|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Cytat:
a wiele informacji ciekawych tam jest.Tak się rozpisujecie, że człowiek nie ma jak nadrobić po nocy Właśnie miałam pisać że robię tortille tzn farsz do tortilli (filet z kurczaka w przyprawie gyros, sałata, pomidor, ogórek i do tego sos czosnkowy) bo placki kupiłam gotowe
|
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pojdziesz przed porodem do miesnego nakupujesz roznych mies i tyle .. no co ty chcesz mu pakowac do zamrazaki ugotowane kartoszeczki, zeby nie daj Bog paluszkow sobie praca w kuchni nie zabrudzil... Wg mnie troszke przesadzasz .. choc rozumiem Twoje milosne podejscie .. ale szanuj swoje zdrowie.. Jak sie maluch pojawi bedziesz bardziej zajeta tym by mial sucho i byl syty niz tym, ze biedny (przeceiz) dorosly facet mial co zjesc Ja rozumiem, ze nie chcesz stracic opinii super zony i ok mozesz taka byc i w zasadzie nawet to sie chwali ale wydaje mi sie ze za bardzo sie przejmujesz (ale zeby mnei tu nie zjedli ... masz do tego prawo i ok) Wydaje mi sie ze bez przesady.. ja swojego meza od peirwsyzch miesiecy ciazy uczylam co to jest mop do podlogi..... troche poskutkowalo bo bez przesady czemu to ja to musze robic .. zmywarka tak samo... Ja rozumiem ze malzonek tak sie wyzyma w pracy ze nie ma sily nawet butow zdjac po powrocie ale: ty samym porodem bedziesz wymeczona .. a jesli rodzisz przez cc no to wiesz .. po operacji tez wszsytkiego od razu nie bedziesz mogla dzwigac i schylac sie .. ja sobie nie wyobram zostac po porodzie sama w domu... Licze na to ze te 2 tygodnie po powrocie ze szpitala spedze w pelnej rodzinie ... JA rozumiem, ze chcesz byc dobra zona i nie chcesz aby maz odczul ze po porodzie zmienila sie twoja moc przerobowa .. ale wydaje mi sie ze delikatnie zbyt wiele chcesz wziac na siebie Skoro on jest dorosly.. skoro potrafil zrobic sobie dziecko to tym bardziej powinien umiec obrac sobie kartofle i polozyc kotleta na patelni... Ja od swojego meza wiecej nie wymagam Jesli czuje ze np ciezkie bede miala popoludnia.. albo wrecz nie ma mnie w domu gdy on wraca to mu mowie albo: usmaz sobie te swoje kielbasy (kielbasa z cebulka duszona - jego ulubiona) albo podgrzej sobie .... czasem jest w lodowce danie na patelnie .. ale on woli swoja kielbase ja gdy mam wiekszy przyplyw gotowki ide do miesnego i kupuje schab kaze kroic na plasty i w domu pakuje po 2 i do zamrazarki mielone ... paczkuje np po pol kilo i jak trzeba wyjmuje robie kotlety i juz (taki wyrob starcza na 2-3 dni) OStatnio TZ wyciagal lecho ... gotowane w polowie zeszlego roku i zamrozone ,... bardzo mu smakowalo (a mnei akurat w domu nie bylo) NIe trzeba sie az tak sciskac ze biedak nie bedize mial co jesc ...a to ze ty mowisz ze no tesciowa nie po to go z toba hajtala zeby mu gotowac .. No bez przesady.... sadze ze gotowanie dla syna to dla matki slodki obowiazek.. zwlaszcza gdy synowa w pologu.. Juz nie przesadzaj ze masz taka zolze tesciowa ze az tak musisz bac sie o smierc glodowa swojego meza
|
|
|
|
|
#4293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiem ze sa dzieci ktore sa bardzo wymagajace, moja kolezanka zeszla do suchego chleba bo tak syn jej plakal cokolwiek by nie zjadla. I jadla juz sam chleb i wode pila, wtedy bylo dobrze. Wiem, ze bardzo sie meczyla.
|
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój też często mnie ogląda "a pokaż się tak bokiem, a odwróc się.. ooo tak brzuszek rośnie pięknie!"... adaikaka,karo, MoniaHan ale pięęęękne brzusie !!! ![]() Takie zgrabniutkie wszystkie! Piękności!
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-01-11 o 14:43 |
|
|
|
|
#4295 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan ślicznie wyglądasz
![]() karo89 śliczny brzusio ![]() adaikaka super brzuszek, a jak bluzeczka świetna
|
|
|
|
#4296 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dieta cud - suchy chleb i woda A tak na poważnie, mam nadzieję, że mnie to nie spotka
|
|
|
|
|
#4297 | |
|
Rozeznanie
|
nie umiem :P
Cytat:
|
|
|
|
|
#4298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcale nei mowie ze musisz oczekiwac pomocy... wydaje mi sie jednak ze za bardoz sie nakrecilas .. i jeszcze mi powiedz ze maz musi miec codziennie inne danie to juz w ogole zwatpie w ludzkosc |
|
|
|
|
#4299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kubusewa odpuść sobie i przeczytaj dokładnie ile razy napisałam, że to ma być też dla mnie po porodzie, ja wiem, że Ty zjadłaś wszystkie rozumy i wyraziłaś to na tym forum już nie raz - rób jak uważasz Twoja sprawa po prostu nie czytaj moich postów, ja Twoje jak już napisałam wyżej przestałam Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-01-11 o 14:46 |
|
|
|
|
#4300 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki krupniczek? mniam, też lubię szczególnie mojej mamy![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4301 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My płacimy też tyle za 60 metrów , a z tymi czynszami to też zależy kto co ma w czynszu, bo u nas też są takie osiedla , które się reklamują jako "bezczynszowe" ![]() Cytat:
.Tak że się nie zamartwiaj , taka kolej rzeczy ,że się w ciąży tyje i nic się na to nie poradzi i naprawdę cieszmy się,że to są u większości nasze największe zmartwienia związane z ciążą. Iw32 znów wczoraj o Tobie myślałam, że dawno Cię nie było,no i proszę , jestes dobrze,że cukrem ok ![]() ![]() No i masz rację, jak wyjść z cukierni bez czegoś słodkiego?, zresztą musiałam sprawdzić czy mają dobre wyroby ....no i mają, wchłonęłam dwie bezy z kremem ![]() Ja TŻ nie szykuję żarełka na czas szpitala, bo Mama mu zrobi, jeśli będzie potrzeba, a jak nie to zawsze może parę dni przetrwać na pizzy, pierogach ze sklepu i jakiś słoikach .A jak wrócę to będzie troszkę się musiał stać gospodynią domową, ostatnio tak było i dal radę . Będzie miał w końcu opiekę nad żoną to niech się opiekuje
|
||
|
|
|
#4302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idz sie meliski napij czy cos ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4303 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
Mam neta! Zauważyłam tylko że nieciekawą sytuację ma Mała... Oby tylko wytrzymali oboje jeszcze ciutkę... Cały czas kciuki za nich trzymam.. Ech na dobrą sprawę to już niedługo będziemy na forum czytać te "czerwone posty" jak ja je nazywam Oby tylko nasze dzieciątka chciały zachować taką kolejność jaka jest na karolcowej liściejak zwykle egoistycznie napiszę co u mnie. A więc zaczełam już macierzyński urlop teraz tylko pozostaje mi czekać na decyzję co do tego ile mi kasy się należy i mogę zacząć odliczanie I wiecie co? już nie mogę się doczekać porodu Bardzo bym chciała,żeby już był marzec... Jeszcze wczoraj wieczorem moja znajoma napisała mi,że urodziła córeczkę i powiem Wam że troszkę mi zazdrość się zrobiło że ona już po jest. A no i to była jej 1-sza ciąża i urodziła 3 dni przed terminem,bez żadnego przenoszenia itd... Ale nawet lekarze mówili jej,że to wszystko zasługa tego,że była w ruchu przez całe 9m-cy..Z tych trochę gorszych wieści to brzuch mi opadł... Ale to tak momentalnie w ciągu ostatniego tygodnia. Już nie jest taki perkaty sterczący tuż pod żebrami. Teraz bardziej jajko przypomina,jest taki workowaty,podłużny... Zdjęcie postaram się zrobić to same zobaczycie (tylko nie przestraszcie się rozstępów). No i Małe też czuję tak jakoś nisko,tuż nad "kością c*pną". I teraz mam stracha,żeby jednak się wcześniej wszystko nie zaczęło... Na wszelki wypadek już spakowałam torbę do szpitala bo nie wiadomo jak to będzie. Za tydzień mam wizytę u Midwife to zobaczymy co mi powie na to... A no i kłopot mamy z wynajęciem mieszkania...Mieliśmy nadzieję,że po nowym roku coś się ruszy i znajdziemy jakieś ładne gniazdko... Zrezygnowaliśmy nawet z takiego całkiem przyzwoitego i teraz żałujemy. Bo wszędzie są albo małe flaciki albo jak już są 3 pokoje to taka rudera że słów brak... No i ceny też chyba z kosmosu pobrali... Jeszcze w listopadzie za 3sypialnie było 500f a teraz za 600f są i to nie za specjalne... No,pożaliłam się Wam znów.ale lżej mi teraz jakoś. Bo Tomkowi stresów dokładać swoich nie chce,bo już i tak zdenerwowany chodzi... Wystraszył się tego opadnięcia i teraz co tylko gada do brzuszka to powtarza: "dziecko drogie wstrzymaj się jeszcze 3tyg bo ojciec ci na zawal zejdzie"...
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja u nich kupowałam, ale kurier za pobraniem, miałam szybko bo po dwóch dniach... (komentarz ode mnie dostali praktycznie od razu, natomiast ja się nie mogę doprosić o komentarz zwrotny ). chyba też się przypomnę... Ja tam gdzie mogę robię zakupy za pobraniem albo kurierem, a najczęściej jedno i drugie. Też raz byłam oszukana i wolę dmuchać na zimne, zresztą robiąc zakupy przez internet zwykle sugeruję się niższą ceną, a co za tym idzie, jestem skłonna dorzucić kilka złotych do przesyłki.
|
|
#4305 |
|
Raczkowanie
|
Ej dziewczyny przestańcie się kłócić bo jakoś się nie miło robi....
![]() Mój TŻ weźmie 2 tygodnie urlopu na czas mojego połogu, więc to On będzie gotował i robił większość w domu - czy mu się to podoba czy nie. Zresztą Teściowa z moją mamą pewnie zadbają żebyśmy mieli co jeść. Ja sobie nie wyobrażam trochę że jak będę karmić to nie wolno będzie jeść słodkiego a ja tak lubię.....Ale dla dobra dziecka no i mojego - nie będę jeść. Także teraz trzeba nadrobić jedzenie czekolady
|
|
#4306 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
??? Ale o co chodzi ,bo ja tez nie rozumiem.Mag zadala normalne pytanie,o pomysly co mozna mrozic,zeby miec na po porodzie,a ty wymyslasz i sie czepiasz.Dlaczego inni moga rozmawiac,wymieniac poglady i nikt sie nie kloci,tylko z toba jest zawsze problem?A co do meza,to ostatnio z tego co pisalas to ty mialas prawo do narzekan na meza,bo wiele w jego charakterze pozostawia do zyczenia.
|
|
#4307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4308 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja już w 1 poście na ten temat napisałam, że to ma być też na "po powrocie do domu, żeby się nie męczyć" a Ty tylko o jednym, że mam TŻta wysłać do mamusi jego mamusia jest świetną babką - pracuje zawodowo, spełnia się w tym - ostatnio nawet dostała wyróżnienie i znalazła się na liście 100 kobiet biznesu, często wyjeżdża, poza tym ma na głowie 3 wnuczki i nic nie robiącą siostrę TŻta, po co ja mam jeszcze obarczać ją swoimi problemami - jak będzie miała czas i ochotę o to pomoże ale zdaję sobie sprawę z tego, że też fizycznie może nie mieć sił, moja mama nie wiem czy przyjedzie, jak dostanie urlop to tak, ale to na pewno nie wcześniej niż w marcu, jak się rozpakuję w lutym to zostanę z tym wszystkim sama z TŻtem i wierz mi nie będę mieć do tego głowy aby wtedy gotować a jak jeszcze raz zaczniesz mnie tu wyzywać od cierpiętnic i w ogóle odnosić się w taki sposób do moich postów jak powyżej to zacznę Cię totalnie ignorować... i chyba nie będę pierwsza... |
|
|
|
|
#4309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale niech już im będzie poczekam i oby doszła cała.
|
|
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi i mrożenie gotowych posiłków - można zamrozić niemal wszystko
Możesz nagotować lekkich zup - rosól jako bazę i zamrozić w słoikach (nie muszę przypominać, aby nie nalewać do pełna i nie zakręcać ).Warzywa można delikatnie podgotować i zamrozić, potem tylko wrzucić do wrzątku, kilka minut i gotowe (ale tutaj z pomocą przychodzą gotowe mieszanki). Mięso - każde. Surowe, gotowane, smażone, duszone. Do mrożenia nadaje się niemal wszystko.
|
#4311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dowiedz się czy tż nie będzie mógl wziąć opieki nad Tobą na te dwa tygodnie,niestety płatne chyba 80%, ale zawsze to urlop zaoszczędzony.U mnie się opłacalo ,bo na dojazdy do pracy tż wydaje 20 % pensji
|
|
|
|
|
#4312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to ze piszesz zostaniesz z tym wszystkim sama z tz .. no to fakt .. fajnie masz ... nie miec znikad zadnej pomocy i jeszcxze dodatkowe obowiazki na glowe ci spadaja... jesli twoj maz nauczy sie robic dwie dodatkowe rzecyz w domu jak nastawianie patelni i dodatkow do patelni to jego moscianska korona z glowy nie spadnie ..a tobie .. uwierz mi bedzie duzo lzej... i wez odpusc sobie obrazanie mnie bo lekko nie masz racjio w tym momencie a poza tym napisalam ci co mozesz sobie pomrozic .. gdybys zechciala to przecyztac to bys wiedziala a nie ciagle mi sie tu pultac ze ja nie widze ze ty taka cudowna zona chcesz byc .. wez sie zastanow co wypisujesz i czytaj czasem do konca ze zrozumieniem zamiast obrazac ludzi Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-01-11 o 15:03 |
|
|
|
|
#4313 |
|
Rozeznanie
|
Konia napisz mi proszę po krótce czego taka karmiąca mamusia nie może jeść
bo np z tą czekoladą i truskawkami to mnie zaskoczyłaś,bo nigdzie do tej pory nie przeczytałam o tym...co do jedzenia dla naszych facetów to właśnie dobrym rozwiązaniem będą pierogi,bigosy jakieś krokiety... Całe szczęście Tomek umie gotować to sobie jakoś poradzi. No i ja też przy nim z głodu nie umrę gadał już z szefem nt. tacierzyńskiego i bez problemu je dostanie,więc będe miała jakąś pomoc przez te pierwsze dwa tygodnie
|
#4314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na raize o tym nie mysle .. ale smiec twierdzic ze nie odzywiam sie jakos specjalnei tragicznie aby nie wrocic do formy.. a poza tym .. powiedzcie czy karmienie piersia nie pomaga z figura ??? |
|
|
|
|
#4315 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie Dziewczyny, przecież każdy zrobi jak uważa, każda z nas jest inna, każda ma innego TŻ ( mam nadzieję,że tu żadna bigamia nie wyjdzie hihihih) i to jak zrobimy to nasza sprawa. Nie ma co kogoś namawiać lub krytykować za to ,że ma inne pogląd na gotowanie lub nie gotowanie jedzonka na potem.Przecież to nie my będziemy to gotować lub nie gotować .Jedna lubi pichcić , druga nie.Ja np. może i bym coś upichciła, ale mam mały zamrażalnik
i tak jest wypchany mięsem , lodami itp.
|
|
|
|
#4317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mrozi sie to co zwykel i tyle kurczak, mielone schabowe, lecho nie lecho.. przeciez teraz jest tyle mozliwosci ze zaprzatanie sobie teraz tym glowy .. no jest lekkim przegieciem... ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- suche powietrze w domu ??? moze trzeba okno otworzyc .. albo grzejniki przykrecic ??? |
|
|
|
|
#4318 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mój TŻ pomaga mi pewnie więcej niż Twój, bo pomaga i pomagał mi nie tylko w ciąży, potrafi sam z siebie i poodkurzać i pozmywać podłogi, umyć okna czy wyszorować łazienkę i tak jak mówię za ton w którym się odnosisz od tej chwili kompletnie Cię ignoruję - może Twoje fretki chcą pobiegać to sobie idź, przecież mościańska korona Ci z głowy nie spadnie jak sobie coś porobisz |
|
|
|
|
#4319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na figurę pomaga karmienia , bo z 500 kcal idzie na karmienie minimum dziennie. |
|
|
|
|
#4320 |
|
Zakorzenienie
|
taaa może... niestety jestem zmarźluch totalny i zawsze mam grzejnik odkręcony czasem przykręce to zaraz mi zimno
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

) a w nim: