Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-03, 21:27   #271
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez pysia124 Pokaż wiadomość
Zważyłam się pierwszy raz od 24 grudnia . Przytyłam ważę już 42,6 kg . Do 48 kg jeszcze trochę brakuje ... Najbardziej cieszę się z tego, że nie zmieniło się moje nastawienie na przytycie. Żadne zachowania typowo EDowe ani nic takiego. No może kilka porannych godzin spędziłam na tłumaczeniu sobie , że "przecież taki mam cel i chcę przytyć" ale potem było już zupełnie okej.
Postanowiłam nie ograniczać się z jedzeniem. Wcześniej odmawiałam sobie jeszcze wielu rzeczy, bo bałam się że będę tyć za szybko. Teraz to już nie istotne. Nawet gdybym miała tyć 2 kg na tydzień. Chcę już ważyć te 48kg i pojechać na duuże , długo wyczekiwane zakupy (nie mam się w co ubrać .... jak zwykle ).
Mam pytanie , głównie do dziewczyn które były, bądź są na przytyciu z powodu ED . Czy wy też ciągle byłyście głodne ? Nie wiem co mi się dzieje, ale ciągle bym coś jadła. Mam ogromny apetyt . Boję się tylko , czy nie przerodzi się to w kolejne zaburzenia (kompulsy , itd) . To wygłodniały organizm upomina się o odbudowę , czy wpadam w kolejne bagno ? ...

A teraz jadłospisy:

wczorajsze (coraz to większe ) P :

Ś: 2 parówki drobiowe , 2 kromki razowca z margaryną , dużo ketchupu i musztardy, ogórek zielony, papryka
ŚII: paluch z makiem (taki chudy i podłużny)
kanapka z dwóch kromek razowca z margaryną, polędwicą sopocką i ogórkiem
O: trzy spore gołąbki z ketchupem
P: musli orzechowe (około 100g), duża garść kukurydzianych, mleko 0,5% - wyszła pełna miseczka czego 0,5%? Takie mleko jest nic nie warte. Powinno być 2% a najlepiej 3,2%
K: 4 kromki żytniego: dwie z margaryną i tłustym twarogiem, jedna z polędwicą, ogórkiem, pomidorem, ketchupem i jedna z pasztetem, ogórkiem i ketchupem

dzisiejsze P i ogromna ochota na chlebek :
Ś: 4 kromki żytniego: trzy z margaryną i tłustym twarogiem, jedna z powidłami śliwkowymi a'la nutella wyrobu mamy , kawa z dodatkiem mleka 1,5% znowu te odtłuszczone mleko
ŚII: kanapka z dwóch kromek żytniego z margaryną, serem żółtym i ketchupem, lizak pin-pon (taki spory z gumą)
O: duży talerz zupy ogórkowej zabielanej z dużą ilością ziemniaczków, kromka świeżego chleba z margaryną
P: duży banan
K: 4 kromki żytniego: trzy z margaryną, tłustym twarogiem(znowuu.. ale uwielbiam a poza tym terminuje się w lodówce) sporą ilością ketchupu i jedna z polędwicą, pomidorem i ogórkiem
pod kanapkę z polędwicą też powinno być masło

Zamierzam jeszcze zwiększać ilość kalorii... A co !

Przeglądałam wątki i natknęłam się na jadłospisy dziewczyn które strasznie mi zaimponowały. Szczególnie Kika171 i vana . Ich jadłospisy mnie motywują Chciałabym móc jeść tyle co one i tyć tylko 0,5 kg na tydzień Polecam przejrzeć to wszystkim dziewczynom będącym na P i wychodzącym z ED.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089&page=64 , coś koło tego nr strony . Dłuuugi wątek , ale warto poświęcić jeden wieczór
Bardzo cieszę się, że już jestes w stanie jeść wszystko i bez wyrzutów. to dobrze że już sobie nie odmawiasz. Nie bój się że popadniesz w kolejny kompuls. Każdy czasem tak ma że jest cały dzień głodny To nic strasznego. Moze to być też przyczyna tego, że je się ciągle odtłuszczone i chude produkty, które sycą na krótko i po których zaraz odczuwamy głód ale to się Ciebie nie tyczy Życzę dalszych sukcesów w nabieraniu brakujących kilogramów

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 21:35   #272
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
R
8.30 owsianka z bananem , otrębami pszennymi i suszonymi śliwkami , kawa z mlekiem.
11.15 2 kromki orkiszowego chleba , plasterek żółtego sera, plasterek salami z pieprzem <nie czepiam sie salami i sera zoltego, bo to detal, ale brakuje bialka,zwlaszcza ze w sniadaniu go nie ma
13.00 serek wiejski
16.30 brązowy ryż z kurczakiem, brokułami i porem (na parze)
19.00 garść migdałów i pestek dyni oraz słonecznika,1 suszona śliwka :P <przedtreningowo to troche nie bardzo mi sie to widzi, to znaczy to kwestia indywidualna czy tluszcze nie przeszkadzaja w treningu, ale powinnas cwiczyc max 2 h po posilku, czyli o 18.30, po tym poprzednim, byloby ok
30 min Insanity, więcej nie dałam rady a i to przerywane.. nie mam dziś siły. I 8 min ABS
21.15 kromka orkiszowego, 5 plasterków polędwicy drobiowej, marchewka. <jest fajne, ale potreningowo brakuje bialka i porzadniejszych węgli
Spać chodzę 24.00- 1.00, czasami później. <to mozesz jeszcze zjesc troche samego bialka okolo 23
Jak to wygląda?
jest ok, tylko brakuje bialka momentami, no i przypilnuj okolotreningowych.

moje R dzisiejsze(pozno wstalam, ale chyba bedzie 5 posilkow ;d):
I. jajko na twardo z pomidorem, fasolką czerwoną,mozarellą(troszk ę, dla smaku), grahamka z lyzeczka masla z tostera z miodem(mialam straaszna ochote na slodkie caly dzien dzis)
II.salatka(kapusta pekinska, troszke kukurydzy, pomidor, papryka, plasterek sera zoltego light, kurczak z piekarnika) z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, potem makaron z mąki durum z dwoma lyzkami jogurtu jogobella jagodowa(tak, wiem, ale nie bylo truskawek w lodowce )
bieg 45 minut
III. ten sam makaron co pozycje wczesniej, dwie mandarynki, dwa sledzie (cóż za mix, ale spokojnie, nie wszystko razem na talerzu ;d)
IV. zaraz zjem jakąś kolację sensowną, to znaczy na pewno będzie resztka sałatki, juz bez kurczaka, do tego serek wiejski chyba , doloze pol grahamki z szynką
V. ser bialy poltlusty
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 01:01   #273
karola11
Wtajemniczenie

Jakiś czas tu nie pisałam, ale coś mnie podkusiło i dodam dzisiaj moje Wtorkowe U

2 szklanki wody,jedna z miodem i cytryną,druga czysta i 2 wafle ryżowe,jeden z szynką na start przed śniadaniem

I:
1/3 woreczka kaszy jęczmiennej,1/2 wieśniaka, 1/2 startego jabłka, garść rodzynek, 2 daktyle suszone, trochę suszonej papai i 2 plastry suszonych jabłek

trening:
rozgrzewka 10 minut orbitka
siłowe:
plecy,
biceps,
triceps,
interwał 50 minut na bieżni
abs na brzuch

odrazu po 1/2 jabłka

II:
(w biegu)
złożona kanapka (czyli 2 pojedyncze kromki) z chleba ciemnego pszenno-żytniego z plastrem szynki drobiowej i czerwoną papryką

Przekąska:
3 plastry szynki drobiowej

po południu 2x inka z mlekiem

III:
1/3 opakowania warzyw na patelnie(orientalne), 2 grube plastry próżonej piersi z indyka,szpinak z czosnkiem i łyżeczką masła,sałatka:
mix sałat, groszek zielony,papryka czerwona,pieczarki podsmażone bez tłuszczu, ogórki konserwowe

IV:
jajecznica z 1 jajka, 2 białek, 1/2 kabanosa drobiowego i 3 plastrów drobiowej szynki, trochę cukini,
1/2 wieśniaka wymieszanego z dużą łyżką twarogu i błonnikiem

w ciągu dnia dużo wody, kawa czarna, 3 inki z mlekiem, herbaty różne różniste i niektóre z miodem.

co sądzicie o kaszy jęczmiennej na śniadanie?Jest ok, w sensie jako zamiennik z owsianką/jaglanką?

Edytowane przez karola11
Czas edycji: 2012-01-04 o 01:03
karola11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 09:14   #274
Zelka_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość

RRR
ś: owsianka: ok 5łych (końcówka paczki to se sypłam ) owsianych, połowa wieśniaka, małe jabłko, cynamon, troche mleka, łyżeczka miodu
godzina stepper (podobno przy aerobach okołotreningowe nie obowiązują prawda to?)
2s: kromka razowca z duża ilością krakowskiej suchej maźnięta serkiem kanapkowym tak w roli masła , pomidor ze szczypiorkiem
o: zupa jarzynowa z mięsem z kury i połową woreczka gryczanej
p: reszta wieśniaka ze śniadania z łychą słonecznika
k: pewnie zostanie zupy bo nagotowałam wielki gar, oczywiście bez kaszy z samym mieskiem tylko

nadaje sie to?
Stary 2012-01-04, 09:45   #275
Narc
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość

RRR
ś: owsianka: ok 5łych (końcówka paczki to se sypłam ) owsianych, połowa wieśniaka, małe jabłko, cynamon, troche mleka, łyżeczka miodu
godzina stepper (podobno przy aerobach okołotreningowe nie obowiązują prawda to?) śniadnaie ok.
2s: kromka razowca z duża ilością krakowskiej suchej maźnięta serkiem kanapkowym tak w roli masła , pomidor ze szczypiorkiemteż ładnie, ale moga być np dwie kromki
o: zupa jarzynowa z mięsem z kury i połową woreczka gryczanejmoże być, wszystko jest, o ile warzyw odpowiednio dużo
p: reszta wieśniaka ze śniadania z łychą słonecznika tu może być cały wieśniak
k: pewnie zostanie zupy bo nagotowałam wielki gar, oczywiście bez kaszy z samym mieskiem tylko wyjątkowo może być, ale zupa to jednak wegle i pewnie jakiś tłuszcz, więc tu lepiej samo mięsko z zupy z warzywkami

nadaje sie to?[/QUOTE]

Jak dla mnie się nadaja Ale z treningowymi Ci nie powiem , bo się nie znam. Wiec ze po treningu powinno sie zjesc białko zwierzece albo białko plus węgle złożone
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 14:35   #276
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
ja wiem ze duzo laktozy jest w mleku, czy w serze bialym tez? : >
to znaczy nie tak dużo, ale widać to np. po tym, że osoby nietrawiące laktozę po spożyciu twarogu często cierpią parę ładnych dni
słyszałam też opinie, że na drugi dzień ma się taki.. mało zgrabny brzuch po nim (jak wypadnie na kolację, tak to ok), tzw. budyniowaty ale jak to jest, to nie wiem, bo ja nie jem na kolację.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 15:07   #277
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
to znaczy nie tak dużo, ale widać to np. po tym, że osoby nietrawiące laktozę po spożyciu twarogu często cierpią parę ładnych dni
słyszałam też opinie, że na drugi dzień ma się taki.. mało zgrabny brzuch po nim (jak wypadnie na kolację, tak to ok), tzw. budyniowaty ale jak to jest, to nie wiem, bo ja nie jem na kolację.

Więc co Twoim zdaniem najlepiej jeść na kolację( taką o normalniej porze, a co na taką późną jak ktoś bardzo późno chodzi spać??

Wstawię moje wczorajsze ( z planem wzięcia sie za siebie ale mam wrażenie że jest jakoś mega dużo)
1. bawarka,jedna długa, duża kromka oszukanego ciemnego chleba posmarowana chrzanem, pomidor, trochę lodowej sałaty i pół wędzonej makreli
2.inka z mlekiem,owsianka ( 6łyż.górskich owsianych na mleku z łyż.ciemnego kakao)po: pomarańcza,kawa roz. z mlekiem
tu mały odstęp:
3. duża mandarynka, jabłko, cukierek rafaello tylko to ciemne nie wiem jak się nazywa, pół kostki półtłustego twarogu i pomidor.
4.obiad dopiero ok.17 ponad 1/2 woreczka rozgotowanej ( niestety kaszy gryczanej) dużo schabu z chrzanem ( nie wiem jak był robiony ale chudo wyglądał i sporo go zjadłam) do tego ogóreczki w zalewie z chilli <---mega się tym obiadem najdałam i po chwili usnełam na ponad dwie godziny.
5. i tak ok. 21 pół wędzonej makreli, pomidor, trochę lodowej sałaty i duuuża marchewa( wiem że powtórka makreli ale miałam mega ochotę)

Wypowie się ktoś, bardzo proszę
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 15:13   #278
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
a mój właśnie po twarogu i jajkach jest najładniejszy rano.
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 15:19   #279
Zelka_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
RRR

Jak dla mnie się nadaja Ale z treningowymi Ci nie powiem , bo się nie znam. Wiec ze po treningu powinno sie zjesc białko zwierzece albo białko plus węgle złożone
dzieki za ocene
no niby tylko po siłowych obowiazuje te okołotreningowe i ja sie narazie tego trzymam, jak nie bedzie efektów to bede zmieniać.

dzisiejsza RRR

ś: bułka ciemna z pestkami dyni, maźnieta serkiem kanapkowym z szynką z kurcząt i sosem zaziki, pomidor

50min siłowo, 25min stepper

zaraz po: jabłko
2ś: pół woreczka brązowego ryżu wymieszane z tuńczykiem wsw, do tego łyżka zaziki do smaku
o: duże dzwonko łososia, brukselka, kapusta kiszona skropiona olejem słonecznikowym
k: jajecznica z 2 jaj z szyneczką i szczypiorkiem, 2 marchewy
w razie jakbym szła późno spać i zgłodniała to wleci pół kostki twarogu półtłustgo
i w planach jeszcze troche gimnastyki jakieś 20min ale jeszcze nie wiem co pewnie stepper tradycyjnie

i jak dzisiaj głównie o te ranne okołotreningowe mi chodzi, nie mam pojecia czy są poprawne?
Stary 2012-01-04, 15:24   #280
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
a mój właśnie po twarogu i jajkach jest najładniejszy rano.
to widocznie zależy od organizmu

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Więc co Twoim zdaniem najlepiej jeść na kolację( taką o normalniej porze, a co na taką późną jak ktoś bardzo późno chodzi spać??
na U to, co masz ochotę, a na R sałatkę z tuńczykiem, jajka gotowane, jajecznicę, makrelę, sałatkę z kurczakiem, grillowany filet z warzywami parowanymi... możliwości jest wiele

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 16:57   #281
nikol12
Rozeznanie

Moje dzisiejsze P :
śniadanie: 60g płatków owsianych na 3/4 szklance mleka 2%, jabłko, łyżeczka domowego dżemu,sporo rodzynek , łycha wiórek kokosowych, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie - w szkole ( rozłożone na 2 przerwy) : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym, jabłko
III śniadanie - też w szkole ( również rozłożone na 2 przerwy ) : drożdżówka z serem i gratka do picia
Obiad: duuużo ziemniaków, kapusty czerwonej, buraczków ( naprawdę sporo), 3 pulpety ( małe ) w sosie pomidorowym - gotowane
Deser : garść Crunchy naturalnego, 2 mandarynki, jabłko ( znowu), kubek cappucino
Kolacja: planuję omlet z 2 jajek z 200g serka wiejskiego i pieczonym jabłkiem
Potem :wpadły 2pl. polędwicy, 2 ogórki kiszone, przed chwilą zjadłam ok.60g różnych płatków

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-01-04 o 20:35
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 17:08   #282
anifil1
Raczkowanie

Czesc

R do 1400kcal :

sniadanie: 2 jajka na miekko + bulka (niestety bez ziaren bo zapomnialam kupic)+lyzka masla

100g moreli + kawa z mlekiem

340g mango

i na kolacje planowana zupa z dyni

bylabym wdzieczna jelis ktos by moj jadlospis skomentowal. ´Nastepnym razem planuje sobie lepiej rozlozyc kcal na caly dzien, zapewne przesadzilam troche z tym sniadaníem. Obiad dopiero na wieczor, bo sie spotkam z chlopakiem ktory zazwyczaj je obiad na kolacje ;P
anifil1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 17:20   #283
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anifil1 Pokaż wiadomość
Czesc

R do 1400kcal :

sniadanie: 2 jajka na miekko + bulka (niestety bez ziaren bo zapomnialam kupic)+lyzka masla

340g mango

bylabym wdzieczna jelis ktos by moj jadlospis skomentowal. ´Nastepnym razem planuje sobie lepiej rozlozyc kcal na caly dzien, zapewne przesadzilam troche z tym sniadaníem. Obiad dopiero na wieczor, bo sie spotkam z chlopakiem ktory zazwyczaj je obiad na kolacje ;P
tu nie ma nawet 1000 kcal ze sniadaniem nie przesadziłas, ma pewnie z 500 kcal ale przy 1400 kcal, które chcesz jesc nie jest to jakąs tragedią. Akurat sniadanie jest jedynym godnym uwagi posiłkiem w twoim jadłospisie

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

moje R (proszę o ocenę)

I. koktail - szklanka kefiru, pol serka homo, 2 kiwi, 2 czastki pomaranczy, siemie lniane i otręby
II. dwie kromki chleba sojowego z margaryną i polędwicą z indyka
po drodze wpadła reszta pomarańczy ze sniadania
III: pół woreczka ryżu brązowego, gotowana piers w kurczaka, warzywa z patelni z sezamem i oliwą
IV: pół puszki makreli i kromeczka chlebka sojowego
V: wpadnie cos białkowego przed snem
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 17:34   #284
orchidea24
Raczkowanie

Cytat:
Czesc

R do 1400kcal :

340g mango

Ja tam nie wiem... ale myślę że jedząc tak może i schudniesz bo kalorii tu mało...na pewno nie 1400... ale nie będzie to zdrowe schudnięcie. Jesz za mało białka a prawie same węglowodany w tym proste... owoce. Dieta ma byc dobrze zbilansowana i dostarczać wszystkiego!! tłuszczy też!! u Ciebie nie wygląda to dobrze. Nie chodzisz głodna? ja bym była ale może ktoś jeszcze sie wypowie?

Dawno mnie nie było więc witam i wkleję moją leciutką Erkę
1. 2 jajka na pół-twardo, łyżka majonezu, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego z masłem i serem żółtym, pomidor
2. Fasolka szparagowa, pierś z kurczaka + kawałek naturalnego sera brie
3. Naleśnik nadziany mielonym mięsem wołowym, fasolką czerwoną, pieczarkami, zapieczony z żółtym serem i sosem pomidorowym
4. 100g twarogu półtłustego z pomidorem i ogórkiem + konserwa - filety śledziowe w kremie pomidorowym

dziś
1. Jajecznica na maśle z 3 jajek ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba razowego z masłem i pasztetem drobiowym + ogorek.
2. Udko z kurczaka + mieszanka warzyw, po garść nerkowców
3. Dwa Kotlety Mielone + przeszło pół słoika tartych buraczków
trening - siłownia po 20 min aero
4. Odżywka białkowa na mleku + jabłko

chudnę powolutku

Robię prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 18:41   #285
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
Czesc

R do 1400kcal :

340g mango

kiepsko
praktycznie nie ma białka, budującego organizm
praktycznie nie ma wpania, budującego kości
praktycnie nie ma tłuszczu
nie wiem czy codziennie tak jeszc, czy dzis tylko taki dzien, ale trzeba jakos to pozmieniac bo inaczej zaszkodzisz swojemu zdrowiu
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 19:02   #286
_Novotna_
Wtajemniczenie

Moje U z przyczajeniem na R za pare dni...

1. wstalam o 12! szklanka cieplej wody z cytryna, kawa
jajecznica z 3 jajek, 2 kromeczki chleba na zakwasie, 2 pomidory male, troche salaty, polane oliwa z oliwek,mala szklanka soku pom.
pozniej skucha bylismy z TŻ ogladac chate do wynajecie wiec w starbucks tylko troche kawy latte i kawalek cookie z czekoladowymi kawalkami - uznajmy ze to przekaska byla,

3.miska zupy z wczoraj kalafiorowej, pol bulki ziarnistej ze schabem zbójnickim

4.wieśniak z pestkami i lyzka miodu

5. no i nasz dzis glowny posilek to schab duszony, do tego brokuł, może ryż lub kasza jęczmienna/gryczana, zależy jak bede głodna,
spać chodzimy ok 1-2 więc nawet jak obiadokolacje o 19 zjemy to jeszcze dluga droga do spania
Stary 2012-01-04, 19:16   #287
the cherry blossom girl
Rozeznanie

lekkie r ( - 1, 2 kg):

Śn: Miseczka spora musli z orzechami, żurawiną, z mlekiem sojowo-ryżowym. + mandarynki i kilka czerwonych winogron , zielona herbata.

Śn: sernik z jabłkami i płatkami owsianymi (jakaś taka zdrowsza wersja , w greenway, bardzo dobry) + zielona herbata

Ob: miska zupy pomidorowej, kanapka z ciabatty pełnoziarnistej z łososiem, sałatą, kaparami, cebulą,koperek

Kol: smoothie z truskawek, banana, wanili i płatki owsiane

jestem ciekawa waszej opinii...
the cherry blossom girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 19:17   #288
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez orchidea24 Pokaż wiadomość
Ja tam nie wiem... ale myślę że jedząc tak może i schudniesz bo kalorii tu mało...na pewno nie 1400... ale nie będzie to zdrowe schudnięcie. Jesz za mało białka a prawie same węglowodany w tym proste... owoce. Dieta ma byc dobrze zbilansowana i dostarczać wszystkiego!! tłuszczy też!! u Ciebie nie wygląda to dobrze. Nie chodzisz głodna? ja bym była ale może ktoś jeszcze sie wypowie?

Dawno mnie nie było więc witam i wkleję moją leciutką Erkę
1. 2 jajka na pół-twardo, łyżka majonezu, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego z masłem i serem żółtym, pomidor
2. Fasolka szparagowa, pierś z kurczaka + kawałek naturalnego sera brie
3. Naleśnik nadziany mielonym mięsem wołowym, fasolką czerwoną, pieczarkami, zapieczony z żółtym serem i sosem pomidorowym
4. 100g twarogu półtłustego z pomidorem i ogórkiem + konserwa - filety śledziowe w kremie pomidorowym

dziś
1. Jajecznica na maśle z 3 jajek ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba razowego z masłem i pasztetem drobiowym + ogorek.
2. Udko z kurczaka + mieszanka warzyw, po garść nerkowców
3. Dwa Kotlety Mielone + przeszło pół słoika tartych buraczków
trening - siłownia po 20 min aero
4. Odżywka białkowa na mleku + jabłko

chudnę powolutku
mi się baaaardzo podoba, ślicznie jest!
moje R, zrzucę na tym 2-3kg w styczniu jeszcze? aeroby 3x/tyg po godzinie..
I. Owsianka z 4 łyżek z otrębami, serkiem wiejskim, miodem i pestkami słonecznika
II. grahamka z masłem, pieczoną piersią z kurczaka, sałatą, papryką
III.miska ogórkowej z ziemniakami (dużo gotowanej marchewki) + gotowana pierś z kurczaka
IV. pół kostki twarogu półtłustego, pół papryki, dwie marchewki
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 19:39   #289
Keymo
Przyczajenie

Moje prawie bezlaktozowe(nie mogę się obejść bez wieśniaka mimo cierpienia D ,wegetariańskie U. Proszę o ocenę i rady.

I. Owsianka (56g płatków) na mleku sojowym z połową jabłka, truskawkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi śliwkami, amarantusem & odrobiną domowej bananowej granoli

II. homemade ciastka z płatków orkiszowych jabłkowo-cynamonowe + garstka nerkowców

III. gulasz sojowy (kasza jęczmienna 50g, kostka sojowa ok.50g z brokułami, marchewką, kalafiorem i suszonymi pomidorami podprażonymi na patelni)

IV. 250g wieśniak + warzywa

tylko 4 posiłki , bo mój dzień jest krótki.
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 20:19   #290
poziomka011
Raczkowanie

moje luzne R
sniadanie:1,5 kromki razowca z szynka pomidorem ogórkiem kawa z mlekiem
2 sniadanie: jogurt z otrębami
obiad: makaron razowy sos pieczarkowy mizeria
podwieczorek: jabłko
kolacja 1,5 kromki razowca z szynka twarożkiem pomidorem ogórkiem zielona herbata

i jak?
poziomka011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 21:31   #291
Milka1224
Rozeznanie

2 przykladowe U z wielką prośbą o ocene

I miseczka musli z jogurtem naturalnym 180g i połową jabłka

II grahamka z pastą z fety, czosnku i szpinaku (bo zostalo mi z nalesników) i reszta jabłka

III solidna porcja chilli con carne (wołowina z rosołu, krojone pomidory, cebula, papryczki chilli, mrozona kukurydza, czerwona fasola, przyprawy)

IV kawałek ciepłej szarlotki

V jakies 125g twarogu półtłustego z kilkoma korniszonami <- tu po prostu mialam ochotę na twaróg i nie byłam głodna

I owsianka z 4 łyżek płatków i łyzki otrąb na szklance mleka 2% z garścią orzechów, somowymi suszonymi śliwkami i malym jabłkiem

wpadła pomarancza

II cała pierś z kurczaka zwinieta w roladke nadziana szpinakiem i oliwkami pieczona w musztardzie francuskiej z kasza gryczaną

IV sałatka z cieciorki, kuskusu, pieczonej papryki, pieczonych pomidorów z natką pietruszki

V maca razowa na ciepło - z wedzonym łososiem i pomidorem/ serem plesniowym / wiejskim i ogórkiem

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-01-04 o 21:33
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 21:33   #292
karciocha2
Raczkowanie

Moje dzisiejsze Rrrr... (mam nadzieje że lepsze niż wczoraj)
I. Owsianka z mlekiem + kilka rodzynek
II. Wieśniak + kromki chleba ciemnego z wędliną drobiową i ogórkiem zielonym.
III. Miska kalafiorowa z mięchem z kurczaka
IV. 2 wafle ryżowe (sonko) z muesli z dżemem niskosłodzonym
V. jogurt jogobella light i jabłko.(nie miałam pomysłu na kolacje)
karciocha2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:08   #293
agnieszka16
Zadomowienie

hej, niestety przez brak czasu (2 kierunki studiow i praca) strasznie zaniedbałam swój sposób żywienia i sport i w ostatnich miesiącach naprawdę sporo przytyłam. a więc rozsądna redukcja:
- śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, ze szczypiorkiem i pieczarkami, kromka chleba orkiszowego z twarożkiem (ze szczypiorkiem i rzodkiewką), świeży sok z pomarańczy
-drugie śniadanie- sałatka z grillowaną piersią kurczaka, świeżym szpinakiem, kolendrą, avokado, prażonymi pestkami dyni, gruszką i papryczkami chilli i garstką grzanek z chleba razowego żytniego
-obiad: pieczony w folii płat łososia, ciemny ryż, surówka z marchewki i jabłka
-przekąska w bibliotece: garść migdałów, garść pistacji, małe cappuccino w coffee heaven
-kolacja: porcja klasycznej sałatki nicejskiej

dużo wody mineralnej, zielonej herbaty, pokrzywy
ruch- 15 min rozgrzewki, 40 min biegania + rozciąganie wieczorem

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2012-01-04 o 22:14
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:13   #294
emelie
Wtajemniczenie

Utrzymanie

Śniadanie: placuszki z płatków owsianych (płatki, otręby pszenne, jajko) z twarogiem półtłustym, jogurtem naturalnym i domową konfiturą z malin; kawa zbożowa z mlekiem 2% i miodem
II śniadanie: grahamka z masłem, sałatą, szynką z piersi indyka i ogórkiem; mandarynka
Obiad: pierś z kurczaka pieczona w ziołowej marynacie; 2 pieczone ziemniaki z dipem czosnkowym na jogurcie naturalnym; miks sałat z domowym winegretem
Kolacja: omlet z dwóch jaj z papryką, pieczarkami, brokułem, szynką z piersi indyka, serem pleśniowym i domowym ketchupem; pokrzywa

+ woda, herbaty; trening 1,5h, 40 minut marszu
Stary 2012-01-04, 22:19   #295
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
moj jest budyniowaty tak czy siak

moje R dzisiejsze:
I. salatka z dwoch jajek, pol plasterka sera zoltego light, papryki, kapusty pekinskiej, ogorka, pomidora i czerwonej fasoli, z oliwą z oliwek, octem i przyprawami, oraz połową grahamki
II. ser bialy poltlusty (nic wiecej, bo bardzo sie spieszylam)
III. tilapia, marchewka z jablkiem starta, kawa z maca
IV. grahamka z szynką i maslem, zaraz zjem śledzia
V. jezeli nie zasne to ser bialy
dosyc ubogo dzis, ale dzien bez treningu wiec staram sie nie dowalac wielu kcal

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
hej, niestety przez brak czasu (2 kierunki studiow i praca) strasznie zaniedbałam swój sposób żywienia i sport i w ostatnich miesiącach naprawdę sporo przytyłam. a więc rozsądna redukcja:
- śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, ze szczypiorkiem i pieczarkami, kromka chleba orkiszowego z twarożkiem (ze szczypiorkiem i rzodkiewką), świeży sok z pomarańczy
-drugie śniadanie- sałatka z grillowaną piersią kurczaka, świeżym szpinakiem, kolendrą, avokado, prażonymi pestkami dyni, gruszką i papryczkami chilli i garstką grzanek z chleba razowego żytniego
-obiad: pieczony w folii płat łososia, ciemny ryż, surówka z marchewki i jabłka
-przekąska w bibliotece: garść migdałów, garść pistacji, małe cappuccino w coffee heaven
-kolacja: porcja klasycznej sałatki nicejskiej

dużo wody mineralnej, zielonej herbaty, pokrzywy
ruch- 15 min rozgrzewki, 40 min biegania + rozciąganie wieczorem
sliczna redukcja, tylko nie wiem czy w tej salatce nicejskiej jest jakies bialko? no i w ktorym miejscu trening?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Napisane przez karciocha2 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze Rrrr... (mam nadzieje że lepsze niż wczoraj)
I. Owsianka z mlekiem + kilka rodzynek <nie ma bialka
II. Wieśniak + kromki chleba ciemnego z wędliną drobiową i ogórkiem zielonym.
III. Miska kalafiorowa z mięchem z kurczaka <tu by mogly wpasc wegle typu ryz
IV. 2 wafle ryżowe (sonko) z muesli z dżemem niskosłodzonym <nie jedz wafli ryzowych na redukcji, chyba ze jako zrodlo wegli po treningu, ale na pewno nie jako posilek
V. jogurt jogobella light i jabłko.(nie miałam pomysłu na kolacje) <jogurt ostatecznie ok, ale nie na kolacje, na jablko za pozno, brak bialka

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
mi się baaaardzo podoba, ślicznie jest!
moje R, zrzucę na tym 2-3kg w styczniu jeszcze? aeroby 3x/tyg po godzinie..
I. Owsianka z 4 łyżek z otrębami, serkiem wiejskim, miodem i pestkami słonecznika
II. grahamka z masłem, pieczoną piersią z kurczaka, sałatą, papryką
III.miska ogórkowej z ziemniakami (dużo gotowanej marchewki) + gotowana pierś z kurczaka +wegle zlozone
IV. pół kostki twarogu półtłustego, pół papryki, dwie marchewki
w ktorym miejscu jest trening? no i aeroby to troche malo, dorzuc hiit/silowy na zmiane z nimi

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez poziomka011 Pokaż wiadomość
moje luzne R
sniadanie:1,5 kromki razowca z szynka pomidorem ogórkiem kawa z mlekiem <+2 jajka
2 sniadanie: jogurt z otrębami <jogurt to nie posilek, moglby byc serek homo nat
obiad: makaron razowy sos pieczarkowy mizeria <i jakies mieso?
podwieczorek: jabłko <to tez nie posilek, jedynie dodatek
kolacja 1,5 kromki razowca z szynka twarożkiem pomidorem ogórkiem zielona herbata <twarozek=serek bialy? jesli tak to okej, o ile bylo go sporo

i jak?
tu w ogole nie ma bialka, slaba redukcja
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:32   #296
sprotte
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sprotte Pokaż wiadomość
wychodzę z ED, ale nie muszę już tyć. @ mam, chociaż skąpszą niż kiedyś.
o posiłkach głównie decydują rodzice, ja mam wgląd tylko niekiedy.

Uuu wczorajsze
dwie szklanki wody na start
I: 1,5 parówki wieprzowej + 1,5 ciemnej bułki z ziarnami: dwie połówki z samym masłem, jedna z masłem i dżemem jagodowym niskosłodzonym + słodkie kakao na mleku 3,2%
II: ciemna bułka z ziarnami z masłem mleczno-kokosowym
III: jabłko, mandarynka
IV: talerz rosołu z makaronem*
V: ciemna bułka z ziarnami z masłem i serkiem homo waniliowym/ z masłem i sałatką gyros + herbata z łyżeczką miodu

2x25 min. szybkiego marszu

*zwykle obiady są bardziej kaloryczne, efekt "posylwestrowy"

oceni ktoś?
podbijam

Uuu wczorajsze
I: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem, serem żółtym i pomidorem/ z masłem i cammembertem/ z masłem i serkiem homo waniliowym + słodkie kakao na mleku 3,2%
III: banan, mandarynka
III: 5 placków ziemniaczanych smażonych bez tłuszczu delikatnie opruszonych cukrem pudrem
IV: ciemna bułka z ziarnami z masłem i serkiem homo waniliowym/ z masłem i salcesonem + herbata z łyżeczką miodu
2h spaceru z psem

Uuu dzisiejsze
I: 1,5 ciemnej bułki z ziarnami z masłem i cammembertem/ z masłem, kiełbasą i pomidorem/ z masłem i serkiem homo waniliowym + słodkie kakao na mleko 3,2%
III: banan, mandarynka
IV: smażona na tłuszczu wątróbka z cebulką, 3 ziemniaczki, ogórek konserwowy
V: McFlurry Lion&Karmel*

*wyjazdowo, dlatego taka "kolacja"

oceni ktoś?
sprotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-04, 22:44   #297
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Jakiś czas tu nie pisałam, ale coś mnie podkusiło i dodam dzisiaj moje Wtorkowe U

2 szklanki wody,jedna z miodem i cytryną,druga czysta i 2 wafle ryżowe,jeden z szynką na start przed śniadaniem

I:
1/3 woreczka kaszy jęczmiennej,1/2 wieśniaka, 1/2 startego jabłka, garść rodzynek, 2 daktyle suszone, trochę suszonej papai i 2 plastry suszonych jabłek

trening:
rozgrzewka 10 minut orbitka
siłowe:
plecy,
biceps,
triceps,
interwał 50 minut na bieżni
abs na brzuch

odrazu po 1/2 jabłka

II:
(w biegu)
złożona kanapka (czyli 2 pojedyncze kromki) z chleba ciemnego pszenno-żytniego z plastrem szynki drobiowej i czerwoną papryką

Przekąska:
3 plastry szynki drobiowej

po południu 2x inka z mlekiem

III:
1/3 opakowania warzyw na patelnie(orientalne), 2 grube plastry próżonej piersi z indyka,szpinak z czosnkiem i łyżeczką masła,sałatka:
mix sałat, groszek zielony,papryka czerwona,pieczarki podsmażone bez tłuszczu, ogórki konserwowe

IV:
jajecznica z 1 jajka, 2 białek, 1/2 kabanosa drobiowego i 3 plastrów drobiowej szynki, trochę cukini,
1/2 wieśniaka wymieszanego z dużą łyżką twarogu i błonnikiem

w ciągu dnia dużo wody, kawa czarna, 3 inki z mlekiem, herbaty różne różniste i niektóre z miodem.

co sądzicie o kaszy jęczmiennej na śniadanie?Jest ok, w sensie jako zamiennik z owsianką/jaglanką?
podbijam
Stary 2012-01-05, 07:26   #298
Keymo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Keymo Pokaż wiadomość
Moje prawie bezlaktozowe(nie mogę się obejść bez wieśniaka mimo cierpienia D ,wegetariańskie U. Proszę o ocenę i rady.

I. Owsianka (56g płatków) na mleku sojowym z połową jabłka, truskawkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi śliwkami, amarantusem & odrobiną domowej bananowej granoli

II. homemade ciastka z płatków orkiszowych jabłkowo-cynamonowe + garstka nerkowców

III. gulasz sojowy (kasza jęczmienna 50g, kostka sojowa ok.50g z brokułami, marchewką, kalafiorem i suszonymi pomidorami podprażonymi na patelni)

IV. 250g wieśniak + warzywa

tylko 4 posiłki , bo mój dzień jest krótki.
podbijam x3
Keymo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 13:17   #299
anifil1
Raczkowanie

Czesc dziewczyny

Dziekuje za wasze komentarze dotyczace mojego wczroajszego jadlospisu.

@hauuu i orchidea24´i ekstradyska
w sumie razem z dwiema porcjami zupy powinný byc ok. 1400kcal. Wiem, bo wyliczam sobie wszystko na takiej stronie internetowej. Myslalam ze kcal powinny byc bardziej rozlozone naa caly dzien, na jakies 4 posilki, dlatego myslalam ze sniadanie bylo troche za obfite. Jesi chodzi o bialko to macie racje. Nie jem tak codziennie. Zazwyczaj jem to na co mam ochote i nie trzymam sie jakiegos planu. A ze ostatnio jadlam non stop mieso i wedliny mam ochote na mala przerwe. Oglnie to jem duzo bialka chociaz wczoraj myslalam o shaku proteinowym poniewaz nietety nie za bardzo lubie ´samego wiesniaka.
anifil1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:39   #300
Zelka_07
Raczkowanie

RRRRR dzisiejsza

ś: pół woreczka ryżu brązowego na mleku z jabłuszkiem połową wiejskiego, łyżeczką miodu i cynamonem

70min stepper

2ś: 2 kromy razowca maźnięte twarożkiem kanapkowym 1 z krakowską sucha, 2 z polędwicą z kurcząt obie do tego z zaziki i pomidorem
o: 2 gołąbki, surówka z kapusty, marchewki, pora z kukurydzą i sosem (jogo nat, keczup, odrobina majonezu)
p: pół wiesniaka z migdałami
k: jajecznica z 2jaj z krakowską i szczypiorkiem, pomidor, ogórki kiszone

prosze o ocene

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości