Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-20, 20:55   #421
margitta
Zakorzenienie

Dot.: zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(

Cytat:
Napisane przez herezja Pokaż wiadomość
Witam mialam dzis zazyc tabletke antykoncepcyjna - Jeanine - ale zgubilam je ;( zostala juz jedna, to jest moje pierwsze opakowanie, mialam ja zayzc teraz ale jej nie mam jutro powinnam dostac krawawienia miesiaczkowego, wiec pomyslalam ze zaczne juz nastepne opakowanie w 7 dniu , czy moze lepiej kupic jutro tabletki i zazyc ta jedna mozliwie jak najwczesniuej, nawet nie mam ulotki wiec nie wiem jak postapic , tam byla instrukcja w ktorym tyg. jak zazyc, jestem w kropce, co mam zrobic ??? mozecie mi poradzic, pozdr ;(

Ja też nie rozumiem. Jutro na pewno nie dostaniesz krwawienia - lepiej poczytaj coś o tych tabletkach, bo widzę, że niewiele wiesz.

A sprawa jest banalna. Nie bierzesz ostatniej tabletki, robisz dokładnie 7 pełnych dni przerwy (licząc od ostatniej, którą wzięłaś i zaczynasz nowe opakowanie. Tylko policz dokładnie i nie rób przypadkiem 8-dniowej przerwy.
Stary 2006-11-20, 21:26   #422
herezja
Raczkowanie

Dot.: zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(

no dzieki, tak myslslam, odpuszcam sobie ta ostatnia tabletke ktora zgubilam i nast. opakowanie za tydz. pozdr
herezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 17:49   #423
kłapouszek20
Przyczajenie

Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy

zapomnialam 18 tabletki (minelo ok24h)przyjelam odrazu ta pominieta i kolejna , przeczytalam dosc duzo na forum i wnioskuje z tego ze powinanm nie robic przerwy tylko zacząc nowe opakowanie , czy jestem zabezpieczona ? czy powinnam odczekac troche albo zastosowac inne zabezpieczenie? Ostatni stosunek mialam w dniu przyjecia 16-tej tabletki i chcialam sie dowiedziec czy to ze nie wzielam tej 18 tabletki ma wplyw na ewentualnea ciąże podczas wspolzycia 2dni wczesniej czy tylko na nastepne stosunki po pominieciu tabletki? czyli w sensie ze o to co bylo martwic sie niemusze i tylko musze uwazac przy nastepnych stosunkach .... eh nie wiem czy troche nie zakrecilam ... wiecie o co mi chodzi:P? pierwszy raz zdarzyl9o mi sie zapomniec o tabletce nigdy nawet sie nie spoznialam ... no i troche sie zestresowlam
kłapouszek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 21:46   #424
tutusia
Rozeznanie

Weź 2 opakownaia pod rząd. Jesteś zabezpieczona teraz i przez zapomnieniem też byłaś.
Pozdrawiam!
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-24, 09:21   #425
kłapouszek20
Przyczajenie

thx czyli moge spac spokojnie w dodatku niekoniecznie sama ...
kłapouszek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-25, 17:59   #426
aurelia_1
Raczkowanie

Witam Zrobiłam 7-dniową przerwę i niestety,ale z różnych względów nie miałam jak wykupić następnych pigułek (zapomniałam wziąć recepty ze stancji i pojechałam do domku). Powinnam zacząć w czwartek a dziś jest już sobota i dopiero wieczorem zaczne następne opakowanie (normalnie to biore tabletki rano ok 9-10). Wiem, że nie ma zabezpieczenia. No ale czy przez cały okres brania tego opakowania czy tylko przez jakiś czas?

aurelia_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 02:11   #427
kali_
Raczkowanie

witam... pytanie pewnie dla wielu z Was tendencyjne, ale to moje pierwsze opakowanie tabletek i proszę zrozumieć,,,, wywnioskowałam, że jeśli następuje kilka czasowych pomyłek tzn. tabletka np. 3 razy w ciągu cyklu wzięta dajmy na to 5 godzin pozniej to już skuteczność jest nieco obniżona, ale nie tak drastycznie? dobrze rozumiem?
kali_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 09:43   #428
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87
Cytat:
Napisane przez kali_ Pokaż wiadomość
witam... pytanie pewnie dla wielu z Was tendencyjne, ale to moje pierwsze opakowanie tabletek i proszę zrozumieć,,,, wywnioskowałam, że jeśli następuje kilka czasowych pomyłek tzn. tabletka np. 3 razy w ciągu cyklu wzięta dajmy na to 5 godzin pozniej to już skuteczność jest nieco obniżona, ale nie tak drastycznie? dobrze rozumiem?
Przy 5 godzinnych pomyłkach nie ma obniżonej skuteczności, ale jeśli takowe by ci się zdarzały, lepiej pomyśl o innym sposobie na zabezpieczenie.

Cytat:
Napisane przez aurelia_1 Pokaż wiadomość
Witam Zrobiłam 7-dniową przerwę i niestety,ale z różnych względów nie miałam jak wykupić następnych pigułek (zapomniałam wziąć recepty ze stancji i pojechałam do domku). Powinnam zacząć w czwartek a dziś jest już sobota i dopiero wieczorem zaczne następne opakowanie (normalnie to biore tabletki rano ok 9-10). Wiem, że nie ma zabezpieczenia. No ale czy przez cały okres brania tego opakowania czy tylko przez jakiś czas?
Trudno powiedzieć, od kiedy bedziesz w pełni zabezpieczona. Jeśli tabletki spowodowały zatrzymanie wypuszczania jajeczka, to jesteś zabezpieczona, ale czegoś takiego sprawdzić się raczej nie da (no chyba że zajdziesz w ciąże czego ci absolutnie nie życzę, skoro bierzesz tabletki anty.). Generalnie proponuję dla pewności stosować dodatkowo prezerwatywę i przy następnym opakowaniu uważać

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-04-13 o 18:03 Powód: post pod postem
mysza_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 13:10   #429
foox
Przyczajenie

Pytanie do Ginekologa: Pominięcie tabletek Diane35

Witam,
Od dłuższego czasu biorę tabletki Diane 35, kilka dni temu rozpoczęłam następne opakowanie juz opakowanie. Niestety, zdążyłam wziąść zaledwie 3 tabletki z nowego listka, ponieważ zdarzył mi się wyjazd i zapomniałąm zabrać tabletki ze sobą Przypominam sobie że swego czasu lekarz który zapisuje mi tabletki mówił coś o tym że jeśli się zapomni więcej niż jedną tableetkę to trzeba czekać na krwawienie. Wyjazd miałam 3 dniowy wiec nie zażyłam 3 tabletek i w czwartym dniu dostałam okres. I teraz zupełnie nie wiem co mam robić... akurat dziś na godzinę 21 przypada termin kiedy mija siedem dni od czasu gdy zapomniałam wziąść tabletę (bo ostatnia wzięłam w czwartek tydzien temu, a w piątek już nie bo zapomniałam)

I teraz nie wiem czy ja mam wiąść normalnie tabletke z piątku która mialam wziąść normalnie tydzień tamu, czy mam całkiem przerwac branie tabletek na jakis miesiąc? Kompletnei nie wiemjak mam postąpić... Bo nawet jeśli będę kontynynuować branie tabletek z przerwanego opakowania, to w takim razie kiedy mam zrobić kolejną przerwę?
Jestem w strasznej ktopce, dlatego proszę o poradę... Niestety nie mam czasu wybrać się do mojego lekarza, dlatego dzikuję za każdą sugestie...
foox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 13:38   #430
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do Ginekologa: Pominięcie tabletek Diane35

Nie, branie teraz nie ma już chyba sensu. Przerwę można bez konsekwencji przerwać tylko w ostatnim tygodniu. Nie sądze, aby te tabletki działały. Ja bym na twoim miejscu poczekała na następny okres i wzięła pierwszego dnia. Tak jakby zaczęła wszystko od początku.

Może jeszcze ktoś się wypowie.
Stary 2006-12-14, 14:51   #431
zgrywuska
Raczkowanie

zawsze biore tabletke o 22-23 a teraz sie spoznilam i wziełam dopiero rano o 11, jest to 6 tabletka z opakowania (microgynon) czyli pierwszy tydzien, opoznienie około 13godzinne, i ... boje sie czy ktoras z Was miala taki przypadek? jak długo musze sie zabiezpieczac mechanicznie? do konca opakowania czy wystarczy np tydzien? czy jesli wezme teraz 7 tabletke o tej 22 to moge sie spodziewac nudnosci/wymiotow? i jaka jest skutecznosc tabletki w tej chwili, jesli w poniedziałek odbylam swoj ostatni stosunek, bo napisane jest, ze "jezeli w tygodniu poprzedzajacym pominiecie tabletki utrzymywano stosunki seksualne to mozliwe jest zajscie w ciaze", załamana jestem
zgrywuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 15:12   #432
zgrywuska
Raczkowanie

zapomniana 6 tabletka

zawsze biore tabletke o 22-23 a teraz sie spoznilam i wziełam dopiero rano o 11, jest to 6 tabletka z opakowania (microgynon) czyli pierwszy tydzien, opoznienie około 13godzinne, i ... boje sie czy ktoras z Was miala taki przypadek? jak długo musze sie zabiezpieczac mechanicznie? do konca opakowania czy wystarczy np tydzien? czy jesli wezme teraz 7 tabletke o tej 22 to moge sie spodziewac nudnosci/wymiotow? i jaka jest skutecznosc tabletki w tej chwili, jesli w poniedziałek odbylam swoj ostatni stosunek, bo napisane jest, ze "jezeli w tygodniu poprzedzajacym pominiecie tabletki utrzymywano stosunki seksualne to mozliwe jest zajscie w ciaze", załamana jestem
Stary 2006-12-14, 15:23   #433
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: zapomniana 6 tabletka

na pewno taka informacje masz na ulotce - jesli pominiesz tabletke i minie wiecej niz 12 godzin powinnas uzywac dodatkowych zabezpieczen przez tydzien. kolejne tabletki bierz normalnie.

ja juz pare razy mialam taki przypadek ze zapomnialam tabletki i przypomnialo mi sie dopiero gdy byla pora wziecia nastepnej i bralam dwie naraz i nie mialam zadnych nudnosci czy cos w tym rodzaju ale kazdy jest inny
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 16:41   #434
novakia
Zakorzenienie

przeczytaj ulotke lub poszukaj na forum, były setki takich wątków
novakia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 17:33   #435
zgrywuska
Raczkowanie

ulotke przestudiowałam chyba z 10 razy, ale nic nie przekonuje tak jak wiadomosc ze ktos był w takiej samej sytuacji (spoznienie na samym poczatku brania) i mimo wszystko nie musiał zbierac juz na wyprawke, po prostu strasznie sie boje
Stary 2006-12-14, 18:18   #436
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zgrywuska Pokaż wiadomość
ulotke przestudiowałam chyba z 10 razy, ale nic nie przekonuje tak jak wiadomosc ze ktos był w takiej samej sytuacji (spoznienie na samym poczatku brania) i mimo wszystko nie musiał zbierac juz na wyprawke, po prostu strasznie sie boje
Oj, rownie dobrze moglabys stwierdzic, ze mialas stosunek przerywany albo inne wlozyl/przelozyl i pytac czy jakas inna wizazanka tez byla w takiej sytuacji i czy jest w ciazy. To, ze jednemu sie udalo nie znaczy ze Tobie sie uda i na odwrot.
Ufaj ulotce - to wynik badan.Nie kieruj sie opiniami anonimowych osob.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 21:53   #437
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Moim zdaniem, nie ma powodów do obaw
Stary 2006-12-15, 09:16   #438
zgrywuska
Raczkowanie

dziekuje Mysza chociaz jedna pocieszycielka, kolezanki juz mnie straszyły ze na wyprawke zbieraja :[
Stary 2006-12-19, 11:53   #439
callinecka
Raczkowanie

....Dziewczyny ja mama do WAs takie pytanie...biore Regulon i w mojej ulotce nie jest napisane ze po upływie 12 godzin od zapomnienie wzięcia tabletki, nastepnej juz nie bierzemy tylko zabezpieczamy sie przez siedem dni.Tak samo nie ma mowy o tym jak postępowac w przypadku zapomnienia tabletek z 1,2 i 3 tygodnia (nie jest wspomniane ze po zapomnieniutabletki z drugiego tygodnia nie musimy sie dodatkowo zabezpieczac).Ja zawsze biore dodatkowa , jesli zapomne .I jak myslicie czemu tak jest ?Czy to moze alezy od skladu tabletek ...?I czy dobrze robie stosując sie do uniwersalnej ulotki-zamieszczonej tu na wizazu?
callinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:02   #440
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Wydaje mi sie, że postepowanie przy każdej jednofazowej tabletce jest takie samo i ta uniwersalna ulotka jest jak najbardziej aktualna dla tabletek jednofazowych
Stary 2006-12-19, 20:29   #441
**pysiaczek**
Raczkowanie

Pomózcie-chodzi o tabletki!!

Prosze, powiedzcie mi co mam zrobic..
Otóz własnie uświadomilam sobie, że zapomniałam zjeść wczoraj tabletke anty.. Miałam zjesc o 20 wiec..kurcze, mineło juz ponad 49godzin!!Dzwoniłam do p.ginekolog i dowiedziałam sie, ze cytuje: "jak nie umiem jesc tabletek na czas to zebym sobie lepiej dała spokój z antykoncepcja"// Byłam w szoku.. Nie ukrywam, ze bardzo mi sie przykro zrobiło no ale.. wypłakalam sie i jestem tu..
Moje pytanie brzmi: czy musze sie w takim razie zatruwac ten miesiac skoro i tak tabletki nie działaja?? Nie zdazyłam spytac mojej uroczej pani doktor jak to jest.. Moze któras z was mi doradzi??
Jestem załamana bo w świeta mój TZ ma urodziny, chciałam mu sprawic wiadomo jaki prezent... a tu kicha..;/ co radzicie?? pocieszcie mnie jakos... bo jak pomysle sobie, ze miesiac bez seksu to mnie normalnie az serce pika;/ jak wy wychodzicie z takich sytuacji?? Ja nienawidze seksu z gumka ale.. pewnie tylko to mi zostało.. tylko za duze ryzyko jak dla mnie...
Kurcze, przepraszam,, sama widze, ze ten tekst traci sens powoli.. jesli mozecie-pomózcie, dajcie jakiekolwiek rady.. na pewno pomoga... Tylko nie dołujcie mnie juz bardzije niz moja p.ginekolog która mówiac<jak sie pani to tak czesto zdarza to ble ble ble.. > miała chyba na mysli liczbe 2 bo to od 3 lat dopiero mój 2 raz;/ czekam
**pysiaczek** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:31   #442
wenedka
Zakorzenienie

Dot.: Pomózcie-chodzi o tabletki!!

To chyba nie na to forum Na ginekologię raczej, tak sądzę
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:32   #443
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez **pysiaczek** Pokaż wiadomość
Otóz własnie uświadomilam sobie, że zapomniałam zjeść wczoraj tabletke anty.. Miałam zjesc o 20 wiec..kurcze, mineło juz ponad 49godzin!!Dzwoniłam do p.ginekolog i dowiedziałam sie, ze cytuje: "jak nie umiem jesc tabletek na czas to zebym sobie lepiej dała spokój z antykoncepcja"// Byłam w szoku.. Nie ukrywam, ze bardzo mi sie przykro zrobiło no ale.. wypłakalam sie i jestem tu..
Moje pytanie brzmi: czy musze sie w takim razie zatruwac ten miesiac skoro i tak tabletki nie działaja?? Nie zdazyłam spytac mojej uroczej pani doktor jak to jest.. Moze któras z was mi doradzi??
Jestem załamana bo w świeta mój TZ ma urodziny, chciałam mu sprawic wiadomo jaki prezent... a tu kicha..;/ co radzicie?? pocieszcie mnie jakos... bo jak pomysle sobie, ze miesiac bez seksu to mnie normalnie az serce pika;/ jak wy wychodzicie z takich sytuacji?? Ja nienawidze seksu z gumka ale.. pewnie tylko to mi zostało.. tylko za duze ryzyko jak dla mnie...
Kurcze, przepraszam,, sama widze, ze ten tekst traci sens powoli.. jesli mozecie-pomózcie, dajcie jakiekolwiek rady.. na pewno pomoga... Tylko nie dołujcie mnie juz bardzije niz moja p.ginekolog która mówiac<jak sie pani to tak czesto zdarza to ble ble ble.. > miała chyba na mysli liczbe 2 bo to od 3 lat dopiero mój 2 raz;/ czekam
Współczuję...
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:33   #444
**pysiaczek**
Raczkowanie

Wenedka, nie dołuj mnie kochana... twoje słowa kondolencji jescze bardziej mnie dołuja;.. czekam na jakies rady,, cokolwiek.. Ludzie, pomózcie bo zwariuje
Stary 2006-12-19, 20:34   #445
nattkka
Raczkowanie

dwa pytania

Cześć Mam dwa pytania:

1.Ostatnią tabletke wziełam w niedzielę,robię 7 dni przerwy i w jaki dzień mam wziąść pierwszą tabletkę z nowego opakowania ? w sobotę czy niedzielę ?

2.Wziełam tabletkę 6 godzin pozniej niż miałam.. potem następną wziełam już normalnie jak powinnam. Czy poziom zabezpieczenia spadł i czy dalej mam dokończyć normalnie opakowanie i zrobić 7 dni przerwy czy jak ?

Proszę o odpowiedz
nattkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:38   #446
**pysiaczek**
Raczkowanie

pomózcie-tabletka!!

Stary 2006-12-19, 20:38   #447
nekome
Zakorzenienie

Dot.: dwa pytania

Cytat:
Napisane przez nattkka Pokaż wiadomość
Cześć Mam dwa pytania:

1.Ostatnią tabletke wziełam w niedzielę,robię 7 dni przerwy i w jaki dzień mam wziąść pierwszą tabletkę z nowego opakowania ? w sobotę czy niedzielę ?

2.Wziełam tabletkę 6 godzin pozniej niż miałam.. potem następną wziełam już normalnie jak powinnam. Czy poziom zabezpieczenia spadł i czy dalej mam dokończyć normalnie opakowanie i zrobić 7 dni przerwy czy jak ?

Proszę o odpowiedz
Proponuje przeczytac ulotke ze zrozumieniem - znajdziesz odpowiedzi na oba pytania.
Procz tego warto tez uzyc wyszukiwarki - te problemy byly juz poruszane na forum.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 20:47   #448
lemonka
Zakorzenienie

1. kolejna tabletke musisz wziac po 7mio dniowej przerwie czyli w poniedzialek..
2. poziom zabezpieczenia jest utrzymany, kontynuuj opakowanie..

ps: wyszukiwarka nie gryzie..

...tylko oczy podkrążone i zgubiłam gdzieś koronę

nie lubię: zimnej herbaty, nijakich potraw, letnich uczuć
lemonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 21:00   #449
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

ja pitolę, osoby, które odpowiadają w takich wątkach z powinny być karane
ale tak, niektórzy są źli, niektórzy dobrzy i po raz tysięczny powtarzają to samo. ech. a najbardziej podobają mi się osoby, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 21:00   #450
kitosa
Zadomowienie

Nie wiem, nie znam się na tym, najlepiej zapytaj ginekologa. Ponoć można przyjąć dwie tabletki naraz dzisiejszą i wczorajszą, która zapomnialaś. I od jutra normalnie brać. Ale pewności nie mam. Więc dla świetego spokoju zapytaj ginekologa. Powinno byc tam pełno takich wątków
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości