Rasowy=Rodowodowy - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-04, 14:01   #3151
O La La
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Ciekawe czy do mnie doszła wiadomośc z tablicy.pl ? Później sprawdzę.

No to dobrze ze chociaz tablica...bo wczoraj już wiadomościach słyszałam ze mimo zakazu-handelek na bazarkach kwitnie hmm.

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 14:31   #3152
klaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez O La La Pokaż wiadomość
Ciekawe czy do mnie doszła wiadomośc z tablicy.pl ? Później sprawdzę.

No to dobrze ze chociaz tablica...bo wczoraj już wiadomościach słyszałam ze mimo zakazu-handelek na bazarkach kwitnie hmm.

Mamy dopiero 4 stycznia. Już i tak się trochę wieść rozniosła o tej ustawie, a psiarze z wielką chęcią przystąpili do zgłaszania ogłoszeń. Od czegoś trzeba w końcu zacząć, może dzięki tej ustawie uda się w przyszłości wprowadzić nowe, bardziej szczegółowe regulacje.
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 14:51   #3153
winogronek
Wtajemniczenie

Mnie rozłożył na łopatki reportaż "Uwagi" gdzie mężczyzna z fundacji ratującej zwierzęta chciał wyciągnąć ze schroniska (w którym pozostało jeszcze 600 innych psów) jednego schorowanego psa, cytował policjantowi ustawę, a owy policjant nadal zabraniał mu wejścia na teren schroniska i zabrania psa. To jest masakra ... psa udało się wyciągnąc ale dopiero jak poszli z kamerą do przełożonego. Jak władze mają w nosie los zwierząt a ich wiedza na temat prawa jest minimalna to nadal będzie jak było.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 15:40   #3154
Merys
Zakorzenienie

Winogronku, niestety tacy też się zdarzają, niektórzy policjanci sami nie lepiej traktowali swoje psy...

52 psy zostały wyciągnięte, z pseudo...
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,1...j_hodowli.html

Zdjęcia:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/51,35153,10910569.html?i=1

To jest po prostu koszmar...
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 15:50   #3155
klaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Winogronku, niestety tacy też się zdarzają, niektórzy policjanci sami nie lepiej traktowali swoje psy...

52 psy zostały wyciągnięte, z pseudo...
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,1...j_hodowli.html

Zdjęcia:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/51,35153,10910569.html?i=1

To jest po prostu koszmar...

Było to też dzisiaj rano na onecie. Ja bym na to patrzyła optymistycznie- kolejna pseudo zlikwidowana

Mam wrażenie, że teraz bardziej też się nagłaśnia akcje tego typu niż np. 5 lat temu. A to też dobrze.

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Mnie rozłożył na łopatki reportaż "Uwagi" gdzie mężczyzna z fundacji ratującej zwierzęta chciał wyciągnąć ze schroniska (w którym pozostało jeszcze 600 innych psów) jednego schorowanego psa, cytował policjantowi ustawę, a owy policjant nadal zabraniał mu wejścia na teren schroniska i zabrania psa. To jest masakra ... psa udało się wyciągnąc ale dopiero jak poszli z kamerą do przełożonego. Jak władze mają w nosie los zwierząt a ich wiedza na temat prawa jest minimalna to nadal będzie jak było.
Tutaj też trochę optymizmu- sprawa znalazła wydźwięk w mediach, telewizje ogląda sporo ludzi, a nie od dziś wiadomo, że media mają ogromny wpływ na kształtowanie poglądów społeczeństwa. Im więcej nagłaśnianych akcji, pokazywania tego, że kupując zwierzaka bez rodowodu bardzo często wspiera się rozmnażalnię tym więcej ludzi zacznie do kwestii sprawienia sobie psiaka podchodzić bardziej wnikliwie.

Mało kto z osób nie interesujących się psami wie o tym, że istnieje coś takiego jak pseudohodowla,a dla nich osoba kupująca psa z dobrej hodowli to snob.

Inna sprawa- jest zatrzęsienie hodowli, w których mioty są nawet 3-4 razy w roku (i co z tego, że po innych sukach- kto jest w stanie odchować porządnie tyle szczeniąt jednocześnie zapewniając ich matkom odpowiednią opiekę?) albo takich, w których suka ma po prostu zrobioną hodowlankę i potem rodzi sobie co rok. Zero badań, zero stawiania sobie przez hodowcę jakiś wyższych celów niż zwykłe rozmnażanie psa. A niech już sobie nawet rozmnaża, ale niech nie żąda za szczenięta po takiej suce kwoty od 1000 zł w górę.
Stary 2012-01-04, 16:24   #3156
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
O taaaak ! Mnie też to rozwaliło Jak na to patrzyłam wręcz chciałam znaleźć się tam na miejscu...massssakra!

Tylko tyle ze dopiero 4 stycznia zobaczymy co będzie np. za m-c? Wtedy pewnie będzie można więcej coś powiedzieć...

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2012-01-05, 11:01   #3157
seidhee
Raczkowanie

Pseudohodowcy histeryzują: piszą jakieś petycje, na portalu "stop pseudohodowcom" nagle objawiło się ich kilku i ogłaszają swoje oburzenie... Ciekawe, co z tego wyniknie. Niestety dopóki nie ma (a czy w ogóle będą?) jakiś przepisów wykonawczych do tej ustawy, to nie wiadomo, czy odniesie ona jakiś skutek. Z tego co widzę na portalach ogłoszeniowych, to każdy portal interpretuje to sobie inaczej.
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-05, 11:23   #3158
Garadiela
Zadomowienie

jasne bo im pieniazki uciekna
Na blogu tablicy wielkie oburzenie lacznie z porownywaniem ludzi do psow i ograniczaniem praw obywatelskich:coj est:
Paranoja

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-05, 11:25   #3159
Merys
Zakorzenienie

Nic z tego nie wyniknie, bo to jest śmiech na sali, interes im się sypie, to jest wielki lament i żal.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-06, 10:22   #3160
lapinne
Zadomowienie

ciekawe czy teraz zarejstrowani hodowcy wyjda bardziej do klienta...

bo szczerze mowiac ceny za szczenieta rodowodowe sa glownym motorem napedzajacym pseudohodowle.

ja rozumiem to, ze nie kazdy chce dawac 3000 za szczenie i wielkokrotnie o tym pisalam.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-06, 10:40   #3161
seidhee
Raczkowanie

Kocięta rodowodowe (niehodowlane) kosztują 1000-1500 zł, czasem nawet 800zł, a kocie pseudo wręcz kwitnie, więc to nie tylko cena...
(Wiem, że ciebie to nie interesuje, ale może kogoś innego zainteresuje )

Btw. jeśli kogoś nie stać, żeby uzbierać i zapłacić te jakieś średnio 1200zł za kota, to mam wątpliwości, czy stać go na właściwe utrzymanie, akcesoria, weta itp.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-06, 10:45   #3162
lapinne
Zadomowienie

przecietne rodowodowe szczenie kosztuje wiecej mimo ze nie jest warte swojej ceny.
Stary 2012-01-06, 13:23   #3163
milkanika
Rozeznanie

są też tanie szczeniaki, więc nie rozumiem, ja dałam radę kupić i jeśli ktoś chce psa dla siebie i zależy mu,to na pewno znajdzie,zresztą jest też pełno do adopcji,
ale jak zwykle "wielka sędzina" stwierdza,że nie ma psów,są same ble i fee, fajne podejście,
nie wiem może w innym świecie żyje ale u nas jest dużo psów w takiej cenie
i co to znaczy pies nie warty swojej ceny,może jakiś przykład?
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-06, 14:55   #3164
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
ciekawe czy teraz zarejstrowani hodowcy wyjda bardziej do klienta...

bo szczerze mowiac ceny za szczenieta rodowodowe sa glownym motorem napedzajacym pseudohodowle.

ja rozumiem to, ze nie kazdy chce dawac 3000 za szczenie i wielkokrotnie o tym pisalam.

Ja myslę ze trzebaby zadać i odpowiedziec na pytanie-dlaczego szczenieta z zarejestrowanych Hodowli są a tak drogie (dla każdego ta cena ma swoją wartość).
Zgadzam się z Tobą że tylko i wyłącznie ceny szczeniąt z R napędzały pseudo-nie wiem czy dałoby się coś z tym zrobić,ale może możnaby pomyśleć aby opuścić trochę ceny-ja wiem o tym że można psa z R kupić za 800 zł nawet tzw. peta!Nie nadającego się na wystawy,majacego jakieś wady np. umaszczenia...Tylko to ze kupimy psa za R "tańszego" właśnie np. za te 800 zł nie zmienia faktu że wydatek na niego w przyszłości będzie taki sam mniej więcej jak na psa za którego dalibyśmy te 3000 zł nie biorąc już pod uwagę wydatków nie przewidzianych typu nagła choroba psa,koszty zwiazane z leczeniem itp.

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2012-01-06, 16:26   #3165
lapinne
Zadomowienie

takie myslenie, ze PET to pies z wada tez napedza pseudo az milo.

bo przecietne szczeniaki, ktore nie maja wad zgryzu ani wad umaszczenia i maja dwa jajka to nie sa szczenieta SHOW.
szczenie show quality za granica kosztuje naprawde sporo forsy.

sama mam w domu importa z genialnym rodowodem, szczenie show. wiem, ile taka zabawa kosztuje.

w polsce nie kupie psa juz nigdy. dlatego, ze nie zycze sobie byc oszukiwana. u nas co ma zeby i dwa jajka nie jest petem. a nie tak powinno byc.
Stary 2012-01-06, 22:31   #3166
phony
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
są też tanie szczeniaki, więc nie rozumiem, ja dałam radę kupić i jeśli ktoś chce psa dla siebie i zależy mu,to na pewno znajdzie,zresztą jest też pełno do adopcji,
ale jak zwykle "wielka sędzina" stwierdza,że nie ma psów,są same ble i fee, fajne podejście,
nie wiem może w innym świecie żyje ale u nas jest dużo psów w takiej cenie
i co to znaczy pies nie warty swojej ceny,może jakiś przykład?
Tanie szczeniaki są po nieprzebadanych rodzicach. Taka prawda. Bo nie kupisz labradora z rodowodem za 500 zł, taka cena od razu budzi podejrzenia.

Większość hodowli i ZK w Polsce to jeden wielki bubel. Szczyt chamstwa żądać 1000 zł za szczenię po matce, która ma po prostu zrobioną hodowlankę i nawet nie jest przebadana pod kątem takich podstawowych chorób jak dysplazja czy MDV.

Co z tego, że rodzice bywają na wystawach skoro szczenięta wcale mogą nie być lepsze od tych z nielegalnej hodowli,a kosztować 2/3 razy więcej?

Dajmy na to, że mam do wyboru:

Szczenię nr 1, z hodowli zarejestrowanej w ZK, matka ma hodowlankę, rodzi każdego roku (żeby to nie łamać regulaminu), ojciec dobierany jest na zasadzie "pierwszy z brzegu, wizualnie ładny", zero badań na choroby genetyczne, zero powtórek tych badań, nie mówiąc już o badaniach szczeniąt z poprzednich miotów, szczenięta oczywiście zaszczepione itd. Cena oscylująca w granicach 1000 zł.

Szczenię nr 2, od znajomej znajomego, która ma sukę i postanowiła ją rozmnożyć z psem kolegi męża. Szczenięta zaszczepione itd. Cena w granicach 500 zł.

Nie wiem, jak dla mnie bardziej opłaca się kupić tańsze szczenię. Za to 500 zł mam już dwa 10-kg worki karmy super premium.

Nie popieram nielegalnych hodowli, ale zgadzam się z lapinne- cena rodowodowych psów w Polsce to jakiś kosmos i zupełnie nie odzwierciedla rzeczywistej "wartości" psa.

Edytowane przez phony
Czas edycji: 2012-01-06 o 22:33
phony jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-07, 09:38   #3167
lapinne
Zadomowienie

w miocie wiekszych ras jest czesto i po 12 szczeniat. wsrod tych szczeniakow sa szczenieta doskonale rokujace, szczeniaki przecietne i czasem szczenieta z jakimis tam wadami. ceny za te szczeniaki powinny byc zroznicowane, bo ich wartosc rynkowa jest po prostu inna.

sama mam w domu suke przecietna, ktora jest moim ukochanym psem, ma rewelacyjny charakter i super predyspozycje uzytkowe. suka ta nie bedzie rozmnazana.

mam tez suke, ktora zostala kupiona za granica jako szczenie show quality. ma rewelacyjny rodowod, eksterier jak na 5miesieczne szczenie powalajacy. ona bedzie miec dzieci.

nie mam zamiaru w mojej hodowli robic "przecietnych skojarzen". chce miec szczeniaki rzadko, ale tylko z kryc najwyzszej jakosci.
to jest moja pasja, zdaje sobie sprawe z kosztow.

jednoczesnie nie zamierzam oszukiwac nabywcow, ze wszystkie szczenieta to sa nie wiadomo jak wybitni przedstawiciele rasy. to jest po prostu niemozliwe. a ci "przecietni" przedstawiciele rasy beda odpowiednio mniej kosztowac niz wybitni bracia i siostry.

u nas w polsce czesto jedzie sie po najmniejszej linii oporu-hodowlanka, szczeniaki co roku, na maksa przecietne krycia.
a ciezko jest kupic szczenie w cenie 1000-1200. wszystkie kosztuja od 1500 (i to rzadko) w gore i sa "wybitne", za granica okresla sie hodowcy jakie chce sie szczenie, hodowcy nie maja problemow ze sprzedaza tanszych szczeniat. wiedza, ze tansze przecietne szczeniaki sa potrzebne.
w polsce zeby cos bylo tansze to musi miec krzywe zeby, laty nie tam gdzie trzeba albo kiepski zgryz. a jesli ja chce miec szczenie z normalnym zgryzem, poprawnym umaszczeniem i dwoma jajkami, ale nie zalezy mi na wystawach albo np nie jestem jeszcze zdecydowana, bo to pierwszy pies, to juz dostaje scieme, ze to super piekny szczeniak (bo wszystkie w miocie takie sa) i musze placic 2000 jak nie wiecej za przecietnego psa, ktory na ringach zagranicznych dostalby co najwyzej ocene dobra.
Stary 2012-01-07, 12:44   #3168
seidhee
Raczkowanie

Jest sporo racji w tym co piszesz, ale z drugiej strony mnie się wydaje, że 2k za rasowego psa - zdrowego, zsocjalizowanego i z przebadanej hodowli to owszem sporo, ale nie jest to kosmiczna kwota, biorąc pod uwagę koszt przyzwoitego utrzymania psa średniej czy dużej rasy. Nie wiem, czy obniżanie ceny to jest akurat dobra droga. Dla mnie ideałem byłoby, gdyby wszystkie zwierzęta były drogie i stosunkowo trudno dostępne. Zwierzak w domu to powinien być przywilej, a nie prawo. Jak komuś naprawdę zależy, to niech uzbiera. A jak nie może uzbierać, to niech się lepiej zastanowi co będzie, jak się zwierzęciu coś przytrafi, np. choroba czy wypadek.
Stary 2012-01-07, 14:34   #3169
O La La
Rozeznanie

Lapinne co prawda nie wiem na jakiej podstawie sądzisz że nie kupisz już nigdy psa z polskiej hodowli?Może akurat tak trafiłaś? Znam dużo osób mającyych psy z polskich hodowli po naprawdę ładnych rodzicach i szczenieta są niczego sobie są psami wystawowymi itp.

Według mnie podtswą w wyborze psa z hodowli i wydanie na niego 2500 zł to rzecz wiedzy,nie można tylko i wyłącznie liczyć na to ze hodowca powie nam cała prawdę-w głowie tez trochę trzeba mieć,bo niestety ale w PL próbuje się oszukiwac na kazdym kroku-i to akurat popieram!

Tylko wg mojej opinii Polska jest (dość) na tyle biednym krajem,że chyba najpierw należałoby zacząć od czego innego a dopiero później od wydawania na psy po 2500 zł.

Z tym że psa powinni miec tylko nielicznie rownież się nie zgodzę niby dlaczego? Dlaczego znów koniecznie z jakiegoś powodu ma być podział na biednych i bogatych-chyba nie o to chodzi,prawda?
Niedość że niektórzy oceniają po wygladzie to jeszcze teraz zacznie się ocenianie po psie??? A nie jeden biedniejszy traktuje swojego psa lepiej niż ten co wydał na psa 2500 zł-taka prawda,ale to już inny temat!

"Mam serce dla zwierząt"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-07, 16:16   #3170
milkanika
Rozeznanie

jak dobrze,że w mojej rasie jest dużo sensownych hodowców, nawet są i tacy którzy badania na SM zrobili,co w Polsce jest bardzo trudne,
no i są też psy tańsze,
a jeśli ktoś robi aferę,że trudno o psa za kilka stów, to proszę najpierw strajkować przed weterynarzami albo producentami karm, bo by zrobić badania, coroczne, szczepić,odrobaczać, badać sunie w czasie ciąży i wezwać weterynarza na poród, bądź odpowiednio żywić w trakcie itp itd to więcej trzeba kasy na to,nie wspominając o kasie dla zk i chipach,
a jeśli ktoś ma psa doskonałego,to tylko pogratulować, hmm nie myślałam,że takie psy istnieją,no cóż,
ja tam na szczęście mam od kogo w Polsce kupić psa,może dlatego,że nie wierze w psy doskonałe,super,hiper

phony,ja w życiu bym nie kupiła psa za 500 zł, bo to podejrzana cena nawet za psa,
znajoma miała labki za 1000 zł i widzę niektóre z nich często i są bardzo fajnymi psami i gdybym chciała labka,to chętnie bym od niej wzięła, bo widziałam jak się nimi zajmowała i znam tą suczkę,

serio trochę ten watek zaczyna przypominać to, o czym mówią zwolennicy pseudo ...
Stary 2012-01-07, 16:21   #3171
phony
Wtajemniczenie

Cytat:
Znam dużo osób mającyych psy z polskich hodowli po naprawdę ładnych rodzicach i szczenieta są niczego sobie są psami wystawowymi itp.

Ja znam dużo osób mających psy z tych tzw. "miękkich" pseudohodowli (tj. nie nastawionych na masowy zysk tylko rozmnażających sukę, bo "raz mogłaby mieć szczeniaki") i na pierwszy rzut oka gdy stanie taki nierodowodowy koło rodowodowego naprawdę nie widać różnicy. Może sędzia kynologiczny by się czegoś dopatrzył. Dlaczego więc mam płacić 1500 zł za psa z rodowodem jeśli takiego samego może mieć za kwotę 3x niższą? Dlaczego mam wydzwaniać do masy różnych hodowli i szukać PETa (pomijając już fakt, że może nie chcę psiaka z jakimiś wadami), skoro mogę mieć zdrowe, normalne szczenię które wyrośnie na psa wyglądającego na oko identycznie jak te z encyklopedii ras.

To, że pies jest wystawowy nie oznacza, że jest rzeczywiście "niczego sobie". Ludzi mają okropną skłonność popadania w samouwielbienie, pies dostanie kilka(naście) pozytywnych ocen i taka osoba jest już w 7 niebie myśląc sobie "oj jakiego to ja mam czempiona, szczeniaki po nim to za minimum dwa i pół koła", zero jakiegokolwiek rozróżnienia, no w ostateczności suki za 2600, a psy za 2400.

Żeby nie było najazdów- próbuję jedynie przedstawić punkt widzenia masy ludzi kupujących taniej psiaki bez rodowodu

Dla mnie cena 1000 zł jest równie podejrzana jak cena 500, 1500, 2000 zł. Jakakolwiek cena wyższa niż 100 zł jest dla mnie podejrzana bo nie mam zamiaru płacić za psa, którego rodzice nie są nawet przebadani, nie mówiąc już o jak najczęstszym kryciu i wybieraniu psów do krycia na chybił trafił.

Nie twierdzę, że w Polsce są same złe hodowle produkujące mase beznadziejnych wystawowo szczeniąt. Chodzi mi tylko o to, że przeciwnicy pseudohodowli popadają w przesadę, która objawia się ciągłym wywyższaniem zarejestrowanych hodowli i rodowodowych zwierząt przy jednoczesnym wylewaniu wiadra pomyj na rozmnażaczy. Tymczasem w samym ZK też się dzieją takie rzeczy, że można się za głowę złapać.

Edytowane przez phony
Czas edycji: 2012-01-07 o 16:29
phony jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-07, 19:47   #3172
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Lapinne co prawda nie wiem na jakiej podstawie sądzisz że nie kupisz już nigdy psa z polskiej hodowli?Może akurat tak trafiłaś? Znam dużo osób mającyych psy z polskich hodowli po naprawdę ładnych rodzicach i szczenieta są niczego sobie są psami wystawowymi itp.

Według mnie podtswą w wyborze psa z hodowli i wydanie na niego 2500 zł to rzecz wiedzy,nie można tylko i wyłącznie liczyć na to ze hodowca powie nam cała prawdę-w głowie tez trochę trzeba mieć,bo niestety ale w PL próbuje się oszukiwac na kazdym kroku-i to akurat popieram!

Tylko wg mojej opinii Polska jest (dość) na tyle biednym krajem,że chyba najpierw należałoby zacząć od czego innego a dopiero później od wydawania na psy po 2500 zł.

Z tym że psa powinni miec tylko nielicznie rownież się nie zgodzę niby dlaczego? Dlaczego znów koniecznie z jakiegoś powodu ma być podział na biednych i bogatych-chyba nie o to chodzi,prawda?
Niedość że niektórzy oceniają po wygladzie to jeszcze teraz zacznie się ocenianie po psie??? A nie jeden biedniejszy traktuje swojego psa lepiej niż ten co wydał na psa 2500 zł-taka prawda,ale to już inny temat!

nie kupie psa z polskiej hodowli, bo nie pochwalam miotow co rok u jednej suki. nie pochwalam tez mnozenia suki po 4 czy 5 razy.

moje psy nie sa i nigdy nie beda dla mnie zrodlem zrobku.

jasne-tez mam "niczego sobie" psa z polskiej hodowli.
i co z tego?

nigdy wiecej.
Stary 2012-01-07, 21:05   #3173
esfira
Zakorzenienie

Nowy Rok, nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt i co? nowy rodzaj ogłoszeń w internecie: oddam pieski za darmo (plus zwrot kosztów karmy i szczepień) czyli jakieś 800zł łącznie zaskakuje mnie pomysłowość ludzi, ale mam wrażenie, że część potencjalnych nabywców się zorientuje, że coś tu chyba śmierdzi, skoro niby za darmo, ale trzeba płacić i w ogóle

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-07, 22:01   #3174
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Nowy Rok, nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt i co? nowy rodzaj ogłoszeń w internecie: oddam pieski za darmo (plus zwrot kosztów karmy i szczepień) czyli jakieś 800zł łącznie zaskakuje mnie pomysłowość ludzi, ale mam wrażenie, że część potencjalnych nabywców się zorientuje, że coś tu chyba śmierdzi, skoro niby za darmo, ale trzeba płacić i w ogóle
jeśli chodzi o allegro to jest to niezgodne z 4 pkt regulaminu
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 20:49   #3175
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Ja znam dużo osób mających psy z tych tzw. "miękkich" pseudohodowli (tj. nie nastawionych na masowy zysk tylko rozmnażających sukę, bo "raz mogłaby mieć szczeniaki") i na pierwszy rzut oka gdy stanie taki nierodowodowy koło rodowodowego naprawdę nie widać różnicy. Może sędzia kynologiczny by się czegoś dopatrzył. Dlaczego więc mam płacić 1500 zł za psa z rodowodem jeśli takiego samego może mieć za kwotę 3x niższą? Dlaczego mam wydzwaniać do masy różnych hodowli i szukać PETa (pomijając już fakt, że może nie chcę psiaka z jakimiś wadami), skoro mogę mieć zdrowe, normalne szczenię które wyrośnie na psa wyglądającego na oko identycznie jak te z encyklopedii ras.

To, że pies jest wystawowy nie oznacza, że jest rzeczywiście "niczego sobie". Ludzi mają okropną skłonność popadania w samouwielbienie, pies dostanie kilka(naście) pozytywnych ocen i taka osoba jest już w 7 niebie myśląc sobie "oj jakiego to ja mam czempiona, szczeniaki po nim to za minimum dwa i pół koła", zero jakiegokolwiek rozróżnienia, no w ostateczności suki za 2600, a psy za 2400.

Żeby nie było najazdów- próbuję jedynie przedstawić punkt widzenia masy ludzi kupujących taniej psiaki bez rodowodu

Dla mnie cena 1000 zł jest równie podejrzana jak cena 500, 1500, 2000 zł. Jakakolwiek cena wyższa niż 100 zł jest dla mnie podejrzana bo nie mam zamiaru płacić za psa, którego rodzice nie są nawet przebadani, nie mówiąc już o jak najczęstszym kryciu i wybieraniu psów do krycia na chybił trafił.

Nie twierdzę, że w Polsce są same złe hodowle produkujące mase beznadziejnych wystawowo szczeniąt. Chodzi mi tylko o to, że przeciwnicy pseudohodowli popadają w przesadę, która objawia się ciągłym wywyższaniem zarejestrowanych hodowli i rodowodowych zwierząt przy jednoczesnym wylewaniu wiadra pomyj na rozmnażaczy. Tymczasem w samym ZK też się dzieją takie rzeczy, że można się za głowę złapać.
Kupując psa musimy pamiętać, że jest to zakup na lata. Dobry hodowca nie patrzy na psa zarobkowo, tylko zwraca uwagę na to, aby piesek trafił do dobrego domu. Jednak z drugiej strony jeśli stosuje dobrą karmę, wykonuje wszystkie badania, daje wyprawkę, szczepi itp.

Kiedyś miałam sunie z pseudohodowli. Krzyżowane rodzeństwo, matka z synem.

Koniec końcy moja sunia w wieku 3ech lat miała zwapnienie kręgosłupa jak pies w wieku 18tu lat.

Więc jeśli ktoś się mnie zapyta czy kupię szczeniaka z rodowodem, zawsze odpowiem TAK. Jednak rodowód to nie wszystko - trzeba jeszcze sprawdzić hodowlę. Sam wybór hodowli zajął mi teraz ponad miesiąc czasu. Aż byłam pewna.

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 21:13   #3176
phony
Wtajemniczenie

No wiadomo ja mam w planach kupić za kilka lat cavisia i przeraża mnie to, że w tak wielu hodowlach odpuszczają sobie badania serca, a jak je robią to tylko raz.
Poza tym- ciężko jest mi znaleźć hodowlę, w której suka nie rodzi co rok
Tak samo reproduktory- zauważyłam, że prawie same młode psy, zaledwie 3-letnie...a co z tymi powyżej 4/5 roku życia?
Drażni mnie też bardzo brak dokumentacji co do poprzednich miotów. Uważam, że w każdej umowie sprzedaży powinien być pkt zobowiązujący nabywcę szczeniaka do wykonania określonych badań pod kątem chorób genetycznych po osiągnięciu przez psiaka określonego wieku. Gdyby takie informacje były zamieszczane na stronach internetowych, razem ze skanami badań, miałabym większe zaufanie do danego hodowcy.

Mi nie zależy na jakimś niesamowitym kryciu, ale chciałabym dać pieniądze osobie, która do hodowli podchodzi poważnie.
Stary 2012-01-08, 21:52   #3177
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
No wiadomo ja mam w planach kupić za kilka lat cavisia i przeraża mnie to, że w tak wielu hodowlach odpuszczają sobie badania serca, a jak je robią to tylko raz.
Tak samo reproduktory- zauważyłam, że prawie same młode psy, zaledwie 3-letnie...a co z tymi powyżej 4/5 roku życia?
Drażni mnie też bardzo brak dokumentacji co do poprzednich miotów. Uważam, że w każdej umowie sprzedaży powinien być pkt zobowiązujący nabywcę szczeniaka do wykonania określonych badań pod kątem chorób genetycznych po osiągnięciu przez psiaka określonego wieku. Gdyby takie informacje były zamieszczane na stronach internetowych, razem ze skanami badań, miałabym większe zaufanie do danego hodowcy.

Mi nie zależy na jakimś niesamowitym kryciu, ale chciałabym dać pieniądze osobie, która do hodowli podchodzi poważnie.
Otóż to. Badania serca i wszystkie inne.
Moim marzeniem by było, aby hodowcy gdy szczenięta wchodzą w wiek, gdy wędrują do nowych domów, przechodziły badania krwi i kału.
Bo ja np mojemu Leonowi (od trzech dni u nas ) teraz przeprowadzam te badania.
Nie oznacza to, iż jeśli się okaże że ma złe wyniki to go oddam. Bo na to już za późno Jednak jeśli wykażą jakieś nieprawidłowości pomoże mi to nakierować jego żywienie i dalsze medyczne postępowanie ( szczepienia, odrobaczenia itp) na właściwą drogę.

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-08, 21:58   #3178
milkanika
Rozeznanie

Cytat:

oo to jest kilka fajnych hodowli, no i też wiele z nich bada oczy,serce, niektóre też robią badania na SM,
sama znam hodowle koleżanek, które przed kryciem zrobiły badania,
ja też z moją niedługo idę, mimo,że pies "sportowy" i niepokojących objawów odpukać brak ale co na papierze i zbadane to jednak jest potwierdzone,
na forum rasy jest spis psów przebadanych
Stary 2012-01-08, 22:59   #3179
klaki
Zadomowienie

to ja się podczepie- moglabym prosic o namiary na priv? jaki to rejon Polski? bo też mnie ta rasa interesuje
Stary 2012-01-09, 09:32   #3180
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Nie, nie o to chodzi.
Chodzi o to, że jak ktoś z założenia ma oszczędzać na psie/kocie i ma go być nie stać na badania profilaktyczne i dobrą karmę, to nie nadaje się na właściciela zwierzęcia. Jasne, są osoby, które potrafią zrezygnować z nowych butów czy innych rzeczy, żeby zwierza nakarmić - ale takie osoby nie powinny mieć problemu z odłożeniem kasy na zakup. Jak nie potrafisz odłożyć stówki czy dwóch co miesiąc, to czym nakarmisz dużego psa? i za co pójdziesz z nim do weta?

Zresztą, to nawet nie o cenę chodzi, tylko o nadmiar zwierząt i ich powszechną dostępność "na każdą kieszeń"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości