziałam człowiek niestety uczy się na własnych, a nie czyichś błędach i po 3 latach małżeństwa wzięłam rozwód... Teraz mam innego faceta, znam go od przedszkola, mój najlepszy przyjaciel |
||
|
|
|
#2391 |
|
Zakorzenienie
|
Mniam, ja na weekend chyba zrobię kebaba
Edytowane przez Jolkaaa Czas edycji: 2012-01-03 o 18:10 |
|
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak jesli korzysci przewyzszaja ryzyko, to co zrobic? Mnie sie szybko skraca szyjka i samo lezenie by nie pomoglo, wiem co mowie, bo w tamtej ciazy ledwo co donosilam do 38tc, ale tylko dzieki lekom p.skurczowym (wtedy akurat to byl fenoterol ). Filip nie mial zadnych problemow z napieciem miesniowym. Teraz z szyjka mam podobny problem, jednak ciut mniejszy niz w poprzedniej ciazy i gdyby nie no-spa to mysle ze z szyjka nie byloby tak dobrze. A to, ze niektore mamy wiaze zazywanie lekow p/skurczowych z jakimis dolegliwosciami u dziecka, to tylko takie gadanie. ![]() Lekarz wie co robi i robi to tylko po to, zeby kobieta mogla donosic. A Cyclo3fort tez biore zapomnialam o tymnapisac. Bo mam zylaki w miejscu intymnym po I ciazy ;/ i wyskoczylo mi to w tej ciazy. Z reszta nie tylko mnie.
|
|
#2393 |
|
Rozeznanie
|
jak to, lewatywę trzeba kupić samemu? do tej pory zdarzyło mi się mieć robioną ale to przyniosła pielęgniarka, nic nie kupowałam.
No i liczyłam,że same czopki wystarczą... edit Aguśka83 No zdaję sobie sprawę, ale że u mnie się nic nie skracało, stwierdziłam,że wolę przystopować. Lekarz wie, popiera. Jakże to żylaki w miejscu intymnym? znaczy się hemeroidy? czy TAM? 0.o Edytowane przez cottonpuma Czas edycji: 2012-01-03 o 18:19 Powód: dopis |
|
|
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Aguśkaa słodki ten Twój Filipek
zdjęcia super, aż się swojej dzidzi doczekać nie mogę ![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- a ja jeszcze bez problemu daje rade choć brzuch wyskoczył mi niesamowicie wszyscy są w szoku, że był taki mały i nagle bach widać go konkretnie ![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Cytat:
![]() Bo ja się jeszcze nie Witałam z Tobą ![]() Ja wózek mam kupiony już od początku listopada. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- a co do glukozy ja ją piłam na 5 łyków dużych i z każdym łykiem i połknięciem czułam takie szczypanie w gardle dziwne bleee potem mi się odbijało tym paskudztwem straszne to było. poza tym czuję jak mnie plecy zaczynają boleć masakra
Edytowane przez Jolkaaa Czas edycji: 2012-01-03 o 18:19 |
|
|
|
|
#2395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2396 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale chyba 43 szt pampersow na 3 tyg nie starczy...moze na 3-4 dni.
|
|
#2397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bym nie miała kupiła bym na 100% ![]() a obecnie mam po bracie (10lat już ma) ale stan jest idealny tak samo mam po nim wanienke nie wiem czemu, ale jest różowa i w sumie muszę zapytać mamy jak to się stało, że brat miał różową wanienke ![]() teraz mój synek też będzie kąpany w różowej
|
|
|
|
|
#2398 |
|
Zakorzenienie
|
PregnaPlus i Pregna DHA
w aptece 'Dbam o zdrowie' mogę kupić ze zniżką i wychodzi trochę taniej... No i kosmetyki Emolium podrożały. Przez internet średnio się opłaca, bo koszty przesyłki wpływają na ostateczną cenę.
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-01-03 o 18:31 |
|
|
|
#2399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
a co do pomocy to wiem, że ze strony moich rodziców nie mogę liczyć na nic chyba, że kupią jakiś drobiazg w prezencie jak się maluch urodzi poza tym nic kompletnie niestety, a na teściów sama nie wiem może i jakaś pomoc będzie póki przecież dali nam na wózek 2000zł a wózek kupiliśmy tańszy jakoś ok 1300zł a resztę kazali zachować na inne wydatki np. łóżeczko czy coś. więc nie narzekam i miło z ich strony ![]() wogóle jak usłyszeli, że my chcemy kupić wózek to nam nie pozwolili oni powiedzieli, że dadzą na wózek dla wnuka i koniec kropka no i byli z nami w sklepie wybierać
|
||
|
|
|
#2400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:02.

jeszcze poprosze lekarza/polozna zeby trzymali reke na pulsie i mnie spytali o znieczulenie kiedy bedzie na nie czas, zeby nie przeoczyc
. Nie dość, że mąż wraca do domu po pracy o 20.25, to jeszcze czasami bywa tak, że idzie z kolegami do baru na piwo i wraca jeszcze później zamiast wracać do mnie, bo ja na niego czekam jak głupia

a jak nie da...