Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-13, 14:04   #151
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
ale z drugiej strony Aguś jest też tak,że wiesz ,że wszystko jest do przejścia, że wiele rzeczy jednak przychodziło tak jakby samo z siebie, przynajmniej ja tak mam, dlatego mówię Wam Dziewczyny,że choć będą chwile gorsze, to w wielu sprawach okaże się ,ze Wasze obawy były niepotrzebne
wiadomo też ,że się nowe sytuacje ciężkie jakieś szykują, ale to wszystko jest do przejścia

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Biedne te dzieciaczki

Ja twarda to jestem jak muszę, tzn. jak muszę Małą przytrzymać to mi się włącza chyba "wyrodna matka" ,ale jak wlazłam na noworodki i oni Jej wenflon montowali i tak płakała strasznie to też mięciutka się robiłam.
Ja tez z tych twardych ogólnie, zawsze sobie mówię, trzeba to zrobić, bo przeważnie chodzi o dobro dziecka.
A ja miałam taki problem z Filipem, że wyjątkowo nie lubiał syropów w okresie niemowlęcym, oraz w późniejszym okresie też i próbowałam wszystkich metod, a on pluł, wymiotował nimi i nie raz wolałabym mu zastrzyk zrobić, bo chwilke poboli a nie ma tyle cyrków przy tym
No ale nie wszystko da się w zastrzyku podać. Dlatego zakupiliśmy z mężem nebulizator do inhalacji, bo to lepiej znosił inhalacje niż syropy, a można było zamiast syropów np wykrztuśnych zrobić inhalacje (np z Mucosolvanu).
Teraz już ładnie pije syropki ale jak sobie przypomne Nie raz trzeba było byćsprytnym i trzymać mocno malucha i dać mu syropek a przy moim spryciulku to było wyzwanie.(no ale jak np byłam z nim sama w domu to nie mialam wyjścia)
W każdym razie zgodzę się z pierwszym zdaniem Twoim, ale szczerze mówiąc wyobraźnia o macierzyństwie przynajmniej u mnie minęła się dość mocno z rzeczywistością
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:06   #152
joanaros
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Zerknęłam na suwaczek i zostało mi 49 dni do porodu. O matko zaczynam się bać
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:08   #153
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
ja też już z dnia na dzień mam większego stresa, dziś 33 tc zaczęłam i pomału trzeba się szykować
Stary 2012-01-13, 14:08   #154
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
No to już coraz bliżej Będzie dobrze Musimy wszystkie pozytywnie myśleć
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:10   #155
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
To wszystko co Aguskaa napisała to prawda potwierdzam jako asystentka okulisty my tych zabiegów na szczęście nie wykonujemy (bo ja bym chyba nerwowo nie wytrzymała) tylko wysyłamy do Poznania. Na przyszłość jakby tą którąś spotkało tzn dziecko którejś z nas dodam że lepiej maści nie stosować bo są gęste i mogą tym bardziej zatykać te kanaliki, najlepiej same krople, tak powtarza mój okulista. I jeśli jest podejrzenie zatkanego kanalika to najlepiej do 6 m-ca życia dziecka zrobić to przetykanie bo im dzięcko starsze tym trudniej się ponoć to przeprowadza. Jak to jest w rzeczywistości to nie wiem, bo nie byłam świadkiem tego zabiegu powtarzam aby to co mój szef mówi rodzicom w takich przypadkach. Aaaa i u niektorych dzieci taki zatkany kanalik samoistnie sie przetyka bez żadnej ingerencji i wtedy jest poprawa z dnia na dzień.
Dlatego ja żałowałam, że nie poszliśmy z małym na ten zabieg wcześniej. Ale ciągle masowaliśmy i mieliśmy nadzieję też, że przejdzie to samoistnie. Ale pół roku się bidoczek męczył z tym okiem, ciągle mu ropiało i więcej męczarni przeszedł, bo ciągle mu musiałam to oczko przemywać (bo było zaklejone po spanku) i co rusz to krople jakieś miał przepisywane. A zakropić dziecku oczka to też wyzwanie.
Więc stwierdziliśmy z mężem jak mały miał pół roczku że trzeba chyba z tym porządek zrobić, bo za długo to trwa.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:10   #156
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
To wszystko co Aguskaa napisała to prawda potwierdzam jako asystentka okulisty my tych zabiegów na szczęście nie wykonujemy (bo ja bym chyba nerwowo nie wytrzymała) tylko wysyłamy do Poznania. Na przyszłość jakby tą którąś spotkało tzn dziecko którejś z nas dodam że lepiej maści nie stosować bo są gęste i mogą tym bardziej zatykać te kanaliki, najlepiej same krople, tak powtarza mój okulista. I jeśli jest podejrzenie zatkanego kanalika to najlepiej do 6 m-ca życia dziecka zrobić to przetykanie bo im dzięcko starsze tym trudniej się ponoć to przeprowadza. Jak to jest w rzeczywistości to nie wiem, bo nie byłam świadkiem tego zabiegu powtarzam aby to co mój szef mówi rodzicom w takich przypadkach. Aaaa i u niektorych dzieci taki zatkany kanalik samoistnie sie przetyka bez żadnej ingerencji i wtedy jest poprawa z dnia na dzień.
a są krople z antybiotykiem do oka? bo ja miałam maść i pewnie wygodniej by mi się podawało to w kroplach , nie miałam zatkanego kanalika i ładnie zapalenie minęło, ale tak na przyszłość warto wiedzieć,

a jak będzie potrzeba ( tfu tfu ) to do Twojego szefa przyjadę jeśli ma podejście do dzieci dobre
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:16   #157
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Dlatego ja żałowałam, że nie poszliśmy z małym na ten zabieg wcześniej. Ale ciągle masowaliśmy i mieliśmy nadzieję też, że przejdzie to samoistnie. Ale pół roku się bidoczek męczył z tym okiem, ciągle mu ropiało i więcej męczarni przeszedł, bo ciągle mu musiałam to oczko przemywać (bo było zaklejone po spanku) i co rusz to krople jakieś miał przepisywane. A zakropić dziecku oczka to też wyzwanie.
Więc stwierdziliśmy z mężem jak mały miał pół roczku że trzeba chyba z tym porządek zrobić, bo za długo to trwa.
Zwlekałaś bo wiadomo zawsze to zabieg i dla rodziców to szok, u nas dr tak po 3 m-cu zawsze już wysyła, ale zdarzają się i tacy rodzice którzy jeszcze później się zgłaszają do okulisty, nawet do roku czekają i nic nie robią Najważniejsze że to minęło i już nie wróci
Stary 2012-01-13, 14:20   #158
rybka13
Zakorzenienie

Czesc wszystkim
Aguska mam nadzieje, ze schowala Ci sie ta faldka i juz sie tak nie martwisz, wyobrazam sobie Twoj strach, bo nawet mnie ogarnal jak to czytalam...
Gosia jak znajdziesz sol fizjologiczna to daj znac gdzie Wiecie co musze sie przyznac ze ja wcale nie wiedzialam o tym ze trzeba przemywac oczka. Tzn zamierzalam je przemywac, ale tak normalnie o soli nic nie wiedzialam ani o problemach jakie moga wystapic.
Ja pepuszek bede przecierac nasaczonymi gazikami Leko, bo takie mam.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:20   #159
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
a są krople z antybiotykiem do oka? bo ja miałam maść i pewnie wygodniej by mi się podawało to w kroplach , nie miałam zatkanego kanalika i ładnie zapalenie minęło, ale tak na przyszłość warto wiedzieć,

a jak będzie potrzeba ( tfu tfu ) to do Twojego szefa przyjadę jeśli ma podejście do dzieci dobre
Tak są krople z antybiotykiem też, wiadomo nie wszystkie antybiotyki występują w kroplach, więc może akurat w przypadku twojej córci konieczna była maść.
No wydaje mi się że ma dobre podejście do dzieci Tylko mi tak żal niektóre dzieciaczki, które leżały pod tlenem muszą mieć badane dno oka i wtedy musze pomóc i przytrzymać takiego bobasa, na początku robiłam to ze łzami w oczach bo maleństwo płacze choć pan dr tylko mu wziernikiem tzn taką latarką próbuje zaglądnąć do oka i krzywdy żadnej mu tym nie robi, ale potem z biegiem lat nabrałam dystansu już, ale jak juz byłam w ciąży to chciało mi się znów płakać razem z tym dzieckiem i jego matką
Stary 2012-01-13, 14:25   #160
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

ale się czuję fatalnie mam dość tej bezsenności.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:26   #161
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Ja powiem Wam szczerze ze gdybym potrzebowala to zdecydowalabym sie na plastyke pochwy... mam jednak nadzieje, ze nie bede w takowej potrzebie
Ja mam nadzieję, że też nie. Ale gdybym miała mieć tak poważny problem ze współżyciem i ciągle mieć doła to bym się zdecydowała napewno. Zresztą TŻ też by pewnie ciągle chodził przez to podminowany.

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Roksape bo wlasnie to chcialam napisac, ze to jest chora psychika, nieuleczalna, przykrywka jak najbardziej, nie mysl chociaz ze chcialam przez swoj post napisac ze tak go wiezenie zmienilo na dobre, bo ja w zadna resocjalizacje nie wierze, powinno ich wszystkich sie wyslac w kamieniolomy i zapierd..... c o samej wodzie i chlebie, albo na tortury. a nie dac cieplutkie cele, tv, silownie a podatnicy ich utrzymuja. powinni sami sie wykarmic (ogrody, warzywa i inne tego typu rzeczy uprawaiac).
Nie myślę tak. Jestem tego samego zdania co Ty. W Więzieniach tak często panują dogodne dla tych ludzi warunki, że oni zamiast zmieniać się na lepsze to jeszcze dowiadują się ciekawszych rzeczy od innych i błędne koło trwa. Mam akurat sąsiada pijaka, który siedzi za alimenty i on sam mówił jak wyszedł, że tam miał lepiej jak u siebie w domu ( ciepło, jedzenie dobre) a teraz siedzi drugi raz. I pewnie będzie tak wychodził i wracał do końca życia.

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość

moja koleżanka urodziła syna 4,5 kg, 60 cm sn
Ale to był błąd lekarzy bo nie zrobili jej pod koniec ciąży usg, żeby sprawdzić wagę dziecka... .
No i u mnie też pewnie nie sprawdzą jak się pojawię z bólami.

Cytat:
warto dopytać w aptekach, bo w niektórych jeszcze można te punkty wybrać, ale nie można nabijać nowych punktów
teraz takie chwyty są niedozwolone jak właśnie karty, leki za grosz itd. ale powiem Wam,że ten cały przemysł farmaceutyczny to kwitł nadzwyczaj pięknie , u nas pada jeden sklep za drugim ,a apteki się pojawiają jak grzyby po deszczu, a w Poznaniu to na drogich ulicach to też powoli zostaną tylko banki , apteki sieciowe i hotele ....
Ja akurat mieszkam koło bardzo małego miasteczka. Jest naprawde nie duże mogę w 40 min pieszo przejść z jednego końca na drugi a też teraz bank za bankiem, apteka koło apteki a nawet już 5 czy 6 supermarketów. W tym 3 to położeniem jeden obok drugiego są. I na co to? Jak nie ma żadnej firmy produkcyjnej, tylko sklepy, policja, szpital, szkoły, urzędy.,...

Cytat:
Ja tam myślę,że odpadanie jak odpadanie , ale ważne,żeby tam było czyściutko i może wiecie z tego tak się u nas utarło ,że smarować ,żeby odpadł , ale w sumie może bardziej o tą czystość tam chodzi.
Tak pępuszek musi być czyściutki, żeby tam żadnych infekcji nie było. To i tak samo wysycha ale np ten fiolet czy spirytus ma pomóc właśnie w tym wysychaniu, żeby to szybko odpadło.

Aguśka biedny ten Twój maluszek, jeszcze musiała pani doktor taką pomyłkę zrobić. Mój syn akurat tego nie miał ale sąsiadki córcia tak miała, że oczka nie łzawiły tylko zbierało się i koniecznie trzeba było to przekuwać. Ale to tak już z dziecaczkami jest. Dobrze, że są częste kontrole maluszków pozwalające szybko to wykrywać.

Piszecie, że nie jedna rodziła takiego maluszka co miał powyżej 4kg i nic jej nie było. Ale ja jednak bym się bała gdyby mi zrobiono usg tuż przed porodem i tyle by dziecko miało. To jak los na loterii bo jednym nic nie będzie a drugim się narobi.

Ale znając życie to u mnie nie zdążą tego zrobić i się dowiem jak już urodzę ile waży... Oby tylko mi się już tam więcej nic nie zrobiło. Bo jak rodziłam syna 3,5 kg to nie dość, że musiałam być nacinana to jeszcze popękana byłam na szyjce macicy i tam mnie zszywali. Nie chciała bym mieć tego po raz drugi. Stąd też moje obawy.
A jak ja rodziłam to koleżanka rodziła 2 córkę, ważyła 4kg i nie nacinali jej tylko delikatnie popękała, także miała niewielkie te szwy. Plus to ogromny bo ja miałam problemy z chodzeniem i siadaniem a ona normalnie wszystko. Tylko jak następnego dnia przyszłą pani doktor do maluszków to okazało się, że jej córci obojczyk zwichnął się przy porodzie. Musiało się to samo zagoić kazali tylko żeby nie ciągnąć i delikatnie się z rączką obchodzić.

To się rozpisałam. Wybaczcie

Taki śnieg przed chwilą padał, że mam biały krajobraz za oknem, szkoda tylko, że temperatura jest na plusie.

Zrobiłam pizzę. Wyszła super
Tylko tyle składników było, że aż grubo i trzeba było wspomagać się widelcem Plus w tym taki, że była syta

A zrobiłam sos ( ketchup z koncentratem + zioła prowansalskie, sól) pieczarki podsmażone, cebulka zrumieniona, szynka, tuńczyk z puszki, papryka marynowana, kukurydza i ser duuużo sera...
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:30   #162
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Ja mam nadzieję, że też nie. Ale gdybym miała mieć tak poważny problem ze współżyciem i ciągle mieć doła to bym się zdecydowała napewno. Zresztą TŻ też by pewnie ciągle chodził przez to podminowany.

Nie myślę tak. Jestem tego samego zdania co Ty. W Więzieniach tak często panują dogodne dla tych ludzi warunki, że oni zamiast zmieniać się na lepsze to jeszcze dowiadują się ciekawszych rzeczy od innych i błędne koło trwa. Mam akurat sąsiada pijaka, który siedzi za alimenty i on sam mówił jak wyszedł, że tam miał lepiej jak u siebie w domu ( ciepło, jedzenie dobre) a teraz siedzi drugi raz. I pewnie będzie tak wychodził i wracał do końca życia.

Ja akurat mieszkam koło bardzo małego miasteczka. Jest naprawde nie duże mogę w 40 min pieszo przejść z jednego końca na drugi a też teraz bank za bankiem, apteka koło apteki a nawet już 5 czy 6 supermarketów. W tym 3 to położeniem jeden obok drugiego są. I na co to? Jak nie ma żadnej firmy produkcyjnej, tylko sklepy, policja, szpital, szkoły, urzędy.,...

Tak pępuszek musi być czyściutki, żeby tam żadnych infekcji nie było. To i tak samo wysycha ale np ten fiolet czy spirytus ma pomóc właśnie w tym wysychaniu, żeby to szybko odpadło.

Aguśka biedny ten Twój maluszek, jeszcze musiała pani doktor taką pomyłkę zrobić. Mój syn akurat tego nie miał ale sąsiadki córcia tak miała, że oczka nie łzawiły tylko zbierało się i koniecznie trzeba było to przekuwać. Ale to tak już z dziecaczkami jest. Dobrze, że są częste kontrole maluszków pozwalające szybko to wykrywać.

Piszecie, że nie jedna rodziła takiego maluszka co miał powyżej 4kg i nic jej nie było. Ale ja jednak bym się bała gdyby mi zrobiono usg tuż przed porodem i tyle by dziecko miało. To jak los na loterii bo jednym nic nie będzie a drugim się narobi.

Ale znając życie to u mnie nie zdążą tego zrobić i się dowiem jak już urodzę ile waży... Oby tylko mi się już tam więcej nic nie zrobiło. Bo jak rodziłam syna 3,5 kg to nie dość, że musiałam być nacinana to jeszcze popękana byłam na szyjce macicy i tam mnie zszywali. Nie chciała bym mieć tego po raz drugi. Stąd też moje obawy.
A jak ja rodziłam to koleżanka rodziła 2 córkę, ważyła 4kg i nie nacinali jej tylko delikatnie popękała, także miała niewielkie te szwy. Plus to ogromny bo ja miałam problemy z chodzeniem i siadaniem a ona normalnie wszystko. Tylko jak następnego dnia przyszłą pani doktor do maluszków to okazało się, że jej córci obojczyk zwichnął się przy porodzie. Musiało się to samo zagoić kazali tylko żeby nie ciągnąć i delikatnie się z rączką obchodzić.

To się rozpisałam. Wybaczcie

Taki śnieg przed chwilą padał, że mam biały krajobraz za oknem, szkoda tylko, że temperatura jest na plusie.

Zrobiłam pizzę. Wyszła super
Tylko tyle składników było, że aż grubo i trzeba było wspomagać się widelcem Plus w tym taki, że była syta

A zrobiłam sos ( ketchup z koncentratem + zioła prowansalskie, sól) pieczarki podsmażone, cebulka zrumieniona, szynka, tuńczyk z puszki, papryka marynowana, kukurydza i ser duuużo sera
...
I tym sposobem robię jutro pizzę na obiad Takiego mi zrobiłaś smaka, że nie wyrobię
Stary 2012-01-13, 14:36   #163
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość
O widzisz to właściwie dobrze
szkoda,że w aptece do której chodzę nie wyszli z tego samego założenia bo trochę już tam miałam,ale za gapiostwo się płaci.
A dzisiaj muszę odwiedzić aptekę bo mi kwas foliowy się skończył.

Kwas foliowy przecież bierze się do 3 miesiąca ciąży

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Wróciłam z glukozy! przetrwałam, nie było takie tragiczne, wypiłam to jak najszybciej się dało. Po godzinie było mi trochę niedobrze, ale ogólnie luzik. Dobrze, że mąż był ze mną to mi się nie nudziło..

A kłuli mnie 4 razy! (za trzecim razem po wkłuciu krew nie chciała pójść, więc czwarty raz musieli się wkłuć - ale to już w drugą rękę.. masakra;/)
a mnie kuli tylko 2 razy przed i po

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 14:37   #164
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
I tym sposobem robię jutro pizzę na obiad Takiego mi zrobiłaś smaka, że nie wyrobię
Ach cieszę się bardzo
Przyznam się, że tak dawno pizzy nie jadłam i miałam ochotę na taką zamawianą ale skoro nie było jak to w końcu się zmobilizowałam Całą ciążę na nią czekałam
Stary 2012-01-13, 14:40   #165
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
mi tez

a ja caly dzien uziemiona w domu jestem, czekam na kuriera z moimi butami, zawsze byl do12 mniej wiecej a dzisiaj sie opiernicza chyba no i za pol h ma przyjsc gosc zeby odczytac liczniki ... a chcialam isc do polskiego sklepu po kawalek ciasta jak oni dbaja o moja figure
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:40   #166
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Jokaa fajny brzuszek mi sie wydaje ze ja mam gigantyczny, ciekawa jestem innych brzuszków ale postow mi wciaz brakuje. Myslicie ze mnie karolca wpusci juz na maila. Tak wogole to ja dopiero ostatnio zrobilam sobie pierwsze zdjecia w ciazy - zmobilizowana waszymi postami.
Dziękuję

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 14:42   #167
Roksape
Zadomowienie

Właśnie koleżanka pokazała zdjęcie syna, który musiał się urodzić parę dni temu ( nie ma daty) w każdym razie jak mulatek, ciemna karnacja i włoski czarne, ma 4kg No i u mnie w okolicy imię Filip zaczyna być popularne :p
Stary 2012-01-13, 14:42   #168
joanaros
Zakorzenienie

Pisałam wam kiedyś, że moja znajoma od połowy ciaży leży, bo szyjkę miała jak do porodu. No i termin wypada jej za 3 dni i oczywiście nic się nie dzieje. A cały czas była przekonana że urodzi przed terminem
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:43   #169
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

a jeszcze mam pytanie (tak dla upewnienia) urlop macierzyński jest również w 100% płatny przez ZUS ? i co wtedy gdy mam zwolnienie do końca ciąży (do dnia porodu) i jak potem mam iść do ZUSu zgłosić, że urodziłam i chcę macierzyński?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 14:45   #170
agnes99
Zakorzenienie

jolka kwas foliowy jest jednym ze składników witamin dla cieżarówek
Stary 2012-01-13, 14:50   #171
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a jeszcze mam pytanie (tak dla upewnienia) urlop macierzyński jest również w 100% płatny przez ZUS ? i co wtedy gdy mam zwolnienie do końca ciąży (do dnia porodu) i jak potem mam iść do ZUSu zgłosić, że urodziłam i chcę macierzyński?
Nie wiem jak w pl ale w Niemczech trzeba zlozyc wnioski o macierzynski wczesniej (najwczesniej na 7 tygodni przed terminem porodu, ale nie pozniej niz przed samym porodem) I liczy sie 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie. Dostaje sie 100 %.
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 14:51   #172
MoniqW
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
na TLC były nowe odcinki co środę,o 20.30 chyba z tego co pamiętam. A teraz wkółko powtarzają
No to chyba nie mam tego programu.

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Mam nadzieję... Nawet poród mnie nie przeraża, jak to wszystko co się dzieje z kobietą i dzieckiem po porodzie. Od strony fizjologicznej. Połóg, szwy, nawał mleka, pękające brodawki, kikut itp.
Chyba bym już wolała nierealną filmową wersję - dziecko po porodzie czyste, radosne, a kobieta drzemka 2h i wraca do stanu sprzed ciąży.
Może za pół roku będę się śmiała ze swojej głupoty...
Ja mam to samo ...

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Tak w ogóle śniło mi się że urodziłam i miałam już wychodzić, ale nie chcieli wydać mi dziecka bo TŻ zapomniał o foteliku, i wg położnych dziecko było źle ubrane do wyjścia. A ja w tym wszystkim siedziałam na środku korytarza i ryczałam jak bóbr.
Ja tez miewam dziwne sny, ostatnio była u mnie kolezanka z roczna córeczką i no mała taka kupe zrobiła, że trzeba było ja przebierać. W nocy mi sie śniło, że mi ubranek zabrakło tak mi mały "zasrywał" ciuszki

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość

Ale znając życie to u mnie nie zdążą tego zrobić i się dowiem jak już urodzę ile waży...
Obawiam się, że przed porodem to już nie sprawdzają twój gin pownien to zrobić i wpisać ko karty lub ci po prostu podac, żeby na porodówce wiedzieli jak duże jest dziecko.

Cytat:
Ja robiłam wczoraj tz, ale raczej z mała ilościa składników bo my najbardziej lubimy cieniutkie ciasto, mozarella, cebula, salami, pieczarki no i dla mnie musza byc oliwki. Sos pomidorowy na ciasto obowiazkowo.
Ale to luksus pisac o jedzeniu jak człowiek po obiedzie, nie zrobiłam sobie kanapek do pracy i własnie zjadłam dorsza z frytkami i kapusta kiszoną z knajpy na dole - pycha.
Stary 2012-01-13, 15:00   #173
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Na kokosie
a jak długo powinno spać na kokosie? kiedy obrócić na gryke?

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
jolka kwas foliowy jest jednym ze składników witamin dla cieżarówek
no to to ja wiem, ale jest w witaminach
ja do 3miesiąca brałam sam kwas foliowy, a od 3miesiąca witaminy dla kobiet w ciąży - tak mi lekarz kazał

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Nie wiem jak w pl ale w Niemczech trzeba zlozyc wnioski o macierzynski wczesniej (najwczesniej na 7 tygodni przed terminem porodu, ale nie pozniej niz przed samym porodem) I liczy sie 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie. Dostaje sie 100 %.
to będę musiała dowiedzieć się w ZUSie jak u Nas jest bo nie mam zielonego pojęcia.

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:

Ja ostatnio przegladalam ubranka, zeby wymyslec cos na wyjscie dla malej i jakos zestaw body z dl.rekawem + spiochy mi nie podchodzi, wiec licytuje wlasnie dresiki dla malej ubiore ja w body z dl.rekawem, rajstopki i dresik - do tego albo spiworek albo kombinezon. No i czapeczka oczywiscie chcialam koniecznie dresik bez kaptura, bo uwazam ze przeszkadzaja te kapturki dzieciom ale w sumie na wyjscie fajnie z kapturem bo mozna na czapeczke naciagnac i dzidzi nie bedzie tak zimo w razie co
ja do szpitala zabieram pajace i body

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 15:01   #174
agabi
Rozeznanie

dziewczyny, kilka dni temu wygrałam na all aukcję.3 bodziaki.uzywane ale śliczne i w dobrym stanie.paczuszka przyjechała.wszystko ok.ja zadowolona. a dzisiaj przeglądam te ciuszki i tak patrzę, patrzę, coś mi nie pasuje...i uzmysłowilam sobie że mam bodziaki dla dziewczynki.różowiutkie.w yróżniają się wsród reszty niebieskich, białych, beżowych...rozum mi się wyłączył chyba na jakiś czas...no cóż
Stary 2012-01-13, 15:01   #175
iw32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a jak długo powinno spać na kokosie? kiedy obrócić na gryke?

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

no to to ja wiem, ale jest w witaminach
ja do 3miesiąca brałam sam kwas foliowy, a od 3miesiąca witaminy dla kobiet w ciąży - tak mi lekarz kazał

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

to będę musiała dowiedzieć się w ZUSie jak u Nas jest bo nie mam zielonego pojęcia.

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

ja do szpitala zabieram pajace i body
Gdzieś słyszałam, że pół roku ale mój siostrzeniec (2 lata) nadal śpi na kokosie bo na gryce nie mógł usnąć, za bardzo ją czuł.
Stary 2012-01-13, 15:04   #176
agnes99
Zakorzenienie

jolka wszystko zależy od tego co sie łyka
co do macierzyńskiego, to chyba bedziesz się musiała do zusu albo pofatygować albo wysłac im pocztą takie zaświadczenie o urodzeniu dziecka, które dostaje się ze szpitala razem z wypisem
Stary 2012-01-13, 15:08   #177
koniakonia
Zakorzenienie

Jolka zależy czy po porodzie masz nadal umowę czy wygasła,od tego ile osób zatrudnia pracodawca itd. bo jak dużo to wtedy wypłaca pracodawca i się rozlicza z zusem i to jemu zgłaszasz ,że urodziłaś ,

jeśli po porodzie umowa Twoja wygasa to wtedy wszystko z zusem się załatwia, bo pracownikiem już nie jestes, a zasiłek z zusu bezpośrednio dostaniesz

najlepiej zadzwoń do zusu ,ale tu masz linka gdzie to jest trochę wyjaśnione

http://formalnosci.pl/sprawy-pracown...ierzynskiego/1

płatne jest 100% , ale oni to wyliczają jako średnią chyba z 12 ostatnich miesięcy pensji albo jakoś inaczej jak ktoś pracował krócej

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-13 o 15:11
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 15:14   #178
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka zależy czy po porodzie masz nadal umowę czy wygasła,od tego ile osób zatrudnia pracodawca itd. bo jak dużo to wtedy wypłaca pracodawca i się rozlicza z zusem i to jemu zgłaszasz ,że urodziłaś ,

jeśli po porodzie umowa Twoja wygasa to wtedy wszystko z zusem się załatwia, bo pracownikiem już nie jestes, a zasiłek z zusu bezpośrednio dostaniesz

najlepiej zadzwoń do zusu ,ale tu masz linka gdzie to jest trochę wyjaśnione

http://formalnosci.pl/sprawy-pracown...ierzynskiego/1

płatne jest 100% , ale oni to wyliczają jako średnią chyba z 12 ostatnich miesięcy pensji albo jakoś inaczej jak ktoś pracował krócej
u mnie jest inaczej <mam własną działalność gospodarczą>
ale będę w ZUSie to zapytam

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-13, 15:14   #179
Zia_
Zadomowienie

Hej mamuski!
I ja sie witam w nowym watku Malo pisze ostatnio bo z nowym rokiem roboty przybylo mi w pracy, jak wracam to tlyko nadrabiam, kolacyjka i do spania, bo jednak duuuzo spac teraz potrzebuje.
Mialam dzis rano wizyte u gina, ale sie troche zawiodlam. Tradycyjnie weszlam po 1.5 godzinie, tylko po to zeby cala wizyta potrwala moze z 3 minuty w sumie. Krociutki skan ala "tu jest glowa, tu jest serce", i tak bylo zle widac bo jakies USG przedpotopowe miala ta lekarka. I jeszcze jej musialam przypomniec ze mieli mi robic badania na RH- za miesiac, bo by zapomniala... Rozumiem ze baby boom wiec sie ledwo wyrabiaja, ale po cichu liczylam ze pomierza mi troche Anie i sie dowiem ile wazy. Chyba nastepnym razem bede sie dopominac, choc to w sumie bedzie juz 35 tydzien wtedy. Wiec znacznego przyrostu wagi mojej buby moge sie tylko domyslac po ogromniejacym brzuchu
Aaa, dzis mnie brzuch rozbolal po lanczu - pomyslalam ze wykorzystam te nieczesta okolicznosc i pocwicze wdechy i wydechy. Kurcze, nie tak latwo gleboko oddychac przy bolacym brzuchu
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-13, 15:18   #180
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
dziewczyny, kilka dni temu wygrałam na all aukcję.3 bodziaki.uzywane ale śliczne i w dobrym stanie.paczuszka przyjechała.wszystko ok.ja zadowolona. a dzisiaj przeglądam te ciuszki i tak patrzę, patrzę, coś mi nie pasuje...i uzmysłowilam sobie że mam bodziaki dla dziewczynki.różowiutkie.w yróżniają się wsród reszty niebieskich, białych, beżowych...rozum mi się wyłączył chyba na jakiś czas...no cóż
ojjj mala pomyleczka
Moj maz kupil corci 2 body niebieskie, ale 2 szt nie przeszkadzaja mi, zalozy sie i to, kolor jak kolor
Ja w ciazy zrobilam sie malo myslaca istota... sama sie czesto na tym lapie. Szybko zapominam choc nigdy nic nie trzebabylo mi dwa razy powtarzac i w ogole jakas zakrecona sie zrobilam...

Szukam pomyslu na prezent urodzinowy dla mezula, ur 30.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości