Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-15, 10:27   #511
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Hejooo
dzień dober
Miłej niedzieli
Stary 2012-01-15, 10:29   #512
desia888
Wtajemniczenie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez ivona84 Pokaż wiadomość
Super - gratki Fajna data

Mnie też irytują te pytania - jak u maluszka? A zwłaszcza jak to robi jedna moja koleżanka z pracy - mówi jakbym była niedorozwinięta

Dziś byliśmy na usg - Kuba to duży chłopak, bo już waży 1840 g i termin mi wychodzi na 4 marca (z OM na 18.03). Ułożony jest nózkami do dołu i ma pępowinę na karku Ale jeszcze koło 37 - 38 tc trzeba zrobic kolejne usg, zeby sprawdzić jego ułożenie i tą pępowinę - jeśli do tego czasu się nie obróci to cc. Troszkę się przestraszyłam jak o tej pępowinie mi lekarz powiedział - mam nadzieję, że będzie wszystko ok
I u mnie już 32 tc się zaczął. W poniedziałekdo tego szpitala na ten lek na płuca i żeby Kubuś wytrzymał w brzuszku do 24 lutego to będzie wszystko ok
Kawal mezczyzny
Pepowinka sie nie stresuj, zobacz jak fajnie ze lekarz to wychwycil, wiec ze ma jeszcze pozniej sprawdzic i jesli nadal tak bedzie to faktycznie nie ma co sie zastanawiac nad cesarka, tym bardziej ze jeszcze ulozony glowka do gory!
Zycze znosnego (bo raczej nie napisze przyjemnego) pobytu w szpitalu
Trzymaj sie

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 10:32   #513
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Emigra, 88natka - dzięki dziewczyny

Ja właśnie sobie popijam kakao i rozmyślam co tu na obiadek zrobić , ale chyba skończy się pomidorówką.

Od jutra pracuję po 12 godzin,a w środę czeka mnie dentysta i już zaczynam trząść portkami - mam nadzieję,że nie będzie żadnych ubytków i skończy się tylko na zdjęciu kamienia bo w końcu przysługuje to nam w ciąży na NFZ.
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 10:40   #514
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez MegMakeUp Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem już po wszystkich egzaminach !! Dzisiaj rano miałam ostatni i jestem tak happy,że po prostu sobie nie wyobrażacie.
Po drodze jak wracałam z uczelni zaszłam do Biedronki kupiłam kilka bananów i pomarańczy,a dodatkowo takie koszyczki materiałowe do pokoju dla maluszka,żeby móc w nich kosmetyki dziecięce składować i kilka różnych paczek chusteczek nawilżanych do przetestowania.
Wiecie, pomyślałam sobie,że co tydzień przy okazji zakupów będziemy z TŻ kupować po paczce pampersów i chusteczek to zawsze się przyda i się nie zmarnuje. I tutaj moje pytanie do dziewczyn, które już mają większe maleństwa , pamiętacie mniej-więcej ile paczek tych najmniejszych pampersów zużyłyście bo nie chciałabym żeby mi zostało. Chsteczki wiadomo się zużyje,a za małych pampersów na pupkę pakować dla maleństwa nie będę.

W tygodniu dokupię jeszcze termometr, nawilżacz powietrza, z dwie butelki TT i później zostaną mi same kosmetyki do kupienia.
gratuluję i zazdroszczę ja taką ulgę posesjową poczuję dopiero 6 lutego wieczorem mam nadzieję, że dotrwam he he

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
A wczoraj wieczorem poszlismy z mezem na spacerek i zaszlismy do sklepu po cos slodkiego kupilam sobie pilke do cwiczen za cale 5,99 to az wstyd bylo nie brac, a juz dawno chcialam taka miec do siedzenia a pozniej do cwiczen no i mam maz nadmuchal (bo pompka odmowila posluszenstwa ) i moge siedziec
Też mam piłę już od listopada, ale wczoraj dopiero pierwszy raz na niej ćwiczyłam wcześniej nie miałam czasu tak to też tylko sporadycznie na niej siadałam lub używałam jako podnóżka teraz mam zamiar codziennie ćwiczyć co najmniej 15 min z YT Ciekawe jak długo wytrwam...

Ale samopoczucie dziś wyjątkowo okrutne

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 10:47   #515
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej
Moja mama sie do nas wprowadzila, bo ja o to poprosilam, bo juz coraz ciezej a Filip jednak jeszcze wymagajacy.
No i maly tak sie cieszy babcią, ze przychodzi w nocy do babci spac hehe a my sie w koncu mozemy z mezem wyspac
Ale to tylko tak wczoraj i dzis, jutro juz mama do pracy idzie, ale wazne ze bedzie z nami po pracy i w nocy w razie gdyby cos sie dzialo, to musimy miec z kim zostawic malego.

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Hej , jestem , nadrabiam, goście wyszli godzinę temu , Nina cały dzień bawila się farmą ze zwierzakami z lego duplo , pomysł Tatusia, więc chodzi dumny jak paw ,że prezent trafiony.To pierwsza zabawka , którą wolała bardziej niż mleko .Tata już myśli ,ktory zestaw na zająca kupić . Wczoraj nie mogłam wejść na wizaż,coś mi się pierniczył, ależ byłam , no ale w sumie może dobrze, bo zrobiłam sałatki częściowo i dzisiaj zdążyłam ze wszystkim , choć dupsko mi siada .

A odnośnie tego co piszesz Aguśka to się zgadzam w zupełności, u mnie to jedna z podstawowych zasad, różnie się może zdarzyć , więc zawsze ktoś musi być całkowicie trzeźwy.

No to czytam dalej , a jest co .....
Ciesze sie, ze podzielasz moja opinie
Wiesz konia o co mi chodzi, nie chodzi mi tu o mowienie jaka jestem swieta bo swieta nie jestem ale o to, ze pewne rzeczy sie zmieniaja i pod tym wzgledem mimo tego, ze cos lubilismy, to przy dziecku juz nie ma to znaczenia. Trzeba przekierowac swoje myslenie bo bierzemy pelna odpowiedzialnosc za dziecko i oboje juz do kolacji nie mozemy sobie wypic po piwku, jedno musi sobie odmowic.
Ciesze sie, ze impreza sie udala noi ze prezent trafiony
Czekamy na zdjecia z urodzin ale jak juz ogarniesz sie zupelnie, bo dzis pisalas, ze masz gosci takze masz co robic.
Cytat:
Napisane przez Agneska Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie!

Wiem, że jesteście już tutaj "zaprzyjaźnione" i zadomowione, bo jak zdążyłam zauważyć jest to już 7 część tego wątku ...

Ale jakoś nie chciałam zakładać nowego, a mój termin porodu pasuje do Waszych, stąd moje pytanie, czy mogę się dołączyć i od czasu do czasu coś z Wami przeklikać?

Mam termin na +/- 30 marca ... będzie to Synek Mam 30 lat i jest to nasze pierwsze dziecko

Wcześniej w czasie ciąży czasami tylko zaglądałam na Wizaż, bo nie do końca miałam czas ... teraz już nie pracuję na pełnych obrotach, stąd mam więcej czasu i nie ukrywam, że poświęcam go jeszcze na czytanie o różnych akcesoriach dla dzieciaczka itp.
Wyprawkę już powoli, a w sumie dzięki internetowi, jak np. allegro - dość sprawnie kompletuję Jesteśmy z Mężem po szkole rodzenia, więc większość rzeczy kupiłam zgodnie z tamtymi poradami + jeszcze jakieś informacje z netu.

Ale wszelkie uwagi, wsparcie, pomoc mile widziane Jeśli mogę to zadam pytanie na temat laktatora Tego jeszcze nie kupiłam i uwierzcie mi, że się zgubiłam w tych wszystkich opiniach .... Przepraszam, jeśli temat w tym wątku był już omawiany, ale naprawdę trudno mi od razu przejrzeć tyle stron i postów.

Tyle o mnie na początek ... jeśli mogę dołączyć to chętnie z Wami od czasu do czasu podyskutuję Pozdrawiam Was serdecznie!
Witaj
Ja mialam reczny laktator z aventu pozyczony od kolezanki (fajny, cichutki, tylko duzo czesci do mycia i skladania) jak na poczatek dobry, ale ja nie karmilam piersia bezposrednio bo moj syn nie chcial cyca, wiec mu sciagalam mleczko, dlatego zakupilam inny elektryczny laktator medeli. Super sprawa jesli maluszek nie je z cyca a musisz sie odciagac co 3 godz. Troche glosno chodzi, ale szybko i pieknie sciaga mleczko z cycusiow, reka od naciskania tloczka nie boli bo sam sciaga ma regulacje tempa no i trzy czesci do umycia tylko takze to tez jest duzy plus.
Cytat:
E
Dziewczyny jestem już po wszystkich egzaminach !! Dzisiaj rano miałam ostatni i jestem tak happy,że po prostu sobie nie wyobrażacie.
Po drodze jak wracałam z uczelni zaszłam do Biedronki kupiłam kilka bananów i pomarańczy,a dodatkowo takie koszyczki materiałowe do pokoju dla maluszka,żeby móc w nich kosmetyki dziecięce składować i kilka różnych paczek chusteczek nawilżanych do przetestowania.
Wiecie, pomyślałam sobie,że co tydzień przy okazji zakupów będziemy z TŻ kupować po paczce pampersów i chusteczek to zawsze się przyda i się nie zmarnuje. I tutaj moje pytanie do dziewczyn, które już mają większe maleństwa , pamiętacie mniej-więcej ile paczek tych najmniejszych pampersów zużyłyście bo nie chciałabym żeby mi zostało. Chsteczki wiadomo się zużyje,a za małych pampersów na pupkę pakować dla maleństwa nie będę.

W tygodniu dokupię jeszcze termometr, nawilżacz powietrza, z dwie butelki TT i później zostaną mi same kosmetyki do kupienia.
To gratuluje i domyslam sie jak sie cieszysz ! Ulga co?
Odnosnie pampersow, ja nie pamietam dokladnie ile ich schodzilo dziennie, ale u kazdego maluszka inaczej. Moj robil od poczatku duzo kupek czesto przed karmieniem i zaraz po karmieniu wiec u mnie schodzilo tego sporo.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:

Ja właśnie sobie popijam kakao i rozmyślam co tu na obiadek zrobić , ale chyba skończy się pomidorówką.

Od jutra pracuję po 12 godzin,a w środę czeka mnie dentysta i już zaczynam trząść portkami - mam nadzieję,że nie będzie żadnych ubytków i skończy się tylko na zdjęciu kamienia bo w końcu przysługuje to nam w ciąży na NFZ.
Jesli chodzi o usuwanie kamienia, to dobrze wiedziec, ze przysluguje nam w ramach Nfz tez w okresie pologu tylko pani Ci musi dokladnie obliczyc kiedy bedziesz mogla przyjsc bo to sie liczy od ostatniego sciagania kamienia.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:04   #516
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Emigra miałaś się z tą zalaną kuchnią,ale dobrze,że szybko ogarnęliście z mężem

Cytrynka gratulacje dla siostry a data faktycznie sympatyczna i podobno przynosi szczęście

Ivona84 trzymam kciki żeby wszystko się unormowało i z pępowiną i żeby maluszek obrócił się do porodu.

Roksape chyba jutro zrobię tego orzechowca z Twojego przepisu tak mi smaka narobiłyście tymi ciastami.

Nikii89 ja też nie lubie jak obcy ludzie mnie chcą po brzuchu dotykać

Agneska witaj. Co do laktatora ja mam ręczny Avent,ale przewiduję używać go tylko sporadycznie.

Gratuluje konca egzaminow
Teraz juz nic oprocz dzidizusia nie bedzie zaprzatac Ci glowy
Ja nie pamietam odnosnie pieluszek, to bylo tak dawno temu!

Witam nowa mamusie

A ja odzyskalam wczoraj mojego TZ, jest juz w domku i bardzo sie ciesze bo bez niego tak samotnie

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:10   #517
gosia261282
Gang Iren

Czesc Mamuski!Ja w miare wyspana,chociaz kilka razy wstawalam,zeby zobaczyc czy cora w lozku lezy,czy nie lunatykuje.Ale dzis spala spokojnie.

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
a ja z wyprawki nie mam nic
Ale za tydzien może będzie już kołyska i pościel... może w tygodniu zamowię to, co potrzebne (butelki, smoczek, wkładki). Podkłady i wkłady przynosi mi mama. Pieluszki, kosmetyki kupię po mojej wypłacie (pewnie na koniec miesiąca, aby zgrało się z wizytą u lekarza).
No,ale przynajmniej cala przyjemnosc jeszcze przed toba.Fajnie masz

Cytat:
Witam Was serdecznie!

Wiem, że jesteście już tutaj "zaprzyjaźnione" i zadomowione, bo jak zdążyłam zauważyć jest to już 7 część tego wątku ...

Ale jakoś nie chciałam zakładać nowego, a mój termin porodu pasuje do Waszych, stąd moje pytanie, czy mogę się dołączyć i od czasu do czasu coś z Wami przeklikać?

Mam termin na +/- 30 marca ... będzie to Synek Mam 30 lat i jest to nasze pierwsze dziecko

Wcześniej w czasie ciąży czasami tylko zaglądałam na Wizaż, bo nie do końca miałam czas ... teraz już nie pracuję na pełnych obrotach, stąd mam więcej czasu i nie ukrywam, że poświęcam go jeszcze na czytanie o różnych akcesoriach dla dzieciaczka itp.
Wyprawkę już powoli, a w sumie dzięki internetowi, jak np. allegro - dość sprawnie kompletuję Jesteśmy z Mężem po szkole rodzenia, więc większość rzeczy kupiłam zgodnie z tamtymi poradami + jeszcze jakieś informacje z netu.

Ale wszelkie uwagi, wsparcie, pomoc mile widziane Jeśli mogę to zadam pytanie na temat laktatora Tego jeszcze nie kupiłam i uwierzcie mi, że się zgubiłam w tych wszystkich opiniach .... Przepraszam, jeśli temat w tym wątku był już omawiany, ale naprawdę trudno mi od razu przejrzeć tyle stron i postów.

Tyle o mnie na początek ... jeśli mogę dołączyć to chętnie z Wami od czasu do czasu podyskutuję Pozdrawiam Was serdecznie!
Witaj!
Co do laktatora ja mam z TT reczny.Dlugi czas pracowalam w sklepie dzieciecym i wiele klientek bylo z niego zadowolonych,wiec zdecydowalam sie na zakup.Przy pierwszym dziecku mialam najtanszy,strzykawkowy i tez byl dla mnie ok,bo pokarmu mialam duzo,wiec odciagalam bez wysilku.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Emigra ,ale ładna piła

mój lekarz tez narazie nic o liczeniu ruchów nie wspominał, pyta tylko czy czuje regularnie i juz. Ja czytałam ze jesli dziecko przez dwie godziny nie da znaku zycia to wtedy mozna sie zaczac niepokoic, mój synek melduje sie co kilka minut i dwa-3 razy dziennie ma momenty wiekszej aktywnosci.Widze ze czasem ma spokojniejszy dzien.

Ja wypralam tylko koszule razem z rzeczami dzidzi, ale tak to nie zamierzam prac swoich rzeczy w proszku dzidziusiowym

U mnie w sklepie butelka spirytusu tego z zielona naklejka kosztuje (0,5 l) 40 zl, wiem bo TZ kupuje i robi nalewki

KAruzelka do mnie dotarła, jest super TZ cieszył sie jak dziecko jak sobie ja skręcał

Brzucha tez nie pozwalam dotykac, stresuje mnie to , tylko TZ ma przyzwolenie

Ja do pupki oprocz sudocremu kupilam , krem z ziajki, płyn do kapieli tez z ziajki, ale dokupie jeszcze jakies mydełko,moze to z nivei o którym Aguska wspominała, oliwke tez na wszelki wypadek kupie np do masażu dzidzi

Hej Agneska

Co do karmienia piersia to chyba tez bede wolala( jesli bedzie taka mozliwosc) karmic małego w spokoju bez gapiów, ale jesli zdarzy sie sytuacja ze bedzie trzeba nakarmic w sklepie, parku czy u lekarza to nie mam zamiaru chowac sie po kątach, jesli komus taki widok nie odpowiada niech nie patrzy.
Ja jak widze sikającego faceta gdzies pod drzewem to na niego nie patrze bo nie mam ochoty na taka scene patrzec ( przperaszam z porównanie), wiec jezeli komus mój cyc i ssący go syn przeszkadza to tez niech nie patrzy

U mnie tez juz druga tura prania sie suszy, w tym tygodniu czeka mnie ostre prasowanie.

Mój termin od pierwszego usg w 6 t jest zawsze 27-29 marzec, niby z OM mam na 5 kwietnia, ale gin tez mówi ze trzymamy sie wersji pierwszej.
Ja tez bede karmic w miejscu publicznym,gdy nie bedzie wyjscia.Postaram sie robic to dyskretnie.
Wczoraj tez dwa prania dzidziusiowe zrobilam typu posciel,rozki,kocyki,piel uchy.Jutro bede prasowac.

Cytat:
Emigra miałaś się z tą zalaną kuchnią,ale dobrze,że szybko ogarnęliście z mężem

Cytrynka gratulacje dla siostry a data faktycznie sympatyczna i podobno przynosi szczęście

Ivona84 trzymam kciki żeby wszystko się unormowało i z pępowiną i żeby maluszek obrócił się do porodu.

Roksape chyba jutro zrobię tego orzechowca z Twojego przepisu tak mi smaka narobiłyście tymi ciastami.

Nikii89 ja też nie lubie jak obcy ludzie mnie chcą po brzuchu dotykać

Agneska witaj. Co do laktatora ja mam ręczny Avent,ale przewiduję używać go tylko sporadycznie.

Z tymi malymi pampersami nie rozpedzaj sie za bardzo,bo szkoda jakby dziecko wyroslo.Nie ma co mowic ile sie uzywalo,bo dzieci rodza sie 2kg i takie 4,5 kg tez.Wiec zalezy od dziecka.Ja mam 2 paczki po 27 pieluch tych najmniejszych i bede kupowac na biezaco.

Cytat:

Duzo godz pracujesz dziennie.Nie jest ci ciezko?Chociaz w sumie to zalezy jaka prace wykonujesz.
Stary 2012-01-15, 11:25   #518
MoniaHan
Wtajemniczenie

ivona84 trzymaj sie w szpitalu , dobrze ze lekarz wychwycil ta pepowinke.

evcia wiadomo ze bywaja dni lepsze i gorsze, ale teraz trzeba sie starac aby bylo lepszych dni wiecej - chodzi mi o nastawienie i humor. moze sie zrelaksuj. o wlasnie ja poprosilam swojego Tz aby byl spokojny i mnie nie denerwowal bo to dla mnie to bardzo wazne, on ogolnie i tak z tych spokojniejszych ale czasami potrafi wkurzyc zycze Ci aby dobry humorek szybko wrocil.

gosia super ze juz masz wszystko gotowe, grunt to dobra organizacja, im wczesniej wszystko gotowe, tym pozniej mniej zamieszania i bardzo slusznei ze tak sie z tym wszystkim sprawnei uwinelas.
Tz wlasnie wtaszczyl lozeczko na gore tzn czesci skladowe i bedzie skladal na dniach. troche dziwnie bedzie z pustym lozeczkiem
naszykowalam do szpitala dla dzidzi chyba stanowczo za duzo ubranek, bede musiala troche odlozyc.

Aguska dobrze ze Mama u Was juz, bedzie Ci z pewnoscia o wiele latwiej. moja Mama pewnie tez by czasami u nas bywala..gdyby nie byla 2tys km od nas.

kurcze wiem ze mialam do Was jakies pytanie i zapomnialam na amen...moze sobie pozniej przypomne.

ja po sniadanku, drugie pranie juz wstawione, zmywanie wstawione, lazienka umyta, tylko posciel zmienie i sie ogarne wizualnie a pozniej goscie przyjezdzaja. mialam posprzatac w sypialni, ale skoro Tz bedzie lozeczko skrecal to kurzy scierac nie ma sensu.
slysze na dole ze Tz z Ivorkiem odkurzaja, to tam poscieram kurze.

co do wielkosci brzucha, to przyjaciolka mi powiedziala ze jej rosl do 7.5 miesiaca, a pozniej juz miala do konca tylko 3cm wiecej w obwodzie.

WIEM juz o co mialam zapytac. czy warto zrobc USG 3D jak bede w 32-33 tc?

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:28   #519
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
gratuluję i zazdroszczę ja taką ulgę posesjową poczuję dopiero 6 lutego wieczorem mam nadzieję, że dotrwam he he

Też mam piłę już od listopada, ale wczoraj dopiero pierwszy raz na niej ćwiczyłam wcześniej nie miałam czasu tak to też tylko sporadycznie na niej siadałam lub używałam jako podnóżka teraz mam zamiar codziennie ćwiczyć co najmniej 15 min z YT Ciekawe jak długo wytrwam...

Ale samopoczucie dziś wyjątkowo okrutne
a jakie te cwiczenia robisz? specjalne dla ciezarnych? podziel sie linkiem
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:31   #520
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
co do wielkosci brzucha, to przyjaciolka mi powiedziala ze jej rosl do 7.5 miesiaca, a pozniej juz miala do konca tylko 3cm wiecej w obwodzie.

WIEM juz o co mialam zapytac. czy warto zrobc USG 3D jak bede w 32-33 tc?
Obecnie mam ok. 94 cm w obwodzie brzucha... nie wiem czy to dużo czy mało jak na 32 tydzień

Jeśli chcesz zrobić 3D to warto

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:36   #521
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Witam Was serdecznie!
Witaj

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Dzień dobry i witam nową koleżankę

Ja kupiłam ręczny laktator z TT - jak na razie wydaje mi się ok, jest poręczny, ma mało części do mycia, a jak będzie się sprawował to się okaże.

Dziś jestem totalnie bez humoru, TŻ mnie zdenerwował, jakoś słabo się czuję i w ogóle wszystko jest be

Konia to super że Ninki urodzinki się udały Będziesz musiała potem porządnie odpocząć, bo weekend intensywny dość.

Nikii jak będziesz u swojego gina to też możesz zapytać go o ten ból w górze brzucha pod piersiami - sprawdzimy czy opinia jest taka sama, a może coś Ci doradzi jak to złagodzić.
Jasne zapytam się go akurat jutro mam wizytę, więc dam znać co mi powiedział
Stary 2012-01-15, 11:36   #522
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Hej
Moja mama sie do nas wprowadzila, bo ja o to poprosilam, bo juz coraz ciezej a Filip jednak jeszcze wymagajacy.
No i maly tak sie cieszy babcią, ze przychodzi w nocy do babci spac hehe a my sie w koncu mozemy z mezem wyspac
Ale to tylko tak wczoraj i dzis, jutro juz mama do pracy idzie, ale wazne ze bedzie z nami po pracy i w nocy w razie gdyby cos sie dzialo, to musimy miec z kim zostawic malego.
Super że mama się wprowadziła bedziesz spokojniejsza.

Ja dzisiaj mam gości popołudniu bo Antek ma imieniny we wtorek i robimy dzisiaj bo we wtorek jak wrócę z pracy to będzie już po 17 więc za późno.

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:42   #523
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Obecnie mam ok. 94 cm w obwodzie brzucha... nie wiem czy to dużo czy mało jak na 32 tydzień

Ja w tyg 28 mam obwod brzucha 90.Ale to zalezy ile sie mialo przed ciaza.Mi przybylo 25 cm.I 7,5 kg na plus(57,5).

A moze dziewczyny napiszecie tydz ciazy, ile wam przybylo w brzuszku i ile kg na plus?Wiem ciekawskie jajo ze mnie
Stary 2012-01-15, 11:48   #524
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja w tyg 28 mam obwod brzucha 90.Ale to zalezy ile sie mialo przed ciaza.Mi przybylo 25 cm.I 7,5 kg na plus(57,5).

A moze dziewczyny napiszecie tydz ciazy, ile wam przybylo w brzuszku i ile kg na plus?Wiem ciekawskie jajo ze mnie
to ja musze miarke wykombinowac, bo mam jakas mala krawiecka ktora sie konczy w polowie mojego bebenka

Stary 2012-01-15, 11:50   #525
tynka88
Zadomowienie

te cm to chyba zaleza od ogolnej budowy, ja np widze ze niektore z was (chyba) maja wiekszy brzuszek ode mnie ,bo sa kilka tygodni dalej a ja mimo to mam 106 cm.
U nas prawie 30 tydzien.
Ja mialam w tali 72 cm teraz 106
Biust 92, teraz 108
Biodra/pupa mialam 92 teraz 102
Wage mialam 62 kg teraz 74.

MegMakeUp ja rowniez Ci gratuluje

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 11:52   #526
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:

w srode zaczynam 32tc.
w przyszlym tygodniu chcemy zobaczyc sie z polskim ginem, aby sprawdzil szyjke (znow pewnie nie dam mu sie zbadac i bede sie wic na fotelu jak stuknieta) bo mam twardnien wiecej ostatnio, no i chcemy aby Hania miala pamiatke jak w brzucholu sobie plywala i mamie fale dunaju robila

Stary 2012-01-15, 11:56   #527
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:

Z tymi malymi pampersami nie rozpedzaj sie za bardzo,bo szkoda jakby dziecko wyroslo.Nie ma co mowic ile sie uzywalo,bo dzieci rodza sie 2kg i takie 4,5 kg tez.Wiec zalezy od dziecka.Ja mam 2 paczki po 27 pieluch tych najmniejszych i bede kupowac na biezaco.

Duzo godz pracujesz dziennie.Nie jest ci ciezko?Chociaz w sumie to zalezy jaka prace wykonujesz.
Właśnie wiem,że z małymi rozmairami nie mam co szaleć,ale teraz mniej wydatków więc trochę mogę kupić,żeby później było lżej.

Co do pracy ... no niestety na razie jest jak jest ... pracę mam fizyczną więc lekko nie jest,ale z drugiej strony cały czas na siebie uważam.
Ostatnio usłyszałam do znajomej,że jeżeli jest się na zwolnieniu w trakcie ciąży to już w 9 miesiący lekarz nie może dać L4 tylko idzie się wcześniej na macierzyński, to prawda ??
Nie bardzo chciałabym "marnować" macierzyński jeżeli będę się dobrze czuła. Wolałabym ten urlop wykorzystywać dopiero po urodzeniu dziecka.
Stary 2012-01-15, 12:00   #528
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
no ja jednak uważam, że cały problem wynika właśnie z seksualności .
no w sumie to rzeczywiście chyba racja

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
moja siostra wczoraj w piątek 13tego urodziła córeczkę 3,70kg 51cm dzien przed terminem
gratulacje! 51 cm - jaka maleńka Ale waga ok super!

Ivona84 Kubuś duży chłopczyk Co do pępowiny to dobrze, że lekarz to zauważył na usg - lepiej mieć to pod kontrolą niz nie wiedziec. Moja koleżanka i jej lekarz dopiero w trakcie porodu zorientowali się że dziecko owinięte jest pępowinką i wtedy to już większy stres. A tak to wszystko pod kontrolą, nie martw się! Choć dobrze to rozumiem, bo też często myślę, czy jak moja mała z tą pępowinką, tym bardziej że taka ruchliwa jest.. Ale będzie dobrze!

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
dobrze to ujelas, mnie czasem jak leze to pod lewa piersia piecze i mrowi nie jest to fajne

oj ja też mam dziwny ból - jak długo siedzę w jednej pozycji to bolą mnie żebra potwornie.. Lekarka powiedziała, że to od nacisku i podnoszenia się macicy.

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Aaaa do tyłeczka bepanthen, drogi , ale starcza na bardzo bardzo długo,dla mnie rewelacja, rozprowadza się elegancko, Nina nigdy nie miała odparzeń , mam też sudocrem ( taką próbkę malusią dostałam w szpitalu)i czasem jak mi przybrakło bepanthenu to używałam, ale słyszałam opinie,że to jest zbyt ostre na profilaktykę i że wysusza zbyt mocno
Miałam jeszcze taką fajną maść robioną w aptece z wit. A chyba,na wszelkie wypryski na ciele ( tzw. trądzik niemowlęcy, który niektóre dzieci mają coś koło 4-6 tygodnia zycia, moze pózniej) i to działało super.
koniakonia moja Siostra też mi polecała bepanthen, a w razie powstałych juz odparzeń sudocrem, więc zestaw podobny i my też chyba takiego spróbujemy.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Agneska witaj
co do laktatorów, ja mam medelę mini electric. Bardzo polecana w necie, Aguśka też pisała,że jest zadowolona
a czy ja będę to się okaże za parę miesięcy
Stary 2012-01-15, 12:01   #529
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie wiem ile mialam w brzuchu jak zaszlam w ciaze wiec nie wiem ile mi przybylo cm ... pozniej zmierze to napisze ale mysle ze conajmniej ze 120 cm u mnie 33 tydzien i 18,5 kg na plusie
Cytat:
Właśnie wiem,że z małymi rozmairami nie mam co szaleć,ale teraz mniej wydatków więc trochę mogę kupić,żeby później było lżej.

Co do pracy ... no niestety na razie jest jak jest ... pracę mam fizyczną więc lekko nie jest,ale z drugiej strony cały czas na siebie uważam.
Ostatnio usłyszałam do znajomej,że jeżeli jest się na zwolnieniu w trakcie ciąży to już w 9 miesiący lekarz nie może dać L4 tylko idzie się wcześniej na macierzyński, to prawda ??
Nie bardzo chciałabym "marnować" macierzyński jeżeli będę się dobrze czuła. Wolałabym ten urlop wykorzystywać dopiero po urodzeniu dziecka.
w Niemczech idzie sie na macierzynski 6 tygodni przed terminem porodu, myslalam ze w Polsce tak samo

no i moja mamus przyjedzie 2 lutego do nas
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-15, 12:05   #530
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana gratulacje!!! ale ulgę pewnie odczułaś! super, teraz już możesz skupić się na przyjemniejszych sprawach))

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:

Jestem z 26 tygodniu i mam 91 cm w brzuszku. Tyle, że ostatnio zauważyłam że mi się trochę tłuszczyku odłożyło z tyłu nad pupą;/ (tzw. schabiki).

Aaaa jeszcze waga - 6 kg na plusie.

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-01-15 o 13:14
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 12:13   #531
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Monia jesli masz kochana mozliwosc, to w tym tyg. ciazy bedzie fajnie dzidzie widac na usd 3D

Cytat:
no i moja mamus przyjedzie 2 lutego do nas
na dlugo mama przyjezdza?
SZYMONEK

Stary 2012-01-15, 12:16   #532
emigra
Zakorzenienie

Agusia, teraz bedzie krotko bo do 5.2 pozniej przyjedzie jak urodze juz, zeby nam troszke pomoc wtedy bedzie dluzej, ale nie wiem czy 2 tygodnie czy miesiac, zobaczymy

ale mam dzisiaj gloda, ciagle mnie ssie w zoladku
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-15, 12:16   #533
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:

w Niemczech idzie sie na macierzynski 6 tygodni przed terminem porodu, myslalam ze w Polsce tak samo

Oj, mam nadzieję,że nie bo jednak 6 tygodni więcej po porodzie z Maluszkiem to duża różnica. Muszę się jutro dowiedzieć w pracy jak to wygląda.

A co do rozmiarów brzucha - ja też nie mierzyłam na początku ciąży,ale dzisiaj chyba się zmierzę jak znajdę jakiś centymetr w domu

Lenami no właśnie teraz będę się mogła skupić w 100% na moim Maleństwie i na przygotowaniach i już sama myśl o tym sprawia mi wielką radość
Stary 2012-01-15, 12:20   #534
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, mam nadzieję,że nie bo jednak 6 tygodni więcej po porodzie z Maluszkiem to duża różnica. Muszę się jutro dowiedzieć w pracy jak to wygląda.

A co do rozmiarów brzucha - ja też nie mierzyłam na początku ciąży,ale dzisiaj chyba się zmierzę jak znajdę jakiś centymetr w domu

Lenami no właśnie teraz będę się mogła skupić w 100% na moim Maleństwie i na przygotowaniach i już sama myśl o tym sprawia mi wielką radość
wlasnie wyczytalam ze w pl urlop macierzynkie liczy sie od dnia porodu i do tego dnia lekarz ma wystawiac zwolnienie
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-15, 12:22   #535
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Agusia, teraz bedzie krotko bo do 5.2 pozniej przyjedzie jak urodze juz, zeby nam troszke pomoc wtedy bedzie dluzej, ale nie wiem czy 2 tygodnie czy miesiac, zobaczymy
no to super, to mama na pewno pomoze
SZYMONEK

Stary 2012-01-15, 12:26   #536
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
wlasnie wyczytalam ze w pl urlop macierzynkie liczy sie od dnia porodu i do tego dnia lekarz ma wystawiac zwolnienie
Ja tak wlasnie mialam,do porodu L4,a od dnia porodu macierzynski,albo od wyjscia ze szpitala,tego nie pamietam.Ale to bylo dawno temu,widac nic sie nie zmienilo.
Stary 2012-01-15, 12:30   #537
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
Uff ... no to mi ulżyło

Dziewczyny od tygodnia zaobserwowałam u siebie straszne przesuszenie skóry. Smaruję się po kilka razy balsamami,ale mało to pomaga. Fakt,że przyczyna może tkwić w tym,że piję mało wody bo tylko 1,5 dziennie, a i do tego się zmuszam. Chyba muszę zacząć więcej pić bo niedługo mi skóra się pomarszczy i będę straszyć swe dziecię skórą jak u słonicy
Stary 2012-01-15, 12:31   #538
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
tak w pl liczy sie urlop macierzynski od dnia porodu i trwa 20 tygodniu w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie.

WAZNE INFORMACJE:
A teraz nie wiem czy wiecie ale musze Wam to napisac, bo beda z Filipkiem na urlopie macierzynskim nie wiedzialam, ze jest cos takiego jak: Dodatkowy urlop macierzynski!!!
I wprawdzie kidy urodzilam Filipa, w 2009 nalezalo mi sie tylko 2 tygodnie tego urlopu, ale to zawsze cos. Teraz w 2012 przedluzyli go o 2 tygodnie!

Bo tak: Ten urlop macierzynski co trwa 20 tygodni, nazywa sie Podstawowym urlopem macierzynskim. Jest oczywiscie w 100% platny.
Ale dowiedzialam sie, ze istnieje wlasnie Dodatkowy urlop macierzynski i w 2012 roku rodzac jedno dziecko przy jednym porodzie czyli w naszym przypadku wynosi 4 tygodnie!!!
Nie trzeba specjalnych warunkow spelniac, wystarczy zlozyc w pracy wniosek na 7 dni przed checia jego rozpoczecia i pracodawca ma obowiazek udzielenia tego urlopu, jest tez w 100% platny!

Dziewczyny to bardzo wazne dla tych ktore nie ida na wychowawczy a chca dluzej o miesiac posiedziec w domku z maluszkiem.
Ja nie wiedzialam przy Filipku o tym, a teraz wiem i oczywiscie skorzystam z tego, jesli jest platne a mi sie nalezy to czemu nie? prawda?
Wiec bede o miesiac dluzej z dziecmi!!!

Tu o tym pisze:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...a_wniosek.html

http://www.money.pl/forum/urlop-maci...-t2884344.html

I to sobie jeszcze poczytajcie, bo to tez bardzo wazne. O urlopie ojcowskim (nie mylic z tacierzynskim-bo to co innego).
I pamietajcie ze Waszym mezom w pracy naleza sie procz urlopu ojcowskiego jeszcze 2 dni urlopu okolicznosciowego!!!

A tu o urlopie ojcowskim:
http://www.urlopojcowski.info/faq-py...dpowiedzi.html
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-15 o 12:38
Stary 2012-01-15, 12:34   #539
iw32
Rozeznanie

Cytat:

Na zwolnieniu L-4 możesz być przez całą ciążę, dopiero po porodzie dostajesz macierzyński

Witam dziewczyny w niedzielne południe
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-15, 12:37   #540
karolca
Zakorzenienie

Cytat:

ja na 32 tydzień mam 8 kg na plusie.
w biodrach miałam 93 a mam 100 cm
w brzuchu miałam około 70 cm a mam 94
w piersiach nie wiem ile mam, ale one się raczej nie zmieniły.

Mam chęć na coś dobrego Dziś na obiad będą frytki, nie mam weny na gotowanie, mąż chce na kolację jakąś dobrą sałatkę z kurczakiem tylko mi się robić nie chce, lenia dziś mam

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości