Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-12, 22:46   #4801
blueberry88
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
U mnie już po wszystkim. Wszystko dobrze Zmierzone zostało wszystko łącznie z badaniem przepływów....
Jestem bardzo szczęśliwa.
Maluszek ma 6,1 cm
Zaktualizowano mi termin porodu na 22 lipca. Jestem już w 13 tc !!!

Dziewczyny macie wynik na pismie? Ja tak i zainteresowały mnie te wyliczone ryzyka, te z badania są ileś razy mniejsze niż z wieku
Ja na razie nie mam nic na piśmie.
dla zdrowego bobaska i mamusi!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 22:48   #4802
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
U mnie już po wszystkim. Wszystko dobrze Zmierzone zostało wszystko łącznie z badaniem przepływów....
Jestem bardzo szczęśliwa.
Maluszek ma 6,1 cm
Zaktualizowano mi termin porodu na 22 lipca. Jestem już w 13 tc !!!

Dziewczyny macie wynik na pismie? Ja tak i zainteresowały mnie te wyliczone ryzyka, te z badania są ileś razy mniejsze niż z wieku

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 22:49   #4803
branzoletka
Branzoletka

To mi ulżyło, że nie tylko ja tak mam Ja wiem, ze on się przejmuje, że mu zależy i myślę, że on tego po prostu nie ogarnia Kurcze mam nadzieje, że jednak da radę i moje drugie dziecko będzie miało i tatę i mamę pod jednym dachem, bo nie po to tyle lat czekałam na właściwego ojca dla mojego drugiego dziecka, by znowu powtórzyło się, to co 20 lat temu

Kurcze nie wiem czy mogłam tak to tu wszystko napisać czy od tego są kluby i czy to nie off top - jak ten to przepraszam Już nie smęce i ide powoli spać- dobranoc wam

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 22:55   #4804
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
To mi ulżyło, że nie tylko ja tak mam Ja wiem, ze on się przejmuje, że mu zależy i myślę, że on tego po prostu nie ogarnia Kurcze mam nadzieje, że jednak da radę i moje drugie dziecko będzie miało i tatę i mamę pod jednym dachem, bo nie po to tyle lat czekałam na właściwego ojca dla mojego drugiego dziecka, by znowu powtórzyło się, to co 20 lat temu

Kurcze nie wiem czy mogłam tak to tu wszystko napisać czy od tego są kluby i czy to nie off top - jak ten to przepraszam Już nie smęce i ide powoli spać- dobranoc wam
Na pewno się odnajdzie w tym wszystkim, zobaczysz...

Na usg widziałam jak mój maluszek ssał kciuk hehe jakie to słodkie
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 23:13   #4805
sas
Wtajemniczenie

Cytat:

spokojnie badz dobrej mysli, przeciez oboje chcieliscie tego bobaska, zbaczysz jak ursonie ci brzusio malenstwo zacznie sie ruszac wtedy tz napewno okaze wieksze zainteresowanie
i nie smecisz nam po to tu jestesmy
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 23:28   #4806
natee
Zakorzenienie

Cytat:

oni tak czasem mają, mój tez mial juz kryzys i panikował, ze nie da sobie rady jako głowa rodziny
później razem sie z tego śmielismy
oni tez maja swoje słabsze dni

teraz już naprawde ide spac
słodkich snów wszystkim!

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 23:30   #4807
Soleilka
Zakorzenienie

Hej

Prawie cały dzień spałam... Za to w końcu zjadłam pomidory ze śmietanką i cebulką, które mi się śniły po nocach

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 23:42   #4808
Norniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
oh, mam tak samo
ostatni się poryczałam bo byłam głodna i nie wiedziałam na co mam ochotę. Po pół godzinie mojego biadolenia o tym, że nie wiem co chcę zjeść małż stwierdził, że on jest najedzony, a ja się rozpłakałam...
Masakra
Haha, Kochana rozbawiłaś mnie . Wiem że Ci do śmiechu nie było, ale jak to przeczytałam to od razu takiego banana na twarzy dostałam...kobiety w ciąży są niesamowite . Ja na szczęście jakoś się trzymam i tylko raz miałam huśtawkę nastroju.
Lecę do wanny, kupiłam sobie Oilatum do kąpieli, bo ciągle zapominam sobie brzuszek nasmarować to chociaż dzięki temu będzie lepiej nawilżony.
Dobranoc Mamuski
Stary 2012-01-13, 00:58   #4809
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak cenowo wygladaja te szkoly rodzenia?
tez o tym mysle ale nie wiem czy mnie stac na to
U mnie jest prywatna i kosztuje 50zł/h

Witam nowe mamusie i gratuluję wspaniałych bobasków

I zdjęcia z usg dziewczyny miałyście rewelacyjne

Byłam wczoraj w DOZie pytać o tą kartę rabatową dla mamy i maleństwa i ona normalnie będzie działać, wycofują tylko tą z punktami. Ucieszyłam się jak nie wiem, bo zamówiłam TŻowi Oillan i zamiast 36, to zapłacę 32 z groszami. Zawsze 4 zł w portfelu

W ogóle wczoraj z TŻ wpierdzieliliśmy opakowanie kwaśnych żelków z Lidla geeeenialne są

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 07:43   #4810
prince_polo
Zakorzenienie

hej ale mnie gardło boli i głowa a mam tyle dziś spraw ma mieście i jeszcze po wypis muszę isc

13piątek mam nadz ze będzie szczęśliwy! !

dziś ide grać w totka !

chyba kupie farbę i włosy odświeże zdania są podzielone nie wiem wsumie czy można czy lepiej szamponem?

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 07:44   #4811
mlodaj
Rozeznanie

Witam dziewczyny
wczoraj na wizycie nie miałam robionego usg, tylko mam się zgłosić do szpitala 23 stycznia to lekarz zrobi mi całe genetyczne na nowiuteńkim sprzęcie. Już się nie mogę doczekać Za to ubyło mi na wadze 2 kg i niewiadomo dlaczego, przecież nie wymiotuję i jem normalnie a nawet trochę więcej. Jedynie odrzuciło mnie od słodyczy i na samą myśl o słodkim to mam odruch
Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
U mnie jest prywatna i kosztuje 50zł/h

Witam nowe mamusie i gratuluję wspaniałych bobasków

I zdjęcia z usg dziewczyny miałyście rewelacyjne

Byłam wczoraj w DOZie pytać o tą kartę rabatową dla mamy i maleństwa i ona normalnie będzie działać, wycofują tylko tą z punktami. Ucieszyłam się jak nie wiem, bo zamówiłam TŻowi Oillan i zamiast 36, to zapłacę 32 z groszami. Zawsze 4 zł w portfelu

W ogóle wczoraj z TŻ wpierdzieliliśmy opakowanie kwaśnych żelków z Lidla geeeenialne są
JA byłam wczoraj w tesco i też naszła mnie ochota na kwaśne żelki ale niestety zjadłam jednego i mnie zemdliło
W ogóle szykuje mi się ciężki weekend bo w niedzielę mam podwójną imprezę i muszę przygotować część jedzenia, łącznie z pieczeniem tortu (miał być zamówiony jednak uparłam się że sama zrobię i w sumie nie wiem czy to był dobry pomysł)
Miłego dnia wam życzę

mlodaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 08:44   #4812
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja wg mojego męża w ciąży zrobiłam się hetera I faktycznie, mocno stawiam na swoim haha. I jak mi jego zachowanie nie odpowiadało, to mu najpierw stanowczo powiedziałam, co i jak, a potem jak już mnie przytulił to się poryczałam jak małe dziecko i wszystkie swoje bolączki wypłakałam. Ale od tamtej pory on się faktycznie zaczął bardziej mną interesować, bo wcześniej czułam się strasznie zostawiona z tą ciążą sama sobie.
Może spróbuj z nim na spokojnie, szczerze porozmawiać? Mam nadzieję, że dotrze coś w końcu do niego
Kurde ja właśnie teraz tak mam, że czuję się z ciążą zostawiona sama sobie wczoraj mnie to dopadło... TŻ wrócił później, ja sobie akurat uciełam drzemkę, a on dzwoni i dzwoni do drzwi zamiast sobie kuźwa otworzyć... Więc mnie oczywiście obudził. I mówi do mnie tak żartem "no jak to, ja wracam z pracy a Ty sobie śpisz? A gdzie obiad i gorąca herbatka dla zmęczonego męża?"... i powiem Wam, że to jakoś przeważyło szalę... niby powiedziane żartem ale strasznie mnie rozjuszyło. Zaczęłam sobie myśleć o całej tej sytuacji i kuźwa on o mnie nie dba bardziej niż wcześniej chodzę do pracy, wychodzę z psem tak jak wcześniej, sprzątamy w soboty razem, ale już o obiedzie ja muszę myśleć, pozmywać... zero jakieś takiej troski że może mi ciężko, czy może mi jakoś pomóc, coś dla mnie zrobić, albo żeby chociaż nie wiem.... soczek mi jakiś kupił. To by było miłe, a kuźwa jest tak samo jak przed ciążą. Mógłby się bardziej wczuć! bo przecież może i brzcha jakiegoś wielkiego jeszcze nie mam ale w moim organiźmie trwa wielka rewolucja! mam mega pryszcze, łapię zadyszkę jak wchodzę po schodach na 3 pietro, męczą mnie gazy i ciążą mi cyce(( czuję, że awantura wisi w powietrzu... bo on oczywiście też po powrocie z pracy, jak już dostał żądany obiad i herbatkę co zrobił???? ZASIADŁ PRZED KOMPUTEREM... później w łóżku też nie przytulił tylko grał w jakąś durną gierkę na komórce. Wrrrrrrrrrr

Sorki, że wylałam tu swoje żale ale może Wy mnie zrozumiecie
Balbinka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 08:52   #4813
truscafka
Zadomowienie

Cześć dziewczyny!

Jestem mamusią listopadową 2011.

Pozdrawiam!

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2012-01-13 o 10:09 Powód: próba sprzedaży
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 08:53   #4814
iizabell
Raczkowanie

Witam dziewczynki z rana.Nie przejmujcie się dziewczyny swoimi tż-tami. Do niektórych może jeszcze nie dociera że będą tatusiami.Oni dzidziusia muszą zobaczyć. Na razie dla niektórych to jakaś abstrakcja.Oni są wzrokowcami i dopóki nie zobaczą to nie uwierzą, co nie zmienia faktu że może Wam być przykro.
iizabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 08:55   #4815
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Kurde ja właśnie teraz tak mam, że czuję się z ciążą zostawiona sama sobie wczoraj mnie to dopadło... TŻ wrócił później, ja sobie akurat uciełam drzemkę, a on dzwoni i dzwoni do drzwi zamiast sobie kuźwa otworzyć... Więc mnie oczywiście obudził. I mówi do mnie tak żartem "no jak to, ja wracam z pracy a Ty sobie śpisz? A gdzie obiad i gorąca herbatka dla zmęczonego męża?"... i powiem Wam, że to jakoś przeważyło szalę... niby powiedziane żartem ale strasznie mnie rozjuszyło. Zaczęłam sobie myśleć o całej tej sytuacji i kuźwa on o mnie nie dba bardziej niż wcześniej chodzę do pracy, wychodzę z psem tak jak wcześniej, sprzątamy w soboty razem, ale już o obiedzie ja muszę myśleć, pozmywać... zero jakieś takiej troski że może mi ciężko, czy może mi jakoś pomóc, coś dla mnie zrobić, albo żeby chociaż nie wiem.... soczek mi jakiś kupił. To by było miłe, a kuźwa jest tak samo jak przed ciążą. Mógłby się bardziej wczuć! bo przecież może i brzcha jakiegoś wielkiego jeszcze nie mam ale w moim organiźmie trwa wielka rewolucja! mam mega pryszcze, łapię zadyszkę jak wchodzę po schodach na 3 pietro, męczą mnie gazy i ciążą mi cyce(( czuję, że awantura wisi w powietrzu... bo on oczywiście też po powrocie z pracy, jak już dostał żądany obiad i herbatkę co zrobił???? ZASIADŁ PRZED KOMPUTEREM... później w łóżku też nie przytulił tylko grał w jakąś durną gierkę na komórce. Wrrrrrrrrrr

No to jak bym o swoim czytała, ehhh. Słuchaj, a czy on w ogóle czytał cokolwiek o ciąży? Co się dzieje z kobietą itd.? Bo do mojego chyba najwięcej dotarło, jak przeczytał o pierwszym trymestrze w tym poradniku Bobas - instrukcja obsługi. Tam jest tak specjalnie pod facetów napisane, wyjaśnione, jak i dlaczego kobieta się wtedy czuje, jak ciężki to jest okres dla niej, jak bardzo trzeba być wyrozumiałym i pomagać. To był taki zimny prysznic, wtedy mu się oczy otworzyły, bo tak to myślał, że w sumie co tam ciąża, to nie choroba, nic wielkiego. Nie zdawał sobie sprawy, jaki ogrom pracy nasz organizm wykonuje i że faktycznie można być aż tak zmęczonym nawet nic nie robiąc.
Poza tym oczywiście w pewnym momencie porozmawialiśmy na spokojnie, ja mu powiedziałam, jak mi ciężko, jak bardzo potrzebuje jego wsparcia. I to mi męża odmieniło. Czasem muszę się jeszcze "upomnieć", ale delikatnie i wszystko zaraz jest jak należy.
Oni tego nie czują, brzucha nie widzą, to ciężko im to zrozumieć, jak ktoś im tego łopatologicznie nie wytłumaczy. A z doświadczenia wiem, że facetom łatwiej uwierzyć w coś, jak gdzieś o tym przeczytają niż jak tylko my im o tym powiemy. Bo znają nas i wiedzą, że my mamy skłonności do przesady (bo mamy), a jak dostanie czarno na białym że tak faktycznie jest, to dotrze

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 09:12   #4816
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:
No to jak bym o swoim czytała, ehhh. Słuchaj, a czy on w ogóle czytał cokolwiek o ciąży? Co się dzieje z kobietą itd.? Bo do mojego chyba najwięcej dotarło, jak przeczytał o pierwszym trymestrze w tym poradniku Bobas - instrukcja obsługi. Tam jest tak specjalnie pod facetów napisane, wyjaśnione, jak i dlaczego kobieta się wtedy czuje, jak ciężki to jest okres dla niej, jak bardzo trzeba być wyrozumiałym i pomagać. To był taki zimny prysznic, wtedy mu się oczy otworzyły, bo tak to myślał, że w sumie co tam ciąża, to nie choroba, nic wielkiego. Nie zdawał sobie sprawy, jaki ogrom pracy nasz organizm wykonuje i że faktycznie można być aż tak zmęczonym nawet nic nie robiąc.
Poza tym oczywiście w pewnym momencie porozmawialiśmy na spokojnie, ja mu powiedziałam, jak mi ciężko, jak bardzo potrzebuje jego wsparcia. I to mi męża odmieniło. Czasem muszę się jeszcze "upomnieć", ale delikatnie i wszystko zaraz jest jak należy.
Oni tego nie czują, brzucha nie widzą, to ciężko im to zrozumieć, jak ktoś im tego łopatologicznie nie wytłumaczy. A z doświadczenia wiem, że facetom łatwiej uwierzyć w coś, jak gdzieś o tym przeczytają niż jak tylko my im o tym powiemy. Bo znają nas i wiedzą, że my mamy skłonności do przesady (bo mamy), a jak dostanie czarno na białym że tak faktycznie jest, to dotrze
Mamy książkę "pierwszy rok życia dziecka" którą czytam i zaznaczam DLA NIEGO na czerwono ważne informacje (bo wiem, że calej by mu się nie chciało przeczytać). Książka leży na szafce przy łóżku i na razie po nią nie sięgnął... wrrr myślę, że bez awantury się nie obejdzie. Z nim tak już trzeba - czasem potrząsnąć. Mamunia wychowała go na kalekę (robiła za niego WSZYSTKO, lącznie z prasowaniem mu MAJTEK - ona uważa, że taka jest rola kobiety)... więc jak zamieszkaliśmy razem, dużo wysiłku kosztowało mnie wyuczenie w nim pewnych zachowań - i odbywało się to wlaśnie na zasadzie "potrząśnięcia nim" co jakiś czas... Teraz też będę musiała to zrobić bo chodzę nabuzowana i krew mnie zalewa... na początek napisałam mu maila, żeby wracając do domu kupił w Empiku tą książkę o której napisałaś.
Balbinka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 09:18   #4817
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Mamy książkę "pierwszy rok życia dziecka" którą czytam i zaznaczam DLA NIEGO na czerwono ważne informacje (bo wiem, że calej by mu się nie chciało przeczytać). Książka leży na szafce przy łóżku i na razie po nią nie sięgnął... wrrr myślę, że bez awantury się nie obejdzie. Z nim tak już trzeba - czasem potrząsnąć. Mamunia wychowała go na kalekę (robiła za niego WSZYSTKO, lącznie z prasowaniem mu MAJTEK - ona uważa, że taka jest rola kobiety)... więc jak zamieszkaliśmy razem, dużo wysiłku kosztowało mnie wyuczenie w nim pewnych zachowań - i odbywało się to wlaśnie na zasadzie "potrząśnięcia nim" co jakiś czas... Teraz też będę musiała to zrobić bo chodzę nabuzowana i krew mnie zalewa... na początek napisałam mu maila, żeby wracając do domu kupił w Empiku tą książkę o której napisałaś.
hehe, no to jak z moim Książka o ciąży też leżała długo nieczytana, aż codziennie zaczęłam go pytać, czy czytał I awantury też czasem są potrzebne, żeby nim potrząsnąć

Stary 2012-01-13, 09:50   #4818
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mlodaj Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
wczoraj na wizycie nie miałam robionego usg, tylko mam się zgłosić do szpitala 23 stycznia to lekarz zrobi mi całe genetyczne na nowiuteńkim sprzęcie. Już się nie mogę doczekać Za to ubyło mi na wadze 2 kg i niewiadomo dlaczego, przecież nie wymiotuję i jem normalnie a nawet trochę więcej. Jedynie odrzuciło mnie od słodyczy i na samą myśl o słodkim to mam odruch

JA byłam wczoraj w tesco i też naszła mnie ochota na kwaśne żelki ale niestety zjadłam jednego i mnie zemdliło
W ogóle szykuje mi się ciężki weekend bo w niedzielę mam podwójną imprezę i muszę przygotować część jedzenia, łącznie z pieczeniem tortu (miał być zamówiony jednak uparłam się że sama zrobię i w sumie nie wiem czy to był dobry pomysł)
Miłego dnia wam życzę
W razie czego wyskoczysz do cukierni

Cytat:

Współczuję i myślę, że tak jak mówi Agunia, trzeba mu lektury! Skoro jesteśmy w stanie rozpłakać się na reklamie, jak coś nam się wyleje, a ja czuję, że czasem całkiem bez powodu, to z powodu takich tekstów tym bardziej... A im więcej mamy stresów, tym gorzej dla bobasków! A przecież mu zależy na maluszku - musi tylko zrozumieć! Jak się znam, już zrobiłabym awanturę

Ślę również współczucia do tych, które wczoraj jeszcze pisały o tż - przeczytałam wszystko, ale już nie miałam czasu przed snem napisać.

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Jeszcze Wam pokażę, co ten mój ciekawski małż sprawdzał: http://babystrology.com/tickers/baby...16&babycount=8
Stary 2012-01-13, 10:11   #4819
buena
Wtajemniczenie

Witam (ponownie)! ponieważ dawno nie pisałam a to jest mój chyba 3 post.

Dziewczyny jeśli chodzi o facetów i Wasze potrzeby, to trzeba im powiedzieć prosto z mostu czego oczekujecie od nich. Faceci są małodomyślni, tacy już po prostu są.
Mój mąż na szczęście pomaga mi, chodzi koło mnie, zapytuje co i jak. Naprawdę nie mogę narzekać.

Chciałam też zapytać, bo podczytywałam Was (prawie regularnie), że duża część z Was robi/ła usg genetyczne.
Robicie usg genetyczne, bo lekarz Wam zalecił, istnieje jakieś ryzyko, czy jak?
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:16   #4820
nel_a
Zakorzenienie

dziewczyny czy Wam też nie przyjęli moczu w pojemniku z apteki?
kazali mi kupić u nich probówkę i przelać.....
wszędzie tylko ciśnienie podnoszą

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:17   #4821
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość

Chciałam też zapytać, bo podczytywałam Was (prawie regularnie), że duża część z Was robi/ła usg genetyczne.
USG genetyczne zaleca się robić profilaktycznie każdej ciężarnej, bez jakichś konkretnych wskazań.

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
U mnie w przychodni trzeba brać od nich pojemniki (mają inne niż te apteczne, a takich wymaga laboratorium z którym współpracują), ale ja je dostaje za darmo...

Stary 2012-01-13, 10:19   #4822
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
USG genetyczne zaleca się robić profilaktycznie każdej ciężarnej, bez jakichś konkretnych wskazań.

U mnie w przychodni trzeba brać od nich pojemniki (mają inne niż te apteczne, a takich wymaga laboratorium z którym współpracują), ale ja je dostaje za darmo...
w ogóle chyba się przepiszę gdzie indziej bo tam same baby pracują i wszystkie naburmuszone

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:23   #4823
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie przyjmują normalnie z apteki.
Stary 2012-01-13, 10:23   #4824
buena
Wtajemniczenie

[QUOTE=agunia82;31591127]USG genetyczne zaleca się robić profilaktycznie każdej ciężarnej, bez jakichś konkretnych wskazań.
[/nie QUOTE]

Ale czego to ma być profilaktyka? Żeby nie było, że się czepiam czy coś, próbuję zrozumieć.
Bo z tego, co mi mówił mój lekarz, to w sumie żadna profilaktyka. Przecież nic się już nie zrobi.
Stary 2012-01-13, 10:27   #4825
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny jeśli chodzi o facetów i Wasze potrzeby, to trzeba im powiedzieć prosto z mostu czego oczekujecie od nich. Faceci są małodomyślni, tacy już po prostu są.
Mój mąż na szczęście pomaga mi, chodzi koło mnie, zapytuje co i jak. Naprawdę nie mogę narzekać.

Nie, bez żadnych wskazań, z automatu. Trzeba zrobić między 11 a 14 tyg.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

[QUOTE=buena;31591229]
Cytat:
[/nie QUOTE]

Ale czego to ma być profilaktyka? Żeby nie było, że się czepiam czy coś, próbuję zrozumieć.
Bo z tego, co mi mówił mój lekarz, to w sumie żadna profilaktyka. Przecież nic się już nie zrobi.
nie da się, zresztą badanie w żadnym stopniu nie określa czy dziecko jest zdrowe czy nie
określa tylko ryzyko
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:27   #4826
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
U mnie przyjmują normalnie z apteki.
U mnie też, nie robią problemów.

Ps czy to Twoja świneczka w awku?
Stary 2012-01-13, 10:40   #4827
muminek82
Wtajemniczenie

Dzien doberek
Co do Tż i mężów mysle że oni potrzebują wiecej czasu niż my na oswojenie się z nową sytuacja,wszystko przeżywają po swojemu czasem nie potrafią z nami pogadać co ich męczy,a my jesteśmy teraz trochę nadwrażliwe mi już też zdarzyło się popłakać o byle pierdołę a potem śmiałam się sama z siebie
Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Mi palmers straaaaasznie śmierdzi! Fuj, fuj
kurcze mam nadzieje że wytrzymam,ja już większość kosmetyków zmieniłam na takie dla dzieci ze względu na zapach
Cytat:
zawsze mam pojemnik z apteki i nie ma z tym problemu.
Cytat:

Witaj mi lekarz nic nie mówił tylko wypisał skierowanie powiedział gdzie i o której i tyle było rozmów na ten temat
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:41   #4828
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie chodziło mi o to, że przy tym pierwszym określa się stopień ryzyka, natomiast przy genetycznym połówkowym można już określić, czy wady wystąpiły.
USG genetyczne to nie tylko badanie pod kątem zespołu Downa czy innego (z tym faktycznie nic się nie da zrobić), ale i ocena narządów wewnętrznych. A w przypadku pewnych wrodzonych wad serca operacje można wykonywać na płodzie jeszcze w łonie matki. Więc nie do końca to jest tak, że nic się nie da zrobić.
Właściwie to nie wiem, dlaczego wszyscy skupiają się tylko na tych zespołach, jak to nie tylko o to w tym chodzi.
Ocena przezierności karku nie służy też tylko do ocenienia ryzyka wystąpienia różnych zespołów, ale jak i jak fałd karkowy jest za duży, może się nie wchłonąć i przerodzić się w obrzęki. Ja nie wiem, czy z tym da się coś zrobić po przeprowadzeniu dalszych badań i ustaleniu dalszych ocen ryzyka czy nie, ale o tym też sporo osób nie wie

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-01-13 o 10:44
Stary 2012-01-13, 10:45   #4829
hanjah
Zakorzenienie

Hej
Wczoraj wieczorem zaczęła mnie bardzo boleć głowa, ale pomyślałam że jak i tak idę spać, to nie będę nic brać... i rano znów się obudziłam z tym bólem Dziś już wezmę paracetamol, bo jestem sama z dzieckiem i nie wyrobię jak będzie tak bolało

Jak się postaramy to za godzinę będzie nowa część
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 10:46   #4830
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
mi przyjęli w tym z apteki

dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości