|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak znaleźć pracę-wątek dla tych,którzy naprawdę CHCĄ PRACOWAĆ
Cytat:
Swoją drogą z tego co wiem od zeszłego roku stażowe środki zostały obcięte i dane tylko firmom rokującym zatrudnienie po stażu. Nie wiem na ile jest to jednorodne w różnych częściach kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W jeszcze jednej CV słałam w grudniu, interview było w kwietniu (nie dostałam pracy). ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Miałam podobne odczucia, stąd ani się wtedy tam nie udzielałam, ani starałam za bardzo nie czytac, takie coś mi źle robi na głowę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
A jak myślicie, w którym momencie przerwa w zatrudnieniu jest na tyle duża, że lepiej już wtedy łapać się niższych stanowisk, pomijam przypadki gdy oszczędności się kończą a rachunki trzeba płacić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Ja mysle, ze okolo roku. Chyba jestem dosc liberalna pod tym wzgledem. Zalezy tez od wieku / stazu pracy.
Moj TZ szukal pracy przez 8 czy 9 miesiecy i z taka dziura w CV jeszcze go zatrudniono w koncu na to stanowisko co chcial. Z tym, ze mial ze 6 lat doswiadczenia przedtem. Gdyby byl 23 latkiem z 6 mies doswiadczeniem w pracy to pewnie bralby co sie nadarzy. Ja mysle ze rok to max. |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
-kolory -spójność tzn ramka z danymi osobowymi kompletnie nie współgra z resztą -wypunktowałabym, to co uważam za najważniejsze -ujednolicenie tabelek ![]() Cytat:
![]() Raz też jak wymieniałam autorów, których lubię to trafiłam na fana Dawkinsa i kolejne 15min dyskutowalismy o teoriach ewolucji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiałam się nad swoimi zainteresowaniami i szczerze nie wiem,czy powinnam je wpisywać-kocham gotowanie,czytanie i robótki ręczne ![]() ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- I korzystajmy z prośby Melissy: "I mam jeszcze taką małą propozycję - wyróżniajmy ważne hasła, o których jest mowa w danym poście (tak jak np. tutaj WOLONTARIAT), wtedy łatwiej nam będzie znaleźć dany post z ważnymi radami. Inne takie hasła to np.: ubiór na rozmowę, trudne pytania na rozmowie o pracę, wysyłanie CV pocztą tradycyjną itp. Wtedy faktycznie ten wątek będzie spełniał swoją funkcję, łatwo będziemy mogły wynaleźć interesujące nas zagadnienia. Taka moja mała propozycja. " Wtedy naprawdę będzie można bardzo korzystać z różnych rad ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
To ja się przyłączę. Jestem bardzo zmobilizowana aby znaleźć pracę. Studiuję zaocznie pedagogikę resocjalizacyjną i penitencjarną (licencjat). Miałam staż rok temu w Policji jako sekretarka. I to wszystko co mogłoby się zamieścić w moim CV w doświadczeniu ![]() ![]() Zastanawiam się jak skutecznie szukać pracy "na własną rękę" czyli na zasadzie narzucania się potencjalnym pracodawcom (kontakt z każdą możliwą firmą z zapytaniem czy nie poszukują kogoś do pracy).. Czy któraś z was tutaj ma może jakieś doświadczenie na tym polu? Mieszkam w Olsztynie, bardzo ciężko tu o jakąkolwiek prace, bo województwo bardzo biedne, miasto wojewódzkie ale dość małe a do tego cała śmietanka zjeżdża się tutaj pracować z całego regionu... Chciałam się was zapytać czy jest tu ktoś kto się orientuje w sprawach urzędów pracy i staży? Rok temu na stażu miałam tylko 6mc, miałam mieć rok ale urząd pracy stracił fundusze i przerwali mi staż. Ponoć w tym roku od lutego mają być finanse na aktywizację bezrobotnych. Czy mogę się ubiegać o drugi staż? Latem zostałam "wyrzucona" z urzędu pracy, bo nie stawiłam się na spotkaniu, (nie mogłam bo pracowałam na czarno oczywiście) i zostałam zawieszona na okres 4 mc. Więc teraz mi się to właśnie przedawniło. Czy mogę się zarejestrować w urzędzie i jeszcze raz stara się o staż?? Bardzo bym chciała, po za tym słyszałam że ten drugi staż już musi być z deklaracją możliwości zatrudnienia.. Więc jak dziewczyny, poradzicie mi coś? Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki za wszystkie poszukujące pracy!! |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Jednostronicowe CV można napisać jeśli ktoś nie ma zbyt wielu pozycji w doświadczeniu, kursach. W przypadku tak wielu pozycji ciężko będzie zmieścić się na jednej stronie bez użycia wyjątkowo małej czcionki i ograniczenia treści "zakresu obowiązków", a to moim zdaniem nie jest właściwy kierunek.
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
pumas nawet jak będę szukała pracy to nie udostępnię strony dla ogółu, bo nie mam ochoty, żeby każdy kto zna moje dane mógł to wszystko przeglądać. Dla mnie najważniejsze jest to, że pracodawca się dostanie na stronę, bo będzie miał adres. Generalnie w googlach moje nazwisko występuję przy listach kandydatów do urzędów do pracy i przy jakiś konkursach. Nic więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
ja też jestem zwolenniczka jednostronnicowego CV. I wcale tak malo nie mam. tzn nie mam też znowu duzo,
dane osobowe doświadzcenie: 3 prace, 2 praktyki wyksztalcenie: 2 x studia, liceum kwalif: prawo jazdy, jezyki, programy, zainteresowanie: wraz z przykladami i osiągnięciami + wyrazenie zgody na przetwarzanie danych... wsyztsko opisane wraz z obowiązakami w pracy, kierunkami studiów, tytułami prac itp Czcionka 10, Verdana, marginesy szerokie i da się i nie jest zbytnio napackane, wole ścislej niż rozwalać się na 1,5 strony, bo to juz mi w ogole nie odpowieda ale sa gusta i guściki, nie wiem czy to ma jakiś wpływ ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Ja się nie mieszczę na 1 stronie, mam 2.
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z beatiska, dla mnie CV powinno być przede wszystkim zwięzłe i czytelne, 1dobrze przemyślana strona wystarczy.
Ja w cv nigdy nie zamieszczam informacji typu umiejętności typu: organizacja, punktualność etc. Takie rzeczy wpisuję w liście, chociaż wiadomo, że są to tylko takie zapychacze miejsca ![]() Cv mam w formie: -dane osobowe (obok zdjęcie) -wykształcenie - 2 pozycje (tylko studia, liceum nic w moim przypadku nie wnosi) -doświadczenie zawodowe - 3 pozycje (nie wpisuję prac dorywczych, ale ja aplikuję tylko na stanowiska ściśle związane z wykształceniem i mam wystarczające moim zdaniem doświadczenie) -praktyki zawodowe - 3 pozycje (było więcej, wybrałam najciekawsze. Lepiej wyglądają w osobnej kategorii, jest czytelniej) -uprawnienia(jeśli ktoś posiada jakieś konkretne) -języki (ewentualnie certyfikaty) -dodatkowe umiejętności (prawo jazdy etc) -zainteresowania (jeśli się mieszczą ![]() Do tego obowiązkowo list motywacyjny, nawet jak nie jest wymagany. Na rozmowy jestem zapraszana, pracę mam, ostatnio nawet miałam propozycję pracy bez rozmowy, pan stwierdził, że wystarczyło mu moje CV ![]()
#200 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | ||||
Zakorzenienie
|
Tak,nadal.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja do niedawna tez mialam jedna strone,jednak ostatnio przerabialam swoje CV i wyszlo dwie strony. Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2012-01-09 o 04:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Ja polecam watek na GoldenLine.pl http://www.goldenline.pl/forum/17990...st-motywacyjny - szczególnie dla osób które nie wiedzą czy wpisywać prace na czarno do CV.
#203 |
Raczkowanie
|
moje cv raczej by sie nie zmieściło na 1 stronie, chyba że miałabym pominąć obowiązki, jakie miałam, kursy czy odbyte praktyki. Zresztą dwukrotnie miałam tak, że po odbyciu praktyki mnie zatrudniono, co uważam, ze dobrze o mnie świadczy, jako oznaka, że dobrze mnie oceniono i chciano zatrzymać. Dlatego też uważam, że warto robić praktyki czy staże. A ponadto nie chciałam mieć gołego cv po zakończeniu studiów
|
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Coś co znalazlam, może komuś sie przyda, niby łatwe zasady, a chyba nie wszyscy o nich wiedzą
CV, list motywacyjny Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Ciekawostka: w Republice Irlandii (a domyślam się że również w UK w takim razie, ale nie jestem pewna) niestosowne jest wysyłanie CV ze zdjęciem. Domyślam się, że chodzi o poważnie traktowane zasady antydyskryminacyjne. To nie znaczy, że CV z fotą nie ma szans (sama na początku popełniałam ten błąd) bo oni chyba biorą poprawkę na odmienne, europejskie zwyczaje, jednak lepiej jej nie wstawiać.
Plus, coś słyszałam że tu i ówdzie (nie pamiętam kraju) nie podaje się daty urodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Tak samo z datą. Choć to w sumie niewiele da jeśli ktoś ma wpisane lata szkoły czy doświadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozatym bez daty urodzenia,stanu cywilnego itp.Ja w swoim CV nawet nie podaje adresu ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Ja w najnowszym Cv też nie podawałam daty. Moim zdaniem zbędna informacja, tak samo jak i stan cywilny.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.