Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-05, 21:26   #3271
wanilllka82
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

dziewczyny a boli Was czasem w okolicy pępka? mam dziś takie bóle i zastanawiam się co to, tak jakby mi ktoś szpilkę wbijał tam od spodu
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 21:30   #3272
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
W zasadzie jest to badanie dodatkowe, chodzę prywatnie i prywatnie pójdę też na te badanie. Zresztą nfz raczej tego nie refunduje, chyba, że dla kobiet powyżej 35 r.ż. albo takich które są w grupie podwyższonego ryzyka (np. mają już dzieci z chorobami, albo mają w rodzinie kogoś chorego).
Ja jestem przed badaniem, ale już wiem że najpierw mam badanie krwi - krew będą badać pod kątem chorób genetycznych, koszt badania 100 zł. Tydzień później mam usg - lekarz będzie dokładnie mierzył maluszka. Długość kości, wielkość narządów, grubość fałdu karkowego - wszystko aby wykluczyć choroby u maluszka, min. zespół Downa.
Koszt badania 200 zł.
Aha nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka, ale myślę, że warto takie badanie zrobić, żeby mieć pewność, że dzieciaczek zdrowo rośnie.
Potem będę miała jeszcze jedno badanie, ale jeszcze nie wiem kiedy.
Jednak najlepiej będzie jak zadzwonisz do lekarza i zapytasz. A jak lekarz nie będzie miał czasu na rozmowę telefoniczną to może przynajmniej położna.
a i z tego co pamiętam robi się je miedzy 11 a 23 tygodniem.
No tak, tylko - odpukać - jak wyjdzie, że ma zespół Downa, to co? rozumiem, że to tylko kwestia tego, żeby się nastawić?

Cytat:
Napisane przez lipus89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mój Tż nie chce nic ze mną ten te ren :P i mowi że będzie mial celibat 9 miesiecy :P Wasi też maja jakies uprzedzenia ?
Seks w ciąży bardzo dobrze działa, mój jest jak najbardziej za. Niestety my mieliśmy zakaz przez krwiaka.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 21:44   #3273
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
No tak, tylko - odpukać - jak wyjdzie, że ma zespół Downa, to co? rozumiem, że to tylko kwestia tego, żeby się nastawić?
ale to jest jedna z niewielu rzeczy, które określa się przy genetycznym. Poza tym ogląda się narządy wewnętrzne, czy wszystko prawidłowo się rozwija, serce, czy ma prawidłową budowę (do tego czasem też mierzą przepływy). To jest akurat dość ważne, bo wcześnie zdiagnozowane wady serca można operować jeszcze w łonie matki. A im wcześniej się to wykryje i zacznie monitorować, tym lepiej.
Co do określania ryzyka wystąpienia wad chromosomalnych, to na USG genetycznym robionym koło 13 tyg nie da się ich wykryć, jedynie stwierdzić prawdopodobieństwo ich wystąpienia. Jeśli takie występuje, zaleca się dodatkowe badania.
Dopiero na USG genetycznym robionym koło 2o tyg da się określić wystąpienie części wad, ale i tak nie wszystkich.

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 21:51   #3274
luby957
Raczkowanie

nie wiem dziewczyny jak to jest ale ja chodze ns nfz do lekarza i mialam nomalnie usg genetyczne,no ok nie bylo bez yych bsdan krwi ale normalnue bylo patrxone ns kregoslup,kosc nodowa,fald karkowy itp. A lekarz mi nir moeil ze bede miec usg genet tylko poeeiiedzial ze troche bardxiej rozszerzone i dokladniejsze. Dopiero jak skonczyl usg robic to sie soytslsm czy to bylo genet to mi poeiedzisl ze tak ale wcxesniej nie chcial mnie denerwowac. Takxe nie eiem jak to jeet czy ja po prostu mam taki szczescie ze trafilam do takiego lekarza
Stary 2012-01-05, 21:54   #3275
agunia82
Zakorzenienie

Z tego co wiem niektórzy lekarze wykonując je właśnie nie informują, że to genetyczne robią. Moja koleżanka tak miała i przerażona już była, że jej gin tego nie zrobił i już za późno. A jak do niego zadzwoniła okazało się, że on to wszystko w odpowiednim czasie pomierzył, a że wszystko było w porządku to nic nie mówił

Stary 2012-01-05, 22:08   #3276
branzoletka
Branzoletka

Cytat:
Napisane przez lipus89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a mój Tż nie chce nic ze mną ten te ren :P i mowi że będzie mial celibat 9 miesiecy :P Wasi też maja jakies uprzedzenia ?
Mój nie ma żadnych dopóki nie przytyje Teraz zresztą też nie mam z niego pożytku, bo po urlopie przemęczony pracą ale teraz to mi akurat wisi, bo też już nie mam ochoty

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ivoncia na kasę chorych USG genetycznego nie robią, ale moim zdaniem lekarz powinien poinformować Cię, że takie badanie się wykonuje i że możesz to zrobić prywatnie...
Robią kobietą po 35 r.ż. czyli ja się załapię Tak w ogóle, to jak ciężarna jest młoda, to nie ma wskazań do badań genetycznych, bo ryzyko, że coś może być nie tak minimalne.Tylko od nie dawna robią standartowo przezierność karkową a typowe genetycze już płatne(czy jakoś tak)

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:25   #3277
dottta
Zakorzenienie

ja właśnie się trochę zdziwiłam bo lekarka powiedziała mi, że daje mi skierowanie na usg genetyczne a na skierowaniu pisze 'badania prenatalne'. Małż tam zadzwonił aby nas na termin umówić i mówiono coś o dwóch wynikach - jeden dostaniemy od razu a drugi po 2 tyg. więc wydaje mi się, że będę miała nie tylko usg.
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:47   #3278
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
podobnie jak ja i Irmusia81
no to i ja sie dopisze , tez mam termin 23 lipiec

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:53   #3279
nicki86
Zadomowienie

Czytałam Was czytałam i czytałam... już nie pamiętam na jakie pytania niby miałabym odpowiadać. Wiem tylko że ktoś, już nie wiem kto narobił mi ochotę na jajecznicę ze szczypiorkiem i musiałam ją zjeść

Rozmawiałyście o zakazanym jedzeniu... ja podchodzę do tego ostrożnie ale czasem przymykam oko. Np. surowego miesa nie ruszę (choć w ogóle cieżko z ruszaniem mięsa u mnie),tuńczyka jadłam małe ilości bo takie podobno nie są szodliwe, ale ostawiłam jak zaczął tak przeraźliwie śmierdzieć, jajka na szczęście tylko lubie na twardo Ale np. zdarza mi się zjeść kilka niezdrowych chipsów, siorbnąć od męża coli... ja nie wiem jak bym sobie już nalała to bym chyba wyrzuty sumienia miała, a tak od niego łyczek to mi nie szkodzi psychicznie Wiecie tak naprawdę nie wiadomo czy te wszystkie zakazy są właściwie słusznie nadane... było wielkie halo że serów plesniowych nie można, że surowych ryb nie można, a teraz gin mówi na zdrowie

Ja też nie wiem jak będzie u mnie z genetycznymi, bo idę dopiero 10 do gin i sama będę się o nie pytać... a to już będzie 13tydz1dzień jak dobrze liczę? ostatanio się już sama gubię ale co będę mogła i zdążę to zrobię, tylo nie wiem czy tak od razu dostanę się w kolejkę do ginekologa Asi

Aaaa przypomniało mi się że wyczytałam dzisiaj że będziemy mieli kolejnego synusia gratulację dla Falki
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:54   #3280
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
ale to jest jedna z niewielu rzeczy, które określa się przy genetycznym. Poza tym ogląda się narządy wewnętrzne, czy wszystko prawidłowo się rozwija, serce, czy ma prawidłową budowę (do tego czasem też mierzą przepływy). To jest akurat dość ważne, bo wcześnie zdiagnozowane wady serca można operować jeszcze w łonie matki. A im wcześniej się to wykryje i zacznie monitorować, tym lepiej.
Co do określania ryzyka wystąpienia wad chromosomalnych, to na USG genetycznym robionym koło 13 tyg nie da się ich wykryć, jedynie stwierdzić prawdopodobieństwo ich wystąpienia. Jeśli takie występuje, zaleca się dodatkowe badania.
Dopiero na USG genetycznym robionym koło 2o tyg da się określić wystąpienie części wad, ale i tak nie wszystkich.
No tak, tylko będę miała 4D, więc chyba wystarczy - z tego co czytałam. Musze jeszcze dopytać
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:57   #3281
sas
Wtajemniczenie

czesc dziewczynki
nie oddzywalam się bardzo długo, ale mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie z powrotem.....
dzisiaj byłam na kolejnej wizycie.... moj szkrab ma juz 7,3 cm i waży niecałe 10dkg dzisiaj widzialam jak macha raczkami, widoczne były juz paluszki u raczki, stopki i kregosup wierciuch mały. Byłam zestresowana bo brałam antybiotyk przez 4 dni- rozchorowalam sie
Gratuluje wszystkim nowym mamom
I przykro mi z powodu utraty fasolek- trzmam za was kciukii!!!
postaram sie byc teraz na bieząco
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 22:59   #3282
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
a ja juz wkoncu sama nie wiem w ktorym tyg jestem :/
ktora mi pomoze ?
jak pierwszy dzien ostatniej miesiaczki mialam 13 pazdziernika
ja mialam podobnie, ze juz sama sie zakreciłam, ale mialam juz dwa usg i to wielkosc dzidzi jest miarą tygodnia ciąży. wszystko wyjdzie z badania ,nie martw sie. a nawet 15sty tydzien to jest tez dobry czas na ocene narzadow dzieciaczka, zaufaj lekarzowi

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 23:01   #3283
Soleilka
Zakorzenienie

Witam nowe mamusie i gratuluję

Ja się dzisiaj obijałam i czytałam gazetki dla mam. Troszkę mnie mdliło, więc musiałam pospać. Za to w nocy tak okropnie zmarzłam, wiało niemiłosiernie i czuć to było nawet w domu...

Miałam Wam napisać, bo mi się przypomniało i nawet dyskutowałam o tym z TŻ Mi w pierwszych tygodniach ciąży na mdłości pomagało wypicie 2-3 łyżek soku z ogórków kiszonych. Nie mam pojęcia czemu, ale czułam się o niebo lepiej i mdłości ustępowały. Wczoraj dostałam od TŻ właśnie ogromny 5 litrowy słoik ogórków kiszonych i tak mi się przypomniało

Za to od 3 dni mam ochotę na lizaki i kwaśne żelki. Nie chciało mi się iść do Lidla po takie wielkie opakowanie, więc pocieszyłam się małymi glizdami z Biedronki

W ogóle mój TŻ mnie zaskakuje. Codziennie przez kilkanaście minut coś mówi do brzuszka, całuje go i śpiewa. Takie to wzruszające i słodkie

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-05, 23:06   #3284
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
Czytałam Was czytałam i czytałam... już nie pamiętam na jakie pytania niby miałabym odpowiadać. Wiem tylko że ktoś, już nie wiem kto narobił mi ochotę na jajecznicę ze szczypiorkiem i musiałam ją zjeść

Rozmawiałyście o zakazanym jedzeniu... ja podchodzę do tego ostrożnie ale czasem przymykam oko. Np. surowego miesa nie ruszę (choć w ogóle cieżko z ruszaniem mięsa u mnie),tuńczyka jadłam małe ilości bo takie podobno nie są szodliwe, ale ostawiłam jak zaczął tak przeraźliwie śmierdzieć, jajka na szczęście tylko lubie na twardo Ale np. zdarza mi się zjeść kilka niezdrowych chipsów, siorbnąć od męża coli... ja nie wiem jak bym sobie już nalała to bym chyba wyrzuty sumienia miała, a tak od niego łyczek to mi nie szkodzi psychicznie Wiecie tak naprawdę nie wiadomo czy te wszystkie zakazy są właściwie słusznie nadane... było wielkie halo że serów plesniowych nie można, że surowych ryb nie można, a teraz gin mówi na zdrowie
co do serów to nie wolno niepasteryzowanych - u nas w sklepach raczej te powszechnie dostępne są z mleka pasteryzowanego
a co do ryb to mi lekarka kazała zrezygnować z sushi
Stary 2012-01-05, 23:09   #3285
nicki86
Zadomowienie

Soleilka zaraz dostaniesz ochrzan za te żelki... własnie sobie wyobraziłam takie posypane czymś kwaśnym, nie jestem znawczynią żelków bo nie przepadam ale teraz ślinka mi popłynęła na myśl o nich
ja sobie mojego męża nie wyobrażam jak śpiewa dla mojego brzucha ale Ty musisz mieć fajne wrażenia, pewnie nawet mdłości i senność wtedy odchodzą w kąt

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

widzisz dottta, a moja gin mówiła że nowe ustalenia mówią że można jeść surowe ryby... tak czy inaczej ja bym teraz nawet kijem nie ruszyła :P
Stary 2012-01-05, 23:13   #3286
dottta
Zakorzenienie

Cytat:

widzisz dottta, a moja gin mówiła że nowe ustalenia mówią że można jeść surowe ryby... tak czy inaczej ja bym teraz nawet kijem nie ruszyła :P
ja osobiście też bym się bała wystarczy, że były źle przechowywane i różnie może być ale żałobę po sushi w sercu noszę
Stary 2012-01-05, 23:15   #3287
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Soleilka zaraz dostaniesz ochrzan za te żelki... własnie sobie wyobraziłam takie posypane czymś kwaśnym, nie jestem znawczynią żelków bo nie przepadam ale teraz ślinka mi popłynęła na myśl o nich
ja sobie mojego męża nie wyobrażam jak śpiewa dla mojego brzucha ale Ty musisz mieć fajne wrażenia, pewnie nawet mdłości i senność wtedy odchodzą w kąt
Ja też nie jestem ogromną fankom żelków. Ale jak już najdzie ochota, to masakra. Ostatnio Ivonka zrobiła mi ochotę na cheetosy i mi się po nocach śniły

Mój TŻ ogólnie kocha śpiewać, więc dla niego to normalne. Tym bardziej, że mówiłam mu o tym, że dziecko będzie się uczyć jego głosu. No i teraz tylko chce leżeć przy brzuszku i z nim gadać. A jak się wkurzam na niego to tylko słyszę "nie słuchaj mamy, ma zły dzień"

W ogóle TŻ zabrał mnie do lumpka. Było tyle świetnych śpiochów, body, bluzeczek itp za 3 zł nie zniszczonych szkoda, że nie znam płci, bo bym się obkupiła

Bloguję
Stary 2012-01-05, 23:28   #3288
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
co do serów to nie wolno niepasteryzowanych - u nas w sklepach raczej te powszechnie dostępne są z mleka pasteryzowanego
mi ogolnie lekarka mówila, ze moge jest wszystko oprocz surowego miesa, sushi i surowych jajek wiec jem na co mam ochote kawe tez zaczelam pic ale taka slaba z mlekiem
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja też nie jestem ogromną fankom żelków. Ale jak już najdzie ochota, to masakra. Ostatnio Ivonka zrobiła mi ochotę na cheetosy i mi się po nocach śniły

Mój TŻ ogólnie kocha śpiewać, więc dla niego to normalne. Tym bardziej, że mówiłam mu o tym, że dziecko będzie się uczyć jego głosu. No i teraz tylko chce leżeć przy brzuszku i z nim gadać. A jak się wkurzam na niego to tylko słyszę "nie słuchaj mamy, ma zły dzień"

W ogóle TŻ zabrał mnie do lumpka. Było tyle świetnych śpiochów, body, bluzeczek itp za 3 zł nie zniszczonych szkoda, że nie znam płci, bo bym się obkupiła
Gratuluje Tza super moj glaska mnie czesto po brzuchu, kiedys mu powiedzialam, ze jak sie przyklada reke do brzucha to maluch "podplywa" bo nas czuje( gdzies to wyczytalam) od tej pory, szczegolnie przed snem tz tak robi ogolnie nastawil sie, ze to bedzie chlopak... a mnie dzis lekarka powiedziala, ze nic miedzy nozkami nie widac chociaz to za wczesnie i jeszcze wszystko sie moze zmienic
Stary 2012-01-05, 23:31   #3289
nicki86
Zadomowienie

Sas czytałyśmy to samo, ja też wieczorem jak leże już w łóżku to kładę rękę i zastanawiam się czy fatycznie tak jest. Niby czuje wtedy nasze ciepło i dlatego lgnie
Stary 2012-01-05, 23:40   #3290
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Sas czytałyśmy to samo, ja też wieczorem jak leże już w łóżku to kładę rękę i zastanawiam się czy fatycznie tak jest. Niby czuje wtedy nasze ciepło i dlatego lgnie
Chba cos w tym jest nabardziej obawiam sie tego, ze sprawdzi się moje nocne wstawanie niestety ja wstaje w nocy do lazienki co 1,5 -2 h jak tak szkrab bedzie mi sie budzil w nocy to przechlapane
Stary 2012-01-06, 00:12   #3291
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość

Gratuluje Tza super moj glaska mnie czesto po brzuchu, kiedys mu powiedzialam, ze jak sie przyklada reke do brzucha to maluch "podplywa" bo nas czuje( gdzies to wyczytalam) od tej pory, szczegolnie przed snem tz tak robi ogolnie nastawil sie, ze to bedzie chlopak... a mnie dzis lekarka powiedziala, ze nic miedzy nozkami nie widac chociaz to za wczesnie i jeszcze wszystko sie moze zmienic
Dziękuję Ale super sprawa Ja ogólnie lubię tulić mój brzuch Jakoś tak czuje się związana z krewetką i nawet tego nie kontroluje już

W ogóle TŻ mnie uświadomił, że na piersiach widać mi już niebieskie żyłki

Bloguję
Stary 2012-01-06, 00:39   #3292
chce_byc_mama
Zakorzenienie

witam z wieczora

u mnie tez widac niebieskie zylki :P

przed chwlka poczulam jakby takie laskotki pod skora nie wiem co to bylo?

dziewczyny jestem taka z☠☠☠ana po pracy ze nie mam sily nadrabiac...

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 00:54   #3293
Soleilka
Zakorzenienie

Mnie za to dzisiaj boli przeokropnie gardło. Piję wodę z ogromną ilością soku z cytryny. Mam nadzieję, że pomoże

Bloguję
Stary 2012-01-06, 08:54   #3294
Jessiczka
Rozeznanie

GG do Jessiczka

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
no to i ja sie dopisze , tez mam termin 23 lipiec
witamy witamy

Jejciu piszecie jak opętane ale fajnie z rana poczytac co tam sie wydarzylo

Soleilka zdrówka zycze a mi wczoraj głowa pękała ;/

sas tez mam podobnie co 2 h wyjscie z łożka i jak sie tu wyspac
a Twój dzidzia to juz niezle ma wymiary 7 cm nono ale waga 10 kg hmm chyba 10 g

Edytowane przez Jessiczka
Czas edycji: 2012-01-06 o 09:17
Jessiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 09:55   #3295
branzoletka
Branzoletka

Przyznaje się bez bicia do tej jajecznicy ze szczypiorkiem Ja uwielbiam jajka więc dziwne to było jak nagle smak papieru poczułam

U nas w Holandii wieje niemiłosiernie a wczoraj miałam wrażenie, że wiatr przedostaje się do mieszkania

Cytat:
W ogóle mój TŻ mnie zaskakuje. Codziennie przez kilkanaście minut coś mówi do brzuszka, całuje go i śpiewa. Takie to wzruszające i słodkie
Ojej jakie to romantyczne

Cytat:
WHY?? Uwielbiam suchi Co oni do surowych ryb mają

Cytat:
Podczas mojej pierwszej ciąży jak się przyłożyło rękę mała zawsze podpływała się przytulić chyba Tęsknie za tym uczuciem

Cytat:
Mnie za to dzisiaj boli przeokropnie gardło. Piję wodę z ogromną ilością soku z cytryny. Mam nadzieję, że pomoże
Jak nie przejdzie, to do ciepłej wody wsyp min. łyżkę soli i płucz gardło. Wiem, że się nie chce i jest obrzydliwe ale pomaga przy zbliżającej się anginie

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-06, 10:14   #3296
chce_byc_mama
Zakorzenienie

dzien dobry
a co tu taka cisza od rana?

Amelcia
Stary 2012-01-06, 10:16   #3297
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość

Robią kobietą po 35 r.ż. czyli ja się załapię Tak w ogóle, to jak ciężarna jest młoda, to nie ma wskazań do badań genetycznych, bo ryzyko, że coś może być nie tak minimalne.Tylko od nie dawna robią standartowo przezierność karkową a typowe genetycze już płatne(czy jakoś tak)
no właśnie ostatnio czytałam, że z tym, że ryzyko jest minimalne u młodszych dziewczyn a duże u tych po 35 roku życia to bzdura piramidalna a statystyki wręcz temu przeczą..
A to że po 35 roku życia na kasę chorych robią wiem, tylko skrótem myślowym poszłam

Cytat:
ja właśnie się trochę zdziwiłam bo lekarka powiedziała mi, że daje mi skierowanie na usg genetyczne a na skierowaniu pisze 'badania prenatalne'. Małż tam zadzwonił aby nas na termin umówić i mówiono coś o dwóch wynikach - jeden dostaniemy od razu a drugi po 2 tyg. więc wydaje mi się, że będę miała nie tylko usg.
może też z krwi będziesz miała robione

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
No tak, tylko będę miała 4D, więc chyba wystarczy - z tego co czytałam. Musze jeszcze dopytać
genetyczne i w 4D się robi, chociaż z tego co czytałam, 2D ma większą wartość diagnostyczną. Ale to spokojnie można przełączać podczas badania i pewnie jak lekarz będzie potrzebował, to zrobi i tak. Ja miałam i 2D i 3D

Cytat:
czesc dziewczynki
nie oddzywalam się bardzo długo, ale mam nadzieje, ze przyjmiecie mnie z powrotem.....
dzisiaj byłam na kolejnej wizycie.... moj szkrab ma juz 7,3 cm i waży niecałe 10dkg dzisiaj widzialam jak macha raczkami, widoczne były juz paluszki u raczki, stopki i kregosup wierciuch mały. Byłam zestresowana bo brałam antybiotyk przez 4 dni- rozchorowalam sie
Gratuluje wszystkim nowym mamom
I przykro mi z powodu utraty fasolek- trzmam za was kciukii!!!
postaram sie byc teraz na bieząco
no witaj z powrotem, dobrze że z dobrymi wieściami I nie znikaj już więcej na tak długo!

Cytat:
ja na samym początku ciąży miałam wręcz przeogromną ochotę na żelki

Cytat:
dodaj do tego jeszcze miód, super łagodzi ból gardła ja się tak cały czas kuruję. Do tego znajoma poleciła mi syrop prenalen, ponoć super działa

Cytat:

Istnieje ryzyko zakażenia listeriozą. To samo tyczy się ryb wędzonych na zimno (makrela, łosoś)

Stary 2012-01-06, 10:34   #3298
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
mi ogolnie lekarka mówila, ze moge jest wszystko oprocz surowego miesa, sushi i surowych jajek wiec jem na co mam ochote kawe tez zaczelam pic ale taka slaba z mlekiem
ja kawę pije cały czas przed ciążą piłam jej ogromne ilości, teraz ograniczyłam.
Cytat:
U nas w Holandii wieje niemiłosiernie a wczoraj miałam wrażenie, że wiatr przedostaje się do mieszkania

u nas też wiało wczoraj koszmarnie - myślałam, że mi głowę urwie
co do sushi to surowe ryby mogą zawierać różne bakterie i pasożyty zwłaszcza jak je źle przechowywano i pochodzą z niesprawdzonych źródeł
Cytat:
no właśnie ostatnio czytałam, że z tym, że ryzyko jest minimalne u młodszych dziewczyn a duże u tych po 35 roku życia to bzdura piramidalna a statystyki wręcz temu przeczą..
A to że po 35 roku życia na kasę chorych robią wiem, tylko skrótem myślowym poszłam

może też z krwi będziesz miała robione
też czytałam o tym - ale nfz szuka oszczędności

Małż chyba coś usłyszał o krwi nie wiem po co mi to ale niech im będzie tak potwornie nienawidzę kłucia

Stary 2012-01-06, 10:38   #3299
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
ja kawę pije cały czas przed ciążą piłam jej ogromne ilości, teraz ograniczyłam.

u nas też wiało wczoraj koszmarnie - myślałam, że mi głowę urwie
co do sushi to surowe ryby mogą zawierać różne bakterie i pasożyty zwłaszcza jak je źle przechowywano i pochodzą z niesprawdzonych źródeł

też czytałam o tym - ale nfz szuka oszczędności

Małż chyba coś usłyszał o krwi nie wiem po co mi to ale niech im będzie tak potwornie nienawidzę kłucia

oh podoba mi sie Twoj podpis

Amelcia
Stary 2012-01-06, 10:39   #3300
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
oh podoba mi sie Twoj podpis
dzięki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości