|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
ja mam też skierowanie na 75g begie co do tyskiego szpitala to słyszałam różne opinie. i pozytywne i negatywne. wszystko chyba zależy od osób na jakie się trafi. |
|
|
|
|
#1952 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Hmm a same szłyście do okulisty czy gin Wam kazał? Bo mi nikt nie mówił, że mam iść. Mam maleńką wadę wzroku, ale nie noszę nawet okularów na nią.
Mój mąż jest genialny. Widział, że kupiłam sobie tę spódnicę na allegro (konto jest jego i przyszedł mu mail), a w tytule aukcji: spódnica ołówkowa. "Czy to oznacza, że ta spódnica jest zrobiona z ołówków?" Uwielbiam go
|
|
|
|
#1953 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam! Do jutra!
![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() PA!
|
|
|
|
|
#1955 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31706178]Mój mąż jest genialny. Widział, że kupiłam sobie tę spódnicę na allegro (konto jest jego i przyszedł mu mail), a w tytule aukcji: spódnica ołówkowa. "Czy to oznacza, że ta spódnica jest zrobiona z ołówków?"
Uwielbiam go [/QUOTE]
|
|
#1956 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31706178] Mój mąż jest genialny. Widział, że kupiłam sobie tę spódnicę na allegro (konto jest jego i przyszedł mu mail), a w tytule aukcji: spódnica ołówkowa. "Czy to oznacza, że ta spódnica jest zrobiona z ołówków?" Uwielbiam go [/QUOTE] Ha ha dobre Gratuluję dziewczyny udanych wizyt ![]() Ja czekam na sobotę jak na szpilkach usg połówkowe wreszcie Chyba mi maluch na żołądek uciska bo jak nie wymioty to okropna zgaga Mam takie pytanie do doświadczonych mamuś chłopców, jak to jest z pielęgnacją, że tak powiem miejsc intymnych takiego malucha? Bo spotykam się wszędzie ze sprzecznymi informacjami a, że na 90% mam mieć syna próbuję zebrać jakąś wiedzę w tym temacie co by malcowi krzywdy nie wyrządzić Edytowane przez karozka Czas edycji: 2012-01-18 o 22:07 |
|
|
|
|
#1957 |
|
Konto usunięte
|
A najlepsze jest to, jak on to mówi takim 100% poważnym tonem
Teraz tylko czekam na przesyłkę To będzie mój trzeci ciążowy ciuch, po spodniach z H&Mu i legginsach ze sklepu ciążowego, które jednak mi zbytnio nie posłużyły, bo strasznie łapią sierść kotów :/Mi się wydaje, że pielęgnacja chłopca jest łatwiejsza, a może to tylko wrażenie... Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-01-18 o 22:08 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1958 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31706867]A najlepsze jest to, jak on to mówi takim 100% poważnym tonem
Teraz tylko czekam na przesyłkę To będzie mój trzeci ciążowy ciuch, po spodniach z H&Mu i legginsach ze sklepu ciążowego, które jednak mi zbytnio nie posłużyły, bo strasznie łapią sierść kotów :/Mi się wydaje, że pielęgnacja chłopca jest łatwiejsza, a może to tylko wrażenie...[/QUOTE] Świetnie to musi wyglądać pełna powaga Ja też jak na razie kupiłam jedną parę spodni ciążowych na all i jeszcze wylicytowałam bluzkę za 6 zł bardzo ją lubię Muszę się jutro wybrać na jakieś zakupy bo czeka mnie wyjazd na sanatorium z córą a 21 dni w jednych spodniach nie obchodzę ![]() Dobrze, że się jeszcze w leginsy mieszczę ![]() Nie wiem sama jak to jest mnie trochę przeraża to, że chłopcu może się zrosnąć (jak źle mówię to proszę krzyczeć ) i potem trzeba zabieg robić, dlatego właśnie szukam info co robić żeby temu zapobiec
|
|
|
|
#1959 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko miałam takiego małego foszka chwilowo ![]() Witaj Cytat:
![]() agata, Ty się za bardzo nie rozpisałaś, więc zakładam, że u Ciebie też wszystko jak należy. Waga super! ![]() Cytat:
Eee tam, odpowiadaj, że urośnie w swoim czasie. Zresztą wielkość dziecka wcale nie jest adekwatna do "wielkości" kobiety ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31706867]Mi się wydaje, że pielęgnacja chłopca jest łatwiejsza, a może to tylko wrażenie...[/QUOTE] Ja też tak uważam ) są bardziej narażone na infekcje układu moczowego. U dziewczynek trzeba zawsze "od przodu do tyłu", a u chłopaka jak się kupka rozbabrze trochę wokół jąderek czy siusiaka to rach, ciach - chusteczką w góre, w dół, w prawo, w lewo i powycierane
|
|||||
|
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31706867]
Mi się wydaje, że pielęgnacja chłopca jest łatwiejsza, a może to tylko wrażenie...[/QUOTE] moim zdaniem jest odwrotnie ![]() w czasie kapieli powinno sie lekko sciagac ptaszka i wymywac brud bo pozniej moze byc problem ... syn mojej znajomej mial zabieg z tego powodu.
|
|
#1961 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaa, i jeszcze Wam powiem, że dziś ustaliliłam z tż już na pewno, że jedziemy do Wawy 1-6.02.
|
|
|
|
#1962 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedni mówią, że należy odciągać inni, że u takiego małego dziecka wywołuje to ból i żeby tego nie robić i już sama nie wiem jak to jest ![]() Cytat:
Chociaż zapewne to wszystko kwestia wprawy Edytowane przez karozka Czas edycji: 2012-01-18 o 22:35 |
||
|
|
|
#1963 |
|
Rozeznanie
|
A ja sobie tak przypomniałam jeszcze odnośnie szkoły rodzenia i bycia na L4. Ja jestem na zwolnieniu od po łowy listopada, a dzisiaj bez problemu dostałam zaświadczenie do szkoły rodzenia. Nawet Pani doktor powiedziała, że to świetny pomysł i można wiele wynieść, zwłaszcza przy pierwszej ciąży. Pamiętam, że jedna z dziewczyn pisała, że lekarz nie wydał zaświadczenia właśnie ze względu na L4
może dlatego, że było to zwolnienie z zaleceniem leżenia ja mam takie, na którym zaznaczone jest, że mogę chodzić.
|
#1964 |
|
Wtajemniczenie
|
rinco, fajoski brzuchol
![]() Ja również myślę, że pielęgnacja chłopczyka jest trudniejsza. Chociaż doświadczone mamy mówią, że nie ma różnicy. Teraz już nie ma chyba takiego nacisku na ściąganie napletka. W razie syna, liczę że dowiem się wszystkiego od położnej środowiskowej, albo w szpitalu. A w ogóle do szkoły rodzenia trzeba mieć jakiś papierek od lekarza? Ostatnio rozmawiałam z moją kuzynką położną i o niczym takim mi nie wspominała
|
|
|
|
#1965 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1967 |
|
Konto usunięte
|
Ja się spytam gina na następnej wizycie, co ze szkołą rodzenia i czy w szpitalu wymagają uczestnictwa w niej do porodu rodzinnego - i bardzo bym sobie tego życzyła, bo wtedy mąż nie miałby już wyjścia.
|
|
|
|
#1968 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo się cieszę, że tyle udanych wizyt dzisiaj było
I ja również mam nadzieję, że tak już do końca naszych ciążowych dni
|
|
|
|
#1969 |
|
Wtajemniczenie
|
Yyyy... Albo jednak opiszę ogólnie, co na ten temat uważam, bo tamto pisałam w takim klubie z wątku staraczek, a na ogólnodostępnym forum nie chcę tak pisać o takich intymnych szczegółach z życia mojego syna
Kiedyś w jakiejś gazecie przeczytałam takie kilka mądrych rad odnośnie zachowania na forum, że wiadomo że wcale nie jest sie całkiem anonimowym w internecie i że za parę lat nasze dziecko może to znaleźć, co o nim pisaliśmy (Maks w zasadzie już tak ogólnie z google'a potrafi korzystać, choć tego na pewno by nie znalazł jeszcze), więc może kiedyś by miał pretensje, że takie szczegóły o nim pisałam ![]() Więc uważam, że powinno się naciągać lekko napletek, ale właśnie z powodu tych skrajnych opinii bardzo lekko, nie na siłę raz dziennie np. po kąpieli dosłownie ze 2-3 pociągnięcia. Czasem pediatrzy jeśli nie odkleja się wystarczająco wysyłają jeszcze niemowlaki na interwencję chirurgiczną, czasem dopiero 2-, 3- lub nawet 4-latki. Robi się to oczywiście w znieczuleniu miejscowym, czasem trzeba coś naciąć, najczęściej tylko podważyć/odkleić, potem kilka dni robi się nasiadówki (moczy się siusiaka) w naparze z kory dębu np, to przyspiesza gojenie. Ja jestem przeciwna takim interwencjom chirurgicznym w niemowlęctwie, to jest naturalne i można dać więcej czasu na całkowite odklejenie. Najważniejsze jest, żeby było ujście cewki moczowej widoczne. Warto już 2-3 letniego chłopczyka uczyć, żeby 2-3 razy w tygodniu w kąpieli ściągnął skórkę z siusiaka i umył go, przypilnować i pomóc mu w tym. Z czasem powoluteńku powinno się wszystko odkleić |
|
|
|
#1970 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moj maz mnie wczoraj zaskoczyl zawsze to ja bylam niezdecydowana a tu niespodzianka ... w sklepie spodobaly nam sie mebelki ciemne dwa zestawy a wczoraj ogladal zdjecia na necie i stwierdzil ze chyba biale mu sie bardziej podobaja Ja wolalabym sciany na jasniejszy kolor i zaszalec z dodatkami a on znowu na odwrot ciemniejsze sciany i jasne meble Uwielbiam mojego meza jak mi to w glowie maci ![]() Takze stanelo na tym ze zrobilam folder pod tytulem "dzieciak" i tam zapisuje co mi sie podoba co nie a pozniej bedziemy z mezem ogladac i wybierac
|
|
|
#1971 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maluch może mieć do pierwszego roku a nawet dłużej fizjologicznie przyrośnięty napletek, dlatego nic nie wolno grzebać przy siusiaku, ze tak powiem Pediatra kontroluje to na każdej wizycie, przy takim maluchu te wizyty są co 6 tygodni mniej więcej, więc na pewno nic nie przegapisz, jeżeli cokolwiek by się działo. Przyklejenia zdarzają się u starszych dzieci, ale to przeważnie widać, ze coś jest nie tak - dziecku robi się w trakcie siusiania taki jakby balonik na końcu i tam zbiera się mocz, poza tym dziecko odczuwać może ból przy siusianiu. W każdym razie my ogólnie mamy 3 lekarki - 2 były ordynatorami w szpitalu ( jedna wyjechała do Warszawy, wiec mamy teraz jej przyjaciółkę, która objęła po niej to stanowisko), a na wypadek jej urlopu czy wyjazdu mamy jeszcze jedną fajną babeczkę - wszytskie 3 mówiły zgodnie, żeby nie odsuwać napletka. Jeżeli będzie cokolwiek niepokojącego - lekarz Ci powie i zaleci, tak jak robiła kism - bardzo delikatnie, nic na siłę. Mój synek np. nie miał żadnych problemów od początku i dlatego dostałam ogólny zakaz grzebania w siusiaku Tak więc poczekaj na lekarza - to jak z szerokim pieluchowaniem - nie robi się tego samemu. U małego chłopca nie ma takiej potrzeby, a można zrobić krzywdę odrywając fizjologiczne jeszcze przyrośnięcie. Myjesz normalnie wszystko tylko z wierzchu. Mam nadzieję, że pomogłam
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-18 o 23:22 |
|
|
|
|
#1972 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje dziewczyny za informację
Staram się douczyć póki mam czas bo za pierwszym razem to totalny żółtodziób był ze mnie i wiele rzeczy mnie zaskoczyło Wyobraźcie sobie jaki był mój szok gdy zauważyłam u mojej kilkudniowej córy mleko w piersiątkach a tu się okazuje, że to hormony matki mają taki wpływ na dziecko i czasem się nawet zdarza, że takie malutkie dziewczynki mają "okres" jak mi to pediatra powiedziała to za przeproszeniem kopara mi na ziemię opadła Edytowane przez karozka Czas edycji: 2012-01-18 o 23:30 |
|
|
|
#1973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A moja koleżanka właśnie z półrocznym synem jest wysyłana na odklejenie do chirurga Ja bym się nie zgodziła... A żeby tego uniknąć wolę bardzo lekko naciągąć. Ale to już każdy sam zdecyduje...I nie zgodzę się z tym, że myjemy "tylko z wierzchu". Zapytajcie swoich tż-ów, czy tylko tak myją
|
|
|
|
|
#1974 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=kism;31708530]Ja jestem przeciwna takim interwencjom chirurgicznym w niemowlęctwie, to jest naturalne i można dać więcej czasu na całkowite odklejenie. Najważniejsze jest, żeby było ujście cewki moczowej widoczne.
Tak jest . Nasze panie doktor mają dokładnie to samo zdanie![]() Warto już 2-3 letniego chłopczyka uczyć, żeby 2-3 razy w tygodniu w kąpieli ściągnął skórkę z siusiaka i umył go, przypilnować i pomóc mu w tym. Z czasem powoluteńku powinno się wszystko odkleić Tak też się zgadzam mój synek niestety miał taki okres, ze z przekory najpierw przez długi czas nie dawał sobie myć pupy, a potem z kolei siusiaka. Taki okres "nie, bo nie!". Im większe prośby, obietnice nagród itd. tym było gorzej. Ponieważ żadne perswazje nie pomagały, za namową przyjaciółki-pedagoga po prostu odpuściłam i prysznic na pewien czas zastąpiłam kąpielą, żeby się "wymoczył", że tak powiem . Potem nagle jak zaczęła mu się ta jazda, tak nagle przeszła starałam się po prostu, zeby mydło maksymalnie po nim spływało - kupiłam mu mydło ze świecącą żabą, odwracałam uwagę i myłam wszystko jak popadło tak po wierzchu kłamiąc dziecku w żywe oczy, że myjemy brzuszek . Dobrze, że już mu przeszły te jazdy
|
|
|
|
#1975 |
|
Zadomowienie
|
Spójrzcie jakie śliczności
http://allegro.pl/fisher-price-c0108...060588174.html A to bardzo ciekawe. Widział to ktoś może??? Przeczytajcie ten opis na niebiesko. http://allegro.pl/karuzelka-las-trop...055510830.html |
|
|
|
#1976 |
|
Raczkowanie
|
Moja Julka też miała taki okres za nic nie dała sobie pupy umyć na szczęście po pewnym czasie przeszło
![]() A już jak kupiłam specjalny płyn do pupy (płyn do higieny intymnej z rumiankiem) który w ogóle nie szczypie to zero problemów |
|
|
|
#1977 |
|
Zadomowienie
|
Onething ja im więcej czytam o tej Barbatinie, tym bardziej mi się podoba
![]() Ewus dziękuję za wyjaśnienie kwestii foczki ![]() Pesephone ja polecam pharmaceris przeciw rozstępom - bardzo ładnie nawilża, cena 35,90zł w mojej aptece ![]() Śliweńka i jak tam po tym badaniu? Da się przeżyć? Kapukat sprzedawczyni była obłędna jutro jedziemy znowu na łowy, mam nadzieję, że trafimy na kogoś lepszego!
|
#1978 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A to co napisałaś, to jest najlepsza metoda na wiele problemów Dobra, dość tego! Uciekam juz od Was, caluteńki dzień prawie dziś co chwilę zaglądałam ![]() Papa |
|
|
|
|
#1979 |
|
Zadomowienie
|
tutaj można poczytać opinie innych o wózkach, np. X-lander XA:
http://www.ceneo.pl/;0152213750-10.htm
|
#1980 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kism, tak jest, zgadzamy się
![]() Cytat:
nasze TŻ-ty też nie piją samego mleka, nie muszą używać mydełek dla dzieci, nie zezują, generalnie zawsze mają jądra na swoim miejscu, w przeciwieństwie do noworodków itp.). To tak samo, jak teraz np. są dostępne płyny do higieny intymnej dla dziewczynek od 3 r.ż., sama z ciekawości oglądałam, chociaż nie mam dziewczynki i okazuje się, że mają one odczyn ZASADOWY, a nie kwaśny, jak u dorosłej kobiety. Bo odczyn pochwy u małej dziewczynki jest zasadowy i nie jest wskazane zobojętnianie go przez mycie w mydełkach o kwaśnym odczynie. Jest jeszcze duuuużo różnic między dorosłym i małym bąblem Jedno jest pewne i tu się zgadzamy - nie wolno robić nic na siłę!Tak, a z tym uporem to faktycznie czasem nie ma innego wyjścia bo potem to taki maluch sam nawet nie wie, o co mu chodzi, ważne, żeby mieć inne zdanie niż mama Najlepiej odpuścić i udawać, że w ogóle nam nie zależy Widzę, że obie mamy małych uparciuchów i podobne doświadczenia
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-19 o 17:43 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

Uwielbiam go

Ja bym się nie zgodziła... A żeby tego uniknąć wolę bardzo lekko naciągąć. Ale to już każdy sam zdecyduje...