Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-18, 23:18   #1441
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

pokłóciłam sie z mężem na dobranoc on chyba nie dojrzenie nigdy do pewnych rzeczy
Stary 2012-01-18, 23:59   #1442
monika_krk
Raczkowanie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Później Was nadrobie bo chciałam tylko powiedziec że nie mam dobrych wieści pisze do Was ze szpitalnego łóżka. Wczoraj byłam na wizycie u gina o 16 a o 18 byłam już na Izbie Przyjęć szyjka jeszcze bardziej sie skróciła i mam rozwarcie 1.5 cm...a tu dopiero 34 tydzień. Lekarz powiedział że za wczesnie zeby urodzic. Dostaje kroplowke na rozkurczenie macicy, sterydy w zastrzykach na szybszy rozwoj płuc dziecka. No ale może wyjde w piatek, tylko przez chociaz 2 tygodnie mam leżeć żeby nie urodzic....

Trzymajcie prosze kciuki za mnie i mojego synka (2500 g waży tak poza tym).
Coś mi sie wydaje ze będę jako pierwsza z Was rodzić - tak się Adaś spieszy na ten świat!
trzymam kciuki i na pewno będzie dobrze najważniejsze, że to wyłapane i jesteś pod kontrolą

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
cześć Monia, Tobie chyba chodzi o położną środowiskową a jeśli dobrze zrozumiałam do agabi chce położną do porodu-chociaż mogę się mylić.
JEśli chcesz już teraz wybrać położną środowiskową to musisz iść do przychodni-najlepiej najbliższej i wypełnić deklaracje wyboru położnej.
Aha pytałaś wcześniej o porodówkę w Narutowiczu-wszystko jest bezpłatne, poród rodzinny+znieczulenie ZZO także Ale mam nadzieje że obejdzie się bez, ale dobrze mieć furtkę bezpieczeństwa. A Wy gdzie chcecie rodzic?
Wiem, tylko nie chcę trafić na jakąś położną zołzę, ale może moje obawy są niesłuszne...
ja myślałam o Siemieradzkim, bo chodzę do lekarza stamtąd, ale niestety tam wszystko kosztuje chociaż ja i tak przez szkołę rodzenia mam za free poród rodzinny w sali 1 osobowej... Ale nie wiem jak to z salami po wygląda tzn. ile liczne są... Muszę dopytać o to. A jak jest w Narutowiczu z tym?

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Po wizycie u gina ... oberwałam za przyrost wagi, nie powiem słusznie w ciagu 5 miesiecy przytyłam 5 kg a w ostatnim miesiacu 3,5 kg trochę mnie to zdziwiło bo wcale nie mam wzmozonego apetytu, lekarz szybko wyłapał w czym problem... SÓL !!! Słodkiego nie lubie ale słone mogę jeść na okrągło no i cała woda siedzi we mnie tak, że zaczynaja mi puchnąć nogi. Zalecenia dieta białkowa, bezsolna, więc od wczoraj jem bez smaku ale co zrobić troche mnie postraszył, że jak się nie ogarnę to skończy się na 20 kg i spuchnieta już będę cała ... poddałam się bo zdrowe to nie jest i właśnie szukam przepisów na dania z naciskiem na białko.
Myslicie ze dukanowe przepisy z tej ostatniej fazy mogą sie przydać czy one sa zbyt radykalne ? Nigdy nie byłam na tej diecie ale słyszałam, że ona właśnie głównie opiera się na białku a tzw. 3 faza to już podobno tylko podtrzymanie
5 miesięcy i 5 kilo to wcale nie dużo, nawet przy 3,5 kg w miesiąc
jeśli chodzi o dukana to ja stosowałam i nie stosowałabym tych przepisów w ciąży, są zdecydowanie za monotonne... białko jak najbardziej, ale w rozsądnych ilościach...

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jakie materace do łóżeczka zamawiałyście?
Wiem, że najlepsze są te gryka pianka kokos, ale na allegro jest bardzo duża rozpiętość cenowa....czym różnią się te za ok 40zł od tych za 80? nie wiem czy lepiej kupić droższe...? jest duża różnica w jakości?
ja akurat czytałam, że lateksowe są najlepsze, ale są też dość drogie...

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
Hej kobitki Trochę mnie nie było i ciężko Was nadgonić- kolejny wątek zaczęłyście U mnie sesja w toku, pisanie prac, zaliczenia, egzaminy, do tego dochodzi mój Adaś i czasu brakuje Do rozwiązania zostało już niewiele...strach się bać A z nowości- mam bakterię (badanie wymazu z pochwy i odbytu w 36 tc wskazało na jej obecność) i podczas porodu muszę dostać antybiotyk, aby z dzidzią było wszystko ok. Tutaj jest więcej na ten temat:
http://www.paciorkowiec.pl/
ale Ci już niedużo zostało fajnie też mam paciorkowca niestety...

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Dziś rano TŻ po pracy pojechał do TESCO i oczywiście nie wytrzymał i poszedł na dział dziecięcy długo się zastanawiał co wybrać bo nie mógł się oprzeć i chciał coś kupić więc kupił dwa zestawy:
śliczne ubranka, a dla męża za inicjatywę!

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Chce powoli zaczac prac i prasowac, acha byla mowa o proszku dla dziecka, ja sama moge tylko jelpa uzywac wiec dzidzia rowniez bedzie go "uzywac"
też chcę jelpa, ale nie mogę go namierzyć na razie... muszę do jakiegoś dużego marketu podjechać... a ty stosujesz ten standardowy? trzeba do tego jakiś płyn ??
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 07:01   #1443
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
a jak mi ukradną w szpitalu to będzie mi szkoda
to gdzie zamierzasz rodzić, że się boisz że ci ukradną? w więzieniu?

przepraszam, nie mogłam się powstrzymać

---------- Dopisano o 07:01 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ----------

no to dokończę, bo i tak nie śpię od 5.00
chyba pierwszy raz w tej ciąży przespałam noc bez wstawania na siku ! no dobra to było w sumie 6 godzin ale i tak dobrze
jak powiedziałam ginkowi o kolce, zabiegu, życiu z cewnikiem + infekcja z gorączką + od 5 dni biegunka (w ciąży?) to załamał ręce i widać było że mu mnie szkoda.
mi łzy stanęły w oczach i powiedziałam że modlę się o poród jak najszybszy bo ile można cierpieć? a on że jeszcze trochę wcześnie żeby małego wyciągać (cesarka?) i że byłoby dobrze jakbym jeszcze miesiąc dała radę. normalnie dał mi nadzieję, że w razie czego skróci moje męki. a Dominikowi nie śpieszy się na ten świat: łożysko niedojrzałe, szyjka długa i twarda (wiem że to nie jest powód do smutku w końcu tyle z was martwi się że urodzi przed czasem), a ja się boję że przed 40tym tyg on nie sam nie wyjdzie, i będzie 6kilowy klocek i i tak będzie cesarka, bo nie dam rady, zwłaszcza że ma dużą główkę.
dostałam ochrzan, że jeżdżę do szpitala wojewódzkiego na patologię w nagłych sytuacjach i teraz zawsze mam kierować się do kliniki (ten mój ginek jest jednym z właścicieli ) ale skąd mogłam wiedzieć że mogę się stawić np. z kolką w klinice położniczej
on w ogóle obstawia, że ten ból to przyczyna cewnika w pęcherzu, na który naciska prawie 3 kilowe dziecko + ból spojenia łonowego + ból więzadeł + ból poszerzających się bioder+ rwa kulszowa. Ale ja chyba umiem rozpoznać kiedy boli mnie spojenie, a kiedy cewka moczowa i pęcherz. Zwłaszcza że wczoraj bolało mnie bardzo, a po przyjeździe do domu czerwone siuśki.
I tak jak wczoraj pisałam, chce mnie wziąć na kilka dni do kliniki na badania, co mnie też zaskoczyło. Widać że chce mi pomóc.
Kazał brać buscopan 3xdziennie, bo niestety mam małe zastoje w obydwu nerkach ale leżeć mam na lewej bo tam jest cewnik i powinien sobie poradzić.
Mój mocz był dzisiaj brązowy (?) ale może mam krwawienie w pęcherzu i przez 6 godzin zaczęła się ta krew rozkładać? Teściowa zawiezię do analizy i płytkę na posiew. Zobaczymy.

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 07:30   #1444
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
Właśnie nadrabiałam wątek i widziałam, że kogoś ważnego mi tu brakuje Nu, nu emigra! Jeszcze tylko troszkę Damy radę. A ja z wagą już Cię doganiam, więc nie jesteś sama i nie ma co się tym przejmować. Kolejny wątek będzie na zgubienie wszystkiego i nie ma, że nie!
Mój brat też się wczuł w rolę - jest młodszy ode mnie o rok i siedzi teraz po technikum na stażu marnie płatnym, ale stara się do Straży Granicznej i ten staż może mu to ułatwić - i jak wracałam z domu do Warszawy to przyszedł do mnie i mi wcisnął kasę, żebym sobie coś kupiła, bo on mi chciał jakiś ciuch kupić, ale nie wiedział jaki. Byłam mile zaskoczona a że chrzestnym on zostanie to wie, bo to mój jedyny brat, więc inaczej sobie nie wyobrażam.
kochana jestes

moj brat ma 21 lat dopiero, co prawda pracuje i zarabia calkiem dobrze, ale wiadomo, ze nikt nie wymagal od niego zaangazowania zadnego - zwlaszcza ze ja mam 3 braci i tylko on jest taki kochany Starszy brat nie potrafi zapamietac kiedy rodze, a z najmlodszym jednak mamy malo kontaktu
My chcemy prosic Mlodego na chrzestnego jak malusia sie urodzi. Bezdiemy w lipcu u mojej rodziny w Polsce to zrobimy to osobiscie bo jak ostatnio bylam w domu to raz ze sama, bez meza a dwa ze jednak bylo za wczesnie i moglo sie jeszcze sporo wydarzyc.

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
w drugi juz nie będę inwestować, zachęciły mnie dobre opinie ale o smrodzie nic nie było po pierwszym użyciu od razu poleciałam bo rossmanowski wynalazek
Ja tez wrocilam do rossmannowskiego z tym ze mam jeszcze probke oliwki z Hipp mama i mi tez podpasowala, wiec sobie dokupie i bede na zmiane smarowac, bo i tak smaruje kilka razy dziennie, wiec raz lotion, raz oliwka i damy rade
zauwazylam ze stosujac ten balsam z rossmanna skora lepiej reaguje i te dziady nie wychodza tak bardzo, szkoda ze nie uzywalam go caly czas tylko sobie zmienialam co chwila

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam od wizyty u ginka w klinice, i tak:
Dominik w 33tc ma 2700g!!! ale ginek mówi że to rozmiar XL po mamusi
mnie bardzo boli pęcherz i cewka moczowa, ale brałam już monural i biorę furaginum i dupa, jutro dam na posiew jeszcze mocz i zobaczymy ale ginek obstawia jakąś inna przyczynę (np mój cewnik) i w związku z tym jak mi nie przejdzie to mam się za tydzień w piątek stawić do kliniki na badania, ewentualnie go łapać z wynikami posiewu, a w razie "W" do kliniki na oddział

napiszę jeszcze jutro, bo mnie mąż odgania od laptopa
duzy synus ale to lepiej dla niego, w razie jakby mial sie wczesniej urodzic to nie bedzie taki malusi i kruchutki, a co do Twoich problemow kochana, wspolczuje, mam nadzieje ze lekarze cos poradza
Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
Emigra, glowa do gory... jeszcze tylko kilka tygodni i bedziesz tulic malenka w ramionach
A te nastroje to rownie dobrze moga byc hormony... ja ostatnio tez chodze podminowana, byle drobnostka jest w stanie wyprowadzic mnie z rownowagi... i juz bym chciala, zeby wybijala godzina "0"
Guciu, my bedziemy chyba razem rodzic tez mysle ze to hormony... bo ja caly czas sie przejmuje waga i rozstepami ale nigdy nie ryczalam z tego powodu a wczoraj to beczalam jakby ktos tfu tfu umarl
No ale juz mi lepiej naszczescie

Dzisiaj rozmawialismy z mezem i mowie mu ze w sobote juz 34 tc zaczynamy i pozniej to juz bedzie pewnie mial stracha jak tylko bede dzwonic jak bedzie w pracy, po czym on wielkie oczy zrobil i spytal co zrobie jak sie zacznie, czy bede umiala rozpoznac i czy zdaze do szpitala sama jakby on byl w pracy (ma z pracy do domu ok 35 km) To mu powiedzialam, ze jak zacznie mnie bolec brzuch regularnie, czy odejda wody to znak ze sie zacznie i sobie jakos poradze jakby go nie bylo (tesciowa taxowkarka to sie kreci po miescie, wiec zadzwonie i bedzie za kilka minut a jak nie to dwa bloki dalej mieszka kolezanka mobilna to tez moze mnie zawiezc) i ze to nie jest tak jak na filmach ze pierwszy skurcz, plusna wody i za 15 minut dziecko w taxowce sie rodzi, a on stwierdzil ze wlasnie takie mial wyobrazenie uspokoilam go troche mam nadzieje. Poza tym stwierdzilam, ze jak zaczne rodzic podczas gdy on bedzie w pracy to dam mu znac dopiero jak bede w szpitalu i lekarz stwierdzi ze to rzeczywiscie porod sie zaczal. Nie wiem czy maz ze mna bedzie, napewno chce zeby byl na poczatku, a na sam porod chyba go wygonie
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 07:53   #1445
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
kochana jestes

moj brat ma 21 lat dopiero, co prawda pracuje i zarabia calkiem dobrze, ale wiadomo, ze nikt nie wymagal od niego zaangazowania zadnego - zwlaszcza ze ja mam 3 braci i tylko on jest taki kochany Starszy brat nie potrafi zapamietac kiedy rodze, a z najmlodszym jednak mamy malo kontaktu
My chcemy prosic Mlodego na chrzestnego jak malusia sie urodzi. Bezdiemy w lipcu u mojej rodziny w Polsce to zrobimy to osobiscie bo jak ostatnio bylam w domu to raz ze sama, bez meza a dwa ze jednak bylo za wczesnie i moglo sie jeszcze sporo wydarzyc.
to fajnie że masz chrzestnych do wyboru, bo masz kilku braci. ja mam tylko 1 siostrę a tż tylko 1 brata więc niby wybór prosty - ale włosy nam dęba staja na myśl co by było gdyby Dominik miał być do nich podobny z charakteru: wyszedłby mały krętacz co bez własnego zysku nawet palcem nie kiwnie żeby komuś pomóc więc wbrew tradycji chyba wybierzemy dalszą rodzinę

Stary 2012-01-19, 08:00   #1446
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
to fajnie że masz chrzestnych do wyboru, bo masz kilku braci. ja mam tylko 1 siostrę a tż tylko 1 brata więc niby wybór prosty - ale włosy nam dęba staja na myśl co by było gdyby Dominik miał być do nich podobny z charakteru: wyszedłby mały krętacz co bez własnego zysku nawet palcem nie kiwnie żeby komuś pomóc więc wbrew tradycji chyba wybierzemy dalszą rodzinę
Wiesz, moi bracia wcale swieci i az tacy porzadni nie sa maja swoje za uszami, wlasnie ten ktorego na chrzestnego wybralismy jest mlodszy ale chyba jednak najbardziej odpowiedzialny z nich wszystkich (ma juz jednego chrzesniaka) no i z nim mam najlepszy kontakt jednak.
A chrzestna bedzie kuzynka mojego meza, poniewaz on jest jedynakiem. Ma dwie kuzynki, jedna ma 17 lat, druga 6 i ta 17letnia bedzie miala w tym roku dopiero biezmowanie, wiec na wakacje planujemy chrzciny. Jak wyjdzie to sie okaze ze znajomych nie chcemy za bardzo nikogo, bo wiadomo znajomi dzis sa, jutro nie, a rodzina to rodzina..
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-19, 08:10   #1447
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Guciu, my bedziemy chyba razem rodzic tez mysle ze to hormony... bo ja caly czas sie przejmuje waga i rozstepami ale nigdy nie ryczalam z tego powodu a wczoraj to beczalam jakby ktos tfu tfu umarl
Ja się wcale nie dziwię że masz załamkę związaną z wagą. To nie jest łatwe jak się ciało zmienia w takim tempie i praktycznie nic nie możesz na to poradzić. A jestem pewna że się nie opychasz. Moją wagę ratuje tylko pobyt w szpitalu (-2 kg w 7 dni) i ostatnio biegunka (-2kg w 5 dni). Inaczej też bym miała koło 20 kg na plusie.
A że jeszcze do tego hormony to masz rację. Ostatnio ryczę w całkiem niespodziewanych momentach. Jak się urodzą nasze dzidzie to dostaniemy opiekuńczego powera i przestaniemy się nad sobą użalać, bo będą dla nas ważniejsze.

Stary 2012-01-19, 08:21   #1448
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
trzymam kciuki i na pewno będzie dobrze najważniejsze, że to wyłapane i jesteś pod kontrolą

Wiem, tylko nie chcę trafić na jakąś położną zołzę, ale może moje obawy są niesłuszne...
ja myślałam o Siemieradzkim, bo chodzę do lekarza stamtąd, ale niestety tam wszystko kosztuje chociaż ja i tak przez szkołę rodzenia mam za free poród rodzinny w sali 1 osobowej... Ale nie wiem jak to z salami po wygląda tzn. ile liczne są... Muszę dopytać o to. A jak jest w Narutowiczu z tym?

5 miesięcy i 5 kilo to wcale nie dużo, nawet przy 3,5 kg w miesiąc
jeśli chodzi o dukana to ja stosowałam i nie stosowałabym tych przepisów w ciąży, są zdecydowanie za monotonne... białko jak najbardziej, ale w rozsądnych ilościach...

ja akurat czytałam, że lateksowe są najlepsze, ale są też dość drogie...

ale Ci już niedużo zostało fajnie też mam paciorkowca niestety...

śliczne ubranka, a dla męża za inicjatywę!

też chcę jelpa, ale nie mogę go namierzyć na razie... muszę do jakiegoś dużego marketu podjechać... a ty stosujesz ten standardowy? trzeba do tego jakiś płyn ??
Ja uzywam zelu do prania z reguly a jesli nie ma akuratw sklepie to proszku i piore zupelnie juz bez plynu zmiekczajaego i nie mam problemu, ubrania nie sa twarde! Moze dzidziusiowi doleje pare kapek plynu do plukania, ale jesli juz to tez jelpa!
Ja raczej nie mam problemu z zakupem, ( ale jednak zdarza sie) wystarczy wyczaic gdzie maja i widzialam tez w dzieciecych sklepach internetrowych, nie wiem jak za allegro bo nie sprawdzalam nigdy

Emigra ostatnio sobie myslalam tez ze Ty rodzisz chyba w marcu i juz zaczniesz tracic wage po porodzie a ja dopiero w polowie kwietnia, wiec jeszcze m-c dluzej bede sie meczyla
Ale bede Ci zazdroscic ze Ty juz chudniesz a ja nadal tyje

Aaaga- super wiesci z wizyty i jaki juz kawal dziecka
Wow ,czasami az mi sie wierzyc nie chce ze takie duze dzieci, ale kurcze jeszcze troche i niektore z Nas beda rodzic

Ja smoczek mam i jesli tylko bedzie dziecko chcialo to dam a martwic sie odstawianiem bede pozniej!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 08:23   #1449
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cześć dziewczyny

No dzisiaj emigra od rana z nami, to mi się podoba
Mój brat w tym roku skończy 21 lat

Widzę, że już poważne obliczenia i plany jak się dostać do szpitala w razie "W"

Aguśka
jaki kolorek włosków?

monika83
nie wiedziałam, że jesteś z Wawy myślałam, że tylko Cytrynka, Lena_mi, Agnes99 i Flower, a tu proszę to jednak trochę nas jest.

aaagaa dobrze, że możesz liczyć na swojego gina widać, że nie olewa. Szkoda tylko, że musisz tyle się nacierpieć, ale synek Ci wynagrodzi

Mnie dalej gardło coś pobolewa Dziś wolne od uczelni, ale muszę wybrać się na zakupy spożywcze i ogarniać coś, bo już zaliczenia się zaczynają i sesja za pasem

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 09:04   #1450
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Emigra ostatnio sobie myslalam tez ze Ty rodzisz chyba w marcu i juz zaczniesz tracic wage po porodzie a ja dopiero w polowie kwietnia, wiec jeszcze m-c dluzej bede sie meczyla
Ale bede Ci zazdroscic ze Ty juz chudniesz a ja nadal tyje
Hehe, no fakt, termin mam na marzec, a moze malutka zrobi mamie niespodzianke i wyjdzie juz pod koniec lutego
Nie martw sie, pewnie wszystkie damy rade i zrzucimy kg po porodzie, o Ciebie to bym sie wcale nie martwila, bo po pierwszej ciazy poszlo Ci mistrzowsko

Evcia moj braciszek dokladnie za tydzien skonczy 21 lat jestem dzis od rana, ale zaraz Was opuszczam, musze ruszyc pupke z domu jade z kolezanka na zakupy do galerii

Aga, masz racje, dzieci nam to wszystko wynagrodza

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

W ogole ostatnio zaczelam odrozniac juz czkawke malej czuje takie podskakiwanie delikatne w brzuchu, pukanie na dole i jak reke przykladam to tez czuc takie regularne pulsowanie zazwyczaj trwa pare minutek.
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-19, 09:05   #1451
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!Ja juz po sniadanku,wlasnie pije kawke i spedzam poranne chwile na wizazu
Potem jedziemy zawiesc mloda do szkoly i do poloznej.Ciekawa jestem czy bede miec krew pobierana,bo po 28 tyg powinnam.No i wlasnie przypomnialo mi sie,ze sie nie wysikalam do pojemnika
Ale ja zakrecona jestem.

Cytat:

Dzisiaj rozmawialismy z mezem i mowie mu ze w sobote juz 34 tc zaczynamy i pozniej to juz bedzie pewnie mial stracha jak tylko bede dzwonic jak bedzie w pracy, po czym on wielkie oczy zrobil i spytal co zrobie jak sie zacznie, czy bede umiala rozpoznac i czy zdaze do szpitala sama jakby on byl w pracy (ma z pracy do domu ok 35 km) To mu powiedzialam, ze jak zacznie mnie bolec brzuch regularnie, czy odejda wody to znak ze sie zacznie i sobie jakos poradze jakby go nie bylo (tesciowa taxowkarka to sie kreci po miescie, wiec zadzwonie i bedzie za kilka minut a jak nie to dwa bloki dalej mieszka kolezanka mobilna to tez moze mnie zawiezc) i ze to nie jest tak jak na filmach ze pierwszy skurcz, plusna wody i za 15 minut dziecko w taxowce sie rodzi, a on stwierdzil ze wlasnie takie mial wyobrazenie uspokoilam go troche mam nadzieje. Poza tym stwierdzilam, ze jak zaczne rodzic podczas gdy on bedzie w pracy to dam mu znac dopiero jak bede w szpitalu i lekarz stwierdzi ze to rzeczywiscie porod sie zaczal. Nie wiem czy maz ze mna bedzie, napewno chce zeby byl na poczatku, a na sam porod chyba go wygonie
Moze pocieszy ciebie to,ze jedna z moich kolezanek,szczuplejsza ode nie nawet,nie wazyla 50 kg przed ciaza,a przytyla w ciazy 25 kg.No wina jej,bo jadla za czterech chyba nie za dwoch.A jak spotkalam ja 3 m-ce po porodzie to wygladala praktycznie jak przed,no moze niewiele jej zostalo.Raz ze pomoglo karmienie piersia,dwa nie miala juz ani czasuu ani ochoty,zeby tyle jesc.Zobaczysz,ze zgubisz kilogramy,ani sie obejrzysz

Co do porodu ja mam nadzieje,ze maz w razie czego zdazy wrocic z pracy,raczej mysle az tak szybko nie powinno isc.Ja chce,zeby moj byl przy porodzie,zreszta on tez chce.Nie chce przechodzic przez to sama,w koncu dziecko jest wspolne.A przy pierwszym porodzie byl taki dumny.ze przecinal pepowine

Cytat:

Mnie dalej gardło coś pobolewa Dziś wolne od uczelni, ale muszę wybrać się na zakupy spożywcze i ogarniać coś, bo już zaliczenia się zaczynają i sesja za pasem
Oj biedna ty z gardziolkiem

To "ucz sie ucz,bo nauka to potegi klucz" ha ha
Trzymam kciuki,zebys wszystko pozaliczala wzorowo.A wlasnie,co studiujesz?
Stary 2012-01-19, 09:15   #1452
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
A wiecie co mnie najbardziej przeraża? Że nie mam za wiele wyprawki - troszke ciuszków, kocyk, recznik, teraz zamowilam z apteki DOZ kosmetyki dla Małego, nożyczki, smoczek itd.

Czekaliśmy na pożyczkę z pracy na którą czekam od września, a tu nadal jej nie dostaliśmy, więc trzeba bedzie szybko kupic za to co mamy i ewentualnie pozyczyc na wozek czy łóżeczko.
skąd ja to znam na rodzinę nie ma co liczyć, poza kwestią taką, że kiedy próbowałam kompletować wyprawkę w miarę wcześnie, to mnie krytykowali, że przyciągam nieszczęście. Katolicy...

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
za dzisiejsze wizyty!!!
My dziś zaczynamy 27 tydzień - czyli wkrótce (czy już?) trzeci trymestr
A ja 27 tydzień dzisiaj Czyli mamy 1 dzień różnicy

Cytat:
nie mam żadnego preparatu, a od ostatniego poparzenia nie byłam w mieście żeby kupić.
biedactwo... piszę trochę jakby po fakcie, ale ja w pierwszym odruchu poza zimną wodą nakładam zimny jogurt z lodówki.

Cytat:
A ja na temat mojej mamy nie będę się wypowiadała bo szkoda mi słów.

skądś to znam. Czasem ma przebłyski matkowania, ale czasem udaję, że nie mam zasięgu i się rozłączam. Nie ogarniam tej kobiety, może to kwestia menopauzy?

Cytat:

on w ogóle obstawia, że ten ból to przyczyna cewnika w pęcherzu, na który naciska prawie 3 kilowe dziecko + ból spojenia łonowego + ból więzadeł + ból poszerzających się bioder+ rwa kulszowa. Ale ja chyba umiem rozpoznać kiedy boli mnie spojenie, a kiedy cewka moczowa i pęcherz. Zwłaszcza że wczoraj bolało mnie bardzo, a po przyjeździe do domu czerwone siuśki.
I tak jak wczoraj pisałam, chce mnie wziąć na kilka dni do kliniki na badania, co mnie też zaskoczyło. Widać że chce mi pomóc.
Kazał brać buscopan 3xdziennie, bo niestety mam małe zastoje w obydwu nerkach ale leżeć mam na lewej bo tam jest cewnik i powinien sobie poradzić.
Mój mocz był dzisiaj brązowy (?) ale może mam krwawienie w pęcherzu i przez 6 godzin zaczęła się ta krew rozkładać? Teściowa zawiezię do analizy i płytkę na posiew. Zobaczymy.

u mnie cały ból był spowodowany właśnie tym cewnikiem, po wyjęciu przeszło od razu.
Czerwone i brązowe siuśki też przerobiłam - czerwone szły z podrażnienia pęcherza, brązowe idą z pokaleczonej nerki, albo rano, po przetrzymaniu nocnego moczu krwinki "wyługowane"(uszkodzo ne, w stanie rozpadu) są brązowe - czyli ciężko z porannego koloru stwierdzić, skąd krew - oceniaj na bieżąco.
Ja jednak obstawiam, że brązowa krew to zniszczone krwinki z pęcherza.

Melduję się po prawie 2 dniach nieobecności, nadrobiona z czytaniem.
Zaliczyłam wczoraj diabetologa (niemiły pan, obrażony, że przyszłam)
który jednak stwierdził, że nawet ten mniejszy wynik to cukrzyca.
Przepisał paski do glukometra i jakieś inne cudaczne, do oznaczania cukru i ciał ketonowych w moczu. Informacji o diecie nie udzielił mi nikt, pielęgniarka rzuciła byle broszurkami na stół. Piszę świadomie byle broszurkami, bo na 50 stron analizowania przyczyn przebiegu i kontrolowania cukrzycy, wszystkie piszą o podawaniu insuliny której jednak nie mam, a całe 6 stron pokazuje przykładowe diety. Więcej się na temat diety cukrzycowej dowiedziałam od was niż w poradni! Kontrola za 2 tyg.
Stary 2012-01-19, 09:33   #1453
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja też nie mogłam znalezc go nigdzie w mojej mieścinie, dopiero jak w niedzielę byliśmy z mężem w tesco to zakupiliśmy ten jelp

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
skąd ja to znam na rodzinę nie ma co liczyć, poza kwestią taką, że kiedy próbowałam kompletować wyprawkę w miarę wcześnie, to mnie krytykowali, że przyciągam nieszczęście. Katolicy...

Przepisał paski do glukometra i jakieś inne cudaczne, do oznaczania cukru i ciał ketonowych w moczu. Informacji o diecie nie udzielił mi nikt, pielęgniarka rzuciła byle broszurkami na stół. Piszę świadomie byle broszurkami, bo na 50 stron analizowania przyczyn przebiegu i kontrolowania cukrzycy, wszystkie piszą o podawaniu insuliny której jednak nie mam, a całe 6 stron pokazuje przykładowe diety. Więcej się na temat diety cukrzycowej dowiedziałam od was niż w poradni! Kontrola za 2 tyg.
Heh co do tego "przyciągania nieszczęścia" to jak pokazałam mojej babci pierwsze ubranka które kupiłam jak byłam w 5 miesiącu jeszcze to też to tak skwitowała Na co jej powiedziałam że w takie zabobony wierzyc to grzech ciężki jest i się spytałam czy jej się podobają. To pochwaliła że bardzo ładne i już na drugi raz tematu nie było

Jeśli chodzi o poradnię cukrzycową to ja na forum też się więcej dużo dowiedziałam niż tam
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 09:37   #1454
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Hehe, no fakt, termin mam na marzec, a moze malutka zrobi mamie niespodzianke i wyjdzie juz pod koniec lutego
Nie martw sie, pewnie wszystkie damy rade i zrzucimy kg po porodzie, o Ciebie to bym sie wcale nie martwila, bo po pierwszej ciazy poszlo Ci mistrzowsko

Evcia moj braciszek dokladnie za tydzien skonczy 21 lat jestem dzis od rana, ale zaraz Was opuszczam, musze ruszyc pupke z domu jade z kolezanka na zakupy do galerii

W ogole ostatnio zaczelam odrozniac juz czkawke malej czuje takie podskakiwanie delikatne w brzuchu, pukanie na dole i jak reke przykladam to tez czuc takie regularne pulsowanie zazwyczaj trwa pare minutek.
A ja później na zakupy do Biedronki he he
w ogóle ja twierdzę, że gdybyśmy były latem w ciąży to byśmy tyle nie przytyły - jednak jak jest ciepło to jest więcej ruchu, mniej się chce jeść, lepiej się nawadnia organizm i w ogóle. Dlatego jak mi ostatnio koleżanka, która rodziła pod koniec sierpnia prawie 3 lata temu mądrzyła się, że ona w dniu porodu miała niecałe 9kg na plusie to właśnie to do mnie dotarło może to jakiś sposób usprawiedliwienia się, ale nie wierzę, że zima nie ma wpływu na wagę...

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!Ja juz po sniadanku,wlasnie pije kawke i spedzam poranne chwile na wizazu
Potem jedziemy zawiesc mloda do szkoly i do poloznej.Ciekawa jestem czy bede miec krew pobierana,bo po 28 tyg powinnam.No i wlasnie przypomnialo mi sie,ze sie nie wysikalam do pojemnika
Ale ja zakrecona jestem.

Oj biedna ty z gardziolkiem

To "ucz sie ucz,bo nauka to potegi klucz" ha ha
Trzymam kciuki,zebys wszystko pozaliczala wzorowo.A wlasnie,co studiujesz?
Właśnie, żebym ja też przed wizytą nie zapomniała zrobić świeżych badań a może mi się zdarzyć
za wizytę u położnej!
A ja studiuję sobie filologię polską.

Cytat:

A ja dziś skończony 29 tydzień
Współczuję wizyty u takiego gburowatego lekarza... Nie lubię takich ludzi - jak się ma pracę, gdzie jest ciągły kontakt z ludźmi to powinno się mieć choć odrobinę pogody ducha, tym bardziej jeśli są to chorzy ludzie.

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-19, 09:42   #1455
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
u mnie cały ból był spowodowany właśnie tym cewnikiem, po wyjęciu przeszło od razu.
Czerwone i brązowe siuśki też przerobiłam - czerwone szły z podrażnienia pęcherza, brązowe idą z pokaleczonej nerki, albo rano, po przetrzymaniu nocnego moczu krwinki "wyługowane"(uszkodzo ne, w stanie rozpadu) są brązowe - czyli ciężko z porannego koloru stwierdzić, skąd krew - oceniaj na bieżąco.
Ja jednak obstawiam, że brązowa krew to zniszczone krwinki z pęcherza.
dzięki za info też mi się tak wydawało że to przetrzymany mocz bo przed chwilą sikałam i nie były już brązowe siuśki, tak się cieszę że dołączyłaś do naszego wątku bo zawsze mi coś doradzisz
ja właśnie dlatego tak czekam na poród bo mi potem wreszcie wyjmą ten cewnik, a przed porodem też nie chcę go wyjmować bo się boję znowu kolki

Stary 2012-01-19, 09:42   #1456
emigra
Zakorzenienie

Evcia, pewnie ze zima ma wplyw na wage wiekszosc ludzi zauwaza wtedy przyrost wagi, mniejszy lub wiekszy ja zawsze zima przybieralam na wadze, latem gubilam (no moze nie zawsze gubilam, bo ok 2 lata przed zajsciem w ciaze juz mialam problem zeby zrzucic i sie tak zbieralo). Organizm tez w zimnie magazynuje co nieco, bo wiadomo ze tluszczyk to ocieplenie
nie wiem co lepsze w sumie, bo np upaly sprzyjaja obrzekom i opuchliznie, zatrzymywaniu sie wody... chyba z kazdej pory roku na ciaze sa jakies aspekty i za i przeciw
3270g, 47 cm
Stary 2012-01-19, 10:07   #1457
lena_mi
Zakorzenienie

Dzień doberek

Cytat:
Napisane przez monika83 Pokaż wiadomość
Nie placi sie, ale mozna dostac jedynie ze wskazan lekarza, a nie na zyczenie. Jako standard sa leki znieczlajace i rozkurczowe m.in. ten lek pochodzenia od morfiny, o ktorym byla mowa ze jest szkodliwy dla dziecka, doralgan jesli dobrze pamietam. Zaczynam sie coraz bardziej bac tego wszystkiego.
a, czyli są ograniczenia..
A w jakich sytuacjach lekarz możę wskazac zastosowanie znieczulenia?

U nas na SR położna śmiała się żeby już na wejściu do szpitala nie krzyczec - chcę znieczulenie! Na spokojnie trzeba najpierw sprawdzic rozwarcie - bo znieczulenie moją dac jak rozwarcie jest odpowiedniej wielkości.
Ale mówiła, że same czasem odradzają, jak poród szybko postępuje i pacjentka dobrze się czuje..
Natomiast nie słyszałam,żeby były na Infl. jaieś problemy. Dziwne, że w Bielańskim robią, myślałam, że za znieczulenia dostają jakąs refundację z NFZ..

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

aaagga współczuję Ci ogromnie Twoich przejśc, ale dasz radę, już tyle wytrzymałaś!Dzielna jesteś bardzo! Dominiś na pewno Ci to wynagrodzi.
Wiesz, co do tych bóli to właśnie pisałam wcześniej, że może to od nacisku.. Mimo że nie mam takich problemów, jak Ty, to mnie też czasem tak zaboli w tych okolicach (czasem aż syknę, albo podskoczę z bólu) - mała się chyba wtedy przekręca, wiercioszki te nasze Maluchy
Trzymaj się ciepło

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
monika83 nie wiedziałam, że jesteś z Wawy myślałam, że tylko Cytrynka, Lena_mi, Agnes99 i Flower, a tu proszę to jednak trochę nas jest.
dobrze, im nas więcej tym lepiej, trzeba się kiedyś na wspólny spacer wybrac, tylko jaki chodnik pomieści 5 wózków?
Stary 2012-01-19, 10:12   #1458
Mravka
Zadomowienie

Witajcie Kochane

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Też czasem nachodzą mnie takie myśli. O ile z maluchem można sobie łatwiej poradzic, to czy jak moje dziecko wejdzie w ten głupi wiek dojrzewania, dam sobie radę (tak jak moja mama ze mną). ale to jeszcze daleka przyszłość, jesli uda mi się nawizać dobry kontakt i bliskość z dzieckiem, to myślę, że będzie dobrze

A jeśli mowa o imionach, to nasza Ewelinka będzie chyba Ewelina Maria F.
no wlasnie grunt to chyba dobre relacje, chcialabym byc takim rodzicem-partnerem. Tj wlasnie mam z moim tata, zawsze mnie wspiera i nie ma podejscie pt "jestem starszy wiem lepiej"..Zawsze to dialog.

co do drugiego imienia to wlasciwie nie myslalam o tym,choc wiem,ze T chcialby Robert Sylwester

Cytat:
właśnie wróciłam od wizyty u ginka w klinice, i tak:
Dominik w 33tc ma 2700g!!! ale ginek mówi że to rozmiar XL po mamusi
mnie bardzo boli pęcherz i cewka moczowa, ale brałam już monural i biorę furaginum i dupa, jutro dam na posiew jeszcze mocz i zobaczymy ale ginek obstawia jakąś inna przyczynę (np mój cewnik) i w związku z tym jak mi nie przejdzie to mam się za tydzień w piątek stawić do kliniki na badania, ewentualnie go łapać z wynikami posiewu, a w razie "W" do kliniki na oddział

napiszę jeszcze jutro, bo mnie mąż odgania od laptopa
Ale Twoj Synuś juz duzyyyy))
Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
ja dlatego podobnie jak przy pierwszej corci nastawiam sie na porod bez znieczulenia... no i mam nadzieje, ze znow bede mogla rodzic w wodzie
Cytat:
A ja później na zakupy do Biedronki he he
w ogóle ja twierdzę, że gdybyśmy były latem w ciąży to byśmy tyle nie przytyły - jednak jak jest ciepło to jest więcej ruchu, mniej się chce jeść, lepiej się nawadnia organizm i w ogóle. Dlatego jak mi ostatnio koleżanka, która rodziła pod koniec sierpnia prawie 3 lata temu mądrzyła się, że ona w dniu porodu miała niecałe 9kg na plusie to właśnie to do mnie dotarło może to jakiś sposób usprawiedliwienia się, ale nie wierzę, że zima nie ma wpływu na wagę...

Właśnie, żebym ja też przed wizytą nie zapomniała zrobić świeżych badań a może mi się zdarzyć
za wizytę u położnej!
A ja studiuję sobie filologię polską.

Współczuję wizyty u takiego gburowatego lekarza... Nie lubię takich ludzi - jak się ma pracę, gdzie jest ciągły kontakt z ludźmi to powinno się mieć choć odrobinę pogody ducha, tym bardziej jeśli są to chorzy ludzie.
gratulacje
My dzis 31tc i 6 dzien jak ten czas leeeeeci

Cytat:

Aga, masz racje, dzieci nam to wszystko wynagrodza

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Moze Julka zrobi niespodzianke i wyjdzie 29 lutego
uczucie czkawki jest jest swietne i tez sie wielokrotnie zastanawialam czy to to czy nie.
Cytat:
Ja się wcale nie dziwię że masz załamkę związaną z wagą. To nie jest łatwe jak się ciało zmienia w takim tempie i praktycznie nic nie możesz na to poradzić. A jestem pewna że się nie opychasz. Moją wagę ratuje tylko pobyt w szpitalu (-2 kg w 7 dni) i ostatnio biegunka (-2kg w 5 dni). Inaczej też bym miała koło 20 kg na plusie.
A że jeszcze do tego hormony to masz rację. Ostatnio ryczę w całkiem niespodziewanych momentach. Jak się urodzą nasze dzidzie to dostaniemy opiekuńczego powera i przestaniemy się nad sobą użalać, bo będą dla nas ważniejsze.
i tej wersji sie trzymamy bedzie energia i zapal. Mimo trudow jeden usmiech malucha wynagrodzi wszystko(tak mi mowia)

My od 7 dzis na mieszkaniu,przyjechal stolarz...kuchnia sie montuje Az milo patrzec jak im to sprawnie idzie.

Dzis tez finalnie rozliczenie z "fachowcami" i zapowiada sie ostra dyskusja,bo spartolili kilka elementow w lazience. Ciekawa jestem rozwoju sytuacji.

Wczoraj tak poszalalam ze sprzataniem,ze noc byla ciezka ciagna i pobolewal brzuch

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny

monika83
nie wiedziałam, że jesteś z Wawy myślałam, że tylko Cytrynka, Lena_mi, Agnes99 i Flower, a tu proszę to jednak trochę nas jest.
Jeszcze mnei mozesz doliczyc do mieszkanek Wawy>
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:12   #1459
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dzien Dobry Dziewczynki,

wczoraj mialam kryzys wieczorem, poryczalam sie strasznie, Tz mnie tylko przytulal i powiedzial ze on tak sie nie boi tych bezsennych nocy i kapieli malutkiej jak tych moich problemow z chodzeniem, bo wczoraj bylo marnie. ale przespapalam prawie cala noc, no wiadomo wstawanie na siusiu ale tylko raz, obracanie z boku na bok nawet ni ebylo tak klopotliwe. jak juz troszke rano pochodzilam to troche mniej komfortowo sie zrobilo, ale wstaje od biurka co pol godziny jak przykazala polozna i sie krzatam po biurze i oznajmilam szefowi ze jednak nie moge pracowac do konca lutego , bo siedzenie dlugie mi nie sluzy, wiec jutro mamy rozmowe o moim odejsciu na urlop, a jeszcze mam tyle do przygotowania - najwyzej bede to robic ze swojej sypialni.
aaaga dobrze ze trafilas na empatycznego lekarza.

konia Ty masz problemy ze spojeniem - czy uwazasz ze pas ciazowy pomoglby troszke - tzn. zmniejszylby chociaz minimalnie dyskomfort?

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-01-19 o 10:13
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:14   #1460
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
dobrze, im nas więcej tym lepiej, trzeba się kiedyś na wspólny spacer wybrac, tylko jaki chodnik pomieści 5 wózków?
Byśmy musiały znaleźć jakiś szeroki

Przeglądam najnowszą gazetkę Superpharm i jest promocja na Pampersy wszystkie rozmiary Economy+ przecenione z 50,99 na 46,99 zł i Huggies Premium mega wszystkie rozmiary z 48,99 na 36,99 zł. Ja wczoraj w nocy dostałam od koleżanki SMS czy bym nie chciała odkupić 174 szt Pampersów rozm. 2 za 90zł, jeszcze żadnych nie mam, więc wezmę i opłaci mi się to, a jej trochę się zwróci (to nie z jednego dziecka tyle zostało żeby nie było, ona urodziła w połowie października i ma bratanka z początku listopada, a mieszkają w jednym domu, jedno na piętrze, drugie na parterze i oba dzieciaczki wyrosły już z pampków ).
Jeszcze w Superpharmie jest czteropak chusteczek nawilżanych Pampers za 21,99 zł - ale to już nie wiem czy się opłaca, bo nie śledziłam ich cen.

Mravka
, przepraszam! Myślałam o Tobie jak wypisywałam i mi umknęło. Wiedziałam, że sporo nas wybacz

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-19, 10:17   #1461
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:

No zdarzają się i tacy... Miałam kiedyś przejścia z ginem,który był obrażony,że do niego przyszłam (w ciąży, na doraźną pomoc) i nie udzielił mi innej porady niż iść do innego lekarza
Za to moja lekarka 1 kontaktu (pediatra, całe życie mnie leczy i nie zostawię jej za nic!) to kobieta, która nawet mając 90 pacjentów dziennie każdego wita z uśmiechem. Da się? Tak, o ile medycyna to powołanie a nie zew pieniądza.

Cytat:
dzięki za info też mi się tak wydawało że to przetrzymany mocz bo przed chwilą sikałam i nie były już brązowe siuśki, tak się cieszę że dołączyłaś do naszego wątku bo zawsze mi coś doradzisz
ja właśnie dlatego tak czekam na poród bo mi potem wreszcie wyjmą ten cewnik, a przed porodem też nie chcę go wyjmować bo się boję znowu kolki
bardzo rozsądnie.
kolorkiem się nie martw póki nie będzie cały czas brązowy - u mnie czerwień leciała w każdy dzień posiadania cewnika, zsunął się do pęcherza, namotał i ranił od środka. Bolało, toaleta co kwadrans, miesiąc z życia wyjęty. Ale swoje robi, i nerki pracują. Lekarz ma świetny pomysł z tym leżeniem na lewym boku, DJ nie uszkodzisz, przepływ będzie, a odciążysz drugą nerkę.
Martwi mnie tylko, że znaleźli zastoje w obydwu.
Oby po porodzie się same spłukały... Bezkolkowo.
Stary 2012-01-19, 10:22   #1462
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Evcia, pewnie ze zima ma wplyw na wage wiekszosc ludzi zauwaza wtedy przyrost wagi, mniejszy lub wiekszy ja zawsze zima przybieralam na wadze, latem gubilam (no moze nie zawsze gubilam, bo ok 2 lata przed zajsciem w ciaze juz mialam problem zeby zrzucic i sie tak zbieralo). Organizm tez w zimnie magazynuje co nieco, bo wiadomo ze tluszczyk to ocieplenie
nie wiem co lepsze w sumie, bo np upaly sprzyjaja obrzekom i opuchliznie, zatrzymywaniu sie wody... chyba z kazdej pory roku na ciaze sa jakies aspekty i za i przeciw
No właśnie to jest logiczne, ale mój organizm jest jakiś głupi
Ja zawsze chudłam w zimę, nie miałam apetytu, a jak przychodziło lato to i dodatkowe kilogramy - bo to lody się jadło i inne słodkości, alkoholu więcej piłam, a jak przychodził urlop i gdzieś wyjeżdzałam, to już w ogóle jadłam za dwoje! Zawsze na wyjazdach apetyt największy -wiadomo jak się idzie do knajpy, albo restauracji hotelowej na jedzonko to się człowiek wcześniej nie nawącha gotując.. Poza tym powietrze inne i częściej głodna byłam.
No i zamiast hodowac figurkę do kostiumu to ja w lato najczęściej tyłam
Mam nadzieję, że w to lato będzie inaczej i będę gubic kilogramy

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
to gratulacje
Ale wiesz, jak czytam dziewczyny, które są już w 30-34 tygodniu, to troszku zazdroszczę, że już tak blisko mają do porodu..

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Dzien Dobry Dziewczynki,

wczoraj mialam kryzys wieczorem, poryczalam sie strasznie, Tz mnie tylko przytulal i powiedzial ze on tak sie nie boi tych bezsennych nocy i kapieli malutkiej jak tych moich problemow z chodzeniem, bo wczoraj bylo marnie. ale przespapalam prawie cala noc, no wiadomo wstawanie na siusiu ale tylko raz, obracanie z boku na bok nawet ni ebylo tak klopotliwe. jak juz troszke rano pochodzilam to troche mniej komfortowo sie zrobilo, ale wstaje od biurka co pol godziny jak przykazala polozna i sie krzatam po biurze i oznajmilam szefowi ze jednak nie moge pracowac do konca lutego , bo siedzenie dlugie mi nie sluzy, wiec jutro mamy rozmowe o moim odejsciu na urlop, a jeszcze mam tyle do przygotowania - najwyzej bede to robic ze swojej sypialni.
aaaga dobrze ze trafilas na empatycznego lekarza.

konia Ty masz problemy ze spojeniem - czy uwazasz ze pas ciazowy pomoglby troszke - tzn. zmniejszylby chociaz minimalnie dyskomfort?
Monia, marsz na zwolnienie! Jak się tak czujesz, to nie ma co nadwyręzac spojenia i kręgosłupa!
Stary 2012-01-19, 10:22   #1463
monika83
Raczkowanie

Witam o poranku, ja tez z kawka mam chwilę na wizaz

Aaagga pieknie rosnie Twoj synek, nie martw sie niczym na zapas, masz dobrego lekarza i na pewno zrobi wszystko co w swojej mocy zeby Ci pomoc!

Emigra, a probowalas rossmanowskiego olejku babydream dla mam? Mam i krem i olejek, i wg mnie olejek jest lepszy (poza uzyciem, bo tu zdecydowanie przyjemniejszy w zastosowaniu jest balsam), jak sobie smaruje wieczorek brzuszek to po nocy czuje dalej lekko natluszczona skore. Zreszta ma fantastyczny sklad, pamietam ze na watku dla kreconowlosych byl bardzo polecany do stosowania na wlosy ze wzgledu wlasnie na bardzo bogaty sklad. A Hippa nigdy nie widzialam dla mam, musze sie rozejzec.

Cytat:

monika83
Nie da sie ukryc ze Warszawa sie klania Skoro mamy taka ladna grupe to musimy jakis wiosenno-letni spacer z dzieciaczkami zorganizowac

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Moze pocieszy ciebie to,ze jedna z moich kolezanek,szczuplejsza ode nie nawet,nie wazyla 50 kg przed ciaza,a przytyla w ciazy 25 kg.No wina jej,bo jadla za czterech chyba nie za dwoch.A jak spotkalam ja 3 m-ce po porodzie to wygladala praktycznie jak przed,no moze niewiele jej zostalo.Raz ze pomoglo karmienie piersia,dwa nie miala juz ani czasuu ani ochoty,zeby tyle jesc.Zobaczysz,ze zgubisz kilogramy,ani sie obejrzysz
Moja przyjaciolka jest w osmym miesiacu, je naprawde bardzo malo ja bym umarla z glodu gdybym jadla tyle co ona), ma 19 na plusie. Tez jest jej z tym strasznie zle, najgorsze ze biust ma teraz w rozmiarze I i nie moze znalesc dla siebie stanika do karmienia. Ale ja jestem na 100% pewna, ze szybciutko straci to co jej przybylo. Emigra, glowa do gory, kazdy jest inny i nie ma sensu porownywac sie ile kto przytyl, najwaznijsze ze dzidzia jest zdrowa, a kg zejda same zanim sie obejzysz!
Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Ja też nie mogłam znalezc go nigdzie w mojej mieścinie, dopiero jak w niedzielę byliśmy z mężem w tesco to zakupiliśmy ten jelp
Nie wiem czy w innych miastach jest tez sklep Swiat Dziecka, bo tam widzialam jelp do prania i plyn do plukania.
Cytat:
Dzień doberek

a, czyli są ograniczenia..
A w jakich sytuacjach lekarz możę wskazac zastosowanie znieczulenia?

U nas na SR położna śmiała się żeby już na wejściu do szpitala nie krzyczec - chcę znieczulenie! Na spokojnie trzeba najpierw sprawdzic rozwarcie - bo znieczulenie moją dac jak rozwarcie jest odpowiedniej wielkości.
Ale mówiła, że same czasem odradzają, jak poród szybko postępuje i pacjentka dobrze się czuje..
Natomiast nie słyszałam,żeby były na Infl. jaieś problemy. Dziwne, że w Bielańskim robią, myślałam, że za znieczulenia dostają jakąs refundację z NFZ..
Wskazaniem jest niski prog odpornosci na bol, brak reakcji na wczesniej podane leki rozkurczoe i przeciwbolowe i inne-medyczne. Mi osobiscie przyszlo to glowy jeszcze jedno wskazanie, ale moze to przemilcze, bo wykonanie tego wskazania jest karalne

A co do mam to ja nie moglabym miec lepszej. Bardzo mnie wspiera we wszystkim, pierwsza zaczela kupowac ubranka, jak mowilam jej o obawach kompletowania wyprawki to wysmiala mnie zebym nie zartowala. Mowila ze to nei sredniowiecze i trzeba korzystac z komfortu zgromadzenia wszystkiego na spokojnie, zebym sobie nie robila dodatkowych problemow i powodu to stresu. Moge z nia pogadac w zasadzie o wszystkim, pracy, ponazekac czasem na TZ, w sumie chyba jest moja najblizsza przyjaciolka. Myslimy z TZ o wyjezdzie z Polski, jedyne co mnie tu trzyma to rodzina, ale to moja mama caly czas powtarza zebysmy sie na nikogo nie ogladali i jezeli byloby nam lepiej to mamy sie nie zastanawiac. A wiem ze takim wyjazd dla niej byl by bardzo ciezki.
Alez sie rozpisalam, no ale kochana mamuska jest

Edytowane przez monika83
Czas edycji: 2012-01-19 o 10:26
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:26   #1464
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Byśmy musiały znaleźć jakiś szeroki

Przeglądam najnowszą gazetkę Superpharm i jest promocja na Pampersy wszystkie rozmiary Economy+ przecenione z 50,99 na 46,99 zł i Huggies Premium mega wszystkie rozmiary z 48,99 na 36,99 zł. Ja wczoraj w nocy dostałam od koleżanki SMS czy bym nie chciała odkupić 174 szt Pampersów rozm. 2 za 90zł, jeszcze żadnych nie mam, więc wezmę i opłaci mi się to, a jej trochę się zwróci (to nie z jednego dziecka tyle zostało żeby nie było, ona urodziła w połowie października i ma bratanka z początku listopada, a mieszkają w jednym domu, jedno na piętrze, drugie na parterze i oba dzieciaczki wyrosły już z pampków ).
Jeszcze w Superpharmie jest czteropak chusteczek nawilżanych Pampers za 21,99 zł - ale to już nie wiem czy się opłaca, bo nie śledziłam ich cen.
a w rossmanie będą chusteczki babydream 2x80sztuk za 6,69!
i pieluszki tej samej marki za 42,99.
są też mleczko i płyn 2w1 nivea ale nieopłacalne (w biedronce bez promocji jest taniej!) ale z serii niebieskiej, więc bałabym się używać dla noworodka. tym bardziej, że na mleczku jest ostrzeżenie, żeby używać max. 1x dziennie - widocznie skład nie jest zbyt dobry.

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
to gratulacje
Ale wiesz, jak czytam dziewczyny, które są już w 30-34 tygodniu, to troszku zazdroszczę, że już tak blisko mają do porodu..[COLOR="Silver"]
Też zazdroszczę chciałabym mieć już za sobą, mieć swoją córkę, wyprawkę itp gotową, ale czasem sobie myślę "tfutfu, cofnij to, bo nie chcesz urodzić przedwcześnie".
Ale fakt faktem, 2/3 za nami, już niedługo. Łatwo nie będzie, ale czuję, że warto.
Stary 2012-01-19, 10:34   #1465
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Nie da sie ukryc ze Warszawa sie klania Skoro mamy taka ladna grupe to musimy jakis wiosenno-letni spacer z dzieciaczkami zorganizowac
pewnie!
musimy się zgadac gdzie która mieszka (w jakiej dzielnicy), bo mnie się już troszkę pomięszało
Ja - okolice metra Stare Bielany
Stary 2012-01-19, 10:42   #1466
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
A co do mam to ja nie moglabym miec lepszej. Bardzo mnie wspiera we wszystkim, pierwsza zaczela kupowac ubranka, jak mowilam jej o obawach kompletowania wyprawki to wysmiala mnie zebym nie zartowala. Mowila ze to nei sredniowiecze i trzeba korzystac z komfortu zgromadzenia wszystkiego na spokojnie, zebym sobie nie robila dodatkowych problemow i powodu to stresu. Moge z nia pogadac w zasadzie o wszystkim, pracy, ponazekac czasem na TZ, w sumie chyba jest moja najblizsza przyjaciolka. Myslimy z TZ o wyjezdzie z Polski, jedyne co mnie tu trzyma to rodzina, ale to moja mama caly czas powtarza zebysmy sie na nikogo nie ogladali i jezeli byloby nam lepiej to mamy sie nie zastanawiac. A wiem ze takim wyjazd dla niej byl by bardzo ciezki.
Alez sie rozpisalam, no ale kochana mamuska jest
Moja mama też jest najkochańsza na świecie Bardzo o mnie dba, a od kiedy jestem w ciąży tylko się przy tym utwierdzam największe oparcie dla mnie bez względu na wszystko.

Cytat:
pewnie!
musimy się zgadac gdzie która mieszka (w jakiej dzielnicy), bo mnie się już troszkę pomięszało
Ja jeszcze tzn. na pewno do 1 marca na Marymont-Potok (3 min autobusem od Placu Wilosna i pewnie tyle samo od Marymontu) a potem nie wiem gdzie mnie wywieje, ale dam się zlokalizować

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2012-01-19, 10:42   #1467
ivonka7
Rozeznanie

Cześć Wam!

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Przyznam,ze tez coraz czesciej mysle o tym, aby Mlodego wychowac bez smoka. Ciekawa tylko jestem jak to wyjdzie w praktyce. A Twoja siostra miała jakies patenty? dlugo musiala "walczyc"?
Ale z czym tu walczyć? Po prostu po urodzeniu nie dała dziecku smoczka, a maleństwu wystarczało ssanie piersi jako uspokojenie. Ale każde dziecko jest inne i moje może mieć bardzo silny odruch ssania- wtedy odczekam 6 tygodni- kiedy to definiuje się umiejętność ssania piersi (bo przy smoczku jest diametralnie inny-i łatwiejszy chwyt-potem dziecko mogłoby źle ssać pierś i np. ranić mi brodawki) i nie będę go przecież torturować.Ale jeśli już smoczek to tylko do 3 msc życia dziecka. Musimy pamiętać że smoczek to nie jest coś obowiązkowego dla niemowlęcia! Dzieci mojej siostry po prostu nie chciały smoczka i nie był im potrzebny.

Cytat:
t
Powiem Ci że ja byłam zaskoczona uprzejmością i uśmiechem położnych w Narutowiczu, oczywiście pewnie w każdym szpitalu są zołzy...zależy jak trafisz. Też słyszałam negatywne opinie o tym szpitalu...ale jak poczytasz po necie-to o każdym są historie mrożące krew w żyłach-o Siemiradzkim też. Mojej koleżance bardzo się tam podobało-ale nie dopłacała do niczego.
Sale po porodzie są 2 i 3 osobowe z łazienkami. Dzieci są z mamami w tych jeżdżących łóżeczkach Byliśmy na jednej z sal , to mamy tam leżące bardzo zachwalały... nawet śmiałam się do męża że to takie zatrudnione mamy-co robią dobrą reklamę szpitalowi

Ja myślę że każda z nas powinna wybrać się na porodówkę gdzie zamierza rodzić a jeśli ma dylemat, to zrobić wycieczkę po kilku dostępnych. Prawie każdy oddział położniczy prowadzi dni otwarte-a jeśli nie, to indywidualnie oprowadzają i udzielają wszelkich informacji Ja polecam wycieczkę
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:44   #1468
monika83
Raczkowanie

Cytat:
pewnie!
Ja do niedawna mieszkałam na Zoliborzu, ale przeprowadzilismy sie na Bialoleke (wrony tu zawracaja), ale na szczescie jestem zmotoryzowana, wiec damy rade.

A w ogole ta ciaza rzuca mi sie juz na glowe. Kilka dni temu pisalam Wam, ze jak urodze to bede miala 27 lat (urodziny mam w lipcu), ale moj tez mnei uswiadomil ze mam 28, i beda 29 urodzinki. Gdzies mi roczek uciekl
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:46   #1469
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

Cześć Mamusie!
Miałam już wczoraj Wam napisać,ale jakoś mi zleciało prawde mówiąc... Byłam u położnej. Pobadała pomierzyła i stwierdziła (nie wiem po czym,ech szamanki...) że albo moje dziecko jest tak wielkie,albo oni się machnęli przy wyliczaniu daty tp... i powiedziała mi,że być może już na początku marca urodzę niby na 1 skanie tp wyszedł na 13.03 ale oni wzięli pod uwagę datę OM i wynik skanu nr 2 i na podstawie tego ustalili ten 19... i teraz mam zagwozdkę. Ale i cieszę się że być może już tak niewiele mi zostało (z tych samych powodów co Emigra). Stan błogosławiony jest OK ale TYLKO do pewnego momentu-póki nie zaczyna się kobieta czuć jak bańka-wstańka... ja nie mogę znieść tego,że wielu czynności bez czyjejś pomocy nie jestem w stanie wykonać i jeszcze te kłopoty z oddychaniem,ten ucisk,no masakra...
a no i mam dostać skierowanie na badanie wzroku. położna powiedziała,że może to nie jest nic groźnego,że nie będzie uniemożliwiało porodu SN,ale trzeba to sprawdzić.... Wiec,proszę,trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok...
no i dziś zaczynamy 33tc... no i +20kg mamy... też płakać mi się chce,ale co na to poradze-widocznie taka już uroda moja jest...no i geny;/
zmieniliśmy jednak mieszkanie i bierzemy inne niż to o którym pisałam. jakbyście je zobaczyły to gwarantuję że z krzeseł byście pozlatywały ja przez cały czas oglądania chodziłam z otwartą buzią jak ta lampa cena ta sama a różnica nieziemska. no i mam bliżej do szpitala w razie W. tylko że musimy do Walentynek czekac na wprowadzkę i to jedyny minus. fajnie się to zbiegło z przylotem mojej siostry- jej facet będzie mógł nam pomóc przy przenosinach....
no to tyle u mnie. teraz wracam i zobaczę coście tam naprodukowały

Julian:22.03.2012
Leon:26.02.2015
Iiiii nadchodzi nowe ❤️
balbinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 10:46   #1470
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
no wlasnie o tym mowilam.

konia kazdy z nas ma jakies wady, ale trzeba doceniac to co mamy, szczegolnie to ze mamy ta pomoc. Wczoraj mamie powiedzialam, ze nie wyobrazam sobie jakbym jej nie miala. Nie wiem kto by kapal mi malego jak maz w pracy. On juz jest tak ciezki a ja tez juz mam ograniczone sily i mozliwosci. Wiesz sama ile jest biegania wkolo 2-latka.
A to, co napisalas o wyciaganiu wnioskow, to ja juz w swoje zycie wprowadzilam swoje zasady np dotyczace meza. Moja mama tate glaskala za bardzo i mial za dobrze, odszedl po 25 latach malzenstwa. Ja mojego meza nie glaskam za bardzo, bo gdybym to robila, to mialabym sajgon w domu. Koledzy o poznych porach, bajzel w domu, codziennie wypijane piwko przez niego, a dzieki wytrwalosci nauczylam, ze nie ma kolegow w domu wieczorem, ze goscie jego maja sie zapowiadac, kanapki robi sobie sam do pracy, a dlaczego ja mam mu robic i np wstawac specjalnie rano...Co innego gdybym nie pracowala, moge sie poswiecic co innego tez jesli robimy sobie gesty dobroci ze tak powiem to ok Nie raz cos dla niego robie jesli on tez robi cos dla mnie (milosc). Ale moja mama to potepia, mowi zebym robila jak uwazam, ale ona by posprzatala za swojego meza i tak robila, kanapeczki, buciki czyscila itd..itd.Moja tata jak wracal z pracy to kladl sie i wlaczal tv..(ja sobie nie wyobrazam zeby przy tylu obowiazkach w domu moj tak robil)no i jak moj tato sie jej odwdzieczyl za to jej poswiecenie??? Ze znalazl sobie nowa rodzine? To jest podziekowanie za caly jej wysilek, za milosc...A ja nie bede po swoim mezu sprzatac w szczegolnosci ze mam ciezsza prace, a on lzejsza, albo z innych powodow....Ma zdrowe raczki i nozki i dlaczego ma miec ulgi, bo jest facetem?
To u nas sa takie sprzeczki z mama, ona ma inne zdanie, zyla w innych czasach, pracuje lekko i jesli jej to pasowalo to ok. Ale delikatne sa te sprzeczki tak jak powiedzialam, ogolnie nie jest zle.

Aguśka, bardzo dobrze rozumię Twój punkt widzenia, gdyż uważam tak samo. Baba nie ma wcale latać w koło faceta, a ten udawać pana i władcy, leżać na łózku z gazetą! A pamietam takie obrazki z dziecinstwa, choć nie z własnego domu, ale u cioci, babci, przerażało mnie to juz wtedy, a do tego ci faceci nie mieli grama wdzięczności. W moim rodzinnym domu zaś mama sprzątała, gotowała i prała i robi to dalej, ale mój tato zawsze tez to potrafił zrobić, robił, i robi nadal-tzn potrafi wziąśc i posprzątać, nastawić pranie etc. U TZ w domu teść także umie wyprasować, zlożyć pranie czy ugotować czy ładnie naszykować śniadanie, choć większość obowiążków robi teściowa. I właśnie mnie ona zastrzeliła wtedy, gdy wtryniła się do brata Tż i mu sprzątała tekstami, ze jej synkowie zawsze mieli poprasowane, posprzatane i poprane. Owszem, mieli, i do tego ona to robi podczas odwiedzin naszych że ciuchy Tż skrupulatnie prasuje i składa, ale co z tego???? Nic z tych rzeczy oni nie robią jednak sami, bo nie czują żadnej potrzeby! Ona ich wyreczała, podsuwała pod nos, a nie nauczyła samodzileności!!!!! Dla mojego Tż ciuchy moga leżeć miesiąć pod szafą wywalone na kupie, prasować prasuje tylko na spotkania służbowe jak musi wbić się w garnitur albo jak ja mam ochotę i mu wyprasuję.... Do porządku żadnej wagi nie przywiązuje, ale posłusznie mi pomaga jak go proszę, wspólnie gotujemy etc. Dlatego Aguśka popieram, że faceta trzeba sobie wychować, a jak bym miała synka, to też bym wychowywała go pod katem, żeby byl dobry i pomagał swojej kobiecie w przyszłości a nie oczekiwał obsługiwania!

Cytat:
Emigra, nie przejmuj się! Mam kilka koleżanek co przytyły po ok 30 kg, przed ciążą szczuplutenkie, nie minęło poł roku znów są takie same. Przecież z tego co pisałaś odżywiałąś się zdrowo, więc ta waga to waga ciąży plus kilka kg tłuszczyku bo wiadomo, musi się zmagazynować do karmienia plus na pewno dużo wody w tkankach. Czasem przez noc potrafi mi zejść nawet 1,5 kg i to na pewno woda bo dużo i często chodzę siusiać. Także spokojnie kochana, wrócisz do swojej figurki zobaczysz!

Szykuję się dziewczyny do wizyty u połoznej, ciekawe, co mi ciekawego powie?
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości