|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Doberek
![]() Ależ jestem senna a dziś do 17 w pracy ![]() Idę na 18 do gina. Ciekawa jestem co mi powie Jeśli dostanę zwolnienie to będę rzadziej się pojawiac, z uwagi na gorszy dostęp do netu. Nie usuwajcie mnie z listy |
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj mój mąż pierwszy raz poczuł jak Mały miał czkawkę
A później siadł do swojej aplikacji w telefonie, która odlicza tygodnie i pisze tam na jakim etapie jest rozwój Maluszka itp. i pyta się mnie: "kochanie, leci Ci już jedzonko z piersi? Bo według mojego telefonu już powinno" Mam do Was pytanko. Czy u Was jest taka tradycja, że synkowi daje się drugie imię po tatusiu? Słyszałyście o tym? |
|
|
|
#3873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
alu hmmm imię po tatusiu.... wiesz co .. ja myślałam o tym aby dać dziecku drugie imię po moim tacie, także wiesz tradycja to jest ... ale ja znam taką, że pierwszemu synowi dawać na pierwsze imię imię po tatusiu (choć dla mnie to szlacheckie zboczenie )
|
|
|
|
|
#3874 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() slyszalam o tym, ale my sie nie bedziemy bawic w drugie imie, u nas gdyby byl chlopiec to mialby nawet pierwsze imie po tatusiu ![]() Moniq to ile masz tych pieknosci w domu? uwielbiam dogi niemieckie
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-01-10 o 09:38 |
|
|
|
|
#3875 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Dostépne w kolorze bialym lub naturalnego drewna. Wyglada na solidne(ogladalismy na zywo) i ma sporo miejsca na wszyskie potrzebne rzeczy.http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70153805/ Staniki zakupiam w factory w autlecie, duze przeceny. Mierzylam chyba z godzine tone stanikow, szlafrowko i koszul. W 1 staniku juz chodze, i jest super wygodny i swietnie biust podtrzymuje, wiec w sumie nawet jak mi cycuchy urosna, a tak sie stanie na pewno to wykorzystam z pewnoscia, a licze sie z tym, ze z 2 nowe i tak bede musiala zakupic z racji tego, ze trudno przewidziec jak duze beda piersi po porodzie, gdy zacznie sie produkcja mleczka hehe... W ogole na razie nie mam zadnych wyciekow, a moja siostra i kolezanki mialy. Moze jeszcze sie zacznie, wkladki laktacyjne mam wiec jestem przygotowana jakby cos ![]() Cytat:
Mysle, ze po porodzie takze bede staranniej dobierala potrawy, choc wiadomo, ze nie bede sobie mierzyla glukozy bez potrzeby. Dam znac jutro co i jak jak dowiem sie wiecej od pani diabetolog, bo sama jestem ciekawa dlaczego mialam cukier niski po parowkach i dzis po pierogach z kapusta Ide sie kapac i spaciu, bo wizyta przed poludniem. Kolorowych!!!Ps.Aguska, mam nadzieje ze zel i inne medykamnety zapisane przez ginka Ci pomoga i nie bedziesz juz musiala brac nic nowego |
||
|
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest jeszcze koncepcja, żeby dać po naszych dziadkach (czyli pradziadkach Małego), no ale jeden pradziadek od strony męża miał na imię Alfons, więc ten temat umarł od razu
|
|
|
|
|
#3877 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() O oddychaniu ogólnie dowiedziałam sie tyle ze musimy nauczyc oddychac sie brzuchem , tzn wdech -brzuch do przodu maksymalnie, wydech brzuch sie chowa, nie oddychamy klatka piersiowa. Przy wydechu (najlepiej ustami) mozna robi charakterystyczne chu chu chu jak na filmach )) mysle ze cos w tym oddychaniu moze byc bo mały po takich cwiczeniach szalał.Moze któras z was na codzien tak oddycha, ale zazwyczaj jednak jak oddychamy to klatka piersiowa. dzis powitały mnie oczywiscie zakwasy z reszta wcale sie nie dziwie![]() ja w spodniach troche pochodziłam bo jednak ten panel jak jest to cieplej w brzuszek i ja to w ogole staram sie ubierac zeby pecherza nie przeziebic, bo rok walczyłam z roznymi dziadostwami,ale tearz mimo ze spodnie materiałowe to mnie uciskaja, nie moge wnich swobodnie usiasc, getry sobie zamówiłam na all uzywane z H&M, zobaczymy, z tych sprzedawanych hurtowo to tak sie wlasnie spodziewam ze moga przeswitywac i byc cienkie. Co do imienia to my drugiego nie dajemy,u nas w rodzinie ostatnio uslyszalam o tradycji dawania drugiego jako jakiegos patrona swietego.
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoj to tak ladnie spytal, a moj jak mu powiedzialam ze chyyyyyba mi sie siara pojawia powoli to stwierdzil ze teraz robie sie krowka u nas w rodzinie nikt nie mial po ojcu /dziadku imienia ani pierwszego ani drugiego bylam na zakupkach spozywczych i czuje sie zmeczona ale kupilam sobie brezla z migdalami i wciagne go zaraz z mleczkiem pranie sie pierze, a ja poodpoczywam a pozniej wezme sie za prasowanie
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za kciuki
Wczoraj przyszło łóżeczko super zadowolona jestem ![]() aggga i mała kciuki za was i wasze dzidzie
|
#3880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niedawno gdzies wyczytalam ze jak malo czuejmy dziecko i sie martwimy (alternatywa gdy na przyklad slodkie nie zadziala) to nalezy sie polozyc na lewym boku i wlasnie tak gleboko oddychac, z tym ze nie tlumaczyli ze brzuchem ale musze przyznac ze po takim ''zwyklym'' ale glebokim i spokojnym oddychaniu moja cora sie wiecej tez ruszala ![]()
|
|
|
|
#3881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zabrał mnie od razu do sklepu i kupił nowy staniczek, bo stwierdził, że to niezdrowo tak mleczne bimbałki gnieść |
|
|
|
|
#3882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na razie dziękuje Bogu, że zszedł temat Oliwiera jak rok temu planowaliśmy dzieci i tak mówiliśmy, że będzie Oliwka Oliwierek i Ariel (pies) ale teraz jak zdała msobie sprawę, że jedyny Oliwier jakiego ja znam to Janiak i w dodatku kojarzy mi się strikte metro (żeby nie powiedzieć homo) sexualnie No to jakoś mi to nie pasuje Kłóciliśmy się aż w końcu jeden kolega powiedział, że to imię dla chłopaka jakoś nie pasuje :P i TZ odpuścił
|
|
|
|
|
#3883 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Doberek!
A ja wczoraj wieczorem mialam awarie Internetu i dopiero dzis rano udalo mi sie wyslac post, nie wspominajac juz o zaladowaniu jakiejkolwiek strony ![]() Sniadanko zjedzone, cukier zmierzony, teraz szykuje sie juz na wizyte u diabetologa i pewnie jakies zakupy po. A w midzyczasie opowiem Wam zabawna i jak dla mnie zenujaca sytaucje z udzialem mojej tesciowej. Otoz kilka dni temu przed weekendem postanowila upiec ciasto-sernik. Poniewaz kobieta miala zly humor, postanowilam ja troche zabawic rozmowa w kuchni i zaoferowac swoja pomoc, ale odmowila, wiec pozostala tylko rozmowa. W pewnym momencie zaczela snuc wywody o tym, jak to na wsiach ludzie ciasta pieka w ilosciach hurtowych, bo na wsiach taki zwyczaj, i ze sama wiem najlepiej, bo moja mama tez piecze duzo ciast!!! No poczulam sie oburzona takimi komentarzami. Co ma piernik do wiatraka zwlaszcza ze moi rodzice mieszkaja na takiej wsi, gdzie nawet zwierzat gospodarskich nie ma i w zasadzie sa to juz przedmiescia. Sprostowalam, ze moja mama po prostu piecze tyle, bo lubi, i robi to w wolnym czasie, a nie ze jakies wiejskie obyczaje jej to narzucaja. No ale mniejsza o to... Potem kobieta wymyslila, ze z ciastem wprosi sie do swojego starszego syna(mialo to nastapic za kilka dni), i go o tym nie uprzedzi.Sadzilam, ze zartuje, ale najblizsze dni pokazaly, ze nie. Sama zaprosila go na ciasto w piatek, i w ten sam wieczor zamierzala mu powiedziec ze sklada mu rewizyte w sobote, dnia nastepnego. Chlopak byl chyba z lekka zaskoczony, a jego dziewczyna juz miala plany na ten wieczor. Zostalismy z TZ zaproszeni rowniez. W dniu wizyty, rodzice Tz najwyrazniej poklucili sie o cos, gdyz przestali do siebei sie odzywac a matka tz stroila fochy i byla obrazona na wszystkich. Gdy nadeszla wyznaczona pora na wizyte nawet nie pofatygowala sie, by komus powiedziec ze ona jednak nie idzie! Nie mowiac o czekajacym bracie, ktoremu ta niespodziewana wizyte zapowiedziala. Moj Tz wzial sie za godzenie rodzicow, i w koncu pojechalismy, choc tesciowa robila na zlosc, dogryzala tesciowi i palila co chwila papierosy przed i po wyjsciu z auta, chco podroz trwala niecale 5 minut, a palila chwile wczesniej w domu. Nie to jest jednak meritum tej historyjki. Na miejscu u brata Tz zastalismy balagan, czyli zwyczajowy stan w jego mieszkaniu. Bylo naprawde zapuszczone, az przykre, gdyz mieszkanko jest po remoncie, slicznie urzadzone i zal patrzec, jak on i jego dziewczyna nie dbaja. Ale to ich mieszkanie i ich sprawa. A matka Tz zamiast ugryzc sie w jezyk, zaczela glosno komentowac, jak to moze byc, jak to ma tak aleniwa dziewczyne, co ona sobie mysli, ze ona juz sobie z nia porozmawia i zwroci jej uwage!!! Ze to wstyd miec balagan w mieszkankiu, ze ona nigdy nie miala balaganu nawet z dwojka malych dzieci, i maja sie oni przywolac do porzadku. Na tym nie poprzestala, jej komenatzre trwaly caly wieczor i droge powrotna i potem w domu, ale co najsmieszniejsze i dla mnie najbardziej szokujace jest to, ze....chwycila za scierke i plyn i zaczela sprztac im kuchnie. Stwierdzila, ze ona lubi porzadek i musi go zaprowadzic, i wbrew protestom syna, zaczela szorowac blaty, myc naczynia, segregowac smieci, zagladc do szafek, przecierac kuchenke i inne sprzety, i jeszcze zazadala czystej scierki bo starej sie brzydzi. Normalnie szok! A podobno, jak to mowia, wolnosc tomku w swoim domku... Az sie teraz boje na sama mysl o jej wizycie u nas w domu, panoszeniu sie i wtracaniu we wszystko. Obawiam sie takze, i jest to obawa uzasadniona, ze jej pomoc bedzie polegala glownie na smazeniu kotletow dla Tz, bo to jej sztandarowa potrawa. Na mnie patrzy dziwnie, jak gotuje sobie zupe z warzyw lub przyzadzam surowke! Takze wolalabym aby nie przyjezdzala wcale, albo na krotko, i jak zacznie cos komentowac, to jej pwoiem, ze jest u mnie gosciem i aby sie nie przejmowala niczym, bo ma swoje mieszkanie. Wybaczcie, ze tak sie pozalilam, ale zaczynam juz miec przesyt wizyta u Tz rodzicow, i stesknilam si enawet za deszczowa Irlandia i takim naszym prywatnym rytmem dnia, bez pouczen i wtracania sie ze strony tesciowej we wszystko Jednak warto mieszkac w pewnej odleglosci, i skladac sobie tylko wizyty hehe
|
|
|
|
#3884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a biustonoszy większych póki co nie potrzebuję .. choć nie powiem urosło mi co nieco, ale jakoś chyba przy ostatnich zakupach kupiłam lekko większy (mimo, że numeracja była jakaś większa)
|
|
|
|
|
#3885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja uwazam ze jest fantastyczna i jeszcze mowilas o muzyczkach, no super! Tak wogole dziewczyny to nawet Was wczoraj na biezaco nie czytalam, nie mialam sily! Byla lekarka, osluchala mnie i adasia, stwierdzila (na szczescie) ze wirusowe, przepisala syropek na kaszel i to w sumie wszystko ![]() Ale cale popoludnie i wieczor spedzilam na sofie przysypiajac, adas spisal sie cudownie i byl mega grzeczny! A do jedzenia zamowilismy pizze, a co tam bede gotowac jak chora jestem ![]() Ale nawet mi nie smakowala ![]() A w nocy nie mialam juz temperatury ale za to 3 razy budzilam sie doszczetnie przemoczona , tak sie wypocilam! I dzisiaj (odpukac) troszke mi juz lepiej Mam nadzieje ze juz bedzie coraz lepiej.
|
|
#3886 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
TŻ aż stwierdził że to brzmi jak szczekanie ![]() Cytat:
widać że zainteresowany. Tylko aby w dzień terminu nie stwierdził :"kochanie według mojego telefonu powinnaś już rodzić" ![]() Ale widać zaangażowanie męża ![]() Przeważnie słyszałam że po dziadku, ale my nie będziemy dawać imienia drugiego ani po ojcu, ani po dziadku czy też pradziadku. Dziś o 1 synek obudził mnie kopniakami a że TŻ jakoś się przebudził to wzięłam jego ręke i dałam sobie na brzuch, zaspany stwierdził tylko że nic nie czuje. Chyba spał i mówił do mnie przez sen i dlatego nic nie czuł bo były to mocne kopniaczki. No ale potem dał mamusi grzecznie pospać do 9
|
|||||
|
|
|
#3887 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale slodko z jego strony ![]() Cytat:
Cytat:
|||
|
|
|
#3888 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do nadawania 2 imienia- my nie nadajemy bo to potem tylko z tym dużo zachodu i wpisywania do dokumentów, ale w naszym gronie też panuje zwyczaj nadawania 2 imienia po dziadku i tak wśród znajomych w moim wieku (no może troszkę starszych) mam Staszka, Władka, Frania, Czesia i Ryśka i między sobą wszyscy do siebie tak mówią z 2 imienia (teraz ten Franek to tak nie razi, ale te 10 lat temu...) |
|
|
|
|
#3889 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobre! Ja tam stawiam na grzywke! Monia, tak mi przykro z powodu pieska, ale najwazniejsze ze drugie oczko jest widzace! Lena, fajny maz, wiedzial jak Ci humorek poprawic
|
|
#3890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz jak mam byc szczera to my bysmy mieli mega problem z wyborem imienia dla synka.. Chcielismy nadac Beniamin lub Dominik. Ale na Beniamina to cala rodzina ze co to za imie i w ogole - bo mowiono by na niego Benek, ale nikt nie pomyslal ze mieszkamy i mieszkac bedziemy w Niemczech i tutaj bylby nazywany po prostu Benny. Ciesze sie niesamowicie, ze bedziemy miec jednak coreczke, bo z akceptacja Julki nie bylo problemow a dzisiaj mi sie snilo ze urodzilam.... syna biedny musial nosic dziewczece ubranka
|
|
|
|
#3891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3894 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie u mnie w rodzinie panuje zasada taka, że w prezencie daje się coś, czego nie można nazwać użytecznym albo coś, czego dana osoba by sobie nie kupiła np. z powodów finansowych, a podoba się jej, a najlepiej jak ta rzecz wpada w obydwie kategorie. Jeżeli znasz dobrze gust mamy i możesz się zrzucić w parę osób na prezent, może warto kupić prawdziwą, skórzaną torebkę? Cytat:
Wgapia się i non stop chce dotykać.Chciałam ewentualnemu synkowi dać na pierwsze imię tak, jak mój mąż ma na drugie, ale się nie zgodził. Po teściach nie dajemy wcale, bo zawsze któreś z dziadków będzie pokrzywdzone. Cytat:
U mnie zasada "ojciec przykłada rękę - dziecię się uspokaja" od kilku dni nie działa. A wręcz przeciwnie, mała kopie z całej siły tam, gdzie jest ręka. |
|||
|
|
|
#3895 |
|
Zakorzenienie
|
A moje dziecię dalej jest bezimienne
![]() Dla chłopca nie byloby problemu a dla dziecwczynki ciągle się z TŻ nie zgadzamy |
|
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak zaczniesz rodzić to nawet o telefonie nie pomyśli ![]() Cytat:
więc do końca lutego mamy czas
|
||
|
|
|
#3898 |
|
Wtajemniczenie
|
czy wasze dzieciaczki też mają często czkawkę? Mój mały miał wczoraj chyba z 4 razy
teraz właśnie znowu czka aż się zastanawiam czy wszystko ok bo troche za często mi się to wydaje
|
#3899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ponoc czkawka dziecko cwiczy przepone bodajze i dla niego nie jest to takie uczucie jak dla nas denerwujace wiec nie masz powodu do zmartwien
|
|
|
|
#3900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oczywiscie po chwili juz odwracal kota ogonem On jest z tych co to najpierw chlapna jezorem a potem pomysla ![]() No i oczywiscie ze wcale tak nie myslal i bla bla, ale co to ja slepa jestem??? Sama wiem kiedy jak wygladam ![]() No i oczywiscie foch tez ale ja wiem ze on juz tak ma
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

a dziś do 17 w pracy 

A później siadł do swojej aplikacji w telefonie, która odlicza tygodnie i pisze tam na jakim etapie jest rozwój Maluszka itp. i pyta się mnie: "kochanie, leci Ci już jedzonko z piersi? Bo według mojego telefonu już powinno" 

)

Mysle, ze po porodzie takze bede staranniej dobierala potrawy, choc wiadomo, ze nie bede sobie mierzyla glukozy bez potrzeby. Dam znac jutro co i jak jak dowiem sie wiecej od pani diabetolog, bo sama jestem ciekawa dlaczego mialam cukier niski po parowkach i dzis po pierogach z kapusta
Ide sie kapac i spaciu, bo wizyta przed poludniem. Kolorowych!!!

i wciagne go zaraz z mleczkiem 

biedny musial nosic dziewczece ubranka