Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-03, 18:36   #2401
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
No ja właśnie też nie oczekiwałam za bardzo pomocy od rodziców czy teściów no ale moi rodzice z własnej inicjatywy zapłacili za wózek (ja miałam z mężem wybrac i zamówic a oni dali kasiorkę), moja mami świruje i kupuje różne rzeczy dla pierwszej swojej wnusi i w ogóle naprawdę dużo pomagają. Natomiast póki co rodzice męża nic nie zaoferowali no ale nie mam tego wcale im za złe Jak będą chcieli to coś zafundują a jak nie to nie i też będzie dobrze

Co do wózka to ja zamówiłam baby smile neo czekam właśnie na niego

A moja mama nie cieszy się na wnuka itp. ona po prostu nie lubi dzieci i taka w tym prawda.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

zamówiłam ten zestaw z laktaotrem TT i mam takie pytanko czy 2smoczki i 3butelki 150ml starczą mi czy muszę coś dokupić?

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:37   #2402
DIDA22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Juz po wizycie! I niestety, sa paciorkowce Dostalam antybiotyki, globulki etc. Gin powiedzial, ze te paciorki sa niebezpieczne, gdyz jesli przenikna przez blony lozyskowe, moga doprowadzic w efekcie do wywolania przedwczesnego porodu i zakazenia dzidzi Bylam juz w 2 aptekach i tego antybiotyku akurat nie maja, a w kolejnej bedzie lek na rano, takze z samego rana zaczynam leczenie. Ktoras jescze to miala, chyba koniakonia wspominala cos o paciorkowcu??
Ja mam paciorkowca, nie ma się co łamać, trza wierzyć, że będzie dobrze a lekarz prowadzący wie co robi i mądrze pokieruje kuracją.

Ja już miałam 2 serie antybiotyku, mam nadzieję, że zrobili Ci od razu antybiogram i wiadomo na co bakteria jest wrażliwa. Ja dostałam jako pierwsze amoxycyklinę z kwasem klawulanowym (doustnie i dowcipnie), ostatnio dostałam globulki robione na penicylinie.

Mój gin mówił, że tego nie da się wyleczyć całkowicie, w ciąży można co najwyżej ograniczać liczebność bakterii, żeby nie wywołała wcześniejszych skurczy i porodu. Ja mam paciorkowca na szyjce, to i tak gorzej niż w pochwie, bo może własnie podchodzić wyżej, no ale co zrobić. Przed badaniem nie miałam żadnych objawów bakterii, byłam w szoku jak wyszła w badaniu, mój lekarz chyba rutynowo robi wymaz po 18 tc, jakby co to to od tego czasu podobno można bezpiecznie podawać antybiotyk, no i w moim przypadku trafił.

Wydaje mi się, że paciorkowce są wskazaniem do cc, ale nie jestem pewna na 100%, zapewne lekarz w odpowiednim czasie poinformuje Cie o procedurach okołoporodowych przy paciorach, ważne jest aby w porę podać dozylnie antybiotyk.

Trzymam kciuki, będzie ok
DIDA22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:37   #2403
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
oj ja tez mimo ze opiekowalam sie dosc skomplikowanym dzieckiem (2 latka), ale w sumie jego mamusia byla bardziej skomplikowana od niego
hihi ja miałam dwójkę dziciaków - 7 letniego Michaela (w którym byłam wręcz zakochana, slodziak, choć dość inflantylny jak na swój wiek), i starszego 11latka.. Dziwiłam sie na początku dlaczego do tak dużych dzieci potrzebna im opiekunka, no ale przekonałam się szybko..
Starszy miał jakieś mega zaawansowane ADHD.. masakra, choć mnie i tak akceptował.. Ale swojej mamie to dawał popalić.. A najlepsze, że ona psychologiem dziecięcym była..
Stary 2012-01-03, 18:39   #2404
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

chodzi za mną lód Magnum ten z migdałami ostatnio zjedliśmy z TŻ na pół tzn ja mu kazałam zjeść pół bo sama całego nie chciałam i był taki dobry niebo w gębie no i mam w zapasie 2 ale jak dla mnie zjedzenie całego to bomba kaloryczna i sama nie wiem

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-03, 18:39   #2405
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Juz po wizycie! I niestety, sa paciorkowce Dostalam antybiotyki, globulki etc. Gin powiedzial, ze te paciorki sa niebezpieczne, gdyz jesli przenikna przez blony lozyskowe, moga doprowadzic w efekcie do wywolania przedwczesnego porodu i zakazenia dzidzi Bylam juz w 2 aptekach i tego antybiotyku akurat nie maja, a w kolejnej bedzie lek na rano, takze z samego rana zaczynam leczenie. Ktoras jescze to miala, chyba koniakonia wspominala cos o paciorkowcu??

Tz brat starszy zaslynal w dziecinstwie z wybrednosci. Nie smakowalo mu prawie nic, zwlaszcza bigos. Niektorych potraw-rosolu, bigosu, zup etc nie je do dzis, a ma ponad 30 na karku. Chyba najbardziej smakuje mu pizza, buleczki i schabowy. To ciekawe, jako ze gust kulinarny dziecka ksztaltuje sie juz niby w brzuchu. Myslam, ze dzidzia bedzie lubiala te smaki, jakimi raczyla sie mama?

Uwielbiam krupnik! Dzis jednak mam zupke z pora, dietetyczna. Ale krupnik zrobie jutro, bo niby mozna.

Karolca, zazdroszcze! Ja wlasnie dzis sprawdzam, czy restrykcyjna dieta da jakies rezultaty, bo zdrowa, ale normalna, dla przecietnego czlowieka, skutkuje wysokimi cukrami. Zaraz bede jadla obiad scisle wg diety i sie przekonam. A wlasnie teraz kusi mnie, by jesc michalki, placki ziemniaczane, schabowy-czyli zakazane potrawy hehe

A chcialam dzis kupic sobie po lekarzu staniki do karmienia i koszule do porodu i pocalowalam klamke, bo w sklepie renament do 8.01.
no niestety miałam to ja, ale nie wiedziałam , bo w posiewie nie było i mała się zaraziła i to w brzuchu najprawdopodobniej, więc pewnie doszło do przedostania się do środka przez błony lub z krwią tego paskudztwa, więc mój gin też uważa ,że warto to przeleczyć jak się pojawi, żeby nie doszło do przedwczesnego pęknięcia błon , ale nie martw się , zakażenia nie są aż takie częste, a leczenie pomoże , ważne ,że lekarz wie ,że to masz i się Tobą zajmie
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:40   #2406
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
trzymam kciuki za Twoja wizyte!
Noi ciesze sie, ze corcia ma zdrowe serduszko!
Agusia ja też trzymam za Twoją
Ja jestem ogromnie ciekawa mojej nowej pani ginekolog.. Mam nadzieję, że jest w porządku..
Stary 2012-01-03, 18:42   #2407
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
spokojnie Conajmniej 6 godzin na czczo.
pytałam dziś babki powiedziała, że ostatnią kolacje powinnam zjeść o 19 i przyjść na 7:30 a ja zjadłam po 21 i robiłam chwile po 8

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-03, 18:43   #2408
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

zamówiłam ten zestaw z laktaotrem TT i mam takie pytanko czy 2smoczki i 3butelki 150ml starczą mi czy muszę coś dokupić?
W sumie to ja nie wiem jak jest przy sztucznym karmieniu,nie uzywalam wcale butelek ani smoczkow,ale mysle ze to powinno wystarczyc.Jedna do herbatki,.druga do mleka,jedna w zapasie.
Stary 2012-01-03, 18:47   #2409
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny co myślicie o tym aby z miesięcznym dzieckiem iść na imprezę rodzinną??
Termin mam na 10lub 20.04 a w maju jest komunia chrześniaka TŻ i w sumie już się zastanawiam czy iść tam z dzieckiem czy zostać w domu.
Tym bardziej że jest to ok 20km od nas więc odpada zostawienie maluszka np. u moich rodziców i jeżdżenie potem na karmienie.
Ja bym się wachała to jednak stres i dla Ciebie i dla dziecka, może wyjściem jest sciągnięcie pokarmu żeby twoja mama mogła nakarmić.
Stary 2012-01-03, 18:47   #2410
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Witam dziewczeta))

No swietnie! Malutka już coraz większa)

To mam nadzieje,ze mi sie tez dzis uda wyprosić swistek,bo to nie normalna wizyta tylko samo USG . Z drugiej strony ciekawa jestem na ile sie tego przestrzega

No to ja chyba zajrze do Was,bo pomidorowa to po rosole moja najulubiensza zupa

Lenka, gratulacje udanego USG dobrze,ze z Maleństwem wszystko w porzadku. Niesmiała

My na 19 idziemy podglądać Roberta, mam nadzieje, ze sie obudzi do tego czasu, bo teraz chyba chwilowo sobie ucial drzemke.

Aguska przesłodki Twoj Mały kawaler mozesz byc dumna (i pewnie jestes)

Dzis zakupilam kolejne dwa probniki farby, która zamierzamy wymalowac wieksza czesc mieszkania. Mam nadzieje, ze ta 3 proba bedzie skuteczna i w koncu trafimy w kolor ,ktory nam odpowiada.

Dzis mi sie snilo,ze bylam na USG...ktore robila Pani dr w ciazy. Powiedziala,ze mam sie przygotowac,bo to potrwa ok1h i pewnie i tak zobaczymy tylko brzuch malenstwa()..Ja sie wgramolilam na to lozko,a Ona...wyszla i wrocila z wielkim opakowaniem lodów. Powiedziała, ze musze chwile poczekac,bo Ona musi je teraz zjesc z pielegniarkami . Po czym do pokoju weszlo ok 10 starszukow i rozsiadlo się wszedzie dookoła. po 45min krzyknelam" to ginekologia, a nie geriatria" i sie obudziłam

Po wczorajszym snie o skakaniu ze spadochronu i rozwazaniem,czy bedzie bolalo jak uderze o ziemie ten sen wydaje sie prawie normalny
super sen, uwielbiam takie,

właśnie tż mi przywiózł 1, 5 litra lodów z biedronki muszę sobie tą rwę jakoś wynagrodzić
Stary 2012-01-03, 18:50   #2411
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Ja sie na ten temat wypowiem gdyz znieczulenie mialam, i pisalam juz wczesniej ze teraz tez bede rodzic w szpitalu, w ktorym mozna to znieczulenie otrzymac!
Po otrzymaniu znieczulenia ma sie czucie w nogach i mozna chodzic. Na czas parcia znieczulenie zostaje odlaczone , wiec ma sie 100% kontroli nad skurczami partymi i wcale nie ma potrzeby uzywac kleszczy czy czegos rownie okropnego bo kobieta moze przec!
Skurczy przy rozwieraniu sie szyjki po otrzymaniu znieczulenia nie czuc w najmniejszym stopniu, znieczulenie blokuje bol w 100%
Samego wbicia sie duza igla nie czuc rowniez gdyz miejsce wklucia jest wczesniej znieczulane normalnym zastrzykiem, tzn normalna igla!
Faktycznie znieczulenie moze spowolnic akcje porodowa, ja wtedy dostalam oksytocyne na przyspieszenie.
Ja powiem tyle ze w pewnym momencie dochodzi sie do takiego bolu ze jest juz wszytsko jedno co sie stanie byle przestalo bolec i ja po 11 godzinach boli gdy doszlam do rozwarcia 3 cm (tyle trzeba miec zeby dostac znieczulenie) blagalam o ulge!
I zaznaczam ze bylam na gazie, faktycznie pomaga on troszke ale moim zdaneim niezbyt duzo.
Nie chce tutaj nikogo straszyc , ale wiem ze krazy duzo mitow na temat znieczulenia i z tego co ja slysze dookoloa to w Polsce tak jakby panuje takie przekonanie ze porod ze znieczuleniem podobnie jak porod przez cc to nie jest taki prawdziwy porod
I strasznie mnie to wpienia
Uwazam za straszne ze nie kazda kobieta u nas ma mozliwosc zazyczenia sobie znieczulenia zewnatrzoponowego!
A jak kto znosi bol i jak wposmina porod jest sprawa indywidualna i to nie jest zadna tajemnica!
Nie zakladam z gory ze bede znieczulenie brala bo jesli pojdzie szybko i sprawnie to nie bedzie pewnie potrzeby , ale akurat przy adasiu potrzebowalam bo bylam tak wykonczona ze nie mialam sily na nic juz!
W internecie mozna znalez wiele informacji na temat znieczulenia , nie wierzcie w obiegowe opinie! Niektore rzeczy sa doslownie wyssane z palca, kazdy to wie
Ide Was teraz troche ponadrabiac bo bylismy odcieci od internetu wczesniej

Desiu, ja się wypowiadałam na samym prawie początku na powyższy temat.
Sama zakładam ZOPy czy jak się mówi na zachodzie-epidurale..
I ja go nie chcę. Już chyba każdy z moich kolegów z pracy się zaoferował, że w razie W mam dzwonić i będą mi robić..Mam nadzieję,że nie będą mnie musieli indukować (bo faktycznie na oksytocynie bol jest duuużo gorszy), ale naprawdę nie chcę epiduralu, a wiem na jego temat chyba wszystko, widzę jak działa, widzę też problemy, jakie część kobiet jednak po nim ma.

Oczywiście są sytuacje, gdzie uważam ,że epidural jest super hiper..
Ale nie jest to procedura w 100% bezpieczna i możesz mi wierzyć lub nie.. najczęstszym problemem epiduralu, jest to że własnie NIE DZIAŁA w 100%. Jak działa, to super.. jak nie działa to dupa.

A co do odłączania epiduralu na czas parcia- różnie z tym jest. U mnie położne nie odłączają, często jeszcze proszą mnie o 'top-up'.

Ja jestem na NIE dla epiduralu, podczas normalnego fizjologicznego porodu.

Ale pogadamy , jak już będę po swoim własnym porodzie. A nuż zmienię zdanie?

P.S. poza tym ja nie ufam ludziom.. i jakoś nie mam ochoty, żeby mi się któryś z moich kumpli z pracy wkłuwał..
Jakbym sama mogła to sobie zrobić.. może wtedy???
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:51   #2412
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Witam wieczorową porą .. od razu mówię, że kompletnie straciłam wątek od 15 i nie mam pojęcia o czym piszecie ...a sił by to nadrobić też nie mam
Powiem tylko tyle: byłam na zakupach z moją mamą .. chciała sobie nakupić spódnic .. ale w nagrodę za dziarskie towarzyszenie dostałam dwa body i dwa kaftaniki ze smyka
KOsztowały od groma (po 35 za dwupak), ale mama powiedziała, że musi kupić i koniec ... Muszę teraz wyczarować pudło tudzież koszyk na synkowe rzeczy.....A teraz powrót na ziemię.... mycie podłogi ogarnianie młodzieży (czytaj-fretek i kota szalejącego z listkiem zapachowym z sephory) i generalnie muszę spisać sobie listę rygorów
Stary 2012-01-03, 18:56   #2413
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Czesc dziewczynki,
my po wizycie, corcia nadal corcia, wazy juz 1657 gram i ma wszystko na miejscu i w normie mialysmy dzisiaj pierwsze ktg i tez wszystko w porzadku.
Dziekujemy za kciuki

Nadrobie Was pozniej, bo teraz jestem u meza w firmie na chwilke
Super, że wizyta udana

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-03, 18:56   #2414
tynka88
Zadomowienie

gosia chodziło mi o chusteczki wylacznie pieluszki to spodziewam sie ze w ogromnych ilosciach ida

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:57   #2415
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
W sumie to ja nie wiem jak jest przy sztucznym karmieniu,nie uzywalam wcale butelek ani smoczkow,ale mysle ze to powinno wystarczyc.Jedna do herbatki,.druga do mleka,jedna w zapasie.
no ja też nie wiem jak jest przy sztucznym karmieniu ale póki co najpierw planuje karmić piersią, a wiadomo że na jakieś wyjścia będę brała ściągnięte mleko w butelke.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
super sen, uwielbiam takie,

właśnie tż mi przywiózł 1, 5 litra lodów z biedronki muszę sobie tą rwę jakoś wynagrodzić
a jakie masz lody?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-03, 18:58   #2416
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą .. od razu mówię, że kompletnie straciłam wątek od 15 i nie mam pojęcia o czym piszecie ...a sił by to nadrobić też nie mam
Powiem tylko tyle: byłam na zakupach z moją mamą .. chciała sobie nakupić spódnic .. ale w nagrodę za dziarskie towarzyszenie dostałam dwa body i dwa kaftaniki ze smyka
KOsztowały od groma (po 35 za dwupak), ale mama powiedziała, że musi kupić i koniec ... Muszę teraz wyczarować pudło tudzież koszyk na synkowe rzeczy.....A teraz powrót na ziemię.... mycie podłogi ogarnianie młodzieży (czytaj-fretek i kota szalejącego z listkiem zapachowym z sephory) i generalnie muszę spisać sobie listę rygorów
moim zdaniem to taka normalna cena ...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 18:59   #2417
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
moim zdaniem to taka normalna cena ...
widziałam w TKmaxie 5 sztuk a 30 zł to wiesz :P
Niby normalna cena .. ale jak na razie to dla mnie "od groma" :P
Stary 2012-01-03, 19:02   #2418
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez tak robie. Tak zrobilam z tym zelazem, ze kupilam najpierw jedno opakowanie, poprosilam o odpis i pozniej jak mialam przyplyw gotowki to wykupywalam reszte. Tylko ogolnie samo zelazo podliczylam to 180 zl masakra!

w aptece jeszcze lewatywe na pewno, a tak poza tym na 1 str naszego watku jest lista co do szpitala zakupic, wiec tam sobie musisz popatrzec
Odnosnie recznikow wydaje mi sie ze te z kapturkiem sa fajne, bo mozna okryc glowke malenstwu, ale wiekszym recznikiem tez mozna tak zawinac malutka zeby go okryc razem z glowka.
moim zdaniem ważne ,żeby ręcznik był w kwadracie , bo się łatwiej zawija takie Bąbleka po kąpieli, kapturek dla tych najmniejszych aż tak konieczny nie jest , dziecko kładłam na środku i zawijałam całe ...aaaa i oczywiście na ręczniku flanelka
Stary 2012-01-03, 19:03   #2419
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
nie , no ja to rozumiem,że kobieta bez pracy tez chcę mieć dziecko, tylko widzę w swoim otoczeniu stada leserów , co praca im śmierdzi,którzy do lekarza idą tak jak ja i to już jest wkurzające, ale nic chyba się z tym zrobić nie da ...jak ja po studiach pracowałam w kiosku to właśnie takie pracusie się nadziwić nie mogły,że sobie nie siedzę w domu...bo przecież praca w kiosku to wstyd po studiach i ta uśmieszki...a teraz paraduję jedna z drugą z brzuchem i opiekę medyczną ma zapewnioną państwowo taką jak ja
ano niestety.. mnie tez wkurza np to że wiele osób nie pracuje i woli brać zasiłki.. Bo po co pracować za niewiele więcej jak można dostać zasiłek.. A na to wszystko idzie państwowa kasa.. Z naszych podatków. Rozumiem, że niełatwo jest dostać pracę, ale jeśli ktoś po prostu nie chce właśnie z takich względów jak napisałam, to gotuje się we mnie.
Stary 2012-01-03, 19:05   #2420
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko zalezy gdzie sie kupuje i jaka jest jakosc a teraz ubranka podrozaly w polsce wiec i tak mysle, ze cena ok spojrz na ceny kombinezonikow zimowych dla bobasow ponizej 100 zl raczej nie ma w sklepach ja kupilam uzywke z all za 30 zl juz z przesylka
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 19:11   #2421
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
PregnaPlus i Pregna DHA
w aptece 'Dbam o zdrowie' mogę kupić ze zniżką i wychodzi trochę taniej...
Właśnie mi dziś mąż kupił PregnaPlus, bo moich witaminek nie było w dwóch aptekach.

Cytat:
35zł za dwupak to dobra cena. I to jeszcze w Smyku, który generalnie jest drogi
Stary 2012-01-03, 19:11   #2422
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
no ja też nie wiem jak jest przy sztucznym karmieniu ale póki co najpierw planuje karmić piersią, a wiadomo że na jakieś wyjścia będę brała ściągnięte mleko w butelke.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

a jakie masz lody?
śmietankowe algidy
Stary 2012-01-03, 19:13   #2423
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę się przejść jutro do tego TKmaxu, bo cena niewiarygodnie niska
Stary 2012-01-03, 19:17   #2424
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
ano niestety.. mnie tez wkurza np to że wiele osób nie pracuje i woli brać zasiłki.. Bo po co pracować za niewiele więcej jak można dostać zasiłek.. A na to wszystko idzie państwowa kasa.. Z naszych podatków. Rozumiem, że niełatwo jest dostać pracę, ale jeśli ktoś po prostu nie chce właśnie z takich względów jak napisałam, to gotuje się we mnie.
Dziewczyny rozumiem. Ale takie generalizowanie jest bardzo krzywdzące. Przykładowo: sama jestem bezrobotną, nie mam i nie miałam prawa do żadnego zasiłku ( gdyż w okolicy mówią wprost-możesz mieć dzieci, a my za macierzyński płacić nie chcemy - i zatrudniają 50tki) a jedynie to ubezpieczenie zdrowotne.
A bezrobotną nie jestem, bo mi się tak wymarzyło, ale dlatego, że od 3 lat UP pracy dla mnie nie ma, mimo, że mam wykształcenie wyższe i rozsyłałam CV na posady duuuużo poniżej moich kwalifikacji, jak np sekretarka, recepcjonistka.
Owszem, można mówić - "nie ma kasy nie powinno się robić dzieci i wyciągać ręki po jakiekolwiek zasiłki czy pomoce". - dlatego też w ciąży jestem dopiero teraz, 2 lata po ślubie, po 8 latach bycia razem - odwlekałam aż usłyszałam od ginekologa-endokrynologa, że jako PCOska, tarczycówka itp, mam opcję TERAZ ALBO NIGDY.
I co? Mam zrezygnować z macierzyństwa tylko dlatego, żeby biednego ZUSu czy rodaków nie naciągać na kasę? Udawać, że nie widzę cwaniaków biorących zasiłki wszelakie ,tylko dlatego, że ja jedna mam być przyzwoita i nic od Państwa nie chcieć? A może i nie chodzić do lekarza, bo lekarz pierwszego kontaktu dostaje za moją wizytę całe 7,50zł?

Przemyślcie sprawę zanim znów wrzucicie wszystkich do jednego worka.
Stary 2012-01-03, 19:17   #2425
lena_mi
Zakorzenienie

Mamusie, a jak długo Wasze dzieciątka nosiły te najmniejsze pieluszki 2-5 kg?
Stary 2012-01-03, 19:17   #2426
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
śmietankowe algidy
ja ostatnio jadłam tą rolade z Biedronki w żółtym opakowaniu bardzo ją lubie a teraz idę chyba zjeść pół Magnuma

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-03, 19:20   #2427
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Ja bym się wachała to jednak stres i dla Ciebie i dla dziecka, może wyjściem jest sciągnięcie pokarmu żeby twoja mama mogła nakarmić.
Ja tylko dodam ,że nie tak prosto dzieciątko cycowe przyzwyczaić do smoka z butli, więc jeśli ktoś planuje odciąganie i zostawianie mleka do podania to lepiej sprawdzić wcześniej czy dziecko będzie pić z butelki.

A co do wyjazdu z miesięczniakiem to zależy jakie dziecko będzie i jak będzie się czuć Mama , ważne w jakim miejscu odbywa się impreza ( czy jest ustronne miejsce do karmienia )i czy można liczyć ,że rodzina nie będzie zbyt natarczywa w stosunku do Maleństwa .
Stary 2012-01-03, 19:27   #2428
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko zalezy gdzie sie kupuje i jaka jest jakosc a teraz ubranka podrozaly w polsce wiec i tak mysle, ze cena ok spojrz na ceny kombinezonikow zimowych dla bobasow ponizej 100 zl raczej nie ma w sklepach ja kupilam uzywke z all za 30 zl juz z przesylka
Wiesz ja po prostu muszę opatrzeć się z tymi cenami
a że ceny są takie to wiecie ja wiem...DObrze, że nie muszę kombinezonu jeszcze kupować
JA wczoraj w realu kupiłam dwa body po 5,99 każdy i to była łaaaa promocja
Własnie będę szukać takich promocji albo jak się wkurze to wezmę kilka wieszaczków z tkmaxa i tyle
Stary 2012-01-03, 19:28   #2429
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Dziewczyny rozumiem. Ale takie generalizowanie jest bardzo krzywdzące. Przykładowo: sama jestem bezrobotną, nie mam i nie miałam prawa do żadnego zasiłku ( gdyż w okolicy mówią wprost-możesz mieć dzieci, a my za macierzyński płacić nie chcemy - i zatrudniają 50tki) a jedynie to ubezpieczenie zdrowotne.
A bezrobotną nie jestem, bo mi się tak wymarzyło, ale dlatego, że od 3 lat UP pracy dla mnie nie ma, mimo, że mam wykształcenie wyższe i rozsyłałam CV na posady duuuużo poniżej moich kwalifikacji, jak np sekretarka, recepcjonistka.
Owszem, można mówić - "nie ma kasy nie powinno się robić dzieci i wyciągać ręki po jakiekolwiek zasiłki czy pomoce". - dlatego też w ciąży jestem dopiero teraz, 2 lata po ślubie, po 8 latach bycia razem - odwlekałam aż usłyszałam od ginekologa-endokrynologa, że jako PCOska, tarczycówka itp, mam opcję TERAZ ALBO NIGDY.
I co? Mam zrezygnować z macierzyństwa tylko dlatego, żeby biednego ZUSu czy rodaków nie naciągać na kasę? Udawać, że nie widzę cwaniaków biorących zasiłki wszelakie ,tylko dlatego, że ja jedna mam być przyzwoita i nic od Państwa nie chcieć? A może i nie chodzić do lekarza, bo lekarz pierwszego kontaktu dostaje za moją wizytę całe 7,50zł?

Przemyślcie sprawę zanim znów wrzucicie wszystkich do jednego worka.
Widzę ,że się nie zrozumiałyśmy, przecież piszesz ,że też Cię wkurzają takie cwaniaczki jak mnie.
Piszę o osobach, które pracy nie chcą znaleźć, a wierz mi ,że są tacy.O koleżankach , które wożą się furmami , bo mąż za granicą zapiernicza , a u nas chodzą do opsu, bo zarobków nie wykazują.Więc nie czuj się urażona, bo chyba do żadnej z tych grup się nie zaliczasz , do żadnego worka nie pasujesz .
A co tych wizyt za 7, 50 to wiesz jak się pozbiera rodziny osób , które pracują na czarno, do tego refundacje, różne zabiegi z NFZ , bo przecież nie na leczeniu u rodzinnego lekarza się kończy to już się ładna sumka zbierze.Chodzi o zwykłą uczciwość.

Wiesz np. niektórzy po studiach do pracy w markecie lub sklpie by się nie "poniżyli" i o takiej grupie też mówię.Ja rozumiem bunt ,że studia i taka praca do dupy,ale czemu ja mam za to płacić?

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-03 o 19:35
Stary 2012-01-03, 19:29   #2430
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Ja ide w czwartek na pierwsze zajecia i bede chodzila sama bo po pierwsze nie bedziemy 2 razy w tygodniu podrzucac gdzies adasia bo wole zeby wieczorem go TZ polozyl wczesnie bo rano musi wstac do przedszkola a po drugie to TZ slaby w jezyku polskim i za duzo i tak by nie skorzystal
Powiem ci że na 10 babek tylko dwie były z mężami (w tym ja) i mi już mój zapowiedział że więcej ze mną nie pójdzie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości