Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-07, 06:47   #3091
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wam też jest tak cieplo?
Ja spię już bez kołdry, w samych majtkach i cienkiej koszulce na ramiączkach. Przykrywam wyłącznie stopy. W dzień też zakładam same lekkie ciuchy.
W ciaży krążenie tak mi się poprawiło, że nie wiem co to zimne stopy czy dłonie
Ja mam tak od poczatku ciazy.. najgorzej bylo jeszcze latem czulam jak moge nogi parza doslownie, spalam w samych majtach a czulam jakbym byla poubierana w flanelowa pizame do tej pory spie w majtkach i koszulce tylko i pod cienka koldra, przy czym zasypiajac jestem odkryta, dopiero kiedys w nocy sie przykrywam, a spimy prze uchylonym oknie Zaznacze, ze nie bedac w ciazy o tej porze roku spalam w dlugich pizamach, skarpetkach i pierzynie

tak poza tym dzien dobry my juz od 4.30 nie spimy, maz mnie smyraniem obudzil, bo ubzdural sobie ze jak mnei smyra to przestaje chrapac sniadanko zjedzone, zaraz dopijam czekolade i smigne chyba do wanny, bo o 9 jedziemy po wozek dzisiaj maz taki wystraszony spytal gdzie bedziemy wozek trzymac, czy bedzie musial rzeczywiscie nosic codziennie na 2 pietro, ale mamy piwnice a do niej tylko kilka schodkow, wiec stelaz tam bedzie stal (dam rade sama wytaszczyc spokojnie) a gondolke/fotelik/ siedzisko do gory no jak mala przesiadzie sie w spacerowke, to cala sie bedzie na dole zostawiac
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 09:10   #3092
cziqua
Zadomowienie

Dzień Doberek

a u mnie pada śnieżyk obudziłam się przeraźliwie głodna a musze poczekac bo dopiero euthyrox połknęłam

byliśmy wczoraj w kinie na kocie w butach w 3D takie nawet fajne fajna animacja momenty smieszne ale shrek był lepszy

Wczoraj pytam sie Tż kiedy sprzątamy wczoraj czy dzisiaj na to on mówi w sobotę posprzątamy a po chwili wiesz ja w sobotę i tak musze do roboty jechac bo jest ruch a zostały 2 osoby na salonie :d patrze na niego i mówie wstawaj sprzatamy bo jutro znowu pitniesz do roboty jak ja sie za sprzatanie wezme i muszę powiedziec mąż posprzątał całe mieszkanie ja lekko kuchnie ogarnęłam pralkę wstawiłam i rozwiesiłam pranie resztę zrobił tż aż w szoku byłam ale jak byliśmy po kinie u rodziców to już gadał jak on to się nie namęczył dzisiaj bo wysprzątał MI całe mieszkanie teraz przez dwa miesiące będzie mi wypominac a ja się go pytam czy on mi kiedykolwiek podziekowal za to ze to ja sprzatam i dzieki mnie jest w mieszkaniu czysto to mi powiedzial zartem a co ja mam innego do roboty w domu no masakra jakaś i już sprzeczka (taka na żarty) a mój tata w pewnym momencie mówi do niego żeby pamiętał że z babami to się nie wygra a napewno już nie w tej rodzinie

także dzisiaj mam dzień lenia nawet na zakupy nie idę napisze smsa mężowi co ma kupic jak z pracy będzie jechał i tyle

A za tydzień mężu umówi się z tym znajomym co nam chce dac te wszystkie rzeczy po synu (malo używane dodam bo rostał sie z tą kobieta jak mały miał kilka miesięcy) ma ponoc nosidełko z RÖMER , kojec, leżaczek , i cały strych zawalony dziecięcymi pierdołami

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 09:41   #3093
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
małe zawiniątko

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Wam też jest tak cieplo?
Ja spię już bez kołdry, w samych majtkach i cienkiej koszulce na ramiączkach. Przykrywam wyłącznie stopy. W dzień też zakładam same lekkie ciuchy.
Ja też w ciąży zapomniałam o moich zimnych "końcówkach", nie marzną mi już stopy i dłonie.

Idę zjeść jakieś śniadanko i Was trochę nadrobić wczoraj miałam strasznego lenia

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

A w ogóle to dzień dobry bo się nawet nie przywitałam.

Widzę,że temat rożków i śpiworków był poruszany.
Ja podobnie jak dziewczyny najpierw rożek,a później śpiworek bo będę miała dwa jeden cienki i jeden grubszy więc zobaczymy,a później już pewnie kołderka
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 09:49   #3094
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
małe zawiniątko

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ----------

Wam też jest tak cieplo?
Oj bardzo goraco!
Masakrycznie, ciagle wszedzie otwieram a TZ krzycyz ze mu zimno a chodzi ubrany w domu tak jak ja wychodze na dwor
Ale nie tak ze sie poce i sie leje ze mnie, tylko czuje w calym ciele cieplo!
A zawsze raczej bylam zmarzluch

Dzien dobry dziewczyny, ja mam za soba pierwsza nocke od dawna bez drapania
Wczoraj zrobilam sobie kapiel w olejku do kapania balneum, moze to mi pomoglo bo niby jest na swedzaca skore

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 10:04   #3095
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Oj bardzo goraco!
Masakrycznie, ciagle wszedzie otwieram a TZ krzycyz ze mu zimno a chodzi ubrany w domu tak jak ja wychodze na dwor

Wczoraj zrobilam sobie kapiel w olejku do kapania balneum, moze to mi pomoglo bo niby jest na swedzaca skore
A mi od kilku dni zaczyna swędzieć skóra ... i uczulenie to raczej nie jest bo nie zmieniałam kosmetyków,ani proszku
Stary 2012-01-07, 10:20   #3096
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczynki

Zaraz Was poczytam, ale napisze co u nas.
Dzisiejsza noc mielismy spokojna, bez dusznosci, tylko o 6 sie obudzil maly i kaszlal chyba przez godzine czasu.
Ale kaszel ma coraz ladniejszy, odrywa mu sie, wiec jest lepiej.
Ja dzis z mama rozebralam choinke, potem sprzatalismy, obiad no i zrobilam ciasto 3 bit
Kregoslup mi odpada

oj to ulga że się poprawia! Zdrówka dla Filipka!

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

Wczoraj bylismy na pierwszych zajeciacxh w szkole rodzenia i bylo super. Nie zaluje,ze poszlismy. Polozna prowadzaca rewelacyjna. W prosty i obrazowy sposob wszystko tlumaczy, jakos tak sie czlowiek czuje pewniej.

Lenka ,a Ty gdzie sie zapisalas?
Tak jak kiedyś pisałam - na Inflacką, trafiłam na super położną (sprawdziłam w necie i ma super opinie), zaczynam w połowie stycznia Fajnie że tez jesteś zadowolona

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
dostanę od siostry taki komplet pościeli po jej córeczce:
http://allegro.pl/my-sweet-baby-15-c...040485587.html

tylko kolor brzoskwiniowy...
jak myślicie pasuje dla chłopca, czy nie bardzo??
myślę, że jak najbardziej - brzoskwiniowy,czt kremowy to neutralny kolorek i nadaje się i dla chłopców i dla dziewczynek Bardzo ładna ta pościel
Stary 2012-01-07, 10:21   #3097
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość

myślę, że jak najbardziej - brzoskwiniowy,czt kremowy to neutralny kolorek i nadaje się i dla chłopców i dla dziewczynek Bardzo ładna ta pościel
jestem tego samego zdania
Stary 2012-01-07, 10:25   #3098
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak ma się rożek do takiego otulaczka???
http://allegro.pl/otulaczek-dla-niem...985595283.html
Widziałam w sklepie i pomyślałam, że fajna sprawa, funkcja chyba podobna...
myślę, że na lato fajny - ja mam taki z motherhood
http://allegro.pl/motherhood-otulacz...020475885.html

jest dużo lżejszy i cienszy niż te tradycyjne rożki, także fajny na cieplejsze dni

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

karolca mi tez non stop gorąco, szczególnie w nocy...;/

desia super że już Ci lepiej, i w końcu coś zaczęło działac! strasznie Ci współczuuję tych przejśc najważniejsze żeby uleczyło się wszystko

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-07 o 10:28
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 10:30   #3099
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość
A mi od kilku dni zaczyna swędzieć skóra ... i uczulenie to raczej nie jest bo nie zmieniałam kosmetyków,ani proszku
Jesli nie masz wysypki zadnej a swedzi to zrob sobie badanie - alat i aspat gdyz moze to byc cholestaza ciazowa, a jesli masz krostki to mimo wszystko moze byc jakies uczulenie, moze akurat cos Ci w ciazy nie sluzy?
Generalnie to wspolczuje bo swiad jest straszny!
A masz wysypke?

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 10:38   #3100
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qsloncu Pokaż wiadomość
witajcie po długiej nieobecności Ile zaległości
My już w domku po świątecznym wypoczynku Teraz powrót do normalności .
Witaj

Cytat:
małe zawiniątko

Wam też jest tak cieplo?
No to ja chyba mam na odwrót bo mi TŻ mówi że mam zimne ręce i stopy. Ale to chyba przez tą moją anemie. No ale chyba troszkę się poprawiło bo ostatnio mniej narzeka

Tak w ogóle dzień dobry
Wczoraj siedziałam prawie 5 godz w kuchniPierw upiekłam ciasto, potem zrobiłam tą sałatkę z pora, później przygotowałam już te piersi z kurczaka w cieście do smażenia.Jeszcze TŻ poprosił mnie o bigos to też zrobiłam (ponoć ostry wyszedł ale ja tej ostrości nie czułam ) Poprosiłam TŻ aby obrał ziemniaki na obiad i marchewkę bo zażyczył sobie na gęsto, no i aby pościągał pranie i poodkurzał. No to wieczorem nasłuchałam się ile to on się narobił itp. To mu powiedziałam że na jego urodziny ja zrobię tą małą rzecz co on dziś (wczoraj) robił a on to co ja. No to zmienił zdanie
Przed 16 zjechali się goście do dziadka w sumie 7 osób. O 17 przyjechali zapowiedziani do Nas w sumie 5 osób. Wszyscy siedzieliśmy na dole tzn. dziadkowi goście u dziadka a Nasi u Nas. No ale to wszystko rodzina więc wszyscy się znali. + jak to mówimy Nasz 8 mieszkająca w domu to było Nas 20 osób. Dzieciaki biegały po domu wrzeszcząc i się bawiąc (sami chłopcy dwóch 3 latków i dwóch 9latków-bliźniacy). Wesoło, gwarno ale i męcząco-ostatnio właśnie zauważyłam że męczy mnie taki splędor ludzi
Ale muszę pochwalić też TŻ bo sam potem odgrzewał bigos, posprzątał jak jeden chłopiec wylał kawę na stół, pilnował aby na stole wszystko było jak nie to przynosił.
No i teściowa że impreza była u dziadka na dole to korzystała z Naszej kuchni do sprzątania. I przy okazji umyła mi wszystko z Naszej imprezy mi zostało tylko wycieranie i chowanie ufff... i wczoraj nie mówiła mądrych rad co do dzidzi jak przeważnie na imprezach
A kuzynka TŻ powiedziała Nam że da Nam elektroniczną nianie bo została jej po najmłodszym

No teraz muszę poprasować obrus bo dziś mamy kolędę. Na szczęście dla mnie dziś mało w kuchni bo obiad mam. Został Nam bigos i kotleciki więc to będziemy jeść.

Wczoraj maluszek był mało aktywny bo ja cały dzień w ruchu ale dziś ok.6 sobie odbił to bo nieźle dawał o sobie znać

Aguśkaa Ty znów smaka robisz chyba na to ciacho wpadnę do Ciebie
Stary 2012-01-07, 10:42   #3101
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qsloncu Pokaż wiadomość
witajcie po długiej nieobecności Ile zaległości
My już w domku po świątecznym wypoczynku Teraz powrót do normalności .
kochana, dawno Cię nie było! co u Ciebie?

My dziś idziemy na obiadek do Teściów, cieszę się bo jakoś mnie ostatnio nosi i nie mogę w domu wysiedziec
Stary 2012-01-07, 10:44   #3102
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!
No dzis sie w koncu wyspalam,bo ostatnio bylo z tym ciezko.Ale obudzilam sie ze swiadomoscia,ze powinnam byc w pracy i ten dzien,jak i jutrzejszy bezplatny,bo urlopu juz nie mam.Tak ze troche pasa trzeba zacisnac.Ostatnia wyplata tez cieniutka byla,bo duzo wolnego.A jeszcze auto odmawia posluszenstwa i ciagle jakies naprawy.

Piszecie o tym,ze wam cieplo w ciazy.A ja to jak zmarzluch bylam,tak jestem nadal.No,ale w sumie to ja codziennie marzne w pracy,moze to ma tez wplyw.

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Puscilam malutkowi w brzuszku kolysanki prenatalne przystawiajac sluchawki
Ja tez mojemu puszczam.Jakis czas temu udalo mi sie kupic w Charity Shopie 3 plyty z muzyka prenatalna i dla niemowlaka za 1f

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

a troszkę zmieniając temat. Używała któraś z was ekologicznych kul piorących? Chodzi mi o eco laundry balls takie jak tu: http://allegro.pl/kule-piorace-zamia...039011499.html

działa to? dotychczas prałam w Arielu, jestem bardzo zadowolona, ale cena proszku rośnie, a i dziecięce do tanich nie należą - te kule nie dość, że wychodzą w miarę tanio, to powinny się nadawać do ubranej dziecięcych...
Tez sie zastanawiam nad kulami pioracymi lub orzechem pioracym.Sa rozne rodzaje tego i podobno sie sprawdzaja.Znam kilka osob,ktore to stosuja i sa zadowolone,wiec chyba cos w tym jest.
Skład kuli mineralnej: siarczan alkilu, niejonowana substancja powierzchniowo czynna, węglan wapnia, metakrzemian sodu, węglan sodu.Bo ktos pytal z czego to jest.
Ale osobiscie chyba wybralabym orzechy piorace.

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
dostanę od siostry taki komplet pościeli po jej córeczce:
http://allegro.pl/my-sweet-baby-15-c...040485587.html

tylko kolor brzoskwiniowy...
jak myślicie pasuje dla chłopca, czy nie bardzo??
Jasne,ze tak.Maluszkowi to bedzie i tak obojetne.No z rozem byloby gorzej,chociaz w Warszawie to chyba chlopcy chodza na rozowo,nie?

Cytat:

Rozek troche bardziej sztywny,no i dziecko razem z glowka jest w rozku.Mysle,ze takie cos fajne przez pierwsze tygodnie,kiedy wystepuje odruch moro.
Stary 2012-01-07, 10:56   #3103
ivonka7
Rozeznanie

Dzień dobry! Ja nadrobiłam i odzywam się w 32 tygodniu . Odnośnie czwartkowego USG to byłam tak zaaferowana szyjką że zapomniałam Wam napisać co ten mój maluch wyrabia w brzuchu. Wg. USG jest o tydzień starsza. A od ostatniego USG (tydzień temu) przybrała na wadze 350g. szaloona! Teraz waży ok. 2095g. (nie licząc błędu pomiarowego,ale to to samo USG więc przyrost i tak jest ten sam). Teraz już się nie dziwie dlaczego te jej wierzgania tak bolą momentami

Chciałam się jeszcze podzielić wrażeniami ze szkoły rodzenia, bo w końcu zaczęliśmy chodzić z mężulem od tego tygodnia. Jest na prawdę fajnie, po ostatnich zajęciach mąż wyznał mi że dotarło do niego że to już niebawem czeka nas spotkanie z córeczką i trzeba poważnie się do tego przygotować (ale jak ja mówiłam to zawsze było jeszcze dużo czasu hehe). Ale fajna sprawa, mówię wam. Już po pierwszych zajęciach mąż wykuł na pamięć sytuacje w których trzeba jechać do szpitala a kiedy jeszcze można zostać w domku przed porodem.

Może napiszę i komuś się przydadzą takie informacje porodowe:
1. Jak odejdą wody płodowe i nie ma akcji skurczowej -zostajemy w domu ok.6 godzin lub do pojawienia się jakichkolwiek skurczy.
2. Jeśli odejdą zielone wody płodowe-od razu jedziemy do szpitala.
4. Odejście czopa śluzowego nie jest oznaką rozpoczynającego się porodu-może być nawet 2 tyg. przed porodem
3. Jeżeli są skurcze, ale nieregularne i w odstępach większych niż 5 min. czekamy w domu.
4. Jeżeli skurcze są co 5 minut- jedziemy do szpitala (od tego momentu mamy i tak duużo czasu :P)

No i jednak położne zachęcają żeby jak najdłużej pozostać w domu, gdyż nie ma ryzyka że w szpitalu akcja się zatrzyma- a szpital zawsze powoduje wzrost adrenaliny- hamującej skurcze, więc jeśli przyjedziemy i skurcze ustąpią - to odeślą nas do domu .

Czuje się bezpieczniej wiedząc takie rzeczy. No i dowiedziałam się że z racji mojej drobnej budowy czeka mnie dokładny pomiar współmierności dzidziusia do miednicy -bo jeśli będzie na granicy to najprawdopodobniej cc. Ale nie będę się nastawiać na nic, zobaczymy jak się sytuacja potoczy
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 11:25   #3104
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Chciałam się jeszcze podzielić wrażeniami ze szkoły rodzenia, bo w końcu zaczęliśmy chodzić z mężulem od tego tygodnia.
1. Jak odejdą wody płodowe i nie ma akcji skurczowej -zostajemy w domu ok.6 godzin lub do pojawienia się jakichkolwiek skurczy.
4. Odejście czopa śluzowego nie jest oznaką rozpoczynającego się porodu-może być nawet 2 tyg. przed porodem
3. Jeżeli są skurcze, ale nieregularne i w odstępach większych niż 5 min. czekamy w domu.
4. Jeżeli skurcze są co 5 minut- jedziemy do szpitala (od tego momentu mamy i tak duużo czasu :P)
No i jednak położne zachęcają żeby jak najdłużej pozostać w domu, gdyż nie ma ryzyka że w szpitalu akcja się zatrzyma- a szpital zawsze powoduje wzrost adrenaliny- hamującej skurcze, więc jeśli przyjedziemy i skurcze ustąpią - to odeślą nas do domu .
Przydatne wieści
Ja ze szkoły rodzenia rezygnuję - położne stwierdziły "a po co Ci to, wieki kobiety rodziły bez i jakoś dały radę, oddychać umiesz, a każdy szpital ma inne zasady"
Pewnie chodziło im o to, że w jednym szpitalu przyjmą przy tych skurczach co 5 minut, a w innym od razu, bo są pustki a im dłużej się siedzi, tym lepsza kasa z NFZ.
Ale co racja to racja - jak nie muszę, to wolę w domu siedzieć.
A druga sprawa która przeważyła na nie co do szkoły rodzenia - dojazdy, dojazdy, a mąż pracuje na zmiany. Przepadłoby nam połowę zajęć.
I w sumie, z profesjonalnym wizażowym wsparciem, wujkiem Google i położnymi na telefon, to co więcej się dowiem w szkole rodzenia?
Chyba tylko informacje o rozpoznaniu porodu czy zagrożeniu dla dziecka są ważne, a reszta - pielęgnacja itp, to już w szpitalu, albo od mamy

Zawsze mogę się mylić, ale cóż, jak będę niepewna, pojadę do szpitala. Zawsze mogę się wrócić przecież.
Stary 2012-01-07, 11:28   #3105
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
to koniecznie daj znać jak je odbierzesz jaka jakość, bo nie mam ich gdzie oglądnąć... a cały komplet zamówiłaś? który?

jeśli chodzi o śpiworek to ja pod choinkę dostałam, a raczej mała (prezent był podpisany dzidzia) śpiworek rozmiar 0-6 m i myślę, że będzie ok. Fajny rozpinany do samego dołu.

Hej hej
Funkcja podobna,mi jednak pasuje jak dziecko ma coś pod głową, otulić tak to można kocykiem , nie każdemu dziecku pasują skrępowane rączki
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 11:29   #3106
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Tez sie zastanawiam nad kulami pioracymi lub orzechem pioracym.Sa rozne rodzaje tego i podobno sie sprawdzaja.Znam kilka osob,ktore to stosuja i sa zadowolone,wiec chyba cos w tym jest.
Skład kuli mineralnej: siarczan alkilu, niejonowana substancja powierzchniowo czynna, węglan wapnia, metakrzemian sodu, węglan sodu.Bo ktos pytal z czego to jest.
Ale osobiscie chyba wybralabym orzechy piorace.
Czyli mniej więcej tak jak proszek. Zwłaszcza, że proszki też mają "niejobowe substancje powierzchniowo czynne", ale dodatkowo wzbogacane sa kompozycją zapachową a proszki do prania białego "wybielaczem optycznym". Wg mnie żadna rewelacja

Cytat:
Dzień dobry! Ja nadrobiłam i odzywam się w 32 tygodniu . Odnośnie czwartkowego USG to byłam tak zaaferowana szyjką że zapomniałam Wam napisać co ten mój maluch wyrabia w brzuchu. Wg. USG jest o tydzień starsza. A od ostatniego USG (tydzień temu) przybrała na wadze 350g. szaloona! Teraz waży ok. 2095g. (nie licząc błędu pomiarowego,ale to to samo USG więc przyrost i tak jest ten sam). Teraz już się nie dziwie dlaczego te jej wierzgania tak bolą momentami

Chciałam się jeszcze podzielić wrażeniami ze szkoły rodzenia, bo w końcu zaczęliśmy chodzić z mężulem od tego tygodnia. Jest na prawdę fajnie, po ostatnich zajęciach mąż wyznał mi że dotarło do niego że to już niebawem czeka nas spotkanie z córeczką i trzeba poważnie się do tego przygotować (ale jak ja mówiłam to zawsze było jeszcze dużo czasu hehe). Ale fajna sprawa, mówię wam. Już po pierwszych zajęciach mąż wykuł na pamięć sytuacje w których trzeba jechać do szpitala a kiedy jeszcze można zostać w domku przed porodem.

Czuje się bezpieczniej wiedząc takie rzeczy. No i dowiedziałam się że z racji mojej drobnej budowy czeka mnie dokładny pomiar współmierności dzidziusia do miednicy -bo jeśli będzie na granicy to najprawdopodobniej cc. Ale nie będę się nastawiać na nic, zobaczymy jak się sytuacja potoczy
z pogrubionym - nie zgadzam się znam osoby, którym jak zaczęły się pierwsze regularne skurcze urodziły w ciągu 2-3 godzin (pierworódki!).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 11:31   #3107
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
"skrępować" można nawet pieluszką tetrową i owinąć w coś cieplejszego (jeśli jest chłodno). Metoda mojej mamy jeśli nie ma nic innego
tak robią w szpitalach często, pieluszka na ściska i rożek,
a jeszcze rożek ma ten plus , jeśli jest lekko usztywniony to jednak ułatwia trzymanie głowki dziecka w odpowiedniej pozycji
Stary 2012-01-07, 11:32   #3108
ivonka7
Rozeznanie

Karolca 2-3 godziny jak dla mnie to właśnie dużo czasu
Stary 2012-01-07, 11:36   #3109
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Karolca 2-3 godziny jak dla mnie to właśnie dużo czasu
dużo czasu to jest 12 godzin
bo 2-3 godziny to jest "zebranie się" - ogarnięcie się w domu. I policz, że dojechanie do szpitala może zająć więcej czasu, zanim przyjmą Cię na oddział również

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-07, 11:38   #3110
ivonka7
Rozeznanie

Tak, ale skurcze nie od razu są regularne i co 5 minut. Trzeba się obserwować i jechać kiedy akcja skurczowa się nasila. I będzie ok. Ja chciałabym jak najdłużej być w domku
Stary 2012-01-07, 11:39   #3111
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale skurcze nie od razu są regularne i co 5 minut. Trzeba się obserwować i jechać kiedy akcja skurczowa się nasila. I będzie ok. Ja chciałabym jak najdłużej być w domku
a mi marzy się właśnie taki szybki poród

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-07, 11:42   #3112
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
myślę, że na lato fajny - ja mam taki z motherhood
http://allegro.pl/motherhood-otulacz...020475885.html

jest dużo lżejszy i cienszy niż te tradycyjne rożki, także fajny na cieplejsze dni

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

karolca mi tez non stop gorąco, szczególnie w nocy...;/

desia super że już Ci lepiej, i w końcu coś zaczęło działac! strasznie Ci współczuuję tych przejśc najważniejsze żeby uleczyło się wszystko
Lenka jak będzie ciepło bardzo latem to chyba może byc dziecku w tym za ciepło , dziecko jak ma z 3 miesiące to już lubi się powiercić , pomachać girkami, więc może czuć się lepiej na luzie,lepiej wtedy ubrac cieplej na noc i nawet jak się odkryje to będzie ciepło Dzieciaczkowi, ale zobaczysz, może Kaja będzie lubiła być opatulona
Stary 2012-01-07, 11:44   #3113
ivonka7
Rozeznanie

To muszę Cię rozczarować, bo położna uświadomiła nas że KAŻDY poród trwa ok. 24 godzin. Po prostu niektóre kobiety nie odczuwają wcześniejszych bóli i dolegliwości, dlatego mity o porodach w 3 godziny albo te dramatyczne opowieści że rodziła całą dobę (pewnie że jak pojechała przy pierwszym "szczyknięciu" to rodziła 24h.-jak każda kobieta rodząca SN) Nie da się krócej! ....a szkoda :P
Stary 2012-01-07, 11:56   #3114
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
To muszę Cię rozczarować, bo położna uświadomiła nas że KAŻDY poród trwa ok. 24 godzin. Po prostu niektóre kobiety nie odczuwają wcześniejszych bóli i dolegliwości, dlatego mity o porodach w 3 godziny albo te dramatyczne opowieści że rodziła całą dobę (pewnie że jak pojechała przy pierwszym "szczyknięciu" to rodziła 24h.-jak każda kobieta rodząca SN) Nie da się krócej! ....a szkoda :P
Dziwne bajki ta połozna opowiada, serio
Żona kuzyna rodziła prawie 70 godzin. Przy rozwarciu ok. 4-5 cm akcja była bez postępu mimo skurczów. A nie jechała do szpitala "za pierwszym skurczem", tylko jak te skurcze trochę potrwały.
Moja siostra na przykład rodziła 17 godzin. Do szpitala pojechała po odejściu wód, ale skurcze dostała po dojechaniu do szpitala...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-07, 12:04   #3115
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli mniej więcej tak jak proszek. Zwłaszcza, że proszki też mają "niejobowe substancje powierzchniowo czynne", ale dodatkowo wzbogacane sa kompozycją zapachową a proszki do prania białego "wybielaczem optycznym". Wg mnie żadna rewelacja

z pogrubionym - nie zgadzam się znam osoby, którym jak zaczęły się pierwsze regularne skurcze urodziły w ciągu 2-3 godzin (pierworódki!).
pierwsze skurcze mogą być czasem nieodczuwalne i pewnie z tego tak szybko idzie czasem, ale generalnie to trwa dłużej, mam takie podejrzenie ,ze jak zacznie się coś dziać to i tak rzadko która z nas będzie siedzieć spokojnie w domu

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Żona kuzyna rodziła prawie 70 godzin. Przy rozwarciu ok. 4-5 cm akcja była bez postępu mimo skurczów. A nie jechała do szpitala "za pierwszym skurczem", tylko jak te skurcze trochę potrwały.
Moja siostra na przykład rodziła 17 godzin. Do szpitala pojechała po odejściu wód, ale skurcze dostała po dojechaniu do szpitala...
oj to nie są bajki , to tylko kwestia nazewnictwa pewnych etapów porodu, prędzej my laicy nie wiemy od kiedy można tak na 100% liczyć czas porodu,nie sądzę ,żeby ten właściwy poród we właściwym słowa tego znaczeniu mógł trwać 70 godzin , bo by tego ani dziecko ani kobieta nie znieśli, samo rozwarcie to jeszcze nie poród, można mieć 2 cm i chodzić z tym ileś godzin , ale to porodem jeszcze nie jest ....

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-07 o 12:05
Stary 2012-01-07, 12:04   #3116
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Oj bardzo goraco!

u mnie tak samo! ciagle mi goraco i okna otwieram a maz krzyczy ze mu zimno i strasznie mi duszno
Mravka a ty gdzie chodzisz do szkoly rodzenia?
Stary 2012-01-07, 12:05   #3117
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Żona kuzyna rodziła prawie 70 godzin. Przy rozwarciu ok. 4-5 cm akcja była bez postępu mimo skurczów.
Nie będę się kłócić, tylko powtarzam co dowiedziałam się od wykwalifikowanej i posiadającym duże doświadczenie osoby. Nie znam osoby którą trzymaliby 3 dni na porodówce. Dla mnie to dopiero bajka.
Stary 2012-01-07, 12:07   #3118
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej mamusie

Dzis w nocy sie troche przeleklam, bo bolal mnie brzuszek ale chyba dzidzia na jelita uciskala
W kazdym razie pare razy musialam usiasc, no troszke strachu sie najadlam

Dziewczyny odnosnie skurczy i wogole akcji porodowej:
To wszystko co ivonka napisala, to bardzo wazne i przydatne wiadomosci, jednak teoria terią a praktyka to co innego

Ja np jak o 2:30 w nocy sie obudzilam bo zaczely mi sie skurcze (brzuch bolal jak na @ i twardnial mocno brzuszek) to te skurcze byly na poczatku nieregularne. I chodzilam po domku, wykapalam sie, weszlam w nocy na kompa zeby poczytac jak rozpoznac porod i wszedzie pisalo o regularnych skurczach co 10 minut.
Wiec znow dalej polozylam sie do lozka, ale w pozycji lezacej skurcze stawaly sie regularne. Wiec znow wstalam a skurcze robily sie nieregularne. Co usiadlam czy sie polozylam byly znow regularne i jak o 8 rano mialam przez pol godz. regularne w pozycji lezacej co 6 minut, to zadzwonilam do lekarza. Kazal przyjechac. Jadac autem (jechalam 40 minut do szpitala) mialam juz co 5 minut regularne, na izbie przyjec odeszly mi wody i o 12:00 (po 2 godz. od odejscia wod) urodzilam.
Wiadomo, ze sa rozne przypadki, no ale u mnie sie sprawdzilo, jak juz mialam co 5,4 minuty regularne to urodzilam po 2 godz.
Ale te 2 godziny byly juz ciezkie.

Ale mojej bratowej przy synku wody odeszly a przed odejsciem wod nie czula skurczy, dopiero po, wtedy migiem jechali do szpitala bo akcja sie rozkrecila na dobre. I po 2 godz. urodzila.

Cytat:
małe zawiniątko

Wam też jest tak cieplo?
Tak mnie tez ciagle goraco, najlepiej spalabym przy otwartym oknie, ale tylko minimalnie uchylam okno zeby malego nie zawialo.
Cytat:
Super!
Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Aguśkaa Ty znów smaka robisz chyba na to ciacho wpadnę do Ciebie
zapraszam
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 12:11   #3119
emigra
Zakorzenienie

Odebralismy wozek i ... jestem zachwycona no i okazalo sie, ze babka to Polka wiec sobie jeszcze pogadalysmy pokazala wszystko jak sie obsluguje, wozek w swietnym stanie, czysciutki, zadbany
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-07, 12:14   #3120
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
tak mi też mój lekarz tłumaczył jak mu marudziłam ,że nie zdążę dojechać......
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości