|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śląskie Panny Młode cz.II
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3362 |
|
Zakorzenienie
|
My kościelnemu nie płaciliśmy - ksiądz nam powiedział, że on dostaje swoją dolę
) 250zł i za strojenie 250zł. ![]() Fakt, kościół dużo kosztuje ale to ta najważniejsza część Także skoro można zapłacić za wesele 20tysi (przynajmniej![]() U nas tylko jedna firma może stroić - chyba najdroższa w mieście te 250zł zapłaciliśmy za ustrojenie krzeseł, klęcznika i 2 kompozycje kwiatowe akurat ślubowaliśmy tydzień po komuniach i kościół wyglądał pięknie! Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2012-01-16 o 18:34 |
|
|
|
#3363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko szkoda ze np Kosciol nie ma takiego ogolnopolskiego cennika slubow - komu ile i za co sie placi, to by znacznie ulatwilo sprawe bo w sumie w jednym kosciele za to samo placi sie wiele wiecej lub wiele mniej niz w innym..
|
|
#3364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego co wiem to gdzieś jest napisane ile księża mogą zażądać maksymalnie
|
|
|
|
|
#3365 | |
|
Zakorzenienie
|
a nie narzekam ![]() Cytat:
chyba 100zł.
|
|
|
|
|
#3366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zespołów to ja znam dużo ale nie wiem czy mogę Ci je tutaj podać i tak publicznie robić im reklamę lub antyreklamy bo takie też się zdarzają. |
|
|
|
|
#3367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://piotrtolsdorf.wizytowka.pl http://www.voxanimum.pl |
|
|
|
|
#3368 |
|
Raczkowanie
|
My mamy zespół z Wodzisławia Gramofon, ma bardzo dobre opinie i bylismy na jednym weselu gdzie grali. Są naprawdę fajni
Dziewczyna ma super głos, konkretne opinie wystawie po moim weselu
|
#3369 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bo ja szukam kwartetu/trio smyczkowego na nasz cywilny + obiad. |
|
|
|
|
#3370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3371 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do ministrantów - dwóch moich kuzynów służy, więc... raczej im płacić nie będę :P To jest w ogóle śmieszne "stanowisko kościelne"- nie wiem jak wszyscy, ale większość moich znajomych, którzy byli w dzieciństwie ministrantami, to chodzili tam, bo "na kolędzie można nieźle zarobić" Chcemy jeszcze śpiewaczkę do kościoła - śpiewała na ślubie przyjaciółki mojego TŻ i ... popłakałam się ze wzruszenia! (gorzej, jak mi na własnym ślubie makijaż potokiem łez płynie!!!!Aaaa!!)... ale musimy jeszcze z tym poczekać, bo ... niefartem zapytaliśmy o jej namiary przy bracie TŻ, a on (żeni się w tym roku), za naszymi plecami już dzwonił do tej kumpeli, po namiary do niej, bo rzekomo - już od dawna chciał taką niespodziankę swojej przyszłej żonie zrobić... no akurat... więc zobaczymy. Jakby nam ją jednak "podebrał" - mam kuzyna trębacza, więc głos zamienimy najwyżej na trąbkę...
|
|
|
#3372 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
chciałam zapytać czy przygarniecie mnie do waszego grona?? ślub biorę 29 września 2012. Od razu mówie, że jestem nowa na wizażu. |
|
|
|
#3373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj |
|
|
|
|
#3374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd jesteś, co już macie załatwione ?
|
|
|
|
|
#3375 |
|
Przyczajenie
|
Hej no więc jestem z Chorzowa,jak narazie za dużo to nei mamy, termin jest, sala jest, kamerzysta - jutro spotkanie (więc zobaczymy) nooo i to by było na tyle ze spraw załatwionych mało ... , ale od lutego ostro się zabieramy... po za tym jeszcze nie wiemy co ze ślubem... czy kościelny czy cywilny... |
|
|
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macie jeszcze sporo czasu na załatwianie spraw teraz najważniejsze by zdecydować się jaki chcecie ślub i załatwić nauki a właśnie jeżeli mogę zapytać (jeżeli nie masz ochoty to nie odpowiadaj) czemu nie możecie się zdecydować jaki wolicie ślub kościelny czy cywilny? |
|
|
|
|
#3377 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Racja jeżeli chodzi o mnie to jestem katoliczką, a mój TŻ nie... no i tu jest przeszkoda... tzn. jest coś takiego jak ślub mieszany, tzn. ślub wygląda podobnie z tym, że słowa przysięgi się zmieniają. Na taki ślub musimy mieć zgodę Biskupa.... oczywiście będziemy się o to starać, z tym że nie wiemy jaka będzie decyzja.... MOże już miałyście kiedyś okazje być na takim ślubie bądź znacie takie osoby z podobną sytuacją?? No i też jak narazie nei wiemy jak długo się czeka na taką zgodę, wiem tylko tyle że 3 miesiące spisuje się protokół i proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa... no i nie wiemy jak długo będziemy na to czekać
|
|
|
|
|
#3378 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3379 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
oj nie wiem co się stało, opisałam całą sytuację niby wysłałam a tu niespodzianka nic się nie wyświetliło ;p ehhh... więc raz jeszcze: ja jestem katoliczką, a mój TŻ nie, natomiast jest coś takiego jak ślub mieszany - wygląda tak samo jak normalny z tym, że zmienia się tekst przysięgi stronie niekatolickiej. 3miesiące przed ślubem mamy zgłosić się w Kancelarii spisać protokół a nastepnie proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa ktory podejmuje decyzje, natomiast nie wiemy jak długo na cos takiego się czeka
|
|
|
|
|
#3380 | |
|
Przyczajenie
|
![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
oj nie wiem co się stało, opisałam całą sytuację niby wysłałam a tu niespodzianka nic się nie wyświetliło ;p ehhh... więc raz jeszcze: ja jestem katoliczką, a mój TŻ nie, natomiast jest coś takiego jak ślub mieszany - wygląda tak samo jak normalny z tym, że zmienia się tekst przysięgi stronie niekatolickiej. 3miesiące przed ślubem mamy zgłosić się w Kancelarii spisać protokół a nastepnie proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa ktory podejmuje decyzje, natomiast nie wiemy jak długo na cos takiego się czeka
|
|
|
|
|
#3381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedziałam, że tak można tzn znajomi mieli podobną sytuację ale im ksiądz powiedział, że nie może im udzielić ślubu nawet nie było mowy o wysłaniu dokumentów Biskupowi, więc widzę, że przynajmniej trafiliście na fajnego księdza bo nie ze wszystkimi można się dogadać . No to teraz musicie albo czekać na decyzję albo wziąć tylko ślub cywilny i po kłopocie
|
|
|
|
|
#3382 | |
|
Rozeznanie
|
Witam
Cytat:
|
|
|
|
|
#3383 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Noooo narazie na księdza nie narzekam zobaczymy co będzie dalej , mam nadzieję, że nie będzie problemu z tym nooo a jak sie nie uda to będzie cywilny i tak to niczego nie zmieni chcemy być razem więc będziemy razem
|
|
|
|
|
#3384 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne, że ktoś odmówił. Chyba to jego prywatna opinia była, bo kościół udziela ślubów mieszanych. Co więcej gdzieś czytałam, że może się odbyć także ślub pomiędzy katolikiem a osobą w ogóle nie wierzącą.
|
|
#3385 |
|
Przyczajenie
|
Coś mi się wydaje, że to zależy od księdza jakie ma podejście, chociaż dziwne to bo przecież powinno im zależeć , żeby młodzi brali ślub kościelny... i księża powinni praktykować tak samo, a nie każdy inaczej
|
|
|
|
#3386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do ślubów mieszanych, to nie jest/powinno być tak, że zależy to od księdza. Jest taki zapis w kodeksie prawa kanonicznego, że takich ślubów się udziela na określonych zasadach i już! A dotyczą one ślubu z ateistą, z chrześcijaninem innego wyznania, a także z niepraktykującym "katolikiem". A księżom powinno zależeć, ale nie na ilości ślubów, ile na ilości ślubów zawieranych ze względu an wiarę, a nie tradycję (bo babcia i mama też tak miały, bo co by rodzina powiedziała, bo biała sukienka musi być...)
nikt nikomu nie byłby potrzebny." [ks. J.Twardowski] Edytowane przez Cierpliwosc Czas edycji: 2012-01-18 o 22:06 |
|
|
|
|
#3387 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3389 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
aaa księża są niestety różni ale w przypadku Twojej znajomej to nie rozumiem tego księdza co on chciał tym pokazać, że się nie zgodził |
|
|
|
|
#3390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jakoś też nie mam przekonania do księży po tym jak u nas 2 moich znajomych miało wypadek samochodowy i spłonęli. A nasz kochany ksiądz stwierdził, że nie zrobi im pogrzebu bo byli niegodni, co prawda nie należeli do grzecznych chłopców, tym bardziej wypadek mieli na "podwójnym gazie" ale kurcze to nie on decyduję o tym kto jest godny a kto nie, nad nim jest ktoś wyżej i niech każdy odpowiada za siebie przed Bogiem, chłopcy byli wierzący i tyle pogrzeb się im należał... A za parę miesięcy nasz kochany ksiądz odprawił pogrzeb osobie która NIGDY nie przekroczyła drzwi kościoła i nie uznawała wiary ale co tam rodzina zmarłego zapłaciła więcej za pogrzeb i wszystko dało się załatwić. Wiadomo nie każdy ksiądz jest taki, ale do niektórych naprawdę brakuję mi słów... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

) 250zł
i za strojenie 250zł.
Także skoro można zapłacić za wesele 20tysi (przynajmniej
te 250zł zapłaciliśmy za ustrojenie krzeseł, klęcznika i 2 kompozycje kwiatowe
chyba 100zł.

. No to teraz musicie albo czekać na decyzję albo wziąć tylko ślub cywilny i po kłopocie