![]() |
#3181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
bez przesady.
sa ludzie, ktorych stac, zeby psa dobrze karmic czy chodzic z nim do weta, ale mysla rozsadnie: nie chce miec psa na show, styknie mi przecietny przedstawiciel rasy i nie chce wydawac na niego kupy szmalu, bo po prostu nie widze takiej potrzeby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zakup psa z Hodowli z rodowodem nie jest dowodem na to że pies całe życie bedzie zdrowy! Przepraszam bardzo,ale co Wy chcecie istotę zyjącą,czującą itd. czy robota?Żaden Hodowca nie zagwarantuje Nam tego ze pies nigdy nie zachoruje! Niektóre choroby rowjają się dopiero w poźniejszym okresie życia,więc jak można stwierdzić badając dwu m-ego szczeniora że nic nigdy mu nie będzie? ![]() O wszelkie badania można poprosić Hodowcę,skoro zależy mu na Hodowli i na psach nie powinien mieć nic przeciwko. A jeszcze co do ustawy to wydaje mi się że jak na początek wystarczyłoby to a zeby wszystkim wąłścicielom psów nakładano obowiązek w postaci chipowania ,wrazie wyrzucenia psa itd.wiadomo kogo zhaltować,a jeśli chodzi o państwo to może jakieś dodatki dla posiadaczy psów (kurde choćby nawet 100 zł m-nie dodatku nawet na karmę) to zmnieszyłoby liczbę zwierzaków przebywających w schronach. p.s. Tak też widziałam te cuuuuudownie przemyślane ogłoszenia ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Być może ceny psów są zawyżone, nie interesuję się tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3184 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myślenie że Hodowle-te z prawdziwego zdarzenia-zarejesrowane są sposobem na biznes-nie jest dobre,bo wg mnie tak nie jest wcale,nic a nic.Ja co prawda Hodowli nie mam i nie wiem czy kiedykolwiek będę miała,ale z tego co się orientuje NIE JEST TO ŻADEN sposób na biznes! Nie da się za to przeżyć ani utrzymać rodziny,siebie raczej też nie..."wygórowane" ceny wg mojej opinii to tylko i wyłącznie zwrot pewnych kosztów związanych z utrzymaniem psów,odchowaniem szczeniaków itd. No dobra nie oszukujmy się do końca,napewno jakaś część kasy ląduje do kieszeni Hodowcy,ale chyba jest to jasne... ![]() p.s. Ja znowu nie "siędze" w temacie kotów,więc o Hodowlach kotów nic nie wiem. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3186 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiadomo jesli u psa lub suki jest choc cząstka podejrzenia jakiejś choroby która mogłaby zostac przeniesiona na dalsze pokolenie to powinno się odrazu wyeliminowac takie osobniki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3187 |
Zadomowienie
|
nie wszystkie choroby genetyczne mozna wyeliminowac badaniami i jesli ktos uwaza, ze rodowod jest jakas gwarancja, to sie myli. tzn owszem, jest gwarancja, ale pochodzenia, nie zdrowia.
sama ma suke po rodzicach z biodrami z wynikiem A, ktora ma jedno biodro idealne, drugie nieco dysplastyczne. suka od poczatku dobrze prowadzona, chondroprotektory od 8 tygodnia zycia codziennie, schodow nie widziala do 8 miesiaca zycia. nie mam pretensji do hodowcow, bo nie jestem kretynka. sama mam zamiar mierzyc wysoko i czerpac wzorce od najlepszych. u nas w hodowli suka nie bedzie miec mlodych czesciej niz 3 razy w zyciu i nigdy tez nie bedzie rodzic rok po roku. szczenieta, ktore opuszcza moj dom dostana WSZYSTKO, czego beda potrzebowaly w nowym domu, a te ktore zostana dluzej niz do 8 tygodnia zycia, beda mialy przeswietlone biodra i przeprowadzone odpowiednie proby ortopedyczne, a jesli zdarzy mi sie kojarzyc np nosiciela genu pra z osobnikiem czystym, to szczeniaki beda testowane genetycznie. jednoczesnie nie mam zamiaru klamac, ze kazdy szczeniak to przyszly showman (chociaz oczywiscie taka mam nadzieje, bo ja raczej nie bede stawiac na "przecietne skojarzenia) i kazde szczenie bedzie miec adekwatna cene. tak jest za granica. i to nie tylko zachodnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3188 |
Zakorzenienie
|
W zakupie psa z hodowli nie chodzi o gwarancje (ktorej nikt ni da
![]() Przykladowo chcesz miec psa rasy pierwotnej, o stabilnej psychice - z udokumentowanym pochodzeniem - nie znajdziesz tego w pseudo... a w razie problemow z psem - watpie, by pseudohodowca chcial pomoc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W takim razie życzę Ci aby Twoje marzenia się spełniły ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chcę takiej sytuacji, że kupię cavaliera, a pies w okolicach 5 roku życia zacznie mieć problemy z sercem. Nie mówiąc juz o SM, ale badania pod tym kątem są jednak b.drogie.
![]() |
![]() |
#3191 |
Zadomowienie
|
no i co z tego, ze sa drogie?
hodowla psow na dobrym poziomie, to nie jest tania zabawa i trzeba sobie z tego zdawac sprawe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To, że cena szczenięcia po tak dokładnie przebadanych rodzicach będzie z pewnością oscylować w okolicach 3000 zł jak nie więcej. I tym sposobem znowu wpadamy w błędne koło, choć ja osobiście dałabym tyle za szczeniaka jeśli hodowla byłaby rzeczywiście taką z prawdziwego zdarzenia.
![]() |
![]() |
#3193 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba jeszcze dodać, że w przypadku psów i innych zwierząt nie istnieje "państwowe leczenie". Tylko prywatne i nie należy ono do tanich. Cytat:
![]() Psy z rodowodem sa także rejestrowane co też uważam za prawidłowe. Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem też jak można uważać kogoś za snoba, bo kupił sobie psa z rodowodem ![]()
![]() |
![]() |
#3194 |
Rozeznanie
|
może niektórzy żyją w świecie fantazji i myślą,że można zrobić wszystko i sprzedać tanio,
ale może osoby, które myślą,że wszystkie badania muszą być, to wpierw zapoznają się z tematem, bo SM ciężko stwierdzić, najlepiej w późniejszym wieku,a itak choroba może się ujawnić później i nie koniecznie też po chorych rodzicach, a badanie nie jest w kilkuset złotych, tylko kilku tysiącach, do tego by był sens,dobrze by oboje rodziców przebadać, no i można je zrobić za granicą, możliwe, że najbliższe ewentualnie w Niemczech, w Polsce mieli robić gdzieś w jakimś szpitalu i potem trzeba by było wysłać za granicę ale były jakieś trudności organizacyjne, no i ciężko o te badania i o weterynarza, który się zna i prawidłowo zdiagnozuje,odczyta, bo nawet jak pies ma dane objawy,to zazwyczaj weterynarz nie jest w stanie stwierdzić, nie mówiąc już o leczeniu, o czym my mówimy, jak u ludzi,którzy mogą poinformować o objawach ciężko o diagnozę choroby i nie ma niektórych badań, co dopiero u zwierząt, więc tu nie widzimisie hodowcy, tylko nie ma jeszcze wystarczających możliwości na diagnozę w przypadku niektórych chorób i tak jak zaznaczyła phony,że te badania są trudne bardzo specjalistyczne i nie chodzi o "nie chce mi się" tylko "nie mam możliwości" bo jedno to znaleźć szpital,który udostępni,bo klinika to już wogóle takiej aparatury nie ma a drugie to specjalista,który odczyta i wizyta u niego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3195 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego napisałam, że o badaniach w kierunku SM to można sobie pomarzyć, zwłaszcza w Polsce. Ale taka podstawa jak MDV? Dlaczego hodowcy to olewają?
Przepraszam, ale za co ja mam płacić te 1500 zł? Za szczeniaka, którego mamusia ma hodowlankę i rodzi co roku, tatuś ma równo 3 latka, a hodowca w geście uprzejmości wręczy mi wyprawkę (koniecznie z RC!) i powie, że służy poradą na przyszłość? Mam płacić za pochodzenie psa? Mnie guzik jego pochodzenie obchodzi, może sobie mieć w rodzinie same suki po hodowlankach i przeciętnych reproduktorów, chodzi mi głównie o to, żeby szczeniak był zdrowy i stabilny psychicznie, za takiego jestem w stanie dać dużą sumę. Ale wtedy znowu wracamy do tematu tego, że przeciętne szczenięta w Polsce, mieszczące się w granicach wyznaczonych przez wzorzec, po przebadanych rodzicach są wbrew pozorom drogie. Rozumiem, że hodowca robi też kalkulację zysków i strat, to całkiem normalne, mało kto chciałby zainwestować dużą ilość pieniędzy w hodowlę, przez którą nie dość, że nic nie zarobi, ale jeszcze będzie na minusie. Warto się jednak zastanowić nad tym, czy to nie jest trochę oszukiwanie ludzi żądając od nich za psiaka tak dużych kwot pieniężnych nie oferując nic poza udokumentowanym pochodzeniem i radą na przyszłość. Zapewniam Was, że masie ludzi zwisa i powiewa czy jego pies miał pradziadków i prapradziadków z rodowodami, o doskonałych czy przeciętnych notach. I właśnie tacy ludzie decydują się na zakup pieska tańszego. Są i tacy co kupują na targu czy prosto z masówek, ale ja osobiście nie mam wśród znajomych i rodziny takich osób. Najczęściej szczeniaki były nabywane z normalnych ogłoszeń-ot jakaś Pani pomyślała, że fajnie by było gdyby jej Misia "rasy" yorkshire terrier miała małe brzdące, a potem opchnęła je po 300 zł za sztukę, odrobaczone i zaszczepione, ze smyczą i obróżką w komplecie. I co? Psy są, żyją, nie chorują, wyglądają jak przeciętne yorki (ani niewyrośnięte ani nie przerośnięte, choć w samej rasie też się już cyrki dzieją jeśli chodzi o wielkość), ich właściciele zadowoleni, Pani zadowolona i nikt nie stracił niepotrzebnie 1500 zł byleby zadowolić zwolenników "R=R" tak plujących na osoby kupujące zwierzaki bez rodowodu.
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2012-01-10 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poszukuję właśnie jakiś miotów jamnika szorstkowłosego standardowego -ale mimo, że pieski nie są "idealne" (tzn. chodzi o ten rasowy wygląd, że nie mogą mieć z przodu białych plamek itp) to liczą sobie jak za te w 100 % nadające się na wystawy. Mnie również zależy po prostu na zdrowym piesku, a mama się uparła, że ma wyglądać jak jamnik szorstkowłosy. Jak weszła ta ustawa to strasznie ciężko będzie takiego psiaka zdobyć za normalną cenę... Te wszystkie miłe Panie, jak opisałaś, które postanawiają, żeby ich suczka miała młode, teraz będą wystraszone że działają przeciw prawu...
![]() Edytowane przez Haylee Czas edycji: 2012-01-10 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3197 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wszystko mi opada. A powiedz, po co, no na litość niebios, po co ta pani sprowadza na świat kolejne psy? Tak szczodrze przyznajecie nierodowodowym psom kategorię "w niczym nie gorszy" to powiedz mi, w czym są gorsze te wszystkie nieszczęsne psy zamknięte w klatkach w schroniskach, te nieudane "jorki" co za długie nogi im wyrosły lub szczeciniasta sierść po ojcu? W czym są gorsze te koty, co miały być "syjamskie" po mamie a jednak, kurczę, zwykłe burasy wyszły? Wyobraź sobie, że nie chodzi o to, żeby zadowolić moją wredną plującą osobę, tylko o to, że cała masa zwierzaków cierpi z powodu tego, że jest ich po prostu zbyt wiele, bo są zupełnie bezmyślnie rozmnażane z pobudek typu "fajnie żeby Pusia miała szczeniaczki, bo jest taka mądra i śliczna". ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Jak ktoś chce odchować miocik szczeniąt czy kociąt dla przyjemności obcowania ze ślicznymi słodkimi kulkami, to zapraszam do mnie, dostarczę wedle zamówienia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3198 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I Twoim zdaniem zakaz sprzedaży psów nierodowodowych coś w tej kwestii zmieni? Nic nie zmieni, bo jest masa ludzi, którzy chcą mieć psa i go sobie zorganizują. ZK i połowa hodowli w Polsce uważane są w tych kręgach za naciągaczy. I trochę w tym racji jest patrząc na ceny rodowodowych szczeniąt. Poza tym- jakie pobudki kierują polskimi hodowcami (oczywiście nie wszystkimi)? Bo w udoskonalanie rasy to już dawno przestałam wierzyć.
![]() |
![]() |
#3199 |
Rozeznanie
|
Jesli ta Paniusia od yorków nie napiszę w ogłoszeniu "sprzedam" a napiszę "oddam" nie zrobi niczego wbrew prawu.Trudno będzie Ci nabyć takiego yorka tylko z tego powodu że jeśli Paniusia będzie musiała oddać a nie sprzedać to po co jej syf w chacie przez ok.8 tyg,zajmowanie się szczeniakami,wet i te sprawy?
![]() lapinne tak właśnie ![]() A jeszcze takie pytanie do Ciebie? czy Hodowlę zamierzasz założyć w Polsce? Kupując psa bez R nie mówmy że ma być bez R ale ma być w 100% wystawowy.Za szczeniaka może wyglądać jak york czy jamnik a jak podrośnie moze być różnie i co później?Skoro już ktoś bierze psa bez R to niech ma świadomość tego że w przyszłości moze mieć niespodziankę (mimo że jako szczeniaczek piesek wygladal jak najbardziej jak szczeniak z R).
![]() |
![]() |
#3200 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Znam paru hodowców kotów i uważam, że są odpowiedzialni, mają wiedzę i wkładają w hodowlę masę wysiłku i kasy. Natomiast jaki jest cel pseudohodowców, to nawet nie trzeba pytać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3201 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja ogólnie pwoiem tak i widzę to samo na kazdym portalu o psach...wziąleś psa z pseudo jesteś blee (mimo ze zajmujesz się nim najlepiej jak potrafisz i psiak u Ciebie ma naprawde raj) zaadoptowałeś psa pochądzącego z pseudo jestes suuuuuper! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3202 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście- gdyby była możliwość adopcji szczeniąt w typie rasy to dużo by było chętnych. Jako osoba zapewnie zorientowana w adopcjach psów doskonale wiesz, że szczenięta określonych ras czy w ich typie to raczej rzadkość, a jak już się pojawią to albo na drugim końcu Polski albo się na nie rzuca kupa chętnych. Jeśli ustawa sprawi, że pojawi się więcej szczeniąt do adopcji to pewnie też pojawi się więcej ludzi skłonnych je zaadoptować. Cytat:
Cytat:
Jeszcze raz podkreślę- ja pseudohodowli w jej klasycznym brzmieniu nie popieram, sama będę miec najprawdopodobniej psa rasowego, a jak nie to z adopcji. Jestem jednak w stanie zrozumieć pobudki kierujące osobami, które kupują szczenię za te 300-500 zł
![]() |
![]() |
#3203 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
Tylko że nie o to mi chodzi, żeby ludzie adoptowali za darmo yorki. Ja uważam, że psy (i koty) powinny być trudno dostępne i nieliczne. "Ja chcę szczeniaczka i żeby był mądry i słodki i wychowany i szczepiony i zdrowy i żeby koniecznie był najprawdziwszym yoreczkiem ale kosztował nie więcej niż 200zł bo więcej z kieszonkowego nie uskładam" - no sorry, takie rzeczy tylko w Erze. Ludzie się snobują na niby-yorki a równie ładne i fajne psiaki siedzą w schronach. Oglądam sobie te "yorki" strasznie popularne na moim osiedlu i nawet nie są ładne jako psy. Ja też, i wydaje mi się że jest to głównie skąpstwo. I do tego poważne ryzyko, bo co prawda Twoi znajomi kupili pseudo yorki och i ach idealne, ale te zwierzaki z pseudo, które ja poznałam, wszystkie miały jakiś problem ze zdrowiem czy fizycznym, czy psychicznym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3204 |
Zadomowienie
|
Z psami ze schroniska jest tylko jeden poważny problem- nie wiesz co mu tam siedzi w głowie, co się z nim działo, dlaczego został oddany- ja jestem czasami załamana moją suką, to jest jeden wielki dzikus, choć i tak widać ogromną poprawę.
Ostatnio mój ojciec podniósł na nią głos bo coś tam rozrabiała. Efekt był taki, że do niego nie podchodziła przez 2 dni, a jak ją wołał to uciekała za mnie ostro go oszczekując. Jak już odważyła się w końcu zbliżyć to zesikała się ze strachu pod siebie. Na wszystkich mężczyzn reaguje bardzo nerwowo, zawsze w sumie tak reagowała, ale teraz przechodzi samą siebie. Na weekend wpadli rodzice koleżanki, atmosfera w mieszkaniu była dość głośno-energiczna. Sukę mi trochę rozwydrzyli głupimi zabawami, podczas gdy ja mam zasadę, ze w domu spokój, na spacerze zabawa. Od maja zmieniam mieszkanie i wprowadzam jasne, konkretne zasady, bo mi psica wariuje i zachowuje się jak mały psychol. O ile mnie słucha i gdy np. ktoś zapuka do drzwi to na moją komendę siądzie gdzieś za mną i nie zbliży się do osoby, której otwieram (np. kuriera), o tyle współlokatorce weszła na głowę. Totalnie mnie rozbiło gdy się dowiedziałam jak ją nakręca na obcych ludzi. Wiem, że nie miała złych zamiarów, ale teraz już wiem dlaczego suka tak nerwowo reaguje na przychodzących obcych. Ja tu wprowadzam zasady, pies nie ma kontrolować drzwi, a co robi moja współlokatorka? Jak idzie jakiś jej znajomy to psa nawet na klatkę wypuszcza z tekstem "popatrz kto to idzie! no idz zobacz!". Wszystko się działo pod moją nieobecność. Młoda nie jest psem o stabilnym charakterze, psychice. To chodząca histeryczka, w dodatku bardzo zalękniona i łatwo pobudzająca się. Nie o takim psie marzyłam tak naprawdę ![]() I choć wiele rzeczy udało mi się naprawić, znikł problem agresji lękowej w stosunku do psów, nie boi się już własnego cienia, dziwne przedmioty na moją komende okrąża łukiem i spokojnie obwąchuje zamiast odskoczyć na całą długość smyczy i oszczekać, to i tak jak mam być szczera...nigdy więcej psa bezpośrednio ze schronu. Przynajmniej nie dopóki będę mieszkać w mieście. Edytowane przez klaki Czas edycji: 2012-01-10 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3205 |
Rozeznanie
|
kupienie psa od osób nie mających pojęcia o wychowaniu,podstawowym zapoznawaniu psa ze światem i rozmnażających psy ze złą psychiką jest też loterią,
a w adopcji mamy domy tymczasowe, psie szkolenie w schronisku,więc da się znaleźć fajne psy, równie łatwo popsuć psa,którego ma się od szczeniaka,co w przypadku tylu dziwnych ludzi i niewychowanych psów,niemyślących właścicieli jest dość częste,tylko super psychika psa,wiedza właściciela i szkolenie jest w stanie coś zrobić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3206 |
Raczkowanie
|
A i szczenię można adoptować, tak dla uzupełnienia wachlarza możliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3207 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie zwisa kim byli pradziadkowie, dziadkowie mojego psa. Kupuję psa - członka rodziny, a nie championa. Choć jak się okazało zupełnie przypadkiem championem może być. Cytat:
![]() Cytat:
(wybaczcie za sprowadzenie istoty żywej do przedmiotu) Cytat:
Adopcja zawsze jest SUPER. Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3208 |
Zadomowienie
|
wiekszosc hodowcow karmi royalem i nie sadze, zeby to byl powod, aby odrzucac hodowle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego też napisałam, że psa bezpośrednio ze schronu nie mam zamiaru drugi raz brać. Bo za dużo nie zdziałasz mając 7-miesięcznego brzdąca, który się po prostu boi całego świata do tego stopnia, że zwraca na siebie uwagę wszystkich ludzi. Nie jest miło, gdy się słyszy na spacerze 10 razy od obcych ludzi "boze ale dzikus", "masakra co mu pani zrobila ze taki zacofany", "ale panikara z niej". Mam szczęście, że mieszkam na granicy miasta, bo nie ma tu aż tyle bodźców, na które by reagowała lękiem. Stopniowo udaje się ją przyzwyczaić do miejskiego życia, nawet już sama do pociągu wskakuje, ale z psem który przebył normalną socjalizację wszystko to by poszło szybciej niż z nią. Jedyny "plus" jest taki, że suka rzeczywiście jest bardzo przywiązana, bardziej od starszej, może to ta zachwalana przez osoby zachęcające do przygarnięcia ze schronu "wdzięczność". Fakt faktem, ja bym wolała psa stabilnego, spokojnego i nie panikującego zamiast "wdzięcznego". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3210 |
Zakorzenienie
|
a co jest nie tak z karmą royal?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.