|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV
Cytat:
, zwłaszcza, jeśli masz suchą skóre głowy Cytat:
![]() Cytat:
.
|
|
|
#1862 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
![]() A możecie porównać oliwkę BD niebieską i tą dla mam? Miałam pierwszą i mnie nie zachwyciła, zastanawiam się więc czy warto kupić drugą?
|
|
#1863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1864 |
|
Raczkowanie
|
Hej, bardzo Was proszę o radę, bo robie wszystko na czuja, a może któraś ma problem podobny do moich.
Nigdy nie mialam zniszczonych włosów i jestem z tego powodu dumna: nigdy nie farbowałam (lubię mój ciemny blond), nigdy nie stosowałam na nich żadnych chemicznych ani mechanicznych środków, jedyne loki jakie robilam (jako dziecko), za pomoca papilotów z chusteczki, suszę baaaaardzo rzadko, nie stosuję produktow do stylizacji, prawie rok temu zrezygnowalam z silikonów i parabenów, unikam slsów i generalnie moje włosy zawsze były lśniące i bez rozdwojonych końcówek. Jaki mam więc problem? Od 3 lat mieszkam zagranicą, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest bardzo małe i mam szczęście mieć wodę pitną w kranie. Za każdym razem jak wracam do kraju (Warszawa), od pierwszego mycia zaczynam tracić włosy, w takim tempie, że widać to gołym okiem. a przyjeżdżam czasem nawet na miesiąc, półtora. Po powrocie, sprawa wraca do normy i moje włosy przestają wypadać, jednak ponieważ są one bardzo cienkie dopóki nie wyrosną nowe, braki bardzo widać. Zawsze w Polsce biorę wzmacniające pastylki (multiwitaminy, Merz Spezial lub Belissę), staram się myć raz na dwa dni, ale jest ciężko, w Wwie już na wieczór mam przetłuszczone wlosy), wcieram rycynowy, Vatikę i Heenarę (staram się w skalp), ale nie widzę żadnej poprawy. Kiedyś próbowalam ampułek z L'oreala i Vichy, ale nic a nic nie pomagały. Co jeszcze mogę zrobić, by zahamować wypadanie albo przynajmniej przyspieszyć wyrastanie nowych włosów? Czy sa jakieś "lepsze" na to oleje? (czysta amla chyba odpada, bo wolałabym uniknąć znacznego przyciemnienia włosów). Jesli ktoś dotrwał do końca posta ma ochotę coś odpowiedzieć - z góry dziękuję za wszelkiie rady! Pozdr, znowu łysiejąca N. ps. próbowałam myc włosy w przegotowanej wodzie "oligoceńskiej", ale niewiele to zmienia, a na codzienne mycie w mineralnej mnie nie stać... |
|
|
|
#1865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kończą mi się migdały ! "szwagierka" ma w domu oleje sezamowy i arachidowy. który najpierw jej podkraść ?
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- olejek himalaya - słodkie migdały - end.oliwka hipp - end.drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
|
|
|
#1866 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1867 |
|
Raczkowanie
|
imbiru? ale że co ? ej, nie zrozumiałam :P bo w lodówce świeży korzeń leży ;]
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- olejek himalaya - słodkie migdały - end.oliwka hipp - end.drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
|
|
#1868 |
|
Zadomowienie
|
To szczęściara jesteś, weź wyciśnij z niego trochę soku i zmieszaj z sezamowym, wmasuj w skórę głowy i owiń ciepłym ręcznikiem, potrzymaj tak z 20 minut i zmyj.
Imbir jest super na wypadanie i wzmocnienie włosów. |
|
|
|
#1869 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Czytałam to co piszecie o olejowaniu skóry głowy i włosów.Stosuję kosmetyki indyjskie (olejki brinighaj, kokosowy, szampon shikaki,amlę w pudrze.)Kosmetyki te są bardzo fajne. Włosy po ich użyciu wyglądają bardzo ładnie. Jednak mam problem z ich rozczesaniem. Masę włosów wyrywam. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się problemu oprócz rezygnacji z mazideł
?
|
|
|
|
#1870 |
|
Zadomowienie
|
Zmień szczotkę i przestać nerwowo szarpać/czesać włosy.
|
|
|
|
#1871 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyła mi sie Vatika Kokosowa,dziś byłam na zakupach i natknęłam się na olej kokosowy. Na opak nie było napisane czy to zimnotłoczony. Oczywiście wziełam go i teraz w googlach doczytałam że jednak jest rafinowany a wiadomo że do włosków najlepszy nierafinowany no i co teraz mam z nim zrobić?
|
#1872 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
facet który olejuje i dba o włosy? marry me! Cytat:
zamierzam się tak samo obciąć jak już przejdę etap zapuszczania pt. "menel spod sklepu" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
od dwóch tygodni nic nie nakładałam na włosy, aż wstyd się przyznać
|
|
|
#1873 |
|
Przyczajenie
|
Mam włosy do łopatek. Rozczesuję je po umyciu grzebieniem o szerokich zębach. Staram się je delikatnie rozczesywać ale długo to trwa. A Wy nie macie problemów z rozczesaniem włosów po użyciu tych kosmetyków?
|
|
|
|
#1874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1875 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Pozwolę sobie wkleić posty ze zdjęciami Gagza z zakręconego wątku do zachwycania się. Nie jest to OT, Gagz z tego co pamiętam olejuje ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post30090523 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4057 mam nadzieję, że się nie obrazi. W sumie każdy może obejrzeć zdjęcia, bo forum jest dostępne
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-01-03 o 21:34 |
|
|
|
|
#1876 |
|
Zakorzenienie
|
NellN, woda w Warszawie to straszny syf
Nie myślałaś może o założeniu filtrów? Bo to ewidentnie jest wina wody i problem będzie wracał za każdym razem, kiedy Ty wrócisz do Polski.Najlepszym sposobem na zagęszczenie i przyspieszenie wzrostu włosów są wcierki(Seboradin Niger, Joanna Rzepa itd.), wspomaganie od wewnątrz- drożdże, pokrzywa, skrzyp. Oleje też są ok, w szczególności te hinduskie, bo mają ziółka. Amla podobno nie zmienia koloru włosów, olejek Khadi stymulujący porost włosów też zbiera dużo pozytywnych opinii. Istnieją wątki o wypadających włosach i sposobach na przyspieszenie porostu, zapraszam do lektury i życzę dużo sił w powrocie do dawnej gęstości
|
#1877 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Och, mialam to samo w Rossmanie...ale niestety nie moglam sie powstrzymac i w koszyku wyladowal: Szampon migdalowy z Alterry (na zapas! Do Polski zawitam dopiero za 3 miesiace, a strony internetowe w polskimi kosmetykami w Uk maja o wiele wyzsze ceny, np. kuracja Joanny kosztuje ok 5 funtow, czyli ponad 25 zl zamiast 7 u nas); olejek pomaranczowy Alterry (do ciala!!! Noworoczne postanowienie o ograniczaniu liczby kosmetykow do wlosow oficjalnie zlamane...
Amla Gold, Amla, Vatika Enriched Almond Oil, Sesa, Navratna, Vatika kokosowa, Mahabringraj, migdalowy, rycynowy, awokado Kuracja drożdżowa: 31.01.2012-31.04.2012 Piję pokrzywę: 24.02.2012-24.05.2012 |
|
|
|
|
#1878 | ||||
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1879 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
super, że faceci też dbają o siebie Cytat:
![]() ech, to jakoś się zmuszę, bo w tym miesiącu uzyskałam zawrotny przyrost w postaci 1 cm :/
|
|
|
#1880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1881 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1882 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Lepij nie przyznawaj sie do tego małego zaniedbania ... ![]() Wykonuję masaż skalpu, ponieważ rzekomo przyśpiesza porost włosów, poprawia ukrwienie skóry, dotlenia cebulki, ale ... ja nic takiego nie zaobserwowalam dotychczas ![]() ![]()
|
|
|
#1883 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W każdej dzielnicy woda jest inna. Ja jestem miłośniczką herbaty i nigdy nie chce mi się gotować wody mineralnej, więc korzystam z kranówy. Tylko na Bielanach i na Kabatach nie mogłam jej pić, bo herbata wychodziła paskudna ![]()
|
|||
|
|
|
#1884 |
|
Raczkowanie
|
może troszkę inny temat ale też włosy
mam pytanko mam ciemne włosy i rozjaśniam i stąd moje pytanie jaki rozjaśniacz dobry. chciałabym zamówić na allegro z L'oreala jest z amoniakiem dla grubych ciemnych włosów albo bez amoniaku dla cienkich. Koszt też jest spory wiec chciałabym najpierw wiedzieć czy któraś z Was używa takiego?? czy jeżeli wezme bez amoniaku zafarbują mi sie ciemne odrosty?? )(włosy mam cienki)
|
#1885 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie tylko w obrębie samej Warszawy, ale też w okolicznych miasteczkach- sprawdzone na własnym łbie Poza tym, dziewczyna sama napisała, że przez tę wodę strasznie wypadają jej włosy, więc zbyt dobra to ona nie jest Ok ok, Amla w płynie nie zmienia, a z tą w proszku trzeba uważać, w szczególności, kiedy nazywasz się Weegirl
|
|
#1887 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Za granicą nie widzę różnicy w puszeniu się włosów, ale prawie w ogóle nie wypadają i są świeże do 4 dni... |
|
|
|
|
#1888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha, i na Bielanach piłam wodę z oligocenki bez gotowania czy filtra, była pyszna ^^ Także nie ma co generalizować ^^ Z tego co wiem, zimą woda w ogóle jest gorsza, bo pakują do niej więcej chloru itd. Edytowane przez pannanika Czas edycji: 2012-01-03 o 22:25 |
|
|
|
|
#1889 |
|
Zadomowienie
|
jak dziwnie smakuje to pewnie jest zażelaziona, niestety filtry sobie z tym nie radzą
|
|
|
|
#1890 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wśród tych wszystkich wizażowych sposobów, o tym jeszcze nie słyszałam. ale może dopiero jak zużyję mój seboradin niger, staram się najpierw to zużyć. może to trochę poleżeć ? może bym sobie wycisnęła więcej i miała na zapas. w lodówce jakiś konserwant jest z mazideł, albo tego dodam trochę... dokładnie. i czesz albo na mokro, pokryte dużą iloscią odżywki, albo dopiero całkiem suche, pasmo po paśmie, każde od dołu do góry. a supłów nie szarp grzebieniem, tylko rozplącz palcami, w większości przypadków należy tylko od dolu te włoski pociągać. Cytat:
ale ma fajne lokasy! i to jeszcze kiedyś prostował nawet ;]
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

, zwłaszcza, jeśli masz suchą skóre głowy
No ale cóż, początek stycznia, postanowień się jeszcze trzymam

end.

nalozylam na koncowki Vatikę i się uczę