|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
|
|
|
|
|
#4832 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Wilaqn, u mnie to w sumie samo wychodzi
w dzień starsza biega i krzyczy, bawi się, a ta śpi w łóżeczku - budzi się co 1,5-2 czasem 3 godziny a w nocy gdy jest cisza i spokój to śpi 3-5 godzin Ela, Darusiaaa, naprawdę Wam współczuję i nie wiem jak pomóc Ja nawet jakby chciała to nie mam jak napisać tak jak Wiolaqn, bo w sumie z nią się ani nie bawi ę, ani nie noszę Ja zapisuję ile i o której je oraz co ja zjadłam. Dzisiaj płakała po moim mleku, bo na obiad zjadłam trochę ćwikły i myślę, że to od tego Np. dzisiaj: 3:30 - c (czyli cyc) - od 4 śpi 7:00 - c 9:00 - c +90 ml sztuczne - od 10 śpi 11:30 - 20 ml c + 100 ml bc (butla cyc ) - od 12 śpi15:30- c + 30 ml bc + 60 ml sztuczne - od 17 śpi 19:30 - 60 ml c 20 :00 - kąpiel po kąpieli i masażach każe się nosić, karmić, lulać i dopiero zasypia 21:30- c + 60 ml sztuczne 22:30 - c + 30 ml sztuczne - od 23 śpi Karmię ok. 30-40 min, jak zjada mało i denerwuje się to dorabiam sztucznego, poleży chwilę, ponoszę ją i zasypia, jak widać długo.Później jeszcze przez 30-40 min. odciągam resztę mleka, o ile Pati pozwoli Dzisiaj akurat sztucznego było dużo, ale ostatnie dni to było tylko 2-3 razy dziennie sztuczne po 60 ml tylko.---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Moja czas aktywności ma wieczorami od ok 17-21. Edytowane przez Seona Czas edycji: 2012-01-07 o 00:02 Powód: dopisek |
|
|
|
#4833 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() własnie jezeli chodzi o budzenie dziecka...to bedzie mi sie serce kroiło jak bede musiala to zrobic... powiedz po co to? zeby np. zmeczyc delikwenta w dzien i zeby noc przesypialo??? teraz ladnie spi 2-3hn ze az boje sie go obudzic co godzine wg tego planu ![]() :prosi :![]() ![]() :pr osi:
|
|||
|
|
|
#4834 |
|
Zakorzenienie
|
U nas mala chodzi eraz przewaznie spac kolo 23-24.
przdwczoraj o 20 poszla,papu o 3 i spala do 8
|
|
#4835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym budzeniem to mialam podobne odczucia. skoro spi to po co mam mu przeszkadzac? Przeciez mowi sie: nigdy nei budz spiacego dziecka. Jeszcze w szpitalu polozna kazala malego budzic co 3h na karmienie bo maluszek nie budzil sie sam i nie wolal o jedzenie. Kazali tez prowadzic dokladny dzienniczek karmien i pieluszek by mogli stwierdzic czy maly je prawidlowo i czy mozna nas wypuscic do domu (bylismy poltorej tygodnia). Jakos mi to zostalo co ulatwilo potem analize syatuacji. W domu dawalam mu spac bo tak slodko wygladal ale zauwazylam ze jezeli mial drzemki dluzsze niz 2 godziny i nie jadl dostatecznie duzo w ciagu dnia (a jak spal po 3 h to automatycznie omijal jedno karmienie) to nadrabial potem w nocy i budzil sie co 2h. Po kilku tygodniach juz nie wyrabialam i chodzilam jak zombii. Nie majac pod reka nikogo madrego i doswiadczonego kto doradzilby cos lub zajal sie malym na chwile (babcia przez skype nie wystarcza niestety) zaczelam czytac te wszystkie madre ksiazki i tam kazda zaleca budzenie dziecka w dzien. Tak by mialo tylko drzemki. Nie chodzi o "zmeczenie" dziecka w dzien ale o pokazanie mu roznicy pomiedzy dniem i noca. Wszystkie ksiazki twierdzily tez ze dziecko jest zdolne do jednego dlugiego snu w ciagu doby i trzeba mu pokazac ze powinien on odbywac sie w nocy (a dziecko gdy sie rodzi jest stworzeniem nocnym wiec trzeba go tego nauczyc). Nawet nie musialam sie za bardzo wysilac, wystarczylo odwinac mlodego z owijaka i juz zaczynal sie wiercic i budzic. Czyli sam byl gotowy do pobudki. Czasem delikatnie do niego mowilam i glaskalam po policzku. Wystarczyl zaledwie tydzien by Adas sie ustabilizowal i mial tylko 2 pobudki w nocy: o 23 i okolo 3. Zrobil sie tez bardziej aktywny w dzien i wieselszy. Zmiana pieluchy przestala mu przeszkadzac, lubil lezenie na macie a wczesniej byl bardziej marudny i skory do placzu. Od tej pory juz nie mialam skrupulow w budzeniu bo widzialam ze mu to na dobre wychodzi. To nie jest plan ktorego nalezy sie religijnie trzymac. To ma tylko pokazac jak mozna ustrukturyzowac dzien malego. Czasem jego zabawa to ledwie 10 minut bo jest tak spiacy. Jak tylko widze pierwsze oznaki zmeczenia to od razu myk do koszyka, tak ze maly nigdy nie placze z przemeczenia i zasypia bez problemow. A z drzemek budzi sie w tej chwili sam. Ma 11 tygodni ale jego faktyczny wiek to 5. Plan zaczelismy wprowadzac jak skonczyl miesiac. Zauwazylam ze pomoglo to tez TZ, bo wie dokladnie co kiedy sie robi i to jemu daje poczucie bezpieczenstwa. Ze w razie potzreby potrafi zajac sie dzieckiem bo wie dokladnie co zrobic i gdy maly placze latwiej jest okreslic czemu, np jezeli jadl godzine temu to raczej nie jest glodny, itd
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
|
#4836 |
|
Zadomowienie
|
Piszecie o rytuałach, planach dnia, ja sie zgodze z Tincia a co bedzie jesli pominie sie którys element (nie chodzi mi o kapanie wieczorne, tylko te czynnosci bardziej poranne)? Moja ciotka zastosowała taki rygorystyczny plan przy swojej córci, mała jak miała ponad pol roku nie mogła sie odnalezc jesli ktos lub cos zaburzał jej rytm dnia, było to na tyle uciazliwe dla cioci, ze wszelkie imprezy np wesela były bez niej, bo mała tak mocno rozbijały, ze pozniej tydzien czasu dochodziła do siebie.
My tez stosujemy plan, ale taki bardziej umowny dla nas, zadnego wybudzania na jedzenie. Piotrus na tyle sie przyzwyczaił, ze rano jest drzemka, potem przebieranie, cyc, troche zabawy, znowu drzemka, przebieranie cyc i po 15 zabawa w duzej ilosci - czasami w przerwie krótka drzemka, a od 18stej czekanie na kapiel, czyli zabawa z tata, przebieranie, cyc, zabawa z tata, kapanie, cyc i zasypianie. ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Seona a skad wiesz, ze mała zjada mało?? U nas karmienie tez tak wygladało, ze mały przy cycku sie wsiekał, szarpał, wił sie itd, a sie okazało ze zbyt intensywnie leci mi to poczatkowe mleko. Teraz albo troche odciagam, albo go karmie w pozycji pol lezacej i jest super. Piotrek nie pluje cyckiem, opróznia piers do konca, przez co (w nocy) dłuzej spi. A jak chcesz zwiekszyc laktacje, to karm lub odciagaj miedzy 1 a 5 w nocy, wtedy wytwarza sie najwiecej oksytocyny odpowiedzialnej za produkcje mleka. Nam to pomoglo, zadne cud herbatki tak nie zadziałały jak własnie odciaganie w tych godzinach (było to meczace, bo musiałam wstawac przez 3 dni, co 1 -1,5h ale teraz mleka mam w nadmiarze :P) |
|
|
|
#4837 |
|
Wtajemniczenie
|
Alleluja,pierwsza kupa w tym roku
Mamy niestety maly katarek .Wkraplam jej do noska sol fizjologiczna,potem odciagam,ile wlezie taka jakby gruszka,bo fridy nie mam.
|
|
|
|
#4838 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzeba podejść do tego ze zdrowym rozsądkiem i nic na siłę. Pomogło mi to też zrozumieć swoje dziecko, wiem np. dlaczego płacze. Cytat:
Też budzę w dzień Helenkę, by mogła spac w nocy, teraz ma jedna pobudkę około 3,3. I tak jak Ty zauważyłam, że jeśli śpi dłużej w dzień to omija karmienie przez co budzi się w nocy na jedzenie co 2 godziny i potem nie może zasnąć. Teraz z dziennych drzemek wybudza się sama, tylko po spacerze ją budzę. Fakt słodko śpi, ale wolę żeby tak słodko spała w nocy a ja razem z nią. Jeszcze czasem nie może zasnąc, w ciągu dnia, jak jest zmęczona i płacze. Najważnejsze jest to ze potrafi sama zasną ćwieczorem bez lulania, noszenia itd. Czasem właczamy karuzelę albo szum morza. Ale zazwyczaj po jedzeniu jest śpiąca i po odłożeniu do łóżeczka zasypia sama. Też było by mi łatwiej zostawić małą z TŻ bo wiadomo co zrobić, czego jej potrzeba. Edytowane przez mszpilka Czas edycji: 2012-01-07 o 12:32 |
||
|
|
|
#4839 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie moja spi sporo w dzien,ale tez sie mowi,ze wybudzany dzieciak robi sie nerwowy...nie wiem sama....
niby to jest logiczne,jak sie wyspi w dzien w nocy nie bedzie sie chcialo,ale mimo wszystko jakos nie jestem w 100% przekonana do tego wybudzania.
|
|
#4840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jednak u nas nie jest tak zle... mamy bardzo podobnie tez zauwazylam pewne prawidlowosci ale nie w tych ramach czasowych co pisala wiolnq... bo u nas zabawa zamienia sie z drzemką ![]() a jak zachecacie malucha do zabaw?? bo moja mała jak śpiaca w dzień to zesraj się a i tak zaśnie ! mam pytanko.. moja mala nadal w nocy budzi sie - pierwszy sen 3,5h a potem co 2h ... to normalne u 6 tyg ??? bo widze ze u Was niektore juz dluzej śpia a ona tak samo od poczatku .... |
|
|
|
|
#4841 |
|
Zakorzenienie
|
no mojej dzien z noca sie pomylil...i co ja mam zrobic jak ona w dzien nieprzytomna niemal jest?
|
|
#4842 |
|
Rozeznanie
|
Czyatm was i czytam
i nie mam siłły juz odpisywac. Malec daje nam do wiwatu - kolki go meczą ... Stosujemy espumisan i jest lepiej, ale co wieczor jest ryk od polnocy do 2- 3 w nocy i sie wlasnie zastanawiamy z mezem czy grzmot nie zaczyna nas po prostu terroryzowac , i że to nie są kolki - z drugiej strony wydaje mi sie ze jest za maly na taką przebiegłość My rytmu dnia nie mamy Każdy dzień jest inny - głównie przez brzuszek, ale również przez nasz tryb zycia ... np wczoraj mielismy gosci do 12 w nocy z 3 letnia dziewczynką ... młody raz sie zdrzemnał przy nich a jak poszli to o 1.30 w nocy zaczął się ryk - że nic go nie uspokoilo - ani cyc, noszenie tulenie, masowanie brzuszka -nic mąż go polozyl na przewijaku żeby zmienic pieluszke - uspokoil sie podniósl go - ryk nie do uspokojenia ja ponoć w pewnym momencie zasnęłam przy tym wrzasku........ No i w ten sposób gadzina od 3- 4 dni zasypia z nami w łóżku bo go trzymamy i tulimy do poki sie nie uspokoi co trwa ok 2 godziny - i muy padamy ze zmeczenia ....... i jak tu plan wprowadzić ??? jak berbeć ma kokli? |
|
|
|
#4843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas Frida srednio sie spisuje :/ Tz odciaga ale gile wychodza tylko kawalek, a dalej nie chca ![]() Aaa dzieki za kciuki za kolosa dziewczyny dostalam 4,5Co do wybudzania to ja nie wybuczam od 4tyg zycia mniej wiecej. Maly przybiera prawidlowo nawet jak w nocy je tylko 2razy. Szczerze to nie chce mi sie go budzic, zeby zjadl. Zglodnieje to da znac ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Asiol wspolczuje z kolkami nie poradze bo nie mamy z nimi do czynienia. Mam nadzieje, ze kolki znikna szybciutko. Dziewczyny Wasze dzieci tez sa takie ciekawskie? Olkowi nie wystarcza juz lezenie plackiem szybko sie nudzi. Max godz na macie, max pol godz w lezaczku-bujaczku, ok godz lozeckzo z karuzelka. To musi choinke isc poogladac(jeszcze nie rozebralam ), to w akwarium chce sie gapic, to grzechotka sie bawi ale max do 20min, potem sie nudzi ![]() kurcze ja myslalam, ze dzieci przez pierwsze 3mce to nie sa tak wymagajac
|
|
|
|
|
#4844 |
|
Zakorzenienie
|
witam mamusie
mam pytanko-macie jakiegoś sprzedawcę na allegro który ma wystawione dobre w miare pieluchy tetrowe? bo jednak mam za mało i chciałam dokupić...będe bardzo wdzięczna za pomoc ![]()
|
#4845 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() co do FRIDY- ja psikam wczesniej po 2 razy do każdej dziurki disnemarem i wychodzi choć mały nienawidzi tego urządzenia... mam pytanko/a ![]() 1. jak bawicie się z dzieciaczkiem? 2. czy robiłyście mu badania krwi/ moczu? bo czytam, że wiele z Was tak a nie wiedziałam, że to jakieś obowiązkowe ![]() 3. mały śpi z nami w łóżku - w szpitalu piguły tak mi go dawały po cc i się przzwyczaił a i mnie łatwiej karmić w ten sposób niż biegać do łóżeczka ALE boję się, zę potem będzie ciężko stąd prośba o radę - jak go przestawić na łóżeczko??????? czy łóżeczko jest u Was w pokoju czy osobnym? |
||
|
|
|
#4846 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie.
Nasz mały dalej w plamach ale wydaje mis ie że jaśniejsze są niz wczoraj. Podaje mu wapno tylko. Ela ty to jesteś niesamowita ja bym wysiadła przy takich nockach. Mój mały jak wstaje mi co 2 godziny to mam juz dosc a co dopiero max 30min
|
|
#4847 |
|
Zakorzenienie
|
Elfie my tez psikamy najpierw Disnemarem. Olek nie lubi Fridy takze... w sumie sie nie dziwie, diabelskie narzedzie
![]() Jak sie bawimy? ![]() -tancze przed nim (ma ubaw po pachy - w sumie nie dziwne bo mam nieskordynowane ruchy) -bawimy sie grzechotkami, biore jego raczke i dotykam rozne czesci zabawek zeby mogl czuc np miekki material, gladki, szczeszczacy etc -ogladamy krewetki w akwarium -caluje go po szyjce, nozkach i raczkach - tez go to bawi -robie glupie miny jak nic inne mi sie nie chce + glupie dzwieki |
|
|
|
#4848 |
|
Zakorzenienie
|
jako,ze mało się udzielam i juz pewnie zapomiałyscie o mnie to troszkę napisze jak u nas-mała waży 4600g,przybiera jakies 200g na tydzień-mam nadzieję,że to jest odpowiednia waga na tydzień.
śpi róznie- po kapilei jest bardziej rozbudzona,ale zaczynamy z tż pracować nad nią by nam szybciej zasypiała niż o 24 czy 1 w nocy(wtedy np ma 1 podóudkę około 4-5),a jak zasnie około 22-23 9bo wcześniej nie udaje się-to sa 2-3 pobudki,ale to też róznie-czasem spi po 2,3-3 godziny a czasem po 4 czy 5,rzadko po 6godz. mi zostało do zrzucenia jakieś 4,5 kg,przy czym jem słodycze w postaci czekolady-i to jest moja zguuba ![]() mam pytanko 1. o której kapiecie dzieciaczki? 2.6 i pól tyg dziecko na jak długie spacerki może już chodzić? 3.rozróżniacie płacz dzieci-czy jest głodne czy zmęczone? 4.jak długo Wam się schodzi z usypianiem malucha i jak to robicie? coś jeszcze miałam zapytać,ale nie pamiętam ![]() niesttey nie przeczytam wszytskiego-widziałam póki co tylko zdj Lilianki Ani-i Aniu-córcia sliczna Elu-podziwiam Ci,ze Ty w nocy dajesz radę jeszcze czytać!!
|
#4849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale doszlam do wniosku, ze te niskogatunkowe sprawdzaja sie lepiej niz te drogie, super grube sklepowe - jezeli chodzi o wycieranie buzki z mleczka, sliny i innych substancji. Te grube uzywam pod glowke, w lozeczku lezy, na przewijaku. 1.my kapiemy miedzy 20-20,30 2.my spacerujemy ok godzinki 3.nie tzn on zawsze jak placze to chce jesc, w innych sytuacjach nie placze tylko robi podkówke i warczy4.roznie... czasami odkladamy do lozeczka i sam zasnie wpatrzony w karuzelke, czasami glaszcze po glowne i caluje po buzce, wczoraj wyjatkowo na rekach usypial ale pewnie udzielila mu sie nerwowka bo mielismy z Tz awanture. |
|
|
|
|
#4850 |
|
Zakorzenienie
|
moja dopiero miesiac i tydzien ma, lubi lezec w samym pampku,macha kopytkami i jest szczesliwa
![]() my ostatnio wyszlismy dopiero o 18 na spacer,wrocilismy przed 20,ale w miedzy czasie bylismy u szwagierki.
|
|
#4851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w samym pampku tez ale to juz mniejsza frajda.
|
|
|
|
|
#4852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do naszego planu dnia to tak się zastanawam, że nic nie układałam sobie, że musi być tak czy tak co do godzin i z tym wybudzanim to też mi szkoda b było czochrać Michaśka jak śpi. Jeśli chodzi o nasze zajęcia jest to mniej więcej tak: 7 - pobódka, karmienie (sen do ok 8-9, później leży z Nami w łóżku) 11/12 w zależności od potrzeby - karmienie, przebieranie - spacer Od tego czasu śpi do około 15.30/16. Nie wybudzam go, bo uważam że jak zgłodnieje sam wstanie. Więc jak się obudzi, karmienie, przewijanie, zabawa. ok 18 drzemka, karmienie. 20 - mycie, karmienie, sen. Pierwsza nocna pobódka jest ok 1-2, 4-5 do 7. Wszystkie godziny które podałam są około bo wiadomo różnie to bywa, parę minut w tą czy w tą... ![]() Więc chyba nie jest tak najgorzej, jak z nocnym wstawaniem się nic nie zmieni po 3miesiącu w tedy pomyślę nad wybudzaniem w dzień. A jeszcze tak sobie pomyślałam, że tai plan owszem jest fajny, tylko co np jak jest taki dzień że dziecko spędza część dnia w aucie, np odwiedziny u rodziny, jazda do lekarza itp, w tedy wszystko mu się pierniczy ![]() Bo jak bym się tak ścieśle go trzymała, w tedy taki plan u nas by odpadł, bo mały jak tylko wejdzie do auta śpi, i to może bez jedzenie tak jeździć ładnych parę godzin.... Ehh z tego wynika, że kazde dziecko jest inne i ma już swoje nawyki, a każda matka robi jak umnie i jak najlepiej dla swojego dziecka ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- P.S. po kąpieli zasypia przy piersi bo jest już tak umordowany. Jeśli zdarzy się tak, że jednak nie śpi w tedy moniu i\dzie w ruch, karuzela i mizianie po nosku. NIGDY nie wyciągam go i nie bujam - tego się 3mam ![]() Ale jak w ciągu dnia kładę go do łóżeczka to nie ma problemu aby sam zasnoł. |
|
|
|
|
#4853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. W zależności od pogody max. 1,30h 3. Moja jak jest głodna zazwyczaj zaraz po obudzeniu krzyczy raczej nie płacze. Gdy jest zmęczona po prostu zasypia. 4. Usypiam max.30minut ostatnio po porostu kładę ją do wózeczka i włanczam zabawkę grającą trochę pogada do niej, jeszcze od czasu do czasu kładę jej pieluszkę na główkę i zasypia momentalnie. Lub jeszcze mam sposób kładzenia swojego podkoszulka przy jej buzi by czuła mój zapach
|
|
#4854 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny które miały styki z pleśniawkami, jak smarowałyście swoim maluchom w buziach tym apthinem ?? Na co kropiłyście ten apthin ??
|
|
#4855 | |
|
Raczkowanie
|
wiolqn dzięki za spisanie tych wszystkich rad, spróbuję coś z tego wprowadzić u nas. Może rzeczywiście powinnam go częściej budzić w dzień, bo on faktycznie w ciągu dnia śpi ładnie, a potem w nocy jest gorzej. Ale znowu nie wiem, jak go zabawić. On nie ma jeszcze miesiąca i głównie się przypatruje nam, ewentualnie jakimś przedmiotom, które znajdą się w zasięgu jego wzroku, ale dosyć szybko zaczyna marudzić i płakać, a ja wtedy nie wiem co robić
Cytat:
Podziwiam Cię, że już 8 tygodni tak żyjesz. Ja niespełna 4 i już padam.
|
|
|
|
|
#4856 |
|
Zakorzenienie
|
Uwaga, moje dziecko spało wczoraj od... 23 do 6:30
Bez karmienia. Zaczynam się martwić czy jest zdrowe Nikaa, ona krostek nie miała, tylko takie czerwone placki ale dzisiaj już przybladło. Molaa, Dygotka, tak jak rozróżniam płacz dziecka - kiedy jest głodne, a kiedy najedzone. Molaa, ja karmię we wszystkich możliwych pozycjach już Żeby tylko ją rozbudzać i żeby ssała. A gad i tak przysypia i tak. Wariuje przy cycu najczęściej po całym dniu, tak ok. 17-18. Słyszę jak jej się w brzuchu przelewa i jakie bąble ma, to raczej nie od rzadkiego mleka i szybkiego płynięcia. W dzień czasem zaczyna wariować przy piersi (ale rzadko) ale to jak już naprawdę mleko nie leci a ona nienajedzona Jak jest najedzona, to jak odłożę ją do łóżeczka lub na bujaczek to nie płacze, nie ssa piąstek, pieluszki czy co tam ma, tylko sobie leży i obserwuje świat
|
|
|
|
#4857 |
|
Zakorzenienie
|
laski ja WIEM,ze to malo humanitarne,ale sluchajcie odnosnie plesniawek
mialam 2 leki wit c i cos jeszcze i sie po prostu pomylilam,wysmarowalam wypedzlowalam jej buzie przez przypadek wit c na drugi dzien nic nie bylo,powsciekala sie 3minuty i przeszlo.
|
|
#4858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytając wasze posty doszłam do wniosku że mam dziecko Do tej pory mieliśmy tylko 3 takie noce gdzie mały spał po niecałe 2 godziny, winne były zaparcia, a mamy już prawie 3 miesiące. Także rewelacja.
|
|
#4859 |
|
Zadomowienie
|
DARUSIA witamina C JEST na pleśniawki
często polecają przecież cebion, ale trzeba uważać, bo niektóre dzieciaki uczula - nasz miał krostki na buzi zaraz po podaniu...
|
|
|
|
#4860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupiłam niuni taką huśtawkę dziś http://img01.allegroimg.pl/photos/or.../54/2036755494 http://img01.allegroimg.pl/photos/or...4/2036755494_1 http://img01.allegroimg.pl/photos/or...4/2036755494_2
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.

w dzień starsza biega i krzyczy, bawi się, a ta śpi w łóżeczku - budzi się co 1,5-2 czasem 3 godziny a w nocy gdy jest cisza i spokój to śpi 3-5 godzin
Ela, Darusiaaa, naprawdę Wam współczuję i nie wiem jak pomóc
Ja nawet jakby chciała to nie mam jak napisać tak jak Wiolaqn, bo w sumie z nią się ani nie bawi ę, ani nie noszę
Ja zapisuję ile i o której je oraz co ja zjadłam. Dzisiaj płakała po moim mleku, bo na obiad zjadłam trochę ćwikły i myślę, że to od tego
) - od 12 śpi
Przy starszej to bylo 6-7 pampersow dziennie, a teraz to czasem z 15 idzie