Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 13:47   #1261
karo_z
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
a no widzisz Mała! to jednak coś mi się pokiełbasiło bo myślałam, że jesteś z Wrocławia, co do Wałbrzycha to ja też słyszałam o nich dobre opinie

a co do brzuszków i ich wyglądania spod kurtki - ja się jeszcze mieszczę w swój płaszczyk roz. 36, co prawda widać że taki opięty jest, ale nie kupuję drugiego - jakoś ten miesiąc przetrzymam, no i ostatnio mieliśmy księdza po kolędzie - a ten do mnie, że nie widać, że w ciąży jestem, że on tak mnie obserwował ostatnio w kościele, bo takie oczy podkrążone mam (a to mi komplement sprzedał) ale on w życiu nie przypuszczał, że to z powodu ciąży
rzeczywiście super komplement!
Cytat:
Napisane przez iw32 Pokaż wiadomość
Może mają różną grubość ? Ja kupiłam na 9 cm.
hm...no tak...są różne grubości...pewnie im grubszy tym "porządniejszy"

Dziewczyny...wrzuciłam na maila filmik z ruchami mojego Piotrusia. Nagranyn dziś - 28t+2d
Taki falujący brzuch to mam praktycznie bez przerwy...
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 13:48   #1262
agnes99
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

ona10101 niestety wypadki chodzą po ludziach, na szczęście z każdym pytaniem nadal mogę dzwonić czy pisać esemesy, a ten nowy lekarz bedzie musiał dac mi tylko skierowanie na ostatnie badania laboratoryjne i wypisać zwolnienie
Stary 2012-01-18, 13:59   #1263
Mravka
Zadomowienie

Dzien dobry Kobietki
Nie to,zebym dopiero wstalam..smigam juz od 7 rano..lekarz,poczta,zakup y... Posluchalam Robertowego serduszka, zapyla jak szalone mamy umowione USG na 3 lutego,a tak poza tym wszystko gra. Mam tylko brac jakies tabsy na niski Hematokryt

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
dlatego juz podejmowalam proby zmiany pracy, napisalam juz cv, jezdzilam, pytalam i zaszlam w ciaze
Widocznie tak mialo byc, ale oczywiscie jak juz dojde do siebie, bede szukala dalej
.
no i slusznie, trzeba sobie ulatwiac zycie mam nadzieje,ze szybko znajdziesz cos odpowiedniego

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
hej

sporo piszecie laseczki, ciężko nadrobić.ale zaraz wszystko przeczytam i będę na bieżąco

była u mnie dzisiaj położna. dostałam reklamówkę prezencików( gazetki, próbki kosmetyków i takie tam), podpisałam z nią umowę, mogę dzwonić i pytać kiedy chcę i o co chcę. ogólnie jestem zadowolona. oglądala moje piersi i stwierdziła że kompletnie się nie nadają do karmienia są duże, ale mam baaardzo małe i płaskie brodawki.muszę koniecznie kupić nakladki ...no cóż. damy radę jakoś.

bardzo jestem zadowolona ze swojej szkoły rodzenia. jutro już ostatni wykład niestety...było spotkanie z neonatologiem, ginekologiem-położnikiem, pediatrą-immunologiem, psychologiem, położną...bardzo ciekawie. i za darmo. strasznie się cieszę że się zdecydowałam.

moja przyjaciólka jest tydzień po terminie. dzisiaj miała ktg , okazało się, że serduszko malucha zbyt wolno bije, łożysko robi sie niewydolne a akcji porodowej nic nie zapowiada. leży więc biedulka w szpitalu teraz i czeka.jak oksytocyna nic nie da( a na razie nic nie daje ) to będą cieli...mam nadzieję że wszystko będzie ok. raczej w nocy dziś nie pośpię...

ok,lecę czytać co tam u was ciekawego
ehh tj dziewczyny pisaly, komentarz poloznej byl calkiem zbedny. Niepotrzebnie wzbudza niepokoj.

Fajnie,ze jestes zadowolona ze SR zawsze sie czlowiek czegos dowie,a wiadomo jak to jest jak jestesmy "zielone" człowiek sie bardziej stresuje(przynajmniej ja tak mam )
Trzymam kciuki, aby wszystko sie rozwiązało ok u Twojej kolezanki i Jej maluszka

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!

Ja niedlugo w trase do szkoly sie wybieram.Dzis juz cieplo,+8,5 teraz,a wczoraj rano na minusie.Za to pada niestety.Juz widze jaka mloda przyjdzie brudna,jak wyjda grac na dwor w pilke.Bo tutaj pogoda ich nie zraza do niczego.
Dzis sa moje imieniny,wiec musze isc do sklepu,nabyc produkty i cos upiec dla domownikow.Tylko jeszcze nie wiem co.Milego dnia!
Wszystkiego najlepszego )...ja dzis się mogę podzielić pozostałością urodzinowego ciasta
Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Później Was nadrobie bo chciałam tylko powiedziec że nie mam dobrych wieści pisze do Was ze szpitalnego łóżka. Wczoraj byłam na wizycie u gina o 16 a o 18 byłam już na Izbie Przyjęć szyjka jeszcze bardziej sie skróciła i mam rozwarcie 1.5 cm...a tu dopiero 34 tydzień. Lekarz powiedział że za wczesnie zeby urodzic. Dostaje kroplowke na rozkurczenie macicy, sterydy w zastrzykach na szybszy rozwoj płuc dziecka. No ale może wyjde w piatek, tylko przez chociaz 2 tygodnie mam leżeć żeby nie urodzic....

Trzymajcie prosze kciuki za mnie i mojego synka (2500 g waży tak poza tym).
Coś mi sie wydaje ze będę jako pierwsza z Was rodzić - tak się Adaś spieszy na ten świat!
Moooocno trzymam kciuki za Was..Adaś niech jeszcze chwile posiedzi w brzuszku
Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
ja po wczorajszej wizycie troche jestem zdołowana, ze mna i z dzidzia ok, ale mój lekarz prowadzący "zepsuł się" - ma bardzo poważne problemy zdrowotne - i na początku lutego ma miec operację, co zmusza mnie na 7 tyg. przed terminem na szukanie nowego lekarza, który mnie do porodu dociągnie

lećcie załatwiać, potem mniej formalności będzie do załatwienia
usz niedobrze,ze tak sie ulozylo;// Ważne abyś teraz znalazła lekarza z którego będziesz zadowolona i ktory "dociągnie" do konca ciąże.

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Ja dałam "na wyjście " ze szpitala takie slodkie upominki i kartki z życzeniami, dla każdej grupy ( położne z ginekologii, położne z noworodków i lekarze pediatrzy, tylko ginom nie zaniosłam , bo tego co chciałam dać nie było ) inna treść podziękowań, takie ode mnie tż i Niny .Widziałam ,że niektórzy Tatusiowie przynosili torty dla położnych, nawet raz widziałam jak w nocy jedli , hihihi, chwilę po tym jak się Synek Tatusiowi urodził

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Ale widzisz jak się mamie powie,że kapturki są złe to może wcale nie karmić,bo nie uda się przystawić dziecka , zaczną się nerwy i prosta droga do końca wtedy, więc kwestia tego,że spada poziom laktacji ( nie znam osobiście takiego przypadku ) nie będzie mieć znaczenia i już będzie po sprawie

Mam nadzieję,że wszystkim nam uda się karmić piersią

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Mam znajomą , ktora karmi rówieśnice Niny ( 2 lata) piersią, próbuje odstawić , ale są straszne kłopoty, Mała jest bardzo świadoma i jest ciężko i tak to odsuwa w czasie.

A ja jestem ciekawe czy Nina nie będzie chciała się podłączyć pod cyca jak będą karmić Maluszka , bo jak Jej pokazuje brodawkę to jest taka zawstydzona , głaska i się przytula, zobaczymy jak to będzie
W rodzinie mojego TZ byla sytuacja,ze 3 latka ciągneła cyca..wszyscy byli w lekkim szoku jak podbiegała do mamy,ktora siedzac przy stole wyciągała "sprzet",a Mała się przyssawała. Bylo to naprawde "dziwne" ..Ta kobieta w ogole byla b.przewrazliwiona na pkt dzieci, mieli wszystkie mozliwe gadzety, a doszlo nawet do tego,ze chodzili po domu w maseczkach

Co do prezentow w ramach podziekowan wlasnie sobie wyobrazilam sytuacje jak moj T wpada z tortem w rekach. Mysle,ze to calkiem mile

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
za dzisiejsze wizyty!!!
My dziś zaczynamy 27 tydzień - czyli wkrótce (czy już?) trzeci trymestr
super!!!

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Po wizycie u gina ... oberwałam za przyrost wagi, nie powiem słusznie w ciagu 5 miesiecy przytyłam 5 kg a w ostatnim miesiacu 3,5 kg trochę mnie to zdziwiło bo wcale nie mam wzmozonego apetytu, lekarz szybko wyłapał w czym problem... SÓL !!! Słodkiego nie lubie ale słone mogę jeść na okrągło no i cała woda siedzi we mnie tak, że zaczynaja mi puchnąć nogi. Zalecenia dieta białkowa, bezsolna, więc od wczoraj jem bez smaku ale co zrobić troche mnie postraszył, że jak się nie ogarnę to skończy się na 20 kg i spuchnieta już będę cała ... poddałam się bo zdrowe to nie jest i właśnie szukam przepisów na dania z naciskiem na białko.
Myslicie ze dukanowe przepisy z tej ostatniej fazy mogą sie przydać czy one sa zbyt radykalne ? Nigdy nie byłam na tej diecie ale słyszałam, że ona właśnie głównie opiera się na białku a tzw. 3 faza to już podobno tylko podtrzymanie

Co do mojego paciorkowca to okazał się jeszcze mniej groźny niż wyczytałam, należący do ziarniaków w pojedynczych koloniach wogole nie załapł się na leczenie, dostałam antybiotyk dopochwowo tylko na wykonczenie do konca drozdzaka i mam nadzieje ze w koncu się pozbede tej infenkcji

No i koniec koncow wylądowałam na zwolnieniu, skłamała bym gdybym napisała, że nie przyda mi się trochę odpoczynku, oj przyda bo ostatanio po pracy bywałam bardzo zmeczona. I do tego brzuch mi troche twardniał od ciągłego siedzenia.
Zaczeliśmy 27 tydzien, na razie mam 3 tygodnie zwolnienia ale w pracy juz zawyrokowali, że raczej nie wrócę

Koncze relację o sobie i ide was nadrabiac.

ona10101
Mysle,ze wystarczy ograniczyc sol i nie pakować sie w zadne specjalne diety. Ja tez mam slabosc do solonego...a w sumie slodkie mogloby nie istniec, ew raz na jakis czas mnie najdzie.
Dobrze,ze dostalas zwolnienie odpoczniesz sobie troche,bo teraz to z kazdym dniem jestesmy mniej wytrzymale,a i w koncu nalezy sie odpoczynek

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Gratulacje skończenia rozpoczęcia kolejnych tygodni
My jutro kończymy 29

Wiecie nad czym się zastanawiamy z TŻ? Czy teraz jak będę w domu nie iść do USC i nie załatwić spraw związanych z uznaniem dzidziusia, bo nie jesteśmy małżeństwem. A istnieje możliwość uznania dziecka poczętego. Niby potem jest mniej problemów z załatwianiem spraw. Co o tym myślicie?
Mysle,ze poki jestes na "chodzie" to warto sobie ogarnac biurokracje jesli mozna to zrobic wczesniej. Po co sie potem niepotrzebnie denerwowac.

Cytat:
Wydaje mi sie ze faceci czasem maja wiecej odwagi i pewnosci w tych czynnosciach Dlatego czesto kapiel nalezy do tatusia
A ten filmik juz widzialam (super hehe)
no u Nas pierwsza kapiel juz jest zarezerwowana przez TZ ja bede wspierac

w sb odbieramy kolejna paczke ubranek dla Roberta(tym razem 3-6)..plus lezaczek i kolyska wszystko w pakiecie wiec sie bardzo oplaca. Przy okazji wypytam mame naszego starszego kolegi o kilka rzeczy z praktyki
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:00   #1264
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Dziewczyny czytałam dziś o waszych perypetiach z allegro i własnie odebrałam przesyłki od listonosza zamówiłam kocyk i reczniczek Bobasa, pieluchy kolorowe i paczke podkladow Baby Ono a listonosz daje mi 2 duze paczki zrobilam duze oczy, powierdzilam odbior i zastanawialam się czy mam jakąś ciocię w Ameryce

Po rozpakowaniu okazało się, że wysłali mi dwa razy to samo, musze do nich napisać czy to jakaś promocja jest 2 za cene 1
Faaajnie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:03   #1265
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
rzeczywiście super komplement!

hm...no tak...są różne grubości...pewnie im grubszy tym "porządniejszy"

Dziewczyny...wrzuciłam na maila filmik z ruchami mojego Piotrusia. Nagranyn dziś - 28t+2d
Taki falujący brzuch to mam praktycznie bez przerwy...
obejrzalam ladnie szaleje tam w srodku)))
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:05   #1266
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Ale też jest tak,że przed pierwszym podaniem cyca rzadko która mama zacznie je najpierw laktatorem kształtować, zresztą z laktatorem to też nie jest tak hop siup u wszystkich, czasem ta cała machineria może powodować ,że mleko leci słabo.Ale jak nie idzie za pięknie, a brodawki są jakie są to należy próbować wszystkiego co może dać skutek
No i Dziewczyny nie bierzcie sobie do serca wszystkiego co mówią położne wszystkie, najlepiej sluchać siebie i wierzyć ,że mogę karmić .
Dokladnie. Dlatego napisalam, ze brodawki moje z poczatku byly trudne do uchwycenia, dopiero w miare sciagania mleczka laktatorem, uwypuklily sie, ale ja juz sie poddalam wiec to juz nie mialo znaczenia.
Ale teraz wlasnie musze powiedziec, ze sa inne, wydaje mi sie bardziej wypukle niz przy I ciazy.
Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jakie materace do łóżeczka zamawiałyście?
Wiem, że najlepsze są te gryka pianka kokos, ale na allegro jest bardzo duża rozpiętość cenowa....czym różnią się te za ok 40zł od tych za 80? nie wiem czy lepiej kupić droższe...? jest duża różnica w jakości?
Z jednej strony kokos z drugiej gryka.
Cytat:
Ja dałam "na wyjście " ze szpitala takie slodkie upominki i kartki z życzeniami, dla każdej grupy ( położne z ginekologii, położne z noworodków i lekarze pediatrzy, tylko ginom nie zaniosłam , bo tego co chciałam dać nie było ) inna treść podziękowań, takie ode mnie tż i Niny .Widziałam ,że niektórzy Tatusiowie przynosili torty dla położnych, nawet raz widziałam jak w nocy jedli , hihihi, chwilę po tym jak się Synek Tatusiowi urodził
Ja tez meza wyslalam po porodzie, zeby kupil Merci dla wszystkich z porodowki ktorzy mi pomogli, bo naprawde bardzo sie wszyscy starali i byli mili Ale to byl dowod wielkiej wdziecznosci
Ty kochana tez mialas przejscia i tak jak pisalas uzyskalas duzo pomocy, w takim momentach chce sie dziekowac
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:08   #1267
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

jak pech to pech poparzyłam sobie drugą rękę i to jeszcze gorzej, o wiele wiele gorzej od razu wyskoczyły mi bąble na 3 palcach i na dłoni taki jeden duży i mały masakra boli jak nigdy tamto to było pikuś

nie wyrabiam... idę Was poczytać.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:10   #1268
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

jak pech to pech poparzyłam sobie drugą rękę i to jeszcze gorzej, o wiele wiele gorzej od razu wyskoczyły mi bąble na 3 palcach i na dłoni taki jeden duży i mały masakra boli jak nigdy tamto to było pikuś

ojoj, bidulka jesteś
może teraz pomoże ci ten Fenistil albo opatrunki?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:11   #1269
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Witajcie!

Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że malutka jest dalej malutką. Od ostaniego usg 23.12, przybrała sporo na wadze, bo aż 750 g i waży 1800 Czyli wszystko w normie, a wtedy lekarz mówił, że trochę dzidziuś za mały. Malutka fikała podczas badania, i w ogóle fika bardzo często i dużo, więc w sumie choć nie zawsze jest to przyjemne, cieszę się, bo wiem, że wszystko ok i nie muszę liczyć ruchów.

No i dzieć obrócil się już główką w dół...

W przyszpitalnej szkole rodzenia, bo wczoraj mieliśmy tam zajecia wieczorem, dowiedzieliśmy się, że kilka dni temu urodziła jedna kobieta wcześniaka w 26 tc!!! A także odebrali poród w 31 tc, na szczęscie oboje dzieci ma się dobrze, choć przebywają i będą jeszcze długo w inkubatorach.

Nie wiem, jak w szkołach rodzenia w Pl, ale tu doradzali kapać dzieci max 2 * w tyg, samą wodą i bez smarowania czymkowliek, chyba ze dojdzie do odparzeń. Pupę zaś przy zmianie pieluszki tamponami nasączonymi czystą wodą, i też bez smarowania zakładać nową pieluszkę. A w pokoju dziecka najlepsza temp to 18 stopni C.

O technikach oddychanai ledwo napomkneli, prezentujac tylko jedna, i tyle na tym. A jak to wygląda w Polsce, czy daja podobne rady?
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:12   #1270
ona10101
Raczkowanie

Cytat:

Ojejku czym znowu poparzyłaś tą rękę? Teraz to lepiej spryskaj jakimś preparatem na oparzenia!
Adaś ur. 25.02.2012r.

Edytowane przez ona10101
Czas edycji: 2012-01-18 o 14:14
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:15   #1271
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Ale widzisz jak się mamie powie,że kapturki są złe to może wcale nie karmić,bo nie uda się przystawić dziecka , zaczną się nerwy i prosta droga do końca wtedy, więc kwestia tego,że spada poziom laktacji ( nie znam osobiście takiego przypadku ) nie będzie mieć znaczenia i już będzie po sprawie

Mam nadzieję,że wszystkim nam uda się karmić piersią
Zgadzam sie z Toba w 100%!
Bardzo latwo jest sie zrazic i poddac. Trzeba walczyc wszelkimi metodami, a ja tez nie slyszalam o tym ze spada laktacja po uzyciu kapturkow?
Moze to udowodnione naukowo, chociaz konia czy Tobie spadla laktacja?Zauwazylas, ze po wykorzystaniu smoczkow na brodawki mialas pozniej mniej mleczka?

ivonka a czy odnosnie laktatorow tez mozesz cos nam przyblizyc? Czy ma wplyw na laktacje? Jesli tak to jaki?

agness wspolczuje sytuacji z ginekologiem, zycze by udalo sie znalezc kogos dobrego.
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 14:16   #1272
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ojoj, bidulka jesteś
może teraz pomoże ci ten Fenistil albo opatrunki?
masakra teraz to jest ból nie do wytrzymania.
niestety nic nie mam na oparzenia, apteka dalekooo, brat w pracy, tz spi po nocnej zmianie i jest po piwkach

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:17   #1273
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Mravka super, ze dobre wiesci po wizycie
SZYMONEK

Stary 2012-01-18, 14:17   #1274
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:

Ojejku czym znowu poparzyłaś tą rękę? Teraz to lepiej spryskaj jakimś preparatem na oparzenia!
nie mam żadnego preparatu, a od ostatniego poparzenia nie byłam w mieście żeby kupić.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:21   #1275
agabi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Witajcie!

Wczoraj na wizycie dowiedziałam się, że malutka jest dalej malutką. Od ostaniego usg 23.12, przybrała sporo na wadze, bo aż 750 g i waży 1800 Czyli wszystko w normie, a wtedy lekarz mówił, że trochę dzidziuś za mały. Malutka fikała podczas badania, i w ogóle fika bardzo często i dużo, więc w sumie choć nie zawsze jest to przyjemne, cieszę się, bo wiem, że wszystko ok i nie muszę liczyć ruchów.

W przyszpitalnej szkole rodzenia, bo wczoraj mieliśmy tam zajecia wieczorem, dowiedzieliśmy się, że kilka dni temu urodziła jedna kobieta wcześniaka w 26 tc!!! A także odebrali poród w 31 tc, na szczęscie oboje dzieci ma się dobrze, choć przebywają i będą jeszcze długo w inkubatorach.

Nie wiem, jak w szkołach rodzenia w Pl, ale tu doradzali kapać dzieci max 2 * w tyg, samą wodą i bez smarowania czymkowliek, chyba ze dojdzie do odparzeń. Pupę zaś przy zmianie pieluszki tamponami nasączonymi czystą wodą, i też bez smarowania zakładać nową pieluszkę. A w pokoju dziecka najlepsza temp to 18 stopni C.

O technikach oddychanai ledwo napomkneli, prezentujac tylko jedna, i tyle na tym. A jak to wygląda w Polsce, czy daja podobne rady?
super że wszystko dobrze i malutka pięknie rosnie
w mojej sr mówili, że kąpie się maluszka codziennie, płyn, mydełko specjalne dla dzieciaczków być musi.moim zdaniem nie da się utrzymać dzieciaczka w czystości kąpiąc go tylko 2 razy w tyg w dodatku w samej wodzie.absurd jakiś.przy zmianie mieluszki trzeba smarować kremikiem przeciw odparzeniom (bepanthen np), jak dojdzie do odparzeń kremem na odparzenia(sudocrem). optymalna temperatura w pokoju dziecka to ok 20-22 stopnie.
myślę, że same będziemy wiedziały co dla naszych dzieci jest najlepsze.nie ma co na ślepo słuchać innych.metodą prób i blędów znajdziemy najlepsze rozwiązania

jolkaa-biedulko...współczuję,wie m, że poparzenia bolą bardzo...

Edytowane przez agabi
Czas edycji: 2012-01-18 o 14:24
agabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:22   #1276
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

gosia Wszystkiego Najlepszego

moja mama też ma dzisiaj imieniny

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:23   #1277
mag_99
Rozeznanie

Jolkaaa ja kiedyś słyszałam, że ziemniak pomaga na oparzenie - trzeba pokroić w plasterki albo najlepiej zetrzeć na tarce (to może być trudne w twoim wypadku), podobno skrobia ziemniaczana zmniejsza pieczenie.... bo aloesu to nie przypuszczam, że masz w domu - to chyba tylko babcie kiedyś miały

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:23   #1278
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Cześć dziewczyny. Później Was nadrobie bo chciałam tylko powiedziec że nie mam dobrych wieści pisze do Was ze szpitalnego łóżka. Wczoraj byłam na wizycie u gina o 16 a o 18 byłam już na Izbie Przyjęć szyjka jeszcze bardziej sie skróciła i mam rozwarcie 1.5 cm...a tu dopiero 34 tydzień. Lekarz powiedział że za wczesnie zeby urodzic. Dostaje kroplowke na rozkurczenie macicy, sterydy w zastrzykach na szybszy rozwoj płuc dziecka. No ale może wyjde w piatek, tylko przez chociaz 2 tygodnie mam leżeć żeby nie urodzic....

Trzymajcie prosze kciuki za mnie i mojego synka (2500 g waży tak poza tym).
Coś mi sie wydaje ze będę jako pierwsza z Was rodzić - tak się Adaś spieszy na ten świat!
Trzymam mocno kciuki

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:23   #1279
kumkura
Rozeznanie

Hej kobitki Trochę mnie nie było i ciężko Was nadgonić- kolejny wątek zaczęłyście U mnie sesja w toku, pisanie prac, zaliczenia, egzaminy, do tego dochodzi mój Adaś i czasu brakuje Do rozwiązania zostało już niewiele...strach się bać A z nowości- mam bakterię (badanie wymazu z pochwy i odbytu w 36 tc wskazało na jej obecność) i podczas porodu muszę dostać antybiotyk, aby z dzidzią było wszystko ok. Tutaj jest więcej na ten temat:
http://www.paciorkowiec.pl/
Na wizycie byłam w piątek, 13-go, kolejna już po 2 tygodniach, mam się stawić z ostatnimi już badaniami( morfo, kwas moczowy, hbs), a potem zostanie już tylko wyczekiwać:ehem :
Powiem Wam, że żylaki TAM dają mi się we znaki, biorę jakieś suplementy na tę okoliczność, ale nie czarujmy się- guzik to daje Aguska- ty chyba kiedyś o nich pisałaś?? Jak sobie z nimi radzisz? Bo ja mam problem z długim staniem, czy nawet siedzeniem, już się boję, co będzie po porodzie, chyba że ładnie pękną i ich nie będzie?? Oby..
Stary 2012-01-18, 14:26   #1280
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

wogóle moja nocka wyglądała dziś koszmarnie poszłam spać dopiero po 5 tż wrócił po 7 i wtedy też wstałam siedzieliśmy prawie do 10 zjadłam płatki z mlekiem i poszłam spać wstałam o 13 i zjadłam bułkę

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:27   #1281
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam sie z Toba w 100%!
Bardzo latwo jest sie zrazic i poddac. Trzeba walczyc wszelkimi metodami, a ja tez nie slyszalam o tym ze spada laktacja po uzyciu kapturkow?
Moze to udowodnione naukowo, chociaz konia czy Tobie spadla laktacja?Zauwazylas, ze po wykorzystaniu smoczkow na brodawki mialas pozniej mniej mleczka?

ivonka a czy odnosnie laktatorow tez mozesz cos nam przyblizyc? Czy ma wplyw na laktacje? Jesli tak to jaki?

agness wspolczuje sytuacji z ginekologiem, zycze by udalo sie znalezc kogos dobrego.
No u mnie nie spadła, u mojej koleżanki Ani , które jedzie z Małym na kapturkach też nie ( tu położna na "na trudny" sutek zaproponowała flaszkę , ale Ania zaproponowała ,ze może kapturek i karmi piersią) i ogolnie nikt nie narzekał na mniejszą ilość mleka z mam z otoczenia. Może jakoś to zbadali, z tym że nie wiem czy to tak prosto ocenić czy te hormony spadają od kapturków czy od tego ,że jak już dochodzi do użycia kapturków to jest czasami stres ( z powodu tego,że jest kłopot z karmieniem bez wspomagaczy) i może dlatego spada poziom laktacji , hmmmm? Tak samo jak sa sutki popękane i krwawiące to trudno się wyluzować i karmić z uśmiechem na twarzy i jak się kapturek nałoży to pewnie też jest ból jakiś , ale chronione już są te podajniki

Edit; jeśli mi spadła laktacja to ja dziękuję bardzo hihi, ale na poważnie to piłam herbatkę z szałwii ,żeby wyhamować produkcję i chyba też nic nie dało

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-18 o 14:31
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:28   #1282
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
masakra teraz to jest ból nie do wytrzymania.
niestety nic nie mam na oparzenia, apteka dalekooo, brat w pracy, tz spi po nocnej zmianie i jest po piwkach
to jak najdluzej pod zimna woda te reke trzymaj, skoro nie mozesz uzyc czegos na poparzenia. tez sie poparzylam robiac kawe w kafieterce (nienawidze ich do tej pory, bylo to ponad 2 lata temu), poparzylam szyje i reke, dlugo byl slad i pieklo (ok 2 tygodni), bylam wtedy w pracy. czym poparzylas tym razem?

ja juz swojemu Tz nie pozwalam za bardzo pic piwa, bo jak cos to ma mnie wiezc i koniec. moze sobie wypic jedno maksymalnie raz na kilka dni, ale cale szczescie te angielskie piwa sa maloprocentowe.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:31   #1283
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolkaaa ja kupiłam te najtańsze koszule - takie z misiami i żyrafkami i moim zdaniem one są duże, ja tam zawsze raczej drobna byłam (takie 34) ale one spokojnie są na rozmiar 40, więc jak coś to bierz śmiało S/M
też myślę nad tymi z racji, że nie lubię koszul a to i tak będą tylko do szpitala i na pierwsze dni w domu może. Więc chyba wezmę S/M

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:32   #1284
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Witajcie!

Super wiadomosci!!
Co do kapieli, ja jednak kapalam i bede kapala codziennie, bo dziecku zbieraja sie brudki w faldkach skory i tam skora narazona jest na odparzenia. Podobno wymywa sie ta naturalna bariere ochronna, byc moze tak jest, jednak nie wyobrazam sobie nie przemyc noworodka raz dziennie, a co dopiero 2 x wtyg
Jesli np jest lato i dziecko poci sie bardziej, tym bardziej nie wyobrazam sobie go nie oplukac z potu i brudu.
Oczywiscie mozna przemyc sama buzie, faldki skory, pachwinki, pupe jednak wydaje mi sie, ze jest to bardziej sluszne w sytuacjach kiedy dziecko jest chore, wtedy jest to nawet wskazane.
Ale jeszcze z jednego powodu kapalam codziennie. Bo wprowadza sie w ten sposob rytual, dziecko pozniej rozpoznaje, ze jest kapiel, jedzonko a po niej jest dluzszy sen. Oczywiscie na poczatku i tak dziecko budzi sie co 3 godz. jednak po czasie mozna zauwazyc ze zasypia na dluzej. Oczywiscie sa rozne dzieci i wiele wiele czynnikow ma wplyw na to, ile dziecko przespi w nocy i kiedy zacznie na dluzej je przesypiac, bo sa dzieci ktore dlugo daja czadu w nocy no i mleczko z piersi tez daje np mniej sytosci niz mieszanka mleczka..Ale sam fakt rytualu wydaje mi sie sluszny.
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-01-18 o 14:35
Stary 2012-01-18, 14:33   #1285
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:

oj boli strasznie ale wmawiam sobie, że może być gorzej.

ogólnie tak mi napuchła, że nie mogę jej wyprostować bo ciągnie.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:33   #1286
desia888
Wtajemniczenie

No jestem, przy okazji jeszcze podjechalismy do ikei, pochwale sie pozniej co kupilismy.
A u gina dostalam clotrimazolum - tabletki i masc bo jest infekcja
Ale pamietam ze ktoras z Was pisala, chyba Jolka ze bardzo ja pieklo po tej masci?
Wiec ja sobie posmarowalam wierzch dloni jak narazie, jesli cos mi wyjdzie do wieczora to znaczy ze jestem uczulona i nie posmaruje sie nia tam gdzie powinnam
A wogole to gin mi mowil ze jak bede sie samrowac to mam byc kompletnie sucha tzn wytrzec sie bardzo dokladnie bo czesto jesli smarujemy wargi sromowe po prysznicu i jest tam wilgotno to wtedy szczypie i boli, a w ulotce tego nie ma
Dziwne

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:37   #1287
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolkaaa ja kiedyś słyszałam, że ziemniak pomaga na oparzenie - trzeba pokroić w plasterki albo najlepiej zetrzeć na tarce (to może być trudne w twoim wypadku), podobno skrobia ziemniaczana zmniejsza pieczenie.... bo aloesu to nie przypuszczam, że masz w domu - to chyba tylko babcie kiedyś miały
no ciężko mi zetrzeć teraz ziemniaka

aloesu niestety nie mam.

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
to jak najdluzej pod zimna woda te reke trzymaj, skoro nie mozesz uzyc czegos na poparzenia. tez sie poparzylam robiac kawe w kafieterce (nienawidze ich do tej pory, bylo to ponad 2 lata temu), poparzylam szyje i reke, dlugo byl slad i pieklo (ok 2 tygodni), bylam wtedy w pracy. czym poparzylas tym razem?

ja juz swojemu Tz nie pozwalam za bardzo pic piwa, bo jak cos to ma mnie wiezc i koniec. moze sobie wypic jedno maksymalnie raz na kilka dni, ale cale szczescie te angielskie piwa sa maloprocentowe.
trzymałam dosyć długo w zimnej wodzie
tym razem poparzyłam garnkiem gorącym jak cholera i nie wiem złapałam go i zamiast od razu puścić (jak wtedy puściłam) to ja go trzymałam bo nie wiedziałam co z nim zrobić i stąd te bąble cholerne

mój jeszcze pije, ale daje mu jeszcze miesiąc.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-18, 14:37   #1288
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
super że wszystko dobrze i malutka pięknie rosnie
w mojej sr mówili, że kąpie się maluszka codziennie, płyn, mydełko specjalne dla dzieciaczków być musi.moim zdaniem nie da się utrzymać dzieciaczka w czystości kąpiąc go tylko 2 razy w tyg w dodatku w samej wodzie.absurd jakiś.przy zmianie mieluszki trzeba smarować kremikiem przeciw odparzeniom (bepanthen np), jak dojdzie do odparzeń kremem na odparzenia(sudocrem). optymalna temperatura w pokoju dziecka to ok 20-22 stopnie.
myślę, że same będziemy wiedziały co dla naszych dzieci jest najlepsze.nie ma co na ślepo słuchać innych.metodą prób i blędów znajdziemy najlepsze rozwiązania

o prosze to co kraj to inna rada, a moze co szkola rodzenia to inna rada, tak jak mowisz z czasem same bedziemy wiedzialy co dla naszych maluszkow najlepsze (mam nadzieje ze bede wiedziala).
w stanach mojego Tz bratowa byla uczona aby dzidzie myc co drugi dzien w samej wodzie no i kosmetyki Jonhson& Johnson to dopiero od 2 roku zycia uzywac.

w ogole to dzis jade do poloznej i musze wymusic badanie jakies, bo wydaje mi sie ze moge miec jakas infekcje. bo czuje tam troche dyskomfort, dziwne uczucie przy oddawaniu moczu, brzuch twardnieje czesto ( ale z kolei tez mam jakies wzdecie chyba), z biura do domu (2min moze wolnym spacerkiem) z trudnoscia przyszlam, mala chyba ulozona jakos dziwnie. jak leze to ok,ale jak sie przejde to strasznie mi niewygodnie jest. oj w sumie to zaluje ze nie poszlam na macierzynski juz, a tak to do konca lutego jeszcze mam byc w pracy, ale nie wiem czy nie zmieni zdania i nie pojde 2 tyg wczesniej na urlop.
no i oczywiscie zobacze jeszcze co powie gin w poniedzialek.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:38   #1289
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
no ciężko mi zetrzeć teraz ziemniaka

aloesu niestety nie mam.

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

trzymałam dosyć długo w zimnej wodzie
tym razem poparzyłam garnkiem gorącym jak cholera i nie wiem złapałam go i zamiast od razu puścić (jak wtedy puściłam) to ja go trzymałam bo nie wiedziałam co z nim zrobić i stąd te bąble cholerne

mój jeszcze pije, ale daje mu jeszcze miesiąc.
no to wyczytałam jeszcze jedno jak Ci pomóc "najlepsza na oparzenia jest zwykla musztarda" trzeba posmarować nią bąble

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 14:40   #1290
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
No jestem, przy okazji jeszcze podjechalismy do ikei, pochwale sie pozniej co kupilismy.
A u gina dostalam clotrimazolum - tabletki i masc bo jest infekcja
Ale pamietam ze ktoras z Was pisala, chyba Jolka ze bardzo ja pieklo po tej masci?
Wiec ja sobie posmarowalam wierzch dloni jak narazie, jesli cos mi wyjdzie do wieczora to znaczy ze jestem uczulona i nie posmaruje sie nia tam gdzie powinnam
A wogole to gin mi mowil ze jak bede sie samrowac to mam byc kompletnie sucha tzn wytrzec sie bardzo dokladnie bo czesto jesli smarujemy wargi sromowe po prysznicu i jest tam wilgotno to wtedy szczypie i boli, a w ulotce tego nie ma
Dziwne
Właśnie mnie po clotrimazolum nie piekło, ja mam teraz inną maść i po niej mnie piekło ale już przestało

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
no to wyczytałam jeszcze jedno jak Ci pomóc "najlepsza na oparzenia jest zwykla musztarda" trzeba posmarować nią bąble
naprawdę??

MICHAŁEK

WYMIANA
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości