|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#44491 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
No i oczywiście pielęgnacja im służy Wiesz, mamy tyle samo wzrostu, tyle, że ja mam 60 kg Ale w liceum ważyłam 42 kg i nie podobałam się sobie, teraz jest lepiej - ale tak 54 kg mi się marzy I problem taki, że cierpię na chroniczny brak biustu![]() Cytat:
![]() Mam temat pracy licencjackiej
|
|
#44492 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Jestem tu nowa. Przeczytałam pigułkę i FAQ,ale nie znalazłam odpowiedzi na to,jaki mam rodzaj skrętu i jak pielęgnować swoje włosy a doprowadzają mnie powoli do szału
Nie wiem,czy to dobre miejsce do pisania,jak nie to proszę o przeniesienie i przepraszam ![]() Oto historia moich przedziwnej natury kłaków. Jako dziecko miałam białozłote loczusie, im dłuższe były tym delikatniejsze i bardziej puchate.Dość długo zapuszczałam je i w dniu komunii miałam włosy do pasa,które nawet po zakręceniu się rozprostowały. Potem były chyba proste (chyba,bo były zazwyczaj obcięte na równo do ramion lub na dłuższe bez warstw,dopiero jak mi się grzywki na skos zachciało to wywijała się tworząc rogi takie). Jeszcze w wieku 17-18 tal nosiłam krótkie włosy i były proste i gładkie, niewiele się puszyły.Poem zapuszczałam,ale i rozjaśniałam i to był jeden wielki lwi puch ![]() Około 21 r.ż przesadziłam z dietą i włosy były w fatalnym stanie,więc obciełam je na króciutko (jakieś 1,5 cm) a jak zaczęły odrastać to przeżyłąm szok,bo miałam na głowie baranie loczki!!! Potem im dłuższe były,tym trudniej było to utrzymać.Kiedy trzeba je było podciąć i wyrównać (te na karku były już za długie i wyglądały jak płetwa z loczkami na końcu),poprosiłam fryzjerkę,żeby tak mi je obcięła,żeby loczki "przeniosły się" wyżej.I mimo,ze bardzo pocieniowała włosy,to te z tyłu już tylko falowały a te z przodu były kręcone.Aktualnie włosy mam za łopatki-te z tyłu są niemal proste,natomiast te koło twarzy są mocniej pocieniowane i się skręcają.Puszą się bardzo,bardzo,bardzo i to głównie wokół głowy,niżej jest trochę lepiej.Po wyschnięciu bez suszarki zdarza się,że mam fale na głowie i kilka wystających krótkich sprężynkowatych loczków...no beznadzieja.No i jak tu się wpasować w cokolwiek w typologii fali?? Doszłam już do tego,że wszystko mi jedno czy będą kręcone,czy proste,czy falowane,ważne żeby były całe w miarę jednakowe.Do ego mam rozdwojone,połamane końcówki i bardzo mi się plączą włosy przy szyi,normalnie kołtuny mam. Co do oszyszczania,to od dłuższego czasu unikam produków z SLS ze względu na wrażliwe ciało.Gdzieś od lata do mycia używam odżywki isany albo balsamu mrs.potters,okazjonalnie czegoś dzieciaczkowego bez sulfates.Z pielęgnacją eksperymentuję,ale oleje są niezłe(przedem oliwka babyderam fur mama,ostatnio doszła vatika i kupiłam artiste z keratyną,od czasu do czasu używam też henna treatment z natur vital-ma jeden silikon cykliczny i amodimethicone daleko w składzie),mam też odżywkę organique anti-ageing i maskę mila.B/s używam joanny z lnem.Stylizacji nie stosuję,bo co prawda mam ładne loczki,ale tylko z przodu,ale włosy plączą się jeszcze bardziej. Z grzechów-użyty jakiś czas temu rozjaśniacz w sprayu o 2 tony(ale nie na wszystkie włosy). |
|
|
|
#44493 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Clear Szampon przeciwłupieżowy Clean & Itch Control 2 w 1 Ulga dla skóry głowy http://alejka.pl/clear-szampon-przec...ory-glowy.html i on sobie z tym radził po przestawieniu na szampony bez SLS problem się wyciszył, a przestawienie na mycie odżywką przez pierwsze 2-3 mycia było bolesne, a potem problem zniknął w zasadzie zupełnie (chyba że z czymś nowym czasem przekombinuję, to się trafia łupież kosmetyczny i trochę swędzi) ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#44494 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=467788 jak bedzie Ci sie chcialo przeczytac caly to znajdziesz historie Cycka jak do nas trafilCytat:
Cytat:
)
|
|
#44495 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cóż, chyba już nie wrócę do mycia włosów pokrzywową ![]() Cytat:
W życiu nie dałabym rady domyć oleju odżywką. Szamponem z SLeS-em nie zawsze mi się udawało...Cytat:
|
|
#44496 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wystarcza. Ewentulnie do reanimacji z porządnym zmoczeniem ale dawno nie miałam czasu :PCytat:
Czadsailormaary - bardzo fajnie zaskoczyły ![]() ![]() Swoja bo nie mam mikserka. Coś pokręciłam i się nie zemulgowało, ale przujemna DUżo "cieńsza"Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kończę śniadanko i zwijam się do pracy :/ znowu charytatywnie w sobotę
|
|||||
|
|
|
#44497 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Staram wiązać pod linią włosów i nie bardzo mocno, tyle co by się nie zsunęła. Włosy sobie w niej leżą luźno, tak jak przy plunkingu, nie są ściśnięte.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#44498 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Lokaski
Ajrisz, współczuję Ci tej charytatywnej pracy w sobotę. Oby jak najmniej takich sytuacji. Ja zaryzykowałam dzisiaj i własnie siedzę z shea wymieszanym ze słonecznikowym (nie mogłam się zdecydować, czego użyć). Połączyłam je w miseczce na parze. Zobaczymy jak ze zmywaniem Trzymajcie kciuki |
|
|
|
#44499 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie nałożyłam olejek jojoba. Do jutra rana potrzymam, bo nie mam żadnych planów na wyjścia
![]() A moje włosy daaawno nie były niczym natłuszczane
|
#44500 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie masz coś w okolicy fal. Ja mam falki, w tej chwili krótkawe, ale zapuszczam Najlepiej jak wrzucisz fotę, to dziewczyny pewnie coś powiedzą ![]() Dobór odpowiedniej pielęgnacji często trochę trwa, bo trzeba przetestować trochę produktów i poznać swoje włosy. Ja bym Ci radziła zaopatrzyć się w lepsze oleje. Ta oliwka z rossmanna zdaje się nie jest najcudowniejsza i chyba lepsza jako sama baza pod coś. A jaki konkretnie olej, to http://recenzjekosmetykowpolskich.bl...lejowaniu.html Poza tym, polecam żel lniany/płukankę lnianą i dobrać sobie odżywkę z polecanych tutaj. Ja, falista lubię najbardziej: alterry z morelą (najbardziej) i granatem, maskę alterra z granatem, garnier avocado i karite, garnier fructis volume coś tam , joaśki b/s zwłaszcza z miodem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Rozumiem, mój TŻ też ciągle coś słodkiego pożera, a ja cierpię ![]() A te chłopy to pewnie kwestia czasu, albo po prostu ich nie widzisz ![]() |
|||
|
|
|
#44501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kudełki myję co dwa dni i jakoś nie uśmiecha mi się skracać odstępu między myciami Fajnie, że być może mój samorodny patent Ci siadł ![]() Nie wiem jak Twój TŻ, ale moja współlokatorka do tego nie tyje po tych kontenerach pożartych słodyczy Niesprawiedliwoś ć dziejowa![]() Chł0py - się zobaczy ![]()
|
|
#44502 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Dawno się nie udzielałem bo u Mnie dzieje się tak wiele że to przegięcie ![]() Tak więc byłem wtedy podciąć włosy na koniec września :/ Ścięła o gram za dużo i trochę lipnie wycieniowała bo się już tak mocno nie kręcą, a nawet mogę stwierdzić że o połowę mniej. Przepraszam że was tak zaniedbałem ale tak już bywa :/ Ogólnie mam coraz dłuższe kudły ale już nie robię z nich loków tak na siłę ![]() Po prostu są i są zdrowe. Mam dla was zdjęcie z takiej tam sesji zdjęciowej kolega mi robił z 26 września. I dla porównania dam przed ścięciem. I chciałbym zaznaczyć że 18 września mi minął rok bez prostownicy ![]() Miałem zrobić podsumowanie no ale :/
|
#44503 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też mam taką nadzieję, chociaż tak zupełnie na serio nie wierzę, że moje aż tak się kiedyś skręcą. Samo wytrzymywanie trzech dni w takim stanie mi wystarczy ![]() Może to faktycznie wina małego opakowania. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dzisiaj się uczę, nie siedzę na wizażu, dzisiaj się uczę, nie siedzę na wizażu, dzisiaj się uczę... |
|||||||
|
|
|
#44504 | |
|
Raczkowanie
|
Gagz, O RANY, ale masz świetne włosy
. Zawsze uważałam, że kręcone włosy u chłopaka to przekleństwo (mój brat ma taki mega murzyński skręt), a u Ciebie jest pięknie.kascysko, bo z chłopakami-ślepakami, to czasem tak jak wczoraj wyczytałam w podpisie u którejś z naszych lokasek: Bo każdy facet jest jak burak cukrowy. Słodki, ale to nadal burak (bez obrazy Gagz) ![]() No ja zmyłam te 'sosy' z włosów rozcieńczonym BD (2 razy) i wydawało mi się, że zmyły się okejowo. Nałożyłam jeszcze YTC na kilka minut i po zmyciu żel lniany (ciut słaby, bo z przeznaczeniem na płukankę). Podczas nakładania żelu miałam wrażenie, że jednak niezbyt dobrze zmyły się te oleje - no nic, zobaczymy ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#44505 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() zafarbowalam moje loczki i sę strasznie zniszczyły ![]() i tu moja prosba... jakas dobra odzywka naiwilzajaca bez silikonow? ![]() Isana jest za słaba. czytałam ze dobra jest ta z rossmana Alterra? ![]() z góry dziękuję za pomoc.
Edytowane przez AguŚ87 Czas edycji: 2011-10-22 o 13:05 |
|
|
|
#44506 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Każdy ma podejście do życia jakie ma ![]() Teraz już nie wyglądają tak jak na 3 pierwszych fotkach a szkoda, bo są dłuższe i pokazały by co potrafią a tak jest lipa.... Ogólnie to ostatnio używałem wax awokado, ale bez szału i właśnie się skończył razem z moim żelem Isana tym pomarańczowym męskim...też nie za specjalny.. Uhhh trzeba wywalić kasę... a teraz coś miłego dla ucha : http://www.youtube.com/watch?v=au4hg7gZ3t0
Nasze Covery http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee Bez prostownicy od: 18.09.2010!! Edytowane przez Gagz Czas edycji: 2011-10-22 o 12:54 |
|
|
|
|
#44507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałaś FAQ i Pigułkę?
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2011-10-22 o 13:38 |
|
|
|
|
#44508 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
trzymaj się dzielnie! |
||
|
|
|
#44509 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rano już chustki nie mam na głowie... Też tak chcę! Gratuluje ![]() Udało mi się dorwać u mnie w Naturze dwie sztuki odżywki Artiste. Swoją drogą kasjerka powiedziała, że przyszły tylko dwie sztuki różowej.. Za to dużo zielonej..
|
|
|
#44510 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmiana kolosalna ![]() Cytat:
W ogóle jestem w szoku że jest tu z nami jakiś facet, od kiedu Tu zawitałam to Cię chyba nie było, ale tak być nie może, więc proszę mi się tu udzielać i często foty włosów wrzucać bo są rewelacyjne Widać że zdrowe Cytat:
Sailormary - zaskoczyły, super te zdjęcia z codziennik Przepraszam dziewczny że tak z rozpędu i nie wszystkich cytuję, obiecuję poprawę ![]() Do tych, które marudziły coś o odchudzaniu, polecam dietę South Beach. Od połowy lipca schudłam na niej już 10kg (dziś się ważyłam :P) mimo że nie miałam żadnej aktywności fizycznej, a zaczynałam od II fazy a nie od tej uderzeniowej. Dieta zdrowa i pyszna U mnie dziś leniwa sobota, jedno oko otworzyłam o 12,30, drugie dopiero przed chwilą po wypiciu kawy. Z włosami mam zamiar robić nic, po harówce przez cały tydzień z łóżka nie wychodzę, ach jak dobrze
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2011-10-22 o 13:42 |
|||
|
|
|
#44511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#44512 |
|
Zakorzenienie
|
|
#44513 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też kiedyś nie tyłam, byłam na granicy między szczupłą a chudą... a potem stwierdziłam, że chcę przytyć i pakowałam się na siłę makaronami i ryżem w chorych ilościach... i przestawił mi się metabolizm ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]() ) i fajny styl pasujący do muzyka ![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
musisz wytestować swój zestaw, ale ten jest całkiem dobry na początek |
||||
|
|
|
#44514 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, pomóżcie, bo już nie wiem czy i co robię źle...
zaczęłam od przeczytania wątków z Pigułką, FAQ, listami kosmetyków z analizami... "wybrałam" sobie kosmetyki, które wydawało mi się powinny być ok. I nie jest :-( Kiedyś miałam śliczne kręcone włosy, jedynym problemem było jedynie puszenie się, ale to jakoś opanowywalam pastą Goldwell Move Control. Potem urodziłam dziecko, zaczęła mi się nadczynność tarczycy...zaczęły wypadać włosy, a te odrastające z kręconymi mają coraz mniej wspólnego :-( Od 2 tygodni staram się stosować metode CG i tak - oczyściłam włosy szamponem z SLS - co tydzień nakładam olejek jojoba - zmywam to szamponem Rossmann Babydream - standardowo myje włosy co jakieś 3 dni odżywką Isana - potem nakładam odżywkę ds Garnier "Volume Restructure" - następnie odzywka bs Z apteczki babuni "Balsam nawilżająco - regenerujący" - na koniec czasem daję jeszcze Nivea "Flexible Curl - Balsam podkreślający loki" albo "Artiste - Styling Gum" na suche włosy i codziennie troche dla odświeżenia skrętu po nocy spsikuję wodą i nakładam trochę Gumy Bielendy "Graffiti 3D" (nic ciekawszego poki co nie znalazłam) - bez czegokolwiek nakładanego rano włosy mi się rozrostowuja po nocy :-( Wcześniej najlepiej tu dzialała pasta Goldwell Move Control, mimo dimethicone'u w składzie, ale ją wycofali :-(((( Rok temu, kiedy pierwszy raz się przymierzyłam do CG, używałam kilka razy żelu lnianego, ale włosy po nim były sztywne, a ja tego nie cierpię Efekt calej aktualnej 'pielęgnacji' jest taki, że po umyciu i wysuszeniu włosów - czy to naturalnie czy dyfuzorem - jest całkiem ok. Ale następnego dnia to osobna bajka... włosy są ledwo pofalowane, część słabiej, częśc mocniej... na końcach jeszcze jako tako się układają, ale skrętem trudno to nazwać :-( No i dodatkowo mam wrażenie, że są jakby cięzkie i szybciej się przetluszczają, sa przyklapnięte przy skórze, choć do tej pory zawsze były za suche i puszące się... Czy coś robię źle? Czegoś może brakować? Protein jakichś? Bo przyznam szczerze, po przeczytaniu dostępnych tu informacji, to własnie proteiny sa składnikiem, co do ktorego nie mam pojęcia czy jest w odpowiedniej ilości w uzywanych przeze mnie produktach. A moze to kompletnie co innego mi umyka? Będę wdzięczna za wszelkie porady ![]() I po kolei zdjęcia 1. moje włosy jeszcze kilka lat temu :-( 2. teraz, w dniu mycia, po dyfuzorze 3 i kolejne - dziś (sobota), po myciu w czwartek wieczorem - już w wersji lekko odratowanej wspomniana Gumą Bielendy |
|
|
|
#44515 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#44516 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeżeli czujesz, że włosy mają tendencję do prostowania - podmieniłabym Isanę na coś innego (może maska Kallos albo któraś Joanna Naturia - u mnie Isana działa zawsze jak złoto jako gwarant rozprostowywania włosów, części Dziewczyn służy, może Tobie akurat też prostuje?) po drugie - warto zrezygnować z gum, fajnie utrwalają, ale większość obciąża, sprzyja przetłuszczaniu, często mają alkohol w składzie, więc na dłuższą metę mogą wzmagać przesuszenie/puch spróbuj "przeprosić się" z żelem lnianym, albo np. Bielenda czarna rzepa (osobiście kocham Isanę męską czarno-pomarańczową , ale usztywnia mocniej niż lniany, a piszesz, że tego nie lubisz), zwróć uwagę, żeby wyschnięty na włosach żel delikatnie odgnieść w koszulkę - może to zniwelować ten efekt sztywności, który Tobie przeszkadza tyle ode mnie - a teraz niech się wypowie jakaś mądrzejsza kręconowłosa głowa
Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-10-22 o 14:51 |
|
|
|
|
#44517 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
na pewno masz mnóstwo fanek
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
||
|
|
|
#44518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem wywal tą gumę - jest sporo żeli rekomendowanych przez kręconowłose, a sztywność zawsze można odgnieść Proteinki polecam oczywiście także ![]() Coś wam pokaże - moje włosy, sztywne od żelu lnianego i ze spinkami - ten widok poprawia mi humor
|
|
#44519 |
|
Zakorzenienie
|
Uff, nadrabiania bedzie sporo. Doszla do mnie wczoraj paczka z Mazidel, i dzis pierwsz randka z keratyna w planach
juz sie nie moge doczekac mycia. Plus, zalozylam watek wymiankowy dla nas, tak jak planowalam. Zagladajcie . https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post30089779 |
|
|
|
#44520 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję kochane jesteście
![]() A wyszło jak wyszło, przyszłam do pracy, wydrukowałam coś i zwolniłam się bo się strasznie źle poczułam ;] Szef i tak już mnie nie lubi to się chociaż męczyć nie będę ;] Cytat:
![]() No ciekawe co wyjdzie ![]() Cytat:
Minutę później sms od koleżanki czy pójdziemy na kawę :PCytat:
Kopę lat Cię tu nie było ![]() Świetne zdjęcia! Cytat:
Nic na siłę, urosną to wrócą ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak myślę, może pomógłby Ci "plan minimum" na chwilę, ale przydałaby się bardziej treściwa odżywka b/s. U mnie plan minimum wygląda tak: szampon z SLS, a jako b/s fura żelu lnianego/aloesowego i na końcówki oliwka BD/olej kokosowy w lecie albo zielony krem do rąk z biedronki (głownie shea i kokos) przy gorszej pogodzie. Efekt jest taki, że włosy są zabezpieczone ale nie obciążone. |
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.

, a jakbym schudła tuż przed 40-tką mogłyby się pojawić "skarpetki z piachem"-dziekuję, nie odchudzam się!)
No i oczywiście pielęgnacja im służy 

W życiu nie dałabym rady domyć oleju odżywką. Szamponem z SLeS-em nie zawsze mi się udawało...
I wystarcza. Ewentulnie do reanimacji z porządnym zmoczeniem ale dawno nie miałam czasu :P
) , jest o co walczyć? Kilka lat temu jak stosowałam jeszcze SLS myłam włosy szamponem do kręconych z Nivei i wtedy moje włosy pocieniowane skrecały się na końcówkach.

. Zawsze uważałam, że kręcone włosy u chłopaka to przekleństwo (mój brat ma taki mega murzyński skręt), a u Ciebie jest pięknie.
Śliczne macie włosy, ja mój stan wejściowy dodałam do codziennika, więc, jeśli chcecie podwyższyć włosową samoocenę, zapraszam