|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - część IV
jestem troszkę doświadczona już z naftą także spokojnie stosuję ją nie od dziś i nie tylko ja i wiem jedno na pewno nie szkodzi ani nie zaszkodzi ( ale z głową) wcześniej stosowałam samą naftę z jajkiem i cytryną i efekt był świetny kiedy mi włosy wypadały po ciężkim leczeniu szpitalnym.
Czarna93 dzięki za wyjaśnienie ![]()
|
|
#1952 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie miałam problemów ze zmywaniem olei z włosów, no z rycyną jedynie ale to wtedy 2 mycia z dłuższym masowaniem skalpu i zmywało się elegancko
A ja używałam Joanny z rzepą do włosów zniszczonych i wypadających Cytat:
Natomiast na nafcie masz jak byk napisane,żeby nie przekraczać chyba 30min o ile się nie mylę,bo wtedy masz efekt odwrotny do zamierzonego. Wizażanki Ci mówiły o tym,ale widocznie wiesz lepiej, no cóż Twoje włosy rób jak uważasz za słuszne . Powodzenia
|
|
#1953 |
|
Rozeznanie
|
a ile czasu minimum olej kokosowy powinien być na włosach żeby spełnił swoje zadanie (wiem że im dłużej tym lepiej...)?
|
#1954 |
|
Raczkowanie
|
jeśli któraś z was kieruje sie tylko tym co jest napisane ok ale niech któraś , która stosowała naftę i została z niczym się wypowie? nie chce się wymądrzać ale od lat stosowałam naftę i nie spotkałam się nigdy ani z czymś taki ani z takim efektem tylko z takim gadaniem to owszem;]
|
|
#1955 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam olejuje na noc bo rano przed pracą nie mam czasu na nakladanie oleju bo poranki dla mnie to istny chaos ![]() Więc po kąpieli rozgrzewam olej kokosowy i daje na całe włosy na skalp też jeśli mam podrażniony np p farbowaniu, później biorę oliwę i też nakładam, lub od razu mieszam w pojemniczku i daję miksturę na włosy, później związuje je w koczek albo coś na jego miano bo mam włosy nie za długie i idę spać a na poduszce mam ręcznik żeby nic czasem nie wypaćkać Cytat:
|
|
#1956 |
|
Raczkowanie
|
Każdy ma swoje doświadczenia i swoje racje, a to jest tylko forum
koniec tematu
|
|
#1957 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
).A olej kładziesz na włosy trochę nagrzany czy tylko rozpuszczony ( w temperaturze pokojowej)?
Nie mlaskać oczyma! /S. J. Lec/ Edytowane przez lunatique Czas edycji: 2012-01-04 o 12:26 |
|
|
|
|
#1958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olej kokosowy daję pod kran z gorącą wodą aby się upłynnił i to tyle , oliwę nakładam w temp pokojowej. Gdy nakładałam olejek rycynowy to to podgrzewałam bo lepiej się rozprowadzał i zmywał, dawałam do pojemniczka i nad kąpielą wodną na gazie ciut podrzewałam później dodawałam oliwę, żółtko i heja na włosy wtedy pod czepek i chodziłam pół dnia :P Ale rycyna po pewnym czasie przestała na mnie działać. Więc spróbowałam oleju kokosowego i jest super,a włosy mam zniszczone więc obchodzę się z nimi jak z jajem. Obcięłam ile się da, śpię na poduszce satynowej przez co mniej się puszą, nie używam szczotek a grzebień z szeroko rozstawionymi ząbkami. Nie używam ręczników do włosów a zawijam je w Tshirt bawełniany, olejuje daje balsamy d/s i b/s i serum na koncówki. Tż krzyczy że szafka na kosmetyki do włosów niedługo się zarwie a jemu miejsca co chwile zabieram na rzecz nowych kosmetyków. To fakt,bo chyba powinnam iść na odwyk zakupowy :P Ale widać różnicę w ich stanie i to się liczy
|
|
#1959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytam, bo za miesiąc jadę na pół roku na erasmusa do Hiszpanii i miałam nadzieję, że nie będę musiała pół walizki kosmetyków na zapas zabierać. Tym bardziej, że jedna walizka musi mi wystarczyć na cały pobyt ![]() Bardzo nie chciałabym rezygnować z CG na czas wyjazdu... |
|
|
|
|
#1960 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szampony dla dzieci (Johnsons, Bambino) nigdy mi nie leżały, nawet w Polsce, mam po nich druty pełne supłów. Jeśli myjesz takimi tu włosy, to w ES też tego typu produkty dostaniesz w drogeriach bez problemu. W większych zielarniach (herboristerias) dostaniesz często fajne produkty marki Corpore Sano (szampony i odzywki, ok 10-12 euro) oraz amerykańskie Jason (szampony i odżywki, ok 15-25 euro). czyli jak widzisz, zdecydowanie bardziej opłaca się zamawiać w necie np z iherb.com. Jeśli chodzi o sklepy online to w kosmetyce naturalnej specjalizuje się np. adonianatur.com czy admiracosmetics.com, gdzie mają np. Logonę i Laverę, ale w cenach zdecydowanie wyższych niż w Polsce. do tego dochodzi rpzesyłka. Oczywiście weź pod uwagę, że mieszkam w mniejszym mieście i jeśli wybierasz się do np. Madrytu czy Barcelony, wybór będziesz miala prawdopodobnie większy, ale nie licz na ceny takie jak w PL. Na twoim miejscu wzięłabym ze dwie butelki ulubionego szamponu i odżywki, zebyś sie nie zawiodła w ES. |
|
|
|
|
#1961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kupiłam lniany i od razu nałożyłam na włosy Chciałam go też pić, ale pierwsza łyżeczka była .. |
|
|
|
|
#1962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1963 |
|
Zakorzenienie
|
wee ja mam problemy ze snem na tle nerwowym, wczoraj wizja pogrzebu mnie tak rozstroila. zmarl moj wujek, w nowy rok
na to samo co moj ojciec 1,5 roku temu... a tak nam we wszystkim pomagal eh ;/ najgorsze jest to ze jego corka rok mlodsza ode mnie to wszystko widziala. patrząc na nia widzialam siebie calkiem nie tak dawno. wlasnie wrocilam.Shazney ja tez go mam ale juz sie konczy baaardzo fajny olejek, mam duzo baby hair !
|
#1964 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie wiem, dopiero do mnie leci. Na pewno podzielę się opinią, ale to dopiero za jakiś czas
|
|
#1967 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieję ze bedziesz tak samo zadowolona jak ja
ale radzilabym uzywac na noc jesli masz taka mozliwosc, ja poczatkowo nakladalam na kilka godzin i efekty byly ale male, a do zapachu naprawde da sie przyzwyczaic, nalozyc wczesniej ew tak jak mowilam podgrzac delikatnie suszarką![]() jak cyknę fote to bede juz pewna efektow i zabiorę sie za recenzje na blogu, kolezanka ze swojej strony tez napisze
|
#1968 |
|
Zadomowienie
|
a ja dzis robie mix z oleju winogromnowego (ładnie wygładzał mi włosy) i lnianego (moj numer jeden jak juz pisałam kilka razy
)planuje tez wetrzec na kilka godzin w skalp olejek rycynowy. troszke sie tego obawiam ze bede miała tłuste włosy ale trzeba spróbować
|
#1969 |
|
Raczkowanie
|
U mnie rycyna zawsze z innym olejem, inaczej nie mogę sobie z nią dać rady przy zmywaniu, a i z nakładaniem ciężko- ak sama to lepiej delikatnie podgrzać
|
|
#1970 |
|
Raczkowanie
|
jaki polecacie olejek na przyspieszenie wzrostu wlosow?? sese juz mam i testuje.. ale chcialabym wyprobowac tez inne
rycynowy jest dla mnie troche za ciezki ...
|
|
|
|
#1971 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Spróbuj rycynę nakładać na lekko wilgotne włosy, rozprowadza się o niebo lepiej. ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Olej lniany ma jeszcze lepsze właściowści niż tran, spróbuj go pić z sokiem takim domowej roboty, np. malinowym. Na łyżke wylać i sok i olej ;-) mi się to jakoś, powtarzam jakoś udaje przełknąć ;-) |
|
|
|
|
#1972 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1973 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czy olej nalezy pic codsziennie? jedna łyżeczke? jak wy przyjmujecie olej lniany? propozycje..... ![]()
|
|
#1974 |
|
Rozeznanie
|
Z olejami jest tak, że im dłużej tym lepiej! rekordzistki to 2 dni chyba nosiły olej, ale ja już nie pamiętam, które to z nas były. Ja czasem nawet na pół godziny nakładam, ale wtedy daję reklamówkę i ręcznik i suszarką podgrzeję, żeby olej lepiej wniknął.
|
|
|
|
#1975 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie słyszałam o tym, żeby komuś włosy po nafcie wypadły, ale o bardzo mocnym podrażnieniu skóry głowy- jak najbardziej I to nie po całonocnym trzymaniu jej na głowie. Nawet czasami na opakowaniu nafty jest informacja, iż może ona powodować podrażnienia. To wspaniale, że ona się u Ciebie świetnie sprawuje, ale to nie jest tak łagodny środek jak olej i nie zachęcałabym publicznie do jego przetrzymywania na głowie.No i czym innym jest zostawianie na całą noc samej nafty, a czym innym- nafty z olejem. Wiadomo, jak ktoś samą naftę nakłada na całą noc i u niego działa dobrze- to ok, ale warto uczulać wszystkich, by przed całonocną przygodą z jakimkolwiek kosmetykiem najpierw sprawdziły, czy nie wywołuje on u nich alergii lub podrażnienia. Cytat:
Trzymaj się cieplutko i staraj się od czasu do czasu znaleźć chwilkę na relaks, np. podczas nakładania olejów
|
||
|
|
|
#1976 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Olej lniany do 3 łyżek stołowych na dzień dla dorosłej osoby. Ja to rozdzielam na : śniadanie, obiad i kolację, czasem jak mi sie uda bez problemu łyknąć na śniadanie to piję na raz dwie łyżki. I właśnie piłam sam, ale za przeproszeniem jak się odbije człowiekowi to żyć się odechciewa, więc mieszam z sokiem malinowym. W sałatce jest jednak dość mocno wyczuwalny, więc ograniczam się do picia łyżką. Cytat:
---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Czarna Orchidea Współczuję i trzymaj się ciepło.... Na ukojenie nerwów olejek: melisa, pomarańcza są super. |
||
|
|
|
#1977 |
|
Zakorzenienie
|
Wow, olej lniany z sokiem malinowym? Tez chce sprobowac
![]() U mnie w domu dodaje sie kilka lyzek oleju lnianego do kapusty kiszonej. Poza tym uzywa sie go do zrobienia twarozku (zmiksowango - takiego jak z diety dr Budwig). |
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz jeszcze przeżyję, ale 3..
|
|
|
|
|
#1979 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś żyje dziewczyny
myślałam że będzie gorzej. biorę leki ziołowe. nałożyłam właśnie khadi,na długość aterra pomarańczowa
|
#1980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naftą można sobie równie dobrze poparzyć skórę głowy i może schodzić Ci płatami, może swędzieć, możesz uszkodzić cebulki i nabawić się wypadania ![]() na oparzenia polecam żel aloesowy gorvity dostępny na dozie
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

).

na to samo co moj ojciec 1,5 roku temu... a tak nam we wszystkim pomagal eh ;/ najgorsze jest to ze jego corka rok mlodsza ode mnie to wszystko widziala. patrząc na nia widzialam siebie calkiem nie tak dawno. wlasnie wrocilam.
67,7 67 66 65 64 63 62 61 60
myślałam że będzie gorzej. biorę leki ziołowe.