Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7 - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-19, 14:41   #1531
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Ja też mam problem ze spodniami ale właśnie dzisiaj przyszłam do pracy a tam na krześle siatka ze spodniami ciążowymi i jak tylko przyjadę do domu to będę przymierzać już nie mogę się doczekać jedne są dzinsowe i dwie pray rybaczek zobaczę co mi będzie dobre. A tak wczoraj się martwiłam

Kurcze jak mi się chce spać zaraz to padnę na biurko.

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:44   #1532
monika_krk
Raczkowanie

Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Ja uzywam zelu do prania z reguly a jesli nie ma akuratw sklepie to proszku i piore zupelnie juz bez plynu zmiekczajaego i nie mam problemu, ubrania nie sa twarde! Moze dzidziusiowi doleje pare kapek plynu do plukania, ale jesli juz to tez jelpa!
Ja raczej nie mam problemu z zakupem, ( ale jednak zdarza sie) wystarczy wyczaic gdzie maja i widzialam tez w dzieciecych sklepach internetrowych, nie wiem jak za allegro bo nie sprawdzalam nigdy

Ja smoczek mam i jesli tylko bedzie dziecko chcialo to dam a martwic sie odstawianiem bede pozniej!
no to ja też kupię płyn, bo generalnie wolę płyny niż proszki i dla nas też płynu używam

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
W ogole ostatnio zaczelam odrozniac juz czkawke malej czuje takie podskakiwanie delikatne w brzuchu, pukanie na dole i jak reke przykladam to tez czuc takie regularne pulsowanie zazwyczaj trwa pare minutek.
ja też odkryłam czkawkę ostatnio i z umiejscowienia wynika, że Malutka jest główką do dołu już ułożona- ciekawe czy tak rzeczywiście jest

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
Ja też nie mogłam znalezc go nigdzie w mojej mieścinie, dopiero jak w niedzielę byliśmy z mężem w tesco to zakupiliśmy ten jelp
idę do fryzjera w środę, a po drodze jest tesco więc kupię tam, dzięki

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Cześć Wam!
Powiem Ci że ja byłam zaskoczona uprzejmością i uśmiechem położnych w Narutowiczu, oczywiście pewnie w każdym szpitalu są zołzy...zależy jak trafisz. Też słyszałam negatywne opinie o tym szpitalu...ale jak poczytasz po necie-to o każdym są historie mrożące krew w żyłach-o Siemiradzkim też. Mojej koleżance bardzo się tam podobało-ale nie dopłacała do niczego.
Sale po porodzie są 2 i 3 osobowe z łazienkami. Dzieci są z mamami w tych jeżdżących łóżeczkach Byliśmy na jednej z sal , to mamy tam leżące bardzo zachwalały... nawet śmiałam się do męża że to takie zatrudnione mamy-co robią dobrą reklamę szpitalowi

Ja myślę że każda z nas powinna wybrać się na porodówkę gdzie zamierza rodzić a jeśli ma dylemat, to zrobić wycieczkę po kilku dostępnych. Prawie każdy oddział położniczy prowadzi dni otwarte-a jeśli nie, to indywidualnie oprowadzają i udzielają wszelkich informacji Ja polecam wycieczkę
nie chodziło mi o położne w Narutowiczu tylko o to jak trafić na położną środowiskową... bo położną do porodu chcę indywidualnie i tylko z polecenia znajomej mnie Siemieradzki o tyle trzyma, że mój lekarz jest stamtąd, a że mam tego paciorkowca to chyba wolę się go trzymać, chyba, że mi coś odbije np. dziś po wizycie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

i tylko do 3 miesiaca zycia? tez pierwsze slysze, tym bardziej, ze odrusch ssania, ktory dziecko wykorzystuje do uspokajania zanika dopiero w okolicach 1 roku zycia...

to wszystko raczej zalezy od samego dziecka, bo tak jak piszesz, sa maluchy, ktore nie chca smoczka

ja mam spoczki w zanadrzu, ale nie nastawiam się na ich używanie... uważam, że wyjdzie w praniu, zwłaszcza przy pierwszym dziecku nie chcę nic planować i narzucać, bo życie i tak często weryfikuje nasze plany
monika_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:50   #1533
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

widzialyscie ?? http://demotywatory.pl/3652503/Nie-dziekuje
ciekawe czy to prawda
u mnie awaria netu... dopiero sie dostalam
Stary 2012-01-19, 14:51   #1534
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Może lekkie ćwiczenia na kręgosłup jakieś rozciągajace moglyby pomóc? Ja na szczęscie zapomniałam co to rwa, od kiedy nie pracuję, może tylko raz mnie złapało od tego czasu!

A teraz relacja z wizyty! A więc odczekaliśmy swoje w kolejce, mimo, ze ustalają rzekomo terminy np na 11...Zmierzyli ciśnienie, ph z próbki moczu, posłuchali bicia serduszka i dali skierowanie na pobranie krwii. Od razu powiedziałm o cukrzycy, zdziwili się, ze robiłam to badanie w Polsce i w ogole po co je robiłam? Odpowiedziałm, że w Polsce robi się to standardowo. Byli zdziwieni. Pokazałm im wynkiki tej glukozy, okazało się, że stosują inne miary-mole, i poszli przeliczać. Potwierdzili, że faktycznie trochę za wysokie, i zapytali jak badanie było robione. To mówię, że na czczo. Ale czy piłam wodę? Mówię, że tak w nocy zawsze biorę parę łyków wody mineralnej. To im nie przypasowało, kazali mi badanie powtórzyć-idę jutro na po 9. Od 12 w nocy mam zakaz picia czegokolwiek z wodą włącznie, jedzenia, zucia gumy etc. Mam ze sobą zabrać 2 butelki lucozade, a oni mi dadzą glukozę do wypicia na miejscu. Nie wiem, po co mi te 2 butelki z napojem energetycznym, zawsze unikałam takich wynalazków????

Idę poodpoczywać, bo własnie ledwo co wróciłam z tego szpitala i bardzo się objadłam
Co ma woda do wyniku poziomu glukozy i calego testu...a beda Ci test obciazenia glukoza robic? Dziwne to dla mnie co Ci powiedzieli. Najpierw mowia, ze po co robilas ten test, a potem zaglebiaja sie w szczegoly malo istotne co do tego badania
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:55   #1535
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Co ma woda do wyniku poziomu glukozy i calego testu...a beda Ci test obciazenia glukoza robic? Dziwne to dla mnie co Ci powiedzieli. Najpierw mowia, ze po co robilas ten test, a potem zaglebiaja sie w szczegoly malo istotne co do tego badania
no właśnie! jakby Polska była krajem 3ciego świata i miała prymitywne standardy badań

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:56   #1536
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

dzisiaj totalnie nie mam humoru wszystko mnie boli, ciężko mi - czuję się jak słoń.

Idę Was poczytać.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_krk Pokaż wiadomość
śliczne ubranka, a dla męża za inicjatywę!
dziękuję

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
to gdzie zamierzasz rodzić, że się boisz że ci ukradną? w więzieniu?

przepraszam, nie mogłam się powstrzymać

w szpitalu

a skąd mam wiedzieć jak jest? - może zabiorą i nie oddadzą ?
Nie byłam nigdy w szpitalu to nie wiem.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:57   #1537
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:

Tak, będą mi robić test na obciażenie glukozą po swojemu. Czyli jak mówiłam od 12 w nocy zakaz jedzenia, co jest logiczne, ale także picia wszelkich płynów w tym czystej wody! Plus 2 butelki napoju energetycznego ze sobą do badania. Okaże się jutro, jak będzie, a test także trwa 2 h czy nawet 2,5 h z tego co mam na kartce.
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:00   #1538
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
ciekawe czy to prawda
Tak, to prawda, ale ta afera była rok temu, więc może się już coś zmieniło.

http://dziecisawazne.pl/miesopodobne...czkach-gerber/
http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/
Stary 2012-01-19, 15:01   #1539
lena_mi
Zakorzenienie

uff, skończyłam piec ciasto - Orzechowiec wg przepisu Roksape (tylko bez kawy w masie). Pyszotka - polecam
Stary 2012-01-19, 15:02   #1540
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Dodatkowo ssąc pierś dziecko musi się bardziej wysilić, przy smoczku ma łatwiej
nie zawsze, mi z cyca mleko leciało samo, teraz smoczki są tak zbudowane ,że tak łatwo już nie jest , więc różnie to bywa
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:08   #1541
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość

biedactwo... piszę trochę jakby po fakcie, ale ja w pierwszym odruchu poza zimną wodą nakładam zimny jogurt z lodówki.

skądś to znam. Czasem ma przebłyski matkowania, ale czasem udaję, że nie mam zasięgu i się rozłączam. Nie ogarniam tej kobiety, może to kwestia menopauzy?
ja pierwszy ruch to też pod zimną wodę

moja mama wogóle nie ma przebłysku matkowania, ona wogóle nie lubi dzieci. - nie wiem po co je robiła jest Nas 3 z czego najmłodszy brat ma 11 lat, a matka wogóle się nim nie interesuje - zresztą czym ona się interesuje? Sama sobą. Ja jestem najstarsza, a oprócz mnie jest jeszcze młodszy brat o rok. a w zasadzie o półtora.

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Właśnie kurier do mnie dzwonił i jedzie do mnie z przesyłką.
(Łóżeczko, materac, pościel itp. )

Ciekawe gdzie ja to wstawie - masakra.

Bo rozłożenie łóżeczka mam w planie w okolicach marca

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-19, 15:10   #1542
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, będą mi robić test na obciażenie glukozą po swojemu. Czyli jak mówiłam od 12 w nocy zakaz jedzenia, co jest logiczne, ale także picia wszelkich płynów w tym czystej wody! Plus 2 butelki napoju energetycznego ze sobą do badania. Okaże się jutro, jak będzie, a test także trwa 2 h czy nawet 2,5 h z tego co mam na kartce.
Hm smieszny ten test
Moze ten test nazywa sie testem obciazenia napojem energetycznym
No nic, zobaczymy co tam wyjdzie. A wyniki masz miec od razu czy nie?
Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
uff, skończyłam piec ciasto - Orzechowiec wg przepisu Roksape (tylko bez kawy w masie). Pyszotka - polecam
Mniam
A krem budyniowy Ci sie nie zważył?
SZYMONEK

Stary 2012-01-19, 15:11   #1543
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Tak, to prawda, ale ta afera była rok temu, więc może się już coś zmieniło.

http://dziecisawazne.pl/miesopodobne...czkach-gerber/
http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/
ciekawe co dają w innych firmach niech się nikt nie łudzi ,że jeśli tam dają ten MOM ( chodziło o dwa rodzaje słoików i tam w składzie mom jest wymieniony, nikt tego nie ukrywa), to np . firma inna daję coś lepszego w tej cenie ,
ech nie znoszę tych tematów , bo zawsze wielkie wojny są w tej tematyce na forach między eko mamami a nie eko mamami

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-01-19 o 15:16
Stary 2012-01-19, 15:18   #1544
ona10101
Raczkowanie

Cytat:
ciekawe czy to prawda
Ojej nie wiedziałam. Teraz to żadnej firmie całkowicie nie można zaufać

Cytat:
Ale bym zjadła takiego domowego ciasta a do tego filiżanka kawy rozpuszczalnej albo zbożowej SMACZNEGO

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
ciekawe co dają w innych firmach niech się nikt nie łudzi ,że jeśli tam dają ten MOM ( zresztą jest to na słoiczku napisane ) to np . firma inna daję coś lepszego w tej cenie ,
ech nie znoszę tych tematów , bo zawsze wielkie wojny są w tej tematyce na forach między eko mamami a nie eko mamami
Kurcze ale żeby jedzenie dla dzieciaczków....A kupowałyście dla swoich dzieci-pytanie do matek już- takie słoiczki z zupkami, deserkami czy raczej same coś próbowałyście zrobić?

A tak poza tym to nuda w tym szpitalu-chce do swojego łóżka, tęsknie za Mężem, nie mam sie do kogo w nocy przytulić. Oby mnie na pewno wypuścili jutro!!
Adaś ur. 25.02.2012r.

Edytowane przez ona10101
Czas edycji: 2012-01-19 o 15:21
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:21   #1545
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
w szpitalu

a skąd mam wiedzieć jak jest? - może zabiorą i nie oddadzą ?
Nie byłam nigdy w szpitalu to nie wiem.
no to ładne masz nastawienie!
na 99% personel ci nic nie ukradnie, najwyżej zaznacz markerem metki.
mi nikt laptopa ani portfela nie ukradł, to tobie ciuszków też nikt nie zabierze

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:25   #1546
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
Hm smieszny ten test
Moze ten test nazywa sie testem obciazenia napojem energetycznym
No nic, zobaczymy co tam wyjdzie. A wyniki masz miec od razu czy nie?

Mniam

Rzeczywiście śmieszny, wyczytałam w necie na jakimś forum, że dziewczynie w UK robili test na obciążenie glukozą właśnie każąc jej pić to lukozade. Aż mi się nie chce nawet komentować

Wczoraj robiłam na obiad pyszne faszerowane bakłażany i zostały mi jeszcze na dziś na kolację. A myślę właśnie o orzechowcu lub serniku, bo w planach spotkanie towarzyskie, to bym mogła zjeść kawałeczek mały
Stary 2012-01-19, 15:27   #1547
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona10101 Pokaż wiadomość
..A kupowałyście dla swoich dzieci-pytanie do matek już- takie słoiczki z zupkami, deserkami czy raczej same coś próbowałyście zrobić?
My z mezem staralismy sie gotowac samemu i takie jedzonko Filip jadl czesciej, bo co to za problem wziac kawalek marchewki, ziemniaczka i zmiksowac blenderem. Potem dodawac tylko po jednym skladniku wiecej, kiedy trzeba to dorzucac gotowane żółtko czy mięsko i miksowac?
Potem kiedy juz nie trzeba tak miksowac na papke, to wystarczy przemiksowac krocej zeby kawaleczki byly takie jak w sloiczkach.
Jednak przyznaje, ze czasem kupowalismy i jadl tez ze sloiczka.
Sloiczki jadl kiedy np nie mielismy chwilki zeby cos przygotowac, albo jak gdzies jechalismy na dluzej i bylismy poza domem.
SZYMONEK

Stary 2012-01-19, 15:28   #1548
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

Ale bym zjadła takiego domowego ciasta a do tego filiżanka kawy rozpuszczalnej albo zbożowej SMACZNEGO

Kurcze ale żeby jedzenie dla dzieciaczków....A kupowałyście dla swoich dzieci-pytanie do matek już- takie słoiczki z zupkami, deserkami czy raczej same coś próbowałyście zrobić?

A tak poza tym to nuda w tym szpitalu-chce do swojego łóżka, tęsknie za Mężem, nie mam sie do kogo w nocy przytulić. Oby mnie na pewno wypuścili jutro!!
tak kupowałam i nie żałuję , nie kupowałam słoików gdzie jest napisane jak byk MOM w składzie ,sama też robiłam , mam zdrowe dziecko, bez nadwagi, bez uczuleń, nie chorujące i mam nadzieję,że tak zostanie
Stary 2012-01-19, 15:31   #1549
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Mnie ostatnio zaskoczyla dziewczyna w markecie bo jak tylko zobaczyla ze ustawiam sie za nia to odrazu kazala mi isc przed siebie w kolejke. Milo mi bylo aczkolwiek to jedyna taka sytuacja odkad jestem w ciazy, wiekszosc ludzi patrzy jak na UFO i udaje ze nie widzi
tak dla wielu ludzi jesteśmy niewidzialne mi babka ustąpiła miejsca ostatnio w autobusie bylam w totalnym szoku bo w kutrce kiepsko brzuch widac a po drugie ludzie nie sa skłonni do uprzejmości
Stary 2012-01-19, 15:33   #1550
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
My z mezem staralismy sie gotowac samemu i takie jedzonko Filip jadl czesciej, bo co to za problem wziac kawalek marchewki, ziemniaczka i zmiksowac blenderem. Potem dodawac tylko po jednym skladniku wiecej, kiedy trzeba to dorzucac gotowane żółtko czy mięsko i miksowac?
Potem kiedy juz nie trzeba tak miksowac na papke, to wystarczy przemiksowac krocej zeby kawaleczki byly takie jak w sloiczkach.
Sloiczki jadl kiedy np nie mielismy chwilki zeby cos przygotowac, albo jak gdzies jechalismy na dluzej i bylismy poza domem.

No właśnie, żaden problem, bo nawet przygotowując zupkę dla dziecka to wystarczy po malutkim kawałeczku i ze szklankę wody, ale zrobić warzywka raz dwa na parze i zmiksować! Wcześniej wydawało mi się, że słoiczki takie wygodne, niby zdrowe, ale jak poczytałam, rozeznałam się to wiem na pewno, ze to będzie tylko metoda awaryjna, bo chcę zdrowo odżywiać dzidzię, tak jak zresztą staram się gotować na codzien zdrowo. A przy tym witaminy w tych słoiczkach sa sztucznie dodawane, bo te naturalne w długiej obróbce, leżakowaniu, magazynowaniu po prostu giną!
Stary 2012-01-19, 15:36   #1551
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:

Mniam
nie
dokładnie wystudziłam budyń i dodawałam do masła bardzo powoli (łyżka budyniu - wymieszałam, następna łyżka - wymieszałam itd..)
Nie mam makutry więc mikserem. Masa wyszła piękna!
Ale nie dodawałam już kawy bo nie chciałam smaku kawowego.

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:

Trzymam kciuki żeby wypuścili jak najszybciej - oby tylko było bezpiecznie dla Ciebie i Dzidzi
a na ciasto zapraszam, jest go tyle,że nie wiem kto to zje...
Stary 2012-01-19, 15:37   #1552
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
no to ładne masz nastawienie!
na 99% personel ci nic nie ukradnie, najwyżej zaznacz markerem metki.
mi nikt laptopa ani portfela nie ukradł, to tobie ciuszków też nikt nie zabierze
no wybacz jak się nasłuchałam różnych rzeczy to chyba mam prawo mieć takie nastawienie.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-19, 15:37   #1553
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj robiłam na obiad pyszne faszerowane bakłażany i zostały mi jeszcze na dziś na kolację. A myślę właśnie o orzechowcu lub serniku, bo w planach spotkanie towarzyskie, to bym mogła zjeść kawałeczek mały
mniam, możemy się wymienic po troszku Chętnie spróbuję takich bakłażanów
A czym je faszerujesz? mogę poprosic o przepis?
Stary 2012-01-19, 15:39   #1554
agator74
Rozeznanie

Cytat:

Ja jak jestem gdzies z brzuszkiem cos zalatwiac, to odnosze wrazenie, ze ludzie mysla: zrobilas se babo brzuch to sie teraz mecz.
Najwiecej kultury spotykam u dziadziusiow takich starszawych. Oni jeszcze maja w sobie z tych dawnych lat kulturalne gesty.

Ja tez zauwazylam ze starsi panowie oraz czasem jakies babeczki sa bardziej wspolczujacy, ostaynio nawet jedna pani az zaczela mnie przepraszac ze nie zauwazyla ze ja stoje w ciazy bo przejechalam chyba ze 2 przystanki na stojaco ale ogolnie dobrze sie czulam i moglam stac ale bylo to mile

Kubuś jest już z nami 19.03.2012
agator74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:46   #1555
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
ciekawe czy to prawda
Cytat:
tak kupowałam i nie żałuję , nie kupowałam słoików gdzie jest napisane jak byk MOM w składzie ,sama też robiłam , mam zdrowe dziecko, bez nadwagi, bez uczuleń, nie chorujące i mam nadzieję,że tak zostanie

Masz racje konia ! Trzeba czytać etykiety i to jest podstawa. Teraz gdzie się człowiek nie obejrzy to ładują MOM: pasztety, parówki, kurczaki z fast foodów -wiadomo że to nie jest trujące. Ale jest po prostu kiepskie jakościowo. A dla dzieciaczków to już trzeba 2x bardziej sprawdzać co jest w składzie.Nie demonizujmy słoiczków-czasem damy radę ugotować, a czasem słoiczek i będzie ok
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:51   #1556
monika83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
we wtorki na 19 (wykłady) i srody na 18.30 (ćwiczenia)

czy Was też już nawiedziała ta pani z banku krwi pępowinowej?
To się mijamy... Nie, tylko wczoraj Pani dr mowila, ze jest taka opcja i pewnie spotkamy się z ludzmi z banku krwi w innym terminie.

Strasznie sie przed chwila zdenerwowalam. Dzis w nocy obudzil mnie bol serca, taki klujacy, przy kazdym oddechu. Pozniej troche ustapil, ale promieniowal mi az na lopatke ze przez ok 2 godziny nie moglam sie ruszyc... Jakies dwie godziny temu znow zaczelo mnie delikatnie kluc serducho. Z pol godziny temu sie to nasililo i cos mnei tknelo zeby zmierzyc cisnienie. wyszlo mi 164/85, malo trupem nie padlam, nigdy nie mialam takiego cisnienia mierzylam jeszcze 3 razy, za kazdym razem bylo nizsze, ostatni pomiar 129/79 czyli juz calkiem ok. Boje sie, ze dzieje sie cos zlego i moge zaszkodzic synkowi. A wizyta dopiero za tydzien. Leze teraz i sie nie ruszam, mam nadzieje ze wszystko sie uspokoi...
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 15:52   #1557
ona10101
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
No ja tez mam zamiar tak robić, że w miare mozliwosci zrobic cos samemu dla dziecka, ale w razie braku czasu lub poza domem np też dać jedzonko ze słoiczka.

Cytat:

Trzymam kciuki żeby wypuścili jak najszybciej - oby tylko było bezpiecznie dla Ciebie i Dzidzi
a na ciasto zapraszam, jest go tyle,że nie wiem kto to zje...
Dziekuje, na pewno jest pyszne Mąż mi wczoraj kupił kawałek ciasta i przywiózł do szpitala, ale domowe smakuje całkiem inaczej. Ale jestem śpiąca, tak mi sie chce kawy że chyba powiem TŻ żeby mi przywiozl w termosie taka jaką lubie, bo takich 3 w 1 to nie przepadam za bardzo bo sa słodkie a znowu 2 w 1 są nie słodkie.Moja idealna kawa wygląda tak: 1 płaska łyżeczka do kubka, woda tak do 3/4 wysokości kubka, 1 łyżeczka cukru i reszta mleka
Adaś ur. 25.02.2012r.
ona10101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 16:13   #1558
agator74
Rozeznanie

Mamsusie kochane a powiedzcie mi bo widzialam ze wiele z was juz zamawialo takie cale zestawy lozeczko +materac + posciel+ przewijak, rozek itd. To jak jest z jakoscia chodzi mi np. o posciel czy wszystko ok, i jak myslicie co lepiej zamowic do tego kompletu rozek czy przewijak bo przewaznie jest to albo to
a ja ide teraz zjesc pomelo i bede czytala ksiazke bo sie zapisalam wczoraj do biblioteki wiec bede sobie teraz czytala bo baaaardzo lubie czytac, juz w sumie wczoraj przeczytalam 3/4 ksiazki hehe
moja mama kazala mi przywiezc ubranka malego to bedzie je prala, mialam powiedziec ze ja tez mam pralke no ale skoro chce to niech sie poczuje wazna

Kubuś jest już z nami 19.03.2012
agator74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 16:19   #1559
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

dziewczyny rozmiar 68 na jaki wiek jest (w miesiącach) i do kiedy starcza?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-01-19, 16:22   #1560
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
mniam, możemy się wymienic po troszku Chętnie spróbuję takich bakłażanów
A czym je faszerujesz? mogę poprosic o przepis?

Wpadłam na ten przepis po skonsumowaniu podobnie przyżądzonego bakłażana w restauracji W sumie zmieszałam 2 przepisy, gdzie najbardziej smakowały mi składniki i wyszło pysznie

A oto jak to zrobiłam:

-2 bakłażany-przekrajam wzdłuż na połówki, miaższ kroję nożem w kratkę, opruszyłam solą, posmarowałąm pędzlem kuchennym umaczanym w oliwie i na ok 30 min do piekranika na 180 st.

-miąższ wydrażam łyżką, i do miseczki. Trzeba to zrobić na tyle ostrożnie, by nie uszkodzić łupinek, bo w nie będziemy nakładać farsz.

-pol dużej, posiekanje cebuli przysmażyłam na patelni, do tego posiekany miąższ bakłażana, 1 pomidor pokrojony bez skórki(dodałam, bo miałam i chciałam wykorzystać bo lekko mi zmiekł hihi), 1 czerwona drobno pokrojona papryka, 300 g mięsa mielonego-ja używałam z indyka, bo lubimy i zdrowiej. To wszystko smażę i mieszam, mięso w zasadzie dodałm na końcu i wtedy też podniosłam temp by szybko się zrumieniło, ale mozna też podsmażyć na oddzielnej patelni i potem dodać.

-gdy farsz prawie gotowy, dodałam 2 wyciśnięte ząbki czosnku, a z przypraw zastosowąłm-trochę soli, trochę pieprzu, trochę oregano, trochę ostrej papryki i słodkiej papryki, nieco sosu sojowego. Ogólnie chciałam by był w smaku ten farsz dośc wyrazisty. Można dodać również łyżeczkę masła na etapie duszenia cebulki.

Teraz sos:

-2 połówka dużej cebuli posiekana w kostkę i podduszona w garnku, do tego 4-5 posiekanych w plasterki pieczarek. Smazę, dodaję 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego, pól łyżeczki cukru, podsmażam dalej. Póżniej dolewam wody rozmieszanej z mąką dla zagęszczenia, dodaję przypraw. Gdy sos osiąga odpowiednią konsystencję, nadziewam farszem połowki bakłażana. Wszystko to układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sosem. W piekarniku ma się piec ok 45 min, ale warto sprawdzać, pod koniec pieczenia na każdą połówkę bakłażana kładę plasterek żółtego sera.

Pycha! Teraz mnie naszło na wszystko co faszerowane i na dniach sporządzę faszerowaną paprykę. Tż nie mógl uwierzyć, ze te bakłażany wyszły takie dobre, i się pytał, dlaczego nasza mussaka była obrzydliwa? A propos, bakłażany możesz zrobić tylko z farszem warzywnym(cebula, czosnek, pieczarki, papryka, miąższ bakłażana) lub tylko z mięsnym, kwestia gustu i produktow w lodówce

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2012-01-19 o 16:24
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości