|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
![]() ![]() Przy starszej taka cała przespana noc bez zadnej pobudki mialam na pewno jak skonczyla 2,5 roku
|
|
#4742 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
moja Majenia tez miala takie malenkie krostki i dostala wapno w plynie i zeszlo pieknie moze Tobie tez pomoze ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
moja ma identycznie !!!! wlasnie nawet dzis z mamą o tym gadalam, ale ona nie wie .. u nas prawa nozka bardziej aktywna jest .... 18.01 ide na usg bioder to zapytam.... i tez 1 kg przytyla w 4 tyg. ale to dobrze, bynajmniej tak twierdzi moja polozna ... |
||
|
|
|
#4743 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Jak czytam o waszych przespanych nocach to zazdoszczę .Miłosz od 2 w nocy zmrużył oko dwa razy na 15 min. Liczyłam na spacer ale wieje to znów nie idziemy .Angel śliczna królewna Darusia dorodna Twoja córa i jeszcze czarna , cudeńkoKasik współczuję, ale się namęczycie ![]() Myszka mój najczęściej śpi z założonymi rękami na brzuchu, jak stara babka .Karolinka strasznie agresywna byłaś podczas szczepień
|
|
|
|
#4744 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez mam ten babydream niebieski i po kapieli oliwkuje małą bo uwielbiam jak tak pięknie pachnie glowke tez oliwkuje bo czasem jak nie naoliwkuje to łuszczy sie skorka, wiec wole natluscic zeby nic sie nie dzialo ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
i małej nic nie jest ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
kurde ja wciaz uzywam happy 1 i sie zastanawiam kiedy na 2ki przejsc ... ![]() :conf used: skad wiecie ze pampek za maly ??????????
|
|||
|
|
|
#4745 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie
Ja dzisiaj od rana wzięłam się za sprzątanie ) no i nareszcie jest czysto tylko jeszcze trzeba odkurzyć![]() Baha jest przyczepiany pałąk ale nasza na razie go nie chce bo jej zasłania telewizor tele maniaczka jedna od urodzenia |
|
|
|
#4746 |
|
Wtajemniczenie
|
różnie, jak zaśnie w wózku na wznak to do góry, jak na boczku, to na dół, czasami krzyżuje na piersi...
|
#4747 |
|
Zadomowienie
|
Goldika my malego smarujemy Oilatum krem, jest rewelacyjny i nie dostał zadnych kostek po tym kremie, a jak posmarowałam bubchen na niepogode to na czole pojawiła sie kaszka :/
Nikaa kapiemy tylko w oilatum niebieskim i jest rewelacja Nie wiem czy któras z was probowała dove dla dzieci??? Mojej kolezanki maluszek przez to swinstwo straszznie sie teraz meczy posmarowała go jeden raz i mały dostał takiego uczulenia, ze dermatolog musiał interweniowac, bo ropniaki sie porobilyEla z dnia na dzien coraz dłuzej Miłoszek spi, pamietam Twoj wpis 3 tyg temu, ze mały przespał tylko 15min, a dzisiaj juz 3h to jest sukces
|
|
|
|
#4748 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4749 |
|
Raczkowanie
|
No wiesz przyszli tacy wielcy wyjeli wielką, ostrą igłę i jeszcze chcieli mnie nią dźgnąć trzeba się było bronić ze wszystkich sił... więc to robiłam
co sobie myśleli że jak więksi to mogą na siłę ... no co ja sie bałam igieł ... do tej pory nie lubię ich w swoim ciele zresztą dentystę teżxle wspominam z zerówki (taką traume mi zroblili że dopiero po 10 latach poszłam po raz kolejny a teraz bez znieczulenie nie podchadź )Dalia - u Tomka uznałam że 1 jest za mała jak za bardzo ściskał mu nózki a poza tym jak był pełny to sie zsuwał aż do pachwin
3080g 50 cm i ciągle rośnie 2 t.ż. - 3600g 3 t.ż. -4160g 6 t.ż. -5330g/59 cm 13 t.ż. - 6500/65 cm 20 t.ż.-7300/67 cm 26 t.ż,-8300/~72 cm i ciągle rośnie http://suwaczki.maluchy.pl/li-57299.png Edytowane przez karolinka_12 Czas edycji: 2012-01-05 o 12:25 |
|
|
|
#4750 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny.
Ja tylko wpadłam sie przywitać, bo nadal nie mam czasu na nic. Czekam z utęsknieniem aż Berni skończy 3 miesiąc, bo liczę że wówczas przestanie go brzuszek boleć i unormuje mu się plan dnia. Dziś idziemy do szczepienia - mam nadzieję ze mały zniesie to dobrze. Strasznie mi żal, że nie mam czasu aby Was poczytać i popisać więcej. Na pewno poradziłybyście mi coś mądrego a tak... Lecę odgrzać obiad i wio do lekarza. Miłego dnia. |
|
|
|
#4751 |
|
Rozeznanie
|
Rany, chyba nam sie zaczął skok rozwojowy!!! Ania tylko się drze o jedzenie! normalnie mleko powinno być dostraczane do jej bozi non stop!!!
|
|
|
|
#4752 | ||
|
Rozeznanie
|
Karolinka niezła agentka byłaś
Myszeczko moja ma róznie rączki, raz na dół raz na górze czasem skałda jak do modlitwy na brzuszku, czasem jedna na górze jedna na dole. Ela współczuje nocek, my mieliśmy takie tylko dwie, a tak to pobudki miedzy 2- 3,3 i potem między 5-6 i jeszcze spi do około 8,30. Tylko zasypia czasem koło 22 Dalia my tez mamy Happy i 1 poszły w odstwkę jak mała miała odcisniete na nóżkach gumeczki akurat skończyły nam sie 1, a przy tej frejce mocniej sie dociskała pieluchy wiec zaczelismy zakładać 2. Cytat:
![]() ja zakałdam Helence: body krótki rękaw + spiochy + kaftanik body krótkie + pajac - do spania i jak ma frejkę założoną body długie + spiochy - a jak jest chłodna to jeszcze kaftanik czasem dochodzą skarpetki na spacer dochodzą skarpetki, czapka, kombinezon i kocyk. I tak zawsze w trakcie spceru sprawdzam czy nie jest jej za gorąco jesli tak to odkrywam koc. Kiedyś mi tak strasznie płakała a okazało sie że było je za gorąco na spacerku. w domu tem. ok 21-23 stopnie a jak jest słońce robi sie cieplej i witerzymy albo przykrecamy kaloryfery Cytat:
Na pupę idzie sudokrem/linomag Czasem smaruję czółko bobini kremem bo na wysyszone i takie łuseczki jej schodzą |
||
|
|
|
#4753 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
daj znac jaka temp. ![]() Cytat:
tą parafinę zastosuje jak wyleczę to odparzenie a tak w ogóle to wzoraj było łądniej a dzisiaj znowu cała du-p-a czerwona i krostki iomCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
mi pediatra pow. zebym szla 2-3m.z. młodego bo te wczesniejsze usg daja czesto falszywy wynik--> slyszalyscie o tym? Cytat:
poza tym 1-sie skonczyly a 2-staly na polce
|
|||||||
|
|
|
#4754 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziekuje czyli spokojnie jeszcze na 1 moge leciec moja taka wydaje sie w nich w sam raz... a 2 jakby za duze są choc niektorych firm są prawie w tym samym rozmiarze...co do odparzen po pampkach... slyszalam ze sie zdarzają... wiec moze sprobowac innych pampkow ????? ![]() ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
bidulko! ja tak mialam jakies 2 tyg temu, na szczescie tylko 2 dni... zalowalam ze nie jestem krową i nie mam dodatkowych cyckow w zapasie ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
2. ja smaruje caly czas tak samo, a zdarza sie ze nagle w poludnie wyskakuje czerwona pupa... mysle ze moze jak kupa jakas kwaskawa czy cos to bardziej skora reaguje 3. moja płacze po kąpieli i tak teskni do wiaderka ze ledwo czasem da sie ja ubrac... najbardziej nie lubi smarowania wtedy bidula zanosi sie placzem i trzeba przytulic maluszka ![]() 4. a sprobuj wapno w syropie ... nam wszystkie krostki zeszly pieknie, buzia sliczna, nic nie wyskakuje, a mamusia je wszystko prawie (nie probowalam jeszcze surowego ogorka i pomidora ) 5. ide panstwowo, na drewnowską do poradni dokładnie w 7t 6 dniu życia, wiec prawie 2 m-ce .. nam zalecano wizyte miedzy 4-8 tyg. i akurat tak są terminy że wypada jak wypada ![]() Majunia zasnęła, więc biore się za prace... od 23.11 napisałam tylko 2 strony ![]() więc jest co nadrabiać
|
|||
|
|
|
#4755 |
|
Raczkowanie
|
Olusia ja myślałam że jestem taką wyrodną matką, co odrzuciła własne dziecko. Mimo że krzyczałam na córeczkę to strasznie źle się z tym czułam.
Dalia nie uważam że źle że Filip tak rośnie ale ja jestem sama prawie cały dzień i jak go ponoszę po jedzeniu to czuję ból pleców. Staram się przyzwyczajać go do noszenia, chyba że bardzo marudzi. Mam nadzieję że szybko zacznie chodzić
|
|
|
|
#4756 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ona swoje, rozmrazam zelazne zapasy mleka z zamrazalki, zeby nie dac jej wiecej jak 200 ml mm dziennie.No i się wkurzyłam, bo 27 grudnia bylismy na USG bioderek, mielismy przyjść ponownie na kontrolę za 3 tyg. czyli tak w połowie stycznia, dzwonie do przychodni a tam baba mi mówi, że NFZ nie podpisał z nimi umowy na ortopedę i jesli chodzi o USG bioderek to dooopa, dzwonie do innej przychodni, gdzie są poradnie tylko dla dzieci i tam tez słyszę, że oni jeszcze nie wiedzą, czy dostaną kontrakt z NFZ na ortopedę, mam zadzwonić i zapytać po 20 stycznia!!!! To po chu...a ja opłacam jakiś ☠☠☠.....ny ZUS, skoro nawet niegdzie nie mogę dziecku USG bioder zrobić!!!! Bo nikt jeszcze kontraktu nie ma |
|
|
|
|
#4757 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam pierogi z białym serem, pojadłam, sprzątnęłam, można usiąść. Mam chęć na wyszywanie ale zrezygnuję bo ledwo na oczy patrzę, położę się obok małego, może usnę. Jakoś taka przemęczona jestem że spać nie mogę
, a może to nerwica bo stwierdzam nie ma co spać bo zaraz synuś wstanie to szkoda się rozsypiać .Mąż dziś później będzie więc jeszcze jakieś 1.5 godzinki. Nika na odparzenia mąka ziemniaczana, i wietrzenie pupy. Mój się nie odparza a i tak osypuję go mąką na wszelki wypadek. Wczoraj tak pupę wietrzyliśmy że osikał mnie, łóżko i panele Dziś mieliśmy zmianę w ciągu dnia, tzn zero snu do południa, po południu lepiej, aż się boję nocy, co jedna to ciekawsza Kiedy ja doczekam żeby pospać łacznie 3 albo 4 h, MARZENIE!!! Kładę się z książką obok mojego szkrabika kochanego |
|
|
|
#4758 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4759 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
|
|
#4760 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja mam pytanko ... idac do lekarza mam miec ze soba dowod ubezpieczenia zdrowotnego dziecka... O CO CHODZI???? bo ja jakas glupia i nie wiem...
|
|
|
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
mamusie NIE karmiace cycuchem- co ile i ile ml dopajacie maluchy
|
|
#4762 |
|
Zakorzenienie
|
dalia tz zrobil w pracy legitymacje ubezpieczeniowa i tam jest wbity Filipek
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Darusia jak mlody miedzy karmieniami steka o butelke to mu daje 50ml koperku, jak narazie mu starcza |
|
|
|
#4763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak ja nie pracuje ?! to wtedy jak ?! bo ja na zasilku jestem to czy ja w ogole jestem ubezpieczona?! boze! nawet o tym nie pomyslałam ... |
|
|
|
|
#4764 |
|
Raczkowanie
|
Dalia, jesli jestes na zasilku dla bezrobotnych, to ubezpieczaCię Urzad Pracy. Musisz isc do urzedu, zeby Ci Maje dopisali do ubezpieczenia.
|
|
|
|
#4765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie... jestem na macierzynskim... 23.12 skonczyla mi sie umowa o prace i wiem ze kontynuacje macierzynskiego przejmuje zus... ale co z ubezpieczeniem? moge sie zarejestrowac jako bezrobotna czy jak ??? |
|
|
|
|
#4766 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robię 30 ml koperku albo rumianku albo sama wode ale raczej 1 raz dziennie ale on i tak tego nie chce nie lubi takich trunków jak wypije to max 10ml
|
|
#4767 |
|
Raczkowanie
|
Nikaa Tomek lubi zalegać w wanience jeszcze niedawno nie lubił z niej wychodzić ale jak przestałam go serwisować fridą to już mu nie przeszkadza a masowanie lubi zwłaszcza jak leży na brzuszku. Poza tym ja go kąpie i msuje a tz ubiera i rozbiera a po karmieniu tula i wteduy duż do niego mówimy aha i wszystkie czynności kąpielowe są sawsze takie same i w tej samej kolejności
|
#4768 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamusie
Ratunku! Chyba piersi mi eksplodują...ałłłłłłłł Od wczoraj nie przystawiam małej do piersi, jedynie jak już mam cycki jak kamienie to troszkę laktatorem odciągam. Byłam u gina, ale nie dał mi jeszcze leku na zatrzymanie laktacji, gdyby była potrzeba podania małej cyca. Bo niby jest narazie oki, ale kto wie czy już nie zatęskni za cycem? Mam taki plan, że jeżeli do końca tygodnia będzie tylko na butli to w pniedziałek pojadę po receptę na ten lek. Ale jak tu do poniedziałku z tymi cyckami nie zwariować??? Strasznie mi się z nich leje mleko, masakra.. Ale pozytyw z tego jest taki, że mała jest spokojniejsza odkąd dostaje więcej mm niż mojego mleczka. Powiem Wam, że wczoraj jak dałam jej cyca w nocy to poczułam, że sama się stękniłam za karmieniem cycusiem... Ale jak widzę, że lepiej jej jest na mm to tłumaczę sobie, że tak musi być przez tą alergię, nietolerancję laktozy itd W sumie zaskoczyłam sama siebie, że karmienie piersią tak mnie zwiąże z maleńką.. Muszę się Wam pochwalić, że Roksanka przesypia 6-7h w nocy I cudne jest to, że przed snem kładę ją do łóżeczka, włączam karuzelkę, a ona leży sobie, gapi się na motylki, słucha i zasypia ![]() Pisałyście o odparzeniu pupy - mojej małej jakiś czas temu zrobiła się aż ranka czerwona. Stosowałyśmy okłady z Rivanolu oraz areozol Neomecyna 3 razy dziennie- tak przez prawie 2tyg. Potem balsam szostakowskiego 3razy dziennie. Przy przewijaniu zawsze linomag stosuje. Nie wiem czemu, ale pediatra odradziła mi Sudocrem.. Można też stosować na odparzenie maść Tormentiol i na zasypkę Alantan. I w domu nie stosujemy chusteczek przy przewijaniu, tylko wata z wodą. Te chusteczki tylko poza domem używam. Do pielęgnacji ciałka małej stosujemy kosmetyki z Emolium - emulsję do kąpieli, oliwkę oraz krem specjalny na buźkę. Już nie mamy problemów ani z suchą skórką ani z odparzeniami. Przed wyjściem na dwór na buzię krem Nivea na każdą pogodę. ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Piszecie o dopajaniu przy karmieniu mm - czy zawsze trzeba? bo my dopiero zaczynamy przechodzić na butlę i jeszcze jestem zielona w tym temacie
|
|
|
|
#4769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pieluszek idzie wiecej niz 2-3 smaruja jak widze ze skora nie jest juz natluszczona.Tincia ja myje plynem dla dzieci NUK. |
|
|
|
|
#4770 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
Jestem mamą wrzesniową szybko rosnącej Lenki.![]() Moze któras z Was miałaby ochotę na załączniki w przystepnej cenie???? Naprawdę niunia wyglada w tym cuuudnie. Jak coś to proszę o priv. Pozdrawiam serdecznie i szczescia w nowym roku życzę wraz z córcią
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

Do tego małej wysypka się zaogniła. Lekarka 2 tygodnie temu mówiła, ze to trądzik niemowlęcy, ale sama juz nie wiem. Ona ma takie czerwone wypryski z rumieniem na policzkach i za uszkami. I na domiar tego to za uszkami się cały czas drapie więc ją zapewne to swędzi. Policzki w sumie też często tak jakby drapie. Nie wiem sama czy iść z nią do dermatologa???
moze Tobie tez pomoze
czy jestem przewrażliwiona, czy to faktycznie coś nie tak jest.
.
kompletnie nic nie umiem... ale doszlam do wniosku, ze to nic

co sobie myśleli że jak więksi to mogą na siłę