|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.
Cytat:
![]() Ja miałam takiego współlokatora, który potrafił sobie na obiad usmażyć całą patelnię cebuli i zjeść ją tylko z chlebem, a potem zamykał się w pokoju co tam się działo to dokładnie nie wiem, bo bałam się wchodzić
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.
Moja przyjaciółka kiedyś chciała usmażyć frytki, ale przeszkadzał jej pryskający tłuszcz to wsadziła surowe ziemniaki do zimnego oleju i dopiero na gaz
Wyszła jej ziemniaczana papka Do dziś mnie to śmieszy
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam własnie jeść pierwszy dzisiaj posiłek i chyba mi przeszło
![]() U nas w domu jakichś szczególnych wypadków jedzeniowych nie ma. Za to pamiętam jak jeździłam na turnusy rehabilitacyjne z synem. Zawsze trafialiśmy na starszą panią z wnuczką. Pamiętam jeden zestaw obiadowy - ziemniaki, kotlet mielony, burczki na ciepło a na deser kisiel malinowy. Babcia mieszała całe jedzenie z kiślem, żeby wnuczce łatwiej przez gardło szło. Dodam, ze dzieciak 3 lata miał. Poza tym namiętnie małą karmiła kanapkami z chlebem. Kromka chleba, na to masełko, na to pokruszona druga kromka chleba. Jaki sens?
|
|
#94 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
No co
![]() Ja jako pacholę w wieku przedszkolnym w ogóle byłam przekonana, że nienawidzę kisielu, dlatego że zawsze podawano go z tartym jabłkiem wmieszanym w słodką masę, wyglądało to jak robaki i dla mnie było ciężko niestrawne, bo mi wszystko podchodziło pod gardło jak widziałam taki zestaw. Aż kiedyś ktoś chyba nie miał czasu trzeć tych jabłek i na deser dzieciarnia dostała kulturalnie, kisielek w kubku do popicia i po pół jabłuszka na łeb. Oddzielnie było to bardzo smaczne i od tamtej pory pomstowałam na kucharki, które sprytnym sposobem przemycały owoc, jednocześnie we mnie wywołując odruch wymiotny na sam widok kisielu
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to mam dopiero traume jak widzę, jak mój teściu gotuje
Na szczęście moje dzieciństwo akurat pod tym względem było udane
|
|
|
|
|
#98 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
|
|
|
#99 |
|
BAN stały
|
Mój tż twierdzi że spokojnie można ugotować makaron już w rosole i nie ma różnicy więc po co myć 2 gary jak można jeden...
Z dziwnych połączeń to ja parę lat temu słynęłam: frytki z mcdonalda maczane w lodach śmietankowych także mcdonaldowych i zapiekanka z budki polana nie tylko ketchupem a jeszcze czekotubką (była kiedyś taka płynna czekolada w małych tubeczkach) Uwielbiałam te smaki, dawno już nie próbowałam |
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Moja teściowa ostatnio gotowała piersi z kurczaka (ona je tylko gotowane mięso) i tak "gotowała", ze włożyła mięso do wody i woda nawet się nie zaczęla gotować tylko była lekko gorąca i wtedy wiadomo, że mięso zrobiło się białe i na wierzch wypłynęły te szumowiny a ona już uznała, że mięso jest gotowe do jedzenia
Poza tym z zup to tylko pomidorową gotuję ale ta pomidorowa wygląda tak, że jest w niej 2 litry wody, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, z 20 listków lubczyku, pół paczki kminku, pół paczki oregano, 2 kostki rosołowe i kawałek jakiegoś mięsa No ale oczywiście twierdzi, że kminek i oregano trzeba dawać do każdej zupy, nawet do rosołu ![]() Poza tym ja jako dziecko chciałam zrobić rodzicom niespodziankę podczas ich nieobecności w domu i ugotować obiad, miałam wtedy 6 lub 7 lat, ugotowałam rosół (ten był jeszcze zjadliwy) i nie wiedziałam jak ugotować makaron to stwierdziłam, że ugotuję ziemniaki do tego rosołu i gotowałam ale bez wody bo myślałam, że nie trzeba oczywiście nie muszę wspomnieć, że ziemniaki i garnek spalone |
|
|
|
|
#101 |
|
Rozeznanie
|
się uśmiałam
![]() Mi się kiedyś przydażył mały "pożar" w mikrofali, Ktoś mi kiedyś powiedział że można upiec w niej ziemniaka coś w stylu jak z ogniska, a tymczasem ognisko mogłam zrobić w środku bo sie zapalił i dobrze ze w miarę szybko zareagowaliśmy... z takich dziwniejszych rzeczy, jak byłam mała robiliśmy ze znajomą "deser" dla taty.. jogurt, chrupki kukurydziane i dużo soli... Do dzisiaj pamiętam jak jadł i mówił ze pyszne, żeby nam przykrości nie zrobić(?) teraz na sama myśl mi nie dobrze... !
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie pomysł nie tyle śmieszny, co przerażający...
Moj mlodszy kuzyn (koniec podstawówki) jest dzieckiem nieco otyłym, ale jego rodzice jakoś nic sobie z tego nie robią, tylko zachwalają, jaki to kucharz z niego nie będzie, bo rwie sie do gotowania i pierwsze co sprawdza w prasie, to dział z przepisami (to jego gotowanie wygląda tak, że znajduje przepis, mowi do mamy "Zrobimy?" i mama robi, a on "asystuje", tzn. siedzi w tym czasie przy stole). Ale kiedyś widziałam próbkę jego gotowania - pokroił na kawałki banana, winogrona i cos tam jeszcze; ja myślałam, że to już koniec tej owocowej sałatki, a on co? Bach, 2 łyżeczki cukru na to... |
|
|
|
|
#103 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() to dość popularne np. w moim regionie - takie smażone pierożki ruskie, z magą i jeszcze troszkę śmietany ![]() natomiast najbardziej hardcorowe dla Mnie wydaje się jedzenie OMLETA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM masakra jakaś!---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
natomiast Maggie to tylko nazwa na butelce była
|
|
|
|
#104 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
E nie, no co ty Ja tak całe życie jem; co więcej, mojego TŻta też tak nauczyłam Na słodko uwielbiam, ale tylko takiego z dodatkiem mąki do ciasta - bo wychodzi taki jakby lekki biszkopt, na słodko pycha! ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie bardziej hardcorowe jest posypywanie pizzy cukrem.
ja miałam traumę z szynką w dzieciństwie i mowiłam do mamy- tortujesz i tortujesz mnie tą szynką bo nienawidziłam i nienawidzę tłuszczu, najbardziej w mięsie
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ostatnio bardzo zdziwiło mnie jedzenie przez kolegę parówki z majonezem, albo pierogów podsmazanych na oleju/maśle też z majonezem i ketchupem albo jeszcze gołąbki polane śmietaną
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2012-01-05 o 19:36 |
||
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Nie potrafiłam zrozumieć mojej koleżanki dodającej majonez do frytek lub ketchup do poprocnu. A sama przez nia tak czasmi robię. ';']
Ale nie znoszę patrzeć/jeść dźemu lub pasztetu z masłem. <bleaahh>
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Genialny watek
.Znajoma mojej siostry kobieta 50 letnia robila po raz pierwszy w zyciu zurek z przepisu. Dodala tez jajko ... nieugotowane wczesniej ale surowe do tej zupy i rozbeltala takie firanki plywaly na powierzchni. Nie moglysmy tego tknac.A sama tez kiedys wywolalam pozar w kuchni. Jak wlozylam maslo z takim pazlotkiem do mikrofali bo bylo za twarde. |
|
|
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie słyszałam nigdy "Maga", u mnie wszyscy mówią "Magi"
.Przeżyłam straszny szok, kiedy odkryłam, co moja współlokatorka je na obiad. Jedna z nich codziennie je ugotowany makaron, bez niczego. Dla mnie ugotowany makaron nie ma smaku, przynajmniej taki sam w sobie . Druga współlokatorka - tu już gorsza historia , najczęściej na obiad jadła ryż, który gotowała w woreczku razem z kiełbasą . I to taką megatłustą, jak na grilla. Szczerze mówiąc mi się robiło niedobrze, jak widziałam ten garnek z tłuszczem na wierzchu i czułam ten zapach...Moja koleżanka z kolei je kanapki z dżemem i cebulą w plasterkach. Inna je waniliowe Danio, maczając w tym ogórka kiszonego... Poza tym zdziwiło mnie też, jak zobaczyłam, że moja znajoma wyciągnęła trójkąt serka pleśniowego (taki duży serek jak Turek Pleśniowy albo Sekret Mnicha) i zjada jak wafelek...
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Moj mąż uwielbia eksperymenty w kuchni, niektóre są dość dzikie, ostatnio wymyślił sobie, ze na jednej patelni jednocześnie odgrzeje pierogi ruskie z cebulka i boczkiem oraz krewetki z chili, czosnkiem itp dobre to nie było i miało nieprzyjemne skutki uboczne. Gdy przychodzi jego kolej na pieczenie chleba, to zawsze dodaje tam mnóstwo dodatków, często totalnie do siebie niepasujących, np wasabi w paście i kandyzowane owoce
Potem co kęs, to inny smak
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Mojej koleżance zdarzało się jadać chleb z nutella i ... ketchupem
Nigdy nie potrafiłam tego zrozumieć
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Wy się śmiejcie, ale moją rodzicielkę od jakiegoś czasu kręci eksperymentowanie w kuchni, więc mam na porządku dziennym sos do sałatki makaronowej z majonezem i... dżemem morelowym. Przerażający jest fakt, że zazwyczaj smacznie jej to wychodzi.
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
![]() ![]() Wymienię kilka kuchennych pomysłów, które wywołały u mnie zdziwienie: -gotowanie banana na biwaku przez nauczycielkę biologii -jedzenie pyz ziemniaczanych ze śmietaną i cukrem -kiedyś w lokalnej telewizji oglądałam program pt. 'Palce lizać' gdzie gotowali mieszkańcy mojego miasteczka - jedna pani robiła swoją autorską potrawę: podsmażyła kawałki kurczaka na patelni, dodała czosnek, różnokolorowe papryki, pomidory, ananasa i brzoskwinie z puszki, dosypała chili, pieprzu, soli, a podawała to z ryżem gotowanym z curry i posypała natką pietruszki Do dziś pamiętam jak prowadząca zapytała się jaki to będzie miało smak, na co pani gotująca odpowiedziała: słodko-kwaśno-ostry, ale jednocześnie nie taki żeby nie dało się zjeść Aha, i u mnie na Mazurach mówi się magi, maga nigdy nie słyszałam
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też się mówi maga, ale magi też niektórzy używają. Nie widzę nic dziwnego w jedzeniu parówki czy frytek z majonezem.
Mój tata za to potrafi zmieszać kilka rodzajów zupek chińskich np. pomidorową z barszczem i rosołem, bo uważa, że one i tak smakują tak samo.
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
Może jestem ignorantką, ale nie można by napisać lubczyk? Skoro z niego robi się magę(i)?
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Przyczajenie
|
Bądź hoduje w ogródku i dodaje świeży. Różne są na niego sposoby.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.

Poza tym z zup to tylko pomidorową gotuję ale ta pomidorowa wygląda tak, że jest w niej 2 litry wody, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, z 20 listków lubczyku, pół paczki kminku, pół paczki oregano, 2 kostki rosołowe i kawałek jakiegoś mięsa
No ale oczywiście twierdzi, że kminek i oregano trzeba dawać do każdej zupy, nawet do rosołu 
coś w stylu jak z ogniska, a tymczasem ognisko mogłam zrobić w środku bo sie zapalił i dobrze ze w miarę szybko zareagowaliśmy...