Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1762 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 11:02   #52831
pussynka
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści

Przepraszam za sposób odpowiedzi z cytatami ale nie potrafie jeszcze cytować częściowo - z czasem mam nadzieję ogarnę to forum...

Powiem Wam co wczoraj zrobiłam. Plan był wielki no ale...
Do pogrzania poszło:
- łyżka oleju rycynowego
- pół łyżki gliceryny
- łyżka oliwy z oliwek
Nałozyłam nawet całkiem nieźle (o wiele mniej niż kiedyś, zanim czytałam Wasze rady na temat sposobu rozprowadzania). Starczyło na całe włosy (proste i mokre sięgają za łopatki) i skalp (nie wiem tylko czy udało mi się dokładnie pokryć cały). Włoski natłuszczone, nie cieknące olejem, spięte gumką miały zostać do rana ale niespodziewanie zadzwonił znajomy w celu spotkania, więc po około 20 minutach poszłam umyć włosy. Z racji tego, że nie mam jeszcze doświadczenia w myciu samą odżywką, tym bardziej nie chciałam ryzykować oleju, umyłam więc 2 x BD - świetnie zeszło Później umyłam Pottersem, nałożyłam od uszu Alterrę ale tylko na jakieś 2 minutki, bo czas naglił. Opłukałam lnem (płynną wersją żelu z siemienia). Powyciskałam lekko w koszulkę, dałam trochę Isany jako bs i żelik lniany starając się harmonijkowac (choć nakładając żel średnio to wychodzi). Potem zawiniątko z koszulki ale tylko na kilka minut (czas!czas!) lekko podsuszyłam przez koszulkę i polazłam. Problem w tym, że akurat padał snieg z deszczem, potem deszcz - ogólnie okropna wilgoć :/ Nie wiem nawet jak włosy by wyglądały, bo nie miały okazji całkiem wyschnąć. Nie wiedziałam co zrobić z nimi w domu na noc, więc je zwilżyłam wodą i nałożyłam żel lniany i wsadziłam w koszulkę na noc. No i dzisiaj rano... Aaaaa!!! Włosy do ramion. loczki jak spężynki - mogłabym to znieść bo jakość ich całkiem całkiem, gdyby nie to coś, co było od głowy! Nie przetłuszczenie, zdecydowanie nie. Ale chyba nie powinnam spać w koszulce... Włosy od głowy wyglądają jakbym spała centralnie stojąc na głowie ;( I za choinkę nic z tym nie mogę zrobić... Założyłam zwykłą plastikową opaskę chociaż ale jak ja wyjdę z domu, to nie mam pojęcia...
Co dziewczyny robicie na noc? czytałam, że niektóre właśnie koszulkują - może ja się za bardzo wiercę? Chociaz jestem nieprzytomna, większość nocy nie spałam nie chcąc spać na włosach... Dodam, że nie mam możliwości spać z włosami poza łóżkiem (takie warunki meblowe niestety:P)

EDIT: Dziewczyny, czy któras wie dlaczego nie ma moich postów? Najpierw napisałam dwa: odpowiedź do Ajrisz Marty i odpowiedź do Ewci - i żadnego nie widzę a ten ostatni już jest

Edytowane przez pussynka
Czas edycji: 2012-01-10 o 11:03
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:02   #52832
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
J Aha, no i z niczym go nie mieszałam, zmywałam BD (podwójne mycie).

ja poprostu nie umiem zmywać olejów chyba, bo jeszcze mi się nie zdażylo za [pierwszym razem zmyć jak nalezy jakiegokolwiek

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:03   #52833
milena798
Rozeznanie

dziewczyny ci sadzicie o tym szamponie? KLIKco do składu analizy nie potrzebuję tylko powiedzcie mi czy on może obciążać włosy?

Ajrisz
dzięki za link do preparatu zmiękczającego skórki
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:10   #52834
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość

EDIT: Dziewczyny, czy któras wie dlaczego nie ma moich postów? Najpierw napisałam dwa: odpowiedź do Ajrisz Marty i odpowiedź do Ewci - i żadnego nie widzę a ten ostatni już jest
moze idą do moderatora do sprawdzenia?
masz mało postów na forum, tak chyba sie dzieje na początku

Stary 2012-01-10, 11:12   #52835
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
ja poprostu nie umiem zmywać olejów chyba, bo jeszcze mi się nie zdażylo za [pierwszym razem zmyć jak nalezy jakiegokolwiek
Może dajesz za dużo albo cały czas nie ten olej
Też miałam problem ze zmywaniem aż kupiłam kokosa - schodzi hegronem w senkundę
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
dziewczyny ci sadzicie o tym szamponie? KLIKco do składu analizy nie potrzebuję tylko powiedzcie mi czy on może obciążać włosy?
Może. Bogaty

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 11:16   #52836
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Może dajesz za dużo albo cały czas nie ten olej
Też miałam problem ze zmywaniem aż kupiłam kokosa - schodzi hegronem w senkundę

Może. Bogaty
albo coś ze mną nie tak
będe eksperymentować dalej, nie zrażam się

Stary 2012-01-10, 11:25   #52837
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
moze idą do moderatora do sprawdzenia?
masz mało postów na forum, tak chyba sie dzieje na początku
Tez tak myślałam, ale pierwszy nie pojawił si do dziś a napisałam go w niedzielę. No a dzisiaj pisałam przed chwila jeden po drugim, cytując wypowiedzi dziewczyn. I ostatni jest od razu a tamtych niet
Stary 2012-01-10, 11:31   #52838
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Tez tak myślałam, ale pierwszy nie pojawił si do dziś a napisałam go w niedzielę. No a dzisiaj pisałam przed chwila jeden po drugim, cytując wypowiedzi dziewczyn. I ostatni jest od razu a tamtych niet
Wielka szkoda. Tak się zdarza niestety

Stary 2012-01-10, 11:34   #52839
milena798
Rozeznanie

Cytat:

Może. Bogaty
a już się napaliłam ale może kupię i będę używać ze 2 razy w miesiącu na zmiane z hipp-em

mam jeszcze pytanie do masek i odżywek ile kropel keratyny dodajecie z 5-8? styknie?
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-01-10, 11:36   #52840
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Wielka szkoda. Tak się zdarza niestety
czyli muszę napisać raz jeszcze?
Stary 2012-01-10, 11:58   #52841
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
mam jeszcze pytanie do masek i odżywek ile kropel keratyny dodajecie z 5-8? styknie?
Ja daję rzędu 5 Myszka z 15
Do spłukania możesz więcej, do b/s mniej
Cytat:
czyli muszę napisać raz jeszcze?
jakbyś mogła

Stary 2012-01-10, 12:04   #52842
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Dzięki

Napisałam, że użyłam tej mieszanki jako b/s, ale może zrobiłam to trochę niezrozumiale bo przeczytałam swoje słowa jeszcze raz i można je było inaczej odczytać
Wiem, że Eiri używała samej artiste jako odżywki bs. Nie wiem czy dalej tak robi ale robiła
Chwilowo tak nie robię, bo nie używam w ogóle b/s ale artiste w tej roli bardzo sobie chwalę, będę wracać do niej niedługo, bo chyba skończyła mi się czysta keratyna Zawsze dodaję kilka kropel jojoby do porcji odżywki i jest git
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
eiri olejek rycynowy naprawdę wysusza
Nawet jest stosowany do przemywania cery tłustej. Może przy krótszym stosowaniu nie zauważy się się tego, ale przy dłuższym na pewno

http://spec.pl/uroda/pielegnacja/czy...ac-w-kosmetyce

Podaję jeden cytat z tego tekstu:

Od czasu do czasu można na usta nałożyć nawet sam olej; nie jest to jednak polecane ze względu na bardzo wysuszające działanie zawartych w nim substancji

Do tego można na wielu innych forach poczytać opinie ludzi, którzy zauważyli wysuszające jego działanie
Ja nie zauważyłam, ale zawsze mam rycynę w mieszankach, pewnie to co rycyna wysusza, zaraz inny olej nawilża
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Wiecie co, nalozylam w koncu ten rycynowy na skalp na cala noc (dodalam troche oliwy z oliwek na wszelki wypadek), na lekko zwilzone wlosy, i dzis wypadlo mi przy myciu 2x wiecej wlosow niz zwykle. Moze faktycznie trzeba krocej go trzymac albo z czyms jeszcze zmieszac
Może jedno i drugie? Rycyna to stary, ludowy lek na wypadanie włosów, ale wiadomo, nie zawsze wszystko na wszystkich działa tak, jakbyśmy sobie życzyli. A może nakładałaś ją niedelikatnie i osłabione włoski się wyrwały?
Cytat:
a już się napaliłam ale może kupię i będę używać ze 2 razy w miesiącu na zmiane z hipp-em

Ja daję chyba z 15
Stary 2012-01-10, 12:19   #52843
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Ja daję rzędu 5 Myszka z 15
Do spłukania możesz więcej, do b/s mniej
Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Ja daję chyba z 15

To ja dam 8-10
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-01-10, 12:27   #52844
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Cześć
Zestaw jak na początek jest OK, w praniu się okaże, czego włosięta jeszcze chcą.
Jeszcze olej. Co masz dobrego w kuchni?
Zawsze polecam maski domowe, znaczy wzbogacane domowo: miodem ,sokiem z aloesu, jajkiem
Jeszcze siemię lniane na żel - dobrze nawilża
Jantar - płyn w butelce czy psikacz?
Dzięki
Zestaw oczywiście dobrany po przestudiowaniu waszych wypocin Chciałam jeszcze kupić Hegrona (ale nie mogę znaleźć) i kallosa latte (ale nie wiem w końcu czy jest dobry czy nie, bo czytałam, że nowy skład się zmienił czy jak).
W kuchni nie mam nic dobrego poza oliwa z oliwek, która mi śmierdzi... Widziałam z Aldi sezamowy ale nikt tu jakoś w zachwyt nie wpadał. czaję się na kokosowy ze względu na pozytywne opinie i moją skórę (azs), której też powinien pomóc. Mam też rycynkę i chciałabym ją stosować ze względu na wypadanie włosów i ich przyciemnienie (farbuję na brąz). Niestety po 2 zastosowaniach mam wrażenie, że wypada jeszcze więcej włosów
Nauczyłam się już nakładać (na ciepło i pasmami), więc zawsze coś
Z domowych to żółtko mnie korci, tylko śmierdzi kurcze i fatalnie sie rozprowadza i zmywa... Chyba muszę nabyć sok z aloesu - macie do polecenia jakiś w dobrej cenie?
Sienie lniane to moje (a raczej nie moje, tylko Wasze) odkrycie wszechczasów! jestem zachwycona, od kilku tygodni stosuję i nie mam zamiaru tego zmieniać
Jantar zamówiłam odżywkę, bo tak polecałyście. Psikacz ma alkohol i chyba mniej bogaty skład... A mi by się porost i wzmocnienie przydało. Dzisiaj mam odebrać, więc chętnie wysłucham porad na temat stosowania

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
pussynka witamy

Kosmetyki bardzo ładnie dobrane, ale ten jedwab to jaki?
Myślałaś o olejowaniu?

Pochwalisz się włoskami, jakie posiadasz?
Dziękuję

Skład Pottersa podaję, bo zupełnie się na tym nie znam (proszę, niech się ten post zachowa, bo to już 3 raz będę wypisywać):
aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, aloe barbadensis, camelia sinensis, propylene glycol, hydrolyzed silk, parfum, isopropyl alcohol, magnesium nitrate, magnesium chloride, methylchloroisothiazolino ne, methylichloroisothiazolin one, methylisothiazolinone, citridAcid, limonene, linalool.
Mam jeszcze jedwab farouka ale odstawiłam - a mozna używać z godnie z CG??
O olejowaniu myślała, wygląda to tak, jak napisałam w poprzednim poście - chyba potrzebuję tez rady...

Włoski pokażę (chwalić się nie ma czym!) ale nie dziś - jak juz pisałam spanie w koszulce sprawiło, że nikt nie wie co jest na mojej głowie i unikam luster
Stary 2012-01-10, 12:27   #52845
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki
Zestaw oczywiście dobrany po przestudiowaniu waszych wypocin Chciałam jeszcze kupić Hegrona (ale nie mogę znaleźć) i kallosa latte (ale nie wiem w końcu czy jest dobry czy nie, bo czytałam, że nowy skład się zmienił czy jak).
Hegrony kupisz w kioskach i sklepach osiedlowych
Cytat:
W kuchni nie mam nic dobrego poza oliwa z oliwek, która mi śmierdzi... Widziałam z Aldi sezamowy ale nikt tu jakoś w zachwyt nie wpadał. czaję się na kokosowy ze względu na pozytywne opinie i moją skórę (azs), której też powinien pomóc. Mam też rycynkę i chciałabym ją stosować ze względu na wypadanie włosów i ich przyciemnienie (farbuję na brąz). Niestety po 2 zastosowaniach mam wrażenie, że wypada jeszcze więcej włosów
Przy AZS lepsze będą oleje rafinowane. Poza tym kokos, migdał, shea. Zwykły tani słonecznikowy też nie jest zły, np do mieszanek (używam na twarz i mi pasuje, mam AZS)
Nie każdy olej będzie skalpowi pasował, jak nie rycyna to może właśnie kokos?
Cytat:
Chyba muszę nabyć sok z aloesu - macie do polecenia jakiś w dobrej cenie?
Z parapetu
Cytat:
Sienie lniane to moje (a raczej nie moje, tylko Wasze) odkrycie wszechczasów! jestem zachwycona, od kilku tygodni stosuję i nie mam zamiaru tego zmieniać
Dobre przy AZS Możesz dawać na skalp, ja tylko dzięki niemu funkcjonuję
Cytat:
Jantar zamówiłam odżywkę, bo tak polecałyście. Psikacz ma alkohol i chyba mniej bogaty skład... A mi by się porost i wzmocnienie przydało. Dzisiaj mam odebrać, więc chętnie wysłucham porad na temat stosowania
Mi najwygodniej przelać do psikacza i pryskać skalp np na noc. Dziewczyny jeszcze aplikują strzykawką. Można też na całe włosy, jeśli nie obciąża to po myciu np psikaczem, jeśli obciąża to przed myciem na kilka godzin (robię tak na trening gdzie i tak się upocę więc nie widać)
Obserwuj skalp, Jantar może uczulać i podrażniać, tak samo jak może nawilżać i łagodzić

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-01-10 o 12:29
Stary 2012-01-10, 12:35   #52846
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Hegrony kupisz w kioskach i sklepach osiedlowych
No właśnie kiepskie mam osiedle - jak będę u mamy to może się uda, bo tam jest Społem :/
Cytat:
Przy AZS lepsze będą oleje rafinowane. Poza tym kokos, migdał, shea. Zwykły tani słonecznikowy też nie jest zły, np do mieszanek (używam na twarz i mi pasuje, mam AZS)
Nie każdy olej będzie skalpowi pasował, jak nie rycyna to może właśnie kokos?
Dzięki za informację, miło znaleźć bratnia duszę a raczej skórę :P

Cytat:
Z parapetu
proszę o szczegóły

Cytat:
Dobre przy AZS Możesz dawać na skalp, ja tylko dzięki niemu funkcjonuję
No własnie! Jest rewelka! I łapki łagodzi, na skalpie mniej skórek, nic się nie sypie - bajka!

Cytat:
Mi najwygodniej przelać do psikacza i pryskać skalp np na noc. Dziewczyny jeszcze aplikują strzykawką. Można też na całe włosy, jeśli nie obciąża to po myciu np psikaczem, jeśli obciąża to przed myciem na kilka godzin (robię tak na trening gdzie i tak się upocę więc nie widać)
Obserwuj skalp, Jantar może uczulać i podrażniać, tak samo jak może nawilżać i łagodzić
Dziękuję, przetestuję. pewnie tak, jak radzisz - najpierw sam skalp i zobaczymy co się będzie dziać bo trochę się boję reakcji typu "łupież". A osobno na włosy, żeby oddzielić działanie
Stary 2012-01-10, 12:42   #52847
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Cudne a przy długości do pasa będą oszałamiające
Ale i tak już są długie, ile masz cm hmmm "odczuwalnych" tzn. bez rozciągnia loków?
skrecone maja dlugosc 40 cm a kiedy rozprostuje to 54 i szukam wszelkich naturalnych sposobow zeby moje wloski ladnie szybko i zdrowo urosly wiec jak macie pomysly to piszcie :P
i mam nadzieje ze jak beda do pasa kiedys w koncu :P to nadal beda sie tak ladnie krecic
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 12:53   #52848
ewcia1807
Zakorzenienie

pussynka zgodnie z CG, to powinnaś odstawić ten jedwab z CHI
Używałaś go tylko na końcówki?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 12:56   #52849
Ufiolka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Heloł...
Nie widzę tu nic do odżywiania włosków...bez odżywek do spłukiwania się nie obędzie musisz znaleźć na nie czas, chociażby przed myciem na kwadrans coś nałożyć...
Pokaż się nam
Dziękuję za odpowiedź.
Jako odżywki do spłukiwania chciałam używać tej glorii z B5, o tej: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8...rbowanych.html
Planuję wypróbować właściwości myjące tej i pozostałych moich odżywek (Naturia pokrzywa i herbata, Apteczka babuni miód).
Innej odżywki CG do spłukiwania faktycznie w tej chwili nie mam. Jak się gloria nie sparwdzi, będę jeszcze raz studiować wątek z analizami

A co do pokazania się... Jeszcze nie mam się czym chwalić, ale proszę bardzo - może któs coś doradzi na podstawie zdjęć. W tym momencie dysponuję dwoma:
1. Moje włosy w październiku, jakieś 2 tygodnie po stwierdzeniu, że fajnie by było ich nie czesać na mokro - czyli sam początek mojej drogi włosowej, jeszcze nic nie wiedziałam i mega-odkrycie falowania Po prawej zbliżenie na lewą stronę.
2. Koniec listopada, tuż po powrocie od fryzjerki, która nie prostowała mi włosów na szczotce, tylko ugniatała rękami przy suszeniu. Stoję tuż pod żarówką, więc odbijają światło.

Jak widać, na obu zdjęciach jest puch - nawet pół godziny po wyjściu od fryzjera Taka moja uroda chyba. Nawet na pierwszym zdjęciu są to włosy, które nie widziały farby, szuszarki ani trwałej albo nigdy, albo od dobrych kilku lat

Przy okazji proszę o opinię: to są fale, czy moje samooszukiwanie? Nie upieram się przy tym falowaniu, możliwe, że są po prostu podatne i to kwestia obcięcia, że się tak wywijają.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20111004Włoski_wizaz.jpg (124,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20111128_Włoski_wizaz.jpg (109,9 KB, 9 załadowań)
Ufiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 13:05   #52850
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Skład Pottersa podaję, bo zupełnie się na tym nie znam (proszę, niech się ten post zachowa, bo to już 3 raz będę wypisywać):
Pottersy były analizowane. Nadają się do mycia, jako b/s, d/s, baza pod mieszanki. Uważaj na skalp bo ma brzydki konserwant
Cytat:
Mam jeszcze jedwab farouka ale odstawiłam - a mozna używać z godnie z CG??
Silikon czyli niezgodny z CG. Ale nie musisz być 100% CG chociaż warto od tego zacząć
Końcówki wymagają specjalnej troski, nawet silikonu. Chociaż u mnie najlepsze efekty daje olej arganowy (drogi, prezent na Mikołaja )
Cytat:
Dzięki za informację, miło znaleźć bratnia duszę a raczej skórę :P
Jest nas więcej
Ja tu trafiłam przez AZS, a o tym że mam fale dowiedziałam się później Zobacz sobie dziennik regeneracji, str 5 W ogóle zajrzyj do moich wpisów w dzienniku, może coś Cię zainspiruje
Cytat:
proszę o szczegóły
Dostałam od dziadków 3letni aloes. Jak mi trzeba to wyciskam sok z jednego lub kilku liści do maski albo płukanki
Cytat:
Dziękuję, przetestuję. pewnie tak, jak radzisz - najpierw sam skalp i zobaczymy co się będzie dziać bo trochę się boję reakcji typu "łupież". A osobno na włosy, żeby oddzielić działanie
Mądrze

Dżizas, co za dzień! Umieram, śpię na stojąco :P

Stary 2012-01-10, 13:21   #52851
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Wiecie co, nalozylam w koncu ten rycynowy na skalp na cala noc (dodalam troche oliwy z oliwek na wszelki wypadek), na lekko zwilzone wlosy, i dzis wypadlo mi przy myciu 2x wiecej wlosow niz zwykle. Moze faktycznie trzeba krocej go trzymac albo z czyms jeszcze zmieszac
A to ci. Ja raz nałożyłam sam rycynowy na skalp, na całą noc i potem podczas mycia wypadły mi może 3 włosy, dosłownie!

Zbulwersowałam się dzisiaj w Ross. Zaczęłam z ciekawości oglądać jakieś nowe maski, odżywki i psikadła super hiper intensywnie regenerujące nawilżające i wszystko robiące Pantene i zwątpiłam. Ceny z upy (a w promocji teraz są) a w składzie nie ma chyba nic konkretnego, odżywiającego... taka ściema mi się w głowie nie mieści Wiem, że Pantene nigdy nie miało za specjalnych tych odżywek, ale te nowe opakowania obiecują cuda w 2 minuty

Ale co ja tu w ogóle robię dzisiaj...
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 13:26   #52852
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
no jak to

nałożylam oliwę na włoski wieczorem zmyję, oby tylko nie zrobiły mi się jutro kluski takie jak dziś miałam, masakra jakaś
zel lniany będzie i moim ulubieńcem fajne milusie mięciutkie włoski mam po nim

będąc tu z Wami dostrzegam u siebie galopującego świra włosowego

Stary 2012-01-10, 13:49   #52853
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Zbulwersowałam się dzisiaj w Ross. Zaczęłam z ciekawości oglądać jakieś nowe maski, odżywki i psikadła super hiper intensywnie regenerujące nawilżające i wszystko robiące Pantene i zwątpiłam. Ceny z upy (a w promocji teraz są) a w składzie nie ma chyba nic konkretnego, odżywiającego... taka ściema mi się w głowie nie mieści Wiem, że Pantene nigdy nie miało za specjalnych tych odżywek, ale te nowe opakowania obiecują cuda w 2 minuty
Kobito, luzuj Pantene zostaw w spokoju Jesteś mądrzejsza, możesz wybrać coś innego
Są włosy, które potrzebują silikonu do istnienia - moja sis nie wyobraża sobie życia bez pantenów też bym używala, w sensie silikonów, gdybym mogła SLS albo chociaż Betainę Coc.

Stary 2012-01-10, 13:54   #52854
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
A to ci. Ja raz nałożyłam sam rycynowy na skalp, na całą noc i potem podczas mycia wypadły mi może 3 włosy, dosłownie!

he he ale reklame zrobili super, leci/la juz w Polsce? Z Liv Tyler, napierw przez miesiac byla reklama ze znalazla super produkty ale nie bylo powiedziane jakie tylko same biale opakowania pokazane (od razu domyslic sie mozna bylo ze to pantene bo ksztalt zupelnie jak poprzednia seria) z haslem dowiedz sie sama a potem byla ta ta! zaczeli puszczac reklame juz pokazaniem nazwy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 14:20   #52855
pussynka
Raczkowanie

Cytat:
Pottersy były analizowane. Nadają się do mycia, jako b/s, d/s, baza pod mieszanki. Uważaj na skalp bo ma brzydki konserwant

Silikon czyli niezgodny z CG. Ale nie musisz być 100% CG chociaż warto od tego zacząć
Końcówki wymagają specjalnej troski, nawet silikonu. Chociaż u mnie najlepsze efekty daje olej arganowy (drogi, prezent na Mikołaja )

Jest nas więcej
Ja tu trafiłam przez AZS, a o tym że mam fale dowiedziałam się później Zobacz sobie dziennik regeneracji, str 5 W ogóle zajrzyj do moich wpisów w dzienniku, może coś Cię zainspiruje

Dostałam od dziadków 3letni aloes. Jak mi trzeba to wyciskam sok z jednego lub kilku liści do maski albo płukanki

Mądrze

Dżizas, co za dzień! Umieram, śpię na stojąco :P
Jedwab odstawiam - zostawię sobie na "w razie czego" na końcówki. Jak nie zastosuję metody w pełni, to nie dowiem się czy działa
Jesli chodzi o to, jak stosowałam, to lepiej chyba nie pytaj
Ja jestem uzależniona od prostownicy - obecnie na odwyku od 3 tygodni. jedwab i inne kosmetyki pt "samo zło" uzywałam w dużych ilościach od wielu lat... Ale przyszła pora na nawrócenie - obym wytrwał!
Aloesu zazdraszczam najszczerzej! Myślałam o zakupie żelu - Gorvita czy jakiś inny jest "czystszy"?
Stary 2012-01-10, 14:23   #52856
Ag Rafka
Rozeznanie

No, ładnie. 10 stron do nadrobienia
Zabieram się, może od wieczora zdążę...

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
Moj synus tez ma loczki i wlasciwie wogole go nie czesze tylko przeczesuje palcami, dolaczam zdjecie jego piorek kochanych
Słokie piórka u Twego ptaszka.
Cytat:
Napisane przez vanilia1985 Pokaż wiadomość
Witajcie lokaski

oto moje włoski po ostatnich eksperymentach jak zwykle jakość zdjęć słaba, bo robione wieczorkiem, ale musze się pochwalić. Po wczorajszym myciu dziś pierwszy raz wyszła we wczorajszych włosach. Podreanimowałam przegotowaną wodą, następ[nie żel lniany, odgniotłam i wszystkim się podobało loczki nie były już takie super, raczej każdy z inne beczki i pogniecione, gdzie nie gdzie proste, tył płaski, ale jakoś wyszło
Oto zdjęcia z wczorajszego mycia, pierwsze przed odgnieceniem, drugie już po . Świetną sprawą są te tukanki do podpinania, super efekt uniesionych włosków u nasady, na zdjęciu tego nie widać, ale dziś po nocy pomogłam tym sobie. Zrobiłam brzydką rzecz, delikatnie spsiukałam je dziś lakierem, ale jutro sls i się domyje
Piękne!
Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
ehhh nie mam czasu znów w ferie nadrobię, teraz szybkie pytanko:
Oliwka Johnsons Baby- skład: Parrafinum Liquidum, Isopropyl Palmiate, Parfum- nakładać?

[a tak poza tym, zmyłam maskę z dużą ilością oliwy samą Isaną skręt mały, ale błyszczą się masakrycznie ]
Zależy czy odpowiada Ci parafina. Moze oblepiać jak silikony i nie przepuszczać nic odżywczego. Mam olej Amla Dabur na parafinie, użyłam raz i nie dałam rady zmyć szamponem. Teraz stoi, wolę inne wypróbować.
Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Przepraszam za milczenie, ale czasu brak Za to staram się z włoskami, chciałam kupić Isanę z tym Waszym bobasem :P ale w moich Rossmanach nie ma. W poniedziałek jeszcze poszukam, a wczoraj, mea culpa, używałam znowu altery do pierwszego O w omo. Następnym razem sie poprawię, obiecuję

Stety-niestety włosy mogę/muszę myć góra raz w tygodniu Drugie mycie było już z Mama w domu i miała ze mnie niezły ubaw, oj nadokucza mi nadokucza

Pierwsze mycie:
Włosy potraktowałam wg kolejności:
  1. Rozczesywanie włosów,
  2. Olejek rycynowy + dalsze rozczesywanie,
  3. Olejek poleżał sobie na włosach 4h,
  4. Szampon H&S nawilżający,
  5. Odżywka Alterry morelowo-pszeniczna na włosy i mycie skalpu szamponem Alterry,
  6. Odżywka Biovaxu dla zniszczonych pod czepek,
  7. Do ostatniego płukania dodałam ocet jabłkowy,
  8. Włosy po odciśnięciu poczęstowałam odżywką Joanna Naturia z lnem i rumiankiem i schowałam je pod koszulką.
  9. Na szlafrok frotte nałożyłam pelerynkę z gładkiego materiału, poduszkę owinęłam również takowym.
  10. Na wilgotne włosy dodałam też trochę Joanny.
  11. Włosów nie dotykałam podczas schnięcia i nie zapinałam ich.
Efekty na zdjęciu pierwszym, do tego zrobiłam wpis w blogu
Załącznik 4428812

Drugie mycie:
Praktycznie to samo ale:
  • nie rozczesywałam włosów, tylko trochę podczas odżywkowania
  • do olejowania użyłam oleju rzepakowego z 5% oliwy (mam wrażenie, że lepiej wyszło, ale może ocenicie same ).
  • Użyłam też jako wcierki wody brzozowej mimo mojej alergii na to drzewko Trwa polowanie na jantara.
  • no i zrobiłam sobie na koniec w ramach stylizacji włosy żelem lnianym. Efekty na zdjęciu drugim.
Chyba zrezygnuję z tego szamponu Alterry, bo jednak jak dla mnie chyba jest za dużo alkoholu w składzie. Przerzucę sie może na same odzywki... Do samego mycia nadaje się ta słynna Isana z bobasem?
A oto efekty mycia drugiego:
Załącznik 4428813

Na razie to wszystko bardziej faluje, ale są fajne zakręcone fragmenty, jestem ciekawa co z tego wyjdzie
Pozdrawiam serdecznie
Pięknosci!!!: love: Już widać efekt. Będzie przecudnie!
Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
Scintilla co za wlosyyyy
i znow kolejny punkt na mojej zakupowej liscie... JANTAR!
lepiej wziasc odzywke czy ta mgielke?

Dzisiaj umylam lokensy, po 12 godzinach oliwy z oliwek zmylam 2 razy odzywka babassu, pierwszy raz uzylam d/s alterry morelowej i sie w niej zakochalam cudowna! ta konsystenja zapach i wloski sa takie mieciutkie. Ale i tak najlepsze wlosy mialam jak umylam sls zamiast odzywka , byly bardziej uniesione u nasady a teraz mam ciagle oklaple, chociaz teraz lepsze niz w przypadku uzycia d/s garniera karite. Zastosowalam tez plukanke lniana i plunkingl. Jest okej. Nie narzekam wloski sa takie "mięsiste" tylko u nasady troche oklaple. Podpielam spinkami troche pomoglo ale musze dojsc do wprawy. Ciekawe jak jutro czy znow sie pokoltunia tak strasznie

A propos oliwy z oliwek na wlosy chyba im pasuje, ciekawe jak zareaguja na kokos...

zdjecia
Tylko odżywka, nigdy mgiełka, ona jest na alkoholu.
Kolejne śliczne włoski!
Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Dzisiaj jest jeszcze gorzej
Porównanie:
Po pierwszym olejowaniu foto 1, suche strąki 2 i 3 z dziś
Na pierwszym faktycznie cudne (przypominają mi włoski Basi-nie pamiętam, czy już pisałam). Ja przez pierwsze tygodnie miałam koszmarną szczotę. To zdjęcie wstawiam zawsze ku pokrzepieniu chwilowo wątpiących. Taki stan utrzymywał się przez pierwsze 2-3 tygodnie, bywało raz lepiej, raz gorzej, ale przełom nastąpił po miesiącu.
Niestety potem nastał kryzys i ścięłam 10 cm.
Od jakiegoś czasu było wspaniale-bez złych dni. Ostatnio znów trochę gorzej(puszak lub tłusto), ale tragedii nie ma.
Cytat:
Pieknie wloski reaguja na nowa pielegnacje Jesli po myciu odzywka masz przyklapa to moze sprobuj metody OMO - dlugosc myj odzywka, a skalp szamponem alterry mandel&jojoba lub babydream lub innym lagodnym bez SLS?

Moze sprobuj innej odzywki bez splukiwania, np. ktoras Joanne Naturie albo Z apteczki babuni? Z tego co zauwazylam Hegron bedacy niby odzywka bez splukiwania (ten z fioletowa nakretka tak?) polecany jest tu raczej jako odzywka myjaca

Przetestowalam wczoraj Bingo Shea i 5 alg (wzbogacone keratyna, pantenolem i kapka oleju lnianego) i bardzo jestem ukontentowana Sa odzywione, miekkie, blyszczace, niespecjalnie spuszone i nawet skret mi sie podoba Nie moge sie doczekac az dorzuce olej migdalowy przed myciem, bo jego moje klaczki tez lubia. Nawet kumpela mnie wczoraj zapytala, czy bylam u fryzjera czy cos - bo faktycznie widziala mnie ostatnio jak mialam niewiadomoco na glowie
Cudowne!!! Takie "samoczynne" śliczne równe faloloczki. Ja to muszę się namęczyć, żeby w połowie takie uzyskać. A tu tak same...ech...
Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Hej, może ktoś mnie jeszcze pamięta?

Płakałam z pół roku temu, że mam kupę roboty z włosami (w sensie układania), potem zaczęłam korzystać z rad CG (głównie olejowanie i odżywka Garniera bo wróciłam do szamponów z SLES/SLS? - nie pamiętam które są "te złe") i teraz wpadam się pochwalić, że jest wielka różnica, wystarczy pougniatać włosy po myciu i fajnie falują, najwyżej kilka wierzchnich kosmyków jest do poprawy jeśli się źle skręcą
Normalnie co ja bym bez Was zrobiła

Przy okazji mam pytanie co radzicie w kwestii podcięcia (podcinam sama). Nie cieniuję po objętości bo mam za cienkie włosy ale chodzi mi o kształt. Miałam V teraz powoli zeszłam na U, wyrównać je zupełnie czy U jest lepsze? Docelowo chcę je zapuścić do pasa czyli jeszcze z 10 cm.
O, rany, chyba pamietam te włosy, jeśłi to te - zawsze się nimi jarałam (miałas kiedyś w avku takiego zielookiego rudzielca w kapturze czy coś na kształt?) Zostawiłabym U, jest ślicznie. Chyba że kiedyś dla odmiany ciachniesz równo.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 14:28   #52857
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Jedwab odstawiam - zostawię sobie na "w razie czego" na końcówki. Jak nie zastosuję metody w pełni, to nie dowiem się czy działa
Przyda się, jakbys sie wybierala na basen, na wakacje itp - nic jak silikon nie ochroni włosów przed agresywnym środowiskiem
Cytat:
Aloesu zazdraszczam najszczerzej! Myślałam o zakupie żelu - Gorvita czy jakiś inny jest "czystszy"?
Gorvita będzie dobry dla skalpu ale dla wlosów moze ale nie musi - jest na wodzie mineralnej czyli twardej.
Gdybys robila zamowienie na półproduktach - aloes zatężony 10x, guma ksantanowa i robisz żel sama o idealnym składzie
W blogu Małgosi (1szy post, lista kosmetyków CG) jest niezła lista żeli aloesowych. Sama używałam tylko Gorvity i Cien Med z Lidla - absolutnie uwielbiam ale to limitka, puszczona ostatnio rok temu...

Stary 2012-01-10, 14:33   #52858
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
(miałas kiedyś w avku takiego zielookiego rudzielca w kapturze czy coś na kształt?).
taki avek ma kocurzyca z hennowego

Stary 2012-01-10, 14:42   #52859
Rabarba
Raczkowanie

Dzisiaj moje spuszenie sięgnęło zenitu, normalnie prawie się popłakałam rano jak zobaczyłam co mam na głowie
Na noc był olej kokosowy, zmyłam lorysem czosnkowym, potem isana babassu ds, hegron i żel Bielenda bs
Co ja robię źle?

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Na pierwszym faktycznie cudne (przypominają mi włoski Basi-nie pamiętam, czy już pisałam). Ja przez pierwsze tygodnie miałam koszmarną szczotę. To zdjęcie wstawiam zawsze ku pokrzepieniu chwilowo wątpiących. Taki stan utrzymywał się przez pierwsze 2-3 tygodnie, bywało raz lepiej, raz gorzej, ale przełom nastąpił po miesiącu.
.
właśnie napisałam powyżej posta o dzisiejszym szoku już mam powoli dość i mam ochotę wrócić do tych silikonów z którymi tak dobrze wyglądałam
Rabarba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 14:47   #52860
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Dzisiaj moje spuszenie sięgnęło zenitu, normalnie prawie się popłakałam rano jak zobaczyłam co mam na głowie
Na noc był olej kokosowy, zmyłam lorysem czosnkowym, potem isana babassu ds, hegron i żel Bielenda bs
Co ja robię źle?

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

właśnie napisałam powyżej posta o dzisiejszym szoku już mam powoli dość i mam ochotę wrócić do tych silikonów z którymi tak dobrze wyglądałam
ja po kokosie mam mega siano, tobie dobrze służy?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości