|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Dobrą masz Teściową że takie najlepsze pieluszki Ci kupiła. Ja tu akurat to własnie jakiś dobrych pieluch to nie mam a cenę jak sobie sklep dowali to ręce opadają i tak pomyślałam że na allegro może kupie albo jeszcze gdzieś może jak będę we Wrocławiu to się rozglądnę. Tak się zapytam jeśli jesteśmy w temacie pieluch to dalej zakłada się noworodkowi pieluchę tetrową? chodzi o to" szerokie pieluszkowanie" żeby stawy bioderkowe się prawidłowo rozwijały |
|
|
|
|
#1892 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
http://allegro.pl/olowkowa-spodnica-...063703273.html Jak mi powiesz, czy ona jest taka typowo letnia i wygodna (tzn. jak odpowiedzi będą: nie i tak ) to się chyba na nią zdecyduję, bo brakuje mi spódnicy. Ale potrzebuję też tak na teraz, no powiedzmy nie na najgorszy mróz, ale na zimę.
|
|
|
|
|
#1893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie dla mnie ważniejsze niż rozmiar jest to, żeby pieluchy były gatunkowo dobre... Mówisz, że ze 30? Prawda, od nadmiaru głowa nie boli. Mąż mnie obstukał za zmienienie firanek i zrobienie czystek w szafach. Dobrze, że sufitu w łazience jeszcze nie obczaił... Idę go udobruchać.
|
|
|
|
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądam własnie wózki i spodobał mi się ten http://www.bobowozki.com.pl/product_...5&%3CosCsid%3E
ale nie moge nic znaleźć na temat tego fotelika np. testy. Sama nie wiem czy nie lepiej by było kupic gondole+spacerówke i osobno fotelik. Ewentualnie taki zeby do stelaża wózka pasował w razie czego. |
|
|
|
#1896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31697410]A masz też tę spódnicę? http://allegro.pl/olowkowa-spodnica-...063703273.html Jak mi powiesz, czy ona jest taka typowo letnia i wygodna (tzn. jak odpowiedzi będą: nie i tak ) to się chyba na nią zdecyduję, bo brakuje mi spódnicy. Ale potrzebuję też tak na teraz, no powiedzmy nie na najgorszy mróz, ale na zimę.[/QUOTE]Mam ale też niezbyt gruba. Na teraz, na taką lekką zimę, do rajstopek i kurtki za pupę spokojnie i na wiosnę |
|
|
|
|
#1897 |
|
Wtajemniczenie
|
Hello!Ale naprodukowałyście.
Byłam na usg z dzidziolem wszystko wporządku,dalej jest chłopcem.Łożysko mam juz podniesione ,na swoim miejscu.Ale mam twardnienia brzucha,czułam je ja ale wydawało mi się że to tam młody się rozpycha i podczas usg miałam kilka.Mam sie oszczędzać i brać nospe.K..wa jak nie jedno to drugie |
|
|
|
#1898 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to super, chyba się na nią zdecyduję, teraz mnie czeka wybieranie koloru Ale ja biorę pod uwagę tylko dwa, stalowy i granat. A powiedz mi, jak rozmiarowo wychodzi? Bo ja normalnie noszę takie M/L, 38/40, wziąć ten L/XL czy będzie za duża? Za to to S/M obawiam się, że będzie za małe... I to dobrze, że nie jest elegancka, bo ja nie mam do czego nosić eleganckich spódnic, wolę takie jak to się mówi casualowe :P |
|
|
|
|
#1899 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia na wizycie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1900 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31698234]No to super, chyba się na nią zdecyduję, teraz mnie czeka wybieranie koloru
Ale ja biorę pod uwagę tylko dwa, stalowy i granat. A powiedz mi, jak rozmiarowo wychodzi? Bo ja normalnie noszę takie M/L, 38/40, wziąć ten L/XL czy będzie za duża? Za to to S/M obawiam się, że będzie za małe... I to dobrze, że nie jest elegancka, bo ja nie mam do czego nosić eleganckich spódnic, wolę takie jak to się mówi casualowe :P[/QUOTE] Hmm... Chyba wzięłabym ten większy na Twoim miejscu. Ja przed ciąża nosiłam 36/38 i mam tą spódnicę S/M. Jak brzuchol duży urośnie, to obawiam się, że guma w pasie może trochę gnieść, ale ja już przytyłam 10 kg Ale one sa mocno elastyczne, więc nie sądzę, żeby ta L/XL była za duża. Spadać Ci na pewno nie będzie, a na dłużej wystarczy Ta moja była dobra nawet na maleńki brzuszek i teraz jest dobra, tylko pod koniec myślę, że może mieć za ciasną gumkę.
|
|
|
|
#1901 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od czego te twardnienia? Oszczędzaj się... [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31698234]No to super, chyba się na nią zdecyduję, teraz mnie czeka wybieranie koloru Ale ja biorę pod uwagę tylko dwa, stalowy i granat. A powiedz mi, jak rozmiarowo wychodzi? Bo ja normalnie noszę takie M/L, 38/40, wziąć ten L/XL czy będzie za duża? Za to to S/M obawiam się, że będzie za małe... I to dobrze, że nie jest elegancka, bo ja nie mam do czego nosić eleganckich spódnic, wolę takie jak to się mówi casualowe :P[/QUOTE] Też się nad tą spódnicą zastanawiam. Do bawełnianej bluzeczki, czy sweterka wydaje się ok. A w razie potrzeby można strój wzbogacić biżuterią albo jakimś dodatkiem, apaszką... Jak jestem na zwolnieniu to nie mam potrzeby nosić jakiś super eleganckich rzeczy... ![]() Zła jestem na małża... Krzyczy na mnie jak choćby ruszę palcem. A sam przychodzi z pracy i idzie spać... A później komputer zalicza. W takim tempie to za 2 lata tego remontu nie zrobimy a dzidzol to chyba na balkonie spał będzie... Kurcze, mógłby mi chociaż pomóc z tymi książkami z sypialni. Mamy tam lekką ręką ze 300 książek, trzeba to przejrzeć, części się pozbyć, część zabezpieczyć i gdzieś spakować. Zabytkowe trzeba by jakoś do witryny z innymi takimi w dużym upchnąć. A on śpi... Jak się za to wezmę teraz sama to znów się nasłucham. Coś mnie chyba zaraz trafi... ![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- A jak się lenię chorobcia to przychodzi i mówi, że nawet naczynia nie umyte....
|
|
|
|
|
#1903 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiem Ci, że mój mąż też często przychodzi po pracy i zasypia. Chyba ta zima tak na nich działa :/ No i też czasami się kłócimy, ale jak mi się czegoś nie chce robić w domu, to trudno, akurat teraz nie daję sobie powiedzieć. |
|
|
|
|
#1904 |
|
Wtajemniczenie
|
Samo twardnienie brzucha, które trwa kilka minut, nie jest objawem niepokojącym dla kobiety ciężarnej. Jest to objaw tego, że macica przygotowuje się do prawdziwych skurczów, jakie będą niewątpliwie miały miejsce w czasie właściwego porodu. Taki stan rzeczy wywołany jest skurczami macicy, która „trenuje do porodu”. Najczęściej skurcze, którym towarzyszy właśnie twardnienie brzucha, nazywa się skurczami Braxtona Hicksa i mają one czysto fizjologiczny charakter.
Zdarzają się najwyżej kilka razy w ciągu dnia, nie są bolesne i trwają około kilkudziesięciu sekund. Bardzo często wiążą się one po prostu z ruchami dziecka. Skurcze tego rodzaju pojawiają się po 20. tygodniu ciąży.Im bliżej porodu, tym twardnienie brzucha jest częstsze, ale jeśli objawy nie są dokuczliwe, wówczas skurcze Braxtona Hicksa związane są z prawidłowym przebiegiem ciąży. Jeśli natomiast skurcze są o wiele bardziej intensywne i bolesne, może to być oznaką zagrożenia porodem przedwczesnym. Dlatego też w takiej sytuacji należy jak najszybciej udać się do lekarza. Zwykle zaleca on więcej odpoczynku, leżenie i zaniechanie jakichkolwiek prac fizycznych, które wiążą się z napinaniem mięśni brzucha. Często twardnienie brzucha ustępuje po dłuższym odpoczynku. Zmniejszona intensywność występujących objawów w pozycji leżącej związana jest z tym, że nacisk płodu na kanał szyjki macicy jest wtedy mniejszy. Zdarza się, że twardnieniu brzucha towarzyszy dodatkowo skracanie się szyjki macicy i plamienia. W takim przypadku trzeba działać szybko, aby zapobiec tragedii. Takie rzeczy znalazłam na temat twardnienia brzucha. |
|
|
|
#1905 |
|
Konto usunięte
|
Ja tylko raz odczułam takie twardnienie, ale u mnie było związane chyba jeszcze też z przejedzeniem.... Ale trwało dosłownie 5 sekund i przeszło.
|
|
|
|
#1906 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31699222]Ja już kupiłam, wybrałam jednak tę stalową, będzie do wszystkiego pasować i tak jak piszesz - do bluzeczki bawełnianej, na wiosnę do tego baleriny (niestety obcasy odpuszczam), jakieś koraliki czy bransoletka i mogę wyjść. Jak ja się nie mogę doczekać wiosny ;(
Powiem Ci, że mój mąż też często przychodzi po pracy i zasypia. Chyba ta zima tak na nich działa :/ No i też czasami się kłócimy, ale jak mi się czegoś nie chce robić w domu, to trudno, akurat teraz nie daję sobie powiedzieć.[/QUOTE] Mi też ta stalowa się podoba. Ja nie reaguję jak mi marudzi, że nic nie zrobiłam, ale zaczyna mnie drażnić to ciągłe niezadowolenie. Rozumiem, zima, depresja, ciężki okres w pracy... Ale jakby się trochę ruszył, zajął czymś pożytecznym, to by było mu lepiej, wiem po sobie. ![]() Cytat:
|
|
|
|
#1907 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
upatrzony mam wózek ale też nie będę go jeszcze zamawiać, na razie kupuje drobne rzeczy jak uda się taniej znaleźć, ręczniki, jakieś pieluszki, czapeczkę - a całą wyprawkę kupię w lutym bo rodzić mam w kwietniu wiec czas najwyższy będzie uprać wysuszyć i uprasować![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tak co do krwi pępowinowej - też czytałam o tym że pomaga tylko dziecku do 30 kg. Mnie nie stać a nie powiem że to fanaberia, bo może uratować życie dziecku - ![]() Cytat:
ooo to bardzo ciekawa rada nie ma to jak doświadczona mama Cytat:
![]() Cytat:
a złość piękności szkodzi![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#1908 |
|
Konto usunięte
|
W jakiej drogerii stacjonarnej dostanę ten Palmers? W Super Pharmie może? Bo w Rossmannie nie widziałam.
|
|
|
|
#1909 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31699529]Ja tylko raz odczułam takie twardnienie, ale u mnie było związane chyba jeszcze też z przejedzeniem.... Ale trwało dosłownie 5 sekund i przeszło.[/QUOTE]
Już po wizycie. Z maleństwem wszystko w porządku, pisałam ostatnio, że to 25 tydzień, a przecież 24, coś pokręciłam. Niestety gorzej ze mną, jakieś przebrzydłe bakterie w moczu mam i dostałam antybiotyk razem z jakimiś innymi tabsami. I tak w aptece poszła ponad stówa. No nic jak trzeba to trzeba. A zmierzam do tego, że też miałam takie twardnienia, raz na kilka dni i ginka zapisała no-spę, 2 x dziennie po pół tabletki, przez cały tydzień razem z tymi innymi lekami. Oby tylko ta kuracja pomogła, następna wizyta za 3 tygodnie. justys1358 też mi się podoba ten wózek, to mój drugi typ po Jedo Fyn. Niestety nie widziałam go na żywo, ale już kilka dziewczyn go tu chwaliło.
|
#1910 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mąż odebrał dziś wyniki i też mam bakterie w moczu, "d. liczne" w opisie... Hemoglobinę mam przy dolnej granicy, ale za mało erytrocytów i niski hematokryt. Zobaczymy co gin powie. |
||
|
|
|
#1911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie ze po wizycie jest ok
|
|
|
|
|
#1912 |
|
Zakorzenienie
|
My już po wizycie - ja jestem zdrowa jak dawno nie byłam
w nagrodę, że Maluszek tak dzielnie dokazuje od sylwestra nawiązałyśmy z nim kontakt - słuchałam serduszka |
|
|
|
#1913 |
|
Raczkowanie
|
Ja po wczorajszych mega bólach brzucha - po których zasnęłam w ubraniu :/
byłam dzisiaj u dżina, wzięłam jedną nospę chociaż się straszliwie wzbraniałam i cóż, na razie przeszło... Dzisiaj mam awokadowy dzień Teraz jednak mam koszmarną ochotę na nesquiki i zaraz się biorę za całą michę. Wysprzątałam dzisiaj łazienkę, kurczę coraz gorzej mi się wannę myje - chyba zacznę mężula przyuczać ![]() Przyszła moja śliczna torba, brązowo-różowa taka, na spacery i wyjazdy - na pieluchy, butelki z przewijakiem takim ) Przyszły też materiały więc niedługo wezmę się za pościele dla malucha ![]() Łóżka cały czas nie ma :/ Zamawialismy 2 tyg temu... Oooo zalinkuję Wam co mi mężulo podesłał ![]() http://en.fishki.net/comment.php?id=104851 Myślałam, że padnę ze śmiechu
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I bliskiego kontaktu z maleństwem... |
|
|
|
|
#1915 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a pozycje są zabawne dopóki sami tego nie doświadczymy
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziesz sama szyła? Z jakich materiałów? Bawełna? Śmieszne te pozycje. ![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Głodna jestem okrutnie...
|
|
|
|
|
#1917 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kism;31698078]Czasem lekarze zalecają, podobno dziewczynkom częściej niż chłopcom, nie wiem z czego to wynika. Ja nie byłam do tego jakoś przekonana i na szczęście Maksiu miał zawsze dobre opinie o bioderkach od pediatrów i na usg (ok. 6 mies. chyba się robi) i nie robiłam żadnego takiego pieluszkowania. Jeszcze w lecie jak tym naszym dzieciakom będzie wystarczająco gorąco i źle od upału, to pchanie dodatkowej pieluchy między nogi średnio wygodne mi się wydaje... Ale wiadomo, że jak lekarz powie, że coś ewidentnie nie tak z bioderkami i trzeba pieluchować to nie ma wyjścia, ale tak na wszelki wypadek to ja jestem przeciwna.
No właśnie jak dzidziuś będzie potrzebował takiego pieluchowania i lekarz powie że trzeba to się będzie pieluchować. |
|
|
|
#1918 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Gratulacje udanych wizyt ![]() ![]() Na bakterie w moczu polecam sok z żurawiny i żurawinę suszoną, smaczna jest ja jadłam z jogurtem naturalnym No i zakwaszałam się herbatka z cytryną
|
||
|
|
|
#1919 |
|
Rozeznanie
|
kapukat
Też coś tam ostatnio właśnie czytałam że niektóre położne odradzają to pieluchowanie wiec mówię zapytam doświadczonych mamuś. |
|
|
|
#1920 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie... pH też mam wysokie... 7.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.

Teraz też ją zapytam, gdzie to było, bo coś kojarzę, że u jakiejś znajomej.
A jak zostaną, to są super na szmaty. A tak to uleje się maluchowi, bach do prania!, przy następnym jedzeniu pocieknie po brodzie, bach do prania!, przy przewijaniu poleci siku (oj, chłopcy mają niezły zasięg czasem 

) to się chyba na nią zdecyduję, bo brakuje mi spódnicy. Ale potrzebuję też tak na teraz, no powiedzmy nie na najgorszy mróz, ale na zimę.
Idę go udobruchać.

Zadzwoniłam, żeby się umówić na połówkowe i moja pani dr jest na urlopie. Dopiero badanie będę miała 6 lutego 

I bliskiego kontaktu z maleństwem...