Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy! - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 17:50   #4051
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!

lena znalazlam cos takiego:
smoczek dynamiczny: http://www.lovi.pl/produkty,dynamicz...kajajacy_.html

Ortodontyczny i anatomiczny nalezy do kategorii uspokajaczy, czyli to co do dziobka wkladamy ze dzidzia nie plakala.

Anatomiczny:
"
BEZPIECZNY I TRWAŁY:
  • anatomiczna naturalna końcówka
  • ortodontyczny kształt dostosowany do podniebienia dziecka
  • otwory odpowietrzające, zapobiegają odparzeniom na buzi dziecka
  • wycięcie na nosek i profilowana tarczka dla maksymalnego komfortu i wygody
  • osłonka na smoczek, zapewniająca zachowanie higieny
  • wyprodukowany z trwałych i bezpiecznych materiałów"
Ortodontyczny: tak jak myslalam zapobiega wadom zgryzu:
"NUK - LATEKSOWY ORTODONTYCZNY SMOCZEK USPAKAJAJĄCY 6-18m- skutecznie zapobiega wadom zgryzu i wspiera ogólny rozwój. Niezwykle miękki, więcej miejsca dla języka, naturalny kształt.
anatomiczny kształt - dla zdrowego rozwoju jamy ustnej
  • niezwykle miękki i elastyczny dzięki wbudowanym miękkim kanalikom wzdłuż gumki - nacisk na szczękę i zęby jest zredukowany do minimum
  • więcej miejsca dla języka dzięki dodatkowemu wgłębieniu z gumce smoczka
  • anatomiczny kształt gumki wspiera zdrowy rozwój jamy ustnej dziecka
  • z systemem odpowietrzania NUK AIR SYSTEM
  • tarczka smoczka o anatomicznym kształcie optymalnie dopasowuje się do buzi dziecka
  • złożony uchwyt nie wystaje poza płaszczyznę tarczki, co zapobiega odgnieceniom buzi, gdy dziecko śpi na brzuszku lub na boku
  • specjalny rowek (kanał cyrkulacji) w tarczce smoczka uniemożliwia gromadzenie się śliny pod tarczką, co zapobiega powstawaniu podrażnień wokół buzi dziecka
  • optymalny dostęp powietrza dzięki otworom wentylacyjnym w tarczce"
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-10 o 18:04
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 17:51   #4052
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Szymon ładne imię, ja chciałam dla synka tak, ale Tżtowi się nie bardzo podoba. Ale problem póki co mamy z głowy bo jest dziewczynka

U nas nie ma tradycji dawania imion drugich po rodzicach, ale często się tak robi. Ja mam po mamie a mój brat po tacie. Natomiast Tż ma inne niż jego tata

Jolka a jaki byście chcieli? kompakta czy lustrzankę?

Dziewczyny my chyba dzisiaj się wybierzemy do ikei i się zastanawiam czy takie rzeczy jak pościele dla dzieci są dobre jakościowo?

I zastanawiam się nad tymi mebelkami do pokoju małej:
link 1
link 2
któraś ma te produkty i może coś o nich powiedzieć? co sądzicie tak wgl? strasznie mi się podobają białe mebelki i tak typuję na nie żeby zakupić, bo nie drogie a fajne
Ja powiem tak, ze wzgledu na narodowosc mojego TZ mamy w 99% meble i produkty z ikei
I na jakosc nigdy nie narzekalam, wrecz przeciwnie, ale akurat tych mebelkow nie mam

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 17:55   #4053
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

ale mi zimno

biorę się za prasowanie, a w lodówce czeka na mnie galaretka z truskawkami ale to później...

pisałam dzisiaj do rajrodzica ale mi nie odpisali no cóż poczekam jak do piątku paczka nie dojdzie to uuu będzie nie miło.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 17:56   #4054
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
u mnie od zawsze w domu robiło się syrop z cebuli.. kiedyś nieznosiłam, pote zaakceptowałam, natomoast druga mikstura to mleko plus miód plus masło (to coś na rozgrzanie) i tego nie jestem w stanie wypic...

A syrop z cebuli - pokroic cebulę, dodac miód, ubic, żeby cebula puściła sok, odczekac troszku i zażyc smacznego i zdrówka!

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

no ja własnie też chciałabym kupic, ale nie wiem jakie są dobre i polecane..
Dziekuje, cebula juz puszcza soki

A co do mleczka to ja wlasnie takie uwielbiam i sie nim opijam jak mnie przeziebienie lapie

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-10, 18:01   #4055
karolca
Zakorzenienie

chyba zrezygnuję z tej okazyjnej oferty wózka :/
Nie dość, że za przesyłkę chce jak za złoto, to może mi to zapakować w folię strech. Też mi zabezpieczenie przesyłki.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:02   #4056
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
chyba zrezygnuję z tej okazyjnej oferty wózka :/
Nie dość, że za przesyłkę chce jak za złoto, to może mi to zapakować w folię strech. Też mi zabezpieczenie przesyłki.
Czyli nie zgodzil sie na przesylke za pol ceny tylko dalej trzyma ze za 100 zl przesle?
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:11   #4057
koniakonia
Zakorzenienie

Aguśka przyganiał kocioł garnkowi to nie ja patrzę na cycki , tylko koleżanka a foty to chyba dla podręczników medycznych się będą nadawać

Lena mi w kwestii ciuszków, to oczywiście jeśli dziecko zabrudzi kupką to wiadomo trzeba zmienić, jak uleje tak samo, ale np ja robiłam tak,ze jak miałam pajaca a pod tym body to jeśli nic się nie wydarzyło ciekawego ( kupka, hafcik ) to po kąpieli zmieniałam codziennie body, a pajac zostawał ten sam na drugi dzień, potem zmieniałam , bo wiadomo,że to ja dotykałam ileś razy itd. i się brudził w jakiś sposób, jest też potem w życiu dziecka takie czas ( na pampkach 2 ) ,że są strzelające kupki i często wylatywały prałam ciuszki często, bo zimą to musiałam suszyć na suszarce a i prasować by mi się większej ilości nie uśmiechało, więc aż takich dużych ilości nie miałam wszystkiego, jak uznawałam ,że czegoś mam często na styk to kupowałam a to pajac a to body .....
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:11   #4058
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Zawsze są to ciężkie decyzje, mój tż też zmienił pracę niedawno, na lepszą finansowo, ale też ma wyjazdy na parę dni , nawet tydzień, przyzwyczaić się do tego trochę ciężko, ale w tej pracy ma większe szanse na rozwój, awans itd. a w starej dreptał w miejscu , więc uznaliśmy ,że tak będzie lepiej.Do pracy obydwoje normalnie dojeżdżamy 50 km i tu nas męczy to troszkę , bo to jednak daleko i ile kasy rocznie na paliwo idzie to ale za to lepsza praca i tak jak widać nie ma sytuacji z samymi plusami , tak to jest w tym życiu niestety

: hahaha: już się nie mogę doczekać kiedy moja zacznie gadać "po naszemu" bo dużo mówi z takim przejęciem i takie miny robi,że jak się dowiemy o czym to pewnie będziemy
Wnioskujac po Twoich tekstach to jesli wdala sie w Ciebie to bedziecie plakac ze smiechu

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-10, 18:13   #4059
monika_krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Hej mamuski
ewelajna masz niezla tesciowa... z taka to trzeba stanowczo, skoro sama nie wie co wypada co nie, to trzeba ja ustawic do pionu. Tylko, ze ja bym nie potrafila, maz by musial interweniowac
Dlugo jestescie w PL, jestescie samochodem? Bo widze ze tam robicie zakupy. Dzieki za linka, weszlam na strone ikei w uk i tez sa takie przewijaki, i wlasnie tak jak desia mowila, zastanawiam sie czy wanienka by tam weszla, byloby super, ale to chyba juz zalezy od ksztaltu i wielkosci tej wanienki, ja chce od razu wieksza.
Mi siara sie nie pojawila jeszcze, myslicie ze to ma znaczenie kiedy sie pojawia? Czy ma to wplyw na laktacje?
na pewno w Ikei jest wanienka, która pasuje do tej komody i na dolną jej półkę też wchodzi (przymierzałam)
Mi żadna siara też nie leci na razie...

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Ewelajna, ja kupilam ten wlasnie przewijak, plus lozeczko tez Gulliver w tym samym kolorze i komode Malm tez w tez ten kolor. Dosc tanio (porownujac do mebelkow dzieciowych ala Mammas&Pappas), komoda ma duzo szuflad i mysle ze funkcjonalnie bedzie. Pomysl zeby stawiac wanienke na ten przewijak genialny, bedzie trzeba kupic tylko wanienke w pasujacym rozmiarze i zobaczyc czy TZ da rade dzwigac wanienke w woda z lazienki na przewijak
Moje mebelki (hmm Ikea podniosla ceny ale minimalnie):
http://www.ikea.com/ie/en/catalog/products/00118815/
http://www.ikea.com/ie/en/catalog/products/70153805/
http://www.ikea.com/ie/en/catalog/products/40053930/
super zestaw ja myślałam o podobnym tylko w białym kolorze tzn. łóżeczko plus komoda MALM tylko niższa, a na nią usztywniany przewijak i do tego szafa z serii STUVA
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...33/#/S29876651
ale nie wiem czy na łóżeczko się z innej firmy nie zdecyduje, bo chyba wolę wyjmowane szczebelki zamiast zdejmowanego boku...

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny my chyba dzisiaj się wybierzemy do ikei i się zastanawiam czy takie rzeczy jak pościele dla dzieci są dobre jakościowo?

I zastanawiam się nad tymi mebelkami do pokoju małej:
link 1
link 2
któraś ma te produkty i może coś o nich powiedzieć? co sądzicie tak wgl? strasznie mi się podobają białe mebelki i tak typuję na nie żeby zakupić, bo nie drogie a fajne
mebelki wizualnie bardzo ładne, ale nie wiem czy to wypełnienie to nie jest takie tworzywo PCV
białe mebelki rządzą, hehe

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
W miedzy czasie podczytalam troche zaleglosci,ale przyznaje bez bicia,ze nie dam rady nadrobic wszystkiego. Ktoras z Was pytala o te mebelki bellamy. Bede je miala u siebie w mieszkaniu w czwartek, z tego co zrobilam wywiad srodowiskowy to dobra firma i rzeczy sa trwale (te nasze odkupione maja ok 2 lat i wygladaja jak nowe)
o mebelki bellamy to ja pytałam, bo chcę kupić ich łóżeczko, ale nie mogę nigdzie na żywo namierzyć takiego jak chce a zaliczyłam już kilka większych sklepów... a Ty Kupiłaś całą serię jakąś? koniecznie daj znać w czwartek
ja się zastanawiam nad tym:
http://baby-design.com.pl/Meble/Mebl...eczko-120.html
ewentualnie tym:
http://alejka.pl/klups-radek-ii-bialy.html
ale właśnie nie wiem jak z jakością i trwałością jednych i drugich, a chciałabym, żeby drugiemu dzieciaczkowi (w planach) też służyły...
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:22   #4060
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze pytanie o smoczki - czym się różni anatomiczny, od dynamicznego, ortodontycznego, uspokajającego itd.. Tyle tego jest!
Na co się decydujecie?
Ja kupuję dwa, oczywiście te dla najmniejszych dziubków, jeden silikonowy ( przezroczysta biała guma,) jeden kauczukowy ( żółty, jak te stare smoki od butelek ) Nina tolerowała tylko ten drugi

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
A ja przez te moje chorobska totalnie stracilam apetyt, w zeszlym tygodniu w poniedzialek mialamjuz dokladnie 10 kg na plusie a wczoraj -1,3 kg, czyli 8,7 na plusie, niby dobrze ale spadek wagi tez martwi!
Desia takie wahania to od ilości wody w organizmie mogą być, no i kwestia kiedy się ważysz, każdy sik itp. ma swoją wagę, więc się nie martw
a w chorobie zawsze spadek jest, pisałaś ,że się wypociłaś porządnie w nocy, pewnie dużo wody poszło na to
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:22   #4061
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Czyli nie zgodzil sie na przesylke za pol ceny tylko dalej trzyma ze za 100 zl przesle?
chciałam sobie załatwić wysyłkę przez koleżankę z Wizażu... ale jeśli gość zamierza to zwinąć w folię to ja tego nie widzę i to jeszcze za 100 zł.
Za 100 zł to powinien to zapakować w karton i porządnie zabezpieczyć, bo wózek to wózek, jednak rzecz delikatniejsza niż stalowe konstrukcje samochodu, które wysyłałam (i one mogły być zapakowane w folię).
Trudno, będę szukała innej okazji. Może coś znajdę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-10, 18:23   #4062
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

możecie mnie oświecić r. 56 to 0-3miesiąca? a r.62 to 3-6 czy coś mi się pomieszało?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-10, 18:24   #4063
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
możecie mnie oświecić r. 56 to 0-3miesiąca? a r.62 to 3-6 czy coś mi się pomieszało?
nie rozmiar 56 to noworodek czyli "0"
a rozmiar 62 to 0-3 miesiące

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:24   #4064
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
A nie możesz wziąć dziekanki?

Ja kupię jakiś smoczek, będzie "awaryjnie" czekał, choć nie chcę małej uczyć ciągnięcia dyda.
Właśnie na pół roku chyba nie można wziąć dziekanki a poza tym potem bym nie wróciła na dzienne studia, więc najlepiej by było je skończyć. Nawet na zaoczne nie mogę się przenieść, bo musiałabym do innego miasta (do Warszawy byłoby mi za daleko dojeżdżać z Mazur, musiałabym na całe weekendy, bo na mojej uczelni zaoczni mają zajęcia też w piątki, a dzidziusia takiego miesięcznego przecież nie zostawię na 3-4 dni ). Po cichu liczę, że na wiosnę TŻ się nie zakwalifikuje na ten kurs, a kolejna tura we wrześniu - wtedy może iść z marszu nawet bez ostrzeżenia, nie miałabym nic przeciwko.

Co do smoczka to ja dostałam od koleżanki taki: http://allegro.pl/tommee-tippee-smoc...023742503.html (niebieski) i jeśli będzie potrzeba zamierzam go użyć

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:25   #4065
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

edit: 0-3 to 56-62 a 3-6 to 62-68 ?

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

ok już wszystko wiem pytam bo segreguje sobie

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-10, 18:26   #4066
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
nie rozmiar 56 to noworodek czyli "0"
a rozmiar 62 to 0-3 miesiące
ale trzeba wziąc pod uwagę, że rozmiar rozmiarowi nierówny
Jak dziś wpadły mi w rękę śpioszki r. 56 to musiałby to być olbrzymi noworodek czasem te 56 są wielkości jak 62.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-10, 18:30   #4067
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
56 i 62 to oba sa jako 0-3 miesiace 56czesto jest tez okreslany jako 0 miesiecy po prostu

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Ja mam sporo ubranek z rozmiaru 68 i 74 juz ale sa to takie sztuki wlasnie co mniejsze wypadaja spokojnie do jesieni bedziemy je nosic, potem bedziemy brac kolejna ''tur'' od tych znajomych i kilak sztuk kupimy nowych, wiekszych
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:32   #4068
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Właśnie na pół roku chyba nie można wziąć dziekanki a poza tym potem bym nie wróciła na dzienne studia, więc najlepiej by było je skończyć. Nawet na zaoczne nie mogę się przenieść, bo musiałabym do innego miasta (do Warszawy byłoby mi za daleko dojeżdżać z Mazur, musiałabym na całe weekendy, bo na mojej uczelni zaoczni mają zajęcia też w piątki, a dzidziusia takiego miesięcznego przecież nie zostawię na 3-4 dni ). Po cichu liczę, że na wiosnę TŻ się nie zakwalifikuje na ten kurs, a kolejna tura we wrześniu - wtedy może iść z marszu nawet bez ostrzeżenia, nie miałabym nic przeciwko.

Co do smoczka to ja dostałam od koleżanki taki: http://allegro.pl/tommee-tippee-smoc...023742503.html (niebieski) i jeśli będzie potrzeba zamierzam go użyć
a dlaczego nie chcesz wziąć na rok? na pół roku to byłoby trudne ze względów takich, że zajęcia z semestru letniego raczej trudno zaliczyć w zimowym... no ale zawsze też możesz spróbować się dogadać z prowadzącymi, wziąć IOS i pozaliczać przedmioty eksternistycznie w terminach dogodnych dla Ciebie - przecież nie będą robić problemów wiedząc, że masz malutkiego szkraba
szkoda tego co już zaliczyłaś, żeby rzucić studia na ostatnim semestrze!

możesz też spróbować zaliczyć coś teraz awansem i zarobić punkty - przy obecnym systemie bolońskim (no chyba, że na Twojej uczelni on nie obowiązuje) można powymieniać sobie przedmioty nieobowiązkowe, niektórzy tak robią, że zaliczają "coś" co ma dużo punktów a potem "wyrzucają" sobie jakieś 2 przedmioty za te punkty

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-01-10 o 18:36
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:40   #4069
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Ja wiem jedno-żadnego plamienia czy krwawienia w ciąży bym nie lekceważyła. Stres nie może wywołać krwawienia z dróg rodnych.

dokładnie, nomy dla kobiet ciężarne są inne niż dla "normalnego" człowieka. Mnie lekarz uświadomił że np. leukocyty są naturalnie wyższe, a taka "anemia" na granicy norm to w ciąży coś czego nie da się uniknąć. W końcu nasza krew jest dla 2 osób.

Oj to chyba musiałby być cud żeby przy ponad 10 kupkach dziennie u niemowlaka żadna z nich nie ubrudziła ubranka, już nie mówiąc o ulewaniu i ślinieniu się. Długi czas byłam nianią u niemowlaka i dziennie to 3, 4 komplety ubranek szły-albo bodziaków. Raczej wszystko do prania.Po 4 miesiącu dochodzą jeszcze marchewki itp. i to dopiero są jazdy na ubrankach

Decyduje się na nie używanie smoczka, zbyt dużo wiem o konsekwencjach ortodontycznych i logopedycznych. I żaden smoczek-nawet jakby nazywał się "kosmiczny" nie zapobiegnie tym skutkom ubocznym. Smoczek to nie jest konieczność, a niestety wiele mam lubi "zatkać" dziecko -żeby było spokojniejsze. Ja tego nie popieram.
A dlaczego kazde dziecko mialoby robic ponad 10 kupek dziennie?
Adas robil duzo, tzn chyba z 5 a mojej bratowej blizniaki robia 1 kuple na dzien badz na 2 dni i jest to rowniez norma!

Emigra, ciesze sie ze cie gin uspokoil!

Viki 28.04.2012
Stary 2012-01-10, 18:42   #4070
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:

Oj to chyba musiałby być cud żeby przy ponad 10 kupkach dziennie u niemowlaka żadna z nich nie ubrudziła ubranka, już nie mówiąc o ulewaniu i ślinieniu się. Długi czas byłam nianią u niemowlaka i dziennie to 3, 4 komplety ubranek szły-albo bodziaków. Raczej wszystko do prania.Po 4 miesiącu dochodzą jeszcze marchewki itp. i to dopiero są jazdy na ubrankach

Decyduje się na nie używanie smoczka, zbyt dużo wiem o konsekwencjach ortodontycznych i logopedycznych. I żaden smoczek-nawet jakby nazywał się "kosmiczny" nie zapobiegnie tym skutkom ubocznym. Smoczek to nie jest konieczność, a niestety wiele mam lubi "zatkać" dziecko -żeby było spokojniejsze. Ja tego nie popieram.
10 kupek dziennie?omg wydaje mi się że jednak mniej troszku.

Ja tez nie chcę używac smoczka (szczególnie ze względu na sprawy ortodontyczne bo na tym się trochę kiedyś znałam, logopedyczne kwestie to również ważna sprawa ), ale.. wiem że różnie może byc i wolę się w jeden zaopatrzyc.

Mravka o tej kołysce karolca chyba ostatnio pisała Ja raczej bym się nie zdecydowała, ale jest rzeczywiście cudna

Aguśka ja też mam problem z pękającymi naczynkami
Prawdopodobnie czekają mnie żylaki (u mnie to rodzinne) ;/

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Oczywiscie ze pytanie ni ejest glupie
Ja wrzucalam do prania codziennie bo przewaznie cos sie ulalo z dziobka, ale to doslownie minimalnie proszku do prania, bo to nie jakis duzy brud.

Uspokajajacy: czyli ten smoczek ktory sie kupuje zeby dzidzia nie plakala i cichutko byla
Anatomiczny to ze niby ma ksztalt zblizony do naturalnego. A ortodontyczny to pewnie taki polecany przez ortodontow ale nie jestem pewna (mysle ze chodzi tu o uzebienie).
dzięki A jaki smoczek masz Agusia? Filipek używał?
Tak jak pisałam wolałabym żeby dzidzia nie używała, ale to chyba różnie może byc?

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Ja kupię jakiś smoczek, będzie "awaryjnie" czekał, choć nie chcę małej uczyć ciągnięcia dyda.
o właśnie, też takie miałam założenie

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:

Ortodontyczny i anatomiczny nalezy do kategorii uspokajaczy, czyli to co do dziobka wkladamy ze dzidzia nie plakala.

Anatomiczny:
"
BEZPIECZNY I TRWAŁY:
"NUK - LATEKSOWY ORTODONTYCZNY SMOCZEK USPAKAJAJĄCY 6-18m- skutecznie zapobiega wadom zgryzu i wspiera ogólny rozwój. Niezwykle miękki, więcej miejsca dla języka, naturalny kształt.
  • niezwykle miękki i elastyczny dzięki wbudowanym miękkim kanalikom wzdłuż gumki - nacisk na szczękę i zęby jest zredukowany do minimum
  • tarczka smoczka o anatomicznym kształcie optymalnie dopasowuje się do buzi dziecka
  • złożony uchwyt nie wystaje poza płaszczyznę tarczki, co zapobiega odgnieceniom buzi, gdy dziecko śpi na brzuszku lub na boku
  • specjalny rowek (kanał cyrkulacji) w tarczce smoczka uniemożliwia gromadzenie się śliny pod tarczką, co zapobiega powstawaniu podrażnień wokół buzi dziecka

Kochana jesteś

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Dziekuje, cebula juz puszcza soki

A co do mleczka to ja wlasnie takie uwielbiam i sie nim opijam jak mnie przeziebienie lapie

Super, mam nadzieję, ze syrop pomoże
I mleczko też jeśłi pijesz..
Stary 2012-01-10, 18:44   #4071
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Rano mowie do Filipa:
Co wolisz na sniadanko: mleczko czy kanapki.
Mowi: kanapki.
Pytam z czym?
Mowi: z żółtym jajeczkiem

Po obiedzie poszlismy myc rece i buzie.
Umylismy, poszlam do kuchni ogarniac po obiadku, ale slysze, ze cos kombinuje w tej lazience znow.
Mowie: psik mi stad szybciutko, a minke mial podejrzana, a on nie chce wyjsc, wiec pytam: Co masz zamiar tu robic (juz taki tonem z nerwami).
Mowi: kiblować

Mowie Wam, ze czasem nie moge heheh
Wesolo masz z nim
Ale ja z moja cora tez tak mialam,wszystkich rozbawialam opowiesciami.Teraz za to robi sie pyskata niestety...

Cytat:
Ja tam się cieszę ,że jesteś na chorobowym , tzn. nie że ta ręka chora, tylko że możesz sobie odpoczać, bo ciężką pracę masz.

Jak zdrowie pozwoli, finanse się nie zmienią na gorsze ( nie wypierniczą mnie z roboty ) to chcielibyśmy mieć jeszcze jedno dziecko .
Dzieki Konia,wiem ze dobrze mi zyczysz.I ja tez chce jeszcze jedno przynajmniej Trojka to wcale nie duzo.Zaluje,ze wczesniej nie mialam drugiego i miedzy najstarsza corka,a drugim dzieckiem bedzie taka roznica wieku.

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
nadrobie Was wieczorem, chcialabym tylko zapytac Was o wyniki morfologii, bo odebralam wyniki, na ostatniej wizycie polozna powiedziala ze sa super...glupia krowa jedna, pojechalam dzis do przychodni, bo ona nie mogla na wizycie wydrukowac, a ze jej nie wierze wiec pojechalam i poprosilam o wydrukowanie w recepcji, kobiety zdziwione ze jak to przeciez polozna powinna mi powiedziec jakby bylo cos nie tak.

neutrofile minmalnie powyzej normy mam 7.5 (norma 1.5-7.2) i hematokryt minimalnie ponizej normy, hemoglobina na granicy dolnej, a ta glupia baba mowi ze wszystko ok jest, to najlepiej czekac az anemia bedzie (pewnie juz jest) zanim zapobiegac. martwie sie tymi neutrofilami bo to moze swiadczyc o jakiejs infekcji, dzwonilam do centrum poloznych, ale musialam zostawic wiadomosc bo przeciez nikt nie odbiera. a na dodatek tutaj tej morfologi nie robia na czczo, mowia ze mozna spokojnie zjesc sniadanie.

ma ktoras z Was troszke podwyzszony poziom neutrofili?
Ja badana krew mialam raz tylko,na hiv,syfilis i rozyczke i to wszystko.Moze w przyszlym tyg jak pojde do poloznej to racza mnie zbadac na cos.

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość

Ja w Warszawie to jestem zdana praktycznie sama na siebie - mam dwie współlokatorki i pewnie jakbym potrzebowała pomocy to mogę na nie liczyć, ale wiadomo, że obce osoby (mimo, że znamy się dużo czasu) to nie to samo co partner. W sumie to też jestem w niepewnej sytuacji, bo w połowie marca TŻ ma do mnie przyjechać i siedzieć ze mną dwa miesiące (urlop zaległy i za ten rok), ale pojawia się problem, że być może akurat w marcu zostanie wysłany na kurs podoficerski (6 miesięcy w Poznaniu!). Znajduje się na liście i jest szansa, że się dostanie, ale pewności nie ma. Najgorsze, że o tym czy się dostał dowie się na tydzień przed wyjazdem Gdyby się dostał to wielkie szczęście, bo długo się czeka (zwykle trzeba mieć jakiegoś plecaka tzn. kogoś z wyższą rangą w wojsku, który popcha dalej; bez znajomości ani rusz...), a taki kurs wiąże się z awansem i gwarancją pozostania w wojsku już na stałe (a nie na kontrakty jak do tej pory). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście jak wyjedzie do Poznania to ja jestem zmuszona rzucić studia (zostanie mi ostatni semestr licencjatu), bo sama sobie tu nie dam rady, a nie ma kto mi pomóc. Także życie w nieświadomości...
No to jest najgorsze,ta niepewnosc.Mam nadzieje jednak,ze jakies rozwiazanie dobre dla wszystkich sie znajdzie.

Cytat:
Mam pytanko do doświadczonych Mamuś Robiłam dziś prasowanie dzidziowych rzeczy i zastanawiałam się jako to jest..

Jak ubieramy dzidzię w ciuszek, który przez cały dzień się nie zabrudzi (jestem optymistką czy rzeczywiście niektórym dzieciom po prostu się nie ulewa? ) to możemy w ten ciuszek jeszcze ubrac następnego dnia (albo po prostu kiedyś tam jeszcze), czy już nadaje się do prania?
Bo nie wie czy takie Maleństwo się poci się na tyle by np. pajacyk był nieświeży po całym dniu?
Mam nadzieję, że nie są to mega głupie pytania
U mnie nie zdarzalo sie,zeby dziecko caly dzien bylo czyste.Ulewalo ciagle,po kilkanascie razy na dzien.Ale kolezanki wcale nie ulewalo i ona zawsze po kapieli zakladala czyste ciuszki.

Cytat:

Ja tez wole nie uzywac.I nawet mowilam sobie,ze nie kupie(moja corka wychowala sie bez),no ale w koncu stwierdzilam,ze kazde dziecko jest inne i kupilam smoczek.Bede sie starac nie dawac,ale jesli dziecko zacznie ssac kciuk np,to juz wole dac smoczek,zeby ssalo.

A dzisiaj jak bylam w tej przychodni i jakas angielka czekala na wizyte i tak mnie obserwowala.Ja sobie mysle brudna jestem czy co,a ona do mnie podeszla i mowi,ze tak obserwuje jak mi sie dziecko w brzuchu rusza i czy moze dotknac.A faktycznie dawalo czadu,ze caly brzuch mi chodzil
Stary 2012-01-10, 18:45   #4072
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Aguśka przyganiał kocioł garnkowi to nie ja patrzę na cycki , tylko koleżanka a foty to chyba dla podręczników medycznych się będą nadawać

Lena mi w kwestii ciuszków, to oczywiście jeśli dziecko zabrudzi kupką to wiadomo trzeba zmienić, jak uleje tak samo, ale np ja robiłam tak,ze jak miałam pajaca a pod tym body to jeśli nic się nie wydarzyło ciekawego ( kupka, hafcik ) to po kąpieli zmieniałam codziennie body, a pajac zostawał ten sam na drugi dzień, potem zmieniałam , bo wiadomo,że to ja dotykałam ileś razy itd. i się brudził w jakiś sposób, jest też potem w życiu dziecka takie czas ( na pampkach 2 ) ,że są strzelające kupki i często wylatywały prałam ciuszki często, bo zimą to musiałam suszyć na suszarce a i prasować by mi się większej ilości nie uśmiechało, więc aż takich dużych ilości nie miałam wszystkiego, jak uznawałam ,że czegoś mam często na styk to kupowałam a to pajac a to body .....
aha, czyli body traktowałaś jako bieliznę dzięki za opis

A zastanawiam się właśnie czy smarowac malucha po kąpieli jeszcze oliwką (czy kąpiel w np. Oilum czy tym podobnych preparatach wystarczą).
Stary 2012-01-10, 18:47   #4073
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A dzisiaj jak bylam w tej przychodni i jakas angielka czekala na wizyte i tak mnie obserwowala.Ja sobie mysle brudna jestem czy co,a ona do mnie podeszla i mowi,ze tak obserwuje jak mi sie dziecko w brzuchu rusza i czy moze dotknac.A faktycznie dawalo czadu,ze caly brzuch mi chodzil
Miłe

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
aha, czyli body traktowałaś jako bieliznę dzięki za opis

A zastanawiam się właśnie czy smarowac malucha po kąpieli jeszcze oliwką (czy kąpiel w np. Oilum czy tym podobnych preparatach wystarczą).
Nie lubię oliwek, bo są zbyt tłuste. Jeśli maluszek ma nawilżającą kąpiel a skóra po wysuszeniu nie jest zbyt sucha, oliwkę warto sobie odpuścić.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-01-10, 18:48   #4074
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupuję dwa, oczywiście te dla najmniejszych dziubków, jeden silikonowy ( przezroczysta biała guma,) jeden kauczukowy ( żółty, jak te stare smoki od butelek ) Nina tolerowała tylko ten drugi

a na jakie dokładniej się decydujesz? (jakiej firmy) Nina miała jakieś ulubione (oprócz tego że kauczukowe?
Stary 2012-01-10, 18:56   #4075
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
ja czytałam, że już lepiej smarować dziecko balsamem nawilżającym niż oliwką. Chyba w ostatnim wydaniu "Mam dziecko" swoją drogą ostatnio to moja ulubiona gazetka, bo dużo jest napisane ciekawych rzeczy i mam już dwie płytki z piosenkami dla maluszka he he

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-10, 18:57   #4076
19claudia91
Rozeznanie

Cytat:

Anatomiczny:
"
BEZPIECZNY I TRWAŁY:

Właśnie taki mam

Własnie koło 16 przybył listonosz z paczką do mnie.. Nie wiedziałam co to bo nic nie zamawiałam, odebrałam bez zapłaty bo nie musiałam płacić, okazało się że to Szampon Regenerujący i Odżywkę z Dove te duże (żadne próbki) przypomniałam sobie po chwili że brałam udział na facebooku w konkursie żeby odpowiedzieć najszybciej na pytania o włosach no i udało się, pierwszy raz coś wygrałam..

Własnie rozmawiałam z kuzynką na skypie i okazało się że ma dla mnie w anglii przyszykowane 2 torby ciuszków, pampersy , jednorazowe śliniaczki na podróże, i ceratki kocyk ręczniki bo mówiła że po tanich cenach kupiła i nie wywali tego przecież a ma po kilka par.. Więc pomoc zawsze dobra, bo jej maluszek już wyrósł, a jak będzie się starać o drugie to wtedy ja jej je prześle

Polecacie jakąś tanią komodę? najlepiej na 4 szuflady głębokie? Bo ostatnio widziałam fajną w Black Red White.. jak znajdę to wrzucę

Fabianek
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:59   #4077
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

U mnie nie zdarzalo sie,zeby dziecko caly dzien bylo czyste.Ulewalo ciagle,po kilkanascie razy na dzien.Ale kolezanki wcale nie ulewalo i ona zawsze po kapieli zakladala czyste ciuszki.

Ja tez wole nie uzywac.I nawet mowilam sobie,ze nie kupie(moja corka wychowala sie bez),no ale w koncu stwierdzilam,ze kazde dziecko jest inne i kupilam smoczek.Bede sie starac nie dawac,ale jesli dziecko zacznie ssac kciuk np,to juz wole dac smoczek,zeby ssalo.
czyli ogólnie kązdy ma swój sposób z ciuszkami i smokami

Dzięki Dziewczyny za edukację po raz kolejny powiem - jesteście niezastąpione!
Stary 2012-01-10, 19:00   #4078
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Desia takie wahania to od ilości wody w organizmie mogą być, no i kwestia kiedy się ważysz, każdy sik itp. ma swoją wagę, więc się nie martw
a w chorobie zawsze spadek jest, pisałaś ,że się wypociłaś porządnie w nocy, pewnie dużo wody poszło na to
No wlasnie zawsze waze sie rano na czczo po siusiu na tej samej wadze,. ale wiadomo (na to nie wpdalam) ze sie wypocilam wiec pewnie dlatego.
Jutro umowilam sie znowu do lekarza rodzinnego juz w przychodni bo ja chyba mam zapalenie zatok bo zaczela mnie bolec szczeka z jednej strony a to moze wskazywac na zatoki chyba?
A do tego jade do tego mojego dermatologa znowu wiec dzien pod znakeim wizyt lekarskich

Viki 28.04.2012

Edytowane przez desia888
Czas edycji: 2012-01-10 o 19:08
Stary 2012-01-10, 19:12   #4079
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
a dlaczego nie chcesz wziąć na rok? na pół roku to byłoby trudne ze względów takich, że zajęcia z semestru letniego raczej trudno zaliczyć w zimowym... no ale zawsze też możesz spróbować się dogadać z prowadzącymi, wziąć IOS i pozaliczać przedmioty eksternistycznie w terminach dogodnych dla Ciebie - przecież nie będą robić problemów wiedząc, że masz malutkiego szkraba
szkoda tego co już zaliczyłaś, żeby rzucić studia na ostatnim semestrze!

możesz też spróbować zaliczyć coś teraz awansem i zarobić punkty - przy obecnym systemie bolońskim (no chyba, że na Twojej uczelni on nie obowiązuje) można powymieniać sobie przedmioty nieobowiązkowe, niektórzy tak robią, że zaliczają "coś" co ma dużo punktów a potem "wyrzucają" sobie jakieś 2 przedmioty za te punkty
nawet jakbym wzięła dziekankę na rok to później muszę na pół roku wrócić i tak do Warszawy - a przewieźć wszystkie rzeczy do domu teraz, a potem spowrotem zwozić jeszcze z dzidziusiem to masakra nie mam jakiegoś sensownego rozwiązania. Właśnie na III roku mam już same obowiązkowe przedmioty, które muszę pozaliczać o IOS będę występować, a jak będą jakieś problemy z maluszkiem nawet jak będzie TŻ to będę się dogadywać i trochę eksternistycznie próbować zaliczać, ale gdybym musiała wrócić do domu to na pewno na taką odległość (300 km) nie dałabym rady. A nikt inny oprócz TŻ nie może przyjechać mi pomóc, gdyby go wysłano na ten kurs Moja mama pracuje i urlop może wziąć dopiero w czerwcu (akurat by pasowało, bo pod koniec maja TŻ by musiał już wrócić do pracy), a mama TŻ ma na głowie cały dom, gospodarstwo i jego młodsze rodzeństwo (nie jakieś maluchy, ale jeszcze uczące się i ze swoimi problemami). Trzymajcie kciuki, żeby jednak wszystko się ułożyło. A za miesiąc muszę szukać jakiegoś samodzielnego mieszkania/kawalerki, żeby od 1 marca już tam zamieszkać.
Wszystko skomplikowane!

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-10, 19:12   #4080
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
No wlasnie ona to samo mi powiedziala
Tyle ze psotaram sie ograniczyc do nocy faktycznie, chociaz w dzien tez jest straszne, najgorzej jak na tylku siedze bo jak poruszam sie troche to nie.
Acha i powiedziala tez ze dobrze zainwestowac w nawilzacz powietrza gdy taki nos, tym bardziej ze adas tez ma taki suchy. Ma ktos, daje to cos wogole?
Ja przez całą ciążę jadę na odtykaczu do nosa - lekarka też powiedziała, że lepiej stosować miejscowe niż podduszać siebie i dziecko - a niestety nic poza lekiem obkurczającym nie działa. Mała żadnych wad genetycznych czy w budowie nie ma. Oczywiście stosuję z umiarem, połowa dawki z opakowania.
Co do nawilżacza - nosa nie odetka, ale pomaga na takie uczucie suchości, swędzenia w nosie - przy katarze zagęszcza to całość, jest trudne do usunięcia i czasem bolesne. Ale nawilżacz to już kasaaaa. Możecie spróbować z nawilżaczem na kaloryfer albo po prostu na próbę kłaść mokry ręcznik na grzejnik.

Cytat:
Mam taki, zobaczymy jak to podziała - niektórym dzieciom ponoć tylko te pomarańczowe gumowce pasują.

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Polecacie jakąś tanią komodę? najlepiej na 4 szuflady głębokie? Bo ostatnio widziałam fajną w Black Red White.. jak znajdę to wrzucę
A ile to dla Ciebie tania?
Bo może być z ikea 3szufladówka za 80zł, 120zł, lub 5szufladowa za 160.
Można też na alle poszukać, czasem są takie typowo dziecięce do kompletu z łóżeczkiem.

A ja się pochwalę, przyszedł mój glukometr
Przezwyciężyłam strach przed kłuciem palca (igły... brrr) i okazało się, że to wrażenie jak dotknięcie pokrzywą. Wynik w godzinę po zjedzeniu zupki - 84.
jutro powtórka glukozy 75, oby się udało!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości