Śląskie Panny Młode cz.II - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-16, 18:06   #3361
party_girl7
Zakorzenienie

Dot.: Śląskie Panny Młode cz.II

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
A za co u Was się płaci kościelnemu?
My daliśmy ministrantom 20zł ale u nas jest taki zwyczaj, że oni stoją przy wyjściu z kościoła i każdy z gości zawsze wrzuca im jeszcze jakieś drobne.
sama nie wiem, chyba za to ze otwiera kosciol, zapala swiece i ogolnie szykuje msze
Cytat:
Napisane przez Mediona Pokaż wiadomość
Ja sie nie pytałam czy mozna stroic tylko wynajełam firmę.
Organista dostał 150zł obój 250 zł Kościelny był za darbo bo jest zawsze a ministrant sam przyszed i był jeden za to na koniec jak wychodziliśmy to zrobił nam brame ze sznura Myślałam ze pęknę ze śmiechu. Jejesze on taki malutki był moze z 10 lat miał.
u nas jakby przyszla firma to ksiadz by ja wyprosil i tyle. U nas jest tylko 1 proboszcz i on ma swoje zasady.
Stary 2012-01-16, 18:30   #3362
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

My kościelnemu nie płaciliśmy - ksiądz nam powiedział, że on dostaje swoją dolę ministrantom też nie. Jedynie księdzu te 400zł, organista chciał chyba 100zł (braliśmy z innej parafii bo dzień przed ślubem nasza nam napisała, że nie da rady - w ciąży była i już na ostatnich nogach - i żałuję tej stówy bo grał koszmarnie ) za pianistkę i skrzypaczkę (które uratowały ślub ) 250zł i za strojenie 250zł.

Fakt, kościół dużo kosztuje ale to ta najważniejsza część Także skoro można zapłacić za wesele 20tysi (przynajmniej) to tego tysiaka w kościele też można zostawić

U nas tylko jedna firma może stroić - chyba najdroższa w mieście te 250zł zapłaciliśmy za ustrojenie krzeseł, klęcznika i 2 kompozycje kwiatowe akurat ślubowaliśmy tydzień po komuniach i kościół wyglądał pięknie!

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2012-01-16 o 18:34
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-16, 18:36   #3363
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
My kościelnemu nie płaciliśmy - ksiądz nam powiedział, że on dostaje swoją dolę ministrantom też nie. Jedynie księdzu te 400zł, organista chciał chyba 100zł (braliśmy z innej parafii bo dzień przed ślubem nasza nam napisała, że nie da rady - w ciąży była i już na ostatnich nogach - i żałuję tej stówy bo grał koszmarnie ) za pianistkę i skrzypaczkę (które uratowały ślub ) 250zł i za strojenie 250zł.

Fakt, kościół dużo kosztuje ale to ta najważniejsza część Także skoro można zapłacić za wesele 20tysi (przynajmniej) to tego tysiaka w kościele też można zostawić
no pewnie, bez tego nie byloby calej reszty tylko szkoda ze np Kosciol nie ma takiego ogolnopolskiego cennika slubow - komu ile i za co sie placi, to by znacznie ulatwilo sprawe bo w sumie w jednym kosciele za to samo placi sie wiele wiecej lub wiele mniej niz w innym..
Stary 2012-01-16, 19:14   #3364
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
no pewnie, bez tego nie byloby calej reszty tylko szkoda ze np Kosciol nie ma takiego ogolnopolskiego cennika slubow - komu ile i za co sie placi, to by znacznie ulatwilo sprawe bo w sumie w jednym kosciele za to samo placi sie wiele wiecej lub wiele mniej niz w innym..
Też prawda z tego co wiem to gdzieś jest napisane ile księża mogą zażądać maksymalnie

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-16, 23:30   #3365
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj Dotta jak dawno cie nie widziałam
Jak tam w małżeństwie

a nie narzekam
Cytat:
Napisane przez Calipso88 Pokaż wiadomość
no właśnie organistę płacimy osobno, strojenie kościoła osobno... w sumie samą mszę płacimy.
A tak w ogóle, to ślub mamy 3.VIII 2013 ;]
my za organistę płaciliśmy osobno 100zł ale mieliśmy też swoje trio smyczkowe. Księdzu do koperty daliśmy 'co łaska' 500zł i na strojenie ale nie pamiętam teraz ile chyba 100zł.
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 07:39   #3366
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Drogie Koleżanki!

Macie może namiary na zespół muzyczny, który mógłby zadbać o oprawę muzyczną ślubu????

Poszukuję zespołu z rejonu Racibórz, Rybnik, Wodzisław

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje

Zespołów to ja znam dużo ale nie wiem czy mogę Ci je tutaj podać i tak publicznie robić im reklamę lub antyreklamy bo takie też się zdarzają.
Stary 2012-01-17, 07:58   #3367
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Drogie Koleżanki!

Macie może namiary na zespół muzyczny, który mógłby zadbać o oprawę muzyczną ślubu????

Poszukuję zespołu z rejonu Racibórz, Rybnik, Wodzisław

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje
Ja znam tylko kwartet wokalny, który polecał nam nasz organista

http://piotrtolsdorf.wizytowka.pl
http://www.voxanimum.pl

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:09   #3368
oska_m
Raczkowanie

My mamy zespół z Wodzisławia Gramofon, ma bardzo dobre opinie i bylismy na jednym weselu gdzie grali. Są naprawdę fajni Dziewczyna ma super głos, konkretne opinie wystawie po moim weselu

05.05.2012
oska_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 09:55   #3369
shonya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
my za organistę płaciliśmy osobno 100zł ale mieliśmy też swoje trio smyczkowe.
To Wasze trio smyczkowe to znajomi czy ot - zwykły zespół?

Bo ja szukam kwartetu/trio smyczkowego na nasz cywilny + obiad.

shonya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 15:50   #3370
gamariel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Baasia88 Pokaż wiadomość
Jestem z Chorzowa.
Mamy załatwioną sale, kościół i DJ no i fotografa, kamerzysty nie chcemy Kupilismy już wódkę, bo była promocja na sylwestra ( 2 zł taniej na butelce) oraz dekoracje na samochód http://allegro.pl/show_item.php?item=2020158464, dzisiaj zamówiliśmy zaproszenia. Jakoś ciągle nie mogę się wybrać po sukienkę.
Też zastanawiamy się nad kupnem dekoracji na samochód na All. Powiedz, jesteś zadowolona z zakupu? I jaki kolor wybrałaś?
gamariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 10:00   #3371
Calipso88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Oj tak... cenniki powinny być wywieszone w kancelariach

A co do ministrantów - dwóch moich kuzynów służy, więc... raczej im płacić nie będę :P To jest w ogóle śmieszne "stanowisko kościelne"- nie wiem jak wszyscy, ale większość moich znajomych, którzy byli w dzieciństwie ministrantami, to chodzili tam, bo "na kolędzie można nieźle zarobić"
Chcemy jeszcze śpiewaczkę do kościoła - śpiewała na ślubie przyjaciółki mojego TŻ i ... popłakałam się ze wzruszenia! (gorzej, jak mi na własnym ślubie makijaż potokiem łez płynie!!!!Aaaa!!)... ale musimy jeszcze z tym poczekać, bo ... niefartem zapytaliśmy o jej namiary przy bracie TŻ, a on (żeni się w tym roku), za naszymi plecami już dzwonił do tej kumpeli, po namiary do niej, bo rzekomo - już od dawna chciał taką niespodziankę swojej przyszłej żonie zrobić... no akurat... więc zobaczymy. Jakby nam ją jednak "podebrał" - mam kuzyna trębacza, więc głos zamienimy najwyżej na trąbkę...

RAZEM OD : 3.V 2009r
Calipso88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 11:27   #3372
Agusilla
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
chciałam zapytać czy przygarniecie mnie do waszego grona?? ślub biorę 29 września 2012. Od razu mówie, że jestem nowa na wizażu.
Agusilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 11:37   #3373
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agusilla Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
chciałam zapytać czy przygarniecie mnie do waszego grona?? ślub biorę 29 września 2012. Od razu mówie, że jestem nowa na wizażu.

Witaj
Stary 2012-01-18, 11:37   #3374
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Witaj

Skąd jesteś, co już macie załatwione ?

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 12:06   #3375
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Witaj

Skąd jesteś, co już macie załatwione ?

Hej no więc jestem z Chorzowa,
jak narazie za dużo to nei mamy, termin jest, sala jest, kamerzysta - jutro spotkanie (więc zobaczymy) nooo i to by było na tyle ze spraw załatwionych mało ... , ale od lutego ostro się zabieramy... po za tym jeszcze nie wiemy co ze ślubem... czy kościelny czy cywilny...
Stary 2012-01-18, 12:22   #3376
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Hej no więc jestem z Chorzowa,
jak narazie za dużo to nei mamy, termin jest, sala jest, kamerzysta - jutro spotkanie (więc zobaczymy) nooo i to by było na tyle ze spraw załatwionych mało ... , ale od lutego ostro się zabieramy... po za tym jeszcze nie wiemy co ze ślubem... czy kościelny czy cywilny...

Macie jeszcze sporo czasu na załatwianie spraw teraz najważniejsze by zdecydować się jaki chcecie ślub i załatwić nauki a właśnie jeżeli mogę zapytać (jeżeli nie masz ochoty to nie odpowiadaj) czemu nie możecie się zdecydować jaki wolicie ślub kościelny czy cywilny?
Stary 2012-01-18, 12:42   #3377
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:
Macie jeszcze sporo czasu na załatwianie spraw teraz najważniejsze by zdecydować się jaki chcecie ślub i załatwić nauki a właśnie jeżeli mogę zapytać (jeżeli nie masz ochoty to nie odpowiadaj) czemu nie możecie się zdecydować jaki wolicie ślub kościelny czy cywilny?

Racja jeżeli chodzi o mnie to jestem katoliczką, a mój TŻ nie... no i tu jest przeszkoda... tzn. jest coś takiego jak ślub mieszany, tzn. ślub wygląda podobnie z tym, że słowa przysięgi się zmieniają. Na taki ślub musimy mieć zgodę Biskupa.... oczywiście będziemy się o to starać, z tym że nie wiemy jaka będzie decyzja.... MOże już miałyście kiedyś okazje być na takim ślubie bądź znacie takie osoby z podobną sytuacją?? No i też jak narazie nei wiemy jak długo się czeka na taką zgodę, wiem tylko tyle że 3 miesiące spisuje się protokół i proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa... no i nie wiemy jak długo będziemy na to czekać
Stary 2012-01-18, 12:43   #3378
Mediona
Zadomowienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Witamy
19.09.2015 Mała Mi.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309
Mediona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 12:45   #3379
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:

oj nie wiem co się stało, opisałam całą sytuację niby wysłałam a tu niespodzianka nic się nie wyświetliło ;p ehhh... więc raz jeszcze: ja jestem katoliczką, a mój TŻ nie, natomiast jest coś takiego jak ślub mieszany - wygląda tak samo jak normalny z tym, że zmienia się tekst przysięgi stronie niekatolickiej. 3miesiące przed ślubem mamy zgłosić się w Kancelarii spisać protokół a nastepnie proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa ktory podejmuje decyzje, natomiast nie wiemy jak długo na cos takiego się czeka
Stary 2012-01-18, 13:03   #3380
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:
Witamy

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:

oj nie wiem co się stało, opisałam całą sytuację niby wysłałam a tu niespodzianka nic się nie wyświetliło ;p ehhh... więc raz jeszcze: ja jestem katoliczką, a mój TŻ nie, natomiast jest coś takiego jak ślub mieszany - wygląda tak samo jak normalny z tym, że zmienia się tekst przysięgi stronie niekatolickiej. 3miesiące przed ślubem mamy zgłosić się w Kancelarii spisać protokół a nastepnie proboszcz wysyła dokumenty do Biskupa ktory podejmuje decyzje, natomiast nie wiemy jak długo na cos takiego się czeka
Stary 2012-01-18, 13:25   #3381
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Nie wiedziałam, że tak można tzn znajomi mieli podobną sytuację ale im ksiądz powiedział, że nie może im udzielić ślubu nawet nie było mowy o wysłaniu dokumentów Biskupowi, więc widzę, że przynajmniej trafiliście na fajnego księdza bo nie ze wszystkimi można się dogadać. No to teraz musicie albo czekać na decyzję albo wziąć tylko ślub cywilny i po kłopocie
Stary 2012-01-18, 13:26   #3382
izabla
Rozeznanie

Witam
Cytat:
Napisane przez Calipso88 Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuję, za ekspresową odpowiedź.
Pytam, bo właśnie wiem, że u nas robią "co łaska", ale jak się da jakąś kwotę, to kręcą nosem. Nie chcielibyśmy wyjść na głupków i dać za mało, ale też nie przesadzić.
Najlepiej dać, tyle ile uważacie za stosowne, ślubu ksiądz przecież nie może odmówić
izabla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:34   #3383
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:
Nie wiedziałam, że tak można tzn znajomi mieli podobną sytuację ale im ksiądz powiedział, że nie może im udzielić ślubu nawet nie było mowy o wysłaniu dokumentów Biskupowi, więc widzę, że przynajmniej trafiliście na fajnego księdza bo nie ze wszystkimi można się dogadać. No to teraz musicie albo czekać na decyzję albo wziąć tylko ślub cywilny i po kłopocie

Noooo narazie na księdza nie narzekam zobaczymy co będzie dalej , mam nadzieję, że nie będzie problemu z tym nooo a jak sie nie uda to będzie cywilny i tak to niczego nie zmieni chcemy być razem więc będziemy razem
Stary 2012-01-18, 17:44   #3384
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Dziwne, że ktoś odmówił. Chyba to jego prywatna opinia była, bo kościół udziela ślubów mieszanych. Co więcej gdzieś czytałam, że może się odbyć także ślub pomiędzy katolikiem a osobą w ogóle nie wierzącą.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 19:25   #3385
jadziaaa1
Przyczajenie

Coś mi się wydaje, że to zależy od księdza jakie ma podejście, chociaż dziwne to bo przecież powinno im zależeć , żeby młodzi brali ślub kościelny... i księża powinni praktykować tak samo, a nie każdy inaczej
jadziaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:04   #3386
Cierpliwosc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jadziaaa1 Pokaż wiadomość
Coś mi się wydaje, że to zależy od księdza jakie ma podejście, chociaż dziwne to bo przecież powinno im zależeć , żeby młodzi brali ślub kościelny... i księża powinni praktykować tak samo, a nie każdy inaczej
Po I witam się wśród śląskich Pmek, zaczęłam się już ciut udzielać na Pm 2012, ale wciąż mam mało czasu na wizaż:/
A co do ślubów mieszanych, to nie jest/powinno być tak, że zależy to od księdza. Jest taki zapis w kodeksie prawa kanonicznego, że takich ślubów się udziela na określonych zasadach i już! A dotyczą one ślubu z ateistą, z chrześcijaninem innego wyznania, a także z niepraktykującym "katolikiem".
A księżom powinno zależeć, ale nie na ilości ślubów, ile na ilości ślubów zawieranych ze względu an wiarę, a nie tradycję (bo babcia i mama też tak miały, bo co by rodzina powiedziała, bo biała sukienka musi być...)

Edytowane przez Cierpliwosc
Czas edycji: 2012-01-18 o 22:06
Cierpliwosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 23:40   #3387
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Zespołów to ja znam dużo ale nie wiem czy mogę Ci je tutaj podać i tak publicznie robić im reklamę lub antyreklamy bo takie też się zdarzają.
A mogłabym prosić o jakieś namiary na PW??? Byłabym bardzo wdzięczna

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Ja znam tylko kwartet wokalny, który polecał nam nasz organista

http://piotrtolsdorf.wizytowka.pl
http://www.voxanimum.pl
Dziękuję

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Witam serdecznie nową koleżankę

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 07:25   #3388
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cierpliwosc Pokaż wiadomość
Po I witam się wśród śląskich Pmek, zaczęłam się już ciut udzielać na Pm 2012, ale wciąż mam mało czasu na wizaż:/
A co do ślubów mieszanych, to nie jest/powinno być tak, że zależy to od księdza. Jest taki zapis w kodeksie prawa kanonicznego, że takich ślubów się udziela na określonych zasadach i już! A dotyczą one ślubu z ateistą, z chrześcijaninem innego wyznania, a także z niepraktykującym "katolikiem".
A księżom powinno zależeć, ale nie na ilości ślubów, ile na ilości ślubów zawieranych ze względu an wiarę, a nie tradycję (bo babcia i mama też tak miały, bo co by rodzina powiedziała, bo biała sukienka musi być...)
No właśnie tylko, że z tymi moim znajomymi było tak, że dziewczyna była w wierze rzymskokatolickiej i to z rodziny gdzie do kościoła chodzili codziennie i naprawdę była obeznana w temacie, no ale nie mogła się dogadać z księdzem i stwierdziła że ona ma dosyć takiej wiary gdzie księża o wszystkim decydują i robią jak chcą no i przeniosła się. Więc jak później zdecydowała się na ślub kościelny ze względu na męża to ten sam ksiądz chyba z urażoną dumą się nie zgodził i stwierdził, że u nas w wierze nie ma takiej możliwości.
Stary 2012-01-19, 07:44   #3389
Agusilla
Przyczajenie

Cytat:
No właśnie tylko, że z tymi moim znajomymi było tak, że dziewczyna była w wierze rzymskokatolickiej i to z rodziny gdzie do kościoła chodzili codziennie i naprawdę była obeznana w temacie, no ale nie mogła się dogadać z księdzem i stwierdziła że ona ma dosyć takiej wiary gdzie księża o wszystkim decydują i robią jak chcą no i przeniosła się. Więc jak później zdecydowała się na ślub kościelny ze względu na męża to ten sam ksiądz chyba z urażoną dumą się nie zgodził i stwierdził, że u nas w wierze nie ma takiej możliwości.

aaa księża są niestety różni ale w przypadku Twojej znajomej to nie rozumiem tego księdza co on chciał tym pokazać, że się nie zgodził .
Stary 2012-01-19, 08:35   #3390
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
aaa księża są niestety różni ale w przypadku Twojej znajomej to nie rozumiem tego księdza co on chciał tym pokazać, że się nie zgodził .
Może chciał jej udowodnić, że on jest "wyżej" niż ona ma większe prawa a jak ona szara istotka coś potrzebuje to niech teraz chodzi i błaga łaskawca o zgodę, nie wiem... No pewnie nigdy się już tego nie dowiemy co on chciał tym pokazać...

Ja jakoś też nie mam przekonania do księży po tym jak u nas 2 moich znajomych miało wypadek samochodowy i spłonęli. A nasz kochany ksiądz stwierdził, że nie zrobi im pogrzebu bo byli niegodni, co prawda nie należeli do grzecznych chłopców, tym bardziej wypadek mieli na "podwójnym gazie" ale kurcze to nie on decyduję o tym kto jest godny a kto nie, nad nim jest ktoś wyżej i niech każdy odpowiada za siebie przed Bogiem, chłopcy byli wierzący i tyle pogrzeb się im należał... A za parę miesięcy nasz kochany ksiądz odprawił pogrzeb osobie która NIGDY nie przekroczyła drzwi kościoła i nie uznawała wiary ale co tam rodzina zmarłego zapłaciła więcej za pogrzeb i wszystko dało się załatwić.

Wiadomo nie każdy ksiądz jest taki, ale do niektórych naprawdę brakuję mi słów...

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości