|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(
Cytat:
Ja też nie rozumiem. Jutro na pewno nie dostaniesz krwawienia - lepiej poczytaj coś o tych tabletkach, bo widzę, że niewiele wiesz. A sprawa jest banalna. Nie bierzesz ostatniej tabletki, robisz dokładnie 7 pełnych dni przerwy (licząc od ostatniej, którą wzięłaś i zaczynasz nowe opakowanie. Tylko policz dokładnie i nie rób przypadkiem 8-dniowej przerwy.
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(
no dzieki, tak myslslam, odpuszcam sobie ta ostatnia tabletke ktora zgubilam i nast. opakowanie za tydz. pozdr
|
|
|
|
#423 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy
zapomnialam 18 tabletki (minelo ok24h)przyjelam odrazu ta pominieta i kolejna , przeczytalam dosc duzo na forum i wnioskuje z tego ze powinanm nie robic przerwy tylko zacząc nowe opakowanie , czy jestem zabezpieczona ? czy powinnam odczekac troche albo zastosowac inne zabezpieczenie? Ostatni stosunek mialam w dniu przyjecia 16-tej tabletki i chcialam sie dowiedziec czy to ze nie wzielam tej 18 tabletki ma wplyw na ewentualnea ciąże podczas wspolzycia 2dni wczesniej czy tylko na nastepne stosunki po pominieciu tabletki? czyli w sensie ze o to co bylo martwic sie niemusze i tylko musze uwazac przy nastepnych stosunkach .... eh nie wiem czy troche nie zakrecilam ... wiecie o co mi chodzi:P? pierwszy raz zdarzyl9o mi sie zapomniec o tabletce nigdy nawet sie nie spoznialam ... no i troche sie zestresowlam ![]() |
|
|
|
#424 |
|
Rozeznanie
|
Weź 2 opakownaia pod rząd. Jesteś zabezpieczona teraz i przez zapomnieniem też byłaś.
Pozdrawiam! |
|
|
|
#425 |
|
Przyczajenie
|
thx czyli moge spac spokojnie w dodatku niekoniecznie sama ...
|
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Zrobiłam 7-dniową przerwę i niestety,ale z różnych względów nie miałam jak wykupić następnych pigułek (zapomniałam wziąć recepty ze stancji i pojechałam do domku). Powinnam zacząć w czwartek a dziś jest już sobota i dopiero wieczorem zaczne następne opakowanie (normalnie to biore tabletki rano ok 9-10). Wiem, że nie ma zabezpieczenia. No ale czy przez cały okres brania tego opakowania czy tylko przez jakiś czas?
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
witam... pytanie pewnie dla wielu z Was tendencyjne, ale to moje pierwsze opakowanie tabletek i proszę zrozumieć,,,, wywnioskowałam, że jeśli następuje kilka czasowych pomyłek tzn. tabletka np. 3 razy w ciągu cyklu wzięta dajmy na to 5 godzin pozniej to już skuteczność jest nieco obniżona, ale nie tak drastycznie? dobrze rozumiem?
|
|
|
|
#428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czego ci absolutnie nie życzę, skoro bierzesz tabletki anty.). Generalnie proponuję dla pewności stosować dodatkowo prezerwatywę i przy następnym opakowaniu uważać
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-04-13 o 18:03 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#429 |
|
Przyczajenie
|
Pytanie do Ginekologa: Pominięcie tabletek Diane35
Witam,
Od dłuższego czasu biorę tabletki Diane 35, kilka dni temu rozpoczęłam następne opakowanie juz opakowanie. Niestety, zdążyłam wziąść zaledwie 3 tabletki z nowego listka, ponieważ zdarzył mi się wyjazd i zapomniałąm zabrać tabletki ze sobą Przypominam sobie że swego czasu lekarz który zapisuje mi tabletki mówił coś o tym że jeśli się zapomni więcej niż jedną tableetkę to trzeba czekać na krwawienie. Wyjazd miałam 3 dniowy wiec nie zażyłam 3 tabletek i w czwartym dniu dostałam okres. I teraz zupełnie nie wiem co mam robić... akurat dziś na godzinę 21 przypada termin kiedy mija siedem dni od czasu gdy zapomniałam wziąść tabletę (bo ostatnia wzięłam w czwartek tydzien temu, a w piątek już nie bo zapomniałam)I teraz nie wiem czy ja mam wiąść normalnie tabletke z piątku która mialam wziąść normalnie tydzień tamu, czy mam całkiem przerwac branie tabletek na jakis miesiąc? Kompletnei nie wiemjak mam postąpić... Bo nawet jeśli będę kontynynuować branie tabletek z przerwanego opakowania, to w takim razie kiedy mam zrobić kolejną przerwę? Jestem w strasznej ktopce, dlatego proszę o poradę... Niestety nie mam czasu wybrać się do mojego lekarza, dlatego dzikuję za każdą sugestie... |
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do Ginekologa: Pominięcie tabletek Diane35
Nie, branie teraz nie ma już chyba sensu. Przerwę można bez konsekwencji przerwać tylko w ostatnim tygodniu. Nie sądze, aby te tabletki działały. Ja bym na twoim miejscu poczekała na następny okres i wzięła pierwszego dnia. Tak jakby zaczęła wszystko od początku.
Może jeszcze ktoś się wypowie.
|
|
#431 |
|
Raczkowanie
|
zawsze biore tabletke o 22-23 a teraz sie spoznilam i wziełam dopiero rano o 11, jest to 6 tabletka z opakowania (microgynon) czyli pierwszy tydzien, opoznienie około 13godzinne, i ... boje sie
czy ktoras z Was miala taki przypadek? jak długo musze sie zabiezpieczac mechanicznie? do konca opakowania czy wystarczy np tydzien? czy jesli wezme teraz 7 tabletke o tej 22 to moge sie spodziewac nudnosci/wymiotow? i jaka jest skutecznosc tabletki w tej chwili, jesli w poniedziałek odbylam swoj ostatni stosunek, bo napisane jest, ze "jezeli w tygodniu poprzedzajacym pominiecie tabletki utrzymywano stosunki seksualne to mozliwe jest zajscie w ciaze", załamana jestem
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
zapomniana 6 tabletka
zawsze biore tabletke o 22-23 a teraz sie spoznilam i wziełam dopiero rano o 11, jest to 6 tabletka z opakowania (microgynon) czyli pierwszy tydzien, opoznienie około 13godzinne, i ... boje sie
czy ktoras z Was miala taki przypadek? jak długo musze sie zabiezpieczac mechanicznie? do konca opakowania czy wystarczy np tydzien? czy jesli wezme teraz 7 tabletke o tej 22 to moge sie spodziewac nudnosci/wymiotow? i jaka jest skutecznosc tabletki w tej chwili, jesli w poniedziałek odbylam swoj ostatni stosunek, bo napisane jest, ze "jezeli w tygodniu poprzedzajacym pominiecie tabletki utrzymywano stosunki seksualne to mozliwe jest zajscie w ciaze", załamana jestem
|
|
|
|
#433 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: zapomniana 6 tabletka
na pewno taka informacje masz na ulotce - jesli pominiesz tabletke i minie wiecej niz 12 godzin powinnas uzywac dodatkowych zabezpieczen przez tydzien. kolejne tabletki bierz normalnie.
ja juz pare razy mialam taki przypadek ze zapomnialam tabletki i przypomnialo mi sie dopiero gdy byla pora wziecia nastepnej i bralam dwie naraz i nie mialam zadnych nudnosci czy cos w tym rodzaju ale kazdy jest inny
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytaj ulotke lub poszukaj na forum, były setki takich wątków
|
|
|
|
#435 |
|
Raczkowanie
|
ulotke przestudiowałam chyba z 10 razy, ale nic nie przekonuje tak jak wiadomosc ze ktos był w takiej samej sytuacji (spoznienie na samym poczatku brania) i mimo wszystko nie musiał zbierac juz na wyprawke, po prostu strasznie sie boje
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ufaj ulotce - to wynik badan.Nie kieruj sie opiniami anonimowych osob. |
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, nie ma powodów do obaw
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje Mysza
chociaz jedna pocieszycielka, kolezanki juz mnie straszyły ze na wyprawke zbieraja :[
|
|
|
|
#439 |
|
Raczkowanie
|
....Dziewczyny ja mama do WAs takie pytanie...biore Regulon i w mojej ulotce nie jest napisane ze po upływie 12 godzin od zapomnienie wzięcia tabletki, nastepnej juz nie bierzemy tylko zabezpieczamy sie przez siedem dni.Tak samo nie ma mowy o tym jak postępowac w przypadku zapomnienia tabletek z 1,2 i 3 tygodnia (nie jest wspomniane ze po zapomnieniutabletki z drugiego tygodnia nie musimy sie dodatkowo zabezpieczac).Ja zawsze biore dodatkowa , jesli zapomne .I jak myslicie czemu tak jest ?Czy to moze alezy od skladu tabletek ...?I czy dobrze robie stosując sie do uniwersalnej ulotki-zamieszczonej tu na wizazu
?
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie, że postepowanie przy każdej jednofazowej tabletce jest takie samo i ta uniwersalna ulotka jest jak najbardziej aktualna dla tabletek jednofazowych
|
|
#441 |
|
Raczkowanie
|
Pomózcie-chodzi o tabletki!!
Prosze, powiedzcie mi co mam zrobic..
Otóz własnie uświadomilam sobie, że zapomniałam zjeść wczoraj tabletke anty.. Miałam zjesc o 20 wiec..kurcze, mineło juz ponad 49godzin!!Dzwoniłam do p.ginekolog i dowiedziałam sie, ze cytuje: "jak nie umiem jesc tabletek na czas to zebym sobie lepiej dała spokój z antykoncepcja"// Byłam w szoku.. Nie ukrywam, ze bardzo mi sie przykro zrobiło no ale.. wypłakalam sie i jestem tu.. Moje pytanie brzmi: czy musze sie w takim razie zatruwac ten miesiac skoro i tak tabletki nie działaja?? Nie zdazyłam spytac mojej uroczej pani doktor jak to jest.. Moze któras z was mi doradzi?? Jestem załamana bo w świeta mój TZ ma urodziny, chciałam mu sprawic wiadomo jaki prezent... a tu kicha..;/ co radzicie?? pocieszcie mnie jakos... bo jak pomysle sobie, ze miesiac bez seksu to mnie normalnie az serce pika;/ jak wy wychodzicie z takich sytuacji?? Ja nienawidze seksu z gumka ale.. pewnie tylko to mi zostało.. tylko za duze ryzyko jak dla mnie... Kurcze, przepraszam,, sama widze, ze ten tekst traci sens powoli.. jesli mozecie-pomózcie, dajcie jakiekolwiek rady.. na pewno pomoga... Tylko nie dołujcie mnie juz bardzije niz moja p.ginekolog która mówiac<jak sie pani to tak czesto zdarza to ble ble ble.. > miała chyba na mysli liczbe 2 bo to od 3 lat dopiero mój 2 raz;/ czekam
Jesteś dla mnie wszystkim, marzeniem, przyszłością... Jesteś całym światem, ogromną miłością!I choć będziemy na ziemi to chyba mówić nie trzeba, że stworzę specjalnie dla Ciebie taki malutki kawałek nieba .....................moje postanowienie noworoczne............... .: |
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomózcie-chodzi o tabletki!!
To chyba nie na to forum
Na ginekologię raczej, tak sądzę
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Wenedka, nie dołuj mnie kochana... twoje słowa kondolencji jescze bardziej mnie dołuja;.. czekam na jakies rady,, cokolwiek.. Ludzie, pomózcie bo zwariuje
Jesteś dla mnie wszystkim, marzeniem, przyszłością... Jesteś całym światem, ogromną miłością!I choć będziemy na ziemi to chyba mówić nie trzeba, że stworzę specjalnie dla Ciebie taki malutki kawałek nieba .....................moje postanowienie noworoczne............... .: |
|
|
|
#445 |
|
Raczkowanie
|
dwa pytania
Cześć
Mam dwa pytania:1.Ostatnią tabletke wziełam w niedzielę,robię 7 dni przerwy i w jaki dzień mam wziąść pierwszą tabletkę z nowego opakowania ? w sobotę czy niedzielę ? 2.Wziełam tabletkę 6 godzin pozniej niż miałam.. potem następną wziełam już normalnie jak powinnam. Czy poziom zabezpieczenia spadł i czy dalej mam dokończyć normalnie opakowanie i zrobić 7 dni przerwy czy jak ? Proszę o odpowiedz
|
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
pomózcie-tabletka!!
Prosze, powiedzcie mi co mam zrobic..
Otóz własnie uświadomilam sobie, że zapomniałam zjeść wczoraj tabletke anty.. Miałam zjesc o 20 wiec..kurcze, mineło juz ponad 49godzin!!Dzwoniłam do p.ginekolog i dowiedziałam sie, ze cytuje: "jak nie umiem jesc tabletek na czas to zebym sobie lepiej dała spokój z antykoncepcja"// Byłam w szoku.. Nie ukrywam, ze bardzo mi sie przykro zrobiło no ale.. wypłakalam sie i jestem tu.. Moje pytanie brzmi: czy musze sie w takim razie zatruwac ten miesiac skoro i tak tabletki nie działaja?? Nie zdazyłam spytac mojej uroczej pani doktor jak to jest.. Moze któras z was mi doradzi?? Jestem załamana bo w świeta mój TZ ma urodziny, chciałam mu sprawic wiadomo jaki prezent... a tu kicha..;/ co radzicie?? pocieszcie mnie jakos... bo jak pomysle sobie, ze miesiac bez seksu to mnie normalnie az serce pika;/ jak wy wychodzicie z takich sytuacji?? Ja nienawidze seksu z gumka ale.. pewnie tylko to mi zostało.. tylko za duze ryzyko jak dla mnie... Kurcze, przepraszam,, sama widze, ze ten tekst traci sens powoli.. jesli mozecie-pomózcie, dajcie jakiekolwiek rady.. na pewno pomoga... Tylko nie dołujcie mnie juz bardzije niz moja p.ginekolog która mówiac<jak sie pani to tak czesto zdarza to ble ble ble.. > miała chyba na mysli liczbe 2 bo to od 3 lat dopiero mój 2 raz;/ czekam
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dwa pytania
Cytat:
Procz tego warto tez uzyc wyszukiwarki - te problemy byly juz poruszane na forum. |
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
1. kolejna tabletke musisz wziac po 7mio dniowej przerwie czyli w poniedzialek..
2. poziom zabezpieczenia jest utrzymany, kontynuuj opakowanie.. ps: wyszukiwarka nie gryzie..
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
ja pitolę, osoby, które odpowiadają w takich wątkach z powinny być karane
ale tak, niektórzy są źli, niektórzy dobrzy i po raz tysięczny powtarzają to samo. ech. a najbardziej podobają mi się osoby, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
|
#450 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, nie znam się na tym, najlepiej zapytaj ginekologa. Ponoć można przyjąć dwie tabletki naraz dzisiejszą i wczorajszą, która zapomnialaś. I od jutra normalnie brać. Ale pewności nie mam. Więc dla świetego spokoju zapytaj ginekologa. Powinno byc tam pełno takich wątków
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.

zapomnialam 18 tabletki (minelo ok24h)przyjelam odrazu ta pominieta i kolejna , przeczytalam dosc duzo na forum i wnioskuje z tego ze powinanm nie robic przerwy tylko zacząc nowe opakowanie , czy jestem zabezpieczona ? czy powinnam odczekac troche albo zastosowac inne zabezpieczenie? Ostatni stosunek mialam w dniu przyjecia 16-tej tabletki i chcialam sie dowiedziec czy to ze nie wzielam tej 18 tabletki ma wplyw na ewentualnea ciąże podczas wspolzycia 2dni wczesniej czy tylko na nastepne stosunki po pominieciu tabletki? czyli w sensie ze o to co bylo martwic sie niemusze i tylko musze uwazac przy nastepnych stosunkach .... eh nie wiem czy troche nie zakrecilam ... wiecie o co mi chodzi:P? pierwszy raz zdarzyl9o mi sie zapomniec o tabletce nigdy nawet sie nie spoznialam ... no i troche sie zestresowlam 
thx czyli moge spac spokojnie w dodatku niekoniecznie sama ...

czego ci absolutnie nie życzę, skoro bierzesz tabletki anty.). Generalnie proponuję dla pewności stosować dodatkowo prezerwatywę i przy następnym opakowaniu uważać
Kompletnei nie wiemjak mam postąpić... Bo nawet jeśli będę kontynynuować branie tabletek z przerwanego opakowania, to w takim razie kiedy mam zrobić kolejną przerwę?
chociaz jedna pocieszycielka, kolezanki juz mnie straszyły ze na wyprawke zbieraja :[
Nie ukrywam, ze bardzo mi sie przykro zrobiło no ale.. wypłakalam sie i jestem tu..