![]() |
#1021 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Po wyprostowaniu się zębów całkowicie nosiłam jeszcze pół roku i dopiero teraz mam mieć ściągany...
Najbardziej boję się tego, że po zdjęciu aparatu pozostaną brzydkie przebarwienia, które mi się pojawiły w trakcjie jego noszenia...
#1022 |
Raczkowanie
|
Przebarwienia? A od czego one Ci się zrobiły?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1023 |
Rozeznanie
|
od tych gumek separacyjnych bolą ząbki....ojj bolą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Wtajemniczenie
|
Oleńko, może pocieszy Cię to, że u np. u mnie noszenie separatorów było najboleśniejszą częścią leczenia.
![]() ![]()
#1025 |
Rozeznanie
|
pocieszylas mnie...dzieki
![]() U mnie leczenie długie nie będzie...tylko rok. WIec jakos przezyje ![]() Dziewczynki polecacie aparat kosmetyczny z kryształowymi zamkami , czy takimi w kolorze zębów?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1026 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1027 |
Raczkowanie
|
A ten przyklejany drucik długo się nosi?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1028 |
Wtajemniczenie
|
To zależy od wieku, a także innych czynników.
Ja mam 25 lat i po zakończeniu leczenie czeka mnie prawdopodobnie dożywotnia retencja (choć nie miałam dużej wady). Ale czasem wystarczy kilka lat (głównie u nastolatków).
#1029 |
Zakorzenienie
|
U mnie też najgorsze były separatory. Mialama jednoczesnie i na gorze i na dole, to bylo cos okropnego, aparat i wszystkie związane z tym zabiegi to luzik.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1030 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze, całe życie to chyba musi być straszne... A jak się ten drucik odklei?? Przez całe życie będzie trzeba być związanym z ortodontą i chodzić na jakieś kontrle?? I czy ten drucik nie przeszkadza? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1031 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze, całe życie to chyba musi być straszne... A jak się ten drucik odklei?? Przez całe życie będzie trzeba być związanym z ortodontą i chodzić na jakieś kontrole?? I czy ten drucik nie przeszkadza? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
IraKlaro, do dentysty też trzeba chodzić kontrolnie przynajmniej raz w roku, a przecież nie jest to takie straszne poświęcenie. ![]()
![]() |
#1033 |
Raczkowanie
|
Masz racje
![]() Trochę się przeraziłam, ale teraz widzę, że to nie takie straszne :P Mam nadzieję, że ząbki mi się będą szybko prostować bo już bym chciała aparat zdjąć (ale jeszcze caly rok przede mną :/ ) |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 |
Wtajemniczenie
|
Zobaczysz, czas szybko zleci. Ja noszę 1,5 roku i aż trudno mi samej uwierzyć, że to już tyle.
![]()
#1035 |
Rozeznanie
|
jak długo bolą zęby po założeniu aparatu i jak szybko widac pierwsze efekty leczenia?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Raczkowanie
|
Mnie zęby bolały 2 dni po zmianie druciku, a po zmianie gumek jakies pół dnia.
Aparat noszę drugi miesiąc a juz zęby, które były strasznie krzywe, są proste. Teraz tylko kwestia zniknięcia dziur po wyrwanych piątek i będzie pięknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Rozeznanie
|
to bardzo optymistycznie
![]() ![]() Leczenie ma trwać tylko rok. A zaprzyjazniac sie bede z aparatem w nastepna sobote. Teraz zaczynam lubic gumki, bo już zeby mniej bola ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1038 |
Przyczajenie
|
Nosiłam aparat przez 2 lata tylko na górze, miałam ściągnięty pod koniec czerwca. Samo zdejmowanie było dość nieprzyjemne, jak gdyby ktoś chciał Ci wyrwać zęby ale trwa to tylko kilka sekund więc nie ma się czym martwić i nie boli poóźniej. Po zdjęciu miałam zrobioną takią miarkę z zębów na tą wkładkę którą nosiłam przez 3 msc. i ściągałam do jedzenia. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do braku aparatu ale nic mnie nie bolały zęby po zdjęciu więc było ok.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1039 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Drucik w ŁUK? Jaki łuk??!! Brrr... Aż ciarki po mnie przeszły. Nie spodziewałam się czegoś tak okropnego. Drucika na stałe nie będę mieć, na noc będę nosić takie przeźroczyste nakładki. Już brała mi na niego "wymiary' na poprzedniej wizycie ![]() Chyba będę jeść codziennie krówki (przy szamaniu takiej jednej, ciągnącej się pierścień sam wypadł). Nie wyobrażam sobie, żeby mi miała odrywać w ten sposób wszystkie zamki, tym bardziej chyba nie miałaby jak, bo jednego pierścienia na górze nie mam ![]() IraKlara Juz od samego początku jak nosiłam aparat między zębami pojawiał się brązowy nalot. Strasznie się tym denerwowałam, ale ona uspokoiła mnie, że on nie powstał ze względu na niewłaściwą higienę, tylko ze względu na ślinę, która się między zamkami znajduje w większej ilości. No i mnie tym uspokoiła. W kilku miejscach, a w szczególności między zębami mam białe przebarwienia, ale ona mówi, że nic tam nie ma ;/ Zobaczymy, czy to się potem usunie...
![]() |
#1040 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1041 |
Raczkowanie
|
U mnie zdejmowanie aparatu troszke inaczej wygladalo... Orto.zdjela gumeczki , lancuszki , pozniej wyjela łuki nastepnie odrywala zameczki a pozniej zdejmowala pierscienie (uuu,, myslalam, ze zeby mi wyrwie :P ), wyczyscila mi zabki. Na nastepnej wizycie mialam robiony wycisk na retajnery no i to tyle...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1042 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Najbardziej boję się tego, że mi zamki przy odrywaniu wpadną do gardła....
![]() |
#1043 |
Zakorzenienie
|
bylam dzis na kolejnej wizycie. i orto zrobila mi odlew i zapisala na kolejna wizyte 28 grudnia na zalozenie gumek separacyjnych, zeby 8 stycznia zalozyc juz aparat
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1045 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1046 |
Raczkowanie
|
nosze aparat od 2 lat i za jakiś czs będę musiała się z nim rozstać, coraz częściej spotykam ludzi którzy przeszli leczenie ortodoncyjne aparatem stałym i większość z nich mówi że wada im powraca po leczeniu nawet wtedy kiedy ściśle przestrzegali wskazówek orto (mowa o aparacie ruchomym po ściągnięcu stałego) jestem tym totalnie załamana bo rozmawiałam o tym z moją orto i jakoś ta rozmowa mnie nie uspokoiła, bo mam chodzące dowody że tak się dzieje. Może któraś z was o tym słyszał?
Dziewczyny a co z przebarwieniami po zamkach jak zjednolicić kolor zębów po ściągnięciu aparatu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1047 |
Wtajemniczenie
|
błache pytanie me, ale jednak je zadam
![]() ![]() ![]()
#1048 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1049 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
asiak kanapki jakoś normalnie mówię
![]() Paula różyyyyk ![]() a co do przebarwień, to chyba zwykły dentysta pomoże ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.