![]() |
#3211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3212 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o karme royal to wg mnie jest to karma za bardzo przereklamowana a jeszcze jaka cena-wcale do najlepszych nie należy,tak jak koleżanka napisała-mało mięsa,prawie samo zboże.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3213 |
Zakorzenienie
|
a dla psów są dobre?
![]() ![]() [przepraszam, że tak wypytuję]
![]() |
#3214 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście rozumiem, że czasem jest to po prostu poryw serca. Ale jak rozpatruję to "na zimno" to tak właśnie to widzę. Btw. (nie jest to zarzut do Ciebie) mam wrażenie, że niektóre osoby używają argumentu "ratowania z pseudo" żeby usprawiedliwić swój zakup z takiego miejsca. Tylko że są takimi samymi klientami pseudo jak ci, którym zależy tylko na niskiej cenie. I skutek jest ten sam, niezależnie od pobudek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3215 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ok rozumiem ![]() Bo to wygląda tak : zostałyby utopione (bo na co psuedo 8 psów z których nie będzie juz i tak aksy) będzie wielkie oburzenie bo jak to można utopic psiaki,trafią do schronu będzie blaganie o pomoc zeby ktos je zaadaoptował...tego właśnie nie rozumiem.Dlaczego wzięcie takiego samego psa z pseudo jest złe azaadoptowanie jes dobre? Chodzi o jednego i tego samego psiaka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3216 |
Zakorzenienie
|
Ola, jeśli pseudo będą oddawać psy za darmo, to owszem trzeba je brać. Ale płacenie za nie, wykupywanie, nie jest niczym dobrym, ponieważ będą rodziły się kolejne bidy, jest popyt to i jest podaż. I nigdy to błędne koło się nie skończy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3217 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tylko że z tego co widzę po serwisach ogłoszeniowych to czcze gadanie,bo jak nie kase za psa to za smycz do niego -jakieś 300 zł bo prawdziwa skóra ![]() Ustawa ma być znów zmieniona (prawdopodobnie) ale z mojego punktu widzenia "Polak mądrzejszy niż ustawa przewiduje"...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3219 |
Rozeznanie
|
Własnie chodzi o to że regulaminu raczej nie narusza,bo psa oddaje za darmo-a głównie chodziło o to żeby nie sprzedawać psów bez R i nie z hodowli zarejestrowanej,a ta smycz to juz odrebna sprawa (chyba).?
![]() |
![]() |
#3220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do poczytania: http://kontakt24.tvn.pl/artykul,walc...ca,164989.html http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ce_gratis.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3221 |
Wtajemniczenie
|
Tak na dobrą sprawę to hodowcy też wspomagają pseudo. Ile przecież szczeniąt rodzi się po rodowodowych psach ale z hodowli prowadzonej "na czarno". Ile razy podczas likwidacji pseudo znajduje się w niej psy z tatuażami, o ile się nie mylę to w wielkopolsce znaleziono swojego czasu w lesie kilka labradorów wyraźnie "zużytych" w jakiejś pseudo, z czego przynajmniej jeden miał tatuaż.
Ja na miejscu osoby stojącej przed kupnem psa wolałabym nie przepłacać i zamiast kupować psa za 1000 zł bez badań, kupić właśnie takiego od znanej mi pani Krysi po jej suczce. Bo to czym się różnią to jedynie to magiczne "pochodzenie". Już wolę dać starszej sąsiadce niż jakiemuś hodowcy z Bożej łaski, który o hodowli wie tyle co pierwszy lepszy pseudohodowca.
![]() |
#3222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawa, biorąc psa rr można pojechać do hodowcy rozejrzeć się, sprawdzić w jakich warunkach trzymane są psy, jeśli zauważy coś niepokojącego można, to zawsze zgłosić fundacji prozwierzęcej, policji lub straży miejskiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3223 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hodowca też nie wie w jakie ręce psy trafią, świadczy o tym fakt, że dużo ludzi rozmnaża rodowodowe psy bez hodowlanki. A w końcu u kogoś te psy nabyli.
![]() |
![]() |
#3224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie osoba, która ma fabryczkę zwierząt i rozmnaża sunie co cieczkę, nie jest normalnym człowiekiem. Niektórzy jeżdżą właśnie po to, żeby pomóc tym psiakom. Edytowane przez Merys Czas edycji: 2012-01-11 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3225 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Btw. wielu hodowców kotów wydaje niehodowlane kociaki już po sterylce, ale u psów to chyba nie jest możliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3227 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3229 |
Zadomowienie
|
suka, ktora dostala 3 razy bdb na wystawie jest idealnym przedstawicielem rasy?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie każda hodowla jest dobra, ale to nie znaczy automatycznie, że pseudohodowla jest dobra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3231 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zakładam, wiem, że są hodowle, które są hodowlami z prawdziwego zdarzenia i z takiej będę mieć w przyszłości psa. I ja bym też u przeciętnego hodowcy psa nie kupiła. Ale zrozumcie wreszcie, że trąbienie o tym, że trzeba kupować tylko z legalnej hodowli jest bzdurne. Przeciętny Kowalski nie wie ocb w hodowli, łatwo można go nabrać, a on po prostu chce mieć takiego a nie innego pieska, który wygląda jak z książki z rasami psów. I zapłaci to 1000 zł za psa, który potem w wieku 4-5 lat będzie miał problemy na tle MDV, podczas gdy mógł za identycznego, też chorego zapłacić 300 zł. Albo zapłaci hodowcy, który tak naprawdę jest pseudohodowcą ale działającym pod logiem ZK. Cytat:
![]() Poza tym ulepszanie rasy to też pojęcie względne- co sędzia to inne podejście.
![]() |
![]() |
#3232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, zostało już napisane, że nie wszystkie hodowle są dobre, a skoro Kowalski ma w nosie od jakiego hodowcy bierze, to cóż nic na to się nie poradzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A mógł się trochę dowiedzieć (w naszej epoce to nie takie trudne i nad siły zadanie) i kupić psa nieco droższego, który byłby z dużym prawdopodobieństwem zdrowy (tzn. po dostępnych badaniach). Ponadto szczepiony i zsocjalizowany. Nie pojmuję, jak można przez tydzień siedzieć w necie i wybierać odkurzacz czy pralkę, a psa kupić przy pierwszej lepszej okazji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3234 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pseudo nielegalne, ale poczta wśród znajomych zawsze działa ![]()
![]() |
![]() |
#3235 |
Wtajemniczenie
|
Jakiś czas temu o tym pisałam jak widać się nie myliłam
![]() http://mistrzowie.org/384875 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3236 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3237 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Informacje o odpowiednim żywieniu szczeniaka bądź psa dorosłego jest chyba naturalną sprawą - każdy kupując zwierze sprawdza, czyta, interesuje się co może jadać, a czego nie. A informacje o royale są bardzo powszechne! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli pytasz o wzięcie za free z pseudo a adopcją to różnicy nie ma. Ale pokaż mi pseudo hodowle która odda psa za darmo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja też bym nie kupiła przeciętnego "psa", ale nie dlatego że musze mieć najlepszego, a dlatego że jak moge mieć wpływ choćby w stopniu minimalnym (ja sprawdzę co kupię) na to jak hodowcy będą rozmnażać swoje psy. Cytat:
No i tak jak sama nazwałaś - LEGALNE HODOWLE. Z nich trzeba kupować, bo inaczej jest to NIELEGALNE. To tak jak kupowanie podróbek i tyle.
![]() |
![]() |
#3238 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na ogół to właśni tacy ogłoszeniodawcy z tej ustawy się smieją,ale ja będę śmiała się z tego kto kupi smycz za 650 zł ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
problem w tym, ze najczesciej hodowcy, ktorzy karmia royalem czy hillsem PRZEJMUJA sie, czym zywia zwierze. popularne jest tez pro plan. moja starsza suka przyjechala na royalu, mlodsza na hillsie. u mnie juz tego nie jadly. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3240 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
Cytat:
No i dobry hodowca (dobry hodowca = z zamiłowania) planuje swoje mioty. Kto z kim, współpracuje z innymi hodowlami, wyszukuje psy z ciekawą rodziną itp. Wystarczy znaleźć w google jakieś hodowle i poczytać. Hodowcy bardzo częśto przedstawiają łączenia psów, wyjaśnienie dlaczego - przedstawienie ich osiągnięć itp.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.