Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-05, 15:09   #2911
joanaros
Zakorzenienie

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Mam wyniki:
mocz ok, hemoglobina mi się poprawiła znacznie

Najważniejsze z cukrem nie jest źle. Norma jest 4.1-5.9 a ja mam 6 . Pewnie dietę i tak muszę trzymac ale dużo lepiej niż ostatnim razem
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:10   #2912
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
wiecie wujek mojego tż miał pierwszego syna i chciał miec drugiego jak urodziła się 5 córka to sobie odpuścił syna

ja właśnie czytam czego unikac w jedzeniu do czasu wizyty u tego diabetologa i do tego zgaga mnie od wczoraj męczy dobrze ze mam renie

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

jak ja dam rade bez słodkości
owoce, mleko, jogurty...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:14   #2913
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
owoce, mleko, jogurty...

karolca unikac czy mogę ?

a kupiłam bezy ciągutki ostatnio i dupa tacie je musze dac bo tż nie lubi

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:15   #2914
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
. Ja jednak jestem zapobiegawczo za czymś innym tylko jeszcze nie wiem za czym a listę chłopięcych imion na razie mam taką :
-Jan
- Florian
- Gabriel
- Filip-
- Sławomir
- Borys
- Nikodem
- Olaf
- Tobiasz
- Oskar
- Kajetan
Wytluscilam moje faworyty

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
za USG
Sory dziewczyny że Wam przynudzam ale musiałam się wygadać.
Co byście zrobiły na moim miejscu??
Jak widzicie wczasy z maluchem??
I jak dać do zrozumienia że ja nie chcę aby po porodzie teściowa ciągle koło mnie była i się wymądrzała?? Ja chcę sama wychować swojego syna z pomocą męża. Sama nauczyć się co jest dla niego dobre itp. Rozumiem pomoc jak coś nie będę wiedziała, ale tylko wtedy jak ją o to poproszę, ale nie żeby ona ciągle była.
Niki, wiadomo mieszkanie z tesciami nie ulatwia zycia czasem Wazne zebys trzymala front z mezem a nie stawiala go miedzy mlotem a kowadlem. Odnosnie wakacji to nasi znajomi byli z 5 meisieczna coreczka na Sycylii i cos podobnego tez mi po glowie chodzi. Takie maluszki podobno moga lepiej zniesc podroz niz 1-2 latki, bo jeszcze nie sa mobilne zbyt i duzo moga przespac. Parogodzinna wyprawa autem albo samolotem to nie to samo co zabieranie bobasa na wyprawe na biegun (mam nadzieje ). Mysle ze w lecie kazda z nas bedzie potrzebowala urlopu jako takiej odskoczni, jak nie od rodzinki to po prostu od codzienniej rutyny i zabiegania.

Cytat:
Wczoraj na TLC oglądałam program o niezwykłych ciążach i operacjach w okresie prenatalnym.
Był przypadek kobiety, u której zarodek zagnieździł się po zewnętrznej stronie macicy i rozwijał się! Dziecko przeżyło. I są tylko dwa takie przypadki na świecie. Kobieta zaczęła odczuwać bardzo mocno bóle w podbrzuszu, ale wg USG wszystko było prawidłowo. Dziecko rosło, rozwijało się, pierwszy rezonans nie wykazał żadnych zmian aż na powtórce badania w okolicy 30 tygodnia lekarz zasugerował, że płód nie rozwija się w macicy. I faktycznie, był zaplątany w jelitach. Od razu zrobili CC, dziecko było zdrowe.
Niesamowite!
Wow!

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Zia kurcze lipa z tym kostiumem...no ale to takie zbudynienie ciążowe, mi tez się zdarza.
No u mnie to chyba zbudynienie ogolne, przed ciaza tez juz jeden kostium tam zostawilam i okularki. I sie na siebie wsciekam ale na nich tez, niby przataja tam w szatniach co chwile, ale jak cos znajda to pewnie wywalaja do kosza albo sobie biora Nie wiem co gorsze, w kazdym razie dzwonilam i oczywiscie znow nikt nic nie odniosl na recepcje, czyli tzw. dupa

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Ja tez się zastanawiam czy nasza będzie blondi po mężu, czy też brunetką po mnie. Czy będzie mała jak ja, czy wysoka jak mąż.. itd fajnie będzie później dostrzegac podobieństwa ah jak się już nie mogę doczekac!
I ja ciagle na tym rozmyslam, ja mam ciemne oczy i wlosy (pod farbka ) i mysle ze szanse najwieksze ze Ania tez bedzie ciemniutka. No i pewnie blada bidulka, bo oboje rodzice karnacje maja okropna...

Edytowane przez Zia_
Czas edycji: 2012-01-05 o 15:17
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:16   #2915
joanaros
Zakorzenienie

Cytat:

jak ja dam rade bez słodkości
Dasz radę, to tylko z korzyścią dla zdrowia i malucha

Dziewczynom które nie robiły glukozy mogę podpowiedzieć żeby pić ją od 5 do 10 min. Tak mi powiedział pan w laboratorium. Czyli nie krócej niz 5 i nie dłuzej niż 10
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:18   #2916
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
karolca unikac czy mogę ?

a kupiłam bezy ciągutki ostatnio i dupa tacie je musze dac bo tż nie lubi
Możesz jeść, ale w małych ilościach

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Dasz radę, to tylko z korzyścią dla zdrowia i malucha

Dziewczynom które nie robiły glukozy mogę podpowiedzieć żeby pić ją od 5 do 10 min. Tak mi powiedział pan w laboratorium. Czyli nie krócej niz 5 i nie dłuzej niż 10
Mi kazali wypić w ciągu 5 minut, nie dłużej

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-05, 15:32   #2917
koniakonia
Zakorzenienie

z tymi włosami rudymi po blondynie i ciemnej to jest chyba taki mit troszku, bo u nas tak jest, u mojego tż też , z tym że tam odwrotnie kolory...
moim zdaniem czasem niektórzy mają takie ciemne włosy bądź blond , ale coś w urodzie mają z rudego nie umiem tego opisać, taka czarna ruda z twarzy , znam taką rodzinkę , a nawet dwie , gdzie babeczki taką mają urodę właśnie, no i po dwa rude dzieciątka, ale śliczne , zresztą każdy ma w sobie coś pięknego, na włosach się uroda nie kończy
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:41   #2918
lena_mi
Zakorzenienie

Zapisałam się do szkoły rodzenia, zaczynamy 16 stycznia
Stary 2012-01-05, 15:51   #2919
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Maly juz po wizycie u lekarza. Doktor (bardzo fajny) powiedzial, ze na razie musimy go leczyc p/uczuleniowo i p/kaszlowo i p/zapalnie. Ma syropki, kropelki, inhalacje.
W nocy gdyby powtorzyly sie dusznosci, mamy zrobic inhalacje z soli fizjologicznej, przy duzej dusznosci nawet ze schlodzonej w lodowce soli fizjologicznej (zmniejsza obrzek krtani) a w sytuacji kryzysowej dzwonic po pogotowie.
Dal jeszcze skierowanie do poradni alergologicznej, wiec bedziemy musieli sie wybrac jak juz wyzdrowieje.

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Ja dziś mam wizytę o 16.00 już się nie mogę doczekać kiedy zobaczę mojego szkraba mam nadzieję że dowiem się że ta jego duża aktywność to tylko jego temperament a nie jakaś nieprawidłowość
Trzymam kciuki za udana wizyte!
Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.
Ja coś dziś nie w humorze wczoraj "pokłóciłam" się z TŻ.
Masz podobny problem jak ja, odnosnie wpierniczania sie tesciowej tylko ja jestem w tej lepszej sytuacji bo nie mieszkamy razem z tesciami, ale tesciowie mieszkaja bardzo blisko (klatke obok).
A tesciowa mam wyjatkowo nachalna, wtracajaca sie do wszystkiego bez proszenia. Niby chce dobrze, chce pomoc ale wiele na sile.
Wiec moja rada: nie daj soba manipulowac, delikatnie i grzecznie powiedz, ze chcesz decydowac sama o swoim dziecku, jesli bedziesz potrzebowala pomocy, to ja poprosisz. Bo takie sytuacje niestety stwarzaja wlasnie powody do klotni z mezem. Jemu pewnie tez niejest latwo, bedzie rozdarty miedzy zona a mama, ale musisz z nim pogadac jeszcze, ze Ty jestes teraz jego rodzina na I m-scu razem z dzieckiem i najpierw ma szanowac Twoje zdanie a ewentualnie poradzic sie mamy.
Wspolczuje Ci kochana bo ja juz mam wiele podobnych sytuacji, ale pamietaj zeby sie nie poddawac, to jest Twoje dziecko nie tesciowej. Trzymaj sie A odnosnie wakacji, 4 miesieczne dzieciatko jest grzeczne i jak najbardziej sie nadaje na podroze tym bardziej na kilka dni. Nie placze juz tak duzo, a duzo spi jeszcze, kolki sie przewaznie koncza. Wiadomo ze tez zalezy wszystko od dziecka, dla mnie najlepszy okres z malym byl jak mial pol roczku (jeszcze nie inetresowalo go wszystko wkolo tak bardzo, nie uciekal, a byle grzechotki i byl przeszczesliwy)
Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Znam kilku tatuśków, którzy uważają, że po pacy należy im się cisza, spokój i zwolnienie z obowiązków rodzicielskich, i przy dziecku nie robią NIC. Siedzą tylko przed tv albo komputerem i grają. Bo matce, oczywiście, relaks się już nie należy :/
W zyciu bym sobie nie pozwolila na cos takiego, tym bardziej, ze ja tyramw pracy a moj maz ma prace spokojna, przy kompie, nie raz mowi, ze sie nudzi. A ja cale 12 godz. wpracy na nogach, po dyzurach nie wiem jak sie nazywam, bola mnie strasznie nogi, kregoslup.
I nie wyobrazam sobie zeby mi nie pomogl. A juz tym bardziej zeby nic nie robil. Jesli ja po ciezkiej 12-godz. nocy nie klade sie spac, bo musze sie zajac dzieckiem, to nie wyobrazam sobie, zeby moj maz po 8 godz spokojnej pracy w dzien mial lezec i nic nie robic.
Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Moj maz wlasnie tez marzy o synku ... mimo ze kocha juz Julke i cieszy sie z niej to ciagle mowi o tym, ze w przyszlosci chce miec syna (najlepiej 2-3 )
Oni by tylko chcieli, ale ktos musi te dzieciaczki nosic w brzuszku
Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jaki kupujecie materacyk do łóżeczka?
kiedyś były tylko piankowe a teraz jest tyle opcji że się gubię i nie wiem który jest lepszy i dlaczego.
Ja mam kokos-gryka. Kokos od urodzenia, na gryke obraca sie jak dzidzia zaczyna sie sama poruszac w lozeczku.
Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
a u nas to chyba mnie jakoś do Synka ciągnie bardziej niż tż , choć układ dwóch dziewczynek też mi pasuje...no zobaczymy...mój tż mi pomaga, szczególnie teraz jak Nina już jest bardzo prosta w obsłudze ...

polecam taki odstęp czasu między dziećmi , bo rok po roku to jednak za ciężko by było jak tak patrzę z perspektywy , nie zdążyłabym odsapnąć,ale też wszystko zależy jakie są dzieci , tz. jaki mają charakter
tez nie wyobrazam sobie rocznej przerwy miedzy dziecmi.
Np taki roczny Filip ktory raczkuje, wszystko sciaga, probuje wstawac, potem ciagle sie wywraca i w tym czasie dzidzia ktora bardzo duzo czasu od nas wymaga.
Masakra;/
Cytat:
no niestety tym razem kciuki nie podziałały

na czczo 84,6 po 2 godzinach 171,7
diabetolog 12 stycznia
Oj wspolczuje bidulko, mysle ze dziewczyny ktore sa juz w temacie pomoga.
Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Ten ból w podbrzuszu, to takie bardziej gniecenie, ale nie jest silny. Bardziej odczuwam taki dyskomfort. Poczekam do jutra. Jak nadal będzie, to pójdę do lekarza.
Jesli to nie taki typowy bol jak na @ mysle, ze nie powinnas sie martwic. Moze dzidzia gdzies tam gniecie i uciska. Oby przeszlo.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

lena obejrzalam zdjecia z usg, piekna i slodziutka ta Twoja malenka
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-05 o 15:48
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:54   #2920
lena_mi
Zakorzenienie

Dziewczyny jakie polecacie chusteczki do wycierania pupci, czego uzywałyście lub macie zamiar używac?

I jeszcze pytanie (chyba już było - przepraszam) jakie wkładki laktacyjne i podkłady poporodowe?

Aguśka zamówiłam dzis Medelę Mini Elecrtic

Dziękuję Wam Dziewczyny za komplementy zdjęc Córci mi się strasznie podobają! I patrzę na nie codziennie po kilka razy albo oglądam film

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-05 o 15:55
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:54   #2921
Aguśkaa83
Zakorzenienie

konia twoja corcia jest przeurocza, przesliczna, taka slodka ze tylko schrupac
A wloski kosmiczne hihihi i te oczyyyy
Nie no z Filipem musza sie poznac nie ma to tamto
SZYMONEK

Stary 2012-01-05, 15:58   #2922
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
z tymi włosami rudymi po blondynie i ciemnej to jest chyba taki mit troszku, bo u nas tak jest, u mojego tż też , z tym że tam odwrotnie kolory...
moim zdaniem czasem niektórzy mają takie ciemne włosy bądź blond , ale coś w urodzie mają z rudego nie umiem tego opisać, taka czarna ruda z twarzy , znam taką rodzinkę , a nawet dwie , gdzie babeczki taką mają urodę właśnie, no i po dwa rude dzieciątka, ale śliczne , zresztą każdy ma w sobie coś pięknego, na włosach się uroda nie kończy
no nie do końca... generalnie chodzi o to, że tego typu cechy jak kolor włosów czy oczu dziedziczy się co drugie pokolenie (po dziadkach), u mnie w rodzinnej miejscowości jest taka sytuacja, że na bliskim obszarze jest dużo spokrewnionych rodzin (taka mała klika gdzie wszyscy mówią do siebie ciociu i wujku) i co teraz tam jest tak, że połowa dzieci z mojego pokolenia jest rudych mimo, że rodzice nie
więc jak dziadek albo babcia są rudzi to jest to na tyle silnie dominujący kolor genetycznie, że może zdarzyć się, że wnuczki wyjdą rude

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 15:59   #2923
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jakie polecacie chusteczki do wycierania pupci, czego uzywałyście lub macie zamiar używac?

I jeszcze pytanie (chyba już było - przepraszam) jakie wkładki laktacyjne i podkłady poporodowe?

Ja chusteczek uzywalam z nivea tych bezzapachowych ale z poczatku (sa dosc drogie) ale nie uczulaly malego, a ze maz chemik to wyczytal, ze maja z tych wszystkich najmniej chemii
Potem juz roznych.
Podklady poporodowe: Seni (w roznych wielkosciach).
A wkladki laktacyjne mam przerozne: troche z johnsons baby, troche bella i jeszcze jakies
Z laktatora bedziesz zadowolona, zobaczysz jak latwo sie sklada (tylko trzy czesci do mycia) co skraca czas mycia, wyparzania no i skladania.
No i super, ze dziala na baterie (dwie zwykle) albo mozna do pradu podlaczyc
SZYMONEK

Stary 2012-01-05, 16:04   #2924
Zia_
Zadomowienie

Cytat:

Dziękuję Wam Dziewczyny za komplementy zdjęc Córci mi się strasznie podobają! I patrzę na nie codziennie po kilka razy albo oglądam film
Lena, wlasnie widzialam zdjecia twojej coreczki! Slicznie wyszly, film musi byc boski Aa, mala bardzo przypomina mi moja siostre z czasow dzieciecia

O chusteczki spytalam znajomych i chorem odpowiedzieli 'Huggies Pure' :http://www.dzieciowo.pl/2011/07/porw...gies-pure.html
Sprawdzilam u nich i faktycznie dosc latwo sie dra, ale za to za mega wilgotne i miesiste. Od nich chyba zaczne i bede przy okazji inne testowac az znajde swoj ideal. Z wlasnego doswiadczenia odradzam rozowe johnson&johnson, jakies takie suchawe i szorstkie.
Nie wiem jak te Huggiesy cenowo stoja w Polsce, u mnie potrafia kosztowac 2.98e za paczke ale podobno czesto sa promocje np 4 paczki za 4e. Tak tez kupilam pierwszy zapas
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 16:15   #2925
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam zapas 9 paczek Pampers sensitive - moja kolezanka ich uzywala od samego poczatku dla swojego dziecka, jak Julci nie beda pasowac to ja je zuzyje Wkladki laktacyjne mam z NUKa i z Rossmanna jakies. Z NUKa mam 3 opakowania po 30 sztuk - kupilam w promocji po 2,50 € za opakowanie Podklady zamowilam na allegro z Bella Mamma

Dzisiaj ogladalam jeszcze pieluszki (mam paczke pampersow i pieluszek z babydream tych najmniejszych) ale w sklepach nie widzialam Huggies'ow, dobrze ze znalazlam na amazon.de 28 sztuk po 6,99 €, tanie nie sa ale kupie jedne na sprobowanie jeszcze. To sa te z wycieciem na pepuszek
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 16:25   #2926
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
no nie do końca... generalnie chodzi o to, że tego typu cechy jak kolor włosów czy oczu dziedziczy się co drugie pokolenie (po dziadkach), u mnie w rodzinnej miejscowości jest taka sytuacja, że na bliskim obszarze jest dużo spokrewnionych rodzin (taka mała klika gdzie wszyscy mówią do siebie ciociu i wujku) i co teraz tam jest tak, że połowa dzieci z mojego pokolenia jest rudych mimo, że rodzice nie
więc jak dziadek albo babcia są rudzi to jest to na tyle silnie dominujący kolor genetycznie, że może zdarzyć się, że wnuczki wyjdą rude
najbardziej dominującym kolorem jest ciemny kolor barwnika zarówno w oczach jak i we włosach, ogólnie zasady dziedziczenia koloru włosów i oczu nie są takie proste, z tym dziedziczeniem co drugie pokolenie to nie jest tak do końca, wszystko zależy jakie pary alleli się łączą w potomku , czasem się zdarzy ,że wyjdą geny poprzedniego pokolenia, ale to zależy co da druga strona, genetyka to bardzo bardzo ciekawa dziedzina i by można pisać i pisać
krzyżówki nie są takie jednoznaczne ,że dziadki są takie jak wnuki , to jest bardziej złożone

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-05 o 16:27
Stary 2012-01-05, 16:28   #2927
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
najbardziej dominującym kolorem jest ciemny kolor barwnika zarówno w oczach jak i we włosach, ogólnie zasady dziedziczenia koloru włosów i oczu nie są takie proste, z tym dziedziczeniem co drugie pokolenie to nie jest tak do końca, wszystko zależy jakie pary alleli się łączą w potomku , czasem się zdarzy ,że wyjdą geny poprzedniego pokolenia, ale to zależy co da druga strona, genetyka to bardzo bardzo ciekawa dziedzina i by można pisać i pisać
krzyżówki nie są takie jednoznaczne ,że dziadki są takie jak wnuki , to jest bardziej złożone
tak samo jak sa kombinacje krwi - z polaczenia ktorych grub jakie wychodza, czasem zdarzy sie tak ze nasi rodzice nie moga byc naszymi rodzicami z tymi grupami krwi
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 16:33   #2928
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
oj tak... czasem dziecko do rodziców może nie byc podobne tylko do dziadków/pradziadków.
W mojej rodzinie dominują cechy przekazywane ze strony mamy (dziadek). Wszyscy mają charakterystyczne nosy i oczy.

Jesli natomiast chodzi i kolor włosów i oczu. Szwagierka jest brunetką o ciemnych oczach, jej mąż również. A córkę mają blondyneczkę o niebieskich oczach. Po mamie taty odziedziczyła te kolory. Bo nikt inny w rodzinie (ani od strony teściowej ani od strony szwagra) nie ma jasnych włosów i niebieskich oczu

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-05, 16:47   #2929
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

my używamy pampersowych kupowanych w promocji po 6 paczek za ok. 25 zł, czasem się zdarzyło kupic za tyle 4 paczki, te promocje są czeste, te po 6 paczek trzeba trochę przyfilować
podkłady z belli , takie te pieluchy http://www.mamazone.pl/tv/film,5114,...-lonowego.aspx

wkladki miałam z canpola, z baby ono, ale najdłużej używałam ( w sumie przez rok) johnsona kupione w rossmanie, bo szło tego dużo , a one w promocji były często , tamte może były lepsze, ale jakoś z tymi dawałam radę

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
oj tak... czasem dziecko do rodziców może nie byc podobne tylko do dziadków/pradziadków.
W mojej rodzinie dominują cechy przekazywane ze strony mamy (dziadek). Wszyscy mają charakterystyczne nosy i oczy.

Jesli natomiast chodzi i kolor włosów i oczu. Szwagierka jest brunetką o ciemnych oczach, jej mąż również. A córkę mają blondyneczkę o niebieskich oczach. Po mamie taty odziedziczyła te kolory. Bo nikt inny w rodzinie (ani od strony teściowej ani od strony szwagra) nie ma jasnych włosów i niebieskich oczu

to akurat jest proste, ciemne cechy na allelach zdominowały u rodziców ( u szwagierki i i u męża), ale widocznie mieli od dziadków też te połówki z jasnymi ( bo każdy z nas po dwie opcje w sobie , tylko zależy która jest dominująca), i teraz jak dali dziecku po połówce ( każdy od siebie, jedne w plemniku, drugie w jaju)i się trafiły do połączenia połówki od jasnych kolorów to dziecko jest jasne i i z niebieskimi oczami

Dominujące są też np. orli nos, kręcone włosy, ale muszą się ta połoweczka z tym dominującym genem w dziecku pojawić, ale nie musi

http://www.ebrzuszek.pl/index.php?op...287&Itemid=101

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
tak samo jak sa kombinacje krwi - z polaczenia ktorych grub jakie wychodza, czasem zdarzy sie tak ze nasi rodzice nie moga byc naszymi rodzicami z tymi grupami krwi
np. za kolor oczu nie odpowiada jeden gen , tylko szereg alleli

tu jest napisane jakie to proste
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolor_oczu
Stary 2012-01-05, 16:50   #2930
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
to akurat jest proste, ciemne cechy na allelach zdominowały u rodziców ( u szwagierki i i u męża), ale widocznie mieli od dziadków też te połówki z jasnymi ( bo każdy z nas po dwie opcje w sobie , tylko zależy która jest dominująca), i teraz jak dali dziecku po połówce ( każdy od siebie, jedne w plemniku, drugie w jaju)i się trafiły do połączenia połówki od jasnych kolorów to dziecko jest jasne i i z niebieskimi oczami

Dominujące są też np. orli nos, kręcone włosy, ale muszą się ta połoweczka z tym dominującym genem w dziecku pojawić, ale nie musi

http://www.ebrzuszek.pl/index.php?op...287&Itemid=101
Tylko od strony szwagierki (i mojego męża) nikt nie ma niebieskich oczu. Bo z włosami to jest różnie, wystarczy pofarbować. Tak więc bylo pół na pół.
Poza tym - mój tata ma oczy brązowo-zielone, mama niebieskie. Z siostrą mamy niebieskie oczy, ale ja mam ciemne włosy a ona jest blondynką (tata brunet, mama blond). Brat jedno oko ma brązowe a drugie niebieskie, a kolor włosów taki szaro-ciemny blond.
Siostra ma włosy proste jak druty podczas gdy rodzice mają miękkie i kręcone. Ona geny nie wiemy po kim odziedziczyła, bo jest ewenementem w rodzinie pod każdym względem

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-05, 17:01   #2931
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko od strony szwagierki (i mojego męża) nikt nie ma niebieskich oczu. Bo z włosami to jest różnie, wystarczy pofarbować. Tak więc bylo pół na pół.
Poza tym - mój tata ma oczy brązowo-zielone, mama niebieskie. Z siostrą mamy niebieskie oczy, ale ja mam ciemne włosy a ona jest blondynką (tata brunet, mama blond). Brat jedno oko ma brązowe a drugie niebieskie, a kolor włosów taki szaro-ciemny blond.
Siostra ma włosy proste jak druty podczas gdy rodzice mają miękkie i kręcone. Ona geny nie wiemy po kim odziedziczyła, bo jest ewenementem w rodzinie pod każdym względem
a nic nie szkodzi ,że w tych osobach , które żyją lub są pamiętane nie było tego koloru, on mógł być z 4 pokolenia wstecz i dopiero teraz miał sie szanse wybić, bo się odpowiednia kombinacja trafiła

a z tymi włosami i kolorem oczu to tak jak wikipedia podaje to jest dość skomplikowane , to jest tam na serio fajnie wytłumaczone,
każde dziecko może być inną kombinacją

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-05 o 17:03
Stary 2012-01-05, 17:05   #2932
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
a nic nie szkodzi ,że w tych osobach , które żyją lub są pamiętane nie było tego koloru, on mógł być z 4 pokolenia wstecz i dopiero teraz miał sie szanse wybić, bo się odpowiednia kombinacja trafiła

a z tymi włosami i kolorem oczu to tak jak wikipedia podaje to jest dość skomplikowane ,
każde dziecko może być inną kombinacją
tak, czasem potrafią odezwać się tak "dawne" geny... Słyszałam historię, że w bialym małżeństwie urodził się murzynek (bardziej mulat). Jak się po latach okazało, gdzies tam dawno dawno temu był w rodzinie czarnoskóry facet.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-05, 17:06   #2933
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Moj brat sie zawsze ze mnie jako dziecko nasmiewal, ze jestem podrzucona
Bo rodzice nasi maja oboje ciemnobrązowe oczy (moj brat tez) a ja mam niebieskie oczy
Wlosy mam lekko falowane po tacie, ale gestosci juz po nim nie odziewdziczylam, tylko po mamie: cienkie i slabe.
Ale ogolnie z profilu wszyscy mi mowia ze jestem bardzo podobna do babci (mamy mojej mamy) i jak tak sie przyjrze to rzeczywiscie jestem cala babcia Celinka hehehe A swoja droga ona tez ma niebieskie oczy, oczy mam podobno jej wlasnie i jak ogladalam zdjecia jej taty to mamy z babcia takie oczy jak moj pradziadek jej tata wlasnie
SZYMONEK

Stary 2012-01-05, 17:17   #2934
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
tak, czasem potrafią odezwać się tak "dawne" geny... Słyszałam historię, że w bialym małżeństwie urodził się murzynek (bardziej mulat). Jak się po latach okazało, gdzies tam dawno dawno temu był w rodzinie czarnoskóry facet.
siedziało siedziało i się wybiło
Stary 2012-01-05, 17:24   #2935
Flowerbombka
Zadomowienie

Cziqua kurcze...nie za dobrze z tymi wynikami...kurcze ile dziewczyn ma z tym problem...

A jak zdrobniale będziecie mówic do synka?

Lenka
super fotki te zasłaniające buźkę chudziutkie rączki...ach...

Ja strasznie lubię mokre chusteczki Dada z Biedronki, więc pewnie te będę kupować + ponoć Bambino są niezłe.

Co do materaca ja coraz częściej myślę o piankowym, ale muszę jeszcze poczytac na ten temat. O takim
http://allegro.pl/hevea-materac-pian...022002100.html
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 17:26   #2936
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
no niestety tym razem kciuki nie podziałały

na czczo 84,6 po 2 godzinach 171,7
diabetolog 12 stycznia

Dziewczyny dajcie jakies rady do tego czasu czego unikac a co mozna i w ogóle bo zanim doszukam się w postach zdołam popełnic tysiące kulinarnych grzechów

może dlatego to moje dziecię waży już 860g

co do imienia mnie sie Eligiusz bardzo podoba mężowi też ale tak jak mówię pytanie czy dziecku sie spodoba no a po drugie mamy dlugie nazwisko byłby Eligiusz S********* masakra

Krupnik chyba mogę?
ooo,to widzę, że masz takie same wyniki jak ja :/ ale ja na diabetologa poczekam miesiąc (jak już się&^^* dodzwonię tam)

cofnij się o 5-7 stron bo dziewczyny dużo mi tam ciekawych rzeczy napisały, warto przeczytać.
Stary 2012-01-05, 17:38   #2937
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

KObitki
USg wczoraj ok
Oliwierek nadal jest Oliwierkiem
CHoć chyba wolę aby był Frankiem
Dziś zrobiłam fotki.. takę mailungen machen zusammen grupen

Jestem zmęczona śpiąca i generalnie padam na twarz
Zostało mi zakomunikowane, że od dziś zaczyna się czas w którym muszę leżeć plackiem do oporu..CO niby robię nadal.. ale wiecie co.. Jka mi wypisują L4 z kodem: może chodzić a lekarz każe mi leżeć plackiem
No nic .. powiedział mi, że nooo super że jest dobrze, ale jak dotrwam do 32 tc to będzie cud kurna (
Stary 2012-01-05, 17:48   #2938
kumkura
Rozeznanie

Chusteczki na początku kupię Pampers Sensitive lub Bambino Takie się sprawdziły u noworodka, więc nie będę kombinować. a potem się obaczy/wkładki już kiedyś polecałam Babydream Są tanie i naprawdę ok. Całe 8 mcy na nich leciałam.
Wczoraj pierwsza tura prasowania/
Mam tego tyle, że chyba oszaleję
A teraz czasu coraz mniej, sesja w toku
I właśnie się kapnęłam, że za równy miesiąc mam pierwszy termin porodu z usg Aaaaaaaaaaaaa- zaczynam schizować przed porodem, jak znowu przyjdzie się męczyć 24 godziny bez znieczulenia( u nas w szpitalu nie ma), to chyba zwariuję

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
KObitki
USg wczoraj ok
Oliwierek nadal jest Oliwierkiem
CHoć chyba wolę aby był Frankiem
Dziś zrobiłam fotki.. takę mailungen machen zusammen grupen

Jestem zmęczona śpiąca i generalnie padam na twarz
Zostało mi zakomunikowane, że od dziś zaczyna się czas w którym muszę leżeć plackiem do oporu..CO niby robię nadal.. ale wiecie co.. Jka mi wypisują L4 z kodem: może chodzić a lekarz każe mi leżeć plackiem
No nic .. powiedział mi, że nooo super że jest dobrze, ale jak dotrwam do 32 tc to będzie cud kurna (
bidulko, będzie dobrze oszczędzaj się
Stary 2012-01-05, 18:04   #2939
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Cziqua kurcze...nie za dobrze z tymi wynikami...kurcze ile dziewczyn ma z tym problem...

A jak zdrobniale będziecie mówic do synka?

Lenka
super fotki te zasłaniające buźkę chudziutkie rączki...ach...

Ja strasznie lubię mokre chusteczki Dada z Biedronki, więc pewnie te będę kupować + ponoć Bambino są niezłe.

Co do materaca ja coraz częściej myślę o piankowym, ale muszę jeszcze poczytac na ten temat. O takim
http://allegro.pl/hevea-materac-pian...022002100.html

jak stanęłoby na tym Eligiuszu to Eli ale nie stanie na tym moja juz w tym głowa

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 18:18   #2940
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

my juz po obiadku jedliśmy mielone z ziemniaczkami od teściowej u was tez tak strasznie wieje?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości