|
|
#241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Książki to mój nałóg, uzależnienie - do ruiny finansowej doprowadzające. Na potwierdzienie cytat z historii zakupów w Merlinie:
W ciagu ostatnich 300 dni wydałeś w Merlinie 1250,19 zł. Przysługuje Ci więc przesyłka gratis na terenie Polski - pocztą lub kurierem! A Merlin nie jest przecież jedyną księgarnią... Znacie jakieś antidotum? Moja kuzynka jest od 15 lat dyr. biblioteki publicznej i też nie może zatrzymać moich sugestii dotyczących listy tytułów zamawianych książek. A może to taka choroba polonistek??
|
|
|
|
#242 |
|
Wtajemniczenie
|
Chatte to jest nieuleczalna choroba polonistek! Mój nałóg też siega zenitu, jest jednak ostatnio skutecznie hamowany przez brak stałych dochodów i konieczność kupna mieszkania. Inaczej to hulaj dusza piekła nie ma!
|
#243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Joasiaa - popieram - trzeba przystopować zapędy bibliofilskie
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie na razie z dodatkową kasą krucho (pensja znika błyskawicznie ALE... w grudniu mają nam na uczelni zacząć wypłacać stypendium naukowe, więc jak wszystko dobrze pójdzie na Gwiazdkę sprawię sobie sporo prezentów I m.in. Axelsson ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#245 |
|
Wtajemniczenie
|
Widze że nie tylko ja zacieram ręce czekając na stypedium
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem wielbicielką starych ksiązek , szczególnie odkąd powstał dział Antyki na Allegro... kupuję literaturę rosyjską
jak tylko trafi się coś, czego nie mam
|
#248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Truheart- właśnie niedawno zakupiłam sobie tą książkę wiec tym bardziej się teraz nie mogę doczekać, aż zacznę ją czytać. Moje ostatnie nabytki to: Majgull Axelsson- Dom Augusty (ciężko teraz dostać tą książkę, prawie we wszystkich księgarniach jej nie ma, ale od czego jest Allegro??) Zeruya Shalev- Mąż i żona Zeruya Shalev- Życie miłosne Arturo Perez - Reverte- Klub Dumas Ale terazczytam "Kate jaką pamiętam", biografię Katherine Hepburn. Niebanalnie napisana książka, cos na zasadzie wspomnień, rozmów, anegdot,przemyśleń.Ciekaw a.
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już mam taką wish-list, że głowa mała ![]() To jak zaczniesz czytać, to podziel się proszę wrażeniami. Mnie strasznie kusi zapowiedź 'Huzara', a jeszcze nic Pereza-Reverte nie czytałam i nie wiem, czego się naprawdę spodziewać ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam pereza z całego serca! niesamowite połączenie erudycji z powieścią przygodową, czyta się jednym tchem. ma oczywiście i słabsze powieści ale 'klub dumas' do nich nie należy
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A do mnie dziś przyszło moje mini zamówienie z Merlina. Widząc promocje, nie mogłam się oprzeć Dwie pozycje:- Janusz L. Wiśniewski 'Molekuły emocji' - Michael Connelly 'Wydział spraw zamkniętych' W sumie zamówiłam przez tę ostatnią, 10,50 PLN. A, że jak jedna to i druga... Ehh, zresztą po co ja Wam tłumacze, same to bardzo dobrze znacie ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Ech dziewczyny, też czekam na przypływ gotówki... tak dawno juz nie kupowałam książek (chyba z miesiąc), a przeciez tyle innych rzeczy TRZEBA kupić.
Trzeba chyba poślubić milionra z dużym domem, w którym jest misjsce na biblioteczkę
|
|
|
|
#253 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jeszcze raz spytam, czytalyscie "Nagle w glebi lasu"? Ciekawa jestem opini
|
|
|
|
#254 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#256 |
|
Rozeznanie
|
a ja, tradycyjnie, półka w bibliotece z książkami za zyla; coś o szkole rycerskiej dla znajomego, a dla siebie - "Przy szabasowych świecach. Wieczór drugi" - humor żydowski
a co! tanio i... no, co najmniej oryginalnie
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#258 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
ja wczoraj zaczęłam "Czarną polewkę" "Molekuły emocji" dawkuję sobie przed snem, lubię tak zasypiać przepełniona tymi opowiadaniami.
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
czytam baaardzo dużo...dlatego też książek nie kupuję bo zwyczajnie mnie nie stać.ale jestem częstym gościem biblioteki.gdy był wolny czas czytałam średnio 4-5 książek w tygodniu.teraz niestety studia się zaczely ale i tak lubie sobie poczytac tak do poduszki
|
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
Również czytam bardzooooo dużo ... potrafię pochłonić jedną książkę codziennie, jeśli mają tak do 300-400 stron jeśli są nieco krótsze to wtedy nawet dwie dziennie ... ale to tylko w przypadku gdy mam wolne (wakacje ferie) obecnie piszę pracę licencjacką więc nie mam za bardzo aż tak czasu ...
Książki kupuję owszem, ale nie tak jak niektórzy z tego wątku ... częsciej chodzę do biblioteki ...
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poniżej moje najnowsze nabytki (ach, te promocje! ![]() 1) Marina Mayoral, 'Jedyna wolność' 2) Robert James Waller, 'Tango na prerii' Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#262 |
|
Zadomowienie
|
kupuje ksiazki te ktore mi sa potrzebne do nauki.....no niestety
![]() ale to nie znaczy ze nie lubie czytac ksiazek czesto pozyczam z biblioteki ostatnia przeczytana przeze mnie ksiazka jest "potega podswiadomosci " polecam ta ksiazka jest moja wlasnoscia dostalam w prezencie czy to nie jest piekny prezent ?? oby takich prezentow bylo wiecej wtedy bede miala taka biblioteczke jak Anahstasia choc baaaaaardzo duzo mi brakuje ...
|
#263 |
|
Raczkowanie
|
Kto lubi czytać (a przy okazji pisać!), niech zerknie na link w mym podpisie, a po kliknięciu na informację w prawej kolumnie, pod zdjęciem pewnego, starszego Włocha.
Nie, żeby to była reklama... ale może ktoś ma ochotę pomóc w czytaniu? Myślę, że korzyść będzie obustronna!
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatni nabytek: 17 tomów Chmielewskiej
Polowałam na to wydanie już od dawna i kupowałam na sztuki a tu taka niespodzianka:http://www.allegro.pl/item141447743_...7_ksiazek.html Teraz zebrane wcześniej sztuki trzeba będzie wysprzedawać
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam do tego pana ogromny sentyment - "Co się wydarzyło w Madison County" to jeden z moich najukochańszych filmów (książkę oczywiście też pochłonęłam ). Mimo iż nie czytałam nic więcej autorstwa tego pana, to czuję do niego dziwną sympatię.Ostatnio różne myśli chodzą mi po głowie i chciałam Cię spytać Anahstasio, czy mogę spapugować po Tobie pomysł na literacki blog? Mam ochotę stworzyć coś podobnego, tyle że auf deutsch Nie wiem jeszcze, czy będzie to blog stricte literacki, ale książki na pewno będą się w nim pojawiać.
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
i, wiadomo, moje zakupy z cyklu "za zyla" - nie pamiętam tytułów, a do mojego pokoju nie chce mi się teraz iść, ale:
Chiara Lubich, Cortazar - z tej samej serii, co M. Mayoral, pokazana przez anahstasię - serii, którą wielbię.. ale o tym chyba już pisałam ![]() i przy okazji widziałam "Pokład Joanny" za tę samą cenę, w lipcu w Domie Książki dałam za niego 9zł, przepłaciłam, no..
|
#267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo dla mnie, ofiarowanie książki jest najpiękniejszym i najbardziej wzruszającym prezentem, mówiącym wiele o obdarowującym, jak i o tym, jak postrzegany jest obdarowywany ![]() Cytat:
Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać i czytać o Twoich literackich odkryciach ![]() Ja zanim zacznę lekturę 'Tanga na prerii' chciałabym właśnie sięgnąć po 'Co się wydarzyło...', ponieważ 'Tango...' jest jego kontynuacją, więc jeszcze z jego lekturą się wstrzymam ![]() W ogóle dotarł do mnie wreszcie nowy katalog Świata Książki i już upatrzyłam sobie listę książek, które chcę nabyć. Na razie wygląda ona następująco: - 'Historia pana Sommera' Suskind - 'I odpuść nam nasze winy' Sardou - 'Okruchy Boga' Sardou - 'Opowiadania' Czechowa A kusi mnie masa rzeczy: 'Piękni szaleńcy, czyli sztuka skandalem podszyta', dwutomowa zbeletryzowana biografia Freuda, 'Martha F.', 'Zakazany owoc', 'Malowany pocałunek'... ehh.... ![]() Pozdrawiam ciepło! |
||
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli jesteście klientami Mbanku to wejdźcie na tę stronę:
http://www.mbank.com.pl/promocje/urodziny_em/index.html Są promocje w Empiku, ja się dzisiaj wybieram na "kup 3 w cenie 2"
|
|
|
|
#269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tango... jest kontynuacją Co się wydarzyło...??? O kurczę, a ja myślałam, że Tysiąc polnych dróg. To może Tango jest kontynuacją kontunuacji? A samo Co się wydarzyło... jest napisane bardzo prostym, skromnym językiem i właśnie w tej prostocie i szczerości jest najwiekszy urok. Cytat:
|
|
#270 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz siedzę w samych materiałach czy to na zajęcia/czy do pracy i książkę, którą pochłonęłabym w jedno popołudnie, czytam całymi dniami. Jednak taki blog mobilizuje o tyle, że wolę już każdego dnia poczytać nawet przez kilka minut, niż później zauważyć, że były tygodnie, w których ani minuty nie poświęciłam mojej pasji ![]() Cytat:
Carlisle McMillan (syn bohatera "Co się wydarzyło w Madison County") nie jest miłośnikiem hałaśliwej cywilizacji ani kapitalizmu, "który zmienił się w efekciarską bzdurę". Dlatego spodobało mu się w Salamander, malutkim miasteczku na Południu, gdzie życie toczy się leniwie w rytm otaczającej je wspaniałej przyrody, a ludzie nie patrzą wciąż na zegarek. Jako stolarz z zamiłowania odbudowuje tam stary dom i poznaje dwie niezwykłe kobiety: ciepłą i macierzyńską Gally oraz tajemniczą i piękną Susannę. Nieoczekiwanie spada na miasteczko wieść, że ma je przeciąć autostrada. Dla mieszkańców oznacza to pieniądze, dla Carlisle a - koniec świata, pamiętanego jeszcze przez Indian... Czy będzie w stanie zatrzymać wielką inwestycję? Zatem w pewnym sensie tak, przez tą pokoleniowość ![]() Cytat:
W ogóle ŚK zamierza wydać trzy tomy twórczości Suskinda - najpierw wspomniana 'Historia pana Sommera', później 'Pachnidło', a na koniec 'Kontrabasista i inne opowiadania'. Jeszcze nie czytałam niczego co wyszło spod jego pióra, więc jestem bardzo, ale to bardzo ciekawa ![]() Pozdrawiam! |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.

Może napiszemy jakąś petycję w tej sprawie żeby przywrócili stary layout?

Mam ochotę stworzyć coś podobnego, tyle że auf deutsch
O kurczę, a ja myślałam, że Tysiąc polnych dróg.
To może Tango jest kontynuacją kontunuacji?