Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-25, 14:22   #1021
Maggie_90
Wtajemniczenie

Dot.: Jaki stały aparat?

Po wyprostowaniu się zębów całkowicie nosiłam jeszcze pół roku i dopiero teraz mam mieć ściągany...

Najbardziej boję się tego, że po zdjęciu aparatu pozostaną brzydkie przebarwienia, które mi się pojawiły w trakcjie jego noszenia...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-25, 16:21   #1022
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Przebarwienia? A od czego one Ci się zrobiły?
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-25, 22:20   #1023
Oleńka =)
Rozeznanie

od tych gumek separacyjnych bolą ząbki....ojj bolą jak pomysle ze to dopiero poczatek...
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-25, 22:56   #1024
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Oleńko, może pocieszy Cię to, że u np. u mnie noszenie separatorów było najboleśniejszą częścią leczenia. Też myślałam, że gdy już będę mieć aparat, to po każdej wizycie zęby będą bardzo boleć, że będę tylko papki jeść itd. Tymczasem nie taki diabeł straszny. Zęby mnie bolały, ale tylko troszkę i to najwyżej przez 3 dni. Policzki minimalne obtarte na początku, nawet nie musiałam używać wosku. Jem wszystko, co popadnie... Więc głowa do góry, nie będzie tak źle.

ewka.mnk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 08:03   #1025
Oleńka =)
Rozeznanie

pocieszylas mnie...dzieki od tych gumek, mam wrazenie ze mi sie przednie zęby przestawiają. Właśnie zjadłam sniadanie i dochodze do wniosku ze chyba przejde na diete ;P:P

U mnie leczenie długie nie będzie...tylko rok. WIec jakos przezyje

Dziewczynki polecacie aparat kosmetyczny z kryształowymi zamkami , czy takimi w kolorze zębów??
Stary 2006-11-26, 08:27   #1026
thaitii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
A czy jest tu ktoś, kto już ściągnął aparacik i mógłby mi powiedzieć, jak to wszystko mniej-więcej wygląda?
Mam cykora .

P.S. Jeszcze 13 dni
Ja mogę troszkę opowiedzieć w miarę pamięci, bo to już było pare miesięcy temu A więc wygląda to tak. Ortodonta wkłada druciki w łuk (bezbolesne). Później następuje najgorsza część, nieprzyjemna, ale trwa kilka sekund, wtedy gdy ortodonta bierze szczypce i ciągnąc za pierścienie odrywa aparat od zębów. Ale to oczywiście ból do przeżycia, nie martw się Następnie następuje czyszczenie zębów- piłowanie, wiercenie (też nie boli). A z tyłu na zębach ortodonta przykleja drucik- dla utrzymania efektu prostowania. Jeśli miałaś aparat na górze, to jeszcze pobiorą Ci miarkę na aparat taki zdejmowany i będziesz go musiała nosić na noc Zabieg trwa ok. 30 minut Więc nie martw się tak To naprawdę nie jest takie złe na jakie wygląda
-Nie przejmuj się, zaraz tam będę!"
thaitii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 10:50   #1027
IraKlara
Raczkowanie

A ten przyklejany drucik długo się nosi?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 11:08   #1028
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
A ten przyklejany drucik długo się nosi?
To zależy od wieku, a także innych czynników.
Ja mam 25 lat i po zakończeniu leczenie czeka mnie prawdopodobnie dożywotnia retencja (choć nie miałam dużej wady). Ale czasem wystarczy kilka lat (głównie u nastolatków).

Stary 2006-11-26, 11:14   #1029
annfas
Zakorzenienie

U mnie też najgorsze były separatory. Mialama jednoczesnie i na gorze i na dole, to bylo cos okropnego, aparat i wszystkie związane z tym zabiegi to luzik.

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 13:33   #1030
IraKlara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewka.mnk Pokaż wiadomość
Ja mam 25 lat i po zakończeniu leczenie czeka mnie prawdopodobnie dożywotnia retencja (choć nie miałam dużej wady). Ale czasem wystarczy kilka lat (głównie u nastolatków).
Ja mam prawie 21... Wada na dolnych zębach była duża.
Kurcze, całe życie to chyba musi być straszne... A jak się ten drucik odklei?? Przez całe życie będzie trzeba być związanym z ortodontą i chodzić na jakieś kontrle?? I czy ten drucik nie przeszkadza?
Stary 2006-11-26, 13:33   #1031
IraKlara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewka.mnk Pokaż wiadomość
Kurcze, całe życie to chyba musi być straszne... A jak się ten drucik odklei?? Przez całe życie będzie trzeba być związanym z ortodontą i chodzić na jakieś kontrole?? I czy ten drucik nie przeszkadza?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 14:23   #1032
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Kurcze, całe życie to chyba musi być straszne... A jak się ten drucik odklei?? Przez całe życie będzie trzeba być związanym z ortodontą i chodzić na jakieś kontrole?? I czy ten drucik nie przeszkadza?
Czytałam wypowiedzi ludzi mający podklejony drucik (bo są też dwie inne metody retencji, ale ta jest najwygodniejsza) i przeważnie w ogóle go nie czują i w niczym nie przeszkadza. Z tego co wiem, po zakończeniu leczenia, odwiedza się jeszcze przez jakiś czas ortodontę, co pół roku. Potem tylko w razie potrzeby.
IraKlaro, do dentysty też trzeba chodzić kontrolnie przynajmniej raz w roku, a przecież nie jest to takie straszne poświęcenie.

Stary 2006-11-26, 14:33   #1033
IraKlara
Raczkowanie

Masz racje
Trochę się przeraziłam, ale teraz widzę, że to nie takie straszne :P
Mam nadzieję, że ząbki mi się będą szybko prostować bo już bym chciała aparat zdjąć (ale jeszcze caly rok przede mną :/ )
Stary 2006-11-26, 14:48   #1034
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Zobaczysz, czas szybko zleci. Ja noszę 1,5 roku i aż trudno mi samej uwierzyć, że to już tyle.

Stary 2006-11-26, 15:46   #1035
Oleńka =)
Rozeznanie

jak długo bolą zęby po założeniu aparatu i jak szybko widac pierwsze efekty leczenia?
Stary 2006-11-26, 16:01   #1036
IraKlara
Raczkowanie

Mnie zęby bolały 2 dni po zmianie druciku, a po zmianie gumek jakies pół dnia.
Aparat noszę drugi miesiąc a juz zęby, które były strasznie krzywe, są proste. Teraz tylko kwestia zniknięcia dziur po wyrwanych piątek i będzie pięknie
Stary 2006-11-26, 16:46   #1037
Oleńka =)
Rozeznanie

to bardzo optymistycznie Ja krzywych zębów nie mam, tylko dwójka tak trochę na ukos urosła, więc chce wszystkie ząbki ustawić w równym łuku

Leczenie ma trwać tylko rok. A zaprzyjazniac sie bede z aparatem w nastepna sobote. Teraz zaczynam lubic gumki, bo już zeby mniej bola
Stary 2006-11-26, 16:59   #1038
Asia088
Przyczajenie

GG do Asia088

Nosiłam aparat przez 2 lata tylko na górze, miałam ściągnięty pod koniec czerwca. Samo zdejmowanie było dość nieprzyjemne, jak gdyby ktoś chciał Ci wyrwać zęby ale trwa to tylko kilka sekund więc nie ma się czym martwić i nie boli poóźniej. Po zdjęciu miałam zrobioną takią miarkę z zębów na tą wkładkę którą nosiłam przez 3 msc. i ściągałam do jedzenia. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do braku aparatu ale nic mnie nie bolały zęby po zdjęciu więc było ok.
Asia088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 17:22   #1039
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez thaitii Pokaż wiadomość
Ja mogę troszkę opowiedzieć w miarę pamięci, bo to już było pare miesięcy temu A więc wygląda to tak. Ortodonta wkłada druciki w łuk (bezbolesne). Później następuje najgorsza część, nieprzyjemna, ale trwa kilka sekund, wtedy gdy ortodonta bierze szczypce i ciągnąc za pierścienie odrywa aparat od zębów. Ale to oczywiście ból do przeżycia, nie martw się Następnie następuje czyszczenie zębów- piłowanie, wiercenie (też nie boli). A z tyłu na zębach ortodonta przykleja drucik- dla utrzymania efektu prostowania. Jeśli miałaś aparat na górze, to jeszcze pobiorą Ci miarkę na aparat taki zdejmowany i będziesz go musiała nosić na noc Zabieg trwa ok. 30 minut Więc nie martw się tak To naprawdę nie jest takie złe na jakie wygląda

Drucik w ŁUK? Jaki łuk??!!
Brrr... Aż ciarki po mnie przeszły. Nie spodziewałam się czegoś tak okropnego.
Drucika na stałe nie będę mieć, na noc będę nosić takie przeźroczyste nakładki.
Już brała mi na niego "wymiary' na poprzedniej wizycie .

Chyba będę jeść codziennie krówki (przy szamaniu takiej jednej, ciągnącej się pierścień sam wypadł).

Nie wyobrażam sobie, żeby mi miała odrywać w ten sposób wszystkie zamki, tym bardziej chyba nie miałaby jak, bo jednego pierścienia na górze nie mam .

IraKlara

Juz od samego początku jak nosiłam aparat między zębami pojawiał się brązowy nalot. Strasznie się tym denerwowałam, ale ona uspokoiła mnie, że on nie powstał ze względu na niewłaściwą higienę, tylko ze względu na ślinę, która się między zamkami znajduje w większej ilości.

No i mnie tym uspokoiła. W kilku miejscach, a w szczególności między zębami mam białe przebarwienia, ale ona mówi, że nic tam nie ma ;/

Zobaczymy, czy to się potem usunie...

Stary 2006-11-26, 19:57   #1040
thaitii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość

Drucik w ŁUK? Jaki łuk??!!
Brrr... Aż ciarki po mnie przeszły. Nie spodziewałam się czegoś tak okropnego.
Drucika na stałe nie będę mieć, na noc będę nosić takie przeźroczyste nakładki.
Już brała mi na niego "wymiary' na poprzedniej wizycie .

Chyba będę jeść codziennie krówki (przy szamaniu takiej jednej, ciągnącej się pierścień sam wypadł).

Nie wyobrażam sobie, żeby mi miała odrywać w ten sposób wszystkie zamki, tym bardziej chyba nie miałaby jak, bo jednego pierścienia na górze nie mam .
To nie jest takie okropne jak się wydaje Po prostu między zamkami w aparacie masz druty,a ortodonta przekłada przez te druty takie cienkie druciki Nie jest takie straszne jak brzmi A zamki i tak jakoś musi Ci oderwać Ale to kilka sekund. Naprawdę, nie martw się tak, będzie dobrze
Stary 2006-11-26, 20:28   #1041
pa-ti
Raczkowanie

U mnie zdejmowanie aparatu troszke inaczej wygladalo... Orto.zdjela gumeczki , lancuszki , pozniej wyjela łuki nastepnie odrywala zameczki a pozniej zdejmowala pierscienie (uuu,, myslalam, ze zeby mi wyrwie :P ), wyczyscila mi zabki. Na nastepnej wizycie mialam robiony wycisk na retajnery no i to tyle... Nie bylo tak zle... pozdrawiam
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-27, 21:16   #1042
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
To nie jest takie okropne jak się wydaje Po prostu między zamkami w aparacie masz druty,a ortodonta przekłada przez te druty takie cienkie druciki Nie jest takie straszne jak brzmi A zamki i tak jakoś musi Ci oderwać Ale to kilka sekund. Naprawdę, nie martw się tak, będzie dobrze

Już od pół roku nie mam drutu między zamkami To chyba będzie musiała jakoś inaczej sobie poradzić

Najbardziej boję się tego, że mi zamki przy odrywaniu wpadną do gardła....

Stary 2006-11-27, 21:23   #1043
truskava
Zakorzenienie

bylam dzis na kolejnej wizycie. i orto zrobila mi odlew i zapisala na kolejna wizyte 28 grudnia na zalozenie gumek separacyjnych, zeby 8 stycznia zalozyc juz aparat przez te gumki ponoc zeby bardzo bola(???), wiec cos czuje ze nie bede sie dobrze bawila na sylwestrze! buuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-28, 06:29   #1044
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
bylam dzis na kolejnej wizycie. i orto zrobila mi odlew i zapisala na kolejna wizyte 28 grudnia na zalozenie gumek separacyjnych, zeby 8 stycznia zalozyc juz aparat przez te gumki ponoc zeby bardzo bola(???), wiec cos czuje ze nie bede sie dobrze bawila na sylwestrze! buuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!
To sprawa indywidualna, mnie wcale tak bardzo nie bolało, więc nie masz się co martwić na zapas
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-28, 09:30   #1045
asiak:)
Przyczajenie

witam no jak pisałam mam ten hyrax:/ no juz sie przyzwyczailam choc mówie jeszcze nie wyraznie, tez tak mieliscie ze nie mozecie powiedziec "ki" np kanapKI, bo ja nie moge i mnie nazywaja amerykanka:P hehehe.no i to jedzenie osadzajace sie na tym drucie:/ ale jakos daje rade jeszcze 3 miesiace:/ pozdrawiam
asiak:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-28, 11:17   #1046
haniap
Raczkowanie

nosze aparat od 2 lat i za jakiś czs będę musiała się z nim rozstać, coraz częściej spotykam ludzi którzy przeszli leczenie ortodoncyjne aparatem stałym i większość z nich mówi że wada im powraca po leczeniu nawet wtedy kiedy ściśle przestrzegali wskazówek orto (mowa o aparacie ruchomym po ściągnięcu stałego) jestem tym totalnie załamana bo rozmawiałam o tym z moją orto i jakoś ta rozmowa mnie nie uspokoiła, bo mam chodzące dowody że tak się dzieje. Może któraś z was o tym słyszał?

Dziewczyny a co z przebarwieniami po zamkach jak zjednolicić kolor zębów po ściągnięciu aparatu?
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-28, 14:38   #1047
paulagwiazda
Wtajemniczenie

błache pytanie me, ale jednak je zadam : Jaki kolor gumeczek mam założyć tym razem?? Jadę w czwartek do orto, będę miała zakładany aparacik na górze i zmieni mi drucik na dole Pytam się o te gumeczki, bo ja sama u ortodontki nie umiem się w kilka sekund zdecydować jaki kolorek tym razem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-28, 14:46   #1048
thaitii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez haniap Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co z przebarwieniami po zamkach jak zjednolicić kolor zębów po ściągnięciu aparatu?
Ja nie miałam żadnych przebarwień. To chyba zależy od tego, ile kto dba o higienę
Stary 2006-11-29, 11:39   #1049
haniap
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie miałam żadnych przebarwień. To chyba zależy od tego, ile kto dba o higienę

ja na szcęście nie mam problemów z higeną co potwierdza mi moja orto ale możliwość przebarwień niestety istnieje
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-29, 13:45   #1050
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

asiak kanapki jakoś normalnie mówię

Paula różyyyyk

a co do przebarwień, to chyba zwykły dentysta pomoże
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości