|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Cytat:
wessałam jak odkurzacz ten ulepek ![]() Cytat:
Cytat:
. Ja miałam ten papier do cięcia ze względu na to w pierwszej ciąży ( znaczenie też miało to ,że dziecko 4 kg przewidywano), ale ordynator ocenił ,że jeśli jest mi w stanie przegiąć nogi na bok a ja nie wyję z bólu to można probować naturalnie urodzić, więc zaufałam i spróbowałam, ale nie wyszło . A to jest świetny lekarz i krzywdy by raczej nie chcial mi zrobić, Ty też pewnie na takich trafisz,że będą wiedzieli co się święci.Lena mi w pepco ciuszków nie kupowałam, bo mam na początek już dużo, ale bodziaki bym dobre tam znalazła jakieś .Szukałam wanienki, bo chcemy kupić taką nie pastelową, ale nie było. Mravka super,że położną masz z Twojej bajki,będziesz spokojniejsza w tym wielkim dniu ![]() Monika83 ważne,że ciśnienie jest pod kontrolą i lekarz wie ,żeby uważać na to, lepiej tak niż zaniedbać taką sprawę. Ja w pierwszej ciąży mierzylam sobie 6 razy dziennie , bo u gina miałam wysokie bardzo, kazal mierzyć w domu i to tyle razy ,żeby widzieć kiedy mi wzrasta , ale w domu było wszystko ok .
|
|||
|
|
|
#1682 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczeń, luty no i marzec... Czas przywitać się z bobasem! III-IV 2012 cz.7
Ja wczoraj kupiłam szlafrok za 30zł w Biedronce. Nie za gruby, milutki i mięciutki. Są dwa kolory - ciemny różowy i seledynowy. Ja jestem bardzo zadowolona.
|
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1684 |
|
Zakorzenienie
|
my sie nie zdecydujemy na pobranie krwi pepowinowej... dostalismy jakies materialy na ten temat i moim zdaniem jest to za drogi biznes a nie zbyt pewny. Tutaj funkcjonuje to tak ze wybiera sie okres przez jaki ma byc ta krew przechowywana, oplaca sie go (koszty nieziemskie) ale nie mamy pewnosci ze miejsce w ktorym bedzie to przechowywane np nie spali sie - i co wtedy? no i tutaj tak to dziala ze my oddajemy jakby do ''banku krwi pepowinowej'' a czy w razie potrzeby dostaniemy swoja to wielka niewiadoma
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1685 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1687 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Wczoraj jeszcze chcialam z Wami posiedziec, ale wylaczyli prad na chwilke, wiec stwierdzilam, ze pora na spanko ![]() Zaraz musze wstawic pranko, obiadek, a ze mama ma wolne ma mi posprzatac, bo podlogi wygladaja juz okropnie. Ja poscieram ewentualnie jakies kurze ![]() Monia wlasnie kiedys o tym pisalam, ze dla mnie ta bezradnosci i to ze musze liczyc na pomoc kogos jest okropna. Ja zawsze lubie sobie zrobic sama, po swojemu ale jeszcze troszke damy rade! ![]() Cytat:
![]() A to zrozumiale, ze sie martwisz o dzidzie, ale wiesz jestes zabezpieczona, wiec powinno byc wszystko dobrze ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W I ciazy tego nie mialam a teraz taki bol pachwin przy chodzeniu, niemoznosc zalozenia butow bo nie moge nog podniesc swobodnie i nie przez brzuch tylko wlasnie przez to ze tak bola pachwiny i uda. Ale lekarz mnie uspokoil, ze rzadko spotyka sie takie przypadki ze trzeba robic cesarke.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-01-20 o 11:04 |
|||||
|
|
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#1689 | ||
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny. Ja od razu wskakuje z ciekawostkami z wczorajszej szkoły rodzenia. To były ostatnie zajęcia, prowadziła położna i fizjoterapeutka. Mieliśmy też godzinkę osobno panie i panowie-o połogu widzianym z obu stron.Fajna sprawa
Mam nadzieje że dobrze uświadomili facetów o realiach połogu. Panowie dostali też wydrukowany przepis na zupę-żeby zrobić żonie po porodzie ![]() -największe zaskoczenie dla mnie: po porodzie sn -jeśli jest rana krocza- nie siadamy przez ok. 2 tygodnie dla własnego dobra. Tylko na boczkach. Wg. fizjoterapeutki wszystkie koła poporodowe i poduszki są szkodliwe dla wewn. narządów rodnych i dla mięśnia który był przecięty przy nacinaniu. Ponoć pomoże to zapobiec późniejszemu obniżaniu się i wypadaniu narządów rodnych.No cóż... -nacisk na ćwiczenia mięśni kegla (ciekawa jestem ile z was ćwiczy tak z ręką na sercu). Fizjoterapeutka pokazała nam prawdziwe fotki porównujące mięsień przed i po porodzie. Ta grupa mięśni zaczyna naturalnie wiotczeć już po 25 r.ż. a nie wzmacnianie jej kończy się później na zabiegach i operacjach ginekologicznych. Także dziewczyny ja poczułam się maksymalnie zmobilizowana i ćwiczę-co jest mega proste. A ma pomóc w łatwiejszym porodzie, szybszym powrocie do kondycji TYCH miejsc i lepszym seksie ![]() -położna obaliła mit o hartowaniu brodawek: robili specjalistyczne badania na ten temat i nie ma to najmniejszego sensu a tylko może wywołać przedwczesne skurcze. Szkoda no ale cóż. Mówili też o masażu krocza-ale za to zabierzemy się po weekendzie jak zacznę 34 tydzień -takie są zalecenia. Mąż już się cieszy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 19Claudia91 że wszystko się układa. Mam nadzieje że wszystko będzie już dobrze i że spokojnie zbudujecie swoją rodzinę.
|
||
|
|
|
#1690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tak po tych stronach bankowych patrzyłam w związku z tą sprawą mojej koleżanki to mi się w oczy rzuciło,że łatwiej mi było odnaleźć numery do działu marketingu , handlowego itp. niż info do lekarza , ktory by mi konkretnie coś powiedział jak to wygląda w danej chorobie. A jeszcze sobie tak myślę,że przecież te komórki macierzyste to i u rodzeństwa można wykorzystać, bo to przecież kwestia ,że to od jednej matki jest ( muszę z ginem sobie to wyjaśnić, ale tak mi się wydaje) to jakby to było takie proste to myślę,że wielu rodziców by się po prostu decydowało na kolejne dziecko gdy inne chore, ale widocznie to nie jest aż tak pomocne, hmmmm ? Muszę się w to wgłębić. |
|
|
|
|
#1691 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam ten sam problem, bo przy 180 cm wzrostu to mało który tyłek zasłania, choć mój małzonek miała kiedys takie koszulki, które miałam do pół uda po załozeniu poszukam w meskim dziale, może coś znajdę Cytat:
my sie też nie zdecydowaliśmy, mw. z takich samych powodów Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-01-20 o 11:17 |
||
|
|
|
#1692 | |
|
Wtajemniczenie
|
witam ja dziś w końcu w lepszym nastroju, powiem tak odstawiłam wczoraj i przedwczoraj kawę bo się naczytałam przyczyn dlaczego dziecko jest mnniejsze i była wymieniona też kofeina, aczkolwiek ja piłam tylko 1 filiżankę dziennie, myślicie że to mogło zaszkodzić
dziś już nie wytrzymałam i zrobiłam sobie kawe bo chodziłam przecież jak struta... no i od razu jest lepiej. Ale nie wiem czy pozwalać sobie nadal na tą 1 filiżanke czy zrezygnować ![]() Cytat:
ale dziewczyny już mi pisały żeby się aż tak bardzo nie martwić, widocznie taka moja uroda, mi pani dr powiedziała że przy moich gabarytach jak do 2,5 kg dociągnie to bedzie dobrze
|
|
#1693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno wszystko zależy od tego ile tej krwi uda się pobrać, czyli może sie kazać, że po 12 roku zycia własnie bedzie jej za mało aalegna a Ty nie masz problemów z zawysokim ciśnieniem? Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-01-20 o 11:18 |
|
|
|
|
#1694 |
|
Rozeznanie
|
aalegna zależy jaka to kawa, jeśli to mocne espresso to można się zastanawiać, a rozpuszczalna to wg. mojego lekarza nie jest kawa
Ma tyle kofeiny co czarna herbata. Ja myślę że nie możesz się o to obwiniać -to łożysko odżywia dziecko- może sprawdź na USG czy jest wydolne i dobrze funkcjonuje. A może to taka twoja natura. Niczym się nie martw!
|
|
|
|
#1695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1696 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć piękne
![]() Witam się z Wami w średnim nastroju... jakieś dołki mnie łapią ostatnio... ze strachu, z niewiedzy, z niepewności jak to wszystko będzie ...a poród zbliża się wielkimi krokami i trochę dziś znowu przez moja wagę, która rośnie z każdym dniem niewiedząc czemu...? Wczoraj wybrałam się z mężem do sklepu autem oczywiście...po kosmetyki dla maluszka i chciałam aby mąż sobie coś kupił bo miał imieniny...a ja siedząc w domu nic mu nie mogłam kupić... Kupił sobie fajne jeansy NO i powiem Wam że szybko nam poszło ...a i tak jak wróciłam miałam twardnienie za twardnieniem... każde wstanie to twardnienie! przez cały dzień wczoraj na bank ponad 15x... dziś już z 5x... a jest 11:00 muszę je liczyć ale wcale nie słabną pomimo 8x 1/2 fenoterolu! i troszkę mnie to martwi...Aguśka fajny pomysł z tą lista do spakowania dla Męża! Odgapiam ![]() * dziewczyny jakie macie nawilżacze powietrza???... ja dziś w nocy tak się męczyłam ze stwierdziłam jednak że musimy mieć nawilżacz i kropka. * Do dziewczyn z rwą kulszową: wiecie co mi przeszła jak ją wyleżałam w szpitalu, więc polecam dużo leżeć ...a przynajmniej tak mi się wydaje...no możliwe tez że synek się przekręcił i już nic nie uciska...Ale za to zaczął się jakiś czas temu u mnie ból spojenia łonowego * Nadrobiłam Was i miałam tyle do napisania i mi wyleciało z głowy... no nic może potem nadrobię
|
#1697 | ||
|
Zadomowienie
|
dziekuje
![]() Cytat:
Cytat:
co do pobierania krwi pepowinowej to my także sie nie zdecydujemy i dokladnie z takich przyczyn o jakich piszecie. aalegna wydaje mi sie,ze ta kawa nie miala AZ takiego wplywu na wielkosc Twojego Synka. tj pisze konia, gdyby efekty byly takie to bardziej kladziono by nacisk aby jej calkiem zabronic. My po sniadaniu...chodza za mna non stop owoce...a na obiad dzis chyba racuchy z jablkami
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
mała mi na rwę pomógł ostanio masaż, który ćwiczyliśmy w szkole rodzenia, a co do bólu spojenia to łacze się w bólu, ze tak powiem
wczoraj tak mnie bolało, że myślałam, że na poczcie nie wystoję 10 min. mravka ja sie na taki zdecydowałam: http://allegro.pl/szlafrok-do-szpita...068564435.html bo jak go ubrudze w szpitalu, a potem nie dopiorę, to nie bedzie mi żal go wyrzucić Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-01-20 o 11:49 |
|
|
|
#1699 |
|
Wtajemniczenie
|
19claudia91 jak miło że wszystko się tak dobrze u ciebie ułożyło i że rodzice zaczęli akceptować twój wybór i będą cię wspierać, super
![]() MoniaHan współczuje tych bóli, mam nadzieję ze fizjoterapeuta ci pomoże i będzie lżej Mravka rewelacyjna kuchnia, bardzo mi się podoba ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- niee wręcz przeciwnie niskie ciśnienie mam, ostatnio na wizycie miałam 114/ 58 ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- no też mi się właśnie wydawało że jedna słaba kawa (zwykła sypana) nie zaszkodzi, ale wiecie jak to jest jak coś się już dzieje, to człowiek się każdej myśli chwyta pani dr tylko pytała czy papierosy palę i żadnej innej przyczyny się nie doszukiwała
|
#1700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
aalegna to pozostaje tylko sprawdzić przez usg przepływy w pępowinie i łożysku
|
|
|
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
hejj
![]() Nikki z tym rozstepami to nie ma , nie ma a w pewnym momencie bach i sa, czasami dopiero po porodzie jak skóra zacznie sie kurczyc, ja wysmarowalam dwa opakowania musteli rozowej , a teraz zamiennie z oliwka babydream z rossmanna, narazie nic nie widac ,ale na bokach mam taka nierowna skore. Claudia ja tez sie ciesze, ze wszystko Ci sie ladnie uklada ![]() co do zabiegów kosmetycznych TZ to mój non stop sie kremuje non stop goli i non stop psika jakimis pachnidłami, najbardziej nie lubie tego przed snem jak sie tak wypachni. Ja tam nie lubie tak intensywnie pachniec jakas woda. Jak go sie pytam ,po co to wszystko tak czesto to mowi ze musi sie podciągac zeby ludzie sie ze mnie nie smiali, ze za dziadka wyszłam![]() Aguska mój tez chomikuje , jemu sie wszystko przyda, ale ja i tak po cichu wynosze i wyrzucam, bo tak to to istny smietnik by byl. Najgorzej jest ze starymi, podartymi ubraniami, nie da wyrzucic i juz. Ja wage sprawdzam tak dwa razy w tygodniu waga mi stoi kolo łozka,wiec sila rzeczy o niej nie zapominam co do szlafroków , to ja mam najzwyklejszy, cieniutki kupiony przez mame na targu za 10 zl w tych szpitalach jest strasznie gorąco( sama nie wiem jak ja wytrzymam taka temperature,)Mravka ja mam biała kuchnie i czasami przeklinam, bo mebelki sie brudza i zachodza, ale jak sobie tak na nia nia popatrze wieczorem to zlosc mi przechodzi twoja kuchnia super sie prezentujeCo do tej krwi pepowinowej jeszcze to nie wiem czy dobrze zroumialam, ale jesli 1 dziecko zachrowaloby na chorobe , w której ta krew moglaby pomoc, to krew pepowinowa od drugiego dziecka tez moze pomoc? Miłego dnia dziewczyny
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-01-20 o 11:52 |
|
|
|
#1703 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rozpuszczalna albo zbożowa - słaba, no 1/4 kubka mleka i 1 łyżeczka cukru![]() A tak poza tym to witam Obejrzałam zdjęcia. Śliczne brzuszki macie też bym wrzuciła zdjęcia ale to dopiero jak kupimy nowy aparat, chyba że do tego czasu urodze to pokaże Wam już nie zdjecia brzucha tylko zdjęcia synka
|
|
|
#1704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że jesteś już w domu! mam nadzieję, że Cie jakoś oświecili co do Twoich dolegliwości i że będzie już tylko lepiej...Ja mam w poniedziałek wizytę...i troszkę się obawiam oby wszystko było ok! Ostatnio się tak złożyło, że po każdej wizycie u lekarza wysyłali mnie do szpitala...
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
Mała dobrze będzie! nie martw sie na zapas
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.pbkm.pl/26/Komorki-macier...powinowej.html tu coś wyczytałam ,że może być wykorzystana Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-01-20 o 12:10 |
|
|
|
|
#1707 |
|
Wtajemniczenie
|
brzuszki na mailu przepiekne,
Mravka na jakiej fajnej wysokosci piekarnik - nie trzeba sie schylac. ivonka fajna ta Wasza SR - i ciekawa sprawa z tymi kolami poporodowymi. ja leze - wstaje tylko na siku i na jedzonko, a tak to czytam o spojeniu lonowym i juz bym sobie cos porobila, ale jak trzeba lezec to trzeba lezec...a swoja droga co ja bym porobila..jak jestem taka organiczona. Mala Ty to sie masz bidulko z tymi twardnieniami. chyba jednak nie jade do polskiego gina w poniedzialek, bo lacznie musialabym siedziec (co mi nie sluzy) w samochodzie jakies 5h, jak weszlabym na fotel ginekologiczny to pojecia nie mam, moze mi sie poprawi troszke jak poleze kilka dni i pojade pozniej.poloznej i tak nic nie mowilam ze mam zamiar jechac bo jej sie nie podoba ingerencja ginekologiczna tak czy inaczej. |
|
|
|
#1708 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1709 |
|
Zadomowienie
|
konia z tego co pamietam to ta babka z tego banku tak mówiła, ale moze cos zle zrozumialam, bo wiem ze nas nie stac i nie bylam tym jakos szczegolnie zainteresowana.
mnie dzis znowu bola zatoki...
|
#1710 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o komórki macierzyste to chyba nie zawsze rodzeństwo jest bliźniakiem genetycznym...i wydaje mi się, że może być tak, że pobrane kom. mogą nie pasować do rodzeństwa... ale co ja tam wiem...
My z podobnych do Was powodów też się nie zdecydujemy na bank krwi... * Co do kawy to ja piję taką, która ma 90% kawy zbożowej ( żyto, jęczmień) i 10% naturalnej... jedną/dwie dziennie piję... czasami dolewam troszkę kawy z ekspresu...jak jestem senna... i większość mleka ![]() * a jeśli chodzi o szlafrok to mam taki jakiś zwykły cienki satynowy... wygodny i tyle biorę trzy koszule jedną do porodu i do śmieci potem... i dwie nowe do karmienia![]() Zastanawiam się nad falbanką maskującą do łóżeczka ... w naszym zestawie nie było...wy macie?
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.

wessałam jak odkurzacz ten ulepek 

mimo,ze to juz chyba nie ten wiek

że wszystko się układa. Mam nadzieje że wszystko będzie już dobrze i że spokojnie zbudujecie swoją rodzinę.

dziś już nie wytrzymałam i zrobiłam sobie kawe bo chodziłam przecież jak struta... no i od razu jest lepiej. Ale nie wiem czy pozwalać sobie nadal na tą 1 filiżanke czy zrezygnować
ale dziewczyny już mi pisały żeby się aż tak bardzo nie martwić, widocznie taka moja uroda, mi pani dr powiedziała że przy moich gabarytach jak do 2,5 kg dociągnie to bedzie dobrze